nedjelja, 23. travnja 2017.

RECEPT ZA GIBANICU NA POTPUNO NOVI NAČIN

SASTOJCI ZA TESTO:
400 g brašna T-400
½ kocke kvasca ili kesica suvog kvasca
2 dcl mleka ili vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

  f
2 kašike ulja

ZA FIL:
4 komada jaja
400 g sira
½ dcl ulja
so po potrebi
susam

PRIPREMA:
U dublju posudu stavite kvasac, pola toplog mleka, šećer i par kašika brašna. Promešajte varjačom i ostavite da kvasac nadodje. Dodajte ostatak brašna, mleka i so i sve varjačom dobro umutite. Testo treba da bude malo redje. Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Na kraju umešajte ulje. Posebno umutite jaja, sir, ulje i so u gustu smesu. Tepsiju u kojoj će te da pečete gibanicu obložite papirom za pečenje. Stavite polovinu testa i razvucite ga viljuškom po tepsiji.

 
Nanesite celu količinu fila i poravnajte. Sada stavite drugi deo testa o poravnajte ga preko fila od sira. U posudu u kojoj je bio fil od sira dodajte 2 kašike ulja, promešajte i četkicom namažite gibanicu odozgo.
Pospite susamom. Gibanicu isecite na kocke i ostavite da nadodje duplo a za to vreme zagrejte rernu na 200°C. Stavite gibanicu da se peče. Kada porumeni i odvoji se od ivica tepsije pečena je. To je možda nekih 40 minuta ali procenite sami u zavisnosti od vaše rerne. Pečenu gibanicu izvadite iz rerne i tepsije zajedno sa papirom. Papir odvojite ali neka gibanica ostane na papiru. Pokrijte salvetom i ostavite da se prohladi.
Toplu gibanicu secite po rezovima koji su napravljeni na piti pre pečenja i poslužite. Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar