četvrtak, 11. siječnja 2018.

MAMIN BISKVIT (BISKVIT ZA SVE)

Jedan divan recept za biskvit, sasvim običan ali tako univerzalan. Od kad znam za sebe znam i za nega. Koristim ga za sve, za voćne kolače, za kuglof, za biskvit za tortu, naravno za dobri stari rolat s pekmezom... BAŠ ZA SVE!!! Jedini je uvjet da ga ne prepečete, onda bude suh. Inače je pjenast, sočan, topi se u ustima... I naravno, u njega ne ide prašak za pecivo, nije greška u receptu.

SASTOJCI
5 kom jaja
4 šalice šećera
2 šalice ulja
5 šalica brašna



PRIPREMA
Bjelanjke miksajte u jako čvrst snijeg. Dodavati šećer postupno miksajući cijelo vrijeme.Dodati žumanjke jedno po jedno, opet miksajući cijelo vrijeme. Dodati ulje u tankom mlazu, opet miksajući.
JAKO VAŽNO: brašno dodavati postupno (ja pomalo prosijavam cjediljkom za čaj) i LAGANO miješati špatulom (NIKAKO MIKSEROM).



Kalup, modlu, tepsiju ili u čemu ćete već peći, namažite uljem i pospite brašnom, izlijte smjesu.
Pećnicu zagrijati na 200 C,  ubaciti biskvit unutra, peći ga na 200 C oko 10 minuta, smanjiti na 160-180 C i peći još najviše 20 minuta. Ovisno o pećnici peći ga ukupno 25-35 min, NIKAKO ga nemojte prepeći, nije loš ni tada ali je ljepši kad ostane sočan i pjenast.
Ovo je osnovna varijanta.

Nema komentara:

Objavi komentar