SASTOJCI
za prhko tijesto
350 g Glatkog brašna Podravka
100 g masti ili maslaca
2 kom žumanceta
mrvica soli
1 kašika šećera u prahu
1 kašika kisele pavlake
od 1/2 limuna ribana korica
2-3 kašike hladne vode
za fil
100 g krem sira
2 kom bjelanceta
100 g šećera
150-200 g mljevenih oraha
1 kašikica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
1 kašikica ruma
PRIPREMA
1. Ako se za tijesto koristi mast prethodno je oprati, u duboku posudu staviti mast, sipati malo vode, kratko mutiti mikserom, odliti vodu i ponoviti sve 3-4 puta.
dodati sve sastojke osim brašna pa izmiješati da se masa ujednači, brašno sipati postepeno i mutiti spiralnim nastavcima, pred kraj zamijesiti rukom.
Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 30 min. na sobnoj temperaturi.
2. Za fil umutiti bjelanca i šećer, umutiti kratko samo da zapjeni pa kašikom umiješati orahe.
3. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela pa od svakog napraviti lopticu i istanjiti je na oko 25 cm prečnika.
4. Svaku lopticu premazati sa 1/4 krem sira, staviti po 1 kašikicu fila i saviti kiflicu
5. kiflice stavljati u pleh obložen papirom za pečenje, peći na 200 C oko 25 minuta
6. tople uvaljati u šećer u prahu
Nema komentara:
Objavi komentar