Tiramisu je italijanski desert koji se originalno radi od termički neobradjenih jaja, a verujem da to mnogi od vas ne vole, kao i ja. Ovako sam ga ja napravila sa kuvanim žumancima na pari a umesto belanaca sam koristila slatku pavlaku.
Sastojci
količina po potrebi piškota
6 žumanaca
200 gr šećera
250 gr slatke pavlake
500 gr mascarpone sira
Za umakanje piškota
količina po potrebi skuvane kafe bez šećera ili nes kafe
malo ruma, ili nekog likera /baileys je dobar/
Za posipanje
kakao
Priprema
1.
Tiramisu možete slagati u čaše, ili kao tortu ili kao kolač, kako sam ja ovog puta pravila. U zavisnosti od toga, potrebno vam je i manje ili veće pakovanje piškota. Takodje to odredjuje i količinu kafe koju ćete skuvati za umakanje piškota. Može bilo koja kafa koju volite a ako pravite za decu, može mleko, a onda izostaviti i rum i liker.
2.
Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca iskoristite za neki drugi kolač a u žumanca dodajte šećer, umutite mikserom dok smesa postane svetla i skuvajte na pari, stalno mešajući da se ne naprave grudvice.
3.
Posebno umutite slatku pavlaku, pa je dodajte u ohladjena žumanca. Zatim umešajte i mascarpone.
4.
U skuvanu prohladjenu kafu dodajte po želji malo ruma ili nekog likera.
Ako slažete tortu ili kolač, donji red piškota samo malo umočite u kafu da ne bi potpuno omekšale. Slažite u neku malo dublju posudu. Preko piškota stavite polovinu tiramisu kreme, preko nje novi red piškota i na vrhu ostatak kreme.
5.
Po vrhu posuti kakaom. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi da bi se lepše seklo.
http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar