četvrtak, 24. kolovoza 2017.

KREMASTA ČAROLIJA

Recept za ovu tortu dobila je moja majka od prijateljice rodom iz Zagreba. Tortu smo pravili bezbroj puta.Kad god bi bio neki povod, uvijek bi izbor pao na ovu tortu. Dosta je velika, kremasta, osvaja okusom...
Sastojci
Kora (praviti dvije ovakve)
5 bjelanaca
150 gr mljevenih oraha
125 gr šećera u prahu
2 kašike brašna + kašičica praška za pecivo
Krema:
10 žumanjaka
12 kašika šećera

 
1 aroma vanilije
5oo ml mlijeka
100 gr crna čokolada za kuvanje
100 gr bijela čokolada za kuvanje
1 l slatkog vrhnja
4 pune kašike gustina

Priprema
1.
Izmutiti 5 bjelanaca sa 125 grama šećera u prahu. u to dodati 150 gr mljevenih oraha izmiješanih sa 2 kašike brašna i kašičicom praška za pecivo i izmiješati kašikom, nikako mikserom. Istresti u namazan pleh (veliki od pećnice ) i peći oko 20 min na 180. Isto uraditi i sa drugom korom. obje presjeći na pola tako da dobijete 4 manje kore.
2.

 
4 dl mlijeka staviti na vatru da provri, a u 1dl izmutiti gustin i šećer. U drugoj posudi izmutiti dobro žumanca i zatim ih sjediniti kašikom sa 1 dl mlijeka. Kad je provrlo 4 dl mlijeka u njih polako sipati smjesu sa žumancima. miješati sve i ukuvati kao puding. Ohladiti da bude mlako i podijelit na 2 dijela. U jedan ubaciti 100 gr crne čokolade a u drugi 100 gr bijele čokolade za kuvanje.
3.
Slatko vrhnje izmutiti, al paziti da se ne premuti jer onda bude pretvrda. Podijelit na 3 dijela. Jedan dio u tamni fil, drugi dio u svijeltli fil a trećim dijelom premazati tortu. Ostaviti tortu da se ohladi i služiti. Torta je pogodna za slavlja, dosta je velika. Uživajte! :)

Nema komentara:

Objavi komentar