četvrtak, 2. studenoga 2017.

Tufahije (jabuke punjene orasima)

Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.

SASTOJCI
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance


 

1 limun
1 Šlag hit Dolcela
1 l vode
2 Vanilin šećera Dolcela


 

PRIPREMA
1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.

2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.

4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Posluživanje
Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.

Savjet
Umjesto jabuka možete koristiti kruške.

Nema komentara:

Objavi komentar