petak, 20. listopada 2017.

Čupave punč tortice

SASTOJCI
Tijesto
• 4 jaja
• 150 g šećera
• 150 g maslaca ili margarina


 
• 100 g mljevenih oraha
• 200 g oštrog brašna
• 80 g čokolade za kuhanje
• 200 ml mlijeka
• 1 prašak za pecivo

Preljev (prvi način)
• 200 g šećera
• 1 vanili šećer
• 200 ml vode
• 100 ml ruma

Preljev (drugi način)
• 200 g šećera
• 1 vanili šećer
• 150 ml vode
• - sok jedne naranče
• - sok jednog limuna
• 50 ml ruma


 
Čokoladni umak
• 250 g čokolade za kuhanje
• 160 g maslaca
• 150 g kokosa (za bokove tortica)

Kuglice
• - ostaci biskvita (350 g)
• - ostatak kokosa i čokoladnog umaka
• 70 g čokolade za kuhanje
• 1 jušna žlica šećera u prahu
• 1 jušna žlica ruma
• 50 g kokosa (za valjanje kuglica)

Ganache glazura
• 125 g čokolade za kuhanje
• 100 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA
Sastojci su za protvan veličine 40.
Za tijesto miksajte cijela jaja sa šećerom i maslacom sobne temperature, zatim dodajte otopljenu čokoladu, mljevene orahe i brašno prosijano s praškom za pecivo. Sve dobro promiješajte te na kraju dodajte mlijeko.

Tijesto ulijte u protvan premazan maslacem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, otprilike 30 minuta (provjerite drvenim štapićem da li je tijesto pečeno).

Za to vrijeme pripremite jedan od ponuđenih preljeva tako da vodu zakuhate sa šećerom i vanili šećerom, kod punč preljeva dodate i iscijeđeni sok limuna i naranče. Rum dodajte tek kad se preljev ohladi. Ohlađeni preljev prelijte preko ohlađenog biskvita i ostavite da odstoji jedan dan, kako bi kolač dobro upio preljev.

Okruglom modlicom promjera 5-6 cm izrezujte krugove. Za čokoladni umak otopite maslac na laganoj vatri do vrenja, a zatim maknite s vatre i u njemu otopite nasjeckanu čokoladu. Bočne stranice krugova lagano uronite u čokoladni umak, a zatim uvaljajte u kokos (uvaljajte u kokos i s donje strane), te ih slažite na pladanj kojeg ste prekrili masnim papirom za pečenje. Ostavite ih na hladnom da se čokolada malo stegne.

Pripremite smjesu za kuglice. U posudi dobro promiješajte ostatke biskvita (oko 350 g), ostatak čokoladnog umaka i kokosa, dodajte 70 g otopljene čokolade, žlicu šećera u prahu i po želji još malo ruma. Sve dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku da se smjesa malo stisne, a zatim oblikujte kuglice. Prvo oblikujte male kuglice (cofleke) za dekoraciju, koliko tortica toliko kuglica, i uvaljajte ih u kokos. Od ostatka smjese oblikujte kuglice veličine po želji, uvaljajte ih u kokos te ih poslužite u košaricama za minjone.

Za ganache glazuru na laganoj vatri otopite u slatkom vrhnju nasjeckanu čokoladu, miješajte dok ne dobijete glatku masu. Glazuru malo ohladite, a zatim je žličicom pažljivo razmažite po vrhu tortica. Na svaku torticu stavite coflek, a rubove još malo posipajte kokosom. Ostavite ih na hladnom da se glazura potpuno stegne, a zatim ih poslužite.

Izvor: https://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar