Brza i jednostavna priprema...fine i lagane knedle...ja ih uvijek ovako pravim.
SASTOJCI
2 case vode (casa 2 dcl)
1 dcl ulja
prstohvat soli
1 casa brasna
1 casa griza
1 casa prezli
1 casa secera
cimet
2 jaja
sljive
PRIPREMA
1. Prokuhati 2 case vode i 1 dcl ulja sa malo soli.
2. U prokuhano dodati 1 casu brasna i 1 casu griza. Smjesu dobro sastaviti(ja koristim mikser -spiralni nastavak za tijesto).
Smjesu ohladiti.
3. U ohladjenu smjesu dodati 2 umucenih jaja(lagano ih ulupati viljuskom). Opet sve sastaviti sa mikserom.
4. Rukama odkidati komade smjese ,na dlanu razvaljati rukom i u sredinu staviti sljivu (cijelu ili pola, kako volite, ako zelite manje knedle stavite pola sljive,za velike ide cijela sljiva),zatim dlanovim oblikovati knedle.
5. Knedle staviti u kljucalu vodu i kuhati dok se se ne podignu na vrh, tad su kuhane.
6. Dok se knedle kuhaju pripremite prezle tako sto cete ih kratko proprziti na ulju i dodati secer,na kraju cimet-1 vrecicu. Sve dobro izmijesati.
7. Kuhane knedle odmah po vadjenu iz vode brljati u prezle i secer.
8. Od ove smjese dobicete 8 velikih / 16 manjih knedli.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar