petak, 1. prosinca 2017.

Punjeni pečeni krompiri

este li isprobali ovaj specijalitet? Ako niste obavezno probajte, jer je jako ukusno i privlačno, kako gostima, tako i ukućanima…

Potrebni sastojci:
2 pečena krompira (sa korom)
2 jaja
Slanina/šunka, kuhana i izreckana
Rendani sir
Sol, mljeveni crni biber
Peršun, vlašac Maslac

 
Priprema:
Nožem izrežite po dužini gornju trećinu pečenog krompira. Kašikom izdubite unutrašnjost krompira. Izdubite količinu krompira po želji, ali imajte u vidu da će vam biti potrebno dovoljno prostora da ubacite živo jaje, sir, šunku i začine.
U činiju sipajte maslac. Začinite sa malo soli i bibera. Dodajte malo šunke/slanine/sira po ukusu, ali vodite računa da ostavite dovoljno prostora za jaje. Zatim sipajte po jedno jaje u svaku činiju, ali oprezno da se žumance ne bi razbilo. Na vrh stavite malo slanine, sira, a zatim začinite sa solju i biberom.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180C 20-25 minuta. Nakon pečenja pospite sa peršunom i vlašcem. Poslužite odmah.

 
Šta da uradite sa ostatkom krompira
U ostatke krompira dodajte jedno jaje, šunku, peršun i vlašac. Dobro promiješajte.
Smjesu sipajte u podmazane kalupe za mafine i po vrhu narendajte malo sira trapista i pospite sa još malo vlašca.
Pecite na 180C dok se fino ne ispeku (narastu).
I to je to… prijatno :)

Nema komentara:

Objavi komentar