subota, 2. prosinca 2017.

Mornarske štangle

Jednostavan za pripremu, od relativno malo sastojaka, ali sa onim starinskim šmekom

SASTOJCI
5 belanaca
200 gr prah šećera
200 gr lešnika


 

za kremu:
100 gr putera
5 žumanaca
200 gr šećera
2-3 štangle čokolade (oko 80 gr)


 

PRIPREMA
1. Lešnik po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti mu ljusku, pa ohlađen samleti na mašinici za orahe. U činijici pomešati prah-šećer sa mlevenim lešnikom i odložiti ih na stranu.

2. Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati lagano lešnik pomešan sa prah šećerom i umešati ih u sneg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da se dobije vazdušasta i ujednačena masa.

3. Sipati masu u pleh (moj je 24x24 cm) prekriven peki papirom, ili kome su stranice namazane puterom i naprašene brašnom. Peći 30 minuta na 175°C. Pred kraj probati čačkalicom da li je testo pečeno.

4. Dok se testo peče (posle nekih 15 minuta) spremiti krem: puter sobne temperature, žumanca i šećer penasto umutiti. Staviti na laganu vatru da se krem kuva u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuvanje mleka).  Kada se masa zagreje, dodati čokoladu i mešajući kuvati krem dok se sve lepo ne zgusne.

5. Testo izručiti iz pleha na poslužavnik i odozgo premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu.

6. Kad se kolač ohladi, seći ga štangle i služiti. Odlične su same za sebe uz popodnevnu kaficu, ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i slave

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar