utorak, 28. studenoga 2017.

Telece snicle u finom umaku! Meso je mekano a umak aromatican.

Jos jedno jednostavno jelo iz djetinjstva koje se cesto kuhalo nedjeljom u kombinaciji sa zapecenim bijelim grahom.
SASTOJCI
4 veca komada telece ili govede snicle
1 luk ( veci)
4-5 cesnjak
450 nasjeckane rajcice ( pelati)
1 zlica rajcica koncentrat
250ml vino
1 puna zlica secer
2-3 zlice persin
1 zlica mazuran

 
2 zlicice origano
2-3 zlicice mljevena paprika
1 goveda kocka za juhu
1 zlicica papar
sol
nekoliko zlica ulje

PRIPREMA
Nemojte izostaviti origano i mazuran jer daju jelu ono nesto posebno. A isto tako nemojte stedjeti na persinu. Zacinske biljke cuda rade. :D

Neke korisnice su me pitale zasto dodajem secer u vecini recepta s umakom, pa za one koji neznaju ili ne upotrebljavaju preporucujem secer u sve umake gdje dodajete nasjeckane rajcice da eliminira njihovu kiselkastost. Ne brinite, jelo nece biti slatko vec samo mnogo ukusnije. :)

Inace ja uvijek pripremam sa bijelim vinom ali slobodno moze i crveno. I za one koji se boje alkohola u jelima, bez brige, alkohol ispari tokom kuhanja tako da su jela sa dodatkom alkohola opcenito pogodna i za najmanju djecicu!
1.

 
Mozete praviti sa govedim ili telecim mesom kako zelite.
Snicle prekriti sa plasticnom folijom pa ih dobro istucite.
Zatim posoliti, popapriti i staviti peci svaku stranu da dobije tamniju boju. Ako su snicle velike onda ih poprzite jednu po jednu.
2.
U loncu gdje ste poprzili snicle, dodati jos malo ulja ako je potrebno zatim sitno nasjeckan luk, pola kolicine persina i prziti oko 3-4 minute, Sa drvenom kuhacom izgulite dno da se luk pomijesa sa ostacima umaka od mesa.
3.
Zadnju minutu dodati cesnjak, zatim zaliti sa vinom i pirjati oko 5-7 minuta da vino malo ispari
4.
Umijesati sve ostale sastojke osim persina, dodati oko 700ml vode i kuhati 35-50 minuta da meso omeksa. Sve zavisi koliko su snicle debele i da li pripremate sa teletinom ili govedinom, govede snicle kuhajte duze.
Kuhati da 2/3 tekucine ispari i da se umak fino zgusne. Zadnjih 2-3 minute umijesajte ostatak nasjeckanog persina.
5.
Kad je gotovo ostavite da odmara 15 minuta prije serviranja.
Odlicno uz zapeceni bijeli grah.

Nema komentara:

Objavi komentar