SASTOJCI
250 g Hurmi/datula bez kospica
150 ml Soka od narandze
150 g Oraha
200 g Zobenih pahuljica
3 kasike Tamnog kakaa u prahu
1 kasika Cimeta
Fil/Ganache
250 ml Slatkog vrhnja Dolcela
325 g Tamne cokolade
50 g Putera,sobna temperatura
Ostalo
oko 50-80 g borovnica
PRIRPEMA
U serpicu staviti hurme i dzus da kuha ono 4-5 minuta.
Istresti hurme u blender,dodati orahe,kakaao, cimet i izmiksati koju minutu da se dobije ujednacena smjesa.
Dodati zobene pahuljice i jos koju minutu miksati. Smjesa treba da moze da se oblikuje.Probajte,uzmete u ruku pa ako se napravi loptica a da se neljepi onda je smjesa spremna a ako se jos ljepi dodajte malo vise zobenih pahuljica.
Uzeti kalup za tart,pravougaoni duzine 30x10cm i malo ga uljem i urbus papirom pomastiti. Istresti smjesu pa rukama napraviti smjesu/crust da bude ravnomjerno rasporeden po kalupu.
Obloziti prozirnom folijom i staviti u zamrzivac nekoliko minuta dok nepripremite fil tj.ganache.
Ugrijati vrhnje pa posuti preko cokolade i polako mjesati da se cokolada istopi.
Dodati puter i izmjesati da se istopi.
Izvaditi kalup iz zamrzivaca i istresti cokoladu.
Poredati borovnice odmah po cokoladi i staviti u frizider preko noci.Sluziti sutradan.
Sljedeci dan rezati na trokutice i posluziti.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
praktican blog o opstem znanju, ukusnim receptima, korisnim savjetim i mnogim zanimljivostima
utorak, 25. travnja 2017.
SERBET KOLAC SA ORASIMA
SASTOJCI
za biskvit
2 jaja
4 soljice ulja
6 soljice mleka
3 soljice griza
5 soljica brasna
1 pecivo
1 vanila
100 gr mlevenih oraha
100 gr suvoga grozdza
za serbet
1kg secera
1000 ml vode
nekoliko kapi limuna
i jos
100 gr oraha za posipanje
PRIPREMA
Jaja dobro mikserom izmutiti dodati ulje,mleko i sve ostale sastojke dobro promesati i ispeci u plehu 30x40 oko 30 min..
Serbet kuvati oko pola sata i na kraju ocediti u njemu nekoliko kapi limuna..
Hladan kolac preliti sa mlakim serbetom(nikako vrucim) bogato nasuti orasima i pustiti da se dobro ohladi 24 sata i onda tek sluziti..( najbolje ga je cuvati u frizideru jer dobro ohladjen ima super ukus)..Mozda ce vam na pocetki izgledati da je previse serbeta al kolac sve to upije i treba da je bas socan..!!
Mera su one male starinske soljice za kavu..!!
Izvor:http://www.coolinarika.com/
za biskvit
2 jaja
4 soljice ulja
6 soljice mleka
3 soljice griza
5 soljica brasna
1 pecivo
1 vanila
100 gr mlevenih oraha
100 gr suvoga grozdza
za serbet
1kg secera
1000 ml vode
nekoliko kapi limuna
i jos
100 gr oraha za posipanje
PRIPREMA
Jaja dobro mikserom izmutiti dodati ulje,mleko i sve ostale sastojke dobro promesati i ispeci u plehu 30x40 oko 30 min..
Serbet kuvati oko pola sata i na kraju ocediti u njemu nekoliko kapi limuna..
Hladan kolac preliti sa mlakim serbetom(nikako vrucim) bogato nasuti orasima i pustiti da se dobro ohladi 24 sata i onda tek sluziti..( najbolje ga je cuvati u frizideru jer dobro ohladjen ima super ukus)..Mozda ce vam na pocetki izgledati da je previse serbeta al kolac sve to upije i treba da je bas socan..!!
Mera su one male starinske soljice za kavu..!!
Izvor:http://www.coolinarika.com/
STARINSKE ŠNITE OVAJ RECEPT JE PRAVO BLAGO DANAS PRAVILA SVEKRVA ZADOVOLJNA JA JOŠ ZADOVOLJNIJA
SASTOJCI
tijesto
4 bjelanjka
15 dkg šećera
15 dkg oraha
2 žlice sitno sjeckanog oraha
krema
4 žutanjka
15 dkg šećera
2 žlice brašna
1 manji limun (sok i korica)
15 dkg maslaca
2 žlice mljevenih oraha
PRIPREMA
Tijesto
Zagrijati pečnicu na 180’C
Bjelanjke polako miksati. Kada je napola tvrdo dodati šećer.
Kada je skroz tvrdo polako umješati mljevene orahe.
Dobivenu smjesu razvuči žlicom u protvan (38×24) namašćen i posut brašnom.
Posipati sitno sjeckanim orasima. Peći na 180’C, 20tak minuta.
Krema
Prvo dobro izmiksati šećer i žutanjke. Dodati brašno, sok i koricu limuna, ponovo miksati.
Smjesu kuhati na pari (ili u teflonskoj posudi) da bude sasvim gusta.
U ohlađenu dodati maslac i dobro izmiksati.
Namazati na tijesto i po vrhu posipati mljevenim orasima.
Držati u hladnjaku. Kod rezanja kolača po potrebi tankim nožem odvojiti tjesto od dna.
Izvor:http://www.biljnaapoteka.info/
tijesto
4 bjelanjka
15 dkg šećera
15 dkg oraha
2 žlice sitno sjeckanog oraha
krema
4 žutanjka
15 dkg šećera
2 žlice brašna
1 manji limun (sok i korica)
15 dkg maslaca
2 žlice mljevenih oraha
PRIPREMA
Tijesto
Zagrijati pečnicu na 180’C
Bjelanjke polako miksati. Kada je napola tvrdo dodati šećer.
Kada je skroz tvrdo polako umješati mljevene orahe.
Dobivenu smjesu razvuči žlicom u protvan (38×24) namašćen i posut brašnom.
Posipati sitno sjeckanim orasima. Peći na 180’C, 20tak minuta.
Krema
Prvo dobro izmiksati šećer i žutanjke. Dodati brašno, sok i koricu limuna, ponovo miksati.
Smjesu kuhati na pari (ili u teflonskoj posudi) da bude sasvim gusta.
U ohlađenu dodati maslac i dobro izmiksati.
Namazati na tijesto i po vrhu posipati mljevenim orasima.
Držati u hladnjaku. Kod rezanja kolača po potrebi tankim nožem odvojiti tjesto od dna.
Izvor:http://www.biljnaapoteka.info/
TAJNI RECEPT ZA NAJBOLJE PALAČINKE! JA IH GODINAMA PRAVIM PO OVOM RECEPTU..
Pravim ih godinama po ovom receptu, ko god je probao sa oduševljenjem je tražio recept koji sam sada odlučila podijeliti sa svima.
Sastojci
300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
kašikica ulja
2 jaja
oko 250 gr. brašna
prstohvat soli
ulje za prženje
namazi po želji
Priprema
Pomješajte prvo jaja, ulje, so, vodu i mlijeko pa postepeno dodajite brašno uz konstantno miješanje da izbjegnete grudvice (brašno dodajite dok ne dobijete kremastu smjesu).
Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pržite ih u zagrijanoj tavi za palačinke u koju ste stavili samo kap ulja. Debljina palačinki će zavisiti od količine koliko ste usuli u tavu. Premazati ih možete namazima po želji. Ja najviše volim kombinaciju krema i isjeckanih banana. Uživajte!
Sastojci
300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
kašikica ulja
2 jaja
oko 250 gr. brašna
prstohvat soli
ulje za prženje
namazi po želji
Priprema
Pomješajte prvo jaja, ulje, so, vodu i mlijeko pa postepeno dodajite brašno uz konstantno miješanje da izbjegnete grudvice (brašno dodajite dok ne dobijete kremastu smjesu).
Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pržite ih u zagrijanoj tavi za palačinke u koju ste stavili samo kap ulja. Debljina palačinki će zavisiti od količine koliko ste usuli u tavu. Premazati ih možete namazima po želji. Ja najviše volim kombinaciju krema i isjeckanih banana. Uživajte!
SUPER RUČAK ZA 30 MINUTA : KROMPIR SA MLJEVENIM MESOM
Sastojci
1/2 kg krompira
350 g mljevenog mesa
1 crni luk
1 mrkva
2 crvene paprike (150 g)
1/2 l vrele vode
200 g pasiranih rajcica
50 ml vrhnja za kuhanje
vegeta,persun,paprika,biber
Priprema
Krompir sjeci na cetvrtine,luk na sto sitnije,mrkvu na kocke (ili kolutove,kako ko voli),papriku po zelji.
U vecoj,dubljoj tavi zagrijati ulje te proprziti mljeveno meso koje cete odmah zaciniti sa vegetom,paprikom.
Dodati mesu crni luk i pustiti da se dobro uprzi,cjelo vrjeme mjesati.
Dodati sad krompir i mjesati par minuta,te dodati pasiranu rajcicu,persun,mrkvu,usuti popotrebi tekucine i pustiti da se tako pirja jedno 15 minuta pa dodati papriku,zaciniti jos po potrebi usuti ostalu tekucinu,vrhnje i pusiti na laganoj temperaturi da se kuha dok krompir ne bude kuhan.
1/2 kg krompira
350 g mljevenog mesa
1 crni luk
1 mrkva
2 crvene paprike (150 g)
1/2 l vrele vode
200 g pasiranih rajcica
50 ml vrhnja za kuhanje
vegeta,persun,paprika,biber
Priprema
Krompir sjeci na cetvrtine,luk na sto sitnije,mrkvu na kocke (ili kolutove,kako ko voli),papriku po zelji.
U vecoj,dubljoj tavi zagrijati ulje te proprziti mljeveno meso koje cete odmah zaciniti sa vegetom,paprikom.
Dodati mesu crni luk i pustiti da se dobro uprzi,cjelo vrjeme mjesati.
Dodati sad krompir i mjesati par minuta,te dodati pasiranu rajcicu,persun,mrkvu,usuti popotrebi tekucine i pustiti da se tako pirja jedno 15 minuta pa dodati papriku,zaciniti jos po potrebi usuti ostalu tekucinu,vrhnje i pusiti na laganoj temperaturi da se kuha dok krompir ne bude kuhan.
ponedjeljak, 24. travnja 2017.
JEDAN OD LJEPŠI KOLAČA KOJE SAM PROBALA U ZADNJE VRIJEME...NEZNAM MU IME AL TO NIJE NI BITNO
Sastojci
BISKVIT:
50g. čokolade za kuhanje
50g. margarina
3 jaja
100g. šećera
2 rum šećera
50g. brašna
1 vrećica praška za puding-čokolada
2 pune žlice kakaa
1/2 vrećice praška za pecivo
2 žlice vode
PRELJEV ZA BISKVIT:
100ml. soka od višnje
50ml. mlijeka
2 žlice šećera
1 van. šećer
50g. čokolade za kuhanje
KREMA:
550ml. mlijeka
200ml. slatkog vrhnja
120g. šećera
2 pudinga vanilija
20g. gustina
2 vanilin šećera
50g. margarina
300ml. slatkog vrhnja
1/2 vrećice želatine u prahu+2žlice vode
ZAVRŠNI SLOJ/VIŠNJE I PRELJEV
višnje iz kompota, 200g. +/-
1 vrećica preljeva za tortu
2 žlice šećera
250ml. soka od višnje(iz kompota)
PRIPREMA
1.
Prvo skuhajte kremu,i ostavite je da se skroz ohladi dok vi ispečete biskvit.
Krema
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje,odvojite 1,5dl.tekućine u koji umiješajte šećer,puding,gustin i vanilin šećer,a drugi dio zagrijte do vrenja,ulijte prvu smjesu i skuhajte kao puding.
2.
Prebacite kremu u posudu za hlađenje,dodajte 50g.margarina,i miješajte dok se ne otopi. kremu možete pokriti folijom,ili ostaviti otkriveno s tim da često promiješate.ja sam napravila to drugo. sada napravite biskvit.
BISKVIT:
Otopite čokoladu s margarinom na pari,i malo prohladite. Istucite žumanjke sa šećerom i rum šećerom najvećom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
1.
Dodajte smjesu čokolade i margarina,vodu i rum šećer. promiješajte pjenjačom. direktno u tu smjesu prosijte skupa brašno s pudingom,kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte ručno da se svi sastojci fino spoje.
2.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg,pridružite ih prvoj smjesi,promiješajte ručno,i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(dim.22x35cm.) poravnajte i pecite na 200°C 10-ak min.
3.
Kad se biskvit malo prohladi,odlijepite papir,vratite biskvit u pleh, pripremite preljev i usput stavite višnje da se cijede s posudom ispod u kojoj ćete skupiti sok.
PRELJEV:
Mlijeko,sok od višnje,van.šećer i obični šećer zagrijte do vrenja,maknite s vatre,dodajte čokoladu,i miješajte da se brže otopi.
kad se čokolada otopila,žlicom rasporedite preljev preko biskvita.
1.
Sada dovršite kremu koja bi već trebala biti hladna.
Želatinu (samo pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. slatko vrhnje istucite u šlag,a kremu dobro izradite mikserom.
Dodajte šlag u kremu,i malo promiješajte,a želatinu otopite,pa ulijte u kremu.
Sada sve skupa dobro promiješajte žlicom ili pjenjačom.
2.
Nanesite kremu na biskvit,poravnajte,i stavite na nju višnje. možete,kao ja lagano označiti kocke po kojima ćete rezati,i na svaku kocku staviti nekoliko višanja,ili poredajte višnje po cijelom kolaču,svejedno je sada kolač stavite 15-ak min.u hladnjak da se krema malo stegne.
Kad se krema na kolaču stegla,pripremite preljev prema uputi na vrećici,samo umijesto vode stavite 250ml.soka od višnje.
preljev malo prohladite,nanesite na kolač,spremite u hladnjak,i zaboravite na njega do sutra:)))
1.
NAPOMENE:
*Koristila sam svijetli preljev,ali može naravno i crveni. ako volite deblji sloj,možete staviti i dva preljeva,meni ovako odgovara.
*Ja sam malo zaboravila na preljev kad sam ga skuhala,pa se puno ohladio i zgusnuo,i morala sam doliti vode i izraditi mikserom,kako bi ga mogla nanijeti na kolač. zato je ispao malo rijeđi,i zato ima malo ovih crvenih “slapova” po kremi
Posluživanje
Sutra,kad se svi okusi prožmu,i kolač dobro stegne,poslužite i uživajte
BISKVIT:
50g. čokolade za kuhanje
50g. margarina
3 jaja
100g. šećera
2 rum šećera
50g. brašna
1 vrećica praška za puding-čokolada
2 pune žlice kakaa
1/2 vrećice praška za pecivo
2 žlice vode
PRELJEV ZA BISKVIT:
100ml. soka od višnje
50ml. mlijeka
2 žlice šećera
1 van. šećer
50g. čokolade za kuhanje
KREMA:
550ml. mlijeka
200ml. slatkog vrhnja
120g. šećera
2 pudinga vanilija
20g. gustina
2 vanilin šećera
50g. margarina
300ml. slatkog vrhnja
1/2 vrećice želatine u prahu+2žlice vode
ZAVRŠNI SLOJ/VIŠNJE I PRELJEV
višnje iz kompota, 200g. +/-
1 vrećica preljeva za tortu
2 žlice šećera
250ml. soka od višnje(iz kompota)
PRIPREMA
1.
Prvo skuhajte kremu,i ostavite je da se skroz ohladi dok vi ispečete biskvit.
Krema
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje,odvojite 1,5dl.tekućine u koji umiješajte šećer,puding,gustin i vanilin šećer,a drugi dio zagrijte do vrenja,ulijte prvu smjesu i skuhajte kao puding.
2.
Prebacite kremu u posudu za hlađenje,dodajte 50g.margarina,i miješajte dok se ne otopi. kremu možete pokriti folijom,ili ostaviti otkriveno s tim da često promiješate.ja sam napravila to drugo. sada napravite biskvit.
BISKVIT:
Otopite čokoladu s margarinom na pari,i malo prohladite. Istucite žumanjke sa šećerom i rum šećerom najvećom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
1.
Dodajte smjesu čokolade i margarina,vodu i rum šećer. promiješajte pjenjačom. direktno u tu smjesu prosijte skupa brašno s pudingom,kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte ručno da se svi sastojci fino spoje.
2.
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg,pridružite ih prvoj smjesi,promiješajte ručno,i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(dim.22x35cm.) poravnajte i pecite na 200°C 10-ak min.
3.
Kad se biskvit malo prohladi,odlijepite papir,vratite biskvit u pleh, pripremite preljev i usput stavite višnje da se cijede s posudom ispod u kojoj ćete skupiti sok.
PRELJEV:
Mlijeko,sok od višnje,van.šećer i obični šećer zagrijte do vrenja,maknite s vatre,dodajte čokoladu,i miješajte da se brže otopi.
kad se čokolada otopila,žlicom rasporedite preljev preko biskvita.
1.
Sada dovršite kremu koja bi već trebala biti hladna.
Želatinu (samo pola vrećice) pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. slatko vrhnje istucite u šlag,a kremu dobro izradite mikserom.
Dodajte šlag u kremu,i malo promiješajte,a želatinu otopite,pa ulijte u kremu.
Sada sve skupa dobro promiješajte žlicom ili pjenjačom.
2.
Nanesite kremu na biskvit,poravnajte,i stavite na nju višnje. možete,kao ja lagano označiti kocke po kojima ćete rezati,i na svaku kocku staviti nekoliko višanja,ili poredajte višnje po cijelom kolaču,svejedno je sada kolač stavite 15-ak min.u hladnjak da se krema malo stegne.
Kad se krema na kolaču stegla,pripremite preljev prema uputi na vrećici,samo umijesto vode stavite 250ml.soka od višnje.
preljev malo prohladite,nanesite na kolač,spremite u hladnjak,i zaboravite na njega do sutra:)))
1.
NAPOMENE:
*Koristila sam svijetli preljev,ali može naravno i crveni. ako volite deblji sloj,možete staviti i dva preljeva,meni ovako odgovara.
*Ja sam malo zaboravila na preljev kad sam ga skuhala,pa se puno ohladio i zgusnuo,i morala sam doliti vode i izraditi mikserom,kako bi ga mogla nanijeti na kolač. zato je ispao malo rijeđi,i zato ima malo ovih crvenih “slapova” po kremi
Posluživanje
Sutra,kad se svi okusi prožmu,i kolač dobro stegne,poslužite i uživajte
KOLAČ NAŠIH BAKA BEZ PEČENJA GOTOV ZA 15 MINUTA
Sastojci
250g mleka
300g šećera
100g čokolade
250g margarina
500g mlevene plazme
glazura
100g čokolade
3-4 kašike ulja
Priprema
Ispržiti šećer(napraviti karamel),naliti mlekom i kuvati dok se ne rastopi šećer.Dodati čokoladu, margarin(prethodno isečen na kockice) i mlevenu plazmu.Smesu rastanjiti kao za bajadere i preliti čokoladnom glazurom.Ohladiti i seći na kocke.
250g mleka
300g šećera
100g čokolade
250g margarina
500g mlevene plazme
glazura
100g čokolade
3-4 kašike ulja
Priprema
Ispržiti šećer(napraviti karamel),naliti mlekom i kuvati dok se ne rastopi šećer.Dodati čokoladu, margarin(prethodno isečen na kockice) i mlevenu plazmu.Smesu rastanjiti kao za bajadere i preliti čokoladnom glazurom.Ohladiti i seći na kocke.
ISKUSNI VRTLAR OTKRIO TRIK: PRAŠAK ZA PECIVO JE NEVJEROVATAN ZA VAŠU BAŠTU ILI CVIJEĆE
Prašak za pecivo može riješiti probleme u bašti, zato ga počnite koristiti i u te svrhe.
Prašak za pecivo je odličan za uklanjanje gljivica na biljkama. Pomiješajte 4 kašičice praška za pecivo sa 4 litre vode i dobili ste domaći preparat za njihovo uništavanje.
Prašak za pecivo možete koristiti i za očuvanje svježine cvijeća u saksijama. To se postiže stavljanjem praška za pecivo u prazne saksije, a zatim slijedi stavljanje zemlje.
Mješavina od praška za pecivo pomaže cvjetanje i daje ljepši izgleda biljkama kao što su begonije i hortenzije.
Ova mješavina se pravi na način da stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zaljevate cvijeće.
Prašak za pecivo je odličan za uklanjanje gljivica na biljkama. Pomiješajte 4 kašičice praška za pecivo sa 4 litre vode i dobili ste domaći preparat za njihovo uništavanje.
Prašak za pecivo možete koristiti i za očuvanje svježine cvijeća u saksijama. To se postiže stavljanjem praška za pecivo u prazne saksije, a zatim slijedi stavljanje zemlje.
Mješavina od praška za pecivo pomaže cvjetanje i daje ljepši izgleda biljkama kao što su begonije i hortenzije.
Ova mješavina se pravi na način da stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zaljevate cvijeće.
MEKANE KUPUS KIFLE...BRZO SE SPREMAJU MEKANE I UKUSNE I DRUGI DAN
Sastojci
1 kg brašna
6 dcl mleka
125 gr margarina
1 sveži kvasac
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kafena šoljica ulja
Način pripreme
Umesiti testo i ostaviti ga 30 min da raste.
Zatim ga razviti u obliku kocke da bude debljine jednog prsta.
Premazati testo sa 125 grama margarina koji se izmeša sa 2 žumanca i 1 kašičicom soli.
Uviti testo u rolat, zatim rolat malo istegnuti. Ostaviti da stoji 15 minuta.
Oštrim nožem seći testo cik-cak, tako da dobijete trokutice.
Poslagati ih u tepsiju, premazati jajetom i posuti sa susamom.
Peći na 200 stepeni 15 minuta.
1 kg brašna
6 dcl mleka
125 gr margarina
1 sveži kvasac
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kafena šoljica ulja
Način pripreme
Umesiti testo i ostaviti ga 30 min da raste.
Zatim ga razviti u obliku kocke da bude debljine jednog prsta.
Premazati testo sa 125 grama margarina koji se izmeša sa 2 žumanca i 1 kašičicom soli.
Uviti testo u rolat, zatim rolat malo istegnuti. Ostaviti da stoji 15 minuta.
Oštrim nožem seći testo cik-cak, tako da dobijete trokutice.
Poslagati ih u tepsiju, premazati jajetom i posuti sa susamom.
Peći na 200 stepeni 15 minuta.
NAJSOČNIJI NIKAD BOLJI I NEKAD BRŽI...ČUPAVCI SA JOGURTOM
Sastojci
BISKVIT
3 veća jaja
1 i po čaša (od jogurta) šećera
1 vanil šećer
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna
1/2 praška za pecivo
1 jogurt (od 2 dl)
ZA NAMAKANJE
20 dkg čokolade za kuhanje
1 i po dcl mlijeka
1 vanil šećer
2-3 žlice šećera u prahu
5 dkg masla
1 kesica kokosa
Priprema
Jaja, vanil šećer i šećer dobro pjenasto izraditi mikserom.
Dodati ulje. Malo opet izraditi mikserom, pa dodati prosijano brašno sa pola praš. za pecivo. Miksati na najmanjoj brzini miksera ili ručnom batilicom, pa na kraju dodati jogurt i opet lagano sjediniti.
Smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći dok biskvit ne porumeni na 18o °C.
Čokoladu otopiti na pari, dodati vanil šećer, šećer u prahu, maslo i mlijeko. To sve dobro mješati na pari dok se ne pretvori u jednoličnu masu.
Gotovi, ohlađeni biskvit izrezati na kocke. Svaku umočiti u smjesu od čokolade, pa u kokos, ostaviti da se dobro ohladi.
Posluživanje
Meni su čupavci najbolji sutradan, kad se biskvit namoči od čokolade. Tada su mi najsočniji. Stavim ih u plastičnu zdjelu (veću) s poklopcem.
U slast!
BISKVIT
3 veća jaja
1 i po čaša (od jogurta) šećera
1 vanil šećer
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna
1/2 praška za pecivo
1 jogurt (od 2 dl)
ZA NAMAKANJE
20 dkg čokolade za kuhanje
1 i po dcl mlijeka
1 vanil šećer
2-3 žlice šećera u prahu
5 dkg masla
1 kesica kokosa
Priprema
Jaja, vanil šećer i šećer dobro pjenasto izraditi mikserom.
Dodati ulje. Malo opet izraditi mikserom, pa dodati prosijano brašno sa pola praš. za pecivo. Miksati na najmanjoj brzini miksera ili ručnom batilicom, pa na kraju dodati jogurt i opet lagano sjediniti.
Smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen kalup i peći dok biskvit ne porumeni na 18o °C.
Čokoladu otopiti na pari, dodati vanil šećer, šećer u prahu, maslo i mlijeko. To sve dobro mješati na pari dok se ne pretvori u jednoličnu masu.
Gotovi, ohlađeni biskvit izrezati na kocke. Svaku umočiti u smjesu od čokolade, pa u kokos, ostaviti da se dobro ohladi.
Posluživanje
Meni su čupavci najbolji sutradan, kad se biskvit namoči od čokolade. Tada su mi najsočniji. Stavim ih u plastičnu zdjelu (veću) s poklopcem.
U slast!
nedjelja, 23. travnja 2017.
OVO SU 4 RANA SIMPTOMA RAKA JAJNIKA KOJE ŽENE ČESTO IGNORIŠU A SVI BI IH MORALI ZNATI!
Rak jajnika je nažalost česta pojava. Ovdje ćemo vam navesti 4 najčešća simptoma ove bolesti. Obratite pažnju na njih i ne shvatajte ih olako. Bolje je otići na vrijeme i voditi računa o sebi.
Konstantna nadutost
Nadutost je normalna pojava, ali ako traje duže može ukazivati na ovo oboljenje. Ako traje 3 sedmice ili više, može ukazivati na razvoj malignih ćelija.
Bolovi u zdjelici i donjem dijelu stomaka
Ovi bolovi se mogu javiti u toku menstruacije, ali ako traju duže tj. 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na razvoj raka.
Gubitak apetita i konstantan osjećaj sitosti
Ako ovi simptomi traju 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na probleme sa želucem, crijevima, ali i na razvoj raka.
Povećana potreba za mokrenjem
Ovaj simptom ukazuje na probleme sa probavnim traktom, dijabetes, ali i na rak. Ako ne pijete dosta vode i ako stvarno previše mokrite, konsultujte se sa ljekarom.
Za više članaka o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće te podijelite sa vašim prijateljima
Konstantna nadutost
Nadutost je normalna pojava, ali ako traje duže može ukazivati na ovo oboljenje. Ako traje 3 sedmice ili više, može ukazivati na razvoj malignih ćelija.
Bolovi u zdjelici i donjem dijelu stomaka
Ovi bolovi se mogu javiti u toku menstruacije, ali ako traju duže tj. 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na razvoj raka.
Gubitak apetita i konstantan osjećaj sitosti
Ako ovi simptomi traju 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na probleme sa želucem, crijevima, ali i na razvoj raka.
Povećana potreba za mokrenjem
Ovaj simptom ukazuje na probleme sa probavnim traktom, dijabetes, ali i na rak. Ako ne pijete dosta vode i ako stvarno previše mokrite, konsultujte se sa ljekarom.
Za više članaka o zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće te podijelite sa vašim prijateljima
LEDENI KOLAČ SA VIŠNJAMA - PRAVO JE ZADOVOLJSTVO GLEDATI KAKO SU SVI ODUŠEVLJENI KAD PROBAJU OVAJ PREUKUSNI KOLAČ...
Sastojci
Za kremu:
2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
500 ml mleka
10+5 kašika šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
2 čaše kisele pavlake
1 kesica želatina
I još:
oko 200 g keksa
1 velika kutija piškota
po potrebi voćnog soka (za natapanje piškota i keksa)
100 g bele šlag kreme
100 ml gazirane vode
oko 400 g višanja
1 kašika griza
Priprema
Puding sa 10 kašika šećera skuvati u mleku i skloniti da se ohladi. Ohlađen puding izmiksati, dodati mu kiselu pavlaku i 5 kašika šećera i lepo umutiti, pa postepeno dodavati umućenu slatku pavlaku da se sve sjedini.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u fil, pa ga staviti u frižider. Višnje očistiti od koštica i iscediti sok, pa im dodati kašiku griza i izmešati. Keks umakati u sok i ređati ga na dno pleha, preko njega staviti polovinu fila i na fil rasporediti polovinu oceđenih višanja. Zatim poređati piškote umakane u soku, preko njih naneti preostali fil i preko fila staviti ostatak višanja. Šlag kremu umutiti sa kiselom vodom i premazati kolač. Ostaviti ga u frižider da prenoći.
Za kremu:
2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
500 ml mleka
10+5 kašika šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
2 čaše kisele pavlake
1 kesica želatina
I još:
oko 200 g keksa
1 velika kutija piškota
po potrebi voćnog soka (za natapanje piškota i keksa)
100 g bele šlag kreme
100 ml gazirane vode
oko 400 g višanja
1 kašika griza
Priprema
Puding sa 10 kašika šećera skuvati u mleku i skloniti da se ohladi. Ohlađen puding izmiksati, dodati mu kiselu pavlaku i 5 kašika šećera i lepo umutiti, pa postepeno dodavati umućenu slatku pavlaku da se sve sjedini.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u fil, pa ga staviti u frižider. Višnje očistiti od koštica i iscediti sok, pa im dodati kašiku griza i izmešati. Keks umakati u sok i ređati ga na dno pleha, preko njega staviti polovinu fila i na fil rasporediti polovinu oceđenih višanja. Zatim poređati piškote umakane u soku, preko njih naneti preostali fil i preko fila staviti ostatak višanja. Šlag kremu umutiti sa kiselom vodom i premazati kolač. Ostaviti ga u frižider da prenoći.
MAMIN KREMASTI KOLAČ KOJI USPIJEVA SVAKI PUT
Recept
:5 belanaca
5 kasika secera,
5 kasika brasna .
Umuti sne od belanaca pa dodavati po jednu kasiku secera muteci celo vreme zatim dodati brasno. Peci na 180 stepeni u nauljenoj formi otprilike 26 cm . Pecenu toplu koru preliti sa 250 ml mleka i ostavi da se ohladi ;
FIL ;
1 puding od vanile
1 puding od cokolade,
1 litra mleka,
4 kasika gustina
,200 grama secera,
40 grama cokolade,
300 grama grama margarina
i 300 ml slaga....
Postupak
u pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina
U pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati puding od cokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama cokolade mesajuci da se otopi.
Te filove ohladiti . Posebno umutiti margarin sa preostalih 5 zumanaca i podeli to na 2 dela .
Pomesati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od cokolade. Pokvasenu koru premazati belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti slag odozgo i izrendati cokoladu...
:5 belanaca
5 kasika secera,
5 kasika brasna .
Umuti sne od belanaca pa dodavati po jednu kasiku secera muteci celo vreme zatim dodati brasno. Peci na 180 stepeni u nauljenoj formi otprilike 26 cm . Pecenu toplu koru preliti sa 250 ml mleka i ostavi da se ohladi ;
FIL ;
1 puding od vanile
1 puding od cokolade,
1 litra mleka,
4 kasika gustina
,200 grama secera,
40 grama cokolade,
300 grama grama margarina
i 300 ml slaga....
Postupak
u pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina
U pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati puding od cokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama cokolade mesajuci da se otopi.
Te filove ohladiti . Posebno umutiti margarin sa preostalih 5 zumanaca i podeli to na 2 dela .
Pomesati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od cokolade. Pokvasenu koru premazati belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti slag odozgo i izrendati cokoladu...
ČUDESAN NAPITAK KOJI ZA 4 DANA OTAPA SALO: 10 CM SALA SA STRUKA KAO RUKOM ODNEŠENO!
Čudesan napitak sastoji se od jednostavnih namirnica a uklanja i do 10 centimetara masnih naslaga oko struka u četiri dana
Sastojci
svježi đumbir
svježi listići mente
jedan krastavac
jedan limun
8,5 čaša vode
Priprema
Operite limun (ne guliti), presjecite ga na pola i izvadite sjemenke. Svaku polovinu limuna zasjecite i ubacite u posudu s vodom.
Krastavac ogulite i nasjeckajte na kolutiće i dodajte u vodu. Uzmite 8 do 12 listova svježe mente, operite ih i dodajte i njih.
Ogulite đumbir, isjeckajte ga i dodajte ga u vodu s ostalim sastojcima. Izmješajte sastojke, poklopite i stavite u frižider preko noći.
Bar četiri dana pripremajte svaki dan svježu vodu i pijte čitav dan i rezultati neće izostati.
