Sastojci
600 g brasna
100 g secera
100 g margarina ili masti
3 dcl mleka
2 zumanjca
1 vrecica germe-ja koristim suvu(7g)
malo soli
korica 1-og limuna
FIL
300 g mljevenog maka, orasa, rogaca ili pekmeza
malo mleka (1 -1,5 dcl)
150 g secera u prahu
2 vrecice vanilin secera
korica 1-og limuna
Priprema
1.
Prosijati brasno.
Germu staviti sa malo secera u solju toplog mleka da nadodje.
Secer, margarin, zumanjca i limunovu koricu pomesati sa brasnom dodati nadoslu germu i sve zamesiti sa toplim mlekom.
Kad je dobro umesito podeliti na cetiri loptice.
2.
Testo razviti oklagijom sto tanje jer ce se lepse uvijati imacete vise uvijenih slojeva tako ce izgledati mnogo lepse.
3.
Filovati makom.
4.
Za fil je samo potrebno tako reci "posuriti" mak sa vrelim mlekom. Dodavajte malo po malo mleka jer ako se doda odma sve moguce je razrediti mak i jedino ga mozete zgusniti dodavajuci jos maka koji ce biti visak na kraju. Otprilike 1-1.5 dcl mleka potrebno.
5.
Guzvare sloziti u tepsiju u koju smo predhodno stavili papir za pecenje. Ostaviti preko noci na hladnom mestu (ne u frizideru).
6.
U jutro bi trebale narasti skoro u duplo.
7.
Premazati ih jajetom.
Peci u predhodno zagrejanoj pecnici 10ak minuta na 220C a zatim smanjiti na 180C i peci jos oko pola sata.
8.
Prohladjene iseci, posuti prah secerom zamirisanim vanilom i posluziti.
Posluživanje
Dok se malo prohlade pripremite Vase omiljeno pice kafu, kapucino, late, toplu cokoladu...i uzivajte!
Nema komentara:
Objavi komentar