nedjelja, 4. veljače 2018.

Lješnjak bombice

U  mojoj staroj zadaći recepata zovu se orah bombice. To im je po mom, bila prva mana, jer više volim lješnjak, a onda sam promijenila i neke druge sastojke. Nakon novih izmjena bombice su predobre!
SASTOJCI
200 gr petite-beure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
15 dkg popečenih i oguljenih lješnjaka
1 rum šećer
5 dkg maslaca
1 dcl slatkog vrhnja

 
1 žličica ruma (po želji)

I još..
10-ak dkg popečenih i oguljenih lješnjaka za utisnuti u bombice
kokos, nastrugana čokolada, mljeveni lješnjaci, mljeveni keksi...za valjanje bombica

PRIPREMA
1.
U ovom koraku bi idealno bilo da imate par muških ruka , mene najviše umori dok naribam čokoladu. Dakle naribajte čokoladu na sitnu stranu ribeža.
U mulipraktik (ili u mašinicu za meljenje) sameljite kekse, pa onda lješnjake.
Stavite samljevene  kekse, lješnjake i čokoladu u posudu, dodajte rum- šećer, omekšali maslac sa sobne temperature,malo ruma(ako volite, jer je i sami rum-šećer dosta jak) i 1 dcl slatkog vrhnja. Smjesu dobro sjedinite rukama. Napravit će se kugla.
2.

 
Čistim rukama odvajajte i radite male kuglice. U svaku kuglicu utisnite po jedan popečeni i oguljeni lješnjak. Kuglice uvaljajte u posip po želji : mljeveni lješnjak, kokos, naribanu čokoladu, kakao, krupni šećer...
3.
Stavite kuglice u posudu s poklopcem i u hladnjak da se hlade.
Posluživanje
Kuglice bi bilo dobro izvaditi nekih pola sata prije posluživanja iz hladnjaka, Stavite ih , ako imate, u ukrasne košarice i uživajte u okusu!
U mom starom receptu, koji mi je davnooo, dala tetka, išlo je sirovo jaje umjesto slatkog vrhnja, to mi je uvijek smetalo. I išli su orasi umjesto lješnjaka, sve drugo je isto.
U slast!

Nema komentara:

Objavi komentar