Pročitajte kako izmjeriti namirnice u slučaju da ostanete bez vage u ključnom trenutku!
Kod pečenja kolača mjerenje i vaganje namirnica ima odlučujuću ulogu, jer za razliku od kuhanja, tijesto koje je već u pećnici više ništa ne može ispraviti, piše “Slatki svijet“.
Pečenje kolača zahtijeva precizno mjerenje i vaganje namirnica, no što ako nemate kuhinjsku vagu ili se pokvarila? Ili vam se možda žuri i nemate vremena za precizno vaganje svih namirnica?
U tim situacijama spasonosno riješenje može biti dobro staro mjerenje u kašikama. U nastavku pronađite okvirne mjere namirnica koje su vam potrebne. Kada sastojke mjerite kašikom imajte na umu da ih ne bude premalo, a niti previše. Kašikom zagrabite sastojak i lagano otresite višak namirnice.
S obzirom na to da mjerenje u kašikama nije baš precizno, savjet je da na kašike ne pripremate kolače čiji recepti zahtijevaju besprijekorno izvagane sastojke.
Prašak za pecivo ≈ 1 mala kašika (6 g)
Glatko brašno ≈ 1 velika kašika (12 g)
Škrobno brašno (gustin) ≈ 1 velika kašika (10 g)
Kristal šećer ≈ 1 velika kašika (15 g)
Šećer u prahu ≈ 1 velika kašika (10 g)
Kakao u prahu ≈ 1 velika kašika (10 g)
Mljeveni orašasti plodovi ≈ 1 velika kašika (10 g)
Mljeveni mak ≈ 1 velika kašika (15 g)
Kukuruzna krupica ≈ 1 velika kašika (15 g)
Krušne mrvice ≈ 1 velika kašika (15 g)
Pšenična krupica (griz) ≈ 1 velika kašika (15 g)
Grožđice ≈ 1 velika kašika (20 g)
Naribana čokolada ≈ 1 velika kašika (15 g)
Cimet ≈ 1 velika kašika (2 g)
Med ≈ 1 velika kašika (30 g)
Mlijeko ≈ 1 velika kašika (15 g)
Ulje ≈ 1 velika kašika (10 g)
Margarin/maslac ≈ 1 velika kašika (20 g)
Svinjska mast ≈ 1 velika kašika (15 g)
Svježi sir ≈ 1 velika kašika (30 g)
Kiselo vrhnje ≈ 1 velika kašika (12 g)
Izvor: haber.ba
Nema komentara:
Objavi komentar