subota, 10. veljače 2018.

Jednostavna Čokoladna Torta

SASTOJCI
biskvit
• 100 g čokolade za kuhanje
• 90 +180ml mlijeka
• 200 g šećera
• 1 žumanjak
• 260 g brašna(glatko,bijelo)


 
• 1 mala žličica sode bikarbone
• pola male žličice soli
• 1 nepuna žlica kakaa
• 230g šećera u prahu
• 140 g maslaca
• 3 jaja
• vanilija(ekstrakt)

premaz(krema)
• 200 g čokolade za kuhanje
• 200 ml(175 g) kiselog vrhnja
• prstohvat soli


 
PRIPREMA
Promjer kalupa za tortu na slici je 22,5cm.
Izmješati čokoladu za kuhanje,šećer,žutanjak i 90 ml mlijeka te kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne(oko 5 min+/-).

Brašnu dodati sodu bikarbonu,kakao i sol.
Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu .Umiješati jaja,mlijeko(180 ml),vaniliju i brašno.Uliti čokoladnu smjesu koju ste skuhali te sve skupa sjediniti .

Kalup namastite ili stavite namašten pek papir te izlijte polovicu smjese.Peći u zagrijanoj pećnici na 180c 35-40 min(nakon 25-te minute možete početi provjeravati.Prije tog ne otvarajte pećnicu.
Zatim ispeći biskvit od druge polovice tijesta.
Ostaviti nek se hladi.

Kad se biskvit ohladio,možete pripremiti premaz.-
Na pari otopite čokoladu za kuhanje,skinite sa vatre,dodajte sol i kiselo vrhnje.Sve sjedinite.
Premažite prvi donji biskvit,zatima ostatkom premažite cijelu tortu.
####Krema  je u startu polutekuća(ili polugusta)ali ju nije teško nanositi.Najlakše vam je da plosnatom lopaticom,nakon premazivanja,laaagano "pleskate" po premazu da   bude reljefna(kao na slici).Kad se ohladi ostat će vam takva,ali stegnuta.

SAVJET
Prije nego idete ukrasiti toru,na tacnu za posluživanje u krug poslažite komadiće folije tako da biskvit legne na njih(nek vire van postavljenog prvog biskvita 4-5 cm,a tako i unutar biskvita.Za vrijeme ukrašavanja tacna ili podmetač vam se neće uprljati.Skinete komadiće folije tek kad se premaz stegne.
Prije nego je stavite u frižider nek odstoji vani jedno 15ak min.

Nema komentara:

Objavi komentar