petak, 21. srpnja 2017.

ŠTRUDLA OD KORA...OVO BI SVAKA DOMAĆICA TREBALA DA ZNA

Sastojci
15 kom kora
4 kom jaja
2 case (2 dl.) secera
2 case jogurta

 
2 case griza
pola case ulja
1 prasak za pecivo
nadev po zelji: sljive, jabuke, visnje, rogac, mak, orasi,pekmez…

Priprema
1.
Spremamo fil : mutimo cela jaja sa secerom, zatim dodamo griz, jogurt, ulje, prasak za pecivo. Ostavimo fil deset, petnaest minuta da griz malo nabubri.
2.
Podelimo kore na tri dela, po pet kora.

 
Svaku koru premazemo sa nekoliko kasika fila, redjamo jednu na drugu a na poslednju, petu, po celoj kori stavimo nadev. Zatim urolamo strudlu, malo podvijemo krajeve da fil ne iscuri i stavimo je na pleh u koji smo stavili papir za pecenje ili podmazan pleh.Isto uradimo i sa ostalim korama pa premazemo strudle ostatkom fila.
Stavimo u zagrejanu rernu i pecemo na umerenoj temperaturi. Pecenu strudlu kada se prohladi isecemo i pospemo secerom u prahu.

Posluživanje
Kao nadev, ja sam stavljala sljive i rogac, s tim da sam za jednu strudlu potopila 100 grama rogaca u 2 dl. toplog mleka pa onda premazala tom smesom poslednju, petu koru. Na isti nacin potopim i mak kada ga koristim kao nadev.
Izvor:http://www.coolinarika.com

SOČNE PLJESKAVICE..DJECA KAŽU: “A KAD ĆEŠ OPET RADIT ONE FINE PLJESKAVICE?

Sastojci
400 gr mesano mleveno meso ( pola junece pola svinjsko ili po zelji )
50 gr dimljene slanine
2 kom manjih paprika ( lepse su kad su razlicite boje )
1 kom srednja glavica crnog luka
1 kom jaje
2 kasike prezle

 
1 kasika tucane paprike ( srednje ljuta )
so , biber , mlevena slatka crvena paprika
svezi listovi persuna i celera
1/2 sveza ljuta papricica ( ona mala )

Priprema
1.

 
Sitno , ali ne mora bas jako sitno ( ja nisam jer ce malo svenuti przenjem ) iseckati crni luk , paprike i slaninu i staviti na desetak minuta da se przi u tiganju . Ja ne dodajem nikakvu masnocu za pecenje jer slanina pusti dovoljno da nece zagoreti samo treba cesce promesati . Ne treba isprziti nego sacekati da povrce malo svene pri kraju dodati tucanu papriku ,polovinu male ljute papricice ( sitno iseckane ) , soli i mlevenu slatku papriku ( u malo vecoj kolicini nego sto je to potrebno za to sto pecemo jer ovo treba da zasoli i malo ( vise ) oljuti sve ostalo sto cemo posle dodati ) .. i vec ovde sve fantasticno mirise pod uslovom da imate domacu slaninu
2
Ukljuciti rernu na 190 c.
Sipati povrce u drugi sud ( malo dublji ) da bi se sto pre prohladilo .. sacekati desetak minuta ( otprilike ) pa dodati mleveno meso , jaje , prezlu , sitno seckani persunov i celerov list i dobro izmesati.
3.
Praviti pljeskavice velicine i debljine po zelji .. Od debljine zavisi i vreme pecenja ali recimo od 20 do 30 minuta .. Stavljati na papir za pecenje i na svaku staviti malu kockicu putera ( ja imam tecni puter za pecenje zato je ovako na slici )
Treba da budu pecene ali i socne .. ni slucajno prepeci !
Posluživanje
Ja sam na ovim stranama nasla tj znam da postoje dva slicna recepta . Prvi , drugi za koje verujem da su jednako ukusni ali ovaj se razlikuje u nacinu pripreme ( ja redovno proprzim prvi deo jer ne volim kad se u sredini ostane paprika koja je sveza – volim kad je sve mekano ) , pecenju i odsustvu sira pa sam zato i odlucila objaviti recept .. inace ovo mi je bio siguran plan B u slucaju da mi slatkis za danas ne uspe jer danas je moj drugi cool rodjendan te ja kolaca nemam ali imam odlican rucak ! I da , ja sam pekla pola od smese , drugu polovinu sam zamrznula pa cu da se obradujem neki drugi dan
izvor : coolinarika.com

KUVANI, MLEVENI PARADAJZ.. OVAKO GA JA PRIPREMAM, JEDNOSTAVNO, BRZO I UKUSNO

SASTOJCI
5kg paradaiza
2 kašike soli
2 kašike šećera
2 ljute feferone ko voli ljuto
1 veza peršuna


 
PRIPREMA
Paradaiz preliti vrućom vodom, malo da stane da bi se kora bolje ogulila. Paradaiz oguliti, samleti na mlinu za meso. Mleveni paradaiz staviti u posudu dodati so, šećer, sitno seckan peršun i 2 feferone na vrhu malo narezane( ko ne voli ljuto nek ne stavlja feferone).


 
Staviti da se kuva, kad provri kuvati 15 minuta i toplo pakovati u flašice. Flašice dobro zatvoriti i ušuškati krpama da stoji tako dok se ne ohladi. Pre pakovanja feferone izvaditi (pojesti ko voli ljuto).Ovu količinu mlevena paradaiza kuvam iz dva puta, zbog toga što boja ostaje lepša a kad je manja količina pri kuvanju manje se kuva i ostaje više vitamina.Za pakovanje su podesne i boce od 7dcl sa širokim zatvaračem.

Izvor: coolinarika.com

LJETNI DESERT U ČAŠI GOTOV ZA 10 MINUTA...KOMBINACIJA KOJOM ĆETE ODUŠEVITI SVOJE UKUĆANE

Potrebno:
1/2 l slatkog vrhnja (mliječnog, nikako ne biljnog tipa Hulala, Hole i sl.)
1 vrećica želatine u prahu
1,5 dl mlijeka
2 žlice šećera u prahu
 

 
1 vanilin šećer
Za voćni preljev:
pola teglice kompota od višanja (ili smrznutog šumskog voća)
4 žlice šećera
2,5 dl vode
1 žlica gustina

Priprema:
U manjoj posudi pomiješati slatko vrhnje, mlijeko, šećer u prahu i vanilin šećer pa uz miješanje zavrijeti. Kad provrije, kuhati još oko 15-tak minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje.
U međuvremenu želatinu namočiti sa nekoliko žlica vode ili mlijeka i pustiti da nabubri nekih 10-tak minuta.
Kada je vrhnje kuhano, umiješati u njega želatinu pa ju uz miješanje otopiti u vrhnju.

 
Čašice ili kalupiće za pannacotu oplahnuti hladnom vodom, pa još vruću ulijevati u čašice. Računajte na to da panna cotta neće lijepo dekorativno izgledati ako bude previsoka pa u čašice uspite panna cottu ne više od 2 cm.
Rashladiti na sobnoj temperaturi, a potom ostaviti u hladnjaku na 3-4 sata kako bi se stvrdnula do kraja.
Za to vrijeme pripremiti voćni preljev: višnje pomiješati s vodom i šećerom pa zakuhati. Kada provrije uliti gustin razmućen sa malo vode i kratko prokuhati. Ako vam se umak učini pregust, dodajte još malo vode.
Panna cottu poslužite prevrnutu na tanjurić (prije nego je istresete prođite uz rub čašice tankim nožem kako bi se lakše odvojila) prelivenu sa voćnim preljevom.
Dobar tek!

DOMAČI GUSTI JOGURT TREBAJU VAM SAMO 2 SASTOJKA...ZDRAVI I UKUSNIJI OD KUPOVNOG

Sastojci
6 litara mlijeka

 
400 ml čvrstog jogurta

Način pripreme
Mlijeko stavite da prokuha i ohladite da bude toplo.
Dodajte jogurt i dobro promiješajte.

 
Ostavite na sobnoj temperaturi pokriveno oko 6 sati pa stavite u frižider.
Potrošite u roku od sedam dana.

VIŠE NIKADA NEĆETE KROČITI U SALON: SAMO POMIJEŠAJTE OVA 2 SASTOJKA I PRIMIJENITE NA LICU 15 MINUTA…

Ovdje ćemo vam pokazati idealnu masku za lice i neće biti potrebe da idete u salone na skupe tretmane. Osim toga, neće biti potrebno da kupujete razne proizvode pune hemikalija koje mogu biti štetne za vaše zdravlje.


 
Ova prirodna maska će očistiti vaše pore, smanjiti pojavu akni, bora, a uz to i vidljivost ožiljaka. Probajte je, jer se nećete razočarati.

SASTOJCI
– 4 kašike sode bikarbone
– 1 kašika meda
– 2 kašike vode


 
PRIPREMA
U čistu posudu stavite sodu bikarbonu i med. Dobro promiješajte dok ne dobijete finu smjesu, a zatim dodajte vodu. Opet promiješajte i onda dobijenu masku nanesite na lice.

Ne nanosite na područja oko očiju i usta. Ostavite tako da stoji 10-15 minuta. Na kraju isperite toplom vodom i posušite pamičnim peškirom.

Radite ovaj tretman nekoliko dana, jednom dnevno i primjetiti ćete znatno poboljšanje. Vaša koža će biti čistija, njegovanija i ljepša.

Sastojci koji ulaze u njen sastav su veoma zdravi. Soda bikarbona djeluje kao antiseptik, a med će nahraniti vašu kožu i ima antiupalno dejstvo.

četvrtak, 20. srpnja 2017.

POPIJTE OVO PRIJE SPAVANJA, I SVE ONO ŠTO STE JELI U TOKU DANA ĆE SE ISTOPITI PREKO NOĆI! VJERUJTE NAM – DJELUJE 100%

SASTOJCI
1 limun
šaka peršuna
1 žlica naribanog đumbira


 
1 kašičica sirćeta
1 štapić cimeta ili 1 kašičica cimeta u prahu
Pola litre vode

Kako napraviti
Evo što trebate učiniti – to je vrlo jednostavno! Vi samo morati staviti sve sastojke gore navedene u blender!


 
Svaku noć trebalo bi piti ovaj sok prije nego što odete na spavanje i svako jutro probudit ćete se s manje težine! Vjeruj mi, bit ćete zadivljeni rezultatima!

GDJE VAS BOLI STOMAK!? VODIČ KROZ BOLOVE U STOMAKU

Bol u stomaku je izuzetno kompleksna i može značiti na desetine različitih problema, odnosno oboljenja. Zavisno na kome mjestu je bol locirana taj broj se može suziti, odnosno određene vrste bolesti se mogu izolovati.
Ako stomak podijelite na 0 polja kao na slici iiznad tada možete najlakše odrediti i oboljenja koja vas potencijalno muče.


 
Pogledajte, a a ko bilo koji bol u stomaku traje duže od 15 dana trebali bi se javiti vašem ljekaru.

1.
žučni kamenci
čir na želucu
upala gušterače

2.
čir na želucu
žučni kamenci
gorušica/gastritis
upala gušterače
epigastrična hernija

3.
čir na želucu
opstrukcija/začepljenje žučnih kanala
peptični čir
upala gušterače

4.
bubrežni kamenci
upala mokraćnih kanala
zatvor
pomaknuti disk kralježnice


 
5.
upala gušterače
rana faza upale slepog creva
sindrom iritabilnog creva
upala tankog creva
pupčana kila

6.
bubrežni kamenci
zatvor
sindrom iritabilnog creva
divertikuloza creva

7.
zatvor
upala slepog creva
bol u bešiki – ginekološke tegobe (endometrioza itd.)
bol u preponama- preponska kila

8.
upala mokraćnih kanala
upala slepog creva
divertikuloza creva
sindrom iritabilnog creva
bol u bešiki – ginekološke tegobe (endometrioza itd.)

9.
divertikuloza crieva
bol u preponama – preponska kila
bol u bešiki- ginekološke tegobe (endometrioza itd.)

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli i da sada možete barem predpostaviti zbog čega vas boli stomak.

JAFFA SENDVIČI ZA 10 MINUTA GOTOVI

SASTOJCI
1kg jafa kolaci (resana kolaci)
500ml mleko
9 kasika sekera
7 kasika brasno


 
3 vanilin seker
1 margarin(250)
kokos (sitniji)

PRIPREMA
Fil
Razmutiti bpasno(ili pudig ili gustin) u malo mleka i dodajte u mleku,seker i vanila sto se kuva mesajte da se dobije puding ostavite  da se ohladi.
U stranu se muti margarin i dodaje se u pudingu i dobije se lep fil.


 
Uzmite jafa keks i presecite na polovinu (kao na pvu sliku)i sa filom lepite,dve polovine i onda i oblozite sa kokosom.I tako svi kolaci,pa od 1g dobijete oko 45 kolaca

Za sve prigode i praznike. Lepe za oci a jos bolji za jesti……

POMIJEŠAJTE OVA DVA SASTOJKA I STRIJE ĆE NESTATI ZAUVIJEK! A 100% U KUHINJI VEĆ IMATE SVE ŠTO VAM TREBA SAD KAD STE SE REŠILI STRIJA, VREME JE DA POKAŽETE SVOJE NOGE

Ma kako vam ružno izgledale, strije ne predstavljaju zdravstveni, već pre svega estetski problem. Ipak, nijedna žena, pa ni muškarac, ne voli da ih vidi na svom stomaku.
Javljaju se na mestima najviše izloženim rastezanju i rastu kože: ramena, nadlaktice, grudi, trbuh, bokovi, bedra i zadnjica.


 
Strije su zapravo oštećenje vezivnog tkiva koje nastaje usled prebrzog rastezanja kože. Uvek su u pitanju vodoravne crte na telu, na početku ljubičastocrvenkaste boje, da bi na kraju postale bele.

Iako na tržištu postoji pregršt veoma skupih preparata za njihovo uklanjanje, malo ko zna za ovaj jednostavan domaći recept.
Sve što vam je potrebno su kafa i maslinovo ulje.
Zrnca mlevene kafe rade nežan piling kože i stimulišu proizvodnju kolagena, dok maslinovo ulje “zaključava” vlagu unutar ćelija epiderma.


 
POSTUPAK
– napravite smesu od jedne kašike maslinovog ulja i jedne kašičice kafe
– nežnim pokretima umasirajte smesu na delove kože prekrivene strijama
– radite to 5 minuta, a onda ostavite 20 minuta da odstoji
– isperite mlakom vodom
– obrišite se laganim utapkavanjem peškirom
– nanesite losion za telo po izboru
– ponavljajte ovo svakog dana i strije će nestati kao rukom odnešene

Za još bolje rezultate, pogotovo ako na problematičnoj regiji imate i celulit, u smesu možete dodati i jednu kašičicu žutog šećera.

Sad kad ste se rešili strija, vreme je da pokažete svoje noge.

KADA MI JE GINEKOLOG OTKRIO CISTE I MIOME, PILA SAM OVAJ NAPITAK I MOJI PROBLEMI SU NESTALI U 4 DANA!

Ciste i miomi se često javljaju na jajnicima. Mnoge žene se susreću s ovim problemom. Miomi su benigni tumori, tj. nisu opasni.

Ciste se često javljaju na maternici i jajnicima, nisu opasne, ali su bolne i dovode do povećanog kravrenja ili tegoba u toku menstrualnog ciklusa.



Iako o miomi i ciste nisu opasni, ne smijete ih zapuštati jer mogu preći u ozbiljnija stanja. Zato trebate paziti šta jedete. Problem sa cistama i miomima možete riješiti ovim prirodnim lijekom.

SASTOJCI
Pola litra soka od repe
Med (0.25 kg)



PRIPREMA
Napravite sok od repe i pomiješajte sa medom u blenderu. Dobijeni napitak pijte po jednu čašu nakon doručka, jednu u toku ručka i jednu poslije večere.

Primjetit ćete da će ciste i miomi nestati i osjećati ćete se mnogo bolje. Prirodni lijekovi su se pokazali mnogo boljima od klasičnih, tako da ih trebate koristiti.

Izvor:http://mamineideje.info

OVO JE TORTA ZA KOJU VAM NE TREBA NIKAKVO UMIJEĆE A SIGURNO ĆE USPJETI: KINDER TORTA

SASTOJCI
biskvit
20 dag sjeckanih lješnjaka
10 bjeljanjaka
15 žlica šećera
1 žlica jabučnog octa

 
10 dag nutelle ili nekog drugog čoko namaza
fil
1,5 l mlijeka
10 žlica brašna
10 žumanjaka
10 žlica šećera
1 vrećica pudinga od vanilije
25 dag margarina
3 vrećice vanilin šećera
10 dag čokolade za kuhanje
 još je potrebno

 
10 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
5-6 žlica mlijeka
3 vrećice šlag pjene
malo mljevenih lješnjaka

PRIPREMA
Na lim (moj je bio 28×34 cm) staviti masni papir, još ga malo premazati margarinom i po papiru ravnomjerno posuti sjeckanje lješnjake. Izraditi bjeljanjke i šećer, dodati žlicu jabučnog octa i smjesu pažljivo istresti na lješnjake. Peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva sat vremena. Kada je pečeno izvaditi iz pećnice i staviti na tacnu, okrenuti naopako – tako da lješnjaci budu gore. Odmah, onako vruće, premazati nutelom.



Skuhati fil od mlijeka, šećera, žumanjaka, brašna i pudinga. U hladno dodati izrađeni margarin i vanilin šećer. Podijeliti na dva dijela. Jedan dio ostaje kakav je, a u drugi dodati otopljenu čokoladu.
Žlicom za sladoled vaditi naizmjenično svijetle i tamne kugle i slagati na koru, kao šahovsku ploču.
Otopiti čokoladu, margarin i mlijeko i time popuniti “rupe” između kugli od fila. Na to sve staviti 3 vrećice šlag pjene ili slatkog vrhnja. Posuti sjeckanim ili mljevenim lješnjacima.
NAPOMENA
Nekada sam pravila sa slatkim vrhnjem, ali mi je sa šlag pjenom puno ukusniji.

KEKS TORTA BEZ PEČENJA…ZA NJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT

SASTOJCI
600 gr petiti ber keksa
1 kg malina
10 kašika šećera
3 pudinga od maline


 
2 dcl vode
400 gr čokolade
500 gr šlag krema u prahu
2 dcl soka od narandže

PRIPREMA
U posudu staviti maline i šećer, staviti da se kuva dok se šećer ne istopi. Posebno umutiti 3 pudinga od maline sa 2 dcl vode dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi i podeliti na 4 dela.


 
Umutiti 5oo gr šlaga po upustvu na kesici i podeliti na 4 dela.
Filovati. Na tacnu poredjati 200 gr keksa prethodno potapana u sok od narandže.
Istopiti 100 gr čokolade sa 2 kašike ulja i preliti preko keksa. Ostaviti 5 minuta u frižideru da se čokolada stegne pa premazati sa  1 delom  fila od malina pa red  1 dela šlaga. Opet red keksa, preliti 100 gr istopljene čokolade sa 2 kašike ulja, 2 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr istopljene čokolade, 3 deo fila od malina, sloj šlaga, keks preliven sa 100 gr čokolade, 4 deo fila od malina i premazati preostalim šlagom. Ukrasiti po želji.

BACITE TABLETE ZA SPAVANJE – SAMO POLA KAŠIKE OVOG ZAČINA ĆE VAS OPUSTITI I SPAVAT ĆETE KAO BEBA!

Bezbroj ljudi na svijetu pati od nesanice i ima problema sa snom. Zbog brzog tempa života i loše ishrane nažalost to utječe i na kvalitetu sna.

Poremećaj spavanj je vrlo otežavajuć i razoran, i to utiče na svaki element života.

Poremećaj spavanja može biti rezultat nekih bioloških elemenata, nezdrave ishrane, psihijatrijskih i fizičkih medicinskih stanja.


 
Ovo su stanja koja mogu dovesti do problema sa snom
– Bolovi vratu i leđima
– Anksioznost i depresija
– Bolest štitnjače
– Astma.
– Alergijske reakcije.
– Problemi sa želudcom i stomakom
– Artritis.

Poremećaja spavanja može isto tako biti izazvan posebno jedinjenja i aktivnosti, kao što su alkohol, kofein, nikotin, ili u velikoj mjeri troše, posebno vruće hrane, prije zaspi. poremećaja spavanja utiče Uporna je način života i može podići opasnost od anksioznosti i hipertenzije.


 
Ovo su najtipičniji simptomi poremećaja spavanja
– Stres i anksioznost.
– Slabo pamćenje.
– Slaba koncentracija
– Povećan umor tokom dana.
– Iritacije.
– Umor.

Uporaba Muškatnog oraha

On je izuzetno efikasan tretman kada su u pitanju poremećaju sna. Ovaj začin ima brojne zdravstvene prednosti, kao što je ključ za detoksikaciju organizma, pomaže probavu hrane, ublažava neugodnost, poboljšava imuni sistem, poboljšava zdravlje kože, i poboljšava protok krvi. Osim toga, on ima umjeren sedativ koji efikasno djeluje kada je u pitanju poremećaj spavanja.

Pomješajte jednostavno pola kašike mljevenog muškatnog orašćića u čašu tople vode. Konzumirati ovo 4-5 sati prije spavanja.

BAKA MI JE DALA OVAJ SAVJET! RIJEŠILA SAM SE ISPUCALIH PETA ZA POLA SATA!

Problemi sa ispucalim petama nisu upšte ozbiljni problemi, ali mogu biti itekako bolni, uporni te mogu naštetiti u velikoj mjeri vašem kvalitetu života. U svakom slučaju postoji jedno jednostavno rješenje ovog problema,za koje ce vam biti potrebno samo nekoliko sastojaka te malo vašeg ragocijenog vremena.


 
Nakon št ste gotovi uživat cete posmaterajuci regeneraciju svojih stopala koja ce na dodir biti poput bebinih stopala. Za ovaj odličan recept potrebno je da sprovedete nekoliko koraka:

Prvi korak – tretman vrućom vodom

SASTOJCI
prokuhala voda
2 kašika sode bokarbone
2 kašike soli
kamen za četkanje.
Naime potreno je da prokuhate vodu i ostavite da se malo ohladi do one mjere dok ne ude mlaka. Nakon toga ubacite sodu i sol te ostavite noge u takvoj vodi pola sata. Kamenom za cetkanje skinite visak kože sa vaših stopala.


 
Korak 2- Hidratacija
Nakon što ste skinuli tljanjem višak kože s vašij stopala, odnosno odumrle stanice kože potrebno je da uzmete jednu vijeću i ulje te sastavite u činiji. Stavite čniju u relu vodu sve dok se sastojci ne istope. Nakon što su se istopili potrebno je da pomijesate te nanesete na svoja stopala

Izovr:.http://mamineideje.info

srijeda, 19. srpnja 2017.

JAČA IMUNITET I SMANJUJE STOMAK: OVAJ NAPITAK ĆETE ODMAH NAPRAVITI!

Ovaj napitak vrlo lahko se priprema, a jača imunitet i pomoći će vam da smanjite stomak, tačnije nadutost.


 
SASTOJCI
– 1 kašika narendanog korijena đumbira
– 1/2 kašičice kurkume
– 2 štapića cimeta
– 1/2 limuna
– 3-4 dl vode


 
PRIPREMA
Očistite korijen đumbira i narendajte. Isto to uradite i kurkumom, ili koristite onaj u prahu. Stavite vodu da provri a zatim dodajte sastojke i 2 štapića cimeta. U to iscjedite i limun.

Ovaj napitak konzumirajte tek kada se ohladi, a po želji ga možte zasladiti medom.

” ĆEVAPI ” – KAO IZ ĆEVAPDŽINICE SU…MESO JE SOČNO, A LEPINE KO DUŠA..OVAKO IH JA PRAVIM VEĆ GODINAMA

SASTOJCI
Smjesa za meso
500 g mljevenog mesa
5 cehni bijelog luka
2 kasikice sode bikarbone
Po zelji sol i sto vise bibera
1 dl kisele vode


 
Lepine
500 g brasna
2 kasikice secera
2 kasikice soli
1 vrecica kvasca
1 dl ulja
2,5 dl mlake vode


 
PRIPREMA
Meso staviti u masinu za mljevenje(multipraktik),dodati sitno izriban bijeli luk, sodu bikarbonu, sol, biber i kiselu vodu.Sve zajedno izmjesati.Smjesu sasuti u posudu i ostaviti u frizider da stoji dok lepinje ne budu gotove.

Brasno, kvasac, secer i sol sastaviti i promjesati.U vodu dodati ulje i zamjesiti lepinje.Kad se sve sjednacilo, da nema vise brasna dodati jos 3 kasike ulja pa dobro izmjesati 1-2 min.Ostaviti na toplom da se udupla.

Kad je tijesti nadoslo, izvaditi ga na radnu povrsinu i podjeliti na 4 djela.Svaki dio oblikovati u lopticu a onda valjkom rastanjiti da bude debljine 1 cm.Svaku lepinju staviti na cistu krpu i prekriti sa drugom krpom.Ostaviti da stoji 15-ak min.

U medju vremenu, ukljuciti rernu na 250*C i u nju staviti pleh za peci da se zagrije dobro sa rernom.Na tako vreo pleh stavljati lepinje i peci dok ne dobiju smedjkastu boju.Brzo se napusu i porumene.

Pecene lepinje vaditi i staviti ih na salavetu, prekriti krpom i ostaviti da se ohlade.

Meso izvaditi iz frizdera i pomocu lijevka istiskivati cevape (moze i neki veci spric) peci ih u tavi.

Kad su svi cevapi peceni u tavu gdje su se pekli doliti pola litra vode i malo vegete, pustiti da prokuha i smaknuti sa vatre.

drugu tavu u kojoj nemoze da zagori ili da se zalijepi staviti na vatru i zagrijati dobro, dodati po malo vode unutra 3-4 kasike i na to tako vrelo staviti lepinju, koju smo prepolovili.Dok lepinja vodu upije i malo sasvim se zapece izvaditi iz tave i ponoviti postupak sa ostalim lepinjama.

“Natrpati” dosta luka i uzivati

Izvor: coolinarika.com

RECEPT KOJI SAM DOVELA DO SAVRŠENSTVA: POGLEDAJTE U ČEMU JE TAJNA ZA NAJBOLJE I NAJMEKŠE PALAČINKE!

Pravim ih godinama po ovom receptu, ko god je probao sa oduševljenjem je tražio recept koji sam sada odlučila podijeliti sa svima.

Sastojci
300 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
kašikica ulja

 
2 jaja
oko 250 gr. brašna
prstohvat soli
ulje za prženje
namazi po želji

Priprema
Pomješajte prvo jaja, ulje, so, vodu i mlijeko pa postepeno dodajite brašno uz konstantno miješanje

 
 da izbjegnete grudvice (brašno dodajite dok ne dobijete kremastu smjesu). Ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Pržite ih u zagrijanoj tavi za palačinke u koju ste stavili samo kap ulja. Debljina palačinki će zavisiti od količine koliko ste usuli u tavu.
Premazati ih možete namazima po želji. Ja najviše volim kombinaciju krema i isjeckanih banana. Uživajte!

DOKTORI OTKRILI: OVO JE RAZLOG ZAŠTO SE SVE VIŠE LJUDI BUDI SA NATEČENIM RUKAMA I NOGAMA! RIJEŠITE PROBLEM PRIJE NEGO ŠTO BUDE PREKASNO!

Postoje dva načina za buđenje ujutro svježe i puni energije ili iritirana sa bol u rukama i nogama. Potonji može biti uzrokovana brojnim razlozima.
Razlozi za otok:
Dehidracija
Jedan od najčešćih razloga za otečene udove je dehidracija. Većina stanovništva pati od ovog stanja zbog nedostatka potrebne količine vode u organizmu. Kada se nivo vode u našem tijelu smanjuje na minimum, naše tijelo se automatski prilagođava i počinje da štedi vodu u organizmu.
Spavanje i trajanje sna
 

 
Naša držanje tokom spavanja utječe na naše blagostanje. Dok su neki poze optimalne za nas, druge mogu biti štetne. Spavanje na stomaku ili na strani može dovesti do zajedničke boli. Osim toga, nedostatak sna ili nesanice može izazvati otečene ruke i noge.
Visok nivo natrijuma

 
Preveliki unos soli može da dovede do otoka. Osim toga, pretjerano uzimanje soli povećava nivo natrijuma u organizmu. Ako imate otoka u nekim dijelovima tijela,
pokušajte smanjenjem količine soli i primijetit ćete promjenu.

LOKUMI KOJI SE NAJLAKŠE PRAVE...IZVEDBA JE LAKA A UKUS ZA ČISTU DESETKU

Sastojci
Potrebno je:
250 gr kiselog mlijeka
150 ml mlijeka
20 gr svjezeg kvasca
5 gr sode bikarbone

 
3 komada jaja
1 kafena kasika secera
po ukusu soli
po potrebi (oko 800 gr) brasno tip 400
0.5 soljice od crne kafe ulja
za przenje ulja

Priprema
1.
Kvasac izdrobiti, dodati mlako mlijeko, kasiku secera, kasiku brasna i malo soli. Pomesati i ostaviti da nadodje.
2.

 
Kada je smjesa nadosla, pomesati sa ostalim sastojcima uz stalno mjesanje i uz postepeno dodavanje brasna. Zamjesiti testo da bude mekoce kao za pitu. Ostaviti na toplo da nadodje, povremeno mjesajuci da se stvore mjehurici vazduha.
3.
Nadoslo testo izruciti na povrsinu koju ste ranije malo namazali uljem. I gornju stranu testa namazati uljem i razviti oklagijom debljine od 1 cm. Ovako namnazano tjesto prilikom pecenja ce manje upijati ulja.
4.
Tjesto seci na zeljene oblike, vaditi krugove casom, romboidne, kocke, ketvorougaone, ... , i peci u vrelom ulju.
5.
Lokume mozete posluziti uz bjeli sir, med, dzem, nutelom ili po vasoj volji.
Posluživanje
Lokumi su pogodni za dorucak ili vjeceru.
Ako ih radite za dorucak, tjesto mozete napraviti jednu noc ranije i cuvati u hladnjaku. Sutradan ostavite tjesto za kratko na sobnoj temperaturi i pecite.

OSVJEŽAVAJUĆA JOGURT SALATA ZA 10 MINUTA...MENI JE OVA ZAKON

Ukusna, brza i osvezavajuca salata.
Sastojci
500 gr. testenine
150 gr. kackavalja

 
200 gr. sunke
2 - 3 obarene sargarepe
15 kiselih krastavcica
1 kisela crvena paprika ili pecena crvena paprika
1 - 1,5 l. jogurta ( koristila sam ,, Moja kravica,,
200 gr. majoneza

Priprema
1.
U posoljenoj i pouljenoj vodi obariti testeninu. Zatim je plaknuti hladnom vodom, dodati malo ulja i promesati. Ostaviti da se ohlade.
2.
Kackavalj, sunku, obarenu sargarepu, krastavcice i papriku iseci na kockice pa dodati u ohladjenu testeninu.
3.

 
Zatim dodati 1 l. jogurta i majonez pa sve dobro izmesati da se smesa sjedini. Sutradan posto ce testenina upiti jogurt, ako je salata suva dodati jos 1/2 l jogurta.
4.
Salatu servirati u cije, a odozgo po zelji posuti sa malo rendanog kackavalja.
Meni je od ove smese ispala jedna velika cinija i cetiri male cinijice salate.

PUNJENA PAPRIKA KAO HLADNO PREDJELO! OVO SAM ISPROBALA I VEOMA JE UKUSNO KAO HLADNO PREDJELO.

Slušala sam na TV-u super emisiju... Isprobajte i vi u vašim kuhinjicama.

SASTOJCI
Paprika i smjesa za punjenje
4 kom. roga paprike
100 gr. feta sira
2 kom. trokut sira

 
150 gr. pršuta ili šunkice, ili po orginalu 1 par dimljenih kobasa
2 kom. češnja češnjaka
Za serviranje
po želji rajčica i maslina

PRIPREMA
1.
papriku očistimo od sjemenki te punimo smjesom
2.
sir izrendamo
3.

 
pršut ili šunkicu ili već što želimo, isječemo na sitne kockice.Ja volim na štapiće-male i tanke.
4
izgnječimo trokut sireve, češnjak,
5.
sol i papar po potrebi
6.
za serviranje:rajčice isječemo na tanke krugove, papriku izrežemo na prst debele kolutove i okolo poslažemo masline
Posluživanje
Ovo jelo je bolje napraviti jedan dan ranije i staviti na hladno u hladnjak.Sutradan je mnogo lakše rezati.

NUTELLA TORTA OD SAMO 3 SASTOJKA

Sastojci
600 g nutella
200 g ekspandirani pirinač

 
3 l sladoleda od vanile

Priprema
1.
Ako možete prvo napravite sladoled nekoliko dana ranije po ovom receptu a ako nećete da pravite sladoled, onda ga kupite. Ja sam prvo napravila sladoled.
2.
Okrugli kalup sa pomerajućim stranicama, prečnika 25cm ili sličnih veličina a možete ako hoćete da koristite i četvrtasti kalup, izbor je vaš,staviti u zamrzivač zajedno sa velikom zdelom za mućenje.
3.
U dublju šerpu staviti nutelu i ekspandirani pirinač i na tihoj temperaturi sve zajedno izmešati da se nutela sjedini sa pirinčem.
Uzeti veći plah,prekriti sa papirom za pečenje i  sipati smesu od nutele. Poravnjati sa spatulom i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne, ali da se ne zamrzne.
4.

 
Sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u frižider da omekne, da može da se meša, ali ne sme da se otopi.
Posle 35 do 40 minutaizvaditi smesu od nutele i nožem i viljuškom iseći na sitne zalogajčiće, ako je potrebno vratiti u zamrzivač dok sladoled ne omekša.
5.
Kad je sladoled omekšao, izvaditi smesu od nutele, veliku zdelu i kalup iz zamrzivača.
Staviti omekšali sladoled u veliku zdelu, koju ste izvadili iz zamrzivača, dodati 3/4 smese od nutele, ostatak vratiti u zamrzivač dok ne napravite tortu, to vam je potrebno da stavite po vrhu torte, i sve dobro sjediniti sa omekšalim sladoledom.
6.
Tako pripremljenu smesu sipati u ohlađeni kalup ( sipati sa spatulom ili velikom kašikom i svaki put dobro izravnjati i pritisnuti malo više da izbegnete da imate "džepove" od vazduha.
7.
Kad ste završili sa smesom od sladoleda,izvaditi komadiće nutele iz zamrzivača, posuti svuda po vrhu.
Zaviti celu tortu i kalup u providnu foliju i vratiti nazad u zamrzivač, najmanje 4 do 6 sati, ili najbolje,preko noći da se potpuno zamrzne.
8.
Izvaditi tortu pola sata pre služenja i ostaviti u frižider. ( tortu ne morate vaditi ranije i stavljati u frižider, možete je direktno iz zamrzivača seći, samo dobro zagrejte nož vrelom vodom, i posle svakog reza, ponovo zagrejati pod mlazom tople vode i obrisati nož pre sečenja )
Skinuiti stranice sa kalupa, staviti na tacnu za torte.
Zagrejati nož pod mlazom tople vode i seći tortu na šnite i poslužiti odmah.

PUNJENE TIKVICE ZA VRHUNSKI UŽITAK, KAKO U PRIPREMI TAKO I U KONZUMACIJI OVOG UKUSNOG OBROKA

Šteta je propustiti sezonu tikvica a ne probati ih pripremiti na razne načine.Jedan od načina vam nudimo i u današnjem receptu i preporučujemo vam da ga isprobate.Čak i oni koji nisu baš ljubitelji tikvica tražit će još! :) Prijatno!!!

Sastojci
    6 - 8 tikvica
    2 glavice crnog luka

 
    1/2 kg mlevenog mesa
    3 čena belog luka
     1 jaje
    1 šoljica pirinča (skuvanog)
 
 Za bešamel:
    1 i 1/2 kašika brašna, malo ulja
    1/2 l mleka
    5 čaša kiselog mleka
    malo mirođije

 
    začini (so, biber, vegeta)
    150 gr gaude

Priprema
    1.
    Mleveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati obaren pirinač, beli luk i jaje.
    2.
    Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
    3.
   
Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.
    Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mleko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuvati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi.
    4.
    Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica , u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom.
    5.
    Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati sa kiselim mlekom.
Izvor: coolinarika.com

ČUDESNE MOĆI ČUVARKUĆE: NEUNIŠTIVU ENERGIJU PRENESITE I NA KUĆU I DOMAĆINSTVO – RECEPTI

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.
Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati.Cvjeta od mjeseca srpnja do listopada i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.

 
Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće: Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE
Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.
Sastojci za pripremu čaja:
– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće
– 1 čaša vrele vode
Priprema čaja:
Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LIJEK
Potrebno vam je:
– 500 grama domaćeg meda

 
– 300 grama listova čuvarkuće

Priprema lijeka:
Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.
Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina.

Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.

MAST OD ČUVARKUĆE
Potrebno vam je:
– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće
– 200 grama masti
Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.
Mast od čuvarkuće je ljekovita za:
Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

JAKO MEKE, U FINOM SOSU A PRIPREMA VEOMA JEDNOSTAVNA I BRZA...! KRMENADLE IZ RERNE

Sastojci
5 vecih krmenadli (oko 1 kg.)
1 glavica crnog luka
5 cenova belog luka

 
1 govedja kocka za supu
pola litre vrele vode
1 dl belog vina
od zacina so, biber, lovorov list
ulje, brasno za paniranje

Priprema
1.
Krmenadlama odstraniti kosti, oprati ih, posusiti ubrusom, istanjiti cekicem, posoliti i pobiberiti. Zatim ih uvaljati u brasno (ja to volim da radim sa graham ili integralnim, da budu malo tamnije) i prziti na ulju u tiganju da dobiju lepu, rumenu boju. Kada se isprze slagati ih u vatrostalnu posudu poprskanu uljem.Preko krmenadli staviti nekoliko lovorovih listica.
2.
Na istom ulju na kome su se przile krmenadle, proprziti crni luk iseckan na rebarca, zatim dodati sitno iseckan beli luk i 3, 4 kasike brasna. U pola litre vrele vode razmutiti sitno izmrvljenu kocku za supu i time preliti luk i brasno u tiganju, jos malo mesati da se zgusne i malo posoliti.

 
3.
Preliti krmenadle sosom iz tiganja, da ih potpuno prekrije sos jer ce one tecnost upiti.Poprskati ih vinom. Poklopiti vatrostalnu posudu ili je prekriti alu-folijom i peci u rerni 45 minuta na 180 stepeni, zatim otklopiti i peci jos deset minuta otkriveno.
4.
************************************************************
Ponekad u preliv dodam po kašičicu slatke i ljute mlevene paprike, bude veoma fino i pikantno ;))

Posluživanje
Uz krmenadle moze se servirati pire krompir, testenina, pirinac...I naravno, salata po izboru, kod nas je to bio kiseli kupus ;))

https://www.coolinarika.com/

utorak, 18. srpnja 2017.

RUŽICE! KOLAC KOJI CE VAM, DOK SE PECE, CELU KUCU ISPUNITI PRIJATNIM MIRISOM MASLACA… JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, PRIJACE I SA DRUGIM NADEVOM PO ZELJI

Sastojci
Za testo
300 g brasna
3 zumanca

 
malo soli
naribana limunova kora
oko 1 dl mleka
20 g kvasca
Za fil
100 g maslaca
100 g secera
1 vanilin secer
Preliv
1 dl mleka
1 kasika secera

Priprema
1.
Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo sa pripremljenim kvascem i ostaviti da odmara 20 minuta.
2.
Razviti koru debljine 0, 5, cm (oko 35×35 cm), pa preko cele povrsine namazati filom od umucenog maslaca i secera.
3.

 
Zaviti kao rolat i seci na 4 cm duge komade.
4.
Staviti ruzice na podmazan pleh ali paziti da se ne dodiruju.
5.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 minuta.
6.
Pre kraja pecenja, staviti da provri mleko i secer, pa jos toplo preliti preko svake ruzice. Zapeci jos malo.
7.
Postupak rada mozete pogledati ovde:
https://www.coolinarika.com/slika/20580 -kao rolat
https://www.coolinarika.com/slika/20579 -pre pecenja
Posluživanje
Ruzice posebno prijaju dok su tople, ali su isto tako fine i kad se ohlade.
Recept sam pronasla u kuvaru “Jela iz leda” grupe autora, pa bi trebalo da dobro podnose zamrzavanje, mada nisam probala. Zamrznuti ih nepecene, a pre pecenja ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo opuste.

ARAPSKI TRIK ZA SAVRŠENE OBRVE : DAME ISKORISTITE OVAJ TRIK I VAŠE OBRVE ĆE BITI NEŠTO NAJLJEPŠE NA VAMA !

Mnogi kažu da su obrve vizit kartica svake žene na svijetu.
Brinite o svom izgledu.
Danas vam donosimo ajni recept Arapsokog porijekla.
Prirodno je,potrebno malo truda i vremena.
POTREBNO VAM JE:

 
– Kriška limuna
– 4 kašike maslinovog ulja

NAČIN PRIPREME:
U jednu šolju stavite krišiku limuna i dodajte maslinovo ulje.

 
Poklopite šolju tacnicom i ostavite tako da stoji 5 dana.
Nakon 5-og dana uzmite tu krišku limuna i svako veče pređite preko obrva.
Nakon toga ostavite tako da stoji preko noći,a ujutro samo malo operite vodom.
Proces ponavljati slijedeće 3-4 sedmice.
Rezultati će biti vidiljivi već nakon 7 dana tretmana.
Potrebno je da imate strpljenja i da izbacite lošu naviku kupovanja skupih kozmetičkih proizvoda koji na kraju opet ne daju neke rezultate.

subota, 15. srpnja 2017.

JOGURT ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA

SASTOJCI
Premaz za kore3 čvrsta jogurta
3 jaja
3 čaše šećera( ja stavim 2)
1 1/2 čaša ulja
1 1/2 čaša griza
2 vanil šećera
1 prašak za pec
90 dag višanja(ja sam koristila ledove 2×450 g)


 
Kore
1 paketić gotovih kora za štrudlu

PRIPREMA
Višnje stavite u rupičastu posudu ili cijedilo da se ocijedi višak soka.
Jaja i šećere umutite mikserom.
U tu smjesu rukom umiješajte jogurte, ulje i na kraju griz i prašak za pec.

Smjesu ostavite u hladnjaku 1 h.


 
Nakon jedan sat , izvadite smjesu za premaz iz hladnjaka.
Prvu koru premažite smjesom, na nju položite drugu koru pa i nju premažite smjesom, na drugu stavite treću koru pa i nju premažite smjesom
i ravnomjerno rasporedite višnje po njoj.

Sada nježno zarolajte kore u štrudlu i stavite je na pleh na kojem je papir za pečenje.
Isto napravite sa ostalim korama.
Svaka treća se puni sa višnjama.
Dobit će te 3 štrudle koje na kraju premažete sa ostatkom smjese.

Pecite ih na 180*c, oko 45 min.

Kada su pečene dobiju lijepu zlaćanu boju pa ih ne treba posipati šećerom, ali ako volite samo izvolite. Dobar Vam tek!

NAMAZAO JE OVO NA SVOJE STARE NAOČALE I UKLONIO SVE OGREBOTINE U JEDNOM POTEZU!

Osobe koje nose naočale znaju kako je ružno kada su im stakla prljava. To svakako zna nervirati, pogotovo što se lako zaprljaju, a teže čiste.


 
Ovdje ćemo vam pokazati na koje jednostavne načine ih možete očistiti
Soda bikarbona
Soda bikarbona je vrlo korisna. Često se koristi za čišćenje tvrdokornih mrlja na kuhinjskim površinama, ali je dobra i za skidanje mrlja od znoja ili dezodoransa na odjeći. Idealna je zamjena za dezodoranse koji su inače kancerogeni i najčešći uzrok raka dojke, piše “Megagiga“…
Pored ovih potreba, sodu bikarbonu možete koristiti i za čišćenje stakla na naočalama. Samo pomiješajte malo sode sa malo vode i tu smjesu kružnim pokretima nanesite na staklo. Potom obrišite vlažnom pamučnom krpom, pa suhom.


 
Pasta za zube
Na prethodni način možete koristiti i pastu za zube. Malo je nanesite i prebrišite. Možete je koristiti i za prekrivanje ogrebotina na naočalama.

Izvor: http://www.aura.ba

PRŽENE PAPRIKE U FINOM UMAKU…OVAKO IH PRIPREMAM GODINAMA

SASTOJCI
1kg crvenih paprika moze i zute
50ml ulja
50gr putera


 
100gr sira
50do100ml vrhnje za kuhanje
so po ukusu
vazno:ako volite vise socno dodajte vise vrhnja ako volite manje onda ga ne stavljajte


 
PRIPREMA
Oprati paprike i ispeci.

Oljustiti i ocistiti od sjemenki .

U tavi staviti ulje i puter i ociscene paprike da se prze .

Kad budu gotove przene pri kraju staviti so,sir i vrhnje i jos minut dva da se proprze .

MOJA PRIJATELJICA IMA 64 GODINE I SVI JOJ ZAVIDE JER NEMA NI JEDNE BORE! OTKRILA MI JE SVOJU TAJNU

Mnogi ne znaju da se apirin može koristiti kao fantastičan sastojak maski za lice.

Maska od aspirina i limuna

SASTOJCI
– 3 aspirina
– 3 kašike limunovog soka


 
PRIPREMA
Rastvorite aspirine u limunovom soku i dobro pomiješajte i napravite pastu. Dobro operite lice, nanesite smjesu na lice i ostavite da djeluje 10 minuta, a onda operite lice sa puno vode.

Maska od meda, jogurta i aspirina
SASTOJCI
– 4 aspirina
– 1 kašika jogurta
– 1/2 kašike meda


 
PRIPREMA
Usitnite aspirine dok ne postanu prašak i pomiješajte sa drugim sastojcima. Prije primjene ove maske, stavite krpu sa toplom vodom preko lica, zbog otvaranja pora.

Kada ste to uradili, osušite lice i ostavite masku da djeluje 30 minuta i na kraju operite lice mlakom vodom.

Izvor: megagiga.info

SPECIJALITET KOJI ČESTO PRAVIM JER SE SVIMA SVIĐA…PUNJENE PAPRIKE

SASTOJCI
7 paprika
500g sitnog rikota sira, ili nekog drugog sitnog, po zelji
100g gorgonzole isecene na kockice
8 jaja
biber, vegeta i persun za dekoraciju, ukoliko zelite…


 
PRIPREMA
Paprike ocistiti i pripremiti za punjenje. Kratko ih prokuvati u posoljenoj vodi, svega par minuta, i staviti pod hladnu vodu zatim i ocediti od suvisne tecnosti… Izmesati sitni rikota sir sa jednim jajetom i nasecenom gorgonzolom, pobiberiti i zaciniti vegetom… pa napuniti ovom smesom paprike do pola. Zatim u svaku papriku polupati jedno jaje (videti sliku)

po zelji na jaja staviti malo vegete, pa prekriti preostalim nadevom od sira.
paprike poredjati u nauljenu tepsiju, ako ih pre toga vec niste poslagali, i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili duze, zavisi od rerne, bitno je samo da vam se jaje unutra lepo ispece…


 
POSLUZIVANJE
Ja sam imala 7 paprike, jel mi vise ne bi stalo u tepsiju jer se paprike peku u uspravnom polozaju. U principu, kolko paprika, tolko jaja vam treba, plus ono jedno jaje za sirni nadev… umesto gorgonzole mozete i neki drugi kackavalj po zelji… kao i sitan sir, ne mora biti rikota…

Izvor: coolinarika.com

JUL13 0 UKLONITE KAMENAC, IZBELITE ZUBE I OSVEŽITE DAH: SVE TO U SAMO 4 KORAKA, A SASTOJKE IMATE KOD KUĆE

IZBELJIVANJE ZUBA KOD KUCE
Izbeljivanje zuba je postao svojevrsan trend jer su blistav osmeh i zdravi zubi  postali estetski imperativ modernog doba naročito kod holivudskih zvezda. Osobe sa belim zubima izgledaju mlađe,stoga ne čudi prava pomama za raznim sredstvima za izbeljivanje zuba.Naši stomatolozi neretko koriste termin „ holivudski zubi “ koji se manje-više odomaćio u njihovoj profesiji.U ovom članku daćemo vam korisnih saveta za prirodno beljenje zuba i nadamo se da ćemo vam dati odgovor na često pitanje ovih dana,koje glasi – kako do belih zuba ?



