četvrtak, 24. kolovoza 2017.

CVJETAČA SA MLJEVENIM MESO

Ovaj  recept zabilježila sam prije nekoliko mjeseci u emisiji „Hrana i vino“ čakovečke SRCE-TV, no tek je sada, pred kraj sezone cvjetače, došao na red da se po njemu spremi još jedan novi ručak. Prilagodila sam ga mojem načinu kuhanja uz male izmjene i dopune, što mi autor recepta neće zamjeriti. Ovo je još jedno jednostavno jelo sa cvjetačom, koje nas je zaista oduševilo. Koraci recepta su snimljeni, recept je ovdje, a to je prilika da i poneko od vas isproba  opet nešto novo. I vjerujte, oduševit će i vas, posebice ako volite cvjetaču…..
Sastojci  3 osobe
1 glavica cvjetače (cca 80 dag)
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 glavica luka
2 mrkve
2 kriške bijelog kruha
1 žlica crvene mljevene slatke paprike
2 jaja
1 dl mlijeka
2 dl kiselog vrhnja


2 žlice sjeckanog peršina
10 dag ribanog sira
1 mala žličica kurkume
5 dag grubo sjeckanih oraha
ulje
Vegeta, sol, papar
Priprema
1.


Pripremiti sve sastojke: kruh namočiti u vodu (ili u mlijeko), sitno narezati luk, češnjak i peršin, grubo nasjeckati orahe a mrkvu narezati na kockice. Jaja promiješati sa kiselim vrhnjem, dodati mlijeko i malo soli pa sve zajedno dobro izmiješati.
2.
U lonac staviti kuhati cvjetaču, razdvojenu na veće cvjetove, dodati žlicu Vegete i kuhati 10-15 minuta.

3.
U drugoj posudi pirjati malo posoljeni luk dok ne omekša a potom dodati mrkvu, češnjak i mljeveno meso pa pirjati oko 30 minuta.....

4.
...... a zatim posipati Vegetom.

5.
Nakon toga dodati  namočeni kruh i mljevenu crvenu papriku te malo promiješati....

6.
....... i odmah dodati nasjeckane orahe, kurkumu, papar i peršin. Promiješati i još samo kratko pirjati te maknuti sa štednjaka.

7.
Vatrostalnu posudu (20x20) ili lim za pečenje
premazati uljem pa u njega posložiti kuhane cvjetove cvjetače i oko njih rasporediti pripremljeno mljeveno meso.

8.
Sve preliti preljevom od jaja,kiselog vrhnja i mlijeka.

9.
Po vrhu rasporediti naribani sir i staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C te peči 30 minuta.

10.
 Izvaditi iz pećnice, malo ohladiti....
11.
......... a zatim razrezati i poslužiti.

Tagovi

Nema komentara:

Objavi komentar