nedjelja, 28. siječnja 2018.

Tražit ćete još jedan zalogaj: Crni bise

Mekani, sočni, osvježavajući kolač. Ovaj mali crni biser privlači svojim izgledom ali ukusom još više.

SASTOJCI
Tijesto:
5 komada jaja najmanje M veličine
150 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje


 

Krema:
500 ml mlijeka
2 kesice dolcela pudinga od čokolade
150 gr margarina ili putera
100 gr šećera u prahu


 

Ukras:
1 kesica šlag kreme dolcela sa ukusom čokolade
150 ml mlijeka

PRIPREMA
Priprema tijesta:
1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg. Ostaviti sa strane bjelanjke.
2. U posudi sa šećerom dodati malo vode tek toliko da prekrije šećer. Zagrijati na vatri vodu sa šećerom dok se ne otopi i dodati izlomljenu čokoladu.
3. Kad se čokolada otopila, skloniti sa vatre i dodavati muteći mikserom jedno po jedno žumanjce. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka lagano špatulom mješajući dok se smjesa ne sjedini.
4. Posudu za pečenje veličine 28x22 cm obložiti papirom za pečenje i smjesu uliti. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta ili čačkalicom provjeriti kad je gotovo. Ostaviti u posudi da se ohladi dok ne pripremite kremu.

Krema:
1. Od mlijeka i pudinga prema uputstvu na vrećici napravite puding. Malo ohladite i umješajte u topao margarin ili puter i šećer u prahu.
2. Kad se kora ohladila, izvadite iz posude i posudom u kojoj se pekla kora poklopite biskvit. Izvrnite koru na pleh tako da vam gornja površina bude dole u plehu. Sada pažljivo odstranite papir za pečenje. Ovu koru ne pokušavajte praviti bez pek papira.
3. Na biskvit rasporedite kremu. Umutite šlag kremu prema uputstvu na vrećici i prekrijte kolač sa njom. Dekorišite sa komadićima čokolade. Ostavite preko noći da se dobro ohladi.

Posluživanje
Poslužite uz jutarnju kafu.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar