utorak, 11. srpnja 2017.

JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, UKUSAN I IZDAŠAN… JEDAN RECEPT IZ BAKINE KNJIZICE…

Kolač je vrlo izdašan, jer ga ima puno za narezati (kako bi rekla moja baka), a zamotan u foliju može stajati duže vrijeme. Također je pogodan i za zamrzavanje.

SASTOJCI
Za prhko tijesto
2 žumanjka
60 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g Pšeničnog oštrog brašna
1 vrećica Praška za pecivo


 
Za nadjev
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 Vanilin šećer
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka

Za premaz
20 g maslaca

Za posipanje
šećer u prahu


 
PRIPREMA
Za prhko tijesto
Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35×30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.

 Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.

Za nadjev
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.

Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.

SAVET
Umjesto posipanja šećerom u prahu, orehnjače možete preliti čokoladnom glazurom i posipati grubo nasjeckanim orasima.

Nema komentara:

Objavi komentar