petak, 30. lipnja 2017.

KAKO SE KORISTI PANTENOL KREMA ZA NJEGU LICA (PROTIV BORA,AKNI,FLEKA,MITESERA I OŽILLJAKA)?

Pantenol krema za lice i kosu
Imate problem sa perutanjem kože glave tokom jeseni, pri čemu vam se kosa jako masti? Nerviraju vas fleke, bore i ožiljci po licu? Pantenol krema je pravi izbor za vas. Činjenica je da se ovaj proizvod koristi u velikom broju domaćinstava i to uglavnom zbog svojih izvanrednih lekovitih svojstava.
Upotrebljava se za hidrataciju, oporavak suve kože, Dobra je i za određena stanja poput manjih ožiljaka. Preparati na bazi pantenola mogu se koristiti kod ovih tegoba. Na koje se sve načine primenjuje pantenol krema za lice i kosu, saznajte u daljem tekstu.

 
Kakav je sastav pantenol kreme
Protiv starenja kože, pantenol krema je neprikosnovena. Dekstrapantenol predstavlja aktivan sastojak u njoj, koji je izuzetno koristan. Pomaže podmlađivanju ali i smanjuje bore. U pitanju je alkohol koji tokom procesa u našem telu stvara pantotensku kiselinu tj. Vitamin B5. On je prisutan u svim živim ćelijama
Pantotenska kiselina nastaje prilikom nanošenja pantenola na kožu, koja ga tom prilikom veoma brzo absorbuje. Na taj način dospeva duboko u površinske slojeve. Ona se lako rastvara u vodi i često ga pronalazimo u sastavu šampona kao i u ostalim kozmetičkim preparatima. Pomaže njihovoj boljoj stabilnosti.
Greška je pomisao na to da pantenol krema ima voštanu strukturu. Od nje neće nastati osećaj lepljivosti, kako to mnogi misle. Ova hemikalija je u stvari emulzija i daje ravnu teksturu koži. Samim tim pomaže smesi da bude bude još stabilnija i kompaktnija. Ovo je veoma dobro ukoliko se radi pantenol rastvoru ili spreju, o kojima će takođe biti reči..

Lekovito delovanje i prednosti za zdravlje
Pantenol krema, vezuje vodu u ćelijama zbog čega je dobra za hidrataciju. Samim tim zadržava vlagu duboko u tkivu. Ovo podržavaju i brojna klinička ispitivanja. Poseduje i moćno antiinflamatorna dejstvo. Gelove i kreme možemo koristiti i za smirivanje upalnih procesa. Upotrebljavaju se i kod ublažavanja osećaja svraba.

Regeneriše kosu

 
Propantenol proizvodi se takođe često upotrebljavaju i za ostale delove tela. Zbog toga je pantenol krema za kosu odličan izbor za žene. Ima sposobnost da reguliše sadržaj vlage, a opet povećava otpornost vlasi na oštećenja.
Kosa samim tim postaje sjajnija, gušća i brže se regeneriše. Reflektuje svetlost i zato joj daje visok sjaj. Tako se mnoge žene kunu u rastvor pantenola i sve što je bazirano na njemu. Dakle dame, ukoliko želite dobru hidrataciju za vaše vlasi slobodno koristite ovaj proizvod. Možete pronaći balzame i šampone sa njim ili napraviti pantenol rastvor za kosu.

Neguje nokte
Pored navedenih osobina može ovaj preparat koristi se i za nokte. Ovu upotrebu dokazuju brojne studije. Kreatin je glavni sastojak, odnosno protein, kose i noktiju, samim tim se može koristiti za obe svrhe.
Dopire veoma duboko u nokatnu ploču što štiti, ali i sanira oštećenje. Tako se krema od pantenola može koristiti i za reparaciju mekih, krtih i oštećenih noktiju. Sa ovim proizvodima možete znatno poboljšati fleksibilnost i hidrataciju vaših noktiju.

Sanira blage opekotine od sunca
Još jedna dobra vest je da sve što je na bazi pantenola mogu koristiti i ljudi sa osetljivom kožom. Ovo je posebno dobro Pantenol krema za opekotine je dobar izbor. Možete je koristiti i ukoliko vas ujedaju dosadni insekti.

Nega lica pomoću kreme od pantenola
Već je rečeno kako je pantenol krema protiv bora veoma efikasna. Zahvaljujući svom sastavu ona se širom sveta primenje u ove i slične svrhe. Pored nje, za ovu namenu delotvoran je i gel. Ovaj proizvod nije toliko masan i manje zatvara pore. Ukoliko imate sklonost ka bubuljicama to je odlična stvar.

Gelovi na bazi pantenola su laganije teksture i kao što smo već rekli ne zamašćuju. Zato sve veći broj devojaka koje imaju problematičnu kožu odlučuje za kremu ili gel.
Sa druge strane, pantenol rastvor za lice preporučuje se onima sa nešto problematičnijom kožom. Pre same primene obavezno se konsultujte sa dermatologom.
su sastavni deo života mnogih ljudi. Mnoge osobe ne mogu koristiti za ove probleme standardna sredstva za negu i čišćenje lica. Pantenol krema, proizvod je koji odgovara širokom spektru ljudi. Osobe koje imaju problematičnu kožu ipak moraju povesti više računa, i savetovanje sa lekarom je neminovno.

Dobro pripremite kožu pre upotrebe krema i gelova
Potrebno je detaljno očistiti kožu pre svake upotrebe, kako bi pantenol krema za lice mogla delovati. Dakle pilinzi, su neophodan deo pripreme, pred samo nanošenje preparata. Umivanje je takođe jako bitno, kao i čišćenje micelarnom vodom i toniranje. Nakon toga osušite kožu i nanesite ravnomeran sloj kreme ili krem gela.
Za one sa masnijom kožom, preporučuje se tanak film ovih proizvoda. Za tu namenu postoji i efikasan sprej koji je laganije teksture. On nema takav osećaj pa je zbog toga savršen izbor. Ako imate problema da ga pronađete u apotekama, možete koristiti i pantenol emulziju za lice. Takođe istoimeni rastvor za čišćenje je odlično rešenje.
Pored navedenog, pantenol krema za ožiljke i fleke spada u provereno sredstvo. Zbog regenerativnih svojstava moguće je ukloniti manje nedostatke na koži. Reparacija ćelija biva ubrzana, pa samim tim ne morate čekati toliko dugo da bi vam koža zarasla. Iz istog razloga dobro je korišćenje za blaže opekotine i kod sunčanja.
Naravno treba na kraju se stavlja i pantenol krema za lice kako bi aktivni sastojci mogli delovati.

Kako se koristi rastvor za kosu?
Kada je u pitanju pantenol rastvor za kosu, njega možete pripremiti krajnje jednostavno i lako. Evo na koji način ga možete upotrebiti za negu vlasišta.
Kosu najpre operite vašim uobičajenim šamponom kao što uvek činite. Vlasište trebate što bolje navlažiti. Pažljivo ga trljajte vrhovima prstiju i zatim isperite mlakom vodom. Dobro je isti proces ponavljati dva puta, ali nije neophodno. Nakon toga nanesite balzam sa pantenolom, ukoliko ga imate, i ostavite neka malo odstoji – ne predugo.
Dobro vam može poslužiti i emulzija za kosu ili običan pantenol rastvor. Nemojte preterati sa njihovim nanošenjem, kako bi ih mogli lakše isprati. Ne preporučuje se korišćenje obične masti zbog ispiranja, jer je uz nju to znatno teže.
Kada naneste pantenol rastvor za kosu, ukoliko nije neophodno ispiranje, sve što trebate uraditi je da je dobro prosušite fenom.
Što se tiče samih preparata, nije loše da nabavitie pantenol šampon za ovu namenu, pronaćićete ga u opremljenijim apotekama.

Kako napraviti pantenol kremu kod kuće
Potrebno:
DL- PANTENOL (0,5-3 procenata)
Ovo je ujedno i glavni sastojak. Ukoliko ga dodajete u tečnom stanju, stavlja se 2-3 odsto i pazite da bude ohladjen. Ako je u obliku praha potrebno je zagrevanje vode u kojoj ga trebate razmutiti ( 1 procenat). Ujedno pazite i na datume proizvodnje.

Pored njega potrebna vam je:
Destilovana voda
Ona u sebi ne sadrži primese zbog čega se i koristi za pravljenje krema. Prilikom mešanja dodajte još 10 odsto vode više nego što bi inače stavljali jer će ispariti.

Esencijalna ulj
Najbolje je koristiti ona nežnijih mirisa: lavanda, ruža ili narandža,. Mada sami odlučujete u zavisnosti od toga šta volite. Dodaje se svega nekoliko kapi.
Vitamin E – Ovo nije obavezno, mada sam vitamin E deluje kao antioksidant (0,1% )
Ostala lekovita ulja
Za masnu kožu dobra su: Jojobino, lešnikovo i ulje od makadamije.
Za normalnu: Pirinčano, kajsijino i kokosovo ulje.

Potrebno:
DL- PANTENOL (0,5-3 procenata)
Ovo je ujedno i glavni sastojak. Ukoliko ga dodajete u tečnom stanju, stavlja se 2-3 odsto i pazite da bude ohladjen. Ako je u obliku praha potrebno je zagrevanje vode u kojoj ga trebate razmutiti ( 1 procenat). Ujedno pazite i na datume proizvodnje.

Pored njega potrebna vam je:
Destilovana voda
Ona u sebi ne sadrži primese zbog čega se i koristi za pravljenje krema. Prilikom mešanja dodajte još 10 odsto vode više nego što bi inače stavljali jer će ispariti.

Esencijalna ulja
Najbolje je koristiti ona nežnijih mirisa: lavanda, ruža ili narandža,. Mada sami odlučujete u zavisnosti od toga šta volite. Dodaje se svega nekoliko kapi.
Vitamin E – Ovo nije obavezno, mada sam vitamin E deluje kao antioksidant (0,1% )

Ostala lekovita ulja

Za masnu kožu dobra su: Jojobino, lešnikovo i ulje od makadamije.
Za normalnu: Pirinčano, kajsijino i kokosovo ulje.
Drugi neohodni sastojci
Buter (2 posto)
Dobar je ukoliko imate masnu kožu.
Emulgator
Pazite koje dodajete jer neki jednostavno nisu dobri. Trebaju da čine 1/4 kreme. Noragem EW (4 posto) predstavlja dobar izbor za ovu svrhu.

Cetyl alkohol
Dodajte 2 posto ukoliko nemate masnu kožu ili 4 odsto ako je suva.
Silikoni
Jeste da ljudi obično izbegavaju silikone medjutim dodatak njih poboljšaće osećaj kreme na koži. Nije obavezno.
Dimethicone –Predstavlja dobar silikon za masnu kožu i smanjuje voštani osećaj koji se može javiti zbog eulgatora (2posto).
Cyclomethicone – Daje lagan i nežan svilenkast osećaj koži. (2odsto).
Pored navedenog možete dodati i sodium lactate (nije neophodan) (2posto).
Glicerin (3posto).
Xanthan guma (0,2posto).
Kako se pravi pantenol krema? Svi navedeni sastojci dodaju se u navedenim procentima, ostatak odlazi na vodu. Na sličan način možete napraviti sprej, međutim pazite koje sastojke dodajete u kojoj količini.
Upotreba kreme za bebe i decu
Pantenol krema za bebe postala je široko rasprostranjena kod nas. Ukolko vaši mališani imaju neku vrstu ekcema ili ojeda, možete je bezbedno upotrebljavati i pored čuvene
Pantenol krema za lice bebe takođe se može koristiti, ali su neophodne prethodne konsulacije sa pedijatrom. Razlog za ovo je činjenica što dolazi do pospešivanja epitelizacije, te ona smanjuje iritaciju kože kod mališana. Na taj način pospešiće proces zarastanja i smanjiti tegobe kod vašeg deteta.
Ako sumnjate na alergije, obavezno se posavetujte sa lekarom, pre bilo kakve primene kreme. Ako vaše dete nije uvek mirno možete koristiti pantenol u spreju ili emulziju radi brže aplikacije.
U uportebi su i pantenol tablete i septolete za sisanje kod upaljenog grla i zapaljenja krajnika. Dobre su kao prevencija za ove tegobe. Ipak, u praksi se pokazalo da ih deca naročito ne vole, više ih upotrebljavaju odrasli. Za mališane one su previše gorke, pa im je bolje davati prirodna sredstva na bazi meda i propolisa.

Iskustva korisnica sa kremom i gelovima
Prenosimo nekoliko komentara:
Duži niz godina sam koristila razne kremice kako bih uklonila crvenilo na koži. Jedino mi kreme na bazi pantenola pomažu. Zato ih stalno kupujem.
Milica, Pančevo
Imam veoma osetljivu kožu. Smeta mi zima i sklona je perutanju i crvenilu, naročito tokom zimskih meseci. Zato sam išla kod doktorke u nadi da će mi prepisati nešto što bi mi olakšalo tegobe. Bila sam sumnjičava kada je u pitanju pantenol krema za lice . Čula sam i ranije za nju ali je nikada nisam koristila. Nakon mesec dana primene iritacije kože nije bilo i ja sam prezadovljna.
Sandra, Novi Beograd.
Koristim sprej od pantenola. Ostali preparati su mi previše masni i ne prijaju mi. Pantenol sprej je nekako laganiji i ne masti toliko kožu.
Ljubica, penzionerka iz Valjeva
Imam izrazito masnu kožu sklonu bubuljicama. Pantenol krema za lice mi je jedina pomogla. Drugarica mi je lekar i preporučila mi je uz nju i gel- Tako sam i uradila i nakon par nedelja nije bilo ni traga bubuljicama niti prekomernoj masnoći.
Isidora, N.Sad
Pantenol proizvodi su odlični medjutim mora se voditi računa o tipu kože. Moja sestra koristi kremu, ali joj samo još više iritira kožu, dok joj lagani gel savršeno odgovara.
Zorana, Kragujevac
Malo poznata je pantenol emulzija za lice. Međutim moje drugarice se kunu u nju. Probala sam jednom i bila sam veoma zadovoljna rezultatima.
Dejana, Vrbas
Pantenol krema za lice cena u apotekama
Pantenol krema sama po sebi nije skupa. Zbog svoje široke primene ovo sredsvo za svakodnevnu negu nalazi se u velikom broju apoteka. Cena je uglavnom oko 200 do max. 300 dinara što je veoma prihvatljivo.
U Lilly drogerijama kreme koštaju od 189 dinara pa na gore. Pored nje možete pronaći i sprej čija je cena oko 379 rsd. Mast košta 160 din., dok za pantenol rastvor trebate izdvojiti 208 -210 rsd.
Postoje i proizvodi poput balzama čija je cena oko 200 dinara, ali su oni na bazi propantena nešto skuplji. Određeni proizvodi kao što su : emulzije za lice, losion za kosu, malo su ređe zastupljeni. Zato možete pronaći pantenol rastvor od Galenike kojeg ima u skoro svakoj apoteci.
Pantenol krema i ostali proizvodi su lako dostupni. Kada ih kupujete obratite pažnju na vaš tip kože kao i na datum proizvodnje preparata.

Ko ne bi smeo da koristi ove preparate?
Iako su pantenol proizvodi bezbedni za korišćenje, mogu se javiti neka neželjena dejsta, ali vrlo retko. Pojava crvenila, blaga iritacija ili bubuljice javljaju se ukoliko ste podložni alergijama.
Pantenol krema za lice se uglavnom se sme koristiti kod osoba svih uzrasta. Izbegavajte je ako imate otvorene rane ili jaka problematična stanja na koži. Obavezno se konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom pre njene primene. Shodno tome birate proizvod koji vam odgovara.

POGLEDAJTE ZAŠTO SVAKA ŽENA TREBA UJUTRO POJESTI KAŠIČICU LANA! KOD STARIJIH ŽENA EFEKAT JE JOŠ JAČI!

U ovom tekstu otkrijte zašto bi žene trebale svako jutro da uzimaju barem po jednu kašiku sjemenki lana. To se posebno odnosi na starije žene jer je kod njih efekat još jači.
Sjemenke lana pripadaju jednoj od najstarijih ljudskih namirnica. Obogaćene su omega 3 kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom.

 
Sjemenke lana se ne koriste baš često. Zapravo, sjemenke lana su životna energija svake biljke i mogu biti odličan dodatak ishrani.
Posebno su dobre za žene a važno je napomenuti da je kod starijih žena efekat još bolji.
Ove sjemenke zaustavljaju rast karcinoma povezanih sa hormonima te se ponašaju popur estrogena. Olakšavaju simptome PMS-a i postmenopauze.

 
Sjemenke lana držite u frižideru jel veoma lako oksiduju. Kašičica sjemenki u jogurtu ili svako veče može da vam pomogne sa probavom te doprinese zdravom metabolizmu.
U sebi sadrže prirodni regulator holesterola u krvi a mogu se koristiti i kao začin za salate, rižu te povrće na pari.

ČUDO-PASTA ZA ČIŠĆENJE ZAGORJELE MASNOĆE SA SUDOVA. NEZAMJENLJIVA U VAŠOJ KUHINJI!

Zagorjela masnoća na sudovima je neizbježna pojava, i njeno otklanjanje , čak i uz pomoć skupih sredstava, nije uvijek lako. Međutim, postoji jedan provjereni recept za ovakve slučajeve. Samo dva sastojka potrebno je za pripremu ove čudo-paste.
Osim zagorjele masnoće na sudovima, njom možete čistiti apsolutno sve u vašoj kuhinji – šporet, rernu, šerpe, lonce od nehrđajućeg čelika, čak i bijele ručke na šporetu, piše uspesnazena.com!
Ova domaća pasta je apsolutno bezbijedna, i priprema se za samo nekoliko sekundi. Recept je vrlo jednostavan. Jer, sve što je genijalno, zapravo je veoma jednostavno i dostupno, na dohvat ruke.

 
Pasta za čišćenje. Recept:
Za njenu pripremu biće potrebna soda bikarbona i 3%-ni hidrogen (prodaje se u svim apotekama).
U činiju stavite 1/4 čaše sode bikarbone i dodajete hidrogen. Miješajte. Dodajete toliko, da biste dobili homogenu smjesu – pastu. To je to. Veoma je jednostavno, ali dobili ste zaista moćno sredstvo u borbi protiv zagorjele masnoće i prljavštine.

 
Kako se koristi.
Ako želite oribati zagorjelu masnoću sa šerpe, tiganja ili tepsije – samo nanesite pastu na problematičnu površinu, i ostavite da odstoji 30-ak minuta. Nakon toga isperite koru koja se stvorila, a zajedno sa njom i zagorjelu masnoću. Nema više potrebe za struganjem!
Loncima i šerpama od nehrđajućeg čelika, ova pasta vraća prvobitan sjaj. Nanesite pastu sunđerom i dobro očistite. Isperite. Lako
Ovom pastom možete čistiti šporet, rernu, pa čak i bijele ručke na šporetu. Nanesite manju količinu paste na sunđer ili staru četkicu za zube, i istrljajte. I to je to!
Probajte očistiti sa njom pločice u kuhinji ili kupatilu, slavine, lavabo, vrata od tuš-kabine.
Bićete zadovoljni. Brzo, jednostavno i bezbijedno!
Savjet: u apoteci potražite veće pakovanje hidrogena (0,5 l. košta 150 din.), jeftinije je i uvijek će vam biti od koristi u domaćinstvu.

Izvor: uspesnazena

CRNE PALAČINKE...OVAJ RECEPT MORAM PODELITI SA VAMA

Sastojci
50 grama cokolade
2 kasike kakaoa
50 gr maslaca
2 kasike secera

 
1 kesica vanilin secer
pola kesice praska za pecivo
300 ml jogurta
200 gr brasna
2 jaja
Za filovanje
1 kesica slaga
pola case k. pavlake
po zelji dodati voce, jagode, banane, maline ili filovati dzemom, kremom

Način pripreme
Istopite maslac i cokoladu na pari.
Umutiti jaja, pa dodati secer, jogurt vanilin secer, pecivo, brasno i kakao.

 
Mutiti dok ne dobijete glatku masu. Zatim sipajte prohladjenu otopljenu cokoladu uz mesanje.
Pecite palacinke u podmazanom zagrejanom tiganju.
Kada su sve palacinke ispekli ostaviti da se malo ohlade.
Za to vreme umutiti slag po upustvu na kesici pa dodati pavlaku i jos malo mutiti.
Nafilujte palcinke, pa dodati voce po zelji.
Prijatno!

NAJFINIJA TORTA SA JAGODAMA KOJA SE NE PEČE

Sastojci
400g mlevenog keksa
2dl đusa
450g sira
500ml slatke pavlake
250g šećera u prahu
500g jagoda

 
3 dl soka od jagoda
5-6 kašika šećera
2 kesice crvene želatine

Priprema
1.
Mleveni keks pomešati sa đusom , pa utisnuti u kalup za tortu i oblikovati koru.
2.
Sir izmiksati sa šećerom u prahu, kada se sjedini, polako dodavati slatku pavlaku i umutiti dok fil ne postane čvrst. Kada je gotov, sipati u kalup preko keksa.
3.

 
Jagode iseći po želji, staviti u šerpu i kuvati sa sokom od jagoda i šećerom. Želatin umutiti po upustvu sa vrećice Kada su jagode gotove , skloniti sa šporeta, dodati želatin, dobro promešati i odmah preliti preko belog fila.
4.
Ostaviti u frižider da se ohladi!
5.
Ja sam pravila male promene, podelila sam belu kremu na dva dela, isto kao i jagode i želatinu...Čisto zbog dekoracije, što znači da sam na podlogu od keksa stavila polovinu bele kreme, pa sam skuvala prvo jedan deo od jagoda, stavila u zamrzivač da se stegne želatina. Pa onda na to svatila drgi ostatak bele kreme, i skuvala ostatak jagoda sa želatinom, prelila na belu kremu i u frižider!

REŠITE SE NADUTOSTI JEDNOM ZA SVAGDA! KAKO DA VAM STOMAK BUDE ‘RAVAN KAO DASKA’ ZA JEDAN DAN?

Nadut stomak koji itekako osetimo najviše krajem dana problem je s kojim se bore mnoge žene. Ako želite da se brzo i lako rešite nadutosti i na dočeku Nove godine zablistate u najboljem izdanju, donosimo vam 24 saveta za 24 sata pre žurke sa kojima ćete maksimalno “ispeglati” stomak.
1. Dan započnite čajem od đumbira. On će ubrzati probavu i sprečiti nadutost stomaka.
2. Umesto doručka, napravite omlet od belanaca.

 
3. Pojedite bananu. Ona je prepuna kalijuma koji reguliše zadržavanje vode u telu.
4. Iz ishrane izbacite luk, artičoke, kukuruz, karfiol, kelj, blitvu, spanać i pečurke. Ove namirnice su zdrave, ali izazivaju nadutost.
5. Zaboravite na gume za žvakanje jer žvakanjem gutate vazduh koji će naduvati stomak.
6. Izbegavajte slatkiše i energetske čokoladice koje sadrže žitarice i zaslađivače.

7. Uživajte u jelima sa peršunom jer je snažan duiretik i regulator probave.
8. Uživajte i u tamnoj čokoladi koja sadrži 70 posto kakaa ili više.
9. Od jutra jedite više malih obroka i to svaka 3 do četiri sata. To će podstaknuti probavu.
10. Jedite polako. Tako ćete progutati manje vazduha, a dobro sažvakana hrana brže će se preraditi.
11. Sokove zamenite limunovo, vodom. Pijte puno vode jer je limun snažan duiretik, a hidratacija ubrzava metabolizam.

 
12. Izbegavajte ispijanje na slamku jer ćete tako progutati više vazduha.
13. Izbegavajte gazirane i slatke napitke. Mehurići i šećer najgora su kombinacija za vaš stomak.
14. Beli hleb i testeninu zamenite onima od celih žitarica jer su bogate vlaknima koja su ključna za probavu.

15. Izbegavajte masnu hranu jer je teško preraditi.
16. Čuvajte se alkohola, bar do zabave jer može poremetiti crevnu floru i izazvati nadutost.
17. 15 minuta iskoristite za pešačenje. To će ubrzati metabolizam.
18. Tokom dana popijte još jedan čaj od đumbira i cimeta.
19. Preskočite mleko i sireve jer oni kod odraslih mogu izazvati nadutost.
20. Popijte probiotik koji je prepun dobrih bakterija koje regulišu probavu.
21. Dan pre preskočite večeru ili neka ona bude ranije i vrlo lagana.
22. Napravite kupku od šoljice gorke soli. Magnezijum iz gorke soli podstiče znojenje kojim izbacujete tečnost iz tela.
23. Čuvajte se slane hrane. So zadržava vodu u telu.
24. Ako ste gladni, grickajte bademe. Oni neće izazvati nadutost, ali će vas zasititi.

četvrtak, 29. lipnja 2017.

DODATKOM JEDNE NAMJERNICE SMRŠALA JE 25 KILOGRAMA ZA 65 DANA!

Motivaciju za mršavljenje je pronašla u svojoj vjenčanici u koju u tom trenutku nije mogla laički rečeno ući. Naredna dve mjeseca je pokušavala da smrša pohađajući razne fitnes tečaje ali nije uspjevalo da pače dobila je dodatna 4 kilograma.

 
Poslije nekoliko mjeseci naša sugovornica je pronašla recept za sjajan izgled tijela kakav sada ima. Naime u svoj ishranu je proprcionalno svojoj težini ubacila 4,5 litara vode koje je ispijala svakodnevno te vježbala svaki drugi dan u toku sedmice što je dovelo do apsorbovanja mišića a i topljenja masnih naslaga vodom. Nakon nekoga vrmena i upornosti kilogrami su sami nestajali i sa 94 kilograma u 65 dana došla je na 65 što je zbilja fascinantno.

 
Danas sa svojih 65 kilograma izgledam i osjećam se sjajno. Ono što je moja tajna je upornost i naravno način koji sma slijedila do danas i uspjela. Preporučujem svima.

FERRERO! OBOŽAVAM FERRERO,TO MI JE JEDINA ČOKOLADA KOJA ME OSTAVLJA BEZ DAHA,ODUVIJEK SAM IMALA ŽELJU OVAKO NEŠTO NAPRAVITI

Sastojci
Biskvit
5 kom jaja
100 gr čokolade
150 gr šećera
70 gr. brašno
1 kom. pecilnog praška
1 kom vanilin šećera

 
30 gr. krušne mrvice
3 žlice mljevenih lješnjaka
70 gr maslaca
Krema
50 dag sira mascarponea od Vindije
1/2 l slatkog vrhnja Sania
40 dag nutele original
100gr mljevenih lješnjaka(na krupnije)
100gr lješnjak napolitanki izmiksane u multipraktiku Kraš
i još
200 gr čokolade za kuhanje

 
2-3 žlice ulja
1 dl toplog mlijeka
4 žlice nesquk-a original
za kalup
malo maslaca ili margarina
malo krušnih mrvica za posipanje kalupa

Priprema
1.
Pripremiti kalup promjera 26 cm.
Otopiti maslac i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi
2.
Kalup namastiti s maslacem ili margarinom , posuti sa mrvicama (pogledaj u sastavu " za kalup " .

3.
Žutanjke izmiksati sa šećerom, dodati brašno, pecilni prašak , vanilin šećer ,  mrvice, pržene lješnjake samljeven na sitno , otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanjaka.Pripremljenu smjesu staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta .

4.
Pomiješati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatkog vrhnja ( misli se na šlag istučen pa onda dodan u kremu od mascarponea i nutele ) .Otopiti 200Gr čokolade sa uljem na pari, istresti u vrećicu za ukrašavanje, napravit čipku za ukras oko torte, ohladiti je u zamrzivaču.
5.
Ostatak čokolade ostavite, jer će Vam trebati za daljnje korištenje.
6.
Ohlađeni biskvit prerezati na tri kore.Prvu koru malo namočiti sa nesquk-om(malo jačeg okusa),filati kremu, preliti u tankom mlazu čokoladu koja je ostala u vrećici, posuti malo mljevenih lješnjaka i napolitanki, te ponoviti postupak sve do gornje kore.

7.
 Sa ostatkom kreme premažite tortu okolo i dekorirati je sa čokoladnom čipkom, koja se mora malo opustiti na sobnoj temp.ali ne previše, tek toliko da se može motati oko torte.
Ja sam je napravila u dva djela, jer nemam tako veliki zamrzivač,pa sam je spojila.
8.
Još jedan jako važan detalj,svaki puta kora koja se nalazila u pečenju dole...kod slaganja torte...staviti je na vrh , jer je ravna i tako neće biti neravnina na vrhu torte kada se završi postupak slaganja.

Posluživanje
Poslužiti je uz fino crno desertno vino, svijeće i eto romantike..
P.S.
malo sam prepravila recept sa postupkom i koracima u odnosu na prvotnog..postoji puno upita na "mrvice" koje su u postupku,pa sam to malo korigirala...ispričavam se svima kojima nije jasno da se kalup mora namastiti i posuti sa nečim,a ja to radim sa mrvicama..pa se nadam da sam svima sada razjasnila taj misterij :DDD !!

https://www.coolinarika.com/

KAKAV JE OVO DESERT...JASTUČIĆI SA NUTELOM

Neodljivi jastučići sa nutellom koji vam tjeraju vodu na usta samo svojim izgledom a tek ukusom ćete biti oduševljeni . Ako ih do sada niste probali odma ih napravite i oduševite svoje ukućane.

Potrebno je:
1 šoljica brašna
1 i po kašikica šećera
pola kašikice praška za pecivo

 
  četvrtina kašikice soli
2 jaja  (odvojite bjelanjke od žumanaca)
1 šoljica mlijeka
2 kašike slanog maslaca (omekšanog)
malo ulja za podmazivanje tave i
Nutella

Priprema:
Sastavite sve suhe sastojke, a u drugu posudu posebno žumanjke,maslac i mlijeko . Zatim izmiješajte zajedno pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Za pripremu vam treba tava sa udubinama (kao za sufle) . Nauljite je sa malo ulja pa kašikom stavljajte smjesu.

 
Nutellu stavite u vrećicu, pa je itisnite u svaki jastučić. Na kraju opet stavite ostatak smjese. Pecite dok lijepo ne porumene. Kada su pečeni izvadite u tanjir i poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda. Postupak pripreme je veoma sličan kao za palačinke a užitak je sasvim drugačiji i veći. Ovo su male promjene u načinu pripreme koje mnogo znače jer ćete dobiti potpuno drugačiji desert.

ISTOPITE SALO NA STOMAKU I ZATEGNITE KOŽU POMOĆU FOLIJE I SAMO JEDNOG SASTOJKA!

otografija Vrhunski recepti.
Da biste bili zdravi, potrebno je da održavate normalnu kilažu. Ako želite smršati, potrebno je da se zdravo hranite i redovno krećete. Izbacite iz upotrebe neprirodne gazirane sokove i ostala pića, masne i preslane hrane.
Zapamtite, sa debljinom dolaze sve bolesti. Velika je vjerovatnoća da ćete mladi dobiti srčane tegobe, dijabetes ili srčani ili moždani udar.

 
A da ne govorimo o tome da ćete i bolje izgledati kada kilažu dovedete u normalno stanje. Zpamtite, nećete sršati ako se izgladnjujete i preskačete obroke (posebno doručak). To vam može samo dati kontra efekat i povećati rizik od nastanka dijabetesa.
Uz zdravu ishranu, fizičku aktivnost, mogu vam pomći prirodni sokovi.Mnogi prirodni sokovi jačaju imunitet i liječe rak,a uz to su jako ukusni.

Osim toga, ovdje ćemo vam ponuditi još jedno učinkovito rješenje, tj da koristite foliju koju ćete staviti na sebe i koja će potaći znojenje (naravno, trebate se kretati, usisavajte, hodajte..)

 
Potrebno:
1 mala kašika svježe ribanog đumbira ili đumbira u prahu
Plastična folija
Peškir
Elastični zavoj
Primjena:
Potopite peškir u toploj vodi i malo obrišite po područjima stomaka. Zatim nanesite đumbir , držite jedno 5 minuta, zatim preko stavite foliju.
Omotajte oko sebe, ne prejako. Zatim na foliju stavite elastični zavoj. Trebalo bi da sve to na vama stoji jedno 5 sati, a u toku tog vremena budite aktivni, krećite se, usisavajte i tako. Uklonite ga na vrijeme, ne nosite predugo.
Izvor: megagiga.info

SALATA A UJEDNO I RUČAK SA PILETINOM

Jos jedan recept iz reklamnog letka za Lidl od ukupno 4. Tri sam isprobala i svi su kao za mene pisani. Tako je i sa ovom salatom koja je super i koja mi je bila kao glavno jelo.


Sastojci
450 g pileci prsa
3 zlice majoneze
5 zlica grckog jogurta
1 zlicica

 
karry zacina
2 ljubicasta luka, sitno nasjecen
1 zelena tikvica
1 jabuka
sol+papar

Priprema
U serpu staviti 1 l vode i pustiti da prokljuca. Dodati pileca prsa i kuhati 20 min.
Kuhano meso izvaditi iz vode i ohladiti na sobnoj temeraturi a zatim ostaviti u hladnjak da se dobro ohladi, jer salata je najbolja sa hladnom piletinom.
Ohladjenu piletinu isjeci na kockice ( oko 1x1 cm ).

 
 Tikvicu ne guliti, samo ostraniti onaj mekani unutarnji dio i  isjeci na male kockice.
Meso i povrce umjesati u jogurt i majonezu. zaciniti sa soli, paprom i karry zacinom. Sve dobro izmjesati i odmah posluziti
2.
Piletinu mozete skuhati i dan ranije i preko noci ostaviti u hladnjak. Tako sam ja napravila.
Izvor: www.coolinarika.com

srijeda, 28. lipnja 2017.

MUNCHMALLOW KOLAČ...VRIJEDAN SVAKOG TRUDA

Ovo je, definitivno, najukusniji kolač "varijacija na temu Munchmallow"!

Sastojci
    biskvit:
    5 žumanaca
    240 g šećera
    3 kašike kakaa

 
    150 ml ulja
    200 g brašna
    1 prašak za pecivo
   1 vanilin šećer
    250 ml mlijeka
    krema:
    6 bjelanaca
    10 kašika šećera
    1 vanilin šećer
    prstohvat soli
    2 pune kašike gustina
    i još:
    300 ml vrhnja za šlag

 
    160 g čokolade za kuhanje


  Priprema
    1.
    Dobro umutiti žumanca i šećer, pa dodati ulje, kakao i brašno, pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro umutiti, pa sipati mlijeko (miksati svo vrijeme)! Sipati smjesu u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Peći na 200 C, oko 25 minuta.
    2.


     
Umutiti bjelanca i prstohvat soli, pa postepeno dodavati šećer. Dobro umutiti (nekih 10-tak minuta)! Zatim u snijeg dodati gustin.Upravo gustin je tajni sastojak, jer zahvaljujući njemu krema neće "pasti" već nakon par sati. Izmiksati, pa sipati preko vrućeg, pečenog biskvita.
Izvor: www.coolinarika.com

CARSKI KUGLOF...

Slano,jednostavno i brzo predjelo...u modli za kuglof....Za laganu večeru ili neki party...Fino je i toplo i hladno....!!
Sastojci
 mjera za čašu je 2 dcl;
 2,5 čaše brašna

 
15 dag trapista sira
 15 dag šunke
 15 dag kiselih krastavaca



1 čaša ulja
 1 čaša jogurta
 1 prašak za pecivo
 4 jaja
 sol,papar
 10 dag naribane gaud

Priprema
Jaja izmiksamo pa dodamo jogurt i ulje.Tada dodajemo brašno i prašak za pecivo.Pomiješamo u glatku smjesu.Po 15 dag sira,šunke i kiselih krastavaca narežemo na male kockice.Sve nasjeckano dodamo u smjesu od jaja ,začinimo i promiješamo s kuhačom.

 
Dobivenu smjesu sipamo u kalup za kuglof koji smo predhodno namastili i pobrašnili.Pečemo 30-tak minuta na 200 stupnjeva.
Nakon toga kalup prevrnemo  na tepsiju obloženu pek papirom i na kuglof rasporedimo naribani gauda sir.Pečemo još 15-tak minuta na istoj temperaturi.Poslužimo toplo ili hladno.
Izvor:  www.coolinarika.com

KOLAČ KOJI SE PRAVI ZA 5 MINUTA

Ukoliko vam gosti dolaze nenajavljeno ili jednostavno želite da što prije moguće napravite kolač, ovo je pravi recept za vas.
 

 
Stavite vodu za kafu, šlag umutite, kupovni keks sladoled, poređajte na željenu podlogu, prelijte ga čokoladnim prelivom, posložite još jedan red keks sladoleda (možete tako složiti nekoliko spratova),

 
premažite šlagom, pospite mrvicama čokolade ili čokoladnim sirupom, zakuvajte kafu dok čekate kolač i spremni ste za goste.

POČNITE DA SMRZAVATE LIMUN. RAZLOG ĆE VAS ŠOKIRATI....!

Nova naučna studija je dokazala kako limunoidi, prirodni spojevi prisutni u limunu i drugim agrumima, preventivno i snažno zaustavljaju razvoj ćelija raka, posebno raka dojke.
Naučnici naglašavaju i to da ništa s limuna ne smete baciti, ni limunovo meso sa sokom, ni semenke, a posebno ne koru.

 
Limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam sok od limuna.
Osim antikancerogenog delovanja, ceo limun pomaže pri oslobođanju tela od toksina, ima antimikrobni učinak protiv bakterijskih infekcija i gljivica, učinkovit je protiv internih parazita i crva, reguliše krvni pritisak, deluje kao antidepresiv, i odličan je u borbi protiv stresa i živčanih poremećaja.

 
Osim očiglednih zdravstvenih razloga, na sledeći način ćete uživati kao nikad do sad u njegovom predivnom celovitom ukusu, posebno kori:
Jednostavno je, uzmite neprskani limun (ako nemate provereni domaći, kupite organski bio limun u većim prodavnicama ili prodavnicama zdrave hrane), dobro ga operite i stavite u zamrzivač (možete ceo, a možete i na kriške).
Nakon što ste limun dobro zamrznuli, izvadite ga i – narendajte.

OVO JE TORTA ZA KOJU VAM NE TREBA NIKAKVO UMIJEĆE A SIGURNO ĆE USPJETI: KINDER TORTA

SASTOJCI
biskvit
20 dag sjeckanih lješnjaka
10 bjeljanjaka
15 žlica šećera
1 žlica jabučnog octa

 
10 dag nutelle ili nekog drugog čoko namaza
fil
1,5 l mlijeka
10 žlica brašna
10 žumanjaka
10 žlica šećera
1 vrećica pudinga od vanilije
25 dag margarina
3 vrećice vanilin šećera
10 dag čokolade za kuhanje
 još je potrebno

 
10 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
5-6 žlica mlijeka
3 vrećice šlag pjene
malo mljevenih lješnjaka

PRIPREMA
Na lim (moj je bio 28×34 cm) staviti masni papir, još ga malo premazati margarinom i po papiru ravnomjerno posuti sjeckanje lješnjake. Izraditi bjeljanjke i šećer, dodati žlicu jabučnog octa i smjesu pažljivo istresti na lješnjake. Peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva sat vremena. Kada je pečeno izvaditi iz pećnice i staviti na tacnu, okrenuti naopako – tako da lješnjaci budu gore. Odmah, onako vruće, premazati nutelom.



Skuhati fil od mlijeka, šećera, žumanjaka, brašna i pudinga. U hladno dodati izrađeni margarin i vanilin šećer. Podijeliti na dva dijela. Jedan dio ostaje kakav je, a u drugi dodati otopljenu čokoladu.
Žlicom za sladoled vaditi naizmjenično svijetle i tamne kugle i slagati na koru, kao šahovsku ploču.
Otopiti čokoladu, margarin i mlijeko i time popuniti “rupe” između kugli od fila. Na to sve staviti 3 vrećice šlag pjene ili slatkog vrhnja. Posuti sjeckanim ili mljevenim lješnjacima.
NAPOMENA
Nekada sam pravila sa slatkim vrhnjem, ali mi je sa šlag pjenom puno ukusniji.

Lešnik gnezda! Tako se lako pripremaju a budu tako lepi i dekorativni...Idealni su za svečane prilike jer mogu da se pripreme nekoliko dana ranije.... ;)) l

Sastojci
2 dl vode
200 gr. secera
150 gr. margarina
100 gr. cokolade
150 gr. mlevenih pecenih lesnika
250 gr. mlevenog keksa

 
mleveni lesnik, nutela

Priprema
1.
Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mleveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.

 
Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati. Ili, možete je napraviti nekoliko sati ranije, ostaviti u frižider i kasnije oblikovati gnezda.

Posluživanje
Gnezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se ucini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna cokolada i za smesu i za punjenje.

Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivala,  ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna.

Torta s jagodama koja se ne pece! l

Fina osvjezavajuca tortica kao stvorena za nadolazece ljetnje vrucine!Mozete koristiti bilo koje sezonsko voce,u ovom slucaju meni omiljene jagodice!

Jagoda torta
Sastojci  6 osoba
Za podlogu:
200 gr digestiv keksa (moze i bilo koji drugi)
1 dl (100ml) przenih,mljevenih badema ili ljesnjaka
100 gr maslaca (otopljenog)
Za nadjev:
3 dl (300ml) slatkog vrhnja

 
3 dl (300ml) kiselog vrhnja
150 gr secera u prahu (200 gr ako volite sladje)
10-12 gr zelatine u prahu
6 kasika hladne vode za natopiti zelatinu
3 kasike soka od limuna ili limete
naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
500 gr jagoda

Priprema
1.
Sameljite keks i przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac.Dobro promjesajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro  na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm).Ostavite na hladno dok pripremate nadjev.
2.

 
Za nadjev prvo natopite zelatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri.Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa secerom u prahu ,u njega dodajte kiselo vrhnje,sok od limuna ili limete i dobro sve izmjesajte.
3.
Sada uzmite nabubrenu zelatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na stednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja,sve vrijeme miksajuci.
4.
Jagode operite,posusite, ocistite od peteljki i ostavite ih citave.Gusto ih poslazite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja.Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete.Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.
5.
Napomena:Ja sam koristila kalup promjera 22 cm i bio je pun do vrha i torta dosta visoka.Moze se koristiti i kalup od 24 cm ,ako zelite da je  torta niza ili ako nemate manji kalup!
6.

Tortu mozete odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu.To radite u kalupu veceg promjera,jer u manjem vam nece stati.Ili mozete ostaviti malo mrvica od podloge ,pa posuti po torti i poslagati voce!Varijacija je bezbroj,pustite masti na volju!Dianamakarska je odozgo posula sa ribanom bijelom cokoladom i jagodice odozgo,super idejica!

https://www.coolinarika.com/

Kinder milch schnitte! I evo..uz malo razmisljanja, mjerenja, vaganja.. njena je zelja ispunjena, ona presretna jer ima svoje milch schnitte. li

Sastojci
potrebno
5 jaja
5 zlica brasna
1 zlica vanil secera
2 velike pune zlice kakaa

 
na vrh noza prasak za pecivo
5 zlica secera
krema
250 ml vrhnja za slag
1 slagfix (ucvrscivac za slag)
2 velike zlice tekuceg meda
1 vanil secer ili limun secer

Priprema
1.
Bjelanjke istuci u snijeg. Zutanjke izmutiti s secerom, dodati brasno, kakao i prasak i mijesati dok se dobije glatka smjesa. Dodati 3 zlice snijega od bjelanjka i lagano mijesati da se dobije lijepa smjesa, zatim sve izliti u ostatak bjelanjaka i jos lagano mijesati dok smjesa bude jednolicna.
2.

 
Izliti na papir za pecenje koji se stavina veliki pleh (onaj iz pecnice). Ravnomjerno razmazati i peci na 180°C 10 minuta. Ostaviti da se ohladi i prerezati na pola,
Znaci biskvit se pece u velikom plehu da bude tanak i onda se prereze da se dobiju 2 komada. Ne rezati kao za tortu po sredini.
3.
Vrhnje s slagfixom istuci u cvrsti slag, dodati van. secer i med. Kremom premazati biskvit i poklopiti drugim, stavit u frizider na 2-3 sata. Rezati u obliku (onih pravih) i razveseliti svoje najdraze. Biskvit je tanak, krema je u tankom sloju. Po zelji se moze peci u manjem plehu, onda biskvit rezati po sredini biskvita (kao za tortu) i staviti vecu kolicinu slaga, da bude deblje.
Ja sam htjela postici izgled pravih milch schnita.
4.
U kremu i biskvit se moze staviti limun secer umjesto vanil secer (ili za kremu pola vrecice limun secera, pola vanil). Odusevljena sam ovim proizvodom, odlicno zamjenjuje koricu ili aromu limuna.

https://www.coolinarika.com/

“KADAIF”: JEDNO STARO, PO MALO ZABORAVLJENO JELO BOSANSKE KUHINJE – PROBAJTE l

Sastojci

-1 vrećica (300-400)gnisam sigurna rezanaca za kadif
-200g maslaca
-5 kašika ulja

 
-400-500g oraha

Za agdu

-1kg šećera
-3 kriške limuna
- voda


Priprema

 
Maslac i ulje staviti u šerpicu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu. Orahe krupno samljeti, znači samo nekoliko puta da se okrenu u mašini. Ako ne možete tako samljeti ih, onda pola isjeckajte na dasci za meso oštrim nožem.

Pripremiti tepsiju broj 30, malo dublju. Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno. Tepsiju nije potrebno mastiti. Sada vruć maslac, otprilike jednu trećinu, kašikom lagano prelivamo po kadaifu pa  ravnomjerno rasporedimo orahe. Ostatak kadifa raširimo po orasima i lagano rukama pritisnemo da sve lijepo stane u tepsiju. Prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja.

Rernu upalimo na 170 na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat. Ako je prejaka rerna smanjimo temp. na 160 stepeni. Uglavnom gotov je sa pečenjem kada počne da "hoda "po tepsiji tj.kad se tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije.

Čim smo kadaif stavili u rernu pristavimo agdu.Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif. U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst iznad. Dodamo i limun.Kada agda proključa  smanjimo vatru i kuhamo je još 15 minuta. Nakon toga isključimo ringlu i skinemo šerpu.

Kada je kadaif ispečen izvadimo ga iz rerne i ostavimo neka se malo ohladi, otprilike 10 minuta. Agda je još topla i kutlačom za supu polako zaljevamo kadaif. Uzeti tri kutlače i ravnomjerno ih rasporediti po kolaču. Sve to raditi u tankom mlazu i polako da krajnji rezultat ne bi bio gnjecav.

Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuha još 3 miute pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif. Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz. Agda ponovo na ringlu i da kuha još 2 minute. Sada neka se malo ohladi prije nego što je zalijete po kadaifu. Najbolje bi bilo to sada uraditi kašikom.

Agda se neće ušećeriti zbog limuna.Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temp. Ja sam ga još kada se ohladio prekrila folijom i ostavila u špajzu preko noći i tek sutradan je spremljen u frižider.

NAPOMENA: izgleda komplikovano, ali stvarno nije. Jedino zahtijeva malo više vremena i max posvećenost dok se pravi.

Posluživanje

Dobro rashlađen!
coolinarika.com

RUSKI ,,MEDOVIK’‘ EVO ga kolač nad kolačima!!! l

Slobodno mogu moju poslastičarsku ,,eru’‘da podelim na pre i posle ovog kolača a kako i zašto,pročitajte na kraju recepta!:)))

Sastojci
TESTO:
3 jajeta
3 s.k. mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)
3 s.k. meda
1 č. šećera

 
koliko treba OŠTRO brašno da se zamesi
2 k.k. sode-bikarbone(SB)
FIL:
2 č. šećera
1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog sa 30% ili što više mlečne masti
Objašnjenje Č.=čaša(ona od jogurta) S.K.=supena kašika K.K=kafena kašičica!

Priprema
1.

Priprema
Da ne bude zabune, ja sam pravila dve i po mere!

 
2.
Za testo:
Kuvati jaja i šećer na pari .Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati SB.
3.
Izmaći sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Ovo je ujedno i ,,najopasnija’‘faza recepta.Treba dodavati
oprezno brašno da bude ,,kašasto-mekano’‘zamešeno.Kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija.
4.
Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji.
(Nekoliko puta pre sam pravila sa oštrim brašnom(mada u receptu ništa nije striktno navedeno).Danas sam probala sa mekim čisto da vidim kakvo će biti i zato su mi korice ispale malo deblje.Jesu mekanije i sve ali lepše mi je nekako sa oštrim.Korice su onda tanje kao kod,,Rozen’’ ili ,,Mađarice’’).
Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi.Sve vreme neka je pokriveno, inače se suši i jako stvrdnjava.
Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!
5.
Za to vreme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo
6.
Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku.
7.
Spremiti i ,,šatorče’’ za pečene kore.
8.
Peći: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 ,
9.
Ispečene korice filovati
10.
Završne radnje
...i krkati
11.
(Broj kora nije striktno određen.Treba da su tanje ,a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.).

Za razbijanje nepotrebne ,,prpe’’ od tog recepta, evo vam dve afirmativne i hrabreće pesmice.Posle njih, napravićete zaredom i tri ,,Medovika’’ od dve i po mere.:))))))) Prva ,Druga , druga A , druga B :))) I još jedna ,,Oj, pri lužku..’‘

...jaooo,kako lepa narodna zabava :))))



Un...na traženje mnogih, evo postavljam prvobitnu,,hrabreću'' pesmu sa sve tekstom....
:)))))))))))))))

12.

Apdejt o kiseloj pavlaci.. :)))

,,Važi'' za onu pavlaku iz Srbije.Isprobala sam puno vrsta i sve su iste...

Dakle, pavlaČicu treba ocediti kako sam napisala ispod slika...

13.
Nakupljenu vodicu ocedimo...

14.
Izbućkamo (sad bez straha,jer je masa oho-ho čvrsta! :D ),šećer sa kis.pavlakom...

15.
I filujemo....

16.
Treba da bude ovako! ;
17.
...a celokupan pos'o ubrzala ovom silikonskom oklagijicom!

Posluživanje
Prolog
Kada sam negde za prošli Uskrs probala ovaj kolač koji mi moja koleginica ruskinja poslala-ko da me drmnuo strujni udar!!!! ŠTA je to?? Pa tako nešto lepo u životu nisam probala!! Ne liči ni na šta što postoji na Zemlji a prelepo je kad se jede.
Mislila sam da ko zna šta ide u njega(asocirao me na blagi karamel i orahe).Posle kad sam dobila recept, ni ,,k’‘od karamela al ja sam bila ubeđena da ih ima a da koleginica neće da mi kaže.:)))
Bila sam ko u groznici dok nisam dobla recept.Napravila ga ,podelila nekima sa posla…uveče mi je mobilni eksplodirao od oduševljenih sms-poruka(,,ŠTA je to TAKO lepo???’’......,,Da ,da, korice su od meda, fil od kisele pavlake al ŠTA to još ima u njemu??’’........)
Bogami, dobrih mesec dana moj,,Medovik’‘je bio tema br.1 na poslu.Kojekakve ,,kuvarice’‘što su im kulinarski dometi ,,poslati pomoćnog radnika po burek ili hamburger’‘čekale su u redu da uzmu recept(ko da će moći da ga naprave.HA!!:)))
Ja sam izmenila postupak pripreme, smanjila šećer u filu…..i koleginica ruskinja mi kaže da je moj,,Medovik’‘bolji od njenog.
A zašto,,Ruski Medovik’’?
Još dok sam onako čekala recept(a koleginica ruskinja mi već nabacila da se tu radi o nekoj ,,skromnoj medenoj piti’’),baš ovde na Kulinarici jedna učesnica je objavila recept za ,,Češki Medovik’’.
Ja sva srećna pozovem koleginicu i kažem.,,Znam!!! Kore se mese od meda a fil kuva od brašna…’’,ona me prekinula.,,Ne! Fil je od kisele pavlake’’.
Kad se tad nisam onesvetila od sreće…obožavam kiselu pavlaku kao fil!!!
Tako, da ga razlikujete od onog ,,češkog’’,ja sam ovaj nazvala,,ruski’’ a rusi ga samo zovu ,,Medovik’’(naglasak na ,,ik’’) ili ,,Medovij tort’’.

https://www.coolinarika.com/

Divne knedle od kruha kao prilog mesu ..

Sastojci

-250g staroga kruha
-80g putera ili ulja
-1 glavica crnoga luka
-60g brasna

 
-250 ml mljeka
-2 kom jaja
-1 mala kasicica soli
-1 velika kasika sjeckanog persuna


Priprema

Luk prodinstati na ulju pa zatim dodati sve sastojke pa dobro umjesiti rukom da se sve fino poveze. Od dobijene smjese praviti kuglice tako sto cete pokvasiti ruke vodom, lakse ide (nemojte ih puno pritiskati i zbijati).

 
U lonac sa kljucanom vodom ubaciti knedle i kuhati 15 min. Knedle su spremne danas kod mene za rucak sa gulasom.

Posluživanje

Sluziti kao prilog uz meso. Prijatno !

Preuzeto sa: coolinarika.com

10 NAJČEŠĆIH GREŠAKA PRI PRANJU, KOJE UNIŠTAVAJU ODEĆU li

1. Višak deterdženta.
Previše praška za veš, odnosno previše sapunice, koja može zadržavati penu na takvim mestima kao što su kragne. Zbog toga će doći do skupljanja bakterija, što, svakako, pranjem želimo izbeći.
2. Rajsfešlusi i dugmad.
Rajsfešluse na stvarima treba zatvarati pre pranja, jer zupcii mogu povrediti druge stvari, a dugmade na košuljama je bolje ostaviti otkopčane.
3. Suviše izbeljivača.

 
Izbeljivač čini tkaninu manje izdržljivom, zato pokušajte ponekad staro dobro iskuvavanje: veliki lonac i nekoliko kapi lumunovog soka, ili par kašika sode bikarbone.
4. Pranje kupaćih u veš mašini.
Kupaći, a takođe, i drugu odeću od spandeksa i elastina, strogo je zabranjeno prati u veš mašini. Samo prohladna voda i ručno pranje.
5. Dati veš mašini da se „odmori“.
Neke domaćice daju svojoj veš mašini da se „odmori“, pogrešno misleći da nekoliko ciklusa pranja zaredom mogu dovesti do njenog kvara.
Međutim, pametnije je prati veš zaredom, jer ovakav pristup omogućava koristiti preraspodelu toplote od prethodnog ciklusa, smanjujući potrošnju energije.
6. Jedan ciklus pranja za jastuke i ćebad.
Ako perete perjane jastuke i ćebad u veš mašini, isperite ih dva puta: perje zadržava penu, i nakon jednog ispiranja deterdžent može ostati.
7. Omekšivač za peškire.
Omekšivači umanjuju upijajuću moć tkanine, zato ih ne treba koristiti za peškire. Obično sirće je odlična alternativa bilo kojem industrijskom omekšivaču.
8. Preterivanje sa stvarima.
Nema potrebe pretovariti  bubanj veš mašine vešom: zbog toga se cepaju stvari i kvari se mašina.
9. Pogrešno pranje perjanih jakni.

 
Da se perje u jakni, prilikom pranja, ne sabija, stavite tri teniske loptice u bubanj. One neće dozvoliti perju da se sabije, i izbaciće svu penu.
10. Nepravilno održavanje
Češće perite svoju veš mašinu, ne zaboravljajte da se odeljak za prašak i omekšivač u većini mašina skida. Pošto se ispod njega skupljaju sredstva za pranje, te odeljke treba češće prati.
Ne zatvarajte vrata od bubnja nakon pranja veša, dozvolite mašini da se osuši i izluftira, na taj način ćete sprečiti nastanak buđi i neprijatnog mirisa.
Da biste produžili rok trajanja svojoj kućnoj pomoćnici, nekoliko puta godišnje uključite ciklus pranja na 90 stepeni sa dodavanjem sirćeta ili limuntusa. Neće joj biti potreban nikakav Kalgon, biće kao nova!

Kapri kocke l

Sastojci
Za koru

-6 belanaca
-6 kasika secera
3 kasike brasna

Za preliv od cokolade

 
-100g cokolade
-50g margarina
-3 kasike secera
-3 kasike vode

Za zuti fil

-6dl mleka
-2 pudinga vanilin
-6kasika secera
-250g margarina

Za vocni fil

 
-350g jagoda(maline,visnje)
-1dl vode + 150g secera
-2dl soka od jagode
-2 pudinga jagoda
-2dl slatke pavlake

Glazura

-100g cokolade
-40ml ulja


Priprema

Za koru:

Zagrejati rernu na 150 stepeni. Umutiti belanca u cvrst sneg,dodati secer i umutiti dobro. Silikonskom spatulom umesati brasno. Pleh 20x30 cm obloziti pek papirom izliti belanca i susiti oko sat vremena.

Preliv od cokolade:

Otopiti zajedno cokoladu,secer,margarin i vodu na tihoj vatri pa preliti preko gotove kore. Ostaviti da se ohladi i stegne.

Za zuti fil:

Skuvati puding sa mlekom i secerom u ohladjeno dodati margarin i umutiti pa premazati preko kore.

Za vocni fil:

Staviti jagode sa secerom i vodom da provri,u soku od jagode razmutiti puding i dodati u prokuvano voce pa mesati zicom dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.Umutiti slatku pavlaku dodati je ohladjenom filu od jagoda i kratko umutiti. Fil preliti preko zutog fila i poravnati.

Za galzuru:

Otopiti cokoladu sa uljem i preliti preko kolaca. Kolac seci na kocke i sluziti. Najbolje je da prenoci u frizideru.
www.coolinarika.com

Poslastica za vruće ljetne dane... Brzo gotova, a ukusna!

Sastojci
-0,5 l tekućeg šlaga
-0,5 l kiselog vrhnja
-15 dkg šećera

 
-15 dkg čokolade
-10 kom suhih izdrobljenih keksa(petit beure)
-malo drobljenih lješnjaka, oraha, badema


Priprema

Umuti šlag. Dodaj kiselo vrhnje i šećer, te dobro izmiksaj. Rastopi čokoladu na pari. U posudu stavi 1/3 kreme, posipaj 1/2 mljevnih keksa, lješnjaka, oraha i badema ( možete koristit i samo jednu vrstu  orašastog voća), te polij 1/2 čokolade.

 
Ponovno stavi smjesu šlaga i vrhnja, te ponovi postupak s keksima, lješnjacima i čokoladom.  Stavi preostalu smjesu šlaga i vrhnja. Stavi preko noći da se dobro zamrzne. Prije posluživanja izvadi jedno 15-ak minuta da se lakše reže.

Posluživanje

Poslužiti možete s čokoladim preljevom, preljevom od višanja... pustite mašti na volju!

Preuzeto sa: coolinarika.com

utorak, 27. lipnja 2017.

KOLAČ KOJI NE TREBA PEĆI, BRZO I UKUSNO SA SVJEŽIM VOĆE li

Sastojci
PODLOGA
250 gr keksa

 
150 gr putera

KREMA
500 gr mascarpone sira
500 ml vrhnja za šlag
250 gr milerama

170 gr šećera u prahu
1 kesica želatine
PRELJEV
500 gr voća po želji (višnje, trešnje, šumsko voće)
100 ml vode
4 kašike šećera
2 kašike gustina

 
Način pripreme
Keks sameljite pa pomiješajte sa otopljenim puterom i utisnite u kalup.
Želatinu otopite sa 4 kašike vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri.

Mascarpone pomiješati sa šećerom i mileramom.
Želatinu otopite u šerpici pa pomiješajte u umućeni šlag pa umutite sa smjesom od sira.
Prelijte preko podloge od keksa i ostavite u frižideru da se stisne.
Pomiješajte 100 ml vode sa voćem i šećerom i pustite da provrije.
Dodajte gustin i lagano kuhajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se malo ohladi pa prelijte preko torte i vratite u frižider na par sati da se stisne.

JEDNOSTAVAN KOLAČ SA VIŠNJAMA

Sastojci

Biskvit (22x30 cm):

-5 kom jaja
-250 g šećera
-2 kom vanilin šećera
-300 g brašna

 
-250 g maslaca/margarina
-1/2 vrećice praška za pecivo
-300-500 g otkoštenih višanja

Krema:

-700 ml mlijeka
-2 kom pudinga vanilin
-150 g šećera
-3 žlice kiselog vrhnja

 
-100 g maslaca/margarina


Priprema

Biskvit (22x30 cm):

Prvo pjenasto izmiksajte narezan maslac ili margarin. Dodajte šećer i vanilin šećere, te ponovno miksajte. Zatim, uz miksanje, dodajte jedno po jedno cijelo jaje. Dodajte brašno s praškom za pecivo i dobro sjedinite smjesu mikserom.

Biskvitnu smjesu istresite u namašćen kalup (ne mora se posipavati brašnom). Ako ne želite da se višnje prilikom pečenja spuste na dno, stavite biskvit lagano zapeći (nekih 5-7 min), pa ga izvadite i obilno posipajte višnjama i stavite peći do kraja. Ja nisam stavila zapeći, pa su višnje na dnu, ali meni to ne smeta. Pekla sam 30 min na 160°C.

Krema:

U oko 2 dl mlijeka izmiješajte pudinge i šećer, a ustatak mlijeka stavite kuhati. U proključalo mlijeko izlijte smjesu pudinga i skuhajte do kraja. U kuhan, vruć puding umiješajte kiselo vrhnje, sjedinite i zatim umiješajte maslac/margarin.

Još toplu smjesu pudinga izlijte preko biskvita, koji ne mora biti posve ohlađen. Kolač dobro ohladite i nareżite.

ŠTRUDLA OD KORA…OVO BI SVAKA DOMAĆICA TREBALA DA ZNA! - DESERTI

Sastojci

-15 kom kora
-4 kom jaja
-2 case (2 dl.) secera
-2 case jogurta
-2 case griza
-pola case ulja

 
-1 prasak za pecivo
-nadev po zelji: sljive, jabuke, visnje, rogac, mak, orasi,pekmez...


Priprema

Spremamo fil:

Mutimo cela jaja sa secerom, zatim dodamo griz, jogurt, ulje, prasak za pecivo. Ostavimo fil deset, petnaest minuta da griz malo nabubri.

 
Podelimo kore na tri dela, po pet kora. Svaku koru premazemo sa nekoliko kasika fila, redjamo jednu na drugu a na poslednju, petu, po celoj kori stavimo nadev. Zatim urolamo strudlu, malo podvijemo krajeve da fil ne iscuri i stavimo je na pleh u koji smo stavili papir za pecenje ili podmazan pleh.Isto uradimo i sa ostalim korama pa premazemo strudle ostatkom fila.

Stavimo u zagrejanu rernu i pecemo na umerenoj temperaturi. Pecenu strudlu kada se prohladi isecemo i pospemo secerom u prahu.
Posluživanje

Kao nadev, ja sam stavljala sljive i rogac, s tim da sam za jednu strudlu potopila 100 grama rogaca u 2 dl. toplog mleka pa onda premazala tom smesom poslednju, petu koru. Na isti nacin potopim i mak kada ga koristim kao nadev.

Preuzeto sa: coolinarika.com

Sladoled gotov za 5 minuta! l

Sastojci

-200 gr šlaga u prahu
-vode malo manje od onoga koliko piše na uputstvu
-1/2 l kvalitetnog gustog jogurta
-šećer po ukusu

 
-vanil šećer ili rendana čokolada,
-voće po želji


Priprema

 
Umutiti šlag sa VODOM i šećerom po ukusu-oko 150-200 gr, dodati jogurt i samo promešati bez miksera, dodati vanil šećer, ili podeliti na dva dela i ukuse dodati sami. Razliti i staviti da se stegne u frizu.Mešati povremeno… Posluživanje Zaista nema ništa brže i jednostavnije ali je i ukusan, bez grudvica, mrvica, kristaličića…

Precious moments! Nešto najfinije što sam do sada napravila! Najbitnije kod slastica mi je da imaju opojan miris l

Sastojci
biskvit
8 bjelanaca + prstohvat soli
10 žlica šećera
10 žlica oštrog brašna
5 žlica gorkog kakaa

 
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
1 žličica cimeta
200 ml tekućeg jogurta (3,2% m.m.)
200 ml ulja
preljev za biskvit
300 ml mlijeka
3 žlice čokolade u prahu
1 zvjezdasti anis
krema
8 žumanaca
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
100 ml mlijeka
100 g mlijeka u prahu
200 g maslaca
200 g čokolade u prahu
100 g lješnjaka

 
100 ml vrhnja za šlag
premaz
400 ml vrhnja za šlag
1 paketić šlagfixa
100 g kiselog vrhnja

Priprema
1.
Za biskvit istući čvrst snijeg sa malo soli, šećerom i vanilin šećerom, potom lagano pjenjačom umiješati ulje, jogurt i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom i cimetom.
2.
Smjesu izliti na najveći lim za pečenje (onaj od pećnice) obložen papirom za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu (160*C). Ne treba mu dugo… izvaditi, ohladiti.
3.
Prerezati na 2 dijela, svaki pažljivo odvojiti od papira (biskvit je sočan i nježan, stoga pažljivo), prvi dio položiti na pladanj i lagano natopiti vrućim preljevom (za preljev prokuhati sve sastojke). Drugi dio također natopiti, ostaviti da se ohlade i sve fino prožme.
4.
Za kremu pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, potom tući na pari dok smjesa ne postane gusta. Umiješati mlijeko i prosijano mlijeko u prahu, potom još 5 minuta tući na pari, dok se ne zgusne. Umiješati čokoladu u prahu, ohladiti.
5.
Lješnjake popeći i oljuštiti. Samljeti ih (prvo u multipraktiku, potom u mlinčiću za kavu – dok ne dobijete masnu, mazivu masu).
6.
U kremu umiksati omekšali maslac, masu od lješnjaka i čvrsto tučeni šlag.
7.
Za premaz čvrsto istući dobro rashlađeno vrhnje za šlag sa šlagfixom i kiselim vrhnjem.
8.
Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji… ja sam samljela napolitanke sa običnim keksićima i posipala. Može i strugotine čokolade…
9.
Dooobro je rashladiti, i isto tako dobro rashlađenu rezati :-)
Posluživanje
E sad, papagaji jedni :-)
Naoštriti dugačak, tanak nož, pripremiti bokal sa vrelom vodom i čvrste papirnate ubruse. Za svaki zarez nož uroniti u vodu, otresti višak, napraviti energičan potez (nema povlačenja noža gore-dolje nego JEDAN dugačak i čvrst zarez preko cijele torte). Obrisati nož, uroniti u vodu i tako redom. Voda na kraju mora biti kristalno čista… sukladno tome, nema nijedne mrlje na vašim kriškama torte :-) I sve to već znate :-) Bitno da imate biskvit koji je sočan i ne mrvi se, i kreme koje su fino očvrsnule i ne mackaju se – to je ono najbitnije.

https://www.coolinarika.com/
emu umiksati omekšali maslac, masu od lješnjaka i čvrsto tučeni šlag.
7.
Za premaz čvrsto istući dobro rashlađeno vrhnje za šlag sa šlagfixom i kiselim vrhnjem.
8.
Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji… ja sam samljela napolitanke sa običnim keksićima i posipala. Može i strugotine čokolade…
9.
Dooobro je rashladiti, i isto tako dobro rashlađenu rezati :-)
Posluživanje
E sad, papagaji jedni :-)
Naoštriti dugačak, tanak nož, pripremiti bokal sa vrelom vodom i čvrste papirnate ubruse. Za svaki zarez nož uroniti u vodu, otresti višak, napraviti energičan potez (nema povlačenja noža gore-dolje nego JEDAN dugačak i čvrst zarez preko cijele torte). Obrisati nož, uroniti u vodu i tako redom. Voda na kraju mora biti kristalno čista… sukladno tome, nema nijedne mrlje na vašim kriškama torte :-) I sve to već znate :-) Bitno da imate biskvit koji je sočan i ne mrvi se, i kreme koje su fino očvrsnule i ne mackaju se – to je ono najbitnije.

https://www.coolinarika.com/

OVO JE NAMIRNICA KOJA OBNAVLJA ŠTITNU ŽLIJEZDU, ŽUČ I JETRU! SIGURNO NISTE ZNALI ZA NJENA LJEKOVITA DEJSTVA! li

Ukoliko ovu namirnicu uključite u svoj režim ishrane zagrantovano, ćete biti iznenađeni svim blagodatima koje će Vaš organizam dobiti upravo od ove biljke.

Naime, ova biljka se koristi za liječenje raznih vrsta bolesti iz razloga što ima nogo pozitivnih svojstava koja imaju veoma dobra dejstva na probleme sa štitnom žlijezdom te borbama protiv loše probave.
Za ovu biljku se kaže i da je odličan laksativ iz razloga jer su njena svojstva veoma efikasna.

 
Naime, riječ je o ROTKVICAMA. One mogu itekako pomoći u poboljšanju Vašeg zdravlja. Također možete obnoviti tkiva svoje kože. Poret toga, rotkvica Vam može pomoći da izbacite sve štetne tvari iz svog organizma ali isto tako i da se izborite sa bolovima u stomaku.

Ne treba zaboraviti ni na pozitivna dejstva rotkve na jetru jer je čisti i pomaže u poboljšanju funkcija. Rotkva je bogata vitaminom C i različitim antioksidansima i hranjivim materijama.

Kako biste što bolje iskoristili blagodati rotkvice pripremite je po sljedećem receptu:

 
– 4 rotkve manje veličine
– manji komad narendanog đumbira
– 4 kašike meda
– 4 iscijađena limuna
– 50 mililitara vod

Izblendajte sve sastojke, te konzumirajte 3 – 4 puta dnevno u toku 3 sedmice.

Sve sastojke pomiješajte u blenderu. Kada se formira gusta mješavina, sipajte je u teglu i teglu čvrsto zatvorite. Uzmajte kašiku ove mješavine 3-4 puta dnevno tokom tri sedmice i pijte dvije litre vode dnevno kako biste u potpunosti usvojili dobra svojstva rotkvica.

Preuzeto sa: putdozdravlja.net

OVO JE FENOMENALNO BRZINSKA POSLASTICA U TREN OKA!

Sastojci

-500 g lisnatog tijesta
-500-600 g višanja
-½ l vrhnja za šlag

 
-1 vanilin šećer

Sastojci za vanilija kremu

-2 praška za puding od vanilije
-7 ½ dcl mlijeka
-150 g šećera
-2 vanilin šećera
-250 g maslaca


Priprema

Priprema svitaka s višnjama

Odmrznuta tijesta, tanko razviti i na svaki dio složiti 5 redova ocijeđenih višanja od kojih se načine svitci /role. Višnje slagati u redu, jednu do druge. Napravljene svitke složiti u pekač, na masni papir. 10 svitaka od lisnatog i višanja peći u zagrijanoj pećnici na temperaturu od 180˚C dok tijesto blago ne porumeni. Svitke ohladiti.

 
Priprema kreme

Većinu mlijeka sa šećerom i vanilija šećerom kuhati. Praške za puding izmiješati s malo hladnog mlijeka  dok ne postane homogena smjesa. U zakipjelo mlijeko dodati puding i skuhati. Ohladiti. U ohlađeni puding dodati izmiksani maslac.

Na tacu složiti tri svitka, namazati sloj kreme od vanilije i na nju staviti dva svitka, koja se isto premazuju kremom od vanilije (gore i sa strane). Isto napraviti i s preostalim svitcima i kremom. Ako se tijekom pečenja 3 odnosno 2 svitka povežu, iskoristiti to za lakše slaganje. Na kraju, oba „tunela“ premazati tučenim vrhnjem s vanilin šećerom.

Ostaviti u hladnjaku par sati prije serviranja. Kolač treba držati u hladnjaku.

Savjet:

Kolač se može napraviti dan ili dva prije serviranja, sočniji je i ukusniji.

 coolinarika.com

EVO KAKO SE LAKO RIJEŠITI MRAVA U KUĆI NA PRIRODAN NAČIN?!

Sa proljećem i ljetom se javlja sve više komaraca, insekata, a posebno mrava. Srećom, postoji mnogo načina da ih se riješimo, a najbolja stvar je što većinu stvari za eliminisanje mrava već imamo u svom domu.
Predlažemo vam par najefikasnijih i najjednostavnijih načina kako da ih se riješite. Napravite svoje prirodno sredstvo protiv dosadnih mrava.
Sok od limuna
Pospite kritična mjesta svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osjete, udaljavaju se od nje. Iscijedite limunov sok duž pukotina i u pukotine. Kao što smo rekli, mravi ne vole limunsku kiselinu.

 
CimetEterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gdje se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši). Takođe, možete napraviti tečnost od pola litre vode i dvije supene kašike cimeta. Dobijenom mješavinom poprskajte mjesta gdje se mravi nalaze. Ili naspite cimet na kritična mjesta (pratite putanju mrava, odakle se pojavljiju). Mravi će brzo nestati. Ovo je provjerena i djelotvorna kombinacija.
Naprskajte mrave rastvorom sirćeta i vode (2:1)
Nizak procenat ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti namiještaj. Ovo je odličan način da se riješite mrava ako znate gdje su.
Sirće možete koristiti na više načina. Njega možete sipati direktno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantovano uništava sve mrave i spriječava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati ćoškove i male rupe kombinacijom sirćeta i deterdženta za suđe.
Voda i deterdžent za suđe

 
Prokuhajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mješavinu naspite u raspšivač i popskajte kritična mjesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i za korov.
Soda bikarbona i šećer u prahu
Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava. Za par dana ćete ih sve uništiti.
Crvena ljuta paprika
Naspite crvenu ljutu papriku (ako nemate malu djecu i kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će brzo ih otjerati.
Kukuruzno brašno
Nahranite mrave kukuruznim brašnom. Mravi će odnijeti kukuruz u svoja gnijezda, ješće ga, ali pošto ne mogu da ga provare, to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za djecu i kućne ljubimce.
Kreda
U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je pređu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom. Kreda se zalijepi u pukotinama, a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcijum karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mjesta gdje ste nanijeli kredu.

Najbrža štrudla, bez čekanja li

Sastojci

-Casa (200*ml) tecnog jogurta
-400-500 grama brasna
-1 vanilin šećer bourbon

 
-2 kasike kristal secera
-1 prašak za pecivo
-50 grama putera ,otopljenog
-jaje za premazivanje


Priprema

Otopite puter, dodati jogurt,vanilin secer i šećer. Dodavati brašno (pomijesano sa praskom za pecivo)… malo po malo. Možda vam neće trebati 500 grama. Dovoljno je da dobijete masu koja se neće lijepiti za ruke. Ako imate vremena ostavite 15 minuta da odstoji,a ako ne odmah razvaljajte,mazite i zarolajte strudlu.

 
Možete puniti po želji. Ja sam punila dzemom od jabuka i makom. Mak samo potopim u par kašika vrućeg mlijeka i par kašika šećera, da bude kompaktna smjesa, gusta,a maziva. Oblikovanu strudlu prije pečenja premazati jajetom.

Ako želite da vam štrudle budu manje,podijelite masu na dva dijela. Ja sam ispekla dvije manje štrudle u tepsiju 20x30cm, na 180 stepeni, 30 min. ,odnosno dok fino porumeni.

 www.coolinarika.com

KOLAČ KOJI JE IDEALNA ZAMJENA ZA BAKLAVU!! l

Sastojci:

-200 gr šećera
-2 kašike ulja
-3 bjelanca
-2 jaja

 
-60 gr brašna
-200 gr sitno sjeckanih oraha
-1 iscjeđena narandža
-prstohvat soli
-kašičica cimeta

Za preljev:

-150 gr šećera
-1 kašika meda
-100 ml soka od narandže
-1 kašika soka od limuna

 
-prstohvat cimeta


Priprema:

Umutite jaja i bjelanca sa šećerom pa dodajite postepeno i preostale sastojke. Sve sjediniti i preliti u kalup za pečenje. Pecite 30-35 minuta na 170°. Preljev pripremite tako što ćete zagrijati sve na ringli dok vam se šećer ne otopi. Dok je još vruć prelijte preljevom kolač, ohladite i poslužite.

 mojakuhinjica.club

ponedjeljak, 26. lipnja 2017.

Mileram torta od 30 minuta! Da dobro ste procitali l

Evo još jednog recepta za tortu koju prilagođavate godišnjem dobu i ponudi voća. Ova je od domaćih kupina, brusnica, malina i višanja, a kao omiljena se pokazala upravo ona sa šumskim voćem.

Sastojci
Tijesto
25 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
8 dag maslaca

 
1 jaje
Fil
1/2 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
20 dag šećera
80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
voće
preljev za tortu

Priprema
1.

 
Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.
NAPOMENA: Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte žlicu kiselog vrhnja, malo maslaca, što god...  nećete pogriješiti...
2.
U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.
3.
Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.

Uvijek je pečem u kalupu promjera 26 cm.
4.

Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.

7 biljaka koje možete da gajite u vodi: bez zemlje i zalivanja!

Bez razmišljanja o zemlji i zalivanju - ove biljke lepo će da rastu u posudama sa vodom i jednostavnije su za održavanje.

Najjednostavnije je da uzmete pelcer biljke sa korenom i ubacite ga u staklenu flašu napunjenu običnom vodom. Izbegavajte direktnu upotrebu hlorisane vode jer nije dobra za biljna vlakna. Pijaća voda, ostavljena da odstoji preko noći je poželjna za upotrebu, kao i kišnica. Izvorska ili bunarska voda su najbolje jer imaju izvesnu količinu razgovorljivih minerala koji su korisni za biljke.

 
Reznice (izdanci) brzo puštaju korenje u vodi. Nije potrebno da vodi dodajete suplemente za brži rast. Dovoljno je da iz bašte isečete izdanke biljke i stavite ih u posudu napunjenu vodom.



1. Menta
Menta je biljka koja se najviše koristi u medicinske svrhe jer sadrži visok nivo mentola. Uzgajanje mente u vodi je jednostavno. Potrebno je samo da stavite sveže pelcere u vodu kako bi izrasli novi mladi izdanci.

2. Origano
Uzmite sveže reznice i stavite ih u vodu i primenite savete za uzgajanje u vodi.

 
3. Bosiljak
Bosiljak je biljka kojoj prija toplina i može dugo da opstane u posudi punoj vode, sve dok je toplo u prostoriji. Uzmite pelcere pre nego što počne da cveta.

4. Žalfija
Uzmite renice žalfije na proleće i ubacite ih u vodu. Ovoj biljci je potrebna osvetljena i prozračena prostorija jer je sklona plesni.

5. Matičnjak
Listovi ove biljke mogu da se koriste za čaj i vrlo je popularna u domaćinstvima. Pelcere je najbolje uzeti na proleće ili u jesen. Matičnjaku je potrebno 3-4 nedelje da pusti korenje. Takođe, vodite računa da posude sa vodom držite na toplom, osvetljenom mestu na kom će biljka dobijati potrebnu svetlost. Voda treba da bude čista i trebalo bi da je redovno menjate.

6. Ruzmarin
Drvenastim pelcerima ruzmarina potrebno je više vremena da puste korenje ali je ovo biljka koju bez problema možete da gajite u kući na sunčanom mestu.

7. Stevija
Ova slatka biljka je odlična za slađenje čaja i drugih napitaka. Uzmite reznice u vidu grančica i stavite ih u vodu. Kako bi mogla da raste, potrebno je da joj obezbedite toplo mesto na kom će da boravi i dovoljno svetlosti.

Preuzeto sa: kutaknet.com

ISTOPITE SALO NA STOMAKU I ZATEGNITE KOŽU POMOĆU FOLIJE I SAMO JEDNOG SASTOJKA!

Fotografija Vrhunski recepti.
Da biste bili zdravi, potrebno je da održavate normalnu kilažu. Ako želite smršati, potrebno je da se zdravo hranite i redovno krećete. Izbacite iz upotrebe neprirodne gazirane sokove i ostala pića, masne i preslane hrane.
Zapamtite, sa debljinom dolaze sve bolesti. Velika je vjerovatnoća da ćete mladi dobiti srčane tegobe, dijabetes ili srčani ili moždani udar.

 
A da ne govorimo o tome da ćete i bolje izgledati kada kilažu dovedete u normalno stanje. Zpamtite, nećete sršati ako se izgladnjujete i preskačete obroke (posebno doručak). To vam može samo dati kontra efekat i povećati rizik od nastanka dijabetesa.
Uz zdravu ishranu, fizičku aktivnost, mogu vam pomći prirodni sokovi.Mnogi prirodni sokovi jačaju imunitet i liječe rak,a uz to su jako ukusni.

Osim toga, ovdje ćemo vam ponuditi još jedno učinkovito rješenje, tj da koristite foliju koju ćete staviti na sebe i koja će potaći znojenje (naravno, trebate se kretati, usisavajte, hodajte..)

 
Potrebno:
1 mala kašika svježe ribanog đumbira ili đumbira u prahu
Plastična folija
Peškir
Elastični zavoj
Primjena:
Potopite peškir u toploj vodi i malo obrišite po područjima stomaka. Zatim nanesite đumbir , držite jedno 5 minuta, zatim preko stavite foliju.
Omotajte oko sebe, ne prejako. Zatim na foliju stavite elastični zavoj. Trebalo bi da sve to na vama stoji jedno 5 sati, a u toku tog vremena budite aktivni, krećite se, usisavajte i tako. Uklonite ga na vrijeme, ne nosite predugo.
Izvor: megagiga.info

15 - MINUTNI KOLAČ BEZ PEČENJA

Sastojci
fil
8dcl mlijeka
8žlica brašna
8kom jaja
4žlice šećera

 
20dkg margarina
10dkg čokolade za kuhanje
5žlica sitnog šećera
0,5kg keksa petit

Priprema
1.
Odjeliti žumanjke od bjeljanjaka.Mlijeko staviti kuhati ali odvojiti 2 dcl.
2.
U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vaniliju i brašno i
dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dcl koja smo odvojili).
3.
Ukuhati u preostalo mlijeko da nebude grudica, možemo si pomoći
mikserom # Staviti da se ohladi(može i u hladnu vodu ali moramo koji puta
promješati da se nestvore grudice(i to radim mikserom).
4.

 
U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti
čokoladu.
5.
bude pjenasta.
6.
Na tacnu složimo kekse (ja sam slagala u svaki red 14 keksa tj.2*7 i tako
tri reda) premažemo keks kuhanom kavom.Od fila odvojimo par kašika za
gore a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žit a u drugi dodamo
otopljenu čokoladu.Na kekse stavimo žuti fil pa kekse pa smeđi fil pa keks.
Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kavom.Gore stavimo žuti fil koji smo
odvojili i naribamo čokoladu.Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se
stegne.
Ovako ja radim ali po receptu bi trebalo još bjeljanjke izlupati na pari
i staviti na keks ali moja djeca to nevole pa bjeljanjke iskoristim za nešto
drugo.

JAFFA TORTA BEZ PEČENJA...ZA VRELE DANE PRAVO OSVJEŽENJE

SASTOJCI
Za koru
– 300 gr mlevenog keksa
– 200 gr mlevenih oraha
– 100 gr šećera u prahu
– 100 gr maslaca ili margarina

 
– 2 dl soka od narandže
Za fil
– 1 l mleka
– 3 kesice pudinga od vanile
– 3 kasike gustina
– 200 gr šećera
– 200 gr maslaca ili margarina
– 2 kutije (250 gr) jafa keksa
– 300 gr malina
Za dekoraciju
-šlag, slatka pavlaka ili čokoladna glazura

PRIPREMA
Najpre skuvati fil
Staviti na vatru 1 l mleka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mleka od te količine i razmutiti puding i gustin. Kad mleko provri, skuvati puding i ostaviti da se prohladi.
Umutiti razmeksali margarin i dodavati kasiku po kasiku mlakog pudinga, mutiti mikserom dok se lepo ne sjedini.
Dok se puding hladi, pripremiti koru
Sve sastojke za koru staviti u činiju i sastaviti ih, najbolje rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda nece biti potrebno svih 2 dl.
Slaganje torte

 
Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruca, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom.
Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lepo “zalepi”. Slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega idu SMRZNUTE maline* koje će da puste sok).
Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomerale.
Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.
Raspored slaganja kora / malo fila / jafa keks/ maline / ostatak fila / šlag
* Na naslovnoj fotografiji, torta je napravljena sa jaffa keksom sa ukusom višnje i prokuvanim voćnim filom – 500 gr smrznutih malina i jagoda se prokuva sa 5 kašika šećera i jednom kesicom vanilin-pudinga razmućenom u 1 dl vode.
Ovo je recept moje prijateljice Branke, redovna torta za svaki njen rodjendan ili svečare, jedan od razloga zbog čega se radujem odlasku kod nje, pored lepog druženja ;)) Brzo i jednostavno se priprema a divnog je ukusa.
Tortu dobro rashladiti, lepše se seče kada odstoji više sati u frizideru.
* Umesto malina, mogu se staviti banane isečene na kolutove ali je onda ipak potrebno da se keks provuče kroz sok od narandže kako bi malo omekšao.
Izvor: coolinarka.com