SASTOJCI
Tijesto
4 jaja
4 fildžana šećera
2 fildžana ulja
2 fildžana mlijeka
5 fildžana brašna
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
Krema
1 litar mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 čajnih kašika šećera
1 supena kašika brašna
150 grama margarina
1 supena kašika crnog eurokrema
1 supena kašika bijelog eurokrema
1 supena kašika ekstrakta vanilije
80 grama čokolade za kuhanje
Preljev
100 grama čokolade za kuhanje
4 čajne kašike šećera
100 ml mlijeka
po želji šarene mrvice za posipanje
PRIPREMA
Pripremiti sastojke da nam budu pri ruci.
U posudu stavljamo jaja, šećer i vanilin šećer. Mutimo dok ne dobijemo blijedo žutu smjesu, tj. dok se šećer ne umuti.
Ne prestajemo mutiti smjesu i dodajemo jedan po jedan fildžan ulja.
Nakon ulja dodajemo mlijeko. Neprekidno mutimo smjesu.
Brašno i prašak sjedinimo i polako dodajemo prethodnoj smjesi.
Smjesu ulijemo u okrugli pleh promjera 26cm koji smo namazali margarinom i pobrašnili.
Peći na 150-160 stepeni dok ne dobije blijedo smeđu boju. Ubosti čačkalicom, ako izađe čista, tijesto je pečeno. Ostaviti da se ohladi.
Za kremu puding, šećer i brašno pomiješamo u malo mlijeka koje smo oduzeli od litre, a ostatak skuhati i dodati puding. Ostaviti da se ohladi.
U ohlađeno dodati izrađen margarin.
Smjesu podijeliti na dva dijela.
U prvi dio dodati bijeli eurokrem i ekstrakt vanilije.
U drugi dio dodati crni eurokrem i čokoladu otopljenu na pari.
Tijesto rezati na tri kore.
Na prvu koru mazati crni fil.
Poklopiti drugom korom.
Na drugu koru mažemo bijeli fil i poklopimo trećom korom. Zadnju koru prelijemo čokoladom i ukrasimo po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar