subota, 15. srpnja 2017.

JUL13 0 UKLONITE KAMENAC, IZBELITE ZUBE I OSVEŽITE DAH: SVE TO U SAMO 4 KORAKA, A SASTOJKE IMATE KOD KUĆE

IZBELJIVANJE ZUBA KOD KUCE
Izbeljivanje zuba je postao svojevrsan trend jer su blistav osmeh i zdravi zubi  postali estetski imperativ modernog doba naročito kod holivudskih zvezda. Osobe sa belim zubima izgledaju mlađe,stoga ne čudi prava pomama za raznim sredstvima za izbeljivanje zuba.Naši stomatolozi neretko koriste termin „ holivudski zubi “ koji se manje-više odomaćio u njihovoj profesiji.U ovom članku daćemo vam korisnih saveta za prirodno beljenje zuba i nadamo se da ćemo vam dati odgovor na često pitanje ovih dana,koje glasi – kako do belih zuba ?



LASERSKO IZBELJIVANJE ZUBA
Pre nego što krenemo sa receptima iz prirode,red je da napišemo kako ovaj problem rešava savremena i estetska stomatologija.Ona je našla je načina da udovolji pacijentima, pa se pomoću raznih hemijskih(nimalo jeftinih) tretmana kakvo je izbeljivanje zuba laserom  postižu blistavo beli zubi, ali njihov efekat traje samo nekoliko meseci zbog ishrane, delovanja raznih napitaka, a naročito pušenja cigareta i  duvanskog dima. Sredstva za izbeljivanje zuba, pogotovo ona koja postižu trenutan efekat,mogu oštetiti zubnu gleđ i pospešiti stvaranje karijesa.No, pojedine namirnice i  lekovito bilje mogu pomoći da se zubi posvetele na prirodan način i to čak za nekoliko nijansi.

BOJA ZUBA I PREBOJENA ZUBNA GLEDJ
Boja zuba uglavnom zavisi od boje dentina i varira od plavičasto-bele na mlečnim, do žućkasto-bele na stalnim zubima. Do promene boje dolazi pod uticajem raznih faktora koji deluju tokom razvoja i nicanja kako mlečne, tako i stalne denticije – poremećaji u metabolizmu, ali i strukturi i mineralizaciji zuba, žutica kod novorođenčadi, urođene srčane mane… Prebojena zubna gledj i tamni zubi nastaju i zbog dejstva pigmenata iz hrane i pića, kao i nikotina, nekih lekova,ali i usled starenja. Trebalo bi izbegavati ili svesti na najmanju moguću meru konzumiranje soja sosa, kafe,vina i nekih čajeva.Ako bez nekih pića ne možete, pijte ih na slamku.

KAKO IZBELITI ZUBE PRIRODNIM PUTEM PREKO HRANE
Stručnjaci kažu da je za blistav osmeh poželjno jesti povrće koje čisti zube, poput boranije, karfiola, šargarepe i celera. Ove namirnice ne samo da mehanički čiste zube tokom žvakanja, nego i podstiču lučenje pljuvačke koja pomaže neutralisanju kiseline i štiti zubnu gled.Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem kalcijuma, posebno tvrdi sirevi jer uklanjaju čestice hrane, pomažu da zubi budu zdravi i beli. Osim toga, ovakva hrana sadrži mlečnu kiselinu koja sprečava propadanje zuba.

PRIRODNO IZBELJIVANJE ZUBA
Postoje mnogobrojni prirodni -voćni izbeljivači zuba,kao što je kora od limuna,kora od banane,jagode,jabuke i jabukovo sirće kao i misvak drvo o kojem će biti reči nešto kasnije .Pa krenimo redom:

KAKO IZBELETI ZUBE LIMUNOM
Izbeljivanje zuba limunom nije novost,naime trljanjem zuba limunovom korom čiste se naslage od kamenca i izbeljuje njihova površina. Međutim, u tome ne treba preterivati jer se čestom upotrebom limuna može itekako oštetiti zubna gled. Ovu metodu primenjujte najviše jednom mesečno.



IZBELJIVANJE ZUBA KOROM OD BANANE
Za beljenje zuba kod kuce,možete iskoristiti i koru od banane.Unutrašnjim delom kore od banane istrljajte zube jednom ili dva puta dnevno, po nekoliko minuta. Efekat je vidljiv već za desetak dan nakon primene ove prirodne metode.

IZBELJIVANJE ZUBA JAGODAMA,JABUKAMA i JABUKOVIM SIRĆETOM
Jagode su takođe veoma efikasne u izbeljivanju zuba:treba ih izgnječiti, a zatim dobro istrljati zube – to će ih ojačati i izbeliti.Jabuke sadrže kiseline koje će na prirodan način skinuti mrlje sa zuba i tako održati njihovu belinu. Upravo zbog toga, umesto čokolada i čipsa, grickajte kolutiče  od ovog voća. I jabukovo sirce uklanja mrlje na zubima, pa ga  možete koristiti umesto sredstva za ispiranja usta nekoliko dana.

MISVAK ZA ZUBE KOJI SJAJE
Misvak (ili mesvak) jeste drvo koje Arapi od drevnih vremena koriste za čišćenje zuba, a u novije vreme preporučuje ga i Svetska zdravstvena organizacija ( World Health Organization ) . Parčence ovog drveta namoči se u ružinoj vodi da omekša, a zatim se njime pažljivo trljaju zubi – posle svakog obroka, ujutro i uveče.

PASTA ZA IZBELJIVANJE ZUBA
Dok smo i sami tražii odgovor na pitanje  kako izbeliti zube kod kuce,naišli smo na ovaj odličan recept od dr.Neumivakina -koji je inače  doktor medicine.Njegova pasta za izbeljivanje zuba pomaže i kod rastvaranja zubnog kamenca,delotvorna je za lečenje afti ,gingivitisa, upale desni,paradentopatije i eliminiše neprijatan zadah iz usta.

IZBELJIVANJE ZUBA SODOM BIKARBONOM  PO RECEPTURI DR.NEUMIVAKINA
U 1/2 male kašičice sode bikarbone dodajte 10 do 20 kapi apotekarskog vodonik peroksida i par kapi limunovog soka i to je to –pasta za izbeljivanje zuba je gotova i spremna za upotrebu.Sada je potrebno da u nju natopite vatu i dobro utrljate zube i desni sa svih strana.Najbolje je da tretman sprovodite ujutru i naveče pre nego što krenete na počinak.Higijena usta i zuba će vam biti na znatno višem nivou i ubrzo ćete primetiti vaš blistav osmeh koji će vam svakako popraviti raspoloženje i vratiti samopouzdanje.Važno je napomenuti da su sva tri sastojka u pasti za zube izuzetno delotvorna.Kao sredstvo za dezinfekciju usta i ispiranje možete koristiti 3% hidrogen ,rastvoren u 1/2 decilitra mlake vode.

Izvor:http://dijetamesecevemene.com

Nema komentara:

Objavi komentar