Započela je sezona prehlade, a jedan od najstarijih prirodnih lekova protiv prehlade je beli luk, a novo istraživanje američkih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Journal of Nutrition, delotvornost belog luka iznova potvrđuje.
Učesnici istraživanja su uz obrok jeli 5 grama sirovog mlevenog belog luka. Naučnici su analizirali uzorak krvi kod svakog učesnika pre i posle jela. Rezultati su pokazali da se nivo belih krvnih ćelija u telu dramatično poveća već nakon 3 sata od obroka.
Bele krvne ćelije se često nazivaju i ćelijama imunološkog sistema jer su upravo one te koje brane telo od virusa i bakterija, a istovremeno učestvuju iu prevenciji ćelija raka.
Naučnici još uvek nije sigurno zbog čega beli luk podstiče tako brzo povećanje nivoa belih krvnih ćelija, i to u jako kratkom vremenskom periodu. Dosadašnja istraživanja su pokazala da beli luk može pomoći u ublažavanju simptoma gripa i prehlade, a istovremeno skratiti i njihovo trajanje.
U sastavu belog luka pronalazimo niz spojeva koji imaju odličan uticaj na zdravlje, a neki od njih su vitamin C, selen i pojedine vrste enzima.
Sirovi beli luk je najbolji izbor, a naučnici ističu da ga pre konzumacije sameljete kako biste ubrzali proces oslobađanja alicina, glavnog aktivnog spoja belog luka koji ima moćna antibakterijska svojstva.
Beli luk je veoma lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a topla supa od belog luka je nešto što će vas istovremeno okrepiti i pomoći u prevenciji niza bolesti.
Izvor:http://www.zenskica.com/
Nema komentara:
Objavi komentar