LASERSKO IZBELJIVANJE ZUBA
Pre nego što krenemo sa receptima iz prirode,red je da napišemo kako ovaj problem rešava savremena i estetska stomatologija.Ona je našla je načina da udovolji pacijentima, pa se pomoću raznih hemijskih(nimalo jeftinih) tretmana kakvo je izbeljivanje zuba laserom  postižu blistavo beli zubi, ali njihov efekat traje samo nekoliko meseci zbog ishrane, delovanja raznih napitaka, a naročito pušenja cigareta i  duvanskog dima. Sredstva za izbeljivanje zuba, pogotovo ona koja postižu trenutan efekat,mogu oštetiti zubnu gleđ i pospešiti stvaranje karijesa.No, pojedine namirnice i  lekovito bilje mogu pomoći da se zubi posvetele na prirodan način i to čak za nekoliko nijansi.

BOJA ZUBA I PREBOJENA ZUBNA GLEDJ
Boja zuba uglavnom zavisi od boje dentina i varira od plavičasto-bele na mlečnim, do žućkasto-bele na stalnim zubima. Do promene boje dolazi pod uticajem raznih faktora koji deluju tokom razvoja i nicanja kako mlečne, tako i stalne denticije – poremećaji u metabolizmu, ali i strukturi i mineralizaciji zuba, žutica kod novorođenčadi, urođene srčane mane… Prebojena zubna gledj i tamni zubi nastaju i zbog dejstva pigmenata iz hrane i pića, kao i nikotina, nekih lekova,ali i usled starenja. Trebalo bi izbegavati ili svesti na najmanju moguću meru konzumiranje soja sosa, kafe,vina i nekih čajeva.Ako bez nekih pića ne možete, pijte ih na slamku.

KAKO IZBELITI ZUBE PRIRODNIM PUTEM PREKO HRANE
Stručnjaci kažu da je za blistav osmeh poželjno jesti povrće koje čisti zube, poput boranije, karfiola, šargarepe i celera. Ove namirnice ne samo da mehanički čiste zube tokom žvakanja, nego i podstiču lučenje pljuvačke koja pomaže neutralisanju kiseline i štiti zubnu gled.Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem kalcijuma, posebno tvrdi sirevi jer uklanjaju čestice hrane, pomažu da zubi budu zdravi i beli. Osim toga, ovakva hrana sadrži mlečnu kiselinu koja sprečava propadanje zuba.

PRIRODNO IZBELJIVANJE ZUBA
Postoje mnogobrojni prirodni -voćni izbeljivači zuba,kao što je kora od limuna,kora od banane,jagode,jabuke i jabukovo sirće kao i misvak drvo o kojem će biti reči nešto kasnije .Pa krenimo redom:

KAKO IZBELETI ZUBE LIMUNOM
Izbeljivanje zuba limunom nije novost,naime trljanjem zuba limunovom korom čiste se naslage od kamenca i izbeljuje njihova površina. Međutim, u tome ne treba preterivati jer se čestom upotrebom limuna može itekako oštetiti zubna gled. Ovu metodu primenjujte najviše jednom mesečno.



IZBELJIVANJE ZUBA KOROM OD BANANE
Za beljenje zuba kod kuce,možete iskoristiti i koru od banane.Unutrašnjim delom kore od banane istrljajte zube jednom ili dva puta dnevno, po nekoliko minuta. Efekat je vidljiv već za desetak dan nakon primene ove prirodne metode.

IZBELJIVANJE ZUBA JAGODAMA,JABUKAMA i JABUKOVIM SIRĆETOM
Jagode su takođe veoma efikasne u izbeljivanju zuba:treba ih izgnječiti, a zatim dobro istrljati zube – to će ih ojačati i izbeliti.Jabuke sadrže kiseline koje će na prirodan način skinuti mrlje sa zuba i tako održati njihovu belinu. Upravo zbog toga, umesto čokolada i čipsa, grickajte kolutiče  od ovog voća. I jabukovo sirce uklanja mrlje na zubima, pa ga  možete koristiti umesto sredstva za ispiranja usta nekoliko dana.

MISVAK ZA ZUBE KOJI SJAJE
Misvak (ili mesvak) jeste drvo koje Arapi od drevnih vremena koriste za čišćenje zuba, a u novije vreme preporučuje ga i Svetska zdravstvena organizacija ( World Health Organization ) . Parčence ovog drveta namoči se u ružinoj vodi da omekša, a zatim se njime pažljivo trljaju zubi – posle svakog obroka, ujutro i uveče.

PASTA ZA IZBELJIVANJE ZUBA
Dok smo i sami tražii odgovor na pitanje  kako izbeliti zube kod kuce,naišli smo na ovaj odličan recept od dr.Neumivakina -koji je inače  doktor medicine.Njegova pasta za izbeljivanje zuba pomaže i kod rastvaranja zubnog kamenca,delotvorna je za lečenje afti ,gingivitisa, upale desni,paradentopatije i eliminiše neprijatan zadah iz usta.

IZBELJIVANJE ZUBA SODOM BIKARBONOM  PO RECEPTURI DR.NEUMIVAKINA
U 1/2 male kašičice sode bikarbone dodajte 10 do 20 kapi apotekarskog vodonik peroksida i par kapi limunovog soka i to je to –pasta za izbeljivanje zuba je gotova i spremna za upotrebu.Sada je potrebno da u nju natopite vatu i dobro utrljate zube i desni sa svih strana.Najbolje je da tretman sprovodite ujutru i naveče pre nego što krenete na počinak.Higijena usta i zuba će vam biti na znatno višem nivou i ubrzo ćete primetiti vaš blistav osmeh koji će vam svakako popraviti raspoloženje i vratiti samopouzdanje.Važno je napomenuti da su sva tri sastojka u pasti za zube izuzetno delotvorna.Kao sredstvo za dezinfekciju usta i ispiranje možete koristiti 3% hidrogen ,rastvoren u 1/2 decilitra mlake vode.

Izvor:http://dijetamesecevemene.com

PEKMEZ OD KAJSIJA…POTREBNA SAMO 3 SASTOJKA

SASTOJCI
zrele kajsije 5kg
šećer 1 1/2kg – 200g-300g šećera po kilogramu u zavisnosti od slatkoće voća
konzervans 1 kesica


 
PRIPREMA
Iz kajsija izvaditi koštice, pomešati sa šećerom i rukama dobro izgnječiti.

Staviti da se kuvaju uz povremeno mešanje na tihoj vatri.
Pekmez kuvati 2-3 sata. Pekmez je gotov kada se povuče varjača i vidi se dno posude.


 
Na kraju dodati konzervans i kuvati par minuta.
Kuvani pekmez sipati u tegle, poklopiti i okrenuti teglu naopačke 2-3 minuta da bi se stvorio vakum.

Tegle upakovati u gajbu, prekriti ćebetom i ostaviti da se pekmez u teglama skroz ohladi.

RIJEŠITE SE VISOKIH MASNOĆA U KRVI UZ POMOĆ JEDNOSTAVNOG RECEPTA

Zbog brzog načina života, loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti ovo je bolest sadašnjice. Nekada se kod povišenih masnoća mogu primjetiti nakupine masnog tkiva žute boje u obliku pločica ili čvorića na gornjim očnim kapcima ili nekim drugim dijelovima tijela, nažalost u početku oboljena obično nema drugih simptoma.


  
Napredovanjem bolesti, dolazi do zadebljanja stijenki krvnih sudova, ateroskleroze, kojoj doprinose i drugi riziko faktori (pušenje, alkoholizam, nikotin), a sve to nažalost rezultuje najčešće cerebrovaskularnim oboljenima koji su vodeći uzrok smrti kako u svijetu tako i kod nas.

Jedini način dijagnosticiranja oboljenja je putem laboratorijskih pretraga. Ukoliko imate nalaze koji ukazuju na ovo oboljenje tople preporuke za ovaj lijek, jer našim najbližim je pomogao.

SASTOJCI
- smokve
- domaće jabukovo sirće


  
PRIPREMA
Lijek spravljate navečer, da biste ga pili ujutro. Uzmite tri suhe smokve, i dobro ih izbockajte čačkalicom za zube sa svih strana, a potom ih ubacite u staklenu zdjelicu u koju ste stavili 2 dcl domaćeg jabukovog sirćeta. Ako ste ih pokiselili navečer u 20h, pojedete ih ujutro u 8h. Ostatak sirćeta nemojte bacati nego u to isto sirće narednu noć ponovo pokiselite 3 smokve pripremljene na isti način. Ta 2 dcl sirćeta koristite 7 dana, većina bude upijena od strane smokvi koje se kisele. Osmi dan uzmeta nova 2 dcl sirćeta, i postupak ponavljate jos jednu sedmicu.

Znači, kura liječenja traje 14 dana. Uz ovaj recept pridržavajte se zdravo načina ishrane, i povečajte fizičku aktivnost.
Nakon pola mjeseca od ispijene kure, ponovite nalaze i uvjerite se u učinkovitost lijeka.

Izvor:http://lijekizprirode.com

NESTALE ZA ČAS…..PREPORUČAM OSOBITO ZA MLAĐU POPULACIJU…. – BANANA KOCKE

SASTOJCI
25 dkg Glatkog brašna Podravka
1/2 l mlijeka
2 dcl šečera
4 žlice Pekmeza po želji
3 žlice ulja
1 Prašak za pecivo Docela
2 žlice kakaa u prahu Dolcela


 
Krema
3 vrečice Mljevene želatine Dolcela
10 žlica vode
1/2 l Slatkog vrhnja Dolcela
15 dkg šečera u prahu
3 obična jogurta
1 ekstrakt od banane


 
PRIPREMA
Za kore pomješajte prvo vlažne sastojke zatim suhe…

Na kraju sve pomješajte..razdijalite na dva dijela..

Pecite na papiru za pečenje u tepsiji srednje veličine….

za kremu prvo pripremite želatinu prema uputama na omotu..

Izradite slatko vrhnje te dodajte jogurte,šečer i ekstrakt od baanane…..

Na kraju otopite želatinu i dobro ju umutite u smjesu s slatkim vrhnjem,……

Filujte kolač…prvu koru stavite na dno tepsije u kojoj su se pekle kore….pola kreme istresite na koru zagladite.na to drugu koru i drugi dio kreme ..zagladite i dobro ohladite..najbolje preko noći…..

STARINSKA (DANSKA) SALATA OD KRASTAVACA – BLAGOG KISELKASTO, SLATKOG OKUSA. SALATA KOJA SE BRZO NAPRAVI I KOJA SE MOZE JESTI DAN NAKON SAME PRIPREME.

SASTOJCI
3 velika salatna krastavca
2 zlice soli
3 dl bijelog vinskog octa 5%
2 dl secera
2 dl vode
malo papra


 
PRIPREMA
Ocat, secer i papar preliti sa kipucom vodom i mjesati dok se secer ne otopi.

Krastavce oprati i zajedno sa korom isjeci na tanke listice. Koristim ribez za kupus.
Posuti sa soli, dobro izmjesati i ostaviti 10 min. da puste vodu. Rukama iscijediti krastavce od viska vode koju su pustili.


 
Preliti ih sa ocatnom vodom, izmjesati i ostaviti najmanje 1/2 sata da se svi sastojci prozmu.
Sipati u staklenke koje ste predhodno isprali u kipucoj vodi, zaliti preostalom vodom, zatvoriti i cuvati u hladnjaku do koristenja.

Danci je najvise jedu uz ristet hotdog.

Odlicna je uz naglo pecenu piletinu, krompir i umak.
   
SLIČNI PO

četvrtak, 13. srpnja 2017.

BRZA KEKS TORTA SA JOGURTOM I VIŠNJAMA ZA 15 MINUTA!

SASTOJCI
– 7oo gr Petit beurre keksa
– 3oo gr mljevenog keksa
– 1l jogurta
– 2oo gr šećera u prahu


 
– 1 kesica vanilin šećera
– 1oo gr crne čokolade
– 35o gr višanja
– šlag po želji za dekoracijusastojci za tortu sa jogurtom

PRIPREMA
Petit beurre izlomite na krupnije komade, dodajte mljeveni keks, vanilin šećer i šećer u prahu pa promješajte.keks torta


 
Masu prelijte jogurtom i dobro promješajte da se sve sjedini. Polovinu smjese izručiti u kalup srednje veličine i izravnati.kora za keks tortu sa jogurtom
Preko smjese od keksa i jogurta nožem narendati čokoladu.rendana čokolada
Staviti drugu polovinu smjese u koju ste umješali višnje.torta sa visnjama
Ostaviti da se stegne u frižideru oko pola sata prije služenja.
Na kraju tortu premazati šlagom po želji.

Izvor: tajnisastojak.info

OVA SALATA TOLIKO DOBRA DA ĆE VAM BITI ŽAO ŠTO RANIJE NISTE ZNALI OVAJ RECEPT…

SASTOJCI
3 kom krompira
3 kom mrkve
3 kom kuvana jaja
300 gr graška
6-7 kom krastavčića
300 gr šunke ili 1 kom pileći file
so


 
I još
300 gr majoneza
200 gr pavalake


 
PRIPREMA
1. Povrće skuhati posebno u slanoj vodi. Ja nekad stavim šunku a nekad skuvam pileći file,može i oboje ali bi bilo prejako pošto se svakako ova salata uglavnom priprema i služi u svečanim prilikama,znači uz još dosta kalorične hrane.Ovaj put ja sam radila sa šunkom.

2. Povrće ohladiti i sitno isjeckati.Ja sjeckam ,ali ne pretjerano sitno.Neko voli i rendano

3. U majonez dodati pavlake po svom ukusu,lagano umutiti. Povrće dobro obogatite majonezom,e,tu nemojte štedjeti.Kad je kupujete uvijek je to pozamašna investicija i onda vam ruska salata dodje nevjerovatno skupa. Zato ja kad radim rusku salatu, radim i majonez,i ne štedim na njemu.

POSLUZIVANJE
Rusku salatu služite kao predjelo u posudicama aranžiranim povrćem koje je sastavni dio salate ili punite prhke mignonnine korpice,ili pak punite peciva od princes krofni…a možete i labudove da pravite kao Brankal ili mignonne ukoliko ste jako “dobri” s vremenom i živcima:))

OVO JE NEVJEROVATNA SMJESA KOJA OŠTEĆENU KOSU VRAĆA U ŽIVOT, ČAK I AKO STE JE FARBALI! (RECEPT)

Rezultat primjene ovakve maske, ne samo da je visokokvalitetan, već je i trajan! Odgovara svim tipovima kose i nezamjenjivaje u borbi protiv gubitka kose i za njen brži rast.


 
Ako je cilj obnova i ojačanje strukture oštećene kose, maske na bazi kvasca treba primenjivati 2 puta
nedeljno, u trajanju 6-8 nedelja. Po potrebi proceduru ponoviti za 3 mjeseca.
U 1 kašici toplog mlijeka rastvoriti 1 kašičicu meda ili šećera, dodati 20 gr svežeg kvasca (ako koristite suhi: 1 kesica suhog kvasca od 7 g zamjenjuje 40 gr svježeg kvasca).
Ostaviti na toplo mjesto da fermentira (naraste) 15-20 minuta. Dobijenu smjesu nanijeti na čistu, vlažnu kosu, od korijena prema vrhovima. Može se nanositi i na neopranu kosu.


 
Umotati najlonskom kesom i toplim peškirom. Ovakve maske zahtevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast kolonija gljivica kvasca. S njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikulu dlake.

Izvor: trendingarticle.com

PERFEKTNO ZAPEČENI KROMPIR PO BAKINOM RECEPTU

SASTOJCI
1 kg krumpira (najbolje mladi, ali ni ovaj drugi nije za baciti)
1 jušna žlica soli
2 l vode
50 ml ulja


 
PRIPREMA
Mladom krumpiru oribajte koricu, a ako je stari, ogulite ga. Krumpir operite i narežite na četvrtine (ovisno o veličini), te ga stavite kuhati u hladnu vodu i dodajte sol.

Uključite pećnicu na 160°C i u hladnu pećnicu stavite protvan s uljem. Cijela tajna recepta je u tome da protvan s uljem mora biti zagrijan, ulje vruće i čekamo dok voda s krumpirom ne zakuha, dok se ne pojavi bijela pjena na vrhu.


 
Kad se pojavi bijela pjena, više nema čekanja. Krumpir istresite u cijedilo, sve brzo, izvadite protvan s ugrijanim uljem, krumpir malo otresite u cijedilu te ga prebacite u protvan (pazite da se ne opečete). Kuhačom odmah vrtite i miješajte krumpir da se sa svih strana obloži vrućim uljem.

Protvan s krumpirom vratite u pećnicu i pecite na 160°C (ja pečem na 180°-200°C) dok se ne zarumeni, povremeno ga provjerite i promiješajte.

Poslužite uz salatu po želji.

CIJELI ŽIVOT SAM BACALA KORU OD LUBENICE SVE DOK MI SUSJED NIJE REKAO ONO ŠTO MALO KO ZNA…

Da li ste znali da i kora lubenice nosi mnoge zdravstvene prednosti.

Kora lubenice sadrži dosta vitemina, posebno B6, A i C, te minerala(kalijum koji je veoma dobar za srce, magnezijum, cink).


 
Osim toga, sadrži moćni antioksidans likopen koji štiti od mnogih bolesti. U Aziji i Americi ljudi je često koriste kao salatu.

Kora sadrži i citrulin koji je značajan za mišiće, te smanjuje anksioznost i jača imunitet. Ova supstanca djeluje i kao diuretik, tj. pospješava izmokravanja i time izbacivanje štetnih materija iz organizma i viška tečnosti.


 
Vidite kako se trebate informisati jer i kora nosi brojne zdravstvene prednosti. Prije upotrebe, operite je i dobro usitnite jer nije baš ukusna. Pomiješajte je sa nekom hrranom , salatom .

Izvor: megagiga.info

BEZ PEČENJA: TORTA KRALJICE ELIZABETE PRAVI SE ZA 10 MINUTA

SASTOJCI
120 g crne čokolade
120 g šećera
120 g putera
220 g keksa


 
Za podmazivanje
pola kašike putera

Za glazuru
220 g crne čokolade

Za ukrašavanje
20 g čokolade i malo mljevenog keksa ili oraha


 
PRIPREMA
Podmažite puterom pleh i prekrijte masnim papirom.
Izlomite keks na komadiće (veličine badema).

Pjenasto umutite puter i šećer, dodajte otopljenu čokoladu i muteći dodajte jaje. Dodajte i izlomljeni keks, dobro promiješajte žicom, pa sipajte u podmazani pleh i ostavite da se hladi najmanje tri sata.
Prelijte glazurom od otopljene čokolade pa ostavite na sobnoj temperaturi.
Ukrasite rendanom čokoladom i mljevenim orasima.

srijeda, 12. srpnja 2017.

OVAKAV RECEPT SPREMANJA GULAŠA ME ODUŠEVIO PA MORAM PODIJELITI SA VAMA

SASTOJCI
1 kg juneceg mesa ( od buta ili plecke)
500g luka
3 cehna bijelog luka
1 veca ili 2 manje mrkve
2 kasike koncentrata od paradajza


 
2-3 kasike bijelog vinskog sirceta
50g aleve paprike
500ml juneceg temeljca (najbolje domaceg od iskuhanih kostiju)
2 lista lovora
so, biber, malo svjezeg persuna

PRIPREMA
Meso izrezati na krupnije kocke.Obje vrste luka ocistiti i usitniti na male kockice.

Pripremiti vecu posudu za pecenje, koja je pogodna i za dinstanje u pecnici.

Prvo na ringli, u gore pomenutoj posudi, otopiti 3-4 kasike maslaca i dodati luk. Sve na tihoj vatri dinstati oko pola sata, uz povremeno mijesanje da se luk lijepo izdinsta i postane zlatno-smede boje.Pred kraj dinstanja pridodati i na kolutice izrezanu mrkvu.

U medjuvremenu pripremiti sve ostale sastojke: papriku, temeljac, sirce i koncentrat od paradajza. Papriku, sirce i koncentrat staviti zajedno u jednu posudu i polako nalijevajuci temeljcem mijesati da se sve sjedini u glatku smjesu.


 
Pripremljenu masu preliti preko izdinstanog luka.Sve dobro promijesati.

Komade mesa poslagati u pripremljenu smjesu , svaki komad okrenuti nekoliko puta,da sa svih strana bude uvaljan u smjesu.Zaciniti solju i biberom, te dodati lovorov list.

Pokriti posudu i staviti u pecnicu zagrijanu na 160*C. Tako pokriveno dinstati 3-3,5 sata na istoj temperaturi. Povremeno preokrenuti komade mesa da se ne isuse i ravnomijerno izdinstaju.

Po zelji, kad je gulas gotov, meso izvaditi, a saft sa stapnim mikserom pirirati (ko ne zeli da se primijete komadici luka). Po ukusu, dodati jos 100ml crnog vina i vratiti meso nazad.

Posluziti sa svjezim kruhom ili po zelji sa tjesteninom.
Ja sam ovaj put uzela jedan baguette i izrezala na snite, prelila sa malo maslinovog ulja i zapekla u pecnici 10-ak minuta i jos vruce posluzila uz gulas.

Izvor:https://www.coolinarika.com

EUROKREM KUGLICE ZA 15 MINUTA ZA PRSTE POLIZAT

SASTOJCI
-800 gr eurokrema
-400 gr putera
-2 bijele Milka čokolade
-2 crne Milka čokolade


 
-200 gr lješnika
-200 gr mljevene plazme
-200 gr badema
-kokos i mljeveni lješnici za dekoraciju

PRIPREMA
Na tihoj vatri istopiti crne čokolade sa 200 gr putera, zatim dodati crni eurokrem, pa miješati i dodavati sitno isjeckane lješnike i 100 gr plazme. Ubrzo skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi smjesa.


 
Na tihoj vatri istopiti bijele čokolade sa 200 gr putra, pa dodati bijeli eurokrem i sitno isjeckane bademe. Miješati na šporetu, a onda dodati mljevenu plazmu.
Kada se ohladi smjesa, praviti kuglice i uvaljati ih u kokos ili u mljevene lješnike

Izvor:http://mamineideje.info

DUD ILI MURVA: NAJMOĆNIJI PRIRODNI LIJEK NADOHVAT RUKE!

Dud ili murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo. U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu, dok ih u svijetu postoji oko sto. Od svih je sorti najaromatičniji crni dud.

Ovaj plod raste na istoimenom listopadnom stablu iz porodice Morus, čije je lišće poznato kao hrana dudovog svilca. Vergilije je za dud napisao da je najpametnija biljka, jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme. Nekoć je u dolini Neretve drvo duda bilo jako cijenjeno za izradu bačvi. Dud se uzgaja i radi pribavljanja svile od dudovog svilca.


 
Sastav i ljekovitost duda
Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Crni dud
Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proljeva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je pučki lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Bijeli dud
Bijeli dud ima veliku primjenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Također se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje i čišćenje lica.

U liječenju se koristi slično kao i crni dud.Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sustava. Po Jonathanu Hartwellu, autoru knjige “Biljke protiv raka”, sok bijelog duda može pomoći kod tumora grla. Ako ste u prilici, jedite obje vrste duda, jer ćete od njih izvući brojne blagodati.

Kora duda
Još od vremena Dioskorida gorka kora korijena duda koristi se kao lijek protiv crijevnih parazita, naročito trakavice. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju te pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama. Prah dobiven od kore duda upotrebljava se izvana u obliku melema za brže zarastanje rana, a uvarak od kore pije se protiv povišenog krvnog tlaka.


 
Ljekovita svojstva duda
– pomlađuje organizam
– tjera parazite
– regulira razinu šećera u krvi
– smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
– jača bubrege
– čisti jetru
– pomaže kod zatvora
– poboljšava krvnu sliku
– ublažava simptome gripe i prehlade
– pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, gljivama
– sprječava nastanak sijedih vlasi
– ubrzava zarastanje rana
– koristi se protiv visokog tlaka

Pripravci od duda
Plodovi duda i kora skupljaju se od lipnja do kolovoza, a lišće u proljeće. Drvo ne napadaju nikakvi nametnici ni bolesti, tako da je riječ o ekološkim plodovima. Bobice se mogu jesti svježe ili sušiti. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće – od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, umak, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

Čaj od lista crnog duda za dijabetes
Prelijte 50 grama lišća duda s pola litre kipuće vode i ostavite na deset sati. Procijedite i pijte tijekom dana.

Sirup protiv vrućice, upale i zatvora
Kilogram bobica crnog duda stavite u pola litre vode i dodajte dvije žlice jabučnog octa. Ostavite da odstoji 24 sata.

Idući dan pomiješajte smjesu s kilogramom smeđeg šećera ili drugim prirodnim sladilom po vašoj želji (stevija, med, javorov sirup) i kuhajte do željene gustoće.

Ulijte u sterilizirane boce i pijte nekoliko puta na dan razrijeđeno s vodom.

NAPOMENA
Nemojte pretjerati s konzumiranjem plodova duda, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe

KOLAČ KOJI SE PRAVI ZA 10 MINUTA A POJEDE ZA 5 MINUTA....NARANDŽINE KOCKE

Potrebno je:
1 pakovanja  ( 500 gr ) korica  za rozen tortu
Za fil:
400 gr šećera
3 dcl vode

 
3 zamrznute narandže ( bez kore)
250 gr margarina
150 gr čokolade:
 200 gr mlevenih oraha
250 gr mlevenog keksa
Za glazuru:
100 gr čokolade

 
4  kašike  ulja

Priprema:
U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3-4 minuta, dodati najsitnije rendane zamrznute narandže. Kuvati 2-3 minuta pa dodati margarin i čokoladu da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i orahe.
Izmešati, malo prohladiti i filovati korice.
Opteretiti nečim teškim da se ohladi i stegne.
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.

TESTO GOTOVO ZA 10 MINUTA – BRZI RECEPT ZA UKUSNO PECIVO

Predstavljamo vam brz i jednostavan recept za mekano pecivo.
Testo za ovo pecivo koje je gotovo za deset minuta ispada meko, ne lepi se za ruke, dobro se mesi i što je takođe važno, ne raspada se.
Potrebno vam je:
– četiri šolje od 2 dl brašna
– dve kašike šećera
– pola kašike soli

 
– dve kašike suncokretovog ulja
– 500 ml mleka
– kesica suvog kvasca, 11 grama

Priprema

 
Za početak, potrebno je sve sastojke spojiti u homogenu smesu. Tako pripremljena smesa stavlja se u kesu i stavlja u frižider na dva sata.
Nakon toga, testo se vadi iz frižidera i lagano valja u brašno. Od toga možete napraviti piroške, lepinje ili kiflice. Možete ih peći u tiganju u vrelom ulju, ali jednako tako i u rerni u dobro nauljenom plehu za pečenje, na srednjoj temperaturi dok ne porumene.

TAKO JEDNOSTAVNO A TAKO FINO…RUČAK BAŠ PO MOM UKUSU… UŽIVAM I DOK PRAVIM I DOK JEDEM…

SASTOJCI
275 g svježeg lisnatog tijesta
300 g pilećih prsa( bijelo meso)
300 g tikvica
25 g maslaca
1 glavica crvenog luka
1 žličica mažurana
1 žličica sjeckanog svježeg kopra
80 g ribane gaude ili ementalera,Vegeta,papar


 
Za preljev
4 kom jaja
1 dl mlijeka
1 dl vrhnja za kuhanje


 
PRIPREMA
Luk sitno iskosati i propirjati ga na maslacu da lagano zažuti,dodati na kockice nasjeckanu piletinu,zatim na kockice nasjeckane tikvice,zatim pojačati temepraturu i naglo pirjati dok ne ispari višak tekućine iz mesa i tikvica oko 10 min.Posipati sa Vegetom po ukusu,popapriti.

Vatrostalni kalup premazati tanko maslacem i obložiti ga tanko razvaljanim lisnatim tijestom,koje lagano vilicom treba izbockati po sredini.Na tijesto isipati pirjano povrće i meso,i posuti ga mažuranom i koprom.

Posebno izmiješati jaja,vrhnje za kuhanje i mlijeko dodati naribani sir,i malo Vegete,sve preliti odgore,i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 180C i peći 35-40 min.
Poslužiti uz neku finu salatu i samo još dobar vam tek!