srijeda, 20. rujna 2017.

IŠLERI S MARMELADOM

Stari slastičarski recept koji možete iskoristiti na mnogo načina. Najbrži je ovaj s punjenjem od marmelade. Poigrajte se i napravite kiflice, pitu, košarice za finu kremu. Išlere spojite svojom omiljenom kremom, prelijte čokoladom i ukrasite listićima badema...

SASTOJCI
300g glatkog brašna
200g putra - maslaca
100g štaub šećera (šećer u prahu)
1 cijelo jaje
prstohvat soli, pola čajne žličice praška za pecivo
limunova korica ili vanili šećer



PRIPREMA
Sve sastojke izmiksati nastavcima za tijesto u mrvičastu masu. Zamjesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Staviti u najlon vrećicu i ostaviti u hladnjaku 1 sat. Tijesto možete napraviti i dan ranije.



Tijesto razvaljati na debljinu od 3- 5 mm. između dva papira za pečenje.
Vadite modlicom i slažite na papir za pečenje kolača. Pecite na 160 - 180*C desetak minuta. Odozgo moraju biti bijele, a donja strana bude blago žućkasta tada su pečene. Sve ovisi o jačini vaše pećnice.

MARMELADU otopite do vrenja i kipućom punite Išlere. Sve GORNJE polovice s rupicom prvo poštaubajte pa pažljivo priljepite na pekmez, tako će vam marmelada ostati sjajna i čista bez šećera u prahu.

Slatki tanjurić

Izvor:http://www.coolinarika.com/

KRALJEVSKA ŠARLOTA

Šarlote su slastice kojih ima više verzija. Sastavljene od biskvita i keksa i krema ili voća, mogu biti pečene ili nepečene. Pripremite i vi svoju Charlotte Royal koja je svakako vrijedna pažnje.

SASTOJCI
Za biskvit
8 jaja
140 g šećera
120 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
Za premaz biskvita:
300 g Džema marelica Podravka



Za kremu
3 jaja
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g maslaca
2 vrećice Želatine Dolcela
100 ml hladne vode
350 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja
1 limenka Kompota od marelica light Podravka



PRIPREMA
Za biskvit
U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja.

Dva lima za pečenje (40x31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta.

Odmotajte biskvite, premažite ih džemom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.

Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm.

Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade.

Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu. Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.

Za kremu
U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući. Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare.

Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja.

Krem sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu.

Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka.

POSLUZIVANJE
Ohlađenu šarlotu okrenite na tanjur, uklonite posudu, prozirnu foliju i poslužite.

SAVJET
Ovu šarlotu možete iskombinirati s više vrsta marmelade i kompota.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

utorak, 19. rujna 2017.

BOSANSKI LOKUMI - RECEPT JOS OD MOJE BAKE KO ZNA KOLIKO STAR…TOPE SE U USTIMA,STO DUZE STOJE TO SU BOLJ

SASTOJCI
500 g maslaca (omeksanog na sobnoj teperaturi)
4 kasike secera u prahu
1 kg brasna
1 kasicica soli
secer u prahu


 
PRIPREMA
Od gore navedenih sastojaka napraviti tijesto koje moze da se oblikuje a da se ne rasipa.

Ja obicno pravim jednu duzu traku debljine prsta i sijecem ukoso na nakih 5-6 cm duzine.

Redati ih u neneamscenu tepsiju.


 
Peci ih tj.susiti na 120 stepeni oko 4 sata.

Kada su peceni malo prohladjene uvaljati u secer u prahu.

Mogu da stoje i do 3 mjeseca i sve su bolji sto duze stoje.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

KADA PROBATE OVAJ RECEPT KROMPIR ĆETE UVIJEK OVAKO SPREMATI: PEČENI KROMPIRI

SASTOJCI
krumpir (količina proizvoljna, dakle, onoliko koliko možete pojesti)
4-5 žlica maslaca
1-2 žlice mješanog začinskog bilja: peršin, vlasac…
nekoliko komadića tanko rezane pancete



PRIPREMA
Krumpir sa korom dobro oprati od sve nečistoće. Ako je krumpir jako star, i ako mu je korica dosta oštećena, tada ga do polovice ogulite u tankom sloju.

Krumpir zarezati oštrim nožem na svakih 0,5 cm debljine ali ne do kraja.



Režnjevi se moraju držati zajedno na donjoj strani, a cijeli krumpir oblik debelog češlja. U napravljene utore naizmjence nagurati maslac sa začinskim biljem i pancetu.

Krumpire posoliti pa  peći u pećnici na 180ºC cca 40 minuta.

TELETINA IZ SNOVA

Ovo je jedan čisto voajerski recept ..... Kada smo otkrili ovo savršeno mjesto sa bosanskim delicijama isprobavali smo sve i sva ,ali od kada smo  naručili teletinu pod pekom naš se jelovnik prilično ustalio....teletina pod pekom  im je bila savršena. Nedavno smo bili tamo  i sva sreća pa nitko nije obraćao pažnju na nas jer bi se imali čemu smijat.....raščlanjivali smo dio po dio peke i mislim da sam ovim receptom pogodila okuse te savršene peke. Na vama je da isprobate ...
Sastojci
1 kg telećih rebara(ili bilo kojeg drugog dijela teletine )
1 kom. mlade ,zelene tikvice
1 kom. paprike babure
1 kom. rajčice
1 kg krumpira
2 kom. mrkve
1 manja glavica luka

 
5-6 režnjeva češnjaka
sol,biber,malo češnjaka u prahu

Priprema
1.
Za početak bi bilo savršeno da imate pred sobom divnu,mladu teletinu
2.
Ako ste to nabavili možemo se baciti na posao.
Narežite teletinu ili ako imate dobrog mesara kao što je moj neka vam on usitni  na komade .
3.
Teletinu začinite po volji...ja sam ju posolila,pobiberila i malo posipala češnjakom u prahu...i tako začinjenu ubacite na par minuta u tavicu sa zagrijanim uljem....tek toliko da se ulovi korica. Ostavite ju u tavici sa strane
4.

 
Jednu manju tikvicu  operite,prepolovite po dužini i  dalje na par komada...nemojte ju jako usitnjavat-neka to budu komadi veličine zalogaja.
Isto tako narežite papriku i rajčicu .
5.
Uzmite manju glavicu luka,ogulite ju i narežite na četvrtine, a režnjeve češnjaka samo  ogulite bez rezanja
6.
Kada ste svo  povrće pripremili u protvan usipajte onu teletinu sa početka priče ulijevajući pritom i ulje u kojem ste ju zapekli....oko te teletine razmjestite narezano povrće te još malo svu tu divotu posolite i popaprite.
Nemojte ulijevat nikakvu dodatnu tekućinu jer će i rajčica i tikvica pustit dovoljno svoje.
Protvan čvrsto stisnite folijom....da vam se čvrsto drži ispod ruba i stavite u pećnicu zagrijanu na 240°C na oko sat vremena.
7.
Kada prođe taj sat maknite foliju. ...probajte čim pažljivije jer ju opet morate vraćat čvrsto pod rubove. U ovoj fazi u igru uskaču krumpir i mrkva.
Krumpir ste prije ogulili i narezali ponovno na veličinu zalogaja ,a mrkvu ste ,naravno,ogulili i narezali na trake debljine 5-6 mm.
Znači,sada rasporedite po protvanu   krumpir i mrkvu i ponovno vratite foliju .Stavite natrag u pećnicu na još pola sata
8.
Nakon sat i pol možete odahnuti....pred vama je savršena teletina pod pekom.......uživajte i u slast vam bilo :)
Posluživanje
Kao i svako dobro iće poslužite ga u dobrom društvu....uz dobro piće....i prelijepe stihove...
Tagovi

DOMAĆA KINDERLADA BOLJA I ZDRAVIJA OD NUTELE I SAMI SE UVJERITE

Sastojci
KINDERLADA:
30 dkg šećera
3 dl vode
3 vrećice vanilin šećera
250 g margarina
1/2 kg mlijeka u prahu
2 žlice kakaa
EUROKREM:
40 dkg šećera
3 dl vode
3 vrećice vanilin šećera
250 g margarina
1/2 kg mlijeka u prahu
5 dkg mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa

Priprema
1.
Šećer staviti u veću posudu i zalijati sa 3 dl kipuće vode, malo promješati te dodati vanilin šećer i narezani margarin te dobro promješati pjenjačom da se margarin pomalo otopi.




Tada dodati mlijeko u prahu pa miksati mikserom cca. 5 minuta da dobijemo lijepu smjesu bez eventualnih grudica od mlijeka u prahu.
U polovicu smjese dodati 2 žlice kakaa te opet dobro promješati.
Napuniti staklenke ili neke posudice koje imate sa poklopcem te staviti u frižider da se malo ohladi.
2.
Postupak je isti i za eurokrem, osim što dodamo još 5 dkg sitno mljevenih lješnjaka (u kompletnu smjesu, pa u polovicu opet kakao).
Staklenke sam punila tako da sam bijelu smjesu stavila u jednu vrećicu za zamrzavanje, a smeđu u drugu, odrezala vrh vrećica te istovremeno istiskala obadvije smjese u staklenke.

KOKOS BAKLAVA OD JEDNOSTAVNIH SASTOJAKA UKUSAN KOLAČ

Sastojci:
– 500 g kora za baklavu
– 5 jaja
– 2 šolje šećera
– 1 šolja ulja
– 1 šolja jogurta
– 200 g kokosovog brašna
– 1 prašak za pecivo

Za agdu (preljev):
– 4 šolje šećera
– 5 šolja vode
– 1 vanilin šećer



Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje, jogurt i kokosovo brašno sa praškom za pecivo. Sve promiješati. Na dno podmazanog pleha staviti dvije kore, pa fil. Opet staviti dvije kore, pa fil i tako sve dok se sastojci ne potroše.



Na kraju staviti tri kore, rezati baklavu na rombove, pa je premazati uljem. Peći na 200 stepeni, oko 40 minuta.
Dok se baklava peče, pripremiti agdu (preljev). Staviti vodu i šećer da provri, pa kuhati na slaboj vatri desetak minuta. Pred kraj dodati i vanilin šećer. Pečenu baklavu malo prohladiti, pa preliti vrućom agdom i ostaviti da upije.
Prije služenja dobro ohladiti u frižideru.

ODLIČAN RUČAK NE ZNA SE JE LI BOLJI KADA JE TOPAO ILI HLADAN

Sastojci
50 dag Žutih mahuna smrznutih Podravka
25 dag mljevenog mesa
25 dag mladog krumpira
1 glavica luka
ulje za prženje
1 češanj ćešnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
malo muškatnog oraščića
nekoliko listova mažurana i bosiljka
1/2 l kiselog vrhnja
1 jaje
sol, papar
15 dag sira


Priprema
1.
Mahune očistiti, oprati i skuhati u slanoj vodu.
Krumpir oprati, oguliti i skuhati u slanoj vodi, te narezati na ploške
2.
Mljeveno meso pirjati na luku a pred kraj dodati, peršin, muškatni oraščić i ostale začine te malo posoliti i popapriti
3.
U posudu za pečenje staviti red mahuna sa protisnutim češnjakom i malo papra…..
4.




….zatim red mljevenog mesa , i sve pokriti kriškama kuhanog krumpira.
5.
Umiješati jaje u kiselo vrhnje i time preliti složenac od mahuna, mesa i krumpira.
6.
Sve prekriti naribanim sirom i dobro zapeći u zagrijanoj pećnici…….
7.
…..dok se sir ne rastopi i dobije lijepu rumenu boju

NAJBOLJI KOLAČ S VIŠNJAMA ZA POLA SATA

Sastojci
1/2 l mlijeka
3 šlag pjene (Dolcela, one koje se rade s vodom)
3 čvrsta jogurta (Vindija)
3 želatine u prahu
250 g šećera u prahu
1 teglica višnje u kompotu
malo ribane čokolade

Priprema
Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Jednostavno
1
Miksati mlijeko sa 3 šlag pjene, 2 jogurta i šećerom u prahu.
2
Želatinu otopiti sa jednim jogurtom na laganoj vatri. Dobro promiješati.
3




Želatinu uliti u smjesu i još malo miksati.
4
Pola smjese uliti u protvan, višnje rasporediti po njoj i nakon toga uliti ostatak smjese.
Samo nemojte bit spori da vam se smjesa ne počne stvrdnjavati 😉
5
Dobro ohladiti.
6
Ohlađen kolač posuti naribanom čokoladom.
7
Uživajte! 🙂

KAKO DA ISPEČETE SAVRŠENO KESTENJE U RERNI I TO BEZ IMALO MUKE

Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja na vatri. Naravno, danas se to radi u rerni, a evo kako da vam ispadnu baš kako treba
Da biste ispekli kestenje nije potrebna nikakva velika mudrost. Ipak, mnogi izbegavaju da to rade kod kuće, jer im se čini kao previše posla, pa onda bacaju pare na precenjeno kestenje sa ulice.




Međutim, vrlo je lako. Za početak, potrebno vam je sveže kestenje i jedan nož. Ali, ne bilo kakav! Da se ne biste posekli, uzmite oštar reckavi nož za hleb. Svaki kesten zasecite po širini, sve dok se ljuska lepo ne rastvori.
Potom, prebacite rasečene kestenove u šerpicu, dodajte vodu i malo posolite. Pustite da se krčka dok ne provri, a potom kestenje izvadite iz vode, prebacite u tepsiju i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče 15 minuta.


Kad kestenje bude pečeno, stavite ga na tanjir, prekrijte krpom i ostavite nekih 5 minuta da odstoji. Ovo će vam olakšati čišćenje.

NAPRAVI SE ZA 20 MINUTA A POJEDE ZA 5...ČAK NISAM USPJELA NI VIŠE FOTOGRAFIJA NAPRAVITI

uvijek odlična kombinacija banani i hladnog pudinga od vanilijee

Sastojci
TIJESTO
6 kom jaja
6 žlica brašna
6 žlica šećera
1/2 praška za pecivo
malo ulja ( od oka, ne previše)

 
3 žlice kakaa
1 dcl mlijeka
PRELJEV ZA BISKVIT
1 dcl mlijeka
3 žlice ruma
KREMA
3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
150 g margarina
6 žlica šećera
I JOŠ
250 ml slatkog vrhnja
banana kolko želite, meni je što više to bolje

Priprema
1.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka te miksajte žumanjke sa šećerom da se ne zgruda. Dodajte brašno i prašak za pecivo, te mlijeko i ulje, miksajte dok ne postane kremasto te stavite 3 žlice kakaa.
2.

 
Na kraju kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka i stavite u 180 stupnjeva zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta
3.
Tek ispečeni biskvit preliti sa prokuhanim mlijekom u koji ste dodali rum, ostaviti da se ohladi pa preko cijelog biskvita poslažite banane.
4.
Skuhajte puding te ostavite da se ohladi, u ohlađeni puding dodajte margarin te dobro izmiksajte, kremu izlijte preko banani i pustite da se stisne, nakon toga izmiksajte vrhnje za šlag i stavite preko kreme
Posluživanje
Kolač možete dodatno preliti čokoladom ili naribati je

PREDIVAN KRUH JEDNOSTAVAN RECEPT TAJNE SE KRIJE U PRAVILNOM OMJERU NAMJERNICA

Sastojci:
700 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
55o ml mlake vode
1 zlicica secera
2 zlicice soli

 
10 gr suvog kvasca ( ili oko 40 g svezeg )

Koristili smo:
Bijelo brašno glatko (TIP 550)
Priprema:

U 100 ml mlake vode umasajte suvi kvasac i 1 zlicicu secera. Ostavite na toplo da se kvasac aktivira
Pomesajte suve sastojke ( brasno, so ), i sa nadoslim kvascem i ostatkom mlake vode izmesajte mekano testo, koje se lepi. ( elektricnim mikserom sa nastavcima za testo ili varljacom ), prekrijte posudu sa testom i otsavite na toplom da stoji 1do jedan ipo sat. Ako zelite vise supljikav kruh sa varjacom izmesati jos jednom i neka stoji kratko.

 
Radnu povrsinu pospite bogato sa brasnom, testo sa varjacom istresite na brasno i sve krajeve presavijte ka unutra a zatim uvijte u veknu ( strudla/Rolat ), prebacite testo u nauljeni pleh i neka stoji dok se rerna grije. Zarezite nozom 3-4 reza. Na dno rerne stavite jednu plicu posudu u kojoj ste nalili vrele vode ali ne do vrha.U zagrejanu rernu pecite kruh zajedno sa vodom 10 min a zatim izvadite posudu sa vodom i nastavite kruh peci dok nepoprimi rumenu boju, ca 20 minuta. Peceni kruh izvadite na resetku da se ohladi.



ponedjeljak, 18. rujna 2017.

HRSKAVO PEČENI KROMPIRIĆI BOLJI I OD ČIPSA

Sastojci:
1,5 kg krompira
1 zlicica soli
1 zlicica vegete
3 zlice krupnog kukuruznog brasna
3 zlice ulja
Priprema:

 
Rernu zagrijati na 200*c, zajedno sa velikim plehom ( od rerne )  na koji se ulije ulje. Krompir oguliti, posusiti, da bude suh izvana, isjeci na cetvrtine ili osmine ako je krompir veci. Dodati sol, vegetu i kukuruzno brasno ( krupno ). Sve dobro promjesati i sipati na dobro ugrijano ulje. Peci oko 30 - 40 min. Pecem u velikom limu od peci, kako bi krompir lezao u jednom sloju, jer na taj nacin krompir sa svih strana dobije lijepu hrskavu koricu.

 
U toku pecenja promjesam ga 2 - 3 puta. Napomena: za ovaku pripremu koristite krompir sa velikim postotkom skroba u sebi. Znaci kad ga rezete nebi trebao biti jako voden. Ovdje u Danskoj koristim samo jednu sortu ( ne navodim koja, zbog pravila o reklamiranju nekih proizvoda, ali nosi  naziv jedne rijeke ) koja je idealna za ovakvu pripremu.

Posluživanje:

Kod nas se jede uz razne zelene salate, bez ikakvog dodatka mesa. Meso bi samo pokvarilo uzitak, jer krompir je tako lijep da nemamo potrebu za mesom kad ga jedemo. Probajte – necete se pokajati...:)


DOBRO JE ZNATI: KADA VAS UBODE OSA, PČELA ILI STRŠLJEN – OVO ĆE VAS SPASITI BOLA I OTOKA

Dolaskom leta stigla je i sezona uboda različitih insekata među kojima najveću opasnost šire ose i stršljenovi.
Sledeći savet je objavio jedan dugogodišnji pčelar, a ko god ga je isprobao potvrdio je samo najbolje rezultate:Pomoći sebi ili nekom drugom možete vrlo lako ako imate kod sebe andol ili aspirin u tableti (najbolje ga je uvek nositi kad idete u prirodu).
 

 
Šta uraditi?
Jednostavno navlažite tabletu i stavite je na mesto uboda.
Držite tako jedan minutu pa potom sklonite sa mesta uboda.

 
Na taj način ćete sprečiti otok i bol, a izostaće i neprijatni svrbež.
Ubod će vrlo brzo postati prošlost, a trag koji ostaje neprimetan je.
Deluje! Ako ovo smatrate korisnim, podelite prijateljima kako bi i njima bilo od koristi.

PILEĆI FILETI U FINOM SOSU OVO KADA PROBATE ČESTO ĆETE SPREMATI PILETINU NA OVAJ NAČIN

Obožavam pileće filete u ovom sosu i često ih serviram uz rižu ili krompir ...

Sastojci:
500 gr pilećih prsa
200 ml vrhnja za kuhanje


 
100 gr gorgonzola sira
ulje
so, biber
Način pripreme:

Piletinu izrežite na šnicle, posolite, pobiberite i istucajte. Popržite na tavi sa uljem dok ne porumeni pa sklonite na tanjir. U istu tavu uspite vrhnje za kuhanje i dodajte namrvljeni sir.

 
Kuhajte dok se ne počne zgušnjavati i po potrebi još posolite. Vratite piletinu i kratko prokuhajte pa poslužite.


DIRNULO MNOGE: OVO JE PRIČA KOJU BI SVAKA OSOBA TREBALA DA PROČITA, A NAROČITO ŽENE!

Mlada žena koja se tek udala jednog je vrelog letnjeg dana došla u posetu svojoj majci. Sela je u fotelju i dok je pila ledeni čaj, započele su priču o životu, o braku, o odgovornostima i obavezama zrelih ljudi.


Majka je zamišljeno promućkala kockice leda u svojoj čaši i onda je jasno i trezveno pogledala svoju kćerku.

”Nemoj nikad zaboraviti svoje prijateljice!”, rekla je.



“One će ti biti sve važnije, kako budeš postajala starija. Koliko god budeš volela svoga muža, koliko god budeš volela svoju decu, one će ti ipak biti potrebne. Seti se da povremeno izađeš negde s njima, da se i dalje družiš s njima. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice, one su i tvoje sestre, tvoje kćeri i ostali tvoji rođaci. Biće ti potrebne druge žene. Ženama su uvek potrebne druge žene!” piše Hayat.

“Kakav blesav savet “, pomislila je kćerka.

“Zar se nisam upravo udala? Zar nisam upravo zakoračila u svet parova? Za ime Boga, ja sam udata žena, odrasla! Nisam neka šiparica kojoj su potrebne prijateljice! Moj muž i moja porodica svakako će biti sve što mi je potrebno da moj život dobije pravi smisao.”

Ali, ipak je poslušala svoju majku i nastavila da održava kontakte sa svojim prijateljicama.

Kako su godine prolazile jedna za drugom, ona je polako počela da uviđa da je njena majka, ustvari, tačno znala šta govori. Kako vreme i priroda donose promene u životu svake žene, prijateljice ostaju najveći oslonac za nju.



U svojim 40-im, evo šta je naučila:

Vreme prolazi.

Život se događa.
Distanca razdvaja.

Deca odrastaju.

Ljubav bledi.

Srca se slamaju.

Poslovi dođu i prođu.

Karijere se završavaju.

Roditelji umiru.

Kolege zaboravljaju usluge.

Muškarci imaju svoj svet.

Ali, prijateljice ostaju uz tebe, ma koliko vremena i kilometara bile daleko od tebe. Prijateljica nikad nije toliko daleko da ne može biti uz tebe, kada je potrebna.

Dok budeš morala ići tim usamljenim putem koji se zove život i kad budeš morala ići sama, tvoje prijateljice će biti tu, pored puta, navijajući za tebe, moleći se za tebe, trudeći se oko tebe, zalažući se za tebe i čekajući te na kraju puta širom raširenih ruku. A ponekad će čak i prekršiti pravila zbog tebe.

Izvor:http://www.zenskica.com/

LEDENI BRIJEG

Jednostavan i brzinski kolač...ima par recepata za njega, ali ja radim malo drugačije, pa evo još jedna verzija!
Sastojci
300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
400 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 kom burbon vanilin šećera
2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
4 kašike gustina
3 kom žumanca

 
7 kašika šećera
200 gr maslaca/margarina
1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
200 ml šlaga za ukrašavanje

Priprema
1.
KREMA:

 
Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
2.
Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4x4 keksa pa krema, onda 3x4 + krema, 2x4 keksa + krema i 1x4 + krema i sve fino obraditi kremom.
3.
Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.

Posluživanje
Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može fino rezati.
Napomena: Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto je meni ovaj dostupan koristim ga jer pojača aromu banane :)

Prijatno!

RECEPT DOBIJEN TEŠKOM MUKOM IZ JEDNOG RESTORANA ZA TIRAMISU BEZ JAJA

Svi ce ga voleti, diviti vam se kako ste napravili tako dobar krem, evo kako! Priprema, pozor, sad!

Sastojci
250 ml slatke pavlake
500 g mascarpone
100 g secer u prahu
1 vanilin secer
par kapa limunov soka

 
250 ml hladne kafe
4 cl amareto liker
oko 60 piskota
kakao za posipati tiramisu

Priprema
1.

 
U skuvanu, hladnu kafu dodati amareto liker.
2.
Slatku pavlaku umutiti i postepeno dodati secer u prahu, vanilin secer, mascarpone i par kapa limunov soka.
3.



Piskote umociti u kafu sa likerom i rasporediti na dno tepsije, zatim premazati kremom, pa opet piskote, krema idt….zavrsiti sa kremom, posipati sa kakaom
4.
Ostaviti tiramisu preko noci da se stegne i da se piskote potpuno umeksaju

JEFTIN, A ČUDESAN: BEBI PUDER IMA MOĆI O KOJIMA NISTE NI SANJALI!

Jeftin, a čudesan: Bebi puder ima moći o kojima niste ni sanjali!
Pakovanje bebi pudera neće preopteretiti vaš budžet. Ali ćete biti zadivljeni kada otkrijete za šta vam sve može poslužiti.
Donosimo vam 15 stvari koje ćete puderom dovesti u red!
Čisti kućne ljubimce
Bebi puder koristite kao suvi šampon zbog kog će vaš ljubimac mirisati i biti osvežen bez trpanja u kadu.

 
Rashlađuje čaršafe
U vrućim letnjim noćima pospite bebi puder po čaršafima. One će mirisati, a puder će upiti znoj s vašeg tela što
će vam omogućiti da se bolje naspavate
Upija masnoću
Idući put kada vam nešto masno kapne na majicu ili tepih, taj deo pospite bebi puderom. On upija ulje i osvežava tkaninu.
Osvežava knjige

Starim knjigama dajte novi izgled pomoću bebi pudera. Upiće vlagu i sprečiti stvaranje plesni.
Bebi puder nanesite na trepavice pre maskare. Dobićete puniji i gušći izgled trepavica.
Sprečava iritaciju kože
Na unutrašnju stranu bedara nanesite bebi puder kako biste izbegli iritaciju kože trljanjem noge o nogu.
Uklanja smrad iz obuće
Pospite unutrašnjost cipela bebi puderom i ostavite preko noći. Idući dan obrišite i obujte svoje cipele koje će mirisati kao nove.
‘Popravlja’ škripanje poda

 
Imate li parket koji škripi? Pospite po podu bebi puder, a potom metlicom ispunite praznine među letvicama.
Tera mrave
Pospite puder ispred vrata ili oko prozora. Mravi će sigurno zaobići vaš dom.
Smanjuje bol kod depilacije
Napuderišite noge pre depilacije što će stvoriti dodatni sloj koji će vas zaštititi od mogućeg prevrućeg voska.
Zamenjuje puder u kamenu
Umesto skupih pudera u kamenu koje nanosite kao završni sloj kod šminkanja, na lice nanesite samo malčice bebi pudera i izgledaćete izvrsno.
 Osvežiće vas Umesto dezodoransa ispod pazuha nanesite bebi puder. Upija znoj i zadržava svež miris.
Osvežava krevetić vašeg ljubimca Naprašite korpu ili krevetić ljubimca bebi puderom jer ćete ga tako osvežiti na najbrži mogući način.
Pomaže frizuri Kosa vam je neposlušna? Pomešajte bebi puder i isto toliko praška za pecivo. Mešavina koju ste napravili deluje kao suvi šampon, a kosa će vam biti zahvalna i poslušna.
Miris za prostor Ako ne volite miris bebi pudera, dodajte mu nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Rasporedite ga po stanu koji će potom božanstveno mirisati.

BRZA PIZZA BEZ KVASCA BEZ MEŠANJA I NARASTANJA TESTA, SAMO PECITE…

Brzo se sprema, nema mesenja, narastanja, a testo je jako mekano …!

Sastojci:
250 gr brasna
1 jaje
2,5 dcl tekuceg jogurt
1/2 kasicice sode bikarbone
1/2 kasicice praska za pecivo
1 kasicica soli

 
Priprema:

Umutiti jaje, sa solju i mrvicom secera, zatim uliti jogurt, prasak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte brasno, muteci na najmanjoj brzini, da se sastojci spoje..i gotoovoo. Najveci pleh od rerne oblozite papirom za pecenje ili namazite mascom i pospite brasnom, ulijte testo. Testo je cudno, ni retko ni gusto, lepljivo je..

 
Spremite kasiku koju cete umakati u toplu vodu. Testo izrucite na sredinu pleha i mokrom kasikom razvucite testo do ivica, testo treba da bude tanko. U medjuvremenu ugrejte rernu na 250, odmah na to testo stavite sve nadeve , salamu i sir i pecite 10-12 minuta. Dobicete savrseno meko i tanko testo.


KRPE SU VAM SMRDLJIVE I FLEKAVE, ČAK I NAKON PRANJA? OVO TREBATE UČINITI!

Kuhinju je nemoguće zamisliti bez kuhinjskih krpa, a koje su, nerijetko, prljave i smrdljive. Ako ne brinete o higijeni kuhinjske krpe, postoji velika vjerojatnost da ćete si ugroziti zdravlje.
U nastavku slijedi nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u čišćenju i održavanju kuhinjskih krpa:
1. Prije svega, pobrinite se da prije prve upotrebe, krpe operete dobrim deterdžentom, jer na njima ima kemijskih ostataka i bacila skupljenih tijekom proizvodnje.
2. Neka deterdžent kojim ih perete ima antimikrobne dodatke. Ne samo da će se tako spriječiti stvaranje plijesni, nego će krpe i bolje mirisati.
3. Dobar trik da potpuno očistite krpe i oslobodite ih klica jest da ih dobro isperete i potom izvrtite u mikrovalnoj na 30 sekundi. Tako ćete ubiti sve nepoželjne klice.
4. Čim ih operete, krpe stavite na sušenje. Nikada ih nemojte ostaviti da stoje vlažne u mašini ili u lavoru, jer ćete tako olakšati posao klicama da se opet udomaće.
 

 
5. Po mogućnosti, uvijek kupujte sto posto pamučne, bijele krpe. Možda će se na njima prije vidjeti nečistoće, ali ih je jednostavnije održavati. Osim toga, boja se neće isprati i uvijek će izgledati novo.
6. U perilici ih perite posebno, na visokoj temperaturi. Nakon toga možete koristiti izbjeljivač, kako biste uklonili sve nepoželjne mirise. Kao zamjenu za izbjeljivač, dobri su alkoholni ocat ili soda bikarbona, samo pazite da ih nikada ne koristite istovremeno.
7. Za kuhinjske krpe nemojte dodavati omekšivač za rublje, koliko god u velikom iskušenju bili. Tako ćete im samo smanjiti mogućnost upijanja tekućine i opteretiti ih nepotrebnim kemikalijama.
8. Još jedna bitna stvar za održavanje čistoće kuhinjskih krpa je dobro sredstvo za uklanjanje mrlja. Prije nego ih stavite na uobičajeno pranje, natopite mrlje sredstvom i ostavite da odstoje barem 15 minuta.
9. Ako je krpa jako prljava, potopite je u vruću vodu i ostavite da odstoji preko noći. Možete koristiti i izbjeljivač. Na taj način uništit ćete sve mrlje, a krpa će opet biti blistava i mirisna.
10. Također možete koristiti razrijeđenu mješavinu izbjeljivača i natrij-bikarbonata da biste krpe potopili preko noći. Kombinacija miriše loše, pa je smjestite da stoji na otvorenom. Nakon toga ih operite u mašini i stavite na sušenje. Nakon toga će opet mirisati sjajno.
11. Krpe ispirite na dnevnoj bazi i uvijek držite na suhom mjestu gdje će se moći nesmetano sušiti na zraku. Tako ćete smanjiti mogućnost širenja klica.
Pošalji ovo e-poštom Blogiraj ovo!Podijeli na usluzi TwitterPodijeli na usluzi Facebook
Kuhinju je nemoguće zamisliti bez kuhinjskih krpa, a koje su, nerijetko, prljave i smrdljive. Ako ne brinete o higijeni kuhinjske krpe, postoji velika vjerojatnost da ćete si ugroziti zdravlje.
U nastavku slijedi nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u čišćenju i održavanju kuhinjskih krpa:
1. Prije svega, pobrinite se da prije prve upotrebe, krpe operete dobrim deterdžentom, jer na njima ima kemijskih ostataka i bacila skupljenih tijekom proizvodnje.
2. Neka deterdžent kojim ih perete ima antimikrobne dodatke. Ne samo da će se tako spriječiti stvaranje plijesni, nego će krpe i bolje mirisati.
3. Dobar trik da potpuno očistite krpe i oslobodite ih klica jest da ih dobro isperete i potom izvrtite u mikrovalnoj na 30 sekundi. Tako ćete ubiti sve nepoželjne klice.

 
4. Čim ih operete, krpe stavite na sušenje. Nikada ih nemojte ostaviti da stoje vlažne u mašini ili u lavoru, jer ćete tako olakšati posao klicama da se opet udomaće.
5. Po mogućnosti, uvijek kupujte sto posto pamučne, bijele krpe. Možda će se na njima prije vidjeti nečistoće, ali ih je jednostavnije održavati. Osim toga, boja se neće isprati i uvijek će izgledati novo.
6. U perilici ih perite posebno, na visokoj temperaturi. Nakon toga možete koristiti izbjeljivač, kako biste uklonili sve nepoželjne mirise. Kao zamjenu za izbjeljivač, dobri su alkoholni ocat ili soda bikarbona, samo pazite da ih nikada ne koristite istovremeno.
7. Za kuhinjske krpe nemojte dodavati omekšivač za rublje, koliko god u velikom iskušenju bili. Tako ćete im samo smanjiti mogućnost upijanja tekućine i opteretiti ih nepotrebnim kemikalijama.
8. Još jedna bitna stvar za održavanje čistoće kuhinjskih krpa je dobro sredstvo za uklanjanje mrlja. Prije nego ih stavite na uobičajeno pranje, natopite mrlje sredstvom i ostavite da odstoje barem 15 minuta.
9. Ako je krpa jako prljava, potopite je u vruću vodu i ostavite da odstoji preko noći. Možete koristiti i izbjeljivač. Na taj način uništit ćete sve mrlje, a krpa će opet biti blistava i mirisna.
10. Također možete koristiti razrijeđenu mješavinu izbjeljivača i natrij-bikarbonata da biste krpe potopili preko noći. Kombinacija miriše loše, pa je smjestite da stoji na otvorenom. Nakon toga ih operite u mašini i stavite na sušenje. Nakon toga će opet mirisati sjajno.
11. Krpe ispirite na dnevnoj bazi i uvijek držite na suhom mjestu gdje će se moći nesmetano sušiti na zraku. Tako ćete smanjiti mogućnost širenja klica.

JAKO JAKO UKUSN I FIN, MA TOPI SE U USTIMA – KAO DA JEDETE PRAVI RAFALEO

Sastojci:
Kora:
5 belanaca
150 g. secera
150 g. kokosa
2 kasike brasna.
 

 
Preliv:
200 g.cokolade
4 kasike ulja.
Fil:
4 dl.+1 dl. mleka
5 zumanaca
1 puding od vanilije
250 g. butera
150 g. secera u prahu.
Za posipanje:
50-100 g. kokosa.
Priprema:

 
Umutite u cvrst sneg belanca, postepeno dodavajte secer, i kada se stopi secer lagano dodati brasno muteci mikserom na lagano i kokos. Sipati u pleh (velicine 30×20) u koji smo stavili papir za pecenje, lagano poravnamo i pecemo na 200 C.oko 15-20 min.dok ne dobije blago zlatnu boju.
Koru ohladimo. Cokoladu otopimo na pari sa uljem i kada bude lepo sjajna prelijemo ravnomerno po ohladjenoj kori. Ohladimo koru da se cokolada stegne da bi mogli da nanesemo fil da nam se nebi u toku filovanja sve razmazalo. dl.mleka stavimo na sporet da provri.


Posebno umutimo puding sa zumancima i dodamo 1 dl.mleka, sve umutimo da nema grudvica, i kada mleko na sporetu provri lagano sipamo masu od pud. i zumanaca, i kuvamo dok se ne zgusne. Sklonimo, i ohladimo U hladno dodamo secer u prahu i buter, i dobro sve umutimo mikserom. Na ohladjenu koru sa cokol.prelivom ohladjenim nanesemo ravnomerno fil i poravnamo sve sa kuvarskim nozem. Pospemo sa kokosom i ohladimo 2 h.u frizideru.Seci na kocke ili stangle, i uzivajte u pravom ukusu Rafaella.

STRUDLICE SA JABUKAMA

SASTOJCI
200ml ulja
100ml vode
1/2 peciva, 1 vanila
20g kvasca
500g brasna



FIL
4,5 jabuka
5 kasika secera
kanela,orahe secer u prahu



PRIPREMA
Zamesite testo od ,ujla,mlake vode,kvasac,brasno,pecivo i ostavite da otstoji 30min.
Za to vreme spremite nadev od jabika:
Olustite i naribajte jabuke na krupniju stranu
rukama sisnite visak vode i stavite da se proprze sa 5 kasika secera,kanelu i seckane orahe (samo koliko da se sve sojedini i secer otopi)ostavite da se oladi.

Testo podelite na 5 loptica
Prvu lopticu stavite na papir ili foliju i rasucite u koricu na jednim krajom stavite gotov fil  pomocu hartije napravite rolad
isecite na 7 komada i stavite u nauljan pleh (velicinu kolaca mozete seci po vasoj zelji) postupak ponovite sa svim lopticama

Stavite da se peku u zagrejanu rernu na 200s  
Kad su gotove stavite im secer u prahu i posluzite.

gotove samo probajte ...taku se tope u ustima

Izvor:http://www.coolinarika.com/

SAVETI ISKUSNIH DOMAĆICA: TRIK KOJI SPREČAVA STVARANJE LEDA U ZAMRZIVAČU

U zamrzivaču dolazi do formiranja leda, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica koje ste ubacili u njega.

Hladan vazduh ne može zadržavati vlagu kao topli pa je mora negdje akumulirati – u zatvorenom prostoru poput zamrzivača to je na zidovima i fijokama.



Kako vaš zamrzivač ne bi uvijek bio obložen ledenim santama (i kako ga ne biste morali otapati svakih desetak dana) isprobajte neke od sljedećih trikova.

Koristite ulje
Savjet koji ste već verovatno čuli bezbroj puta jeste da zidove i fijoke prebrišete uljem. To će stvoriti klizavu površinu na kojoj se ne može formirati led.

To je dobra opcija, ali zapravo time ne rješavate problem vlažnosti u zamrzivaču.

Čvrsto zatvorite namirnice
Da biste smanjili količinu vlažnosti u zamrzivaču uvijek dobro zatvarajte namirnice. Korišćenje mašine za zatvaranje kesa najbolja je opcija, ali možete koristiti i kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha prije stavljanja u zamrzivač.



Korišćenjem kesa sa zatvaračem i posuda sa poklopcem spriječićete formiranje leda u zamrzivaču, a istiskanjem vazduha iz kese spriječićete formiranje leda u unutrašnjosti kese.

Izvor:http://www.dnevni.rs/

nedjelja, 17. rujna 2017.

TORTA KOJA JE ZALUDILA INTERNET – UŽITAK I ZA NEPCA – MORATE PROBATI

SASTOJCI:
Za koru:
650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
150 g istopljenog putera
šećer u prahu po potrebi
Za karamel:
130 g putera
1,2 dl javorovog sirupa
380 g smeđeg šećera
1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuvano sa šećerom kao gust sirup)
100 g seckanog kikirikija
Za fil:
250 g iseckane crne čokolade
2,5 dl krem pavlake za kuvanje
60 g putera

PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Karamel:




U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomešajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuvajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umešajte sirup od kondenzovanog mleka i kikiriki, kuvajte neprestano muteći dok smesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.
U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrejte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.

DUKAN ROLAT

SASTOJCI
biskvit
4 jaja
1 kašikica kakao praha sa smanjenim procentom masnoće
2 kašike ovsenih/zobenih ili pšeničnih mekinja
1/2 kašikice cimeta
na vrh noža muskatnog oraha
po ukusus zaslađivača
malo soka od limuna


 
krema
400gr malomasnog krem sira
1dcl malomasnog mleka ili jogurta
2 kašike kisele vode
kesica želatina + 4 kašike hladne vode
malo soka od limuna
zaslađivač po ukusu
punjenje
3 kašike đžema od goji bobica ili od višanja, šumskog voća skuvanog na dukan načinn sa agar agarom


 
PRIPREMA
Biskvit
Razdvojiti belanca i žumanca. Žumanca penasto umutiti, dodati zaslađivač, kakao,cimt, muskatni orah i dve kašike mlevenih mekinja (ovsene ili pšenične)

Belance umutiti penasto i čvrsto uz dodatk zslađivača, malo limuna ili malo soli. Ja dodajem i pršak za pecivo od alnature, jer je on kao creme of tartar utiče na stabilizaciju belanaca.

Polako mešajući povezati belanca sa smesom od žumanaca.

Prebaciti masu na papir za pečenje u velikom plehu od rerne. Donjim delom kašike ili spatulom polako razvući testo po celoj površini.

Peći u vrućoj rerni na 180C petnaestak minuta. Pečeno ostaviti da se ohladi, prevrnuti na krpu i polako skinuti papir.Potpuno ohlađeno nafilovati. Ravnomerno razvući fil kašikom, naneti đžem od goji bobica ili drugog voća po dužoj strani.

Umotati lagano, ko i drugi rolat, sve zajedno umototati u providnu ili alu foliju i ostavti u frižider da se stegne.

Fil
Kremasto umutiti sir sa zaslađivačem,limunovim sokom, i mlekom (jogurtom) pa dodati prethodno otopljen želatin, koji je desetak minuta odležao sa 4 kašike hladne vode, baš kao što piše na uputstvu sa kesice.

POSLUZIVANJE
Uživati....po broju mekinja, pojesti u dva puta. Meni je ovo za 3-4dana...Sa đžemom od goji bobca može se i na pp dan parče....
Pravila sam i sa šumskim, još nisam slikala...

Izvor:http://www.coolinarika.com/

TRUPČIĆI OD ČOKOLADE

Potrebni zimi definitivno!;) Nećete im moći odoljeti! (postoji vrlo sličan recept "čokoladni štapići" razlika u sitnicama

SASTOJCI
20 dkg tamne čokolade, naribane
10 dkg mljevenih oraha
ribana korica 1 naranče


 
3-4 žlice meda
2 žlice ruma
1 vanil šećer
oko 4 žlice kristal šećera za valjanje trupčića


 
PRIRPEMA
Naribanu čokoladu, mljevene orahe, narendanu koricu naranče i vanil šećer izmješati žlicom. Dodati rum i med, dobro izdrepiti žlicom da se poveže u čvrstu smjesu. (Možete dodati pra kapi limuna ako imate načetog).

Žličicom uzimati manje kuglice, ko manji orah, koje ćete među dlanovima izvaljati u male trupčiće, dužine do 6 cm, promjera do 1cm. Uvaljati ih u kristal šećer, sušiti na suhom i hladnom mjestu, preko noći.

POSLUZIVANJE
Od ove količine ćete dobiti 35-40 trupčića, preko 30m3 :) (ako ne budete previše probavali smjesu dok ih valjate ;) ) i ako vam je to previše ogrijeva za prvo vrijeme, onda prepolovite količinu i grijite se samo sa pola tih finih, mirisnih trupčića!

Igrajte se okusima: dio količine meda možete zamjeniti kuhanom jakom crnom kavom, ili dodati malo, malo cimeta tko voli.......

Uživajte!

Izvor:http://www.coolinarika.com/

ISPROBAJTE DOMAĆU MASKU ZA LICE OD SAMO DVA SASTOJKA I KONAČNO SE RIJEŠITE MITESERA

Mrske crne točkice koje se vole nastaniti na našem licu veliki su problem brojnih žena, ali i muškaraca koji se bore s nečistom kožom, a ove napasti nisu pošteđeni čak ni oni koji posvećuju veliku pažnju redovitom čišćenju lica kod kuće i kozmetičara.
 

 
Sve što vam treba su jedna žličica bezbojne, nearomatizirane želatine u prahu te jedna do dvije žličice mlijeka.
Dobivenu smjesu nakratko (tek 10-ak sekundi) stavite u mikrovalnu pećnicu ili lagano zagrijte pomoću pare te dok je još sasvim topla nanesite na cijelo lice, izbjegavajući područje oko usta i očiju..

 
Nakon što ste smjesu nanijeli na lice, ostavite da se potpuno osuši te laganim pokretima polako oljuštite s lica.
Ukoliko vam ne uspije iz prve, pokušajte napraviti malo gušću masku, dodajući manju količinu mlijeka.

ORAHOVE SNITE

Fini i aromatini kolac , a super jednostavan . Biskvit je lagan i socan zbog ulja , a dodatnu socnost kolacu daje i sok od narance kojim je biskvit natopljen nakon pecenja . Nadjev je izuzetno jednostavan jer se vreo prelije preko kolaca .
Sastojci
Biskvit
3 jaja
3 salice secera ( od crne kave )
3 salice ulja
4 salice mlijeka
3 salice mljevenih oraha
5 salica brasna
1 prasak za pecivo
1 naranca ( korica )
1 vanilija
1/4 zlicice soli
Nadjev

 
10 zlica secera u prahu
6 zlica vode
100 g cokolade
180 g maslaca
4 salice mljevenih oraha
1 zlica ruma
Dorada
1 naranca ( sok )
mljevenih oraha za posipanje
cokoladne drazeje

Priprema
1.
U zdjelu za mijesanje uspi brasno , orahe , prasak za pecivo , koricu od narance i sol , pa sve dobro promijesaj pjenjacom . Ostavi sa strane do upotrebe .

 
2.
U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti jaja sa secerom , pa dodaj ulje , miljeko i vaniliju . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu .

3.
Mjesavini sa jajima dodaj mjesavinu sa brasnom i kratko promijesaj da se sastojci povezu . Dublji pleh premazi maslacem i pospi brasnom , pa ispi tijesto . Tijesto je dosta rijetko , tako treba biti . Peci u ugrijano pecnici na 180 stupnjeva oko 30 min . Dok se ne ispece i lijepo porumeni . Peceni biskvit prebaci na resetku za hladjenje i ohladi .

