Sastojci:
1 manja glavica crvenog luka (kapule)
1 žlica ulja
125 grama mljevene govedine
sol
papar
1 ljuta aleva paprika
2 žlice graha iz konzerve
3 žlice kukuruza šećerca
1 ljuta papričica
2 rajčice
3-4 palačinke
40 g gauda sira
peršin za ukras
Priprema:
Očistiti luk, sitno ga isjeckajte te ga stavite da se dinsta na ulju dok ne postane staklast. Dodajte potom mljeveno meso i sve zajedno dinstajte na laganoj vatri. Mesu dodajte sol, papar i aleva papriku. Ocjedite grah i kukuruz. Papričice i rajčice operite, očistiti i isijecite na sitne komadiće. Ovako isjeckano povrće dodajte mesu, pažljivo promiješajte, te pecite još cc 10 minuta. Tavu zagrijte na 200 °C. Ispecite 3-4 palačinke koje ćete pripremiti po klasičnom receptu za palačinke s time da ćete dodati malo više soli u smjesu za pripremu.
Svaku palačinku napunite pripremljenim umakom od mljevenog mesa, te ih poredajte jednu do druge u posudu za pečenje. Naribajte sir preko palačinki i zapecite ih još 10 minuta. Operite, osušite i isjeckate nekoliko listića svježeg peršina te njime ukrasite gotove, pečene palačinke. Poslužite ih tople. Za nešto ljući ukus ovog specijaliteta može se dodati meksički Chili umak.
Uz njih kao prilog paše sezonska salata ili kiselo vrhnje.
Izvor: recepti-svijeta.com
PRAKTIČNO ZNANJE
praktican blog o opstem znanju, ukusnim receptima, korisnim savjetim i mnogim zanimljivostima
ponedjeljak, 23. travnja 2018.
KREMASTI ROLAT! SAVRŠENSTVO OKUSA!
SASTOJCI
BISKVIT
5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šećera
80 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta/octa
1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera
50 ml ulja
FIL OD MALINA
250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šećera
20 gr maslaca
FIL SA SIROM I LIMUNOM
3 kom žumanaca
60 gr šećera u prahu
250 gr sirnog namaza (70% mm, 35% suhe tvari) ili mascarponea
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag
ZAVRŠNI SLOJ
100 gr mliječne čokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina
PRIPREMA
1.
BISKVIT
Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30x30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 - 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
2.
FIL OD MALINA
Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
3.
Fil sa sirom i limunom:
Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).
4.
3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.
Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.
Prijatno!
5.
* Napomene za fil sa sirom i limunom:
Zbog različitih vrsta vrhnja koje se koristi, dužine mućenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijeđi. U tom slučaju pripremiti 5 gr mljevene želatine po uputstvu na vrećici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati ili ručno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim filovati.
Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno čvrsta i bez njega.
Posluživanje
Moja iskustva sa biskvitima za rolate su sljedeća :
1. Biskvit pečem u odgovarajućem plehu, da ne bude previsok i obavezno podložim pleh sa pek papirom;
2. Pečem na umjerenoj temp. oko 150-160 st. 10-15 min. ;
3. Čim izvadim biskvit pažljivo zarolam zajedno sa pek papirom i ostavim da se ohladi, kasnije odrolam i skinem papir.
Ovako radim dugo i zaista nikad nisam imala problema sa pucanjem biskvita i sl. Biskvit je mek i fino razabran, a nikako gumenast :)
http://www.coolinarika.com/
POSLASTICE
BISKVIT
5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šećera
80 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta/octa
1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera
50 ml ulja
FIL OD MALINA
250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šećera
20 gr maslaca
FIL SA SIROM I LIMUNOM
3 kom žumanaca
60 gr šećera u prahu
250 gr sirnog namaza (70% mm, 35% suhe tvari) ili mascarponea
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag
ZAVRŠNI SLOJ
100 gr mliječne čokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina
PRIPREMA
1.
BISKVIT
Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30x30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 - 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
2.
FIL OD MALINA
Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
3.
Fil sa sirom i limunom:
Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).
4.
3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.
Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.
Prijatno!
5.
* Napomene za fil sa sirom i limunom:
Zbog različitih vrsta vrhnja koje se koristi, dužine mućenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijeđi. U tom slučaju pripremiti 5 gr mljevene želatine po uputstvu na vrećici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati ili ručno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim filovati.
Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno čvrsta i bez njega.
Posluživanje
Moja iskustva sa biskvitima za rolate su sljedeća :
1. Biskvit pečem u odgovarajućem plehu, da ne bude previsok i obavezno podložim pleh sa pek papirom;
2. Pečem na umjerenoj temp. oko 150-160 st. 10-15 min. ;
3. Čim izvadim biskvit pažljivo zarolam zajedno sa pek papirom i ostavim da se ohladi, kasnije odrolam i skinem papir.
Ovako radim dugo i zaista nikad nisam imala problema sa pucanjem biskvita i sl. Biskvit je mek i fino razabran, a nikako gumenast :)
http://www.coolinarika.com/
POSLASTICE
ponedjeljak, 12. veljače 2018.
Recept za lisnate trougliće sa mesom
Stižu vam prijatelji, a vi ne znate šta da im na brzinu spremite, a da bude ukusno i izdašno.
SASTOJCI
2 kašike maslinovog ulja
1 manji crni luk
350g nemasnog goveđeg mlevenog mesa
420g minestrone supe iz konzerve
4 lista smrznutog lisnatog testa
1 jaje
Susam
PRIPREMA
Korak 1 U zagrejan tiganj sipajte maslinovo ulje, pa izdinstajte crni luk. Kada luk blago potamni dodajte mleveno goveđe meso. Kada je meso gotovo dodajte mu minestrone supu iz konzerve (ukoliko nemate u konzervi, možete jednostavno skuvati minestrone supu da bude malo gušća, pa je dodati u meso). Ostavite da se krčka par minuta kako bi se ukusi bolje sjedinili.
Korak 2 Lisnato testo odledite i presecite na 4 dela (kvadratna oblika). Na sredinu svakog komada nenesite po kašiku smese koji ste pripremili. Savijte testo po dijagonali, tako da dobijete trouglove. Pritiskajući ivice viljuškom zatvorite. Premžite umućenim belancetom, pospite susamom i stavite da se peče 15min u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
SASTOJCI
2 kašike maslinovog ulja
1 manji crni luk
350g nemasnog goveđeg mlevenog mesa
420g minestrone supe iz konzerve
4 lista smrznutog lisnatog testa
1 jaje
Susam
PRIPREMA
Korak 1 U zagrejan tiganj sipajte maslinovo ulje, pa izdinstajte crni luk. Kada luk blago potamni dodajte mleveno goveđe meso. Kada je meso gotovo dodajte mu minestrone supu iz konzerve (ukoliko nemate u konzervi, možete jednostavno skuvati minestrone supu da bude malo gušća, pa je dodati u meso). Ostavite da se krčka par minuta kako bi se ukusi bolje sjedinili.
Korak 2 Lisnato testo odledite i presecite na 4 dela (kvadratna oblika). Na sredinu svakog komada nenesite po kašiku smese koji ste pripremili. Savijte testo po dijagonali, tako da dobijete trouglove. Pritiskajući ivice viljuškom zatvorite. Premžite umućenim belancetom, pospite susamom i stavite da se peče 15min u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Uz ovaj stari ELIKSIR očistite pluća od KATRANA i NIKOTINA, te spriječite nastanak RAKA!
lužeći kao jedna od prvih linija odbrane od infekcija, pluća se uzimaju zdravo za gotovo. Kada ona funkcionišu ispravno, mi zapravo i ne primijećujemo da su tu.
Samo kada se nešto dogodi tada odjednom postanemo svjesni njih.
Evo kako da očistite svoja pluća od katrana i nikotina:
Sastojci:
– 1 litra vode
– 400 grama crnog luka
– 2 kašičice đumbira i kurkume
– 400 grama meda (oko 14 grama)
Dodatke za litar vode sa lukom dovesti do ključanja. Dodajte dvije kašičice naribanog korijena đumbira i kurkume. Koristite samo svježe korijene.
Neka ova mješavina kuha 10 minuta, zatim dodajte med. Miješati sve dok ne proključa, zatim ohladiti. Uzmite dvije kašike ujutro na prazan želudac, i opet noću pred spavanje.
Izvor: novi.ba
Samo kada se nešto dogodi tada odjednom postanemo svjesni njih.
Evo kako da očistite svoja pluća od katrana i nikotina:
Sastojci:
– 1 litra vode
– 400 grama crnog luka
– 2 kašičice đumbira i kurkume
– 400 grama meda (oko 14 grama)
Dodatke za litar vode sa lukom dovesti do ključanja. Dodajte dvije kašičice naribanog korijena đumbira i kurkume. Koristite samo svježe korijene.
Neka ova mješavina kuha 10 minuta, zatim dodajte med. Miješati sve dok ne proključa, zatim ohladiti. Uzmite dvije kašike ujutro na prazan želudac, i opet noću pred spavanje.
Izvor: novi.ba
JEFTINA I BRZA GIBANICA OD 3 SASTOJKA
ko želite da pripremite veoma brz, ukusan i jednostavan ručak, koji će pri tome zasititi ukućane, a ne zahtevate meso – na pravom ste receptu. Sačuvaće vam novčanik i napuniti stomake
SASTOJCI
1/2 kg kora za pitu
6 jaja
1 litra jogurta
1 kašika soli
malo ulja za podmazivanje tepsije
Za tepsiju prečnika oko 30 cm.
PRIPREMA
Umutite jaja mikserom da malo zapene.
Dodajte jogurt (ostavite 3 – 4 kašike za premazivanje). Izmešajte jaja i jogurt.
Podmažite tepsiju uljem.
Stavite jedan list kora u tepsiju. Stavite još jedan na njega, ali popreko.
Uzimajte po pola kore, zgužvajte ih, umačite u smesu i slažite u tepsiju. Nemojte ih pritiskati jako jednu uz drugu, slažite ih tako da bude popunjeno, ali ne stisnuto. Takodje, nemojte žaliti fil kada umačete.
Kada ste napravili jedan red, uzmite jednu koru, pa je podelite na 3 dela (otprilike, nepravilno…). Malo ih zgužvajte, pa rasporedite tu i tamo preko umočenih kora.
Nastavite sa umakanjem i redjanjem preko ovih suvih kora. Te suve stavljamo da malo upiju fila.
Ostavite jednu koru za gore.
Ako vam ostane fila, prelijte preko zgužvanih kora.
Zamotajte krajeve koji su virili sa strane tepsije preko natopljenih kora. Stavite onu preostalu koru od gore, malo je ušuškajte i premažite sa izdvojenim jogurtom.
Pecite na 200°C najmanje pola sata. Kada gibanica (ili gužvara, kako volite) porumeni, prekrijte je papirom za pečenje od gore, pa pecite još 10 minuta.IMG_1793 (1000x750)
Kao prilog uz gibanicu predlažem kiselo mleko. Savršena je kombinacija. Takodje, ako sačekate da se malo rashladi, još ćete više uživati u ukusu. Prijatno!
SASTOJCI
1/2 kg kora za pitu
6 jaja
1 litra jogurta
1 kašika soli
malo ulja za podmazivanje tepsije
Za tepsiju prečnika oko 30 cm.
PRIPREMA
Umutite jaja mikserom da malo zapene.
Dodajte jogurt (ostavite 3 – 4 kašike za premazivanje). Izmešajte jaja i jogurt.
Podmažite tepsiju uljem.
Stavite jedan list kora u tepsiju. Stavite još jedan na njega, ali popreko.
Uzimajte po pola kore, zgužvajte ih, umačite u smesu i slažite u tepsiju. Nemojte ih pritiskati jako jednu uz drugu, slažite ih tako da bude popunjeno, ali ne stisnuto. Takodje, nemojte žaliti fil kada umačete.
Kada ste napravili jedan red, uzmite jednu koru, pa je podelite na 3 dela (otprilike, nepravilno…). Malo ih zgužvajte, pa rasporedite tu i tamo preko umočenih kora.
Nastavite sa umakanjem i redjanjem preko ovih suvih kora. Te suve stavljamo da malo upiju fila.
Ostavite jednu koru za gore.
Ako vam ostane fila, prelijte preko zgužvanih kora.
Zamotajte krajeve koji su virili sa strane tepsije preko natopljenih kora. Stavite onu preostalu koru od gore, malo je ušuškajte i premažite sa izdvojenim jogurtom.
Pecite na 200°C najmanje pola sata. Kada gibanica (ili gužvara, kako volite) porumeni, prekrijte je papirom za pečenje od gore, pa pecite još 10 minuta.IMG_1793 (1000x750)
Kao prilog uz gibanicu predlažem kiselo mleko. Savršena je kombinacija. Takodje, ako sačekate da se malo rashladi, još ćete više uživati u ukusu. Prijatno!
OBLOGE OD MEDA – Liječe TEŽAK KAŠALJ i uklanjaju sluz iz pluća u samo jednoj noći! Naročito dobro za DJECU!
porni kašalj nakon prehlade može biti vrlo neugodan i sprečavati ljude da se fokusiraju i bave svakodnevnim aktivnostima.
Kada se ljudi nađu u ovoj situaciji, oni imaju tendenciju da posegnu za konvencionalnim lijekovims kao što su sirup protiv kašlja, kako bi se olakšala nelagoda. Umjesto korištenja konvencionalnih lijekova probajte neke prirodne sastojke kao što su sirovi prirodni med koji se smatra vrlo moćnim prirodnim lijekom.
Možete napraviti obolge od meda na sljedeći način:
Sastojci:
sirovi prirodni med
maslinovo ulje
gaza
salveta
brašno
ljepljiva traka
Uputstvo:
Napravite kombinaciju brašna i meda. Nakon toga, dodati malo maslinovog ulja u mješavinu i dodajte još malo brašna. Dalje, stavite mješavinu na salvetu i zamotajte pomoću gaze. Pričvrstite gazu na leđima ili grudima sa ljepljivom trakom.
Ako koristite ovu oblogu na djeci, pobrinite se da je stavite na njih 3 sata prije spavanja.
Ova prirodna obloga nema neželjenih efekata, ali i dalje budite oprezni kada su u pitanju djeca kako bi se spriječile povrede kože.
Izvor: pozivitno
Kada se ljudi nađu u ovoj situaciji, oni imaju tendenciju da posegnu za konvencionalnim lijekovims kao što su sirup protiv kašlja, kako bi se olakšala nelagoda. Umjesto korištenja konvencionalnih lijekova probajte neke prirodne sastojke kao što su sirovi prirodni med koji se smatra vrlo moćnim prirodnim lijekom.
Možete napraviti obolge od meda na sljedeći način:
Sastojci:
sirovi prirodni med
maslinovo ulje
gaza
salveta
brašno
ljepljiva traka
Uputstvo:
Napravite kombinaciju brašna i meda. Nakon toga, dodati malo maslinovog ulja u mješavinu i dodajte još malo brašna. Dalje, stavite mješavinu na salvetu i zamotajte pomoću gaze. Pričvrstite gazu na leđima ili grudima sa ljepljivom trakom.
Ako koristite ovu oblogu na djeci, pobrinite se da je stavite na njih 3 sata prije spavanja.
Ova prirodna obloga nema neželjenih efekata, ali i dalje budite oprezni kada su u pitanju djeca kako bi se spriječile povrede kože.
Izvor: pozivitno
SVI DIJELE OVAJ RECEPT: Čokoladna torta koju možete napraviti za 15 minuta
Slatki i brzi spas krije recept za čokoladnu tortu koju možete napraviti za petnaest minuta. Osim što je gotova u trenu, ova varijanta torte zdrava je verzija omiljene slastice.
Sastojci za tortu:
– 30 grama kakao praha
– 90 grama brašna
– malo soli
– prašak za pecivo
– 20 grama šećera ili prstohvat stevije (imajte na umu da je stevia puno slađa od šećera i da vam treba znatno manja količina)
– 6 malih kašika kokosovog ili biljnog ulja
– 80 ml mlijeka po izboru (rižino, kravlje, bademovo)
– pola žlice ekstrakta vanilije
Način pripreme:
Pomiješajte suhe sastojke. Potom dodajte tekuće i sve dobro pomiješajte. Smjesu stavite u manji kalup za torte te pecite 14 minuta u pećnici na 170 stepeni.
Ukoliko je ipak želite malo dekorirati čokoladna glazura bit će brzo i efektno rješenje.
Izvor: Dnevnik.hr
Sastojci za tortu:
– 30 grama kakao praha
– 90 grama brašna
– malo soli
– prašak za pecivo
– 20 grama šećera ili prstohvat stevije (imajte na umu da je stevia puno slađa od šećera i da vam treba znatno manja količina)
– 6 malih kašika kokosovog ili biljnog ulja
– 80 ml mlijeka po izboru (rižino, kravlje, bademovo)
– pola žlice ekstrakta vanilije
Način pripreme:
Pomiješajte suhe sastojke. Potom dodajte tekuće i sve dobro pomiješajte. Smjesu stavite u manji kalup za torte te pecite 14 minuta u pećnici na 170 stepeni.
Ukoliko je ipak želite malo dekorirati čokoladna glazura bit će brzo i efektno rješenje.
Izvor: Dnevnik.hr
Pretplati se na:
Postovi (Atom)