ponedjeljak, 5. veljače 2018.

Štrudla sa makom od LIXI

Ovo je izvorni recept za štrudlu
Sastojci
600gr mlevenog maka
6 velikih kasika secera
500gr brasna
100 gr secera
1 prasak za pecivo
prstohvat soli

 
200 gr margarina (ja koristim 'butter')
100 gr pavlaka (greek joghurt) najmanje 10%mm
1 jaje
1 kasikica ruma
oko 500 ml toplog mleka za fil + 2 - 4 kasike za testo
dzem po izboru

Priprema
1.
Od ove kolicine ispadnu 3 strudle,duzine oko 40 cm - za veliku tepsiju iz rerne.
Ja volim da mi svako parce ima vise maka,tako da razvijem strudlu na 30 cm duzine.
2.
Fil:

 
200 gr maka sa 2 supene kasike secera-popariti sa vrelim mlekom.*(mera za 1 strudlu - znaci 3 strudle = 600 gr maka i 6 kasika secera)
Konzistencija maka treba da bude kao marmelada- da moze da se razmazuje ali ne sme da bude isuvise tecan,nesto kao konzistencije kajmaka domaceg...
*Meni otprilike treba oko 400-500ml vrelog mleka, koje pazljivo dodajem malo po malo, dok ne dobijem gustinu koja mi treba,nikako odmah sve dodati jer preredak mak ne valja... Dodati malo mleka,pa mutiti rukom da vidite gustinu,pa opet malo mleka pa mutiti da vidite gustinu i tako dok gustina ne odgovara...Kolicina secera moze da varira od vrste maka koji koristite- kad koristim mak vakumirani,koji vec ima malo secera u sebi,ova kolicina secera mi je dovoljna.Takodje,ovaj mak je vlazniji,tako da treba i manje mleka... Kad koristim suvi mak iz kese,dodam jos i vanilin secer x 2,jer on nema secera u sebi niti
dodavane arome...takodje za ovaj mak treba vise mleka od vakumiranog maka,jer je suv sam po sebi. Sve je stvar ukusa,najbolje je probati mak dok ga mutite.
3.
Brasno i margarin rukama mesati, dok se sve lepo sjedini i svaka grudvica margarina pomesa sa brasnom,bukvalno mrviti grudvice prstima da bi se sve izjednacilo-ovo je bitno da bi testo bilo na
kraju glatko i kompaktno
4.
Dodati secer,so,prasak za pecivo,pavlaku,jaje(blago razmuceno viljuskom) i rum. Raditi testo rukom, konzistencija treba da bude glatka i cvrsta dovoljno da bi mogla da se razvlaci oklagijom,ali ne pretvrda kao i ne preretka da se lepi za prste. Na kraju dodati 2-4 kasike toplog mleka i zamesiti testo,koje bi u toj konzistenciji trebalo da se lepo razvlaci bez lepljenja za oklagiju,meni cak nije potrebno ni da pobrasnim podlogu(radila sam na mermernim i
plasticnim podlogama),jer se ne lepi.
5.
Podeliti testo na 3 loptice. Svaku razvuci na pola cm debljine,premazati taaanko dzemom po celoj povrsini (dzem sluzi kao lepak za mak,takodje ja koristim kiselkaste dzemove,jer mi lepo izbalansira ukus maka). Premazati filom od maka (trecina pripremljene smese-200gr).

6.
Rolati strudlu tako sto se prebaci oko 3 cm,pa rukom blago pritisnuti da se malo spljosti,pa ponovo rol po duzini-pa pritisnuti da se spljosti lagano,pa opet rol ...Kad je strudla urolana,prebaciti je u pleh (koji se namaze margarinom-ja koristim silikonsku podlogu,tako da ne mazem). U plehu blago pritisnuti strudlu i lagano joj korigovati oblik da bude jednaka svugde.

7.
Ostaviti strudle prekrivene krpom,na sobnoj temperaturi da miruju oko 20 minuta.
Peci u zagrejanoj rerni na 180°C  20 minuta (ne vise),kad je gotova iskljuciti rernu i ostaviti je u iskljucenoj rerni jos 5 minuta. Potom prekriti blago vlaznom krpom na 10-15 min. Iako strudla moze da
deluje bledo peceno,ona je gotova,svako prepecenje je isusi, tako da se drobi.Ovo testo je nesto kao kod vanilica,koje iako su blede,pecene su... Takodje jacina rerne je bitna...Moja je sa fenom i veoma jaka,tako da ja spustim temperaturu na 170°C.

Posluživanje
Ova strudla sto duze stoji meni je jos bolja, drzim je zamotanu u prozirnoj foliji,da se ne susi na vazduhu...Takodje,kolicina maka moze da se prilagodi, ako neko voli sa manje maka, moze manje fila od maka da se pripremi,sve zavisi od ukusa.

Nema komentara:

Objavi komentar