srijeda, 7. veljače 2018.

Palacinke sa mljevenim mesom

Brze je za napraviti, a da je preukusno, zbilja jeste....

SASTOJCI
SMJESA ZA PALACINKE
3 srednje velika jaja ( velicina M )
1,25 dl mlijeka
150 g brasna
na vrh noza praska za pecivo
malo soli
75 ml mineralne ( kisele ) vode


 

NADJEV
1 veci luk, sitno isjeckan
4 grancice timijana
4 grancice bosiljka
3 - 4 zlice ulja
300 g mljevenog govedjeg mesa
1 zlica paradajz pirea
500 g paradajza, sitno isjecenog
250 ml vode
1 povrtna kockica za juhe
100 g rendanog sira goude
sol+papar


 

PRIPREMA
1. Za palacinke izmjesati sve sastojke ( osim mineralne vode, koju cete dodati na kraju, kada smjesa odstoji ) u glatku smjesu bez grudvica. Pokriti i ostaviti da odstoji oko 15 - 20 min.
Prije samog pecenja u smjesu umjesati mineralnu vodu i dobro promjesati. Ispeci  4 - 5 palacinki u tavi velicine 26 cm ( kod mene tava od  28 cm ).

2. Luk ocistiti i isjeci sitno. Zacine oprati i posusiti. Ostaviti malo za ukras, a ostatak isjeci sitno.

3. Na malo vruceg ulja dinstati meso dok ne postane zrnasto i dok voda ne ispari. Kad je gotovo ostaviti na stranu.
Luk i zacine dinstati na malo ulja, dok luk ne omeksa, zatim dodati pire od paradajza i promjesati. Dodati sjeckani paradajz, vodu i kockicu za juhe. Kuhati na slaboj vatri oko 10 min. Umak podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio umijesati dinstano meso, zaciniti paprom i soli.
Drugi dio umaka ostaviti za prelijevanje palacinki.

4. Palacinke puniti smjesom, zatim dva kraja sa strane prebaciti i motati u rulu.

5. Zamotane palacinke sjeci na 4 dijela i redati u keramicki kalup koji  malo premazete uljem.

6. Ostatakom umaka preliti palcinke odozgo. Bolje je koristiti malo veci kalup kako palacinke ne bi bile gusto poredane. Tako umak moze skliznuti i izmedju a ne da ostane samo gore ( kako je kod mene, zato sto je kalup bio premalan ).

7. Posuti sirom i peci na 200*C ( obicna rerna ) ili na 180*C ( rerna na topli zrak ), 15 - 20 min.
Prije sluzenja, ukrasiti zacinima koje ste ostavili na stranu.

Kratko zapazanje:
Prvi put sam pravila sa svjezim paradajzom i umak mi je bio rijedji, pa sam ga zgusnula sa malo vode u koju sam umijesala brasno.
Drugi put sam pravila sa paradajzom iz tetrapaka i nije bilo potreba da zgusnjavam sos.Vise mi se svidjelo kad sam pravila sa svjezim paradajzom.

Nema komentara:

Objavi komentar