utorak, 31. listopada 2017.

SVAKI DAN UZIMAJTE PO 4 KAŠIKE OVOG SASTOJKA I KARCINOM ĆE NESTATI

Mnogo ljudi je izgubilo živote raid ove bolesti. Iako postoje hemoterapije, ljudi nisu mogli izdržati nikakva zračenja. Kako bi ostali sa svojim najmilijima napravite ovaj recept i izliječite ovu tešku bolest.

Sve što će vam biti potrebno za oravljenje ovog čudotvornog recepta sje sljedeće:
– 1 kg organskog meda
– 15 limuna
– 400 g izniklih zrna
– 12 čena bijelog luka
– 400 g oraha

Pripremite na ovaj jednostavan i lak način:

Sve sastojke sastavite u jendu teglu i dobro izmiješajte. Uzimajte svako jutro na prazan stomak po 1 kašiku. Ukoliko već patite od ove bolesti, uzimajte po kašiku sastojka kad god se sjetite.

Izvor: mojrecept.info

UKOLIKO PATITE OD IŠIJASA ILI BOLOVA U LEĐIMA, UZMITE OVAJ LEK I NIKADA VIŠE NEĆETE PATITI!

Termin išijas se odnosi na bol u donjem delu leđa, u predelu zadnjice i nogu koji se javlja usled priklještenog ili iziritiranog bedrenog živca – najvećeg i najdebljeg živca u ljudskom telu.
Išijas nije prava medicinska dijagnoza ali predstavlja jedan od najčešćih problema sa leđima u današnje vreme. Pored onesposobljavajućeg bola, oni koji pate od išijasa takođe mogu trpeti i utrnulost ili peckanje u nogama.

Mnogi ljudi pokušavaju da olakšaju bol od išijasa pomoću lekova koji imaju samo kratkotrajan efekat. Takođe moramo napomenuti da , kada je u pitanju išijas, mnogi eksperti preporučuju vežbanje i određene poze joge kao najefektivniji tretman za ovu vrstu problema.

Ovde, pak, možete pročitati kako da pripremite domaći lek koji će tretirati vaš bedreni živac i uspešno olakšati vaš bol.

U slučaju da niste sigurni da vaši simptomi ukazuju na išijas, ovo je lista najčešćih simptoma išijasa.

Simptomi išijasa:

Bol koji počinje u donjem delu leđa ili sa jedne strane kuka i širi se na zadnjicu i noge ili nogu.
Peckanje u nozi/nogama.
Bol se pogoršava kada sednete.
Slabost, utrnutost, poteškoće prilikom pomeranja nogu ili stopala.
Poteškoće prilikom pomeranja usled pojave probadajućeg bola .
Konstantan bol u zadnjici.

Recept za lek za išijas i bolove u leđima

Sastojci
4 češnja belog luka
200ml mleka
Med (po želji)

Priprema

Izmrvite češnjeve i zatim ih kuvajte na tihoj vatri. Dok ih kuvate dodajte mleko i čekajte nekoliko minuta dok ne počne da vri. Zatim mleko skinite sa vatre.

Kako konzumirati

Ovu mešavinu konzumirajte jednom dnevno i ubrzo ćete primetiti olakšanje od bolova. To će se desiti zato što beli luk poseduje antiupalna dejstva koja će smanjiti i sprečiti oticanje bedrenog živca.

Dodatni savet

Za najbolje rezultate kombinujte ovaj lek sa vežbama ili istezanjima za olakšavanje bola usled išijasa. Dovoljno je da uradite samo nekoliko vežbi za istezanje par minuta u toku dana i vaš bol će u potpunosti nestati.

Webtribune

Pralinasta torta od ljesnjaka

E ova torta je prava bomba. Cokolada je inace moja slabost, a ovo je zaista pun pogodak.I naravno, u mom stilu, jednostavno, na brzinu i jako, jako ukusno.Pa da ne duljim......
Sastojci
praline
250 g secera
50 ml vode
250 g ljesnjaka
tamno tijesto
6 jaja
115 g secera
+ 1 zlica secera
185 g tamne cokolade
185 g mljevenih ljesnjaka

 
krema sa mlijecnom cokoladom
375 ml vrhnja
300 g mlijecne cokolade
60 g maslaca

Priprema
1.
Praline

 
Secer i vodu staviti na laganu vatru da zavri bez mijesanja dok se dobije svijetli karamel, te dodati ljesnjake, lagano metalnom zlicom izmijesati, pojacati vatru i kada dobijemo tamno smedju boju karamela smjesu izliti nalagano nauljenu podlogu i sacekamo da se ohladi.
Hladno u grubo iskidamo i stavimo u multipraktik i sameljemo.
Spremimo sa strane.
2.
Krema sa mlijecnom cokoladom

Na laganu vatru staviti vrhnje da zakuha te skinuti sa vatre.
Dodati natrganu cokoladu, ostaviti jedan minut i izmijesati zlicom.
U lagano rashladjenu kremu dodati maslac i izmjesati da se sastojci spoje, poklopiti i staviti u hladnjak 2 sata da se krema stisne.
3.
Tamno tijesto
Cokoladu rastopimo na pari i stavimo da se hladi te joj u ohladjenu dodamo 3 zlice vode i dobro izmjesamo.
Zumanjca odvojimo od bjelanjaca.
Zumance tucemo sa secerom dok dobijemo gustu i blijedu smjesu.
U medjuvremenu tucemo i bjelanjca kojima smo dodali 1 zlicu secera.
Zumanjcima dodamo mljevene ljesnjake, lagano ih umutimo pa ona bjelanjke koje lagano umijesamo spatulom.
Smjesu izlijemo u dva lima promjera 23 cm ili u jedan promjera 25 cm.
Stavimo peci u zagrijanu pecnicu na 180 * oko 30-35 minuta.
Izvaditi iz pecnice, ohladiti i kolac razrezati te puniti kremom i posipati mljevenim pralinama.
Posluživanje
Naravno, kada su kolaci sa kremom u pitanju, zbog ustede vremena, ja uvijek krecem od kreme.
U ovom slucaju je redosljed bio krema, praline, otapanje cokolade na pari pa tek onda tamna smjesa.
POSLASTICE

Vanilla baby pie

Moja verzija obožavane nam pite :-) Kad mi ostane bjelanaca…
Sastojci
tijesto
300 g brašna (pola meko, pola oštro)
50 g škrobnog brašna
150 g šećera
100 g čvrstog jogurta
150 g hladnog maslaca
korica limuna

 
po žličicu praška za pecivo i sode
1 čep amaretta
+ 2 žlice kokosa
nadjev
4 bjelanca
150 g šećera
600 g kiselog vrhnja
350 g krem jogurta od vanilije
3 paketića vanilin šećera
sok pola limuna
150 g oštrog brašna

Priprema
1.

 
Umijesiti gipko tijesto od navedenih sastojaka, 3/5 razvaljati u dublji lim za pečenje i staviti u hladnjak; u ostatak umijesiti kokos i staviti u zamrzivač.
2.
Izmiksati čvrst snijeg od bjelanaca sa šećerom i par kapi limunova soka, lagano kuhačom umiješati već razrađenu smjesu od vrhnja, jogurta, prosijanog brašna, vanilin šećera i ostatka limunova soka.
3.
Nadjev preliti preko hladnoh tijesta, naribati tijesto iz zamrzivača, staviti peći na donju trećinu pećnice do fine rumene boje.
4.
Neka odstoji preko noći i prije posluživanja posipati je šećerom u prahu (zamirisanim vanilijom).
5.
Uživajte
Tagovi

ponedjeljak, 30. listopada 2017.

POJEDITE 5 ORAHA I SAČEKAJTE 4 SATA: EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI VAŠEM TIJELU…

Orasi su mnogo zdravi i trebate ih češće konzumirati. Bogati su vitaminima i mineralima, djeluju kao antioksidans. Imaju ulogu u sprječavanju raka, jačanju imuniteta, jačanje srca i sprječavanju srčanih bolesti.

Ono što vam je sigurno poznato jeste da je orah dobar za mozak i poboljšavanje moždanih funkcija. Osim toga, poboljšat će vaše pamćenje i preventivno djelovati na Alzheimerovu bolest.

Konzumiranjem barem 5 oraha dnevno ćete značajno poboljšati vaše zdravlje.Spriječit ćete srčana oboljenja i značajno oporaviti svoje srce.

Ipak, potrebno je naravno da se zdravo hranite i dovoljno krećete kako biste bili zdravi. Konzumacija oraha će spriječiti, ali i izliječiti mnoge bolesti.

Nadamo se da vam je ovo bilo od koristi, a za više sličnih članaka o zdravlju i zdravim namirnicama posjetite našu stranicu svakodnevno i podijelite sa vašim prijateljima.

Izvor:kucnilekar.com

Jednostavan recept za čišćenje BUBREGA i njihov bolji rad!

Punu šaku opranih listova peršuna ili korijandera iseckajte na krupnije komade, stavite u šerpu i prelijte vodom toliko da pokrijete listove. Stavite na šporet i kada prokuva ostavite da krčka 10 minuta. Skinite sa šporeta, ostavite da se ohladi poklopljeno.

Procedite i kada se ohladi malo stavite u frižider. Pijte rashlađeno, jednom dnevno jednu čašu. Već nakon nekoliko dana primetićete kako vam se mokraća promenila, jer telo izbacuje sav taj naukupljeni otrov iz bubrega.

Pored, peršunovog čaja, ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti tokom dana da bi bubrezi pravilno radili.

Iako je ovaj napitak potpuno siguran prirodni lek, obavezno ga izbegavajte u trudnoći. Ovaj čaj je preporučljivo da pijete dva puta mesečno kao deo redovnog detoksa tela.

novi.ba

SOČNO, MOĆNO I TAKO UKUSNO PROST NEVEROVATNO: PITA OD ČOKOLADE

Savršena slastica uz popodnevnu kavu ili čaj.
Sastojci:
Za prvo tijesto:
1 jaje
100 g šećera
100 g margarina

 
60 g mljevenih popečenih lješnjaka
100 g Pšeničnog oštrog brašna


Za drugo tijesto:
4 jaja
100 g šećera
150 g margarina
100 g čokolade
1 žlica Pšeničnog oštrog brašna Podravka
Za glazuru:
60 g margarina
100 g čokolade
3 žlice mlijeka
Priprema:
Za prvo tijesto:

 
Pjenasto izmiješajte jaje i šećer, dodajte omekšali margarin, mljevene lješnjake i brašno. Manji lim (20×30 cm) premažite margarinom i pospite brašnom, u njega rasporedite tijesto. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 10 minuta.
Za drugo tijesto:
Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte omekšali margarin, otopljenu čokoladu, brašno i lagano dodajte snijeg od bjelanjaka. Na pola pečeno prvo tijesto stavite  drugu smjesu tijesta. Pećnicu smanjite na 150 °C i pecite oko 50 minuta.
Za glazuru:
Margarin i čokoladu, uz dodatak mlijeka, otopite na pari (po želji može biti i mliječna čokolada). Kad se glazura malo ohladi prelijte je preko kolača.


Posluživanje:
Ohlađeni kolač narežite i poslužite kao desert nakon obroka ili uz neki napitak.
Savjet:
U tijesto dodajte 2-3 žlice mlijeka da se lakše rasporedi po limu.

Torta latte-macchiato

SASTOJCI
Biskvit
100 g brašna
15g kakaa
3 žličice pecilnog praška
100 g šećera


 
1 vanil šećer
2 jaja
100 g margarina
2 žlice kave ili mlijeka

Krema
1 paketić želatine
3 jaja
100 g šećera
100 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
2 vrečice instant kave(capucina)
1 kompot od marelica(ili mješano voće)
+ strugotine čokolade za dekoraciju


 
PRIPREMA
Biskvit ispečete,ohladite i  malo polijete sokom od kompota ili kombinacija mlijeka i ruma.Promjer kalupa je 26.

Marelice poslažite na podlogu od tijesta tako da zaobljeni dio bude okrenut prema gore(ili mješavinu  voća iz kompota rasporedite po tijestu).
Umutite slatko vrhnje u čvrst šlag.

Želatinu namočite prema uputama.Jaja pomiješate sa šećerom i mlijekom i zagrijavate na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati.U toplu smjesu dodate želatinu i miješate dok se želatina ne istopi.Ostavite da se smjesa malo prohladi.Zatim ju umiješate u šlag.

Dvije trećine kreme odvojite i pomiješate s instant kavom.Pola tamne kreme nanesete na  marelice i poravnate,zatim stavljate bijelu kremu i na nju ostatak tamne kreme.Na vrh torte nastružete čokoladu

nedjelja, 29. listopada 2017.

Liječnici ovo kriju od nas: Ova biljka UBIJA 14 vrsta raka i 13 različitih infekcija!

Holistički liječnici i liječnici širom svijeta znaju da češnjak pruža izvanredne zdravstvene beneficije. Ovo su bolesti koje se mogu uništiti s češnjakom zbog njegovih jakih svojstava u borbi protiv infekcija:
Klebsiella infekcija
Meticilin Staphylococcus aureus otporan na meticilin (MRSA)
Aflatoxicosis povezan s mikotoksinima
Drozd (rast gljivica u usnoj šupljini)
Kvasac infekcije
Mycobacterium tuberculosis, Clostridium infekcija otporna na više lijekova
HIV-infekcije
Vibrio infekcije
Pseudomonas Aerigonosima
Streptococcus infekcije – Grupa 3
Herpes Simples 1 & 2, parainfluence tip 3
Citomegalovirus infekcija

Mnogi ljudi su koristili ovu biljku za liječenje raka. Čak je i Hipokrat savjetovao konzumiranje velike količine češnjaka zgnječenog, za liječenje ove bolesti.
Prema podacima koji su pohranjeni u literaturi Medline, češnjak je vrlo važan za liječenje ili prevenciju više od 150 zdravstvenih problema kao što su akumulacije plaka, trovanja živom, oštećenja DNA, rak, dijabetes i druge.

Jedna studija je pokazala da je češnjak dobar za 167 zdravstvenih problema, ali većina istraživanja ukazuje na ulogu češnjaka u liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raka, koji su glavni uzroci smrti.

Liječnici propisuju lijekove za zdravstvene probleme, ali vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje i trebate naučiti kako koristiti prirodu i ostati zdravi. Sada kada znate ovo o češnjaku, trebate ga uklopiti još više u svoj način ishrane.

Mnogi misle da su debeli a zapravo griješe! Evo zbog čega vam je stomak velik i kako se riješiti toga…

Nadutost nam može stvarati nelagodu, slažete se. Ovdje ćemo navesti neke od mogućih uzroka nadutosti.
Ukoliko jedete hranu tešku za varenje, vaš stomak će biti nadut. Zato trebate izbjegavati začinjenu hranu, brzu hranu. Moguće je i da vam neke namirnice smetaju, da ste alergični na njih. Većina osoba najčešće smeta gluten.
Trebate se informisati u kojim namirnicama se nalazim, te namirnice izbjegavajte.Možda vam zvuči teško preći na taj novi način ishrane, ali možete ako se potrudite. Namirnice s glutenom lako možete zamijeniti sa namirnicama koje nemaju gluten, stoga se informišite.
Količina

Količina hrane koju unosite može uticati na to kako će se vaš stomak osjećati. Zato ne treba da se prejedate niti da se izgladnjujete. Jedite normalne količine i obratite pažnju da ne jedete baš brzo.
Alkohol
Alkohol će dovesti do raznih problema, pred uništavanja organa, dovest će do nadutosti, bolova u stomaku i gasova.
Vještačka pića
Vještački, gazirani i slični sokovi su prepuni otrova. Samo će vam naštetiti. Bolje je da pijete prirodne sokove.
Kako biste se osjećali bolje trebate jesi laganiju hranu, dosta voća i povrća. Pored toga preporučuje se da pijete probiotike koji pomažu da se crijeva oporave.

4. Na laganoj vatri istopite zajedno obje vrste cokolade sa mlijekom.Maknite sa vatre i dodajte maslac,mjesajuci otopite maslac i prohladite kremu.
Prirodni probiotici su kefir, jogurt. Njihovom konzumacijom ćete primjetiti znatno poboljšanje kod probave.
Izvor: megagiga.info

DOMAĆI MASCARPONE SIR. Ne mogu vam opisati tu sreću što sam uspela napraviti mascarpone….

Od sada pravim isključivo ovaj domaći mascarpone. Mada, moram da vam priznam,u startu nisam bila sigurna u srećan ishod.

SASTOJCI
Za 250 gr mascarpone sira
500 ml slatke pavlake (vrhnja)
15 ml soka od limuna (to je 1/2 limuna)



PRIRPEMA
Slatku pavlaku “sipati u šerpicu i zagrejati na 80-82 °C. To vam je odprilike kada stavite vrh prsta u pavlaku veoma vreo osećaj ali ne dozvolite da pavlaka provri.

Sipati sok od limuna i još minut na vatri mešati a onda skloniti na stranu.Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.
Sutradan ( biće već malo gušća ) stavite gazu(2-3 sloja) na cediljku i u nju preručite masu i ostaviti da se cedi.



Kada podignete malo gazu, videćete kako se višak cedi. Nemojte nikako da stiskate da se iscedi.
Vratite opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.

Kada prođu i tih 24 h, izvadite iz frižidera i maskarpone je spreman za vaš omiljeni desert sa njim kao što je recimo Tiramisu torta ili neki drugi desert

POSLUZIVANJE
Koristila sam pavlaku sa 36 % mlečne masti.
Stvarno je vrlo jednostavno spremiti,samo što se mora čekati 48 h (ali se isplati) pre prve degustacije. Na kraju, kada sam izmerila dobila sam 260 gr mascarpona.

JEFTINIJE OD OVOGA NE MOŽE: ČOKOLADNI KOLAČ OD OSTATAKA IZ KUHINJE

SASTOJCI
2 čaše jogurta
1,5 čaša (od jogurta) šećera
2 čaše brašna
2 kašike kakaoa
1 kašičica sode bikarbone
1/2 čaše ulja


 
za preliv
100 gr čokolade
100 gr margarina
10 kašika mleka
5 kašika šećera


 
PRIPREMA
Pomešajte brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu. Postepeno sipajte jogurt i neprestano mešajte kašikom.

Sipajte ulje i mutite da se ulje sjedini,a šećer istopi. Sa malo margarina podmažite pleh i pospite brašnom.

Sipajte masu ravnomerno, i pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni, pa smanjite na 200. Pecite oko 20 minuta.

Ostavite da se prohladi. Otopite čokoladu, margarin i mleko. Sipajte šećer i mešajte dok se ne rastopi.
Isecite krajeve i ceo kalač izbockajte viljuškom. Prelijte prelivom, ostavite da se prohladi pa isecite na kocke i posluzite.

GLEDAJTE KAKO SU VAŠI ZUBI BJELJI U SAMO 2 MINUTE SA OVIM DOMAĆIM LIJEKOM

Savršeno beli zubi su ključ za prekrasan osmijeh. Međutim, obojen zubi su zajednički kozmetički problem koji pogađa i muškarce i žene.
Ako želite poboljšati način zube izgledati, mi vam dati savršen dom lijek koji će vam dati željene rezultate u dvije minute.

 
Ne morate trošiti novac na skupe stomatološke tretmane. Da biste dobili osmijeh ste oduvijek sanjali, koristite ovaj dom trik i odmah dobiti rezultate. Najbolje od svega, trebate samo nekoliko zajedničku kuhinju sastojaka, koji su i jeftini i lako dostupni – sode bikarbone i limuna.

UPUTE:
Dodajte kašiku sode bikarbone u posudu.
Izrežite limun na dva dijela i stisnuti jednu kašiku soka od limuna.

 
Dodajte sok od limuna sa sodom bikarbonom i miješati sastojke dok dobro uklopljena.
Nanesite mešavinu na zube, distribuciju ga ravnomjerno.
Ostavite da djeluje dvije minute.
Isperite usta i volju zuba.
Budite oprezni da ne koristite ovaj tretman prečesto, jer može oštetiti zub emajl.
ZDRAVLJE / DIJETE

REŠITE SE BRADAVICA I MLADEŽA JEDNOM ZA SVAGDA: NAJJEFTINIJI I NAJEFIKASNIJI LEK KOJI SVAKO IMA U ŠPAJZU

Godišnje posete dermatologu su uvek dobra ideja, ali često se desi da imate manjih problema s kožom, kao što su bradavice, koji ne zavređuju dugo čekanje u redu.
Pre nego što odete lekaru zbog problema s bradavicama, znajte da postoji mnogo jednostavniji i jeftiniji način da rešite ovaj problem… i stoji vam u špajzu.
Bradavice su bezazleni, ali nesnosni problem
Na svu sreću, ne morate da potrošite gomilu novca da biste ih se rešili!
 

 
Ako suvom krpom na njih nanesete jabukovo sirće 2-3 puta dnevno tokom jedne nedelje, prijatno ćete se iznenaditi rezultatima
Tokom te nedelje obratite pažnju na bradavice i videćete kako menjaju boju i na kraju otpadaju.
Jabukovo sirće može se koristiti i za uklanjanje mladeža
Za bolje rezultate preko mladeža stavite parče vate natopljeno jabukovim sirćem i flaster.
U stvari, jabukovo sirće nije lek samo za bradavice i mladeže, već je odličan lek za mnoge druge stvari
Jabukovo sirće se može upotrebiti za:
– uklanjanje bradavica i mladeža
– smirivanje opekotina od sunca

 
– lečenje proširenih vena
– borbu protiv alergija
– kao balzam za kosu
– kao tonik za lice
– kao sredstvo za detoksikaciju
Prema tome, uvek imajte bocu jabukovog sirća pri ruci! Vaše telo i vaš novčanik će vam biti zahvalni!
ZDRAVLJE / DIJETE

Milka torta! Torta koju bih ja mogla jesti svaki put, najomiljenija meni i mojim prijateljima

Sastojci  12 osoba
Za kore:
21 bjelanjaka
450 g šećera (mnogima je torta bila slatka,po želji smanjite šećer, po vašem ukusu )
300 g lješnjaka
3 žlice Pšeničnog oštrog brašna Podravka
Za kremu:
21 žumanjak
3 Pudinga vanilin Dolcela
6 žlica Pšeničnog oštrog brašna Podravka (120 g)
1l mlijeka

 
100 g šećera
250 g maslaca
2 Šlag pjene Dolcela
100 ml mlijeka
300 g Milka čokolade s lješnjacima
300 g Milka bijele čokolade

Priprema
1.
Odvojite 7 bjelanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg, a zatim umiješajte postepeno 150 g šećera.
2.
Sameljite 100 g lješnjaka, dodajte 1 žlicu brašna i lagano umiješajte u pripremljeni snijeg.
3.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 28 cm) čije ste dno prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
4.
Na isti način s preostalim bjelanjcima, šećerom, lješnjacima i brašnom ponovite isti postupak još dva puta tako da dobijete 3 kore biskvita.
5.
Za kremu sve žumanjke, puding i brašno promiješajte. Po potrebi dodajte malo mlijeka.
6.
Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte, odmaknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu od žumanjaka. Vratite na vatru i uz miješanje kratko prokuhajte, pazeći da ne zagori.
7.

 
Kremu ohladite uz povremeno miješanje, a zatim umiješajte razrađeni maslac.
8.
Šlag pjenu uspite u 100 ml mlijeka i umiješajte u čvrsti šlag.
9.
Pripremljeni šlag umiješajte u kremu, a zatim je podijelite na dva dijela. U jednu polovicu umiješajte tamnu čokoladu koju ste otopili na pari, a u drugu polovicu bijelu čokoladu.
Kremu dobro ohladiti pre nanošenja na biskvitnu koru.
10.
Na biskvitnu koru stavite polovicu tamne kreme, zatim položite drugu biskvitnu koru, premažite je polovicom bijele kreme, zatim stavite treću koru.
11.
Tortu premažite s ostatkom krema izvana i ukrasite lješnjacima.
Posluživanje
Tortu dobro ohladite i poslužite.
Savjet
Kako bi vam torta bila ukusnija, lješnjake popecite u pećnici, oljuštite ih, pa tek onda sameljite i koristite za tortu.

IZNENADITE SVOJ UKUĆANE OVIM DIVNIM RUČKOM: ZAPEČENA PUNJENA PILEĆA PRSA

file pilećih prsa (količina proizvoljna)

Za punjenje:
kulen (onoliko kriškica koliko je odrezaka), sir u listićima
1 luk
1 dl bijelog vina
5 žlica kiselog vrhnja
4 dl vod
vegeta, sol, papar

 
2 žličice gustina
10 dag tvrdog sira (gouda, edamer…)
Priprema:

Pileći fine uzdužno prerezati kako bi se dobili što veći i što tanji odresci. Svaki odrezak nježno istući batom za meso preko najlonske vrećice kako bi se još utanjio. (Vrećica se koristi kako se meso ne bi raspalo prilikom obrade jer je jako nježno). Na svaki komad odreska staviti po komadić kulena i sira, preklopiti i zakačiti čačkalicama sa strane. Odreske povegetiti ili posoliti. Svaki odrezak uvaljati u brašno pa pržiti na vrućem ulju s obje strane dok se ne zarumeni.

 
Izvaditi odreske na stranu pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk, doliti vino i pirjati dok tekućina ne ispari. Dodati tada vodu i vrhnje, pjenjačom promiješati, začiniti po ukusu. Kada prokuha, uliti gustin pomiješan sa malo vode kako biste dobili gustoću rijeđeg umaka. Odreske složiti u lim premazan maslacem, preliti preko njih umak od vrhnja, posipati ribanim sirom i zapeći u pećnici na 180ºC oko 30 min, dok se na vrhu ne stvori zlaćana korica. Poslužiti uz prilog po želji, no izvrsno paše rizi bizi i zelena salata.

SMANJITE MOKRAĆNE KISELINE, A EVO I KAKO!

Kako bi smanjili mokraćne kiseline, vjerujte da vam neće trebati nijedna tableta ili sirup, već je potrebno samo da izbjegavate neke namirnice, a isto tkao i da povećate unos nekih drugih namirnica.

Mokraćna kiselina se upravo javlja iz tog razloga, što ne znamo šta zabravo stvara tu kisleinu i šta koristiti kako bi ona nestala.

Mokraćna kiselina se javlja uz konzumaciju sljedećih namrinica:

– Uzimanje alkohola

– Visoka fruktoza kukuruza

– Masno meso

– Šećer

Mokraćne kiseline će nesttai ukoliko budete uzimali dosta ovih namirnica:

– Svježe voće

– Svježe povrće

– Neprerađene žitarice

– Nemasno meso

– Plodovi mora

– Piti dosta vode

Ovo je nekoliko savjeta, kako bi smanjili mokraćnu kiselinu, a neće vam trebati niti novac, niti liječnik.

Izvor: mojrecept.info

OVAJ ČAJ POMAŽE KOD NEPLODNOST, SAMO GA JE POTREBNO KORISTITI MJESEC DANA!

Neplodnost je jako škakljiva tema za svaku oosbu koja je ima. Dobro znamo da smo svi spremni piti ako treba i otrov samo da ima efekta.

Neplodnost možete izliječiti sa konzumacijom čaja od macine trave, od koje će te u roku od mjesec dana biti plodna osoba.

Sve što će vam biti potrebno su sljedeći sastojci:

– 2,5 dl hladne vode

– 1 velika kašika macine trave

Priprema se na sljedeći način:

U jednu šerpicu ubacite ove ssastojek, a zatim ostavite da proključa. Skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti tako da stoji oko sat vremena. Zatim tečnost procijediti i raspodjeliti u 4 doze.

Ovaj čaj pijte najmanje mjesec dana, a rezultate će te i sami uvidjeti.

Izvor: mojrecept.info

FANTAZIJA OD SIRA I PEČENI PAPRIKA ZAISTA TOPLO PREPORUČUJEM BAŠ JE FANTAZIJA

Divno predjelo za svaku prigodu
 Sastojci
    7 -10 kom crvene roga paprike (pečene)
    500 ml Milerama
    1 veliki ABC krem sir
    2 glavice češnjaka

 
    1 vrećica želatine u prahu (10 g) ili 1/2 Želatina FIX vrećice od Dr.Oetketa
    sol, papar

Priprema
    1.
    Ispeći dan ranije crvenu roga papriku, neka malo odstoji pod krpom da se bolje može očistiti od kožice te ju očišćenu ostaviti do sutradan u velikoj cjediljki da još pusti svoga soka.
    Sljedeći dan češnjak zamotati u alu-foliju i peći 40-tak minuta na 180 C, oguliti ljuske još dok je topli i zgnječiti ga vilicom.
    Crvenu papriku podjednakih veličina na trake složiti na tacnu.
    Ako se radi sa želatinom u prahu onda je u 3 žlice vode namočiti u šalicu i nakon 10-tak min u vodenoj kupelji lagano rastopiti a ako se radi sa Želatina FIX od Dr.Oetkera tada ništa močiti već direktno u sirnu kremu sipati i miksati (ja sam radila i jednu i drugu varijantu, obje su super!).

 
    Izmiksati Mileram, ABC sir, češnjak, posoliti i popapriti po želji te na kraju staviti rastopljenu mlaku želatinu  ili  Želatinu FIX.
    Duguljasti kalup (moj je d 24 X š 10 x v 7 cm) obložiti sa prozirnom folijom (duplo) tako da folija viri van kalupa sa svih strana.
    Složiti papriku prvo na dno a zatim po stijenkama kalupa i neka malo viri preko njega (vidi slikicu!!), na to staviti smjesu od sira, prevrnuti one viškove paprike na sir i još pokriti sa par trakica paprike.
    Onim viškom prozirne folije što je virio van kalupa lagano poklopiti sa jedne i druge strane i staviti u frižider da se dobro ohladi.
    Ovo je najbolje napraviti dan ranije.
    Neposredno prije serviranja preokrenuti na duguljasti tanjur, lagano dignuti kalup i odstraniti foliju. Ukrasiti okolo po želji npr. malo maslinama i listićima peršina ili bosiljka.
    Ako se ima pečena paprika u zamrzivaču posao se duplo smanjio...tako ja radim...:-))

EXTRA BRZE POGAČICE OD SAMO 4 SASTOJKA

Evo jos jedne verzije ovih finih pogacica,malo se razlikuju od ostalih zato sto se tako fino listaju.

SASTOJCI
300g brasna
250g maslaca
250g svjazeg kravljeg sira
sol,jaje za mazanje



PRIPREMA
Odvojite od maslaca kolicinu za jedan prst i ostavite na stranu.
Sve ostale sastojke dobro izmjesite rukama i razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika(po mogucnosti).

Premazite polovicu tijesta sa ostatkom maslaca koji ste razmeksali da ga mozete bolje razmazati.
Preklopite tijesto pa ponovite mazanje jos jedanput i opet preklopite.



Ostavite tijesto u hladnjaku oko 1-11/2 sat.
Razvaljajte tijesto sa valjkom na debljinu od otprilike 1cm i vadite pogacice manjom modlom.

Premazite ih jajetom i posipajte po zelji sezamom, kimom ili cime zelite.

Pecite ih u rerni na 180 stupnjeva.Kad se pocnu listati i kad lijepo porumene mozete ih vaditi van.
Ako vam je nesto nejasno u vezi recepta slobodno se obratite i ostavite poruku u komentaru mi cemo se potruditi da vam pomognemo i otklonimo nejasnoce kolko je to u nasoj mogucnosti.

PRIJATNO  i uzivajte u hrani

subota, 28. listopada 2017.

Čak i ljekari ne mogu objasniti: Ova dva sastojka skuhana zajedno liječe preko 30 oboljenja! (RECEPT)

Mnogo puta smo u našim člancima govorili o tome koliko su prirodni lijekovi uspješni u liječenju mnogih bolesti, pa i onih najtežih.

med-cimet

Mnoge osobe su se izliječile od raka jer su koristile prirodne lijekove. Zdravo su se hranili, unosili dosta vitamina i minerala i time ubili ćelije raka.

Zato se mnogi odlučuju na prirodno liječenje i odbijaju hemoterapiju koja osim loših, ubija i dobre ćelije u našem organizmu.

Informišite se i vidjet ćete koliko osoba se izliječilo od ove bolesti jer su koristili prirodne sokove od borovnice, cvekle i sl.

Vi imate izbor, ne dozvolite da vas drugi otpišu jer doktori vam neće reći koliko su prirodni lijekovi dobri za vaše zdravlje.

Zato se informišite i ne očajavajte. U ovom članku ćemo vam govoriti o prirodnom lijeku koji će ojačati vaš organizam, pomoći kod artritisa, srčanih bolesti, kod problema sa žuči, holesterolom itd. Pored toga, uspješan je kod liječenja raka.

Samo pomiješajte med i cimet. Tu smjesu konzumirajte 2-3 puta dnevno po kašiku. Ukoliko imate bolove uzrokovane artritisom, možete umasirati smjesu. Primjetit ćete znatno poboljšanje.

Izvor: megagiga

ZA 1 DAN NESTAO MI JE BOL U KOLJENIMA I ZGLOBOVIMA: Otkriven lijek koji možete sami napraviti!

Ovaj recept čine sastojci bogati bromelainom, vitaminom C, silicijumom i magnezijumom, koji ne smiruju samo bolna koljena i zglobove, već i jačaju tetive i ligamente.
Iako se uglavnom javlja u starijoj dobi, zbog starenja ligamenata i zglobova, to se takođe može pripisati lošem držanju ili nošenju neprikladne obuće duže vrijeme. Srećom, tu je efektan prirodni lijek koji vam može pomoći da izliječiti bol, bez obzira na uzrok.
Ovaj recept čine sastojci bogati bromelainom, vitaminom C, silicijumom i magnezijumom, koji ne smiruju samo bolna koljena i zglobove, već i jačaju tetive i ligamente.
Sastojci:

1 šoljica vode,
šoljica ovsenih pahuljica,
šoljica 100% soka od pomorandže,
2 šoljice kockica ananasa,
kašičica cimeta, p
ola šoljice drobljenih badema i
malo meda.
Priprema:
Stavite ovsene pahuljice u šerpu sa vodom i pustite da se kuvaju nekoliko minuta. Zatim pustite da se ohladi prije dodavanja u blender. Dodajte ananas, badem, cimet, sok od narandže, kao i malo meda po ukusu. Izmješajte dobro, dodajući malo vode dok ne dobijete željenu gustinu.

Uzimajte smjesu svakodnevno i bolovi će nestati, a vaše zglobovi, tetive i ligamenti će postati jači. Znatno olakšanje osjetićete već sutradan.
( LijekizPrirode.com )

Vanila keks! Ovi keksici su tako lagani i nezni,prosto su me osvojili na prvi zalogaj..

Sastojci
125gr butera
50gr secera u prahu
2 kesice vanil secera
50gr vanila pudinga

 
125gr brasna (mekog)

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider.
2.

 
Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.Seci snitice i formirati male kuglice, malo vece od lesnika.Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti.
3.
Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.
ako se vanilin puding zameni cokoladnim, dobiju se cokoladni keksici
POSLASTICE

POLPETE OD TIKVICA NESTO JAKO UKUSNO A BRZO I JEDNOSTAVNO ZA NAPRAVITI

Sastojci
Polpete
1kg tikvica
1 luk / srednje velicine
1 cesanj cesnjaka
100 grama krusnih mrvica

 
150 grama ribanog sira gaude
2 jaja
sjeckanog persina
soli, papra, mediteranska mjesavina zacina
Dip od kiselog vrhnja
1 kiselo vrhnje
3-4 zlice majoneze / ili po ukusu
1 cesanj cesnjaka
soli, papra

Priprema
Polpete
1.
Tikvice naribati, nasoliti i pustiti oko pola sata da odstoje. Ocijediti ih rukama koliko vise mozete.
2.
Sitno sjeckani luk prodinstati na malo ulja, na kraju dodati sitno sjeckani cesnjak, neka samo malo pusti miris. Ohladiti.
3.

 
Pomijesati sve sastojke, zaciniti. ako je tijesto malo rijetko, mozete dodati malo brasna. Ostaviti da odstoji oko pola sata u hladnjaku.
4.
Formirati polpete i peci ih u malo ulja ili masla. Mozete ih prije pecenja malo uvaljati u mrvice, ali onda popiju malo vise masnoce.
Dip
1.
Pomijesati sve sastojke, zaciniti i ostaviti malo da odstoji da se prozmu zacini.
2.
Servirati polpete uz dip. Nama su najfinije mlake ili ohladjene na sobnoj temperaturi. Uz to fino pase tzatziki ili mijesana salata sa sjeckanom fetom. Mogu biti kao predjelo, ili samostalni obrok, pa cak i prilog.
Opcija: uvaljati ih u mrvice, polijte malo otopljneog maslaca po njima, bit ce jos ukusnije i zapecite u pecnici.

Posluživanje
Opcija: peci polpete u pecnici.

MUČE VAS ČIR, ASTMA, BOLOVI U KOSTIMA, NESANICA I SLAB VID: Lijek je u jednoj namirnici

Sigurno ste čuli koliko je bademovo mlijeko zdravo, ne sadrži hlesterol i liječi mnoga oboljenja, kao: Čir nа žеlucu i dvаnаеstоpаlаčnоm crijеvu.
Bаdеmоvо mlijеkо pоdstičе lučеnjе žuči i prаžnjеnje žučnе kеsе. Kоrisno za prеhlаdu, аstmu, nеsаnicu, impоtеnciјu, аnеmiјu. Odličаn je izvоr еnеrgiје, razvija mоždаnu аktivnоst i јаčа mеmоriјu.

Čаšа bademovog mlеkа sаdrži 50% prеpоručеnog dnеvnog unоsa vitаminа Е – аntiоksidаnsa kојi smаnjuје rаst slоbоdnih rаdikаlа, kојi mоgu dа prоuzrоkuјu rаk.
Bоgаt је vitаminimа B i gvоžđem, kојi su nеоphоdni zа rаst i zdrаvо funkciоnisаnjе mišićnоg tkivа. Bаdеmоvо mlijеkо nе sаdrži lаktоzu, tаkо dа mоžеtе dа gа piјеtе slоbоdnо, bеz strаhа оd prоbаvnih pоrеmеćаја.

JEDNOM SEDMIČNO URADITE OVO I RECITE ZBOGOM DUBOKIM BORAMA I OŽILJCIMA

Ova namirnica je izuzetno bogata linolnom kiselinom i skvalenom, moćnim antioksidansima koji stimuliraju proizvodnju kolagena.
To usporava pojavu bora. Skvalen štiti kožu od sunca. Također obiluje vitaminom E i gama oryznol, poznatim po svojim sposobnostima da štiti srce i smanjenje holesterola.
 

 
Nažalost, osim japanaca, većina ljudi nisu svjesni te činjenice. Riža čini čuda kada je u pitanju podmlađivanje kože.
Dajemo vam recept super jednostavane maske od riže koja će izgladiti vaše bore i dati vam lijep ten.
Treba vam:
3 kašike riže
jedna kašika mlijeka
jedna kašika meda

 
  Priprema
Kuhati i ocijediti rižu. Sačuvati vodu. Pomiješati kašiku toplog mlijeka u rižu, zatim dodajte kašiku meda.
Nanijeti masku na čistu i suhu kožu. Ostavite je da se osuši. Očistite lice i isperite ga s vodom u kojoj ste skuhali rižu.
Rižina voda ima snažana antioksidativna svojstva. Ona vlaži kožu i stimulira cirkulaciju, također pomaže u uklanjanju bora i ublažava upale. Ova maska će učiniti vašu kožu zdravom i hidratiziranom.
Za optimalne rezultate, ponoviti ovaj tretman barem jednom sedmično. Bit ćete zapanjeni izgledom vašeg tena u ogledalu – izgledat ćete 10 godina mlađe.
ZDRAVLJE / DIJETE

RUČAK KOJI BI MOGLA JESTI SVAKI DAN PLUS RECEPT ZA OSVJEŽAVAJUĆI UMAK

sastojci:
6-7 listova kora za pitu
400 gr svježeg sira
1 jaje
1 kašika kiselog vrhnja
po ukusu soli
za premazivanje:

 
1 jaje
3 kašike ulja
3 kašike jogurta
UMAK
1 mali krastavac
1 čen bijelog luka

 
1/2 l jogurta
po ukusu so,biber

PRIPREMA
1.
Sjediniti sir,jaje,kiselo vrhnje i so.Posebno umutiti jaje,ulje i jogurt,za premazivanje kora.Sve kore isjeći na 4 trake.Na radnu plohu staviti isječene trake,pa premazati sa malo smjese za premazivanje.
2.
Prekriti drugom trakom.Na jedan kraj staviti 1 kašiku fila sa sirom.
3.

Preklopiti,pa nastaviti preklapanje, oblikujući trokutiće.
4.
Redati u pouljen pleh.Na isti način pripremiti i ostale trokutiće,dok se sastojci ne utroše. Pouljiti,pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200 C.Peći dok ne porumene.
5.
Pečene ostaviti par minuta!
6.
Poslužiti sa umakom (sitno naribati krastavac i češnjak,preliti jogurtom,posoliti i pobiberiti,po ukusu.Sve sjediniti,pa ostaviti u frižider bar pola sata,da se okusi prožmu)!
Posluživanje
Poslužiti toplo!

Lešnik štanglice

SASTOJCI
Kora
4 belanceta
prstohvat soli
80 g secera
20 g brasna
80 g pecenih, mlevenih lesnika


 
Fil
8 zumanaca
120 g secera
50 g brasna
170 g mleka
90 g cokolade za kuvanje
110 g putera

Ostalo
30-ak g pecenih, mlevenih lesnika


 
PRIPREMA
U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i 20 g brasna. Umesati zicom.

Podmazati i brasnom posuti tepsiju cca. 30x20cm i sipati umucena belanca. Poravnati. Peci 20 minuta na 180 stepeni. Probati cackalicom da li je gotovo.

Za to vreme napraviti fil. Umutiti 8 zumanaca sa 120 g secera. Tome dodati 50 g brasna i 170 g mleka. Mozete ga kuvati na pari, ali ja volim direktno na ringli na jako slaboj vatri, uz neprestano mesanje zicom. Dodati 90 g cokolade za kuvanje. Kuvati dok se fil ne zgusne. Kada se ohladi dodati 110 g umucenog putera. Sve zajedno dobro umutite mikserom.

Premazati preko ohladjene kore i odozgo posuti sa 30-ak grama mlevenih pecenih lesnika. Ohladiti.

Iseci na stanglice ili kockice i uzivati. Prijatno! :)

petak, 27. listopada 2017.

IZLIJEČITE SINUSNU INFEKCIJU ZA SAMO 20 SEKUNDI: Napravite ovaj domaći napitak i gledajte ČUDO! (RECEPT)

Sinusna infekcija je stanje kada dođe do oticanja ili upale tkiva obloge sinusa. Do toga dolazi kada su sinusi ispunjeni tečnošću i bakterijama umjesto zraka.

Uobičajeni simptomi upale sinusa su:
glavobolje
gubitak mirisa
kašalj ili zagušenja
umor
zadah
groznica
pun nos
bol u tom predjelu

Srećom, postoji način kako da učinkovito izliječite ovu infekciju.

Potrebni sastojci:

1/2 šolje čiste vode za piće
1/4 šolje jabukovog sirćeta
1 kašika sirovog meda
1 kašika aleve paprike
1 cijeđeni limun

Priprema:

Skuhati vodu, a zatim nasuti u šolju. Dodajte jabukovo sirće i promiješajte, onda neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon što se ohladi, dodajte biber i med i ponovo promiješajte. Na kraju, dodajte limunov sok i dobro izmiješati.
Za najbolje rezultate, popijte ovo rješenje na prazan želudac prije doručka i prije odlaska u krevet.
Kuhinjska sol je glavni izvor iona Na+ i Cl- za ljude i životinje. Ioni Na+ imaju ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima od održanja stalnog krvnog tlaka do održanja rada živčanog sistema. Zato je unošenje kuhinjske soli neophodno za život. Sol se možete koristiti u medicinske svrhe.
Evo kako se možete riješiti mnogih zdravstvenih problema uz blagodeti ovog začina.

1. Alergije i zapaljenje sinusa

Osobe koje imaju problema sa hroničnim sinuzitisom ili imaju proljećne alergije trebali slijepo da se drže ovog čudotvornog rastora od soli koji će im pomoću u otklanjaju tegoba zapušenosti nosa jer je sol idealno riješenje za zapaljenu sluzokožu. U tri decilitra prokuhale vode sipajte malu kašičicu soli. Kada se tečnost ohladi, špricem ispirajte nozdrve dva puta dnevno. U početku će vam biti malo nelagodan osjećaj, ali nakon par dana ćete se navići kada budete osjetili poboljšanje.

2. Bol u grlu

Svi znamo koliko bol u grlu može da bude iritantna i uporna, kako biste umanjili bol u grlu napravite tečnost kojom ćete nekoliko puta dnevno ispirati grlo. U dva decilitra vode sipajte jednu kašičicu soli i mješajti dok se sol ne rastvori.

3. Osjetljive desni koje krvare

Mnogi imaju problema sa osjetljivim desnima koji najčešće prokrvare, što kasnije može dovesti do ozbiljnog oštećenja ili u najgorem slučaju paradentoze. kao preventivu napravite rastvor kojim ćete prilikom svakog pranja zuba ispirati usta. Jednu kašičicu soli rastvorite u jedan decilitar vode. Ovim rastvorom samo isperite usta i nakon toga ispljunite.

4. Otečene noge

Bol i otok u nogama je postala skoro svačija svakodnevica. Kako biste se nakon napornog dana na poslu riješili ove neprijatne posljedice dugog stajanja idealno bi bilo da pripremite kupku za stopala. U toplu vodu sipajte četiri kašike soli i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, lavande ili nane.

5. Zubobolja

Zubobolja zna da bude uporna, kako biste na prirodan način ublažili bol potrebno je da usta ispirate rastvorom napravljenog od jednog decilitra tople vode, dodajte dvije kašike sirćeta i jednu kašičicu
soli. Imajte na umu da je ovo samo privremeno riješenje prije nego što posjetite stomatologa
izvor; http://alternativno.net

MED I ČUVARKUĆA: Protiv mioma na maternici i cista na jajnicima

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati. Cvjeta od mjeseca srpnja do listopada i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.

Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće: Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće
– 1 čaša vrele vode

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.

Med i čuvarkuća kao prirodni lijek

Potrebno vam je:

– 500 grama domaćeg meda
– 300 grama listova čuvarkuće

Priprema lijeka:

Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.
Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.

Mast od čuvarkuće

Potrebno vam je:

– 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće
– 200 grama masti

Priprema:

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je ljekovita za: rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

Lagana Torta

Nakon puno pročitanih recepata, nekoliko kombinacija, konačni proizvod je ova lagana torta bez margarina, jako ukusna i jednostavna za izradu.
SASTOJCI
BISKVIT:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
3 žlice krušnih mrvica
1 prašak za pecivo
malo sjeckane čokolade




KREMA 1:
2 dcl vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
100 g sjeckanih oraha

KREMA 2:
3 vrećice pudinga od vanilije
1,5 l mlijeka
2 jaja
2 žlice brašna (oštrog)
2 žlice gustina
6 žlica šećera




JOŠ POTREBNO:
100 g mliječne čokolade
10 kom petit keksa (mljevenih)
2 dcl vrhnja za šlag
1 kremfix

PRIPREMA
BISKVIT:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjke, šećer, brašno, mrvice, prašak za pecivo i čokoladu dobro izmiksati, te dodati pola snijega od bjelanjaka, lagano izmiksati i na kraju ručno umiješati ostatak snijega u jednoličnu masu.
Kalup premazati margarinom, pobrašniti i izliti smjesu.Peći u zagrijanoj pećnici  na 180 stupnjeva oko 30 min.
KREMA 1:
Čokoladu i vrhnje za šlag grijati na pari dok se čokolada ne otopi te dodati sjeckane orahe.
Sve dobro promiješati.

KREMA 2 :
1 l mlijeka i šećer staviti kuhati. U međuvremenu u 0,5 l mlijeka dodati jaja, brašno, gustin i prašak za puding i sve dobro izmiješati.  Kada mlijeko počne kuhati polagano dodavati mješavinu sa pudigom uz neprestano miješanje. Skuhati gustu kremu.
Vruču kremu podijeliti na 3 dijela. U prvi dio još dok je krema vruča dodati petit kekse.  U drugi dio dodati mliječnu čokoladu. Treći dio je bez dodataka.
Vrhnje istuči sa kremfiksom u čvrsti šlag. Pola šlaga staviti u hladan treći dio kreme(izmiksane) i lagano sjediniti mikserom . Drugu polovicu dobivenog šlaga staviti u ohlađen drugi dio kreme (onaj čokoladni, izmiksani) i lagano sjediniti mikserom.

SLAGANJE TORTE:
Ohlađeni biskvit izvaditi iz kalupa.  Biskvit staviti na tacnu, tanjur za torte i ponovno staviti obruč oko njega.
Biskvit preliti vručom KREMOM1.  Kada se krema1( orasi i čokolada)  ohladi  staviti dio kreme 2 sa keksima(toplu),a kada se sve zjedno ohladi stavimo dio kreme sa šlagom i na vrh stavimo čokoladni dio kreme 2.
Ostaviti u frižider nekoliko sati, zatim maknuti obruč i tortu sa strane premazati čololadnom kremom ( a možete ostaviti malo i neke druge).
Tortu ukrasiti naribanom čokoladom i sjeckanim orasima.
Važno: Kremu sa orasima stavljati vruču na biskvit,pričekati da se ohladi. Kremu2 sa keksima stavljati toplu po kremi1, lakše se razmaže. 
Krema2 sa čokoladom i krema2 bez ičeg trebaju biti hladne prije miješanja sa  istučenim šlagom, te svaku dobro izmiksati pa dodavati šlag.
Posluživanje
U svako doba dana dobrodođe komad ove lagane torte, uživajte!!

Izvor: coolinarika.com

Crnac u bijelom...Recept za ovaj kolač je vrlo jednostavan, a rezultat sočan i kremast pa se nadam da će ga netko isprobati i uživati u neodoljivom spoju okusa

Recept za ovaj kolač je vrlo jednostavan, a rezultat sočan i kremast pa se nadam da će ga netko isprobati i uživati u neodoljivom spoju okusa

SASTOJCI
Krema
500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
2 vrečice praška za cappuccino vanilija
1 Šlag fix Dolcela



Tijesto
6 bjelanjaka
70 g šećera
prstohvat soli
125 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
6 žumanjaka
3 pune jušne žlice Lino lada nougat
140 g mljevenih oraha
30 g brašna
na vrh noža Prašak za pecivo Dolcela



PRIPREMA
Zagrijati slatko vrhnje do vrenja. Maknuti s vatre pa ubaciti natrganu bijelu čokoladu i prašak za cappuccino. Miješati dok se potpuno ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Nakon što je na pola ohlađeno staviti u hladnjak da se ohladi do kraja.

Pripremiti tepsiju od pećnice veličine cca 33x30 cm, obložiti ju papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 st.C.

Za tijesto odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa 70 g šećera i par zrna soli.

U drugoj posudi miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je postane pjenasto dodati jedan po jedna žumanjak, a nakon svakog miksati dok se dobro umiješa u ostatak smjese. Zatim dodati 3 pune žlice nutelle pa miksati da nastane gusta smjesa jednolične boje. Sad dodati dvije žlice snijega od bjelanjaka kako bi se lakše dodali suhi sastojci. Dodati mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo, a na kraju dodati preostali snijeg od bjelanjaka.

Tijesto uliti na papir za pečenje pa ravnomjerno raširiti po cijeloj širini tepsije. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.

Pečeno ostaviti da se ohladi pa odrezati na tri trake jednake širine (npr. 11x30 cm).

Ohlađenu kremu izvaditi iz hladnjaka pa razraditi mikserom. Dodati učvršćivač za šlag pa miksati do željene čvrstoće.

Slagati traku biskvita, premazati trećinom kreme, drugu traku biskvita, premazati drugom trećinom kreme, treću traku biskvita pa premazati ostatkom kreme i ukrasiti po želji ili jednostavno naribati po vrhu čokolade.

POSLUZIVANJE
Napomena: Kod slaganja traka biskvita treba biti pažljiv, prebacivati ga raširenih prstiju i dlanova jer je biskvit sočan i osjetljiv na savijanje.

četvrtak, 26. listopada 2017.

MAJKE,ŽENE,DJEVOJKE! Evo kako sam sama umanjila strije poslije porođaja! Ako mogu ja, možete i vi

Strije su vidljive linije na površini kože, a najčešće se pojavljuju na stomaku, bedrima, nadlakticama, stražnjici i grudima.
Iako je trudnoća moj glavni razlog zbog kojeg su mi nastale strije drugi razlozi za pojavljivanje strija uključuju naglo debljanje ili mršavljenje, brži rast, nasljedni faktor, stres i promjene fizičkog stanja žene.

 
One mogu poljuljati samopoudanje, ali srećom postoje i određeni prirodni načini na koje možete smanjiti njihov izgled.

  Ja nisam vjerovala, ali nakon što mi je prijateljica preporučila, pokušala sam i rezultati su me iznenadili.
Moram napomenuti, nisu skroz nestale, ali se jesu znatno smanjile.
Poslije sam saznala zašto ovo djeluje.
Riječ je o soku iz krompira.

 
Sok od krompira odličan je prirodni lijek protiv strija, jer sadrži vitamine i minerale koji podstiču rast i obnovu ćelija kože.
Krompir izrežite na deblje kolutove te njima trljajte zahvaćeno područje par minuta vodeći računa da sok od krompira “pokriva” pomenuto područje. Sačekajte da se sok osuši te ga isperite mlakom vodom. Tretman ponavljajte svakodnevno.
Ja sam bila uporna i svaki dan koristila.

  Pa sam se sjetila narendati krompir i tako oblagati kožu.
Nadam se da ću ostati anonimna, ali želim da svakažena pokuša i bude zadovoljnija svojim izgledom kao ja sad.

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO JEDETE MED I CIMET SVAKI DAN

Nаučnici tvrdе dа је mеd је vrlо еfikаsаn u lijеčеnju brојnih bоlеsti a kаdа sе kоmbinuје sа cimеtоm pоstаје smrtоnоsnо оružје zа virusе, visоk nivо hоlеstеrоlа i šеćеrа u krvi i drugih nеpriјаtеlја za nаšе zdrаvlје. Моždа zvuči nеvjеrоvаtnо, аli mjеšаvinа оd mеdа i cimеta zаistа lijеči skоrо svе bоlеsti. Štа višе, оvi rеlаtivnо јеftini sаstојci mоgu sе kupiti u gоtоvо svim vеćim prоdаvnicаmа.

 
 Srčаnа оbоlјеnjа Nаprаvitе pаstu оd mеdа i cimеtа. Mažite je nа kriškе hljеbа umjеstо mаrmеlаdе i rеdоvnо јеdite zа dоručаk. Оvо ćе smаnjiti nivо hоlеstеrоlа u аrtеriјаmа i sprеčiti infаrkt. Аrtritis Dоdајtе dvijе vеlikе kаšikе mеdа i јеdnu kаšiku cimеtа u čаšu sа tоplоm vоdоm. Piјtе uјutru i uvеčе. Kаdа sе rеdоvnо kоnzumirа mоžе pоmоći kao lijеk prоtiv rаkа, pа čаk izliječiti hrоnični аrtritis. Infekcija žučne kese Pomiješajte dvije veće kаšikе cimеtа i јеdnu kаšiku mеdа u čаši sа mlаkоm vоdоm. Piјtе gа svаki dаn. То ćе uništiti mikrоbе u žučnoj kеsi. Hоlеstеrоl Pomiješajte dvа vеćе kаšikе mеdа i tri kаšikе cimеtа u vеlikој čаši sа čајеm. Kаdа ovo budete pili, nivо hоlеstеrоlа ćе se smаnjiti zа 10 оdstо u samo dvа sаtа. Prehlada Аkо imаtе prehladu, uzmitе јеdnu vеliku kаšiku mеdа sа ¼ kаšikоm cimеtа. Uzimajte ovo tri dаnа zа rеdоm. То ćе rijеšiti prehladu, hrоnični kаšаlј i

 
začepljenje sinusa. Bolovi u stomaku Med u kоmbinаciјi sа cimеtоm ćе eliminisati bоlоvе u stоmаku. Redovnim uzimanjem, možete iskorijeniti čir na želucu. Imuni sistеm Rеdоvnо uzimаnjе mеdа i cimеtа u prаhu јаčа imunitеt i štiti оrgаnizаm оd bаktеriја i virusа. Grip Špаnski ljеkаri su оtkrili dа mеd sаdrži prirоdnе sаstојkе kојi ubiјајu virusе i štite оd gripа. Gubitаk tеžinе Kuvајtе čаšu vоdе sа mеdоm i cimеtоm u prаhu i piјtе svаkо јutrо nа prаzаn stоmаk pоlа sаtа prijе dоručkа. Kаdа sе rеdоvnо kоnzumirа pоmаžе u gublјеnju kilоgrаmа. Zаdаh Svаkоg јutrа ispеritе ustа tоplоm vоdоm, pomešajte jednu kаšiku mеdа i cimеtа. To pоmаžе dа sе оdrži svjеž dаh zа ciо dаn.

Đul pita

Stari recept iz knjižice recepata koje je davno izdavao časopis "Svijet". Jako slično baklavi a nekako mi se čini i jednostavnije. Baš smo uživali u ovim slatkim roladicama.

SASTOJCI
1/2 kg kora za savijače
250 grama mljevenih oraha
250 grama maslaca
grožđice po želji



Preljev
400 grama šećera
3 dl vode
1 limun



PRIPREMA
Rastopite maslac pa prve četiri kore namažite svaku posebno i složite jednu na drugu a četvrtu koru posipajte orasima i zarolajte. Nakon toga slijedeće 4 kore. Ja sam imala u pakiranju 12 kora pa su mi ispale 3 štruce.

Štruce izrežite na oko 3 cm širine.
Maslacem dobro namažite tepsiju.

Poslažite u protvan ali nek vam bude zgusnutije poslagano nego što je meni.
Pecite oko 40 min. dok ne porumeni.

Zakuhajte vodu sa šećerom pa u to dadajte ploške limuna i vruć kolač dobro natopite sa preljevom i ostavite da upije.

Regentova torta

Bogata čokoladna torta, sa finim čokoladnim kremom između sedam mekanih biskvitnih korica. Omiljena poslastica bavarskog princa Regenta, pa stoga i ima sedam korica koje simbolizuju 7 Bavarskih oblasti.

SASTOJCI
za kore:
8 jaja / razdvojenih
250 g šećera u prahu
200 g brašna


 

za krem:
1/2 l punomasnog mleka
3 žumanaca
50 g skroba
100 g šećera
1 štapić bourbon vanilije
30 g kakaa
150 g gorke čokolade
100 g šećera u prahu
300 g omekšalog maslaca


 

za glazuru:
150 g crne čokolade (couverture)
20 g kokosove masti

PRIPREMA
1. Ulupati belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg. Umešati razmućena žumanca, zatim pažljivo umešati brašno. Na 7 listova papira izcrtati krug vel. 26 cm.

2. Na svaki raspodeliti podjednako tetsa, razmazati ravnomerno, i peći jedan po jedan (ili 2 u zavisnosti od veličine pećnice) na 200*C, oko 8 min., tj dok ne dobiju zlatno zutu boju. Na svaki pečeni list staviti obruč 26 cm kako bi odstranili moguće, neravne ivice. Tako jednake i pripremljene kore pustiti da se ohlade.

3. Za krem razmutiti žumanca sa šećerom i skrobom. Zavreti mleko i kakao sa rasečenom vanilom. Procediti i odstranini vanilu.
Mešavinu od žumanaca staviti na vatru, i odmah naliti vrelom mešavinom od mleka i kakaa, neprstano mešajući, zakuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, i umešati rastopljenu čokoladu. Nakon toga krem provući jednom kroz cedilo da bi se razbile moguće grudvice. Povremeno mešajući ohladiti krem na sobnoj temperaturi.

4. Naseckati omekšali maslac (sobne temperature) i penasto ga ulupati sa šećerom u prahu. Mešajući dodavati malo po malo čokoladnog krema.
Vodite računa da krem i maslac budu približno iste temperature, u suprotnom će se masnoća razdvojiti.

