Iako ima mnogo “uvezenih” vrsta kolača i slatka, Albanci su ipak, vjerni tradiciji i tradicionalnim jelima. Mnogo je imitacija trileće ali u većini slučajeva, sačuvan je originalni recept …
Trileća je neophodno albansko slatko prazničnih, ali i svakodnevnih menija koje se prema riječima Trindafile Nuellari, bivše slastičarke iz Tirane, veoma lahko spravlja, javlja Anadolu Agency (AA).
SASTOJCI:
jaja,
šećer,
brašno
i tri vrste mlijeka
(mlijeko u prahu, svježe mlijeko i slatka pavlaka).
PRIPREMA:
Prvo odvajamo bjelanca od žumanaca. Nakon što umutimo bjelanca, u to dodamo šećer.Omjer za jaja, brašno i šećer su: jedno jaje, jedna kašika brašna i jedna kašika šećera. Mjere se mogu mijenjati prema ukusu ili veličini tepsije.
Sve se namirnice pomješaju i na kraju se doda žumance, te peče 30 minuta na 160 stepeni.
Nakon toga izvadimo kolač iz rerne i nakon što se malo ohladi, dodajemo tri vrste mlijeka.
Na kraju dodajemo karamelu na vrh”, naglasila je Nuellari.
Ona dodaje da je karamela neizostavan dio ovog kolača.
Trileće se pravi obično prilikom praznika, ali i svečanosti, svadbi…
Gradovi poznati po slastičarnama u kojima se pravi vrhunska trileća su Drač, Vlora, Fier i Skadar.
http://receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba
Nema komentara:
Objavi komentar