4.
U medjuvremenu napravi nadjev tako sto ces u posudu srednje velicine staviti secer , vodu , natrganu cokoladu i maslo . Sve stavi na laganu vatru da se polako otapa , povremeno promijesaj . Kada se svi sastojci otope i smjesa ujednaci dodaj orahe i dobro promijesaj , na kraju dodaj rum , smjesa ce malo zapjeniti , ali tako treba biti . Skini sa vatre i pusti da se malo prohladi .

5.
Hladan bisvit vodoravno prerezi na pola . Donji dio stavi na ravnu podlogu i poskropi sa polovicom soka od narance , te prelij polovicu vruceg nadjeva . Preklopi sa drugim djelom biskvita i njega poskropi sa drugom polovicom soka od narance i prelij sa ostatkom nadjeva , poravnaj i pospi sa mljevenim orasima .Spremi u hladnjak na 60 min da se sve lijepo rashladi i nadjev stegne .

6.
Rasladjenom kolacu odrezi rubove i izrezi na snitice 3x7 cm . Na svaku sniticu stavi jednu cokoladnu drazeju ili polovicu oraha . Serviraj sa salicom caja ili kave .

http://www.coolinarika.com/

NAJEFIKASNI NAČIN DA OČISTITE DUŠEK OD FLEKA I NEPRIJATNIH MIRISA

Desilo vam se da su se na dušeku pojavile fleke? Naravno, takve stvari se dešavaju, pogotovo ako u kući imate malu decu.
Postoji odlično rešenje za eliminisanje fleka i neprijatnih mirisa sa dušeka, pomoću par sastojaka koje imate pri ruci.
Biće vam potrebno:
– 250 ml 3%-og hidrogena (prodaje se u svim apotekama)
– 3 supene kašike sode bikarbone

 
– kap tečnog sapuna, ili sredstva za pranje sudova
Smesu je potrebno praviti neposredno pre samog procesa čišćenja: na taj način ona je maksimalno efikasna.
Promešajte hidrogen i sodu bikarbonu. Kada se soda rastvori, dodajte kap-dve tečnog sapuna, ili sredstva za pranje sudova. Promešajte. Sipajte tečnost u prazan raspršivač.
Promućkajte bočicu i poprskajte zaprljani deo dušeka.
Kako ukloniti fleke sa dušeka

 
Ostavite aktivnu penu da deluje. Sačekajte da se osuši, ili uključite fen i usmerite strujanje vazduha na fleku da se brže osuši. Posle samo iščetkajte suvom četkom ili iskoristite usisivač da pokupite ostatke sode.
Ovim sredstvom možete očistiti i osvežiti čitav dušek.

izvor : http://uspesnazena.com

NAPRAVITE OVO JELO ZA RUČAK I OBRADUJTE SVOJE NAJMILIJE UKUSNIM ZALOGAJIMA… PREPORUČUJEM!

SASTOJCI
1 kom pilećeg bijelog mesa
200 g šunkarice 200 g tvrdog sira za bešamel:
4 žlice ulja
4 žlice brašna
0,5 l mlijeka
začini: muškatni oraščic, sol, peršin list 2 velike žlice kiselog vrhnja




PRIPREMA

1. Bijelo pileće meso odstranite od kostiju i isjecite  na tanke šnite. One veče prepolovite, a ako bude manjih stavljati ćete po dvije. Stavite sir, šunkaricu pa piletinu. 2. Zarolajte u rolice i poslaožite u vatrostalnu podudu ili u lim. 3. Bešamel: Na ulju popržite brašno. Uz dodavanje mlijeka napravite gusti sos, dodajte začine i na kraju kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Prelijte preko rolica i pecite na 200oC oko 30 minuta. 4. Gotove rolice malo ohladite (15 minuta) i onda poslužite npr. uz crvenu rižu (riža sa crvenom paprikom) ili nešto po vašoj želji.

KOLAČ LIJENA ŽENA OD SAMO 4 SASTOJKA

Sastojci:
– petit keksi
– puding (okusa po želji)
– mlijeko
– šećer



Priprema:
NAMJERNO nisam napisala količine sastojaka, upravo zato jer kolač slažete sebi po volji isto tako, možete ga slagati u bilo kakvoj posudi, protvanu, okruglom kalupu…..kako ko hoće!
U protvan poslažite jedan red petit keksa. Kekse nije potrebno umakati u mlijeko jer ide vrući puding na njih pa omekane.
Zatim puding skuhajte na uobičajen način po uputama na vrećici i odmah vruć prelijte preko keksa.


Odmah na vrući puding poslažite novi red petit keksa.
Skuhajte drugi puding, prelijte po keksima, složite novi red keksa, pa ponovo skuhajte puding i prelijte po keksima.
I tako redom….ovisi koliko redova želite. I to je to!
Ja sam ovaj put radila sa pudingom od vanilije i od čokolade, ajmo reći “klasičnu verziju”.
Vi možete koristiti okus koji god poželite, možete u svaki red staviti drugi okus.
Ili možete staviti prvi red petit kekse, pa puding od vanilije, pa na to poslagati čokoladne bananice pa preliti pudingom od vanilije, tako sam radila prošle godine i svi su se oduševili.
Ili….puding od vanilije, pa od jagode, pa od čokolade…..Ili npr. raditi sa pudinzima od vanilije a onda u jedan umiješati 5 dag kokosa.
Maaaa, varijanti je bezbroj, shvatili ste samo dajte mašti na volju i radite kako vam se sviđa.
Jedino što svakako preporučam je da kolač dobro, dobro rashladite i pustite da se dobro stisne i da keksi omekane.
Držite ga 3-4 sata u frižideru.

CICVARA – DOBRO I ZDRAVO STARINSKO JELO..GOTOVA ZA SAMO 20 MINUTA..

Sastojci
potrebno je
2 dl vode
2 dl mlijeka
300-400 g sira ili kajmaka
8 kašika kukuruznog brašna
1 kašika
masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
1 kašičica soli

Priprema
1.
Mlijeko, vodu i mast staviti da prokuva, dodati sir, posoliti i izmiješati
2.


Kad ponovo prokuva smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno miješati da polako krčka 10-ak minuta. Kad se po dnu posude “uhvati” kao da je malo prigorila, gotova je.
3.
Poslužiti uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mlijeko, a može i salata po želji.

NIKAD BOLJE NISMO PROBALI: Pogačice koje se tope u ustima (30 min pečenja)!

Sastojci:
– brašno 1 kg
– margarin 250 gr
– sir 400 gr
– so 1 kašikica
– jaje 1 komad
– kvasac 1 komad
– voda 100 ml

Priprema:


Staviti kvasac da nadođe u 100 ml mlake vode. Zatim ga dodati brašnu, dodati sir, margarin i so. Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste. Zatim razviti testo što tanje, pa ga uviti u rolat. Ostaviti još 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom. Izvaditi pogačice modlom ili čašom, poređati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i staviti da se peče 30 minuta na 200 stepeni.

RUSKA ŠARLOTKA OD JABUKA: NAJBOLJI KOLAČ SA JABUKAMA KOJI SE TOPI U USTIMA!

Sastojci
– 5-6 većih jabuka
– 3 jaja
– 200g šećera
– 125 g brašna
– cimet
– šećer u prahu
– 1 vanilin šećer

Priprema
Uključite rernu da se greje na 170C, a dno okruglog kalupa prekrijte masnim papirom. Jabuke ogulite, očistite od semenki i izrežite na kockice srednje veličine i poslažite ih direktno u pripremljen kalup za pečenje.


Mutite jaja zajedno sa šećerom uz pomoć električnog miksera dok ne postanu penasta, a većina šećera se istopi. Dodajte vanilin šećer i brašno pa sve dobro izmešajte. Dobijeno testo sipajte preko jabuka i pecite oko sat vremena.
Kad je kolač gotov ostavite ga u kalupu desetak minuta, a potom ga okrenite na tanjir za posluživanje tako da jabuke budu na vrhu. Pospite šećerom u prahu i cimetom.

PITA SA MESOM NIKAD BRŽA NIKAD LAKŠA ZA PRIPREMITI

Sastojci:
– 2 jajeta
– 1/2 kašikice soli
– 1 šolja (250 ml) jogurta
– 1 ista takva šolja brasna
– 1 kašikica sode bikarbone (ili praška za pecivo)

Nadjev:
– 300 gr mljevenog mesa (sirovog ili malo izdinstanog)
– 2-3 glavice luka (isječene na kockice)
– so i biber po ukusu

Priprema:
Pomješajte jogurt sa sodom i ostavite da odstoji 5 minuta.


Zatim dodajte preostale sastojke (za tijesto) i dobro promješajte.
Namazite tepsiju sa uljem (ili mašću) i pospite brašnom. Za ovu količinu ne treba koristiti veliku tepsiju ( ja sam uzela okruglu tepsiju, 20 cm u prečniku).
Naspite u tepsiju polovinu tijesta, poredajte nadjev i od gore sipajte drugu polovinu tijesta.
Stavite u zagrijanu rernu i pecite 40 minuta na 170 stepeni.
Posted on September 17, 2017Author admina

PUNJENI KRUH- KADA OČEKUJETE GOSTE A NEMATE VOLJE PEĆI NITI KLIPIĆE NITI NIŠTA SLIČNO, OVAJ RECEPT JE IDEALAN ZA TO

SASTOJCI
1 kruh francuz
kuhana jaja (ja stavim 2-3)
nasjeckani kiseli krastavci (pola tegle)
šunka nasjeckana (oko 20 dag)


 
50 dag svježeg sira
vrećica majoneze
limenka kukuruza
sol po potrebi


 
PRIPREMA
Kruh francuz prerezati po pola i izdubiti.
U većoj posudi pomiješati izdubljenu sredinu kruha, te dodati jo sredinu starog kruha (vrsta po želji), otprilike pola okruglog kruha.
Kuhana jaja, krastavce i šunku sitno nasjeckati, pa sve dodati u posudu sa kruhom. Dodati i sve ostale sastojke, dobro promiješati u sjediniti u kompaktnu masu, začiniti po želji pa tom smjesom puniti izdubljeni kruh.

Zamotati ga u foliju i pospremiti u hladnjak do posluživanja (može i večer prije).
Rezati prije posluživanja.
Ovakav punjeni kruh možete poslužiti kao male zalogaje uz ugodno druženje, možete servirati na šarenim tanjurićima ako je dječji rođendan u pitanju, a možete ga i iskoristiti i kao lagani ručak uz neki umak ili sasvim konkretnu večeru

ZLATNO MLIJEKO VRAĆA ČVRSTINU KOSTIMA: PODMLADITE KIČMU I ZGLOBOVE ZA MJESEC DANA! (RECEPT)

Ovaj napitak je bogat dragocenim sastojcima koji blagotvorno utiču na kosti.

“Zlatno mlijeko” pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmenog maziva” i ispira naslage soli. Koristan je za hematopezu (formiranje krvnih ćelija deobom, i diferencijacija matičnih ćelija u koštanoj srži), debelo crijevo, nervni sistem i koštano tkivo.

“Zlatno mlijeko” je čarobni napitak koji takođe pomaže u produženju mladosti, normalizuje cio probavni sistem, ima blagotvorno dejstvo na jetru. Uklanja toksine, poboljšava ten i podstiče dugovečnost. Veoma je efikasan kod artritisa i artroze, jer sa konzumiranjem “Zlatnog mlijeka” povećava se pokretljivost zglobova.


 
Moramo naglasiti da je veoma popularan kod ljekara ruske alternativne medicine.

Za početak pripremiti pastu od kurkume na ovaj način
40 gr kurkume u prahu,
100-150 ml vode.
Naspite kurkumu u prahu u vodu, promješajte i dovedite do ključanja. Kuvajte oko 8 minuta, dok se sadržaj ne zgusne. Stalno mješajte. Ako je mješavina suviše gusta, dodajte malo vode. Smjesa treba da liči na gusti jogurt.

Za to vrijeme pripremite mlijeko
250 ml mlijeka,
2 kašike (40 ml) sirovog (nerafinisanog) bademovog ulja (po želji),
med po ukusu.
Mlijeko prokuvajte i dodajte u njega bademovo ulje (po želji). Sklonite sa vatre i sipajte u šolju. Dodajte 1 kašičicu pripremljene paste od kurkume. Zasladite medom po svom ukusu.


 
Pastu od kurkume možete pripremiti u većoj količini i na duži period. U zamrznutom stanju čuva svoja svojstva 40 dana. Pastu čuvajte u frižideru.

Gotovu pastu dodavati u vruće mlijeko po 1 kašičicu, zajedno sa medom i biljnim uljem (po želji).

“Zlatno mlijeko” preporučuje se piti na prazan stomak, poželjno ujutru i pred spavanje. “Zlatno mlijeko” se pije 40 dana. Vrijeme liječenja – dva puta godišnje, po 40 dana.

Šta sve liječi kurkuma?
Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko cijeni ovu ljekovitu biljku. Žuti alkaloid kurkumin jeste glavni aktivni sastojak biljke. Ljekovitost kurkume, objašnjava se time što ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, ljepljive toksine, podstiče krvotok i kompletan metabolizam. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože. Takođe uklanja taloge i ljepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mlijeko, matericu, jetru.

Kurkuma se može nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan začin ili u sastavu začina karija.

Izvor:http://www.fantasticna.com

BRZI DŽEM OD GROŽĐA BEZ ŠEĆERA (RECEPT + BEZ KUVANJA)

SASTOJCI
500 g bobica grožđa
1 kašičica limunovog soka
3 kašičice chia semenki


 
PRIPREMA
 Ako je potrebno, iz bobica grožđa očistite semenke.

Stavite ih u blender ili električnu seckalicu i usitnite (ali nemojte napraviti potpuno gladak pire). Dodajte limunov sok i chia semenke pa pomešajte.


 
Stavite u teglu i dobro zatvorite pa ostavite u frižideru preko noći, poslužite ujutru.

U frižideru ovaj džem može da ostane svež nedelju dana.

OVAJ KROMPIR SA PROBALA KOD MOJE PRIJATELJICE I ODMAH JE POSTAO STALAN GOST NAŠEG STOLA

SASTOJCI
1 kg krumpira (starog)
1 žlica Vegete
žličica mljevene crvene slatke paprike
5 žlica maslinova ulja
70 g sezama
70 g maslaca


 
PRIPREMA
Krumpir ogulite,operite i bez da ga posušujete,prepolovite ga ili ako je krupniji prerežite na četiri dijela.
Posipajte ga Vegetom i dobro promješajte.

Posebno u posudici pomiješajte maslinovo ulje i crvenu papriku da nema grudica, prelijte preko krumpira i opet dobro promješajte da sav krumpir bude prekriven smjesom ulja i paprike.
Posipajte sezamom, opet sve izmješajte isipajte u lim za pečenje,poravnajte krumpire i po njemu rasporedite maslac izrezan na tanke listiće.


 
Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 190C i pecite oko 35-40 min,ovisno o veličini krumpira,dok krumpir ne dobije finu reš koricu.
Pečeni krumpir izvadite na papir za upijanje viška masnoće.

Poslužite topao uz finu sezonsku salatu.

Izvor: coolinarka.com

BISKVIT ZA TORTE – ODLIČAN

SASTOJCI
8 jaja - odvojiti bjelanjke od žutanjka
na vrh noža soli
200 grama šećera
180 grama oštrog brašna
2-3 velike žlice prosijanog kakaoa - nije obavezno


 
2 velike žlice ulja
2 velike žlice tople vode
na vrh noža praška za pecivo
ribana korica od 1-2 naranče - nije obavezno

PRIPREMA
Bjelanjke uz dodatak malo soli izmiksati u čvrsti snijeg, postepeno dodavajući šećer i ribanu koricu od naranče i žutanjke.

Brašno pomiješati sa kakaom i praškom za pecivo i sasvim polako dodavati gornjoj smjesi, mikser namjestiti na najmanju brzinu.

Zatim dodati ulje i vodu i sve izjednačiti.

Kalup za tortu obložiti sa papirom za pečenje, uliti biskvit-smjesu i staviti peći u već zagrijanu pećnicu na 160-170 stupnjeva oko 40 minuta.
Bilo bi idealno da tortu potpuno ohladite u pećnici, tako sasvim sigurno neće "sjesti"



Ohlađenu tortu prerezati na onoliko dijelova koliko želite, vidjeti ćete kako se lako reže bez da se imalo mrvi.
POSLUZIVANJE
Da bi torta bila još sočnija ja je prije nego što stavim kremu navlažim sa preljevom koji radim na slijedeći način - u posudu stavim 2-3 žlice kiselkastog pekmeza, sok od jedne-dvije naranče i malo ruma, sve stavim da zakipi i sa toplim prelijelm kore, malo sačekam da upiju i tek tada stavljam kremu.
Vjerojatno ću stići poslikati gotovu tortu ali presjeka neće biti jer je šaljem jednoj djevojci za dvadeseti rođendan. Inače krema je vrlo bogata - ganache od 700 grama čokolade i isto toliko kiselog (ne slatkog) vrhnja.

Izvor:https://www.coolinarika.com

subota, 16. rujna 2017.

LAGANI RUČAK…JEDAN OD UKUSNIJI KOJE SAM PROBALA OVE GODINE

Sastojci
oko 350-400 g listova za lazanje (ovisi o veličini tepsije)
400 g šunke
300 g gaude (ili nekog vama omiljenog sira)
150 + 50g za posip parmezana
700 ml mlijeka
5 žl brašna
prstohvat vegete, soli, papra, muškantnog oraščića



Priprema
1.
Za bešamel u hladnon mlijeku razmutite brašno da bude bez grudica, dodajte sol, vegetu, papar i mušk. oraščića. Stavite na laganu vatru i mješajte pjenjačom.  Kad zakipi umijepajte onih 150 g parmezana.
2.

Nauljite vatrostalnu ili keramičku posudu, stavite red listova lazanja, pa bešamel, šunku i ribani sir. Redajte dok ne potrošite sastojke. Gornju koru premažite bešamelom i pospite sa još malo sira i s onih 50 g parmezana.
3.
Pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.
Posluživanje
Najbolje paše uz zelenu salatu i čašicu crnog vina.
Recept sam vidjela u jednom časopisu.

LAGANI RUČAK ILI VEČERA KOJI JE GOTOV ZA 20 MINUTA: KUHANE OKRUGLICE

Sastojci:
po 2,5 dcl mlijeka i vode
25-30 dag krupice
sol,kosani peršin,vegeta

 
10 dag maslaca
3 jaja
10 dag šunke ili dimljene slanine
brašna po potrebi
Priprema:

U provrelu posoljenu mješavinu mlijeka i vode umiješamo krupicu ,neprekidno mješajući.Skuhamo da bude gusto kao za žgance.Maslac pustimo da omekša,slaninu i peršin sitno nasjeckamo. U ohlađenu krupicu umiješamo maslac,jaja,slaninu i peršin i sve dobro promiješamo.

 
Ako je jako mekano-dodajte brašna.Vlažnim rukama oblikujemo okruglice i stavimo ih kuhati u slanu kipuću vodu oko 10 minuta. Po želji ih zapečemo na maslacu.Poslužimo kao samostalno jelo ili kao prilog uz gulaš i razne mesne umake.

http://www.coolinarika.com/


DA BI VAM SVAKA PITA BILA KAO ONE IZ NAJBOLJI RESTORANA KORISTITE OVU MALU TAJNU: PRELIV ZA PITE

Sami ćete se uveriti koja je ovo  čarolija od preliva ...!

Sastojci:
7 kašika brašna
1 suvi kvasac

 
2 šolje mleka
1 šolja ulja
so ili šećer (u zavisnosti od toga koju pitu pravite)
Priprema:

 
Kada pravite pite od gotovih kora, slane ili slatke, svaku koru premazujete ovim prelivom a zatim je filujete na uobičajen način
Ostatak preliva sipajte preko pite i ostavite da pre pečenja odstoji sat i po.
Već dugo koristim ovaj preliv i pita uvek bude lepa, vazdušasta i kompaktna.


SEVEN DAYS

Jednostavna,a jako ukusna torta... Odusevice sve koji je probaju.... Kad sam dobila recept od mame,bila sam skepticna kakva ce to biti torta sa kroasanima,ali torta  je stvarno prelepa...Jako je izdasna i velika pa je mozete praviti i u pola mere...

SASTOJCI
1,5l mleka
24 kasike secera
10 kasika gustina
2 kom pudinga od vanile



2 kom margarina
200g secera u prahu
300g plazme u komadu
2 kom velikog pakovanja Mini seven days
1 kom malog pakovanja Mini seven days
250g eurokrema
100g cokolade za kuvanje
250g slaga
negazirani sok za umakanje keksa



PRIPREMA
U malo mleka umesati puding i gustin.U drugi deo mleka dodati secer i staviti da se kuva.Kada provFFAFri dodati razmucen puding i gustin i mesati dok se ne dobije gusta smesa. Staviti da se ohladi.Kad se ohladi izmiksati.

Margarin dobro izraditi sa secerom u prahu i dodati ga ohladjenom pudingu.Gotov fil podeliti na dva dela. U jedan deo staviti izrendanu cokoladu.(umesto da se renda moze i da se istopi onda imate cokoladni fil :).)

Plazmu dobro umakati u sok i redjati na tacnu. Na plazmu staviti fil sa rendanom cokoladom. Preko fila  redjati kroasane koji su prethodno dobro natopljeni u sok.Na kroasane staviti drugi fil.

Eurokrem malo ugrejati da bi bio tecniji i premazati ga preko torte. Ukrasiti slagom.

Tortu ostaviti da odstoji u frizideru bar dva sata,a najbolje je celu noc. Torta je jako izdasna i ukusna...

Izvor:http://www.coolinarika.com/

BRZO SE PRAVE I JOS BRZE POJEDU: KUGLICE OD POMORANDZE, KOKOSA I KEKSA

SASTOJCI
1 pomorandza
200 gr mlevenog keksa


 
100 gr kokosa
100 gr secera u prahu
50 gr margarina
1 kasika ruma
cimet i vanilin secer da se uvaljaju kuglice


 
PRIPREMA
pomorandzu oguliti i ocistiti pa iseckati u blenderu ili secku sitno,  pomesati keks i kokos, rum, margarin i secer, sa pomorandzom, pa od te smese rukama praviti kuglice, uvaljati ih u vanilin secer sa cimetom, i to je to :)

Izvor:http://www.coolinarika.com/

JEDNOSTAVNA ZA PRIPREMU... LAGANA, PJENASTA, PAHULJASTA... SAVRŠENOG UKUSA, AROME JAFFA KEKSA:TORTA PAHULJICA

SASTOJCI
biskvit
5 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo


 
preliv
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer

krema
100 gr šećera
5 žumanaca
50 gr čokolade za kuhanje
oko 200 gr jaffa keksa
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine fix


 
dekoracija
200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena

PRIPREMA
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.

400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!

Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.

Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.

Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

NAOČITI KOLAČ

Odličan kolač koji na oko izgleda zaista fantastično, prekrasan crno bijeli biskvit i kuhana krema, i najobičniji trenutak učinit će svečanim.
Sastojci
Bijeli biskvit:
6 bjelanjaka
200 grama šećera
50 grama brašna
150 grama gustina
1 žlica octa
1/2 čajne žličice praška za pecivo
Crni biskvit:
6 jaja
150 grama šećera

 
150 grama brašna
2 žlice kakaa
1 čajna žličica praška za pecivo
Krema:
7 dcl mlijeka
200 grama šećera
6 žumanjaka
7 žlica brašna
2 vrećice vanili šećera
250 grama maslaca ili margarina

Priprema
1.
Za bijeli biskvit izmiksajte bjelanjke pa malo po malo dodajte šećera, ocat, te prosijano brašno sa gustinom i praškom za pecivo umješajte lagano žlicom.

2.
Za crni biskvit izmiksajte bjelanjke čvrsto sa šećerom pa dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju prosijani kakao sa brašnom i praškom takđer lagano umješajte sa žlicom.

 
3.
U kalup veličine otprilike 25x35 stavite pek papir. Stavite jednu žlicu bijele smjese pa do nje žlicu crne i tako tok ne popunite pravi red. Drugi red slažite obrnuto, na bijeli biskvit stavite crni a na crni bijelu smjesu.

4.
Uzmite neku dugačku iglu i lagno išarajte gornji dio.
Pecite na 180 stupnjeva oko 35-40 min.

5.
Biskvit naopako okrenite na drugi papir i pričekajte da se dobro ohladi.
Izrežite na tri dijela.

6.
Za kremu izmješajte žumanjke i brašno sa 4 dcl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom pa kad počne kuhati dodajte dio sa žumanjcima i mješajte dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodajte dobro izmiksani maslac žlicu po žlicu dok se dobro ne izmješa.


7.
Kremu podjelite na dva dijela pa namažite biskvite.

8.
Pokrijte sa gornjom korom i ostavite da se dobro ohladi.


http://www.coolinarika.com/

ROLANI ČUPAVCI

Sastojci
2 jaja
6dag šećera
6dag brašna
na vrh noža p.za pecivo
pola žlice vode (+može malo ulja)
Za kremu: 2 jaja , 10dag šećera, 10dag čokolade, 20dag margarina.

 
Za umakanje: 2dcl mlijeka, 20 dag čokolade, 10dag šećera, 15dag margarina, 20dag kokosovog brašna.

Priprema
1.
Peku se dva ovakva biskvita. Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer,žumanjak,brašno s p.za pecivo,vodu (i malo ulja,manje nego vode). Biskvit peći na velikom limu obloženom papirom za pečenje.Tijesto se namaže na papir i peče na 170* oko 10-15min. Biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati. Za kremu miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca10-15min.) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s

 
pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni margarin. Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice),i tako sve do kraja. Prokuhati mlijeko,čokoladu,šećer i margarin. Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos.

http://www.coolinarika.com/

MEKANA POPUT OBLAKA! TOPI SE U USTIMA SNJEŽANA

Mekana poput oblaka! Topi se u ustima..
Sastojci:
3 kom manjih jabuka
3 kom. jaja
100gr mekog maslaca
150 gr. secera

 
150 gr. brasna
50 gr. gustina
1/2 vrecice praska za pecivo
180 ml. svjezeg vrhnja
Priprema:

Pripremite kalup 23-24 cm.obima,mozete peci i u cetvrtastom kalupu( moj je 28/18 cm.)
Zagrite pecnicu na 180°C. Jabuke ogulite,isjecite na cetvrtine,pa na tanke liste.Prebacite ih u manju zdjelicu i preko njih iscijedite sok od pola limuna da ne tamne. Jaja umutite sa secerom,mozete dodati i jedan buorbon van.secer,dok dobro ne zapjene.Dodajite komadice mekanog maslaca i miksajte dok se ne sjedini. Brasno pomjesajte sa gustinom i praskom za pecivo i prosite ga preko umucenih jaja.

 
 Izmjesajte spatulom da ne bude grudvica. Umutite svjeze vrhnje u slag. Dodajte par kasika umucenog vrhnja u smjesu sa jajima i lagano izmjesajte spatulom mjesajuci od dna prema vrhu..dodajte ostatak umucenog vrhnja i ponovo lagano izmjesajte. Pretresite u kalup i u tijesto zabodite listice jabuka jednu do druge. Pecite 30-tak minuta.Provjerite cackalicom dali je pecena,ako pode previse tamniti mozete prekriti folijom. Toplu pospite secerom u prahu.