Dunja je vitaminska bomba i od davnina je poznata u narodnoj medicini.
Koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.
Ovo blagotvorno voće porijeklom je iz jugozapadne Azije, ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i sjeme, a posebno sok i sirup ploda.
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.
Sjemenke su njen najljekovitiji dio i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem.
One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti.
Takođe, dunja sadrži dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.
Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože.
Ova voćka se upotrebljava i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija.
Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proliva.
.
Sir od dunja
Francuzi vijekovima prave sir od dunja, koji je odlična kombinacija s pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može da se uzima i kao lijek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.
Priprema: Dva kilograma dunja skuvati zajedno s korom, dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, isjeći na komadiće i propasirati. Izmjeriti dobijenu masu i u nju dodati odgovarajuću količinu šećera. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuvati na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano miješanje. Odmah po kuvanju sir od dunja sipati u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili posudice. Kada se ohladi, sir isjeći na kocke, uvaljati u prah šećer i staviti na tamno i suvo mjesto da stoji.
Zaslađivač
Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača za, na primjer, čajeve i na taj način možete ublažiti brojne tegobe.
Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, dodajte mu dva kg šećera i kratko prokuvajte, a kada se ohladi sipajte u sterilisane flaše.
Preparat protiv bora i ispucalih usana
Za lice bez bora i lijepo njegovane usne narodna medicina preporučuje sjemenke dunje.
Losion od sjemenki: Sitno isjeckati jednu kašičicu sjemenki, usitniti ih u avanu i preliti sa dvije kašičice proključale vode. Dobro promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mjesta na licu s izraženim borama.
Losion od kore dunje: 200 g kore dunje držati dvije sedmice u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti komovice. Nakon toga procijediti rakiju i sipati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati dijelove lica s borama dva puta dnevno.
Čaj od dunje
Operite, očistite i presijecite plod na četiri dijela. Odstranite sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio isijecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promijenile boju.
Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tokom cijelog dana.
Sirup za bronhitis
Izdrobite pet sjemenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.
Melem za opekotine
Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog.
Nema komentara:
Objavi komentar