nedjelja, 4. veljače 2018.

Domaći ketchup za pizzu bez konzervansa

Nisam sreo čovjeka koji ne voli pizzu, a kad je još k tome na pizzi domaći ketchup - nema boljega!

SASTOJCI
4.5kg domaćeg paradajza
4 glavice žutog luka
1/2 veće glavice bijelog luka
1dl domaćeg hladno prešanog maslinovog ulja


 

1dl domaćeg jabučnog octa
svježi začini listovi bosiljka, listovi kadulje, peršin
suhi začini lovorov list, origano, slatka i ljuta crvena mljevena paprika, crni mljeveni papar
sol, šećer
po potrebi malo gustina (za skraćivanje vremena kuhanja)


 

PRIPREMA
1. Sitno nasjeckati ili još bolje u multipraktiku izmiksati 4 glavice žutog luka

2. Paradajzu skinuti petiljke te ga procijediti kroz sokovnik koji će odvojiti koštice i kožicu

3. U zagrijano hladno prešano maslinovo ulje ubaciti luk. Malo posoliti. Mješati dok ne požuti, paziti da ne zagori

4. Kad luk požuti, uliti svu količinu soka od paradajza. Od 4.5kg paradajza ispadne oko 4L soka

5. Kada sok zakipi, smanjiti vatru da lagano krčka i ubaciti začine: 2 lovorova lista (na kraju kuhanja treba ih izvaditi iz umaka), 1 velika žlica soli, 3 velike žlice šećera, malo crnog mljevenog papra, malo slatke i ljute crvene mljevene paprike, 1 velika žlica suhog origana, sitno nasjeckani svježi bosiljak, kadulja i peršin. Protisnuti pola glavice bijelog luka

6. Pred kraj kuhanja, kad se umak zgusne, dodati 1dl domačeg jabučnog octa. Po potrebi, ako se želi skratiti vrijeme kuhanja, dodati malo gustina prethodno razmučenog u hladnoj vodi, koji će zgusnuti umak

7. To je to - kada ketchup postigne zadovoljavajuću gustoću, pustiti ga da se ohladi, napuniti u plastične čaše i zamrznuti. Meni je od ovih sastojaka ispalo 15 čašica od 2dl.

Nema komentara:

Objavi komentar