SASTOJCI
za 20 tortilja /1 solja – 200ml
1 kocka (40g) svezeg kvasca
1/2 solje mleka
1 kasicica secera
3 solje glatkog brasna
2 solje ostrog brasna
1,5 kasicica soli
1 solja maslinovog ulja
1,5 solja kipuce vode
PRIPREMA
1. Kratak video za pravljenje tortilja
2. Prvo potopimo kvasac u toplom mleku sa kasicicom secera.
3. Odmeriti brasno, ulje, so, i staviti odmerenu vodu da prokuljca.
4. Kad se kvasac aktivirao, dodati ga u brasno i za njim i kipucu vodu (vode nemojte
odmah sipati sve, nego prvo 2/3 od ukupne mase, a ostatak po potrebi). Ovo u
zavisnosti od toga koliko ste punili solje sa brasnom, jer mere (u soljama) nikad nisu
skroz precizne, a ni brasno nije uvek isto.
5. Testo je prvo jako toplo pa ga prvo mesamo varjacom, a polako, kako se hladi,
pocinjemo i rukom.
6. Kad smo ga malo umesali izvadimo testo na radnu povrsinu i jos ga malo mesimo.
7. Ne treba da bude previse tvrdo (recimo malo mekse nego za kiflice), ako je tvrdje onda
dodati jos malo vrele vode. Jako se brzo i lako mesi jer je dosta masno od ulja i iz tog
razloga se ne lepi ni za ruke ni za plocu.
8. Vratiti ga u posudu u kome smo ga zamesili, pokriti krpom i ostaviti pola sata da
naraste.
9. Kad je naraslo, ponovo ga malo promesimo i podelimo na 2 dela. Jedan ostavimo u
posudi a drugi podelimo na 10 kom. Pripremimo malu posudicu u kojoj cemo sipati opet
mesavinu ostrog i mekog brasna. Uzmemo jedan od deset komada, medju dlanovima
pravimo kuglicu, uvaljamo u brasno i oklagijom rastanjimo kao palacinku. Ako je
potrebno, dok razvijamo posuti sa jos malo brasna i sa jedne i druge strane. Sto je
kuglica pravilnija, lakse je napraviti okruglu tortilju.
10.Pecemo na teflonskom tiganju, nije potrebno podmazivanje, vrlo kratko s jedne i vrlo
kratko s druge strane. Bolje prvo krenite sa slabijom vatrom, dok se ne uvezbate, ali i
kad se uvezbate vatra nikad ne treba biti prejaka, ali ne ni preslaba jer ako se tortilja
dugo pece bice tvrda. Kod mene je 7 od 12.
11.Iz tiganja ih prevrtati u posudu sa poklopcem. Najbolje je na dno staviti kuhinjsku krpu
ili jedan kuhinjski papirni ubrus. Drzati poklopljene do filovanja.
12.Vaditi jednu po jednu i filovati a ostale i dalje drzati poklopljene. Ako se neka tortilja
stvrdne, vratiti je na tiganj, kad se ponovo zagreje, omeksace se i onda opet mozete da
je fino urolate.
13.Ako ih ne koristimo odmah, cim se malo ohlade (samo toliko da mogu da ih uzmem
rukom), stavljam ih u najlon kesu, zatvorim, pa kad se skroz ohlade – u zamrzivac.
14.Uvek prvo pravim fil, pa tek posle toga pecem tortilje, da se one ne bi ohladile i
strvrdnule dok cekaju.
15.Mozete ih filovati na milion nacina,
16.Ako zelite da od tortilja pravite tortilja cips, onda se tortilje moraju praviti malo tanje,
da bi cips bio hrskaviji. Gotove tortilje premazati uljem i kratko zapeci u rerni… evo
ovako 🙂
Izvor:www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar