subota, 9. rujna 2017.

KIFLE! BRZE I LAKE.....I STO JE NAJVAZNIJE, UVIJEK USPJEVAJU. SAMO JE POTREBNO STRPLJENJE I MALO VREMENA..

Sastojci
20gr svjeze germe
100ml ulja
1 supena kasika secera
1 kafena kasika soli
300gr brasna

 
250ml mlijeka

Priprema
1.
Germu, secer i mlijeko staviti jedno 10-tak min da germa nadodje.
U tu smjesu dodati so, ulje i postepeno brasno da smjesa bude glatka.
Ostaviti tijesto na toplom mjestu jedno sat vremena.
2.
Premjesiti tijesto tako da izadju svi mjehurici iz njega i ostaviti ga jos jedno pola sata da stoji.
3.
Podijeliti ga na dva dijela i svako tijesto razviti u krug debljine cca 1cm.
Krug podijeliti na 6 dijelova.
Svaki dobijeni "trokut" zarolati od sire strane prema vrhu.
Kifle se mogu premazati sa jajetom, vodom, posuti sa soli, susamom, makom....sve po zelji.
4.
Sloziti kifle u tepsiju na papi za pecenje, ali ostaviti razmak izmedju njih, jer se nakon 15min uduplaju.

 
5.
Zagrijati rernu na 200°C i peci kifle na dnu rerne jedno 15-tak min.
Izvaditi ih iz rerne i ostaviti pokrivene krpom jedno 10-tak min.
Posluživanje
Vruce odlicne sa malo margarina, soli i bibera...mmmm!!!

http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar