subota, 16. prosinca 2017.

Kuglof sa narancom i suhim brusnicama

Malo drugaciji kuglof , finog tijesta sa bijelom cokoladom , narancom i brusnicama . Kuglof je izuzetno socan i ukusan zbog toplog preljeva sa prosekom kojim se prelijeva nakon pecenja .

SASTOJCI
Biskvit
200 g maslaca
100 g masti
300 g secera
420 g brasna


 

1 prasak za pecivo
1/4 zlicice soli
1 vanilija
1 naranca ( korica )
150 g otopljene bijele cokolade
5 jaja
300 ml mlijeka
200 g suhih brusnica


 

Preljev
100 g maslaca
100 g secera
60 ml vode
160 ml proseka ili bijelog vina

PRIPREMA
1. Najprije prosij brasno , prasak za pecivo , sol i vaniliju . Ostavi sa strane do upotrebe . U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti maslac , mast i secer , pa polako dodaji jaja , jedno po jedno , ali tek kada se prethodno dobro umijesa .

2. Smjesi sa jajima dodaj koricu od narance i otopljenu cokoladu , cokolada treba biti tek topla ,pa dobro muti da se cokolada dobro umijesa .

3. Smjesi dodaj mjesavinu brasna i mlijeko u dva navrata . Na kraju spatulom umijesaj suhe brusnice .  Kalup za kuglof premazi maslom i pospi brasnom , pa ispi dobiveno tijesto . Ja sam imala tamni kalup i u njemu tijesto potamni puno vise nego u svijetlom , pa ako imas svijetli kalup koristi ga za ovaj recept .

4. Peci kuglof u zagrijanoj pecnici na 160 stupnjeva 75-80 min . Probaj cackalicom , pa ako nije suha produzi pecenje za jos 5-6 min . Peceni kuglof izvadi iz peci i pusti da se malo prohladi u kalupu oko 30 min.

5. U medjuvremenu napravi preljev . U posudu za kuhanje stavi maslac , secer i vodu , pa kuhaj na laganoj vatri dok se maslac i secer ne otope . Skini sa vatre i dodaj prosek ili vino i dobro promijesaj .

6. Stapicem za raznjice nabockaj kuglof ne vadeci ga iz kalupa , pa ga prelij sa polovicom nadjeva . Pusti neka tako stane 30 min da upije tekucinu . Nakon 30 min prelij kuglof sa ostatkom preljeva i pusti neka se tako ohladi .

7. Hladan kuglof prebaci na servirni tanjur i pospi sa secerom u prahu i dekoriraj po svom nahodjenju . Serviraj uz salicu caja ili kave .

Nema komentara:

Objavi komentar