ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Domaće štrudle od višanja

Iako ovdje ima puno verzija štrudli stavljam i svoje kako ih radi moja baka.

SASTOJCI
Tijesto
600 g glatkog brašna
3 žlice ulja
pola žličice soli
350 mL mlake vode



Nadjev
krušne mrvice (meni je trebao jedan tanjur)
1 kg ušećerenih višanja

Dodatno
ulje
2 mala kisela vrhnja ( stavite po želji, ali nije nužno )
šećer u prahu ( nije nužno)



PRIRPEMA
 U veću posudu stavi se glatko brašno, ulje, sol i postupno se dodaje mlaka voda. Tijesto se prvo mijesi drvenom kuhačom sve dok se ne počne odvajati od posude i od same kuhače.

Tijesto se nastavi mijesiti u posudi rukom u krug sve dok ne postane glatko.

Takvo izrađeno tijesto poklopi se plastičnim poklopcem ili se preko posude stavi krpa , a zatim se posuda ostavi negdje na toplom mjestu pola sata da se tijesto odmara.

Stol se prekrije čistim stolnjakom koji se posuje brašnom (ja sam oštrim), a zatim se i tijesto posuje brašnom te se valjkom malo razvalja u krug kao na slici. U tijestu ne smije biti grudica već ako se vide maleni mjehuri na površini onda to znači da ste ga dobro prethodno zamijesili. Takvo razvaljano tijesto od nekoliko milimetara namaže se s malo ulja da bi se lakše razvlačilo.

Tijesto se razvlači rukama od sredine prema rubovima stola, ali ne prstima jer će tako nastati rupe već dlanovima okrenutim prema stolnjaku.

Na razvučeno tijesto, sa dvije strane bliže rubovima stola posipa se malo krušnih mrvica, zatim se stavi pola kile ušećerenih višanja s jedne strane i isto tako s druge. Odozgo se opet posipa ostatak krušnih mrvica i obje strane malo se pokapaju uljem. (vidi sliku). (*meni je trebao jedan duboki tanjur krušnih mrvica)

Stolnjak se lagano nadigne s obje strane rubova stola i tijesto se lagano zarola prema sredini stola. Kad se dobiju dvije zarolane veće štrudle u sredini se tijesto prereže nožem.

Takve dvije dugačke štrudle čiji se krajevi s viškom tijesta odrežu, podijelila sam na 6 manjih i stavljala jednu do druge u tepsiju (34X38 cm) koja se prethodno dobro namaže uljem kako štrudle ne bi bile suhe. Štrudle se premažu kiselim vrhnjem,odozgo se sve još malo pokapa uljem i stavi se peći 35 min na 200⁰C ( ja sam stavila u hladnu pećnicu tako da se u ugrijanoj peče nešto kraće dok lijepo ne porumeni).

Višnje u štrudlama slatke su jer smo prethodno doma radili sok pa su ocijeđene iz lonca u kojem se kuhao sok s šećerom. Ukoliko koristite neke kisele višnje onda naravno dodajte šećer po ukusu. Ja sam dio štrudla posula dodatno s šećerom u prahu jer neki moji ukućani vole dosta slatko, ali to naravno nije nužno.

Možete poslužiti odmah, a odlične su i idući dan !
Dobar tek

Nema komentara:

Objavi komentar