subota, 18. ožujka 2017.

Egipatska torta

Egipatska, Egipćanka ili Kraljica Marija, ova torta je poznata pod tim imenima. Kako god da se zove, savršena je :) Recept za ovu tortu imam već nekoliko godina i strpljivo je čekala ovaj Uskrs, kada sam je prvi put pravila, da dođe u mojih top 5 omiljenih torti :) Inače, moji Rumuni, koji su mi bili u gostima za praznik, su bili oduševljeni tortom i jedva sam sačuvala da  imamo još po parčence dan posle Uskrsa :D

Zahvaljujem se Lunji sa foruma Roditelj na ovom divnom receptu :)



Potrebno za tri patišpanja:

15 belanaca
15 kašika šećera
3 kašike brašna
300 g mlevenih lešnika
Fil I:

15 žumanaca
15 kašika šećera
8 kašika brašna
3 vanil šećera
500 ml mleka
250 g maslaca
Fil II:

200 g šlaga
500 ml mleka
grilijaž
200 g mlevenih lešnika
Grilijaž:

200 g šećera
Grilijaž: Šećer istopiti zatim izručiti što tanje na pleh, na koji smo stavili papir za pečenje. Ostaviti da se ohladi zatim ga izlomite i stavite u jaču kesu a onda oklagijom usitnite.

Patišpanj: 5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera u čvrst šam. Dodati 100 g lešnika i kašiku brašna zatim varjačom lagano promešati.Sipati u pleh veličine 28-30 cm ( ova torta na slici je od 30 cm). Peći 13-14 minuta na 200 °C. Na isti način pripremiti i preostala dva patišpanja.

Fil I : 400 ml mleka sa šećerom i vanilom staviti da provri. Sjediniti žumanca, brašno i preostalo mleko ( 100 ml). Najbolje izmiksati da nema grumuljica zatim sipati u provrelo mleko i skuvati fil. Ohladiti ga i sjediniti sa maslacem.

Fil II: Šlag umutiti sa mlekom zatim dodati grilijaž i mleveni lešnik.

Na tacnu staviti prvi patišpanj zatim premazati I fil a onda i drugi. Staviti i drugi patišpanj zatim ponoviti postupak sa oba fila. Staviti treći patišpanj i ukrasiti po želji. Možete odvojiti malo od filova i premazati tortu, a onda posuti odvojenim grilijažom ili ukrasiti šlagom. Pogodna je i za fondan ali mora da prenoći pre presvlačenja torte.

Nema komentara:

Objavi komentar