srijeda, 7. veljače 2018.

Pariski koktel! želim da je podelim sa vama, zavolećete je i vi, sigurno...

Imam utisak da se oduvek sprema u mojoj porodici, toliko je volimo, a od milošte je zovemo "Posna med-torta"!
SASTOJCI
Za korice
3 SK meda
150g šećera
3 SK ulja
13-14 SK tople vode
500g brašna

 
malo sode bikarbone

FIL
500ml vode
250g šećera
2 kom. pudinga od vanile
100ml vode (za rastvaranje pudinga)
250g maragarina
100-150g mlevenih pečenih lešnika

PRIPREMA
1.

 
Pomešati med, šećer, vodu i ulje. Kada provri, skloniti sa ringle, umešati brašno pomešano sa sodom bikarbonom. Testo mešati varjačom, potom mesiti rukom kada se malo prohladi.
2.
Podeliti na 6-7 jednakih delova (izmeriti na kućnoj vagici). Pleh dimenzija 30x22cm premazati uljem i posuti brašnom. Možete koristiti i prevrnuti pleh.
3.
Svaku lopticu razvući oklagijom, preneti testo oklagijom na pleh.
4.
Preći ponovo oklagijom preko ivica pleha da odstranite višak testa ili isecite nožem.
5.
Izbockajte viljuškom testo.
6.
Pecite na 160C dok ne požuti (kao vanilice), ne sme da porumeni.

Korice možete ispeći nekoliko dana ranije. Držite ih u zvonu za tortu ili kesi, da se ne presuše.
7.
U međuvremenu počnite da kuvate fil. Prokuvajte 500ml vode sa šećerom, sipajte prethodno rastvoren puding u 100ml vode i kuvajte dok se ne zgusne. Mešajte dok se ne ohladi, ne sme da se uhvati korica na vrhu! Kada je puding prohlađen, dodati razmekšali margarin, iseckan na kockice. mutiti mikserom. Na kraju umešati mlevene pečene lešnike.
8.
Svaku koricu premažite filom, i poslednju po vrhu i pospite mlevenim lešnicima, nema potrebe da pritiskate odozgo!

Posluživanje
Secite na manje štanglice ili kockice. Toliko su mekane da se ne žvaću već "gutaju".

Nema komentara:

Objavi komentar