Način na koji sam tikvice sekla je specifičan i obično se koristi za krompir, a poznat je kao Hasselback. Negde ovaj način sečenja zovu i harmonika, jer podseća na taj instrument, a ja kao muzičar ne mogu da ga ne pomenem i tako dam ime ovom jelu...
SASTOJCI
2 srednje tikvice
3 kašike maslinovog ulja
2 češnja belog luka
2 kašike svežeg timijana (ili kašičica sušenog)
malo tucane ljute paprike
po ukusu soli i bibera
i još po želji, a ne mora
4 kašike rendanog parmezana (ili dimljenog kačkavalja)
PRIPREMA
Tikvice iseći na koturove koji idu na 3/4 dubine. Da bi ih jednako isekli i sprečili da ih skroz presečete, fiksirajte ih između dva štapića. Ako nemate, mogu i drške dve varjače.
Pomešati maslinovo ulje, zgnječen beli luk i timijan. Dodati so, biber i papriku.
Poređati tikvice u pleh na papir za pečenje sečenom stranom na gore. Premazati ih polovinom dobijenog premaza, gledajući da on zađe i u razreze.
Peći 45-50 minuta na 200°C pokriveno folijom. Na pola pečenja premazati ostatkom sosa i peći otkriveno.
Po želji pred kraj pečenja posuti parmezanom i dopeći do zlatne boje.
POSLUZIVANJE
Meni su kao prilog uz ribu bile bolje bez sira (eventualno prelivene sa malo balzamika), a ako su tikvice glavni obrok, onda su jače i ukusnije sa sirom.
Poslužiti uz dosta salate i malo vina. Može i obratno - malo salate i dosta vina :)))
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Nema komentara:
Objavi komentar