Sastojci
svježi đumbir
svježi listići mente
jedan krastavac
jedan limun
8,5 čaša vode
Priprema
Operite limun (ne guliti), presjecite ga na pola i izvadite sjemenke. Svaku polovinu limuna zasjecite i ubacite u posudu s vodom.
Krastavac ogulite i nasjeckajte na kolutiće i dodajte u vodu. Uzmite 8 do 12 listova svježe mente, operite ih i dodajte i njih.
Ogulite đumbir, isjeckajte ga i dodajte ga u vodu s ostalim sastojcima. Izmješajte sastojke, poklopite i stavite u frižider preko noći.
Bar četiri dana pripremajte svaki dan svježu vodu i pijte čitav dan i rezultati neće izostati.
MOJ DOMAĆI SLADOLED…OD SAMO 4 SASTOJKA NAPRAVILA SAM PUNO SLADOLEDA
Sastojci
500 ml vrhnja za kuhanje
70 gr šećera
3 žumanca
1 štapić vanilije
Način pripreme
Vrhnje za kuhanje naspite u šerpu i stavite da se lagano kuha.
Kada provrije dodajte vaniliju i šećer pa promiješajte.
Umutite žumanca i uspite u smjesu pažljivo miješajući.
Kuhajte još malo dok se ne zgusne pa prebacite u drugu posudu dok se ne ohladi.
Stavite u zamrzivač dok se ne zaledi i uživajte.
500 ml vrhnja za kuhanje
70 gr šećera
3 žumanca
1 štapić vanilije
Način pripreme
Vrhnje za kuhanje naspite u šerpu i stavite da se lagano kuha.
Kada provrije dodajte vaniliju i šećer pa promiješajte.
Umutite žumanca i uspite u smjesu pažljivo miješajući.
Kuhajte još malo dok se ne zgusne pa prebacite u drugu posudu dok se ne ohladi.
Stavite u zamrzivač dok se ne zaledi i uživajte.
“OBIČNA KEKS TORTA” – OVO JE OMILJENA TORTA MOGA MUŽA .SKORO CELU SAM POJEDE, VERUJTE NE PRETERUJEM KAD OVO KAZEM SMILE EMOTICON .JEDNOSTAVNO SE PRIPREMA, A NEMA KO JE NE VOLI.
SASTOJCI
500 gr keksa(sa puterom)
3 solje skuvane jake crne kafe
1/2 l mleka
4 supene kasike brasna
2 kesice vanilin secera
4 zumanaca
250 gr prah secera
250 gr putera(margarina)
100 gr cokolade za kuvanje
PRIPREMA
Cetiri zumanca pomesati sa sa dve kesice vanilin secera i cetiri s.kasike brasna sa malo hladnog mleka (od 1/2 l).
Ostatak mleka staviti na tihu vatru da provri pa sjediniti sa prethodnom smesom.Mesati dok se fil ne zgusne i na kraju dodati cokoladu da se rastopi.
Posebno penasto umutiti puter sa secerom u prahu i sjediniti sa prethodno ohladjenim filom.
Keks umakati u skuvanu kafu slagati na tacnu i filovati.
Izvor: http://najboljirecepti11.blogspot.ba/
500 gr keksa(sa puterom)
3 solje skuvane jake crne kafe
1/2 l mleka
4 supene kasike brasna
2 kesice vanilin secera
4 zumanaca
250 gr prah secera
250 gr putera(margarina)
100 gr cokolade za kuvanje
PRIPREMA
Cetiri zumanca pomesati sa sa dve kesice vanilin secera i cetiri s.kasike brasna sa malo hladnog mleka (od 1/2 l).
Ostatak mleka staviti na tihu vatru da provri pa sjediniti sa prethodnom smesom.Mesati dok se fil ne zgusne i na kraju dodati cokoladu da se rastopi.
Posebno penasto umutiti puter sa secerom u prahu i sjediniti sa prethodno ohladjenim filom.
Keks umakati u skuvanu kafu slagati na tacnu i filovati.
Izvor: http://najboljirecepti11.blogspot.ba/
RECEPT ZA GIBANICU NA POTPUNO NOVI NAČIN
SASTOJCI ZA TESTO:
400 g brašna T-400
½ kocke kvasca ili kesica suvog kvasca
2 dcl mleka ili vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
f
2 kašike ulja
ZA FIL:
4 komada jaja
400 g sira
½ dcl ulja
so po potrebi
susam
PRIPREMA:
U dublju posudu stavite kvasac, pola toplog mleka, šećer i par kašika brašna. Promešajte varjačom i ostavite da kvasac nadodje. Dodajte ostatak brašna, mleka i so i sve varjačom dobro umutite. Testo treba da bude malo redje. Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Na kraju umešajte ulje. Posebno umutite jaja, sir, ulje i so u gustu smesu. Tepsiju u kojoj će te da pečete gibanicu obložite papirom za pečenje. Stavite polovinu testa i razvucite ga viljuškom po tepsiji.
Nanesite celu količinu fila i poravnajte. Sada stavite drugi deo testa o poravnajte ga preko fila od sira. U posudu u kojoj je bio fil od sira dodajte 2 kašike ulja, promešajte i četkicom namažite gibanicu odozgo.
Pospite susamom. Gibanicu isecite na kocke i ostavite da nadodje duplo a za to vreme zagrejte rernu na 200°C. Stavite gibanicu da se peče. Kada porumeni i odvoji se od ivica tepsije pečena je. To je možda nekih 40 minuta ali procenite sami u zavisnosti od vaše rerne. Pečenu gibanicu izvadite iz rerne i tepsije zajedno sa papirom. Papir odvojite ali neka gibanica ostane na papiru. Pokrijte salvetom i ostavite da se prohladi.
Toplu gibanicu secite po rezovima koji su napravljeni na piti pre pečenja i poslužite. Prijatno!
400 g brašna T-400
½ kocke kvasca ili kesica suvog kvasca
2 dcl mleka ili vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
f
2 kašike ulja
ZA FIL:
4 komada jaja
400 g sira
½ dcl ulja
so po potrebi
susam
PRIPREMA:
U dublju posudu stavite kvasac, pola toplog mleka, šećer i par kašika brašna. Promešajte varjačom i ostavite da kvasac nadodje. Dodajte ostatak brašna, mleka i so i sve varjačom dobro umutite. Testo treba da bude malo redje. Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Na kraju umešajte ulje. Posebno umutite jaja, sir, ulje i so u gustu smesu. Tepsiju u kojoj će te da pečete gibanicu obložite papirom za pečenje. Stavite polovinu testa i razvucite ga viljuškom po tepsiji.
Nanesite celu količinu fila i poravnajte. Sada stavite drugi deo testa o poravnajte ga preko fila od sira. U posudu u kojoj je bio fil od sira dodajte 2 kašike ulja, promešajte i četkicom namažite gibanicu odozgo.
Pospite susamom. Gibanicu isecite na kocke i ostavite da nadodje duplo a za to vreme zagrejte rernu na 200°C. Stavite gibanicu da se peče. Kada porumeni i odvoji se od ivica tepsije pečena je. To je možda nekih 40 minuta ali procenite sami u zavisnosti od vaše rerne. Pečenu gibanicu izvadite iz rerne i tepsije zajedno sa papirom. Papir odvojite ali neka gibanica ostane na papiru. Pokrijte salvetom i ostavite da se prohladi.
Toplu gibanicu secite po rezovima koji su napravljeni na piti pre pečenja i poslužite. Prijatno!
OSVJEŽAVAJUĆA JOGURT SALATA GOTOVA ZA TILI ČAS
Sastojci:
500 gr. testenine
150 gr. kackavalja
200 gr. sunke
2 - 3 obarene sargarepe
15 kiselih krastavcica
1 kisela crvena paprika ili pecena crvena paprika
1 - 1,5 l. jogurta ( koristila sam ,, Moja kravica,,
200 gr. majoneza
Priprema:
U posoljenoj i pouljenoj vodi obariti testeninu. Zatim je plaknuti hladnom vodom, dodati malo ulja i promesati. Ostaviti da se ohlade.
Kackavalj, sunku, obarenu sargarepu, krastavcice i papriku iseci na kockice pa dodati u ohladjenu testeninu.
Zatim dodati 1 l. jogurta i majonez pa sve dobro izmesati da se smesa sjedini. Sutradan posto ce testenina upiti jogurt, ako je salata suva dodati jos 1/2 l jogurta.
Salatu servirati u cije, a odozgo po zelji posuti sa malo rendanog kackavalja.
500 gr. testenine
150 gr. kackavalja
200 gr. sunke
2 - 3 obarene sargarepe
15 kiselih krastavcica
1 kisela crvena paprika ili pecena crvena paprika
1 - 1,5 l. jogurta ( koristila sam ,, Moja kravica,,
200 gr. majoneza
Priprema:
U posoljenoj i pouljenoj vodi obariti testeninu. Zatim je plaknuti hladnom vodom, dodati malo ulja i promesati. Ostaviti da se ohlade.
Kackavalj, sunku, obarenu sargarepu, krastavcice i papriku iseci na kockice pa dodati u ohladjenu testeninu.
Zatim dodati 1 l. jogurta i majonez pa sve dobro izmesati da se smesa sjedini. Sutradan posto ce testenina upiti jogurt, ako je salata suva dodati jos 1/2 l jogurta.
Salatu servirati u cije, a odozgo po zelji posuti sa malo rendanog kackavalja.
SA PAR SASTOJAKA NAPRAVITE PILETINU PRSTE DA POLIŽEŠ: PILETINA SA PARADAJZOM I SIROM
SASTOJCI
– 2 komada pilećih grudi
– paradajz (čeri ili običan)
– crni luk
– tvrdi sir, oko 150 gr
– začini (po ukusu)
PRIPREMA
Iseći pileće grudi, malo istucati.
Smestiti u tepsiju
Na polukolutove iseckan luk slažemo na piletinu
Na kolutove iseckan paradajz ređamo na piletinu
Ogozgo posuti omiljenim začinima i stavljamo u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni
Kada je piletina skoro gotova, izvadite iz rerne i pospite izrendanim sirom
Vratite u rernu još na nekoliko minuta. Gotovo!
Piletina je sočna i veoma ukusna. Servira se sa bilo kojim garnirom ili salatom.
Izvor:http://www.dnevni.rs/
– 2 komada pilećih grudi
– paradajz (čeri ili običan)
– crni luk
– tvrdi sir, oko 150 gr
– začini (po ukusu)
PRIPREMA
Iseći pileće grudi, malo istucati.
Smestiti u tepsiju
Na polukolutove iseckan luk slažemo na piletinu
Na kolutove iseckan paradajz ređamo na piletinu
Ogozgo posuti omiljenim začinima i stavljamo u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni
Kada je piletina skoro gotova, izvadite iz rerne i pospite izrendanim sirom
Vratite u rernu još na nekoliko minuta. Gotovo!
Piletina je sočna i veoma ukusna. Servira se sa bilo kojim garnirom ili salatom.
Izvor:http://www.dnevni.rs/
MUSAKA NA SVEKRVIN NAČIN! I U SLAST!
SASTOJCI
1/2 kg fino mljevene junetine (od buta)
1 veća glavica luka
2 mrkve
1 režanj česna
1 vezica petrusina (peršina)
1/2 kg krumpira
5 jaja
1/2 l mlijeka
začini: vegeta , sol, papar
ulje za prženje krompira
PRIPREMA
1.
Luk i mrkvicu sitno nasjeckajte, pa ih dinstajte na malo ulja dok ne omekšaju. Dodajte meso, česan, petrusin i začine i dinstajte dok meso skroz ne ostane bez svoje tekućine i dok ne postane skroz rastresito.
2.
Krompir narežite na ploške i propržite ga malo u ulju, samo da malo počne dobijat boju, ne do kraja! I stavite na kuhinjski ubrus da se ocijedi od viška masnoće.
3.
Jaja izmutite sa ručnom batilicom, dodajte mlijeko i začine ; sol, papar i vegetu po želji.
4.
Pleh namažite maslom i na dno poredajte prvo krompir, pa red mesa, pa sve ponovite. Odmah zalijte smjesom od mlijeka i jaja i stavite peći jedno 45 minuta do sat vremena na 180 ° C ( zavisno od vaše pećnice) dok krompir ne dobije na krajevima hrskave rubove.
5.
Zato jer se jaja i mlijeko dodavaju odmah, krompir i meso budu sočni, a zato jer se krompir prije pečenja malo prži u ulju bude po vrhu hrskav.
Posluživanje
Poslužite uz vama omiljenu salatu , ja obično služim uz ovo jelo ciklu jer je moja djeca vole u ovoj kombinaciji.
I u slast!
1/2 kg fino mljevene junetine (od buta)
1 veća glavica luka
2 mrkve
1 režanj česna
1 vezica petrusina (peršina)
1/2 kg krumpira
5 jaja
1/2 l mlijeka
začini: vegeta , sol, papar
ulje za prženje krompira
PRIPREMA
1.
Luk i mrkvicu sitno nasjeckajte, pa ih dinstajte na malo ulja dok ne omekšaju. Dodajte meso, česan, petrusin i začine i dinstajte dok meso skroz ne ostane bez svoje tekućine i dok ne postane skroz rastresito.
2.
Krompir narežite na ploške i propržite ga malo u ulju, samo da malo počne dobijat boju, ne do kraja! I stavite na kuhinjski ubrus da se ocijedi od viška masnoće.
3.
Jaja izmutite sa ručnom batilicom, dodajte mlijeko i začine ; sol, papar i vegetu po želji.
4.
Pleh namažite maslom i na dno poredajte prvo krompir, pa red mesa, pa sve ponovite. Odmah zalijte smjesom od mlijeka i jaja i stavite peći jedno 45 minuta do sat vremena na 180 ° C ( zavisno od vaše pećnice) dok krompir ne dobije na krajevima hrskave rubove.
5.
Zato jer se jaja i mlijeko dodavaju odmah, krompir i meso budu sočni, a zato jer se krompir prije pečenja malo prži u ulju bude po vrhu hrskav.
Posluživanje
Poslužite uz vama omiljenu salatu , ja obično služim uz ovo jelo ciklu jer je moja djeca vole u ovoj kombinaciji.
I u slast!
subota, 22. travnja 2017.
JEDNOSTAVNO BRZO I UKUSNO RUČAK ZA 15 MINUTA
Sastojci
6 snite sendvic tosta
6 snite kackavalja, gaude...
6 snite sunke
3-4 jaja
prezle
Priprema
1.
Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom..
2.
Na svaki tost staviti po snitu sunke i sira, a zatim pazljivo urolati.. Umesto sunke mozete koristiti i salamu ili American Bacon, ili sunku i slaninu zajedno..kako god volite..
3.
Rolnice uvaljati prvo u jaja, zatim u prezle, pa ponoviti postupak..
4.
Prziti rolnice u vrelom ulju sa svih strana, dok ne porumene..
6 snite sendvic tosta
6 snite kackavalja, gaude...
6 snite sunke
3-4 jaja
prezle
Priprema
1.
Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom..
2.
Na svaki tost staviti po snitu sunke i sira, a zatim pazljivo urolati.. Umesto sunke mozete koristiti i salamu ili American Bacon, ili sunku i slaninu zajedno..kako god volite..
3.
Rolnice uvaljati prvo u jaja, zatim u prezle, pa ponoviti postupak..
4.
Prziti rolnice u vrelom ulju sa svih strana, dok ne porumene..
JOGURT TIJESTO…REŽITIE PO POTREBI A MOŽE STOJATI I PO 7 DANA
Sastojci
Tijesto
250 ml mlijeka
1 žličica šećera
1 kocka svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 x 200 g jogurta
3 žlice šećera
3 žlice ulja
1 žličica soli
Priprema
1.
U posudici ugrijati 250 ml mlijeka, žličicu šećera i dodati razmrvljenu kocku kvasca.
2.
Promiješati i pustiti na toplom mijestu da kvas uzađe.
3.
U drugoj posudi pomiješati obije vrste brašna i redom dodavati prašak za pecivo, šećer, ulje i sol.
4.
Dodat jogurte i lagano ulupana jaja.
5.
Dodati uzašli kvasac i miješati kuhačom dok se smjesa ne poveže.
6.
Dalje mijesiti rukama dok se ne dobije čvrsto tijesto (po potrebi alo se tijesto lijepi dodati još malo brašna).
7.
Umiješano tijesto staviti u nailonsku vrečicu, istisnuti zrak i vrečicu zavezati.
8.
Ostaviti u hladnjaku da tijesto odstoji 4 sata.
Posluživanje
Tijesto se reže po potrebi, a ostatak može stajati u hladjaku 7 dana. Ovo je tijesto također izvrsno za pizzu.
Tijesto
250 ml mlijeka
1 žličica šećera
1 kocka svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 x 200 g jogurta
3 žlice šećera
3 žlice ulja
1 žličica soli
Priprema
1.
U posudici ugrijati 250 ml mlijeka, žličicu šećera i dodati razmrvljenu kocku kvasca.
2.
Promiješati i pustiti na toplom mijestu da kvas uzađe.
3.
U drugoj posudi pomiješati obije vrste brašna i redom dodavati prašak za pecivo, šećer, ulje i sol.
4.
Dodat jogurte i lagano ulupana jaja.
5.
Dodati uzašli kvasac i miješati kuhačom dok se smjesa ne poveže.
6.
Dalje mijesiti rukama dok se ne dobije čvrsto tijesto (po potrebi alo se tijesto lijepi dodati još malo brašna).
7.
Umiješano tijesto staviti u nailonsku vrečicu, istisnuti zrak i vrečicu zavezati.
8.
Ostaviti u hladnjaku da tijesto odstoji 4 sata.
Posluživanje
Tijesto se reže po potrebi, a ostatak može stajati u hladjaku 7 dana. Ovo je tijesto također izvrsno za pizzu.
JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT...SPRIČAVAM SE SVIMA KOJI SU DUGO ČEKALI RECEPT ZA OVU TORTU!
Sastojci
BISKVIT
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna
KREMA
6 žumanjaka
10 dkg šećera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme ili maslac
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ...
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag
Priprema
1.
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
2.
BISKVIT
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
3.
KREMA
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
4.
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
5.
ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
6.
NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7.
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
8.
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9.
REDOSLJED SLAGANJA:
10.
1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag
BISKVIT
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna
KREMA
6 žumanjaka
10 dkg šećera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme ili maslac
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ...
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag
Priprema
1.
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
2.
BISKVIT
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
3.
KREMA
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
4.
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
5.
ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
6.
NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7.
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
8.
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9.
REDOSLJED SLAGANJA:
10.
1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag
STARINSKI KREMASTI KOLAČ IZ BAKINE SVESKE
Sastojci
Biskvit
6 bjelanjaka
20 dag šećera
2 žlice brašna
20 dag mljevenih oraha
Krema
6 žumanjaka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
1 žlica brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
10 dag šećera u prahu
2 dl vrhnja za šlag
Priprema
1.
Istući snijeg od 6 bjelanjaka, dodati šećer, orahe i brašno.
2.
Namastiti škrovadu, pobrašniti i peći .
3.
Pomiješati žumanjke, šećer, vanilin šećer, puding i žlicu brašna pa skuhati u mlijeku kao puding.Staviti da se hladi.
4.
Margarin pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu i dodati u ohlađenu kremu od pudinga.
5.
Kremu namazati na biskvit i odozgo šlag.
6.
Ukrasiti po želji, ohladiti u frižideru i uživati.
Biskvit
6 bjelanjaka
20 dag šećera
2 žlice brašna
20 dag mljevenih oraha
Krema
6 žumanjaka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
1 žlica brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
10 dag šećera u prahu
2 dl vrhnja za šlag
Priprema
1.
Istući snijeg od 6 bjelanjaka, dodati šećer, orahe i brašno.
2.
Namastiti škrovadu, pobrašniti i peći .
3.
Pomiješati žumanjke, šećer, vanilin šećer, puding i žlicu brašna pa skuhati u mlijeku kao puding.Staviti da se hladi.
4.
Margarin pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu i dodati u ohlađenu kremu od pudinga.
5.
Kremu namazati na biskvit i odozgo šlag.
6.
Ukrasiti po želji, ohladiti u frižideru i uživati.
ZAUVIJEK – ZA SAMO 15 MINUTA OVA SMJESA OD 3 SASTOJKA ĆE UKLONITI DLAKE NA LICU
Pojava dlačica na licu je ženama neprijatelj broj jedan! Većina žena se pati zbog pojave dlačica iznad usana. Korištenje voska je način koji većina koristi, ali postoji još jedan daleko učinkovitiji a prirodan je.
Zbog bogatstva vitamnima, mineralima i supstancama za preventivu raka, ova mješavina dodatno zaglađuje kožu i činije sjajnom.
Koža je naš najveći organ i sve što se stavi na nju, odlazi direktno u krvotok. Zato moramo dobro paziti šta nanosimo na kožu.
Kako se riješiti dlačica na licu?
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove smjese su:
2 kašike meda
1 kašika paste zobenih pahuljicca
2 kašike limunovog soka
Priprema i korištenje:
Pomiješati sve sastojke zajedno i utrljati na mjesto zahvaćeno dlačicama. Ostaviti da stoji 15 minuta i onda saprati sa toplom vodom. Nakon toga nanijeti kremu na lice.
Možete koristiti organsku kremu za lice sa umirujućim učinkom i sastojcima kao što su lavanda, kamilica ili kokos.
Ovaj tretman treba ponavljati kontinuirano 2-3 puta sedmično i nakon jednog mjeseca upotrebe, primjetit ćete da će dlačice biti trajno uklonjene.
Za više postova o ljepoti i zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima. Hvala!
Zbog bogatstva vitamnima, mineralima i supstancama za preventivu raka, ova mješavina dodatno zaglađuje kožu i činije sjajnom.
Koža je naš najveći organ i sve što se stavi na nju, odlazi direktno u krvotok. Zato moramo dobro paziti šta nanosimo na kožu.
Kako se riješiti dlačica na licu?
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove smjese su:
2 kašike meda
1 kašika paste zobenih pahuljicca
2 kašike limunovog soka
Priprema i korištenje:
Pomiješati sve sastojke zajedno i utrljati na mjesto zahvaćeno dlačicama. Ostaviti da stoji 15 minuta i onda saprati sa toplom vodom. Nakon toga nanijeti kremu na lice.
Možete koristiti organsku kremu za lice sa umirujućim učinkom i sastojcima kao što su lavanda, kamilica ili kokos.
Ovaj tretman treba ponavljati kontinuirano 2-3 puta sedmično i nakon jednog mjeseca upotrebe, primjetit ćete da će dlačice biti trajno uklonjene.
Za više postova o ljepoti i zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima. Hvala!
NAPITAK KOJI ZAISTA ZA 48 SATI RAZBIJA SALO: NAKON PRVOG GUTLJAJA IMAĆETE OSEĆAJ DA VAM GORI STOMAK
Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid…
Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se kratko osvrnuti na hren, piše “Narodna medicina“…
UKUS GOVORI SVE: Kada budete probali ovaj napitak, sam ukus govori da ždere salo u vašem tijelu, imaćete osjećaj kad ga popijete da se već nešto dešava, prosto neprirodno!
Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor, hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo. Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svar. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Recept napitka za mršavljenje
Sastojci:
125 gr hrena
3 neprskana limuna
3 kašike meda
Postupak:
Izmiksajte u blenderu 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasijecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomješajte sa hrenom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmješajte. Čuvajte ovaj napitak u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.
Izvor:http://www.narodnamedicina.info/
Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se kratko osvrnuti na hren, piše “Narodna medicina“…
UKUS GOVORI SVE: Kada budete probali ovaj napitak, sam ukus govori da ždere salo u vašem tijelu, imaćete osjećaj kad ga popijete da se već nešto dešava, prosto neprirodno!
Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor, hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo. Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svar. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Recept napitka za mršavljenje
Sastojci:
125 gr hrena
3 neprskana limuna
3 kašike meda
Postupak:
Izmiksajte u blenderu 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasijecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomješajte sa hrenom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmješajte. Čuvajte ovaj napitak u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.
Izvor:http://www.narodnamedicina.info/
BAKLAVA SA MJERAMA NA KAŠIKE GOTOVA NAJVIŠE ZA POLA SATA
Sastojci
4 jaja
2 šalice šećera
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
=1 šalica griza
1 šalica oštrog brašna
2 šalice mljevenih oraha
Preljev:
1/2 l vode
2 šalice šećera
Priprema
1.
Pjenasto izmješati jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Uliti u tepsiju i peći oko pola sata.
Vruć kolač preliti sa preljevom koji napravimo tako da prokuhamo vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi.
Posipati mljevenim orasima.
(ja sam pravila u pola smjese pa je ispala malo tanja)
Šalica je od 2 dcl.
4 jaja
2 šalice šećera
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
=1 šalica griza
1 šalica oštrog brašna
2 šalice mljevenih oraha
Preljev:
1/2 l vode
2 šalice šećera
Priprema
1.
Pjenasto izmješati jaja sa šećerom pa dodati ostale sastojke. Uliti u tepsiju i peći oko pola sata.
Vruć kolač preliti sa preljevom koji napravimo tako da prokuhamo vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi.
Posipati mljevenim orasima.
(ja sam pravila u pola smjese pa je ispala malo tanja)
Šalica je od 2 dcl.
IMALA SAM 33 KADA SAM DOBILA BORE, A ONDA MI JE BAKA POKAZALA OVU MASKU KOJA MI JE PROMIJENILA ŽIVOT!!
Maska koju ćemo vam ovdje pokazati je idealna za vašu kožu, hrani je, čisti i čini ljepšom. Sastojci koji ulaze u njen sastav su prirodni i ne nose štetna dejstva, kao ostali proizvodi
Koristi se već dugo u ove svrhe i zato je probajte. S
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ove maske su:
1 sveže ocijeđen limun
Bjelance od 4 jajeta.
Pirprema i način korištenja:
Pomiješajte bjelance sa pola kašike limunovog soka i tu dobijenu smjesu nanesite na lice. Osjetit ćete blago zatezanja, ostavote da stoji 15 minuta, a zatim isperite. Bjelance će pozitivno djelovati na vašu
kožu i smanjit će mogućnost nastanka bora. Osim ove maske, imamo još jedno rješenje. Uzmite zrelu bananu i izgnječite, a zatim je nanesite na lice. Ostavite da stoji 15-ak minuta, zatim isperite.
Ovo je dobro za suhu kožu, a ima i antikosidansna svojstva.
Koristi se već dugo u ove svrhe i zato je probajte. S
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ove maske su:
1 sveže ocijeđen limun
Bjelance od 4 jajeta.
Pirprema i način korištenja:
Pomiješajte bjelance sa pola kašike limunovog soka i tu dobijenu smjesu nanesite na lice. Osjetit ćete blago zatezanja, ostavote da stoji 15 minuta, a zatim isperite. Bjelance će pozitivno djelovati na vašu
kožu i smanjit će mogućnost nastanka bora. Osim ove maske, imamo još jedno rješenje. Uzmite zrelu bananu i izgnječite, a zatim je nanesite na lice. Ostavite da stoji 15-ak minuta, zatim isperite.
Ovo je dobro za suhu kožu, a ima i antikosidansna svojstva.
OVO JE NAJBOLJA I NAJSOČNIJA ČOKOLADNA TORTA KOJU SAM PROBALA, A ZA NJU VAM NE TREBA MARGARIN NITI MASLAC.. MORATE PROBATI!
Sastojci
kore
4 jaja
8 kašika kristal šećera
4 kašike brašna
2 kašike mleka
1 kašikica praška za pecivo
4 kašike kakaa
4 kašike ulja
fil
1/2 L slatke pavlake
4oo gr čokolade
preliv
2 kašike šećera
ruma po želji
2 kašike kakaa
2 dcl mleka
Priprema
1.
mikserom umutiti jaja sa šećerom da bude penasto, zatim dodati ostale sastojke i pomešati lagano sa kašikom ne sa mikserom, kad se sve lepo sjedini sipati u podmazan pleh i ispeći koru, ponoviti postupak još jednom.
2.
za preliv sve prokuvati i kad se kore ohlade preliti ih.
3.
za fil slatku pavlaku dobro zagrejati ali ne da provri i dodati u nju čokoladu, mešati sve dok se čokolada ne istopi i fil postane gust.
4.
kad se fil malo prohladi staviti koru, fil, koru, fil.
Posluživanje
za sat vremena se može seći i služiti
www.coolinarika.com
kore
4 jaja
8 kašika kristal šećera
4 kašike brašna
2 kašike mleka
1 kašikica praška za pecivo
4 kašike kakaa
4 kašike ulja
fil
1/2 L slatke pavlake
4oo gr čokolade
preliv
2 kašike šećera
ruma po želji
2 kašike kakaa
2 dcl mleka
Priprema
1.
mikserom umutiti jaja sa šećerom da bude penasto, zatim dodati ostale sastojke i pomešati lagano sa kašikom ne sa mikserom, kad se sve lepo sjedini sipati u podmazan pleh i ispeći koru, ponoviti postupak još jednom.
2.
za preliv sve prokuvati i kad se kore ohlade preliti ih.
3.
za fil slatku pavlaku dobro zagrejati ali ne da provri i dodati u nju čokoladu, mešati sve dok se čokolada ne istopi i fil postane gust.
4.
kad se fil malo prohladi staviti koru, fil, koru, fil.
Posluživanje
za sat vremena se može seći i služiti
www.coolinarika.com
RUČAK GOTOV ZA 15 MINUT....EPRESNO BRZI MUFFINI
Sastojci
6 kom jaja srednje kuhanih
3 dl Pšenično glatko brašno Podravka
na vrh noža Praška za pecivo Docela
1 žličica soli
pola žličice svježe mljevenog papra
pola žličice soda bikarbona
2 dl stepke (mlaćenice)
10 dag maslaca
2 kom razmućenih jaja
1 dl sitno narezanog mladog luka
1 dl sitno narezane kuhane slanine
1,5 dl grubonaribanog sira Cheddar
Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke. Jaja srednje kuhana oljuštiti, luk i slaninu narezati a sir grubo naribati.
2.
Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, papar i soda bikarbonu, pa uz miješanje polako ulijevati stepku (mlaćenicu).
3.
Zatim i dalje uz miješanje dodati rastopljeni maslac....
4.
..... a nakon toga i razmućena jaja.
5.
Kada je tijesto lijepo razrađeno dodati narezani mladi luk i narezanu kuhanu slaninu....
6.
....... a potom i naribani sir (sačuvati malo sira za posipavanje).
7.
Sve zajedno ručno dobro izmiješati a zatim u gnijezda kalupa za muffine (prethodno premazana maslacem) staviti malo tijesta. Poželjno je da kalup za muffine bude nešto dublji od ovoga koji sam ja koristila.
8.
Na tijesto u svakom gnijezdu staviti kuhano jaje.
9.
Napuniti vrećicu za ukrašavanje tijestom i ispuniti prostore oko jaja i po vrhu jaja.
10.
Posipati vrhove kupova naribanim sirom pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peči 20-25 minuta.
11.
Pečene muffine s jajima izvaditi iz pećnice, malo ohladiti, izvaditi iz kalupa i poslužiti kao predjelo ili laganu večeru uz kečap ili tartar umak.
6 kom jaja srednje kuhanih
3 dl Pšenično glatko brašno Podravka
na vrh noža Praška za pecivo Docela
1 žličica soli
pola žličice svježe mljevenog papra
pola žličice soda bikarbona
2 dl stepke (mlaćenice)
10 dag maslaca
2 kom razmućenih jaja
1 dl sitno narezanog mladog luka
1 dl sitno narezane kuhane slanine
1,5 dl grubonaribanog sira Cheddar
Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke. Jaja srednje kuhana oljuštiti, luk i slaninu narezati a sir grubo naribati.
2.
Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, papar i soda bikarbonu, pa uz miješanje polako ulijevati stepku (mlaćenicu).
3.
Zatim i dalje uz miješanje dodati rastopljeni maslac....
4.
..... a nakon toga i razmućena jaja.
5.
Kada je tijesto lijepo razrađeno dodati narezani mladi luk i narezanu kuhanu slaninu....
6.
....... a potom i naribani sir (sačuvati malo sira za posipavanje).
7.
Sve zajedno ručno dobro izmiješati a zatim u gnijezda kalupa za muffine (prethodno premazana maslacem) staviti malo tijesta. Poželjno je da kalup za muffine bude nešto dublji od ovoga koji sam ja koristila.
8.
Na tijesto u svakom gnijezdu staviti kuhano jaje.
9.
Napuniti vrećicu za ukrašavanje tijestom i ispuniti prostore oko jaja i po vrhu jaja.
10.
Posipati vrhove kupova naribanim sirom pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C i peči 20-25 minuta.
11.
Pečene muffine s jajima izvaditi iz pećnice, malo ohladiti, izvaditi iz kalupa i poslužiti kao predjelo ili laganu večeru uz kečap ili tartar umak.