nedjelja, 14. siječnja 2018.

Karamel

SASTOJCI
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
(po želji) prstohvat morske soli


 
PRIPREMA
Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.

Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer će prskati.

Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.


 
Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.

Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.

Ulijte u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Iskreno, ne znam koliki mu je rok trajanja (mislim tjedan dana).

Stajanjem će se karamel zgusnuti, pa ga po potrebi, ako ga koristite kao preljev, zagrijte par sekundi u mikrovalnoj.

Nema komentara:

Objavi komentar