petak, 12. siječnja 2018.

Sekina karamel fantazija

Trenutak lude inspiracije, spoj nekoliko recepata i nastala je ova Bomba od kolača....sestra ju je pravila sinu za 25. rođendan (koji je bio 24.01. kao i mom Lovri...tako da imamo duplo slavlje u kući i predoziramo se kolačima ;) Za ovu torticu se morate naoružat vremenom, strpljenjem i ljubavi za kolačima i dobit ćete FANTAZIJU :D (Nemojte se obeshrabrit..samo naprijed , nećete pogriješit ;)))))
Sastojci
Biskvit (za 3 kore)
12 bjelanjaka
240g šećera u prahu
1 vanilin šećer
3 žumanjka
300 g mljevenih oraha
6 žlica oštrog brašna

 
1 prašak za pecivo
malo soli

Karamel fil
100 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
50 g maslaca

Krema od vanilije
9 žumanjaka
150 g šećera u prahu
2 vanili šećera
2 kesice pudinga od vanilije
2 žlice gustina
8 dcl mlijeka
200 g maslaca

 
100 g bijele čokolade (po mogučnosti kuvertura)
2 čepa baileysa i 1 čep maraskina (to ne morate, al jako je ukusno)

Griljaž
300 g šećera
1 vanilin šećer
300 g cijelih oraha

Priprema
Najprije napravit griljaž:
1.
U većoj tavi otopit 300 g šećera sa 1 žlicom vode i vanili šećerom, kad se šećer pretvori u karamel, dodajte mu 300 g krupnih oraha, sve brzo promiješajte i izlijte na masni papir, koji ste pripremili na nekoj tacni ili tepsiji.
Kad se to dooobro ohladi, odvojit jedno 2/3 smjese i u multi praktiku usitnite u griljaž, a 1/3 smjese grubo ustitnite, najbolje u mužaru.
Taj grubo mljeveni griljaž ostavite sa strane za dekoraciju torte.
Biskvit:
1.
Za kore vam treba pleh veličine 35x40, može i malo manji al nikako veći !!!
za svaku koru treba 4, bjelanjka..koja dobro umutimo sa 80 g šećera u prahu, prstohvat soli, žlićica vanili šećera i dodamo jedno žumanjce.
U tu smjesu lagano dodamo 2 žlice oštrog brašna i žlicu praška za pecivo (prosijat brašno i prašak) i 100g mljevenih oraha.
Smjesu izlijemo u pleh obložen masnim papirom i peć u ZAGRIJANOJ pećnici na 170°-180°C oko 20-25 min. , koru izvadimo iz pleha s papirom i još mlaku oštrim nožem prerežemo po pola (po dužini).
Postupak ponovite još 2 puta (da dobijete ukupno 3 kore..tj. kad prerežete...da dobijete 6 kora...smjesu za svaki biskvit pripremite neposredno prije nego što je stavite u pećnicu, da bjelanjak ne splasne, znači dok se jedna kora peće vi pripremate smjesu za drugu (treću) koru)).
Kore ostavite na papiru za pećenje da se ohlade i najbolje da stoje tako do slaganje torte.
Karamel fil:
1.
U zdjelicu i na laganu vatru stavimo 100g šećera, 1 vanilin šećer i jednu žlićicu vode, pričekamo da se šećer rastopi u karamel i u to lagano dodamo 200 ml slatkog vrhnja i kuhamo na tihoj vatri još 10-15min dok se karamel skroz ne rastopi. U to dodamo 50g maslaca i kad se maslac skroz rastopi dignemo sa vatre i ostavimo da se ohladi.
Nemojte se poplašit karamel u ovoj fazi je dosta taman, al kad se ohladi dobit ćete savršenstvo (nemojte sve polizat prije nego ga namažete na tortu ;))))))
Krema od vanilije:

1.
Stavite 8 dcl mlijeka i 100g bijele kuverture (ili čokolade) na vatru, povremenoj promiješajte, a dok se to ne ugrije ...smiksajte...u većoj pl. zdjeli 9 žumanjaka sa 2 vanili šećera i 150g šećera u prahu.
U to dodamo 2 vanili pudinga (može i burbon vanila puding)i  2 žlice gustina (ako vam se učini gusto dodajte 1 dcl mlijeka da vam se bolje promiješa)..
U uzavrelo mlijeko (s čokoladom) polagano dodajte smjesu od žumanjaka neprestano mješajući dok ne uzavre, tj. dok ne napravi jedan gogolj od kuhanja ;)
KREMU DOBRO OHLADITE !!!!
Posebno umutite 200g maslaca sa 2 žlice šećera u prahu i dodajte hladnoj kremi...sve DOBRO izmiksajte, dodajte  po želji 2 čepa Baileysa i 1 čep maraskina ili ruma.
Slaganje:
1.
Nježno s papira dignite koru i krenite...koru stavite na tacnu (na kojoj će vam torta stat)...
na koru namažite 2-3 žlice karamel fila, tanko ga razmažite...
na karamel fil stavite 2-3 žlice kreme od vanilije i pospite sitnim griljažem...
i onda ponovo...kora...karamel...krema vanilija..griljaž..
Pazite da imate dovoljno karamele i vanili kreme za 5 kora....6 koru ..kad stavimo... ne mažemo karamelom ni sitnim griljažom..... nego cijelu tortu obilno namažite kremom od vanilije i ukrasite s onom 1/3 krupnog griljaža (koji ste ostavili sa strane).
2.
Kore nemojte ničim vlažit, nema potrebe. karamel i griljaž će učiniti svoje i dati potrebnu vlažnost korama.
Tortu obavezno preko noći ostavite u hladnjaku, a drugi dan UŽIVAJTE ;)
Posluživanje
Sestrina napomena vama:
Izvinjavam se na ovom opširnom opisu, ali mislim da će vam dobro doć dok budete radili.
Ja sam tortu radila dva dana.
Prvi dan sam pripremila orahe i napravila karamel fil, koji sam ostavila u hladnjaku da se lijepo stegne preko noći.
Znam da oko nje ima dosta posla, al vjerujte trud vam se isplati.

Moja napomena vama:
TRUD VAM SE SVAKAKO ISPLATI..ovo je totalna uživancija od kolača :)

Nema komentara:

Objavi komentar