5. Na svaku koru rasporediti podjednako kreme, razmazati, pa ih poređati jednu na drugu. Kremom na zadnjoj kori premazati površinu i obod torte. Ostaviti da se hladi oko 3 sata.

6. Rastopiti čokoladu sa kokosovim maslom, i preliti tortu sa svih strana. Ukrasiti kremom ili čokoladnim ornamentima.

BOŽIJE ČUDO - ovo je najbolji lijek za bolove u kičmi

Kičma i bolovi: Slučajno se nadjem u društvu gdje se pričalo o zdravlju. Pričalo se o problemu sa kičmom i bolom u nozi. Jedna starija gospodja daje savjet drugoj. Kaže uzmi šaku plave gline i zamijesi kao hljeb sa sirčetom, ako je jako onda ga razblaži malo s vodom. U to ide nekoliko vrhova koprive koji se prvo isitne ili samelju. Kada je sve gotovo stavi se smjesa na krpu i najlon. Bolno
mjesto se namaže maslinovim uljem i stavi se ona obloga. Tako sedam dana i bol iz noge će prestati. Da glina ima ljekovita svojstva te da potiče obrambene mehanizme organizma zna se već jako dugo: bolesne ili ozlijeđene životinje, primjerice, oduvijek bi tražile zemlju koja sadrži glinu da u nju

 
‘zakopaju’ bolni dio tijela i uvijek bi je nepogrešivo našle. Danas ljekovitu moć gline priznaje i medicina jer je poznato da glina sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente, zatim aluminij, kalij, silicij, kalcij, natrij, željezo, srebro, magnezij bakar i olovo. Glina pomaže u zarastanju rana, eliminira nečistoće iz tkiva, krvi i limfe, povećava smanjenu radioaktivnost u organizmu, a apsorbira preveliku, tako da se posebno preporučuje nakon ili između zračenja mazati na oboljelo mjesto. Glina pomaže kod mnogih bolesti: anemije, bolesti dišnih putova, arterioskleroze, crijevnih oboljenja, trovanja, čira, viška želučane kiseline, promjena na koži, opadanja kose, bolnih menstruacija, a možete je uzimati i ako nemate posebnih zdravstvenih problema, za čišćenje organizma ili podizanje energije. Isprobajte:

 
Glina kao oblog primjenjuje se tako da je pomiješate s destiliranom vodom, napravite od nje srednje gustu pastu koju nanosite na bolno mjesto. Važno je napomenuti da se glina ne smije spravljati u metalnim posudama ili miješati metalnom žlicom. U dodiru s metalom mijenja svojstva. Ako imate problema s koljenima ili kralježnicom, budite uporni. Osim ‘izvlačenja’ boli, glina ima i nevjerojatnu moć obnavljanja hrskavice pa bi vam mogla pomoći i kod bolesti za koje vam liječnici preporučuju operaciju ili od kojih su digli ruke. U tom slučaju budite strpljivi i glinu mažite barem nekoliko mjeseci. Kako se glina pije: Jednu žličicu (plastičnu ili drvenu) gline zamutite u staklenoj čaši u 1,5 dl obične vode i ostavite da odstoji preko noći. Glina se uvijek pije ujutro, na tašte. Prvi tjedan ujutro popijete samo vodu, a talog od gline ostavite na dnu čaše. Drugi tjedan ujutro promiješate talog u vodi i pustite da malo odstoji, a onda popijete tu srednje mutnu vodu, a glinu koja se slegnula na dnu čaše ostavite. Treći tjedan ujutro promiješate glineni talog i vodu i odmah popijete sve. Vrlo brzo primijetit ćete blagotvorne učinke, a i oni koji nemaju nikakve tegobe, osjetit će da se organizam očistio, da im je koža čistija i sjajnija, da imaju više energije. I ne bojte se, glina ne ostavlja nikakav talog u tijelu ili crijevima, a nekada su se davno i vojnici oboljeli od tifusa, dizenterije i raznih infekcija liječili pijenjem rastvora gline. Nabaviti je možete u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama, samo morate napomenuti da trebate glinu za pijenje, ona za obloge je malo krupnija. Maska za lice: 2-3 plastične ili drvene žličice pomiješajte s nekoliko kapi limunova soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smjesa. U smjesu možete dodati bademovo ulje, kantarion ili maslinovo ulje. Masku nanesite na lice i držite do pola sata. Umijte se i nanesite hidratantnu kremu. Glina smiruje upale kože, liječi akne, poboljšava formiranje kolagena i elastina, pomlađuje i osvježava kožu. I za kraj: Kod konkretnih tegoba, i oblozi i maske učinkovitiji su ako se glina istodobno uzima i oralno.

MEDICINA IZ KUHINJE: DOMAĆA MAST PROTIV BOLNIH ZGLOBOVA: POMAŽE VEĆ POSLIJE PRVOG NANOŠENJA

Ne ograničavajte se jednim tretmanom, ponovite ga 4-5 dana uzastopno. Efekat ćete osjetiti već poslije prve procedure. Poslije ponavljajte po potrebi. Masti biće dovoljno za nekoliko dana. Čuvajte je u frižideru.

 
Priprema se od jednostavnih sastojaka, koje u kuhinji posjeduje svaka domaćica. Recept je veoma djelotvoran i pomaže već poslije prvog nanošenja…

Svima nama su poznati bolni osjećaji u zglobovima. Obično bol osjećamo u koljenima, ramenima, laktovima. Osjećamo se slomljeno. Poslije četrdesete vjerujemo da je to propratna pojava starenja. A šta ako se bolovi pojavljuju u 25-30 godina? I to je starost?

Naravno, razloga može biti više – traume, preopterećenja, lomovi, artritis, reuma, ali sada nećemo raspravljati o tome, nego kako da se riješimo bolova u zglobovima u rekordnom roku.!
Priprema:

 
Za pripremu masti biti će potrebno: med, senf (najbolje je ljuti), so i soda. Od svega po 1 supena kašika. Sve dobro promešajte do homogene smjese. Stavite u praznu kutiju od kreme ili u neku drugu ambalažu. Ovo će biti vaša spasonosna mast.

Primjena:

Bolno mjesto dobro namazati ovom mašću i napraviti oblog, odnosno staviti najlonsku kesu i zavezati toplim, najbolje vunenim šalom. Tako držati 1,5-2 sata. Proceduru je najbolje raditi pred spavanje, da bi nakon uklanjanja obloga bolni zglob ostao u mirnom stanju. Ujutru isprati.

ROLANO CARSKO MESO I PUNJENI KRUMPIR

Recept sam vidjela na TVu i morala sam isprobati. Malo drugačiji i interesantniji način pripreme carskog mesa koje je poprilično jeftino ,a pečenje izdašno i ukusno.Kožica je vrhunski hrskava.
Sastojci
2 kg carskog mesa sa kožom
15 dag pršuta
vegeta
6 krumpira
panceta
1 mrkva

 
mast
mljevena crvena paprika
voda

Priprema
1.
Carsko meso,bez rebara,odvojimo od kože,ali ne sasvim do kraja.Pred kraj npr.oko 1 cm ostavimo spojeno sa ostatkom mesa.Kada odvajamo od kože neka uz  kožu ostane pola centimetra masnoće.
2.
Meso povegetimo i obložimo pršutom. Zarolamo ga,ali počinjemo od suprotnog kraja od onog odakle smo započeli odvajati meso od kože.

3.
Tako  nam koža bude vanjski dio našeg zarolanog carskog mesa.
Meso možemo pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru,a sutradan peći.

4.
Kada smo napravili roladu započinjemo puniti krumpire.
Krumpiru izdubimo sredinu nožićem kojim vadimo sredinu jabuke i unutra stavimo komadiće pancete i mrkve.Začepimo komadićem krumpira kojega smo izdubili.
Stavimo u tepsiju zajedno sa mesom(koža prema gore).Na meso i krumpir stavimo po malo masti,vegete i crvene paprike.
U tepsiju ulijemo i vode da pokrije dno.

 
5.
Pečemo na 180 stupnjeva oko 2 sata.Meso treba duže peći na lagano jer je debelo i teško se peče.Tijekom pečenja okrenemo jednom meso i krumpir.Više puta podlijemo.Na kraju meso opet okrenemo i pojačamo temperaturu da se lijepo zapeče.
Pečeno meso režemo na fete prst debele.Uzmite dobar nož jer kožica je izuzetno hrskava pa se teže reže.
Serviramo uz punjeni krumpir i salatu po izboru.

srijeda, 25. listopada 2017.

"ORAŠČIĆI" OVI KOLAČIĆI ĆE VAS NAPROSTO FASCINIRATI ,JEDNOSTAVNI SU ZA PRIPREMU A JAKO SU UKUSNI

Sastojci:
tijesto:
180 g putra
100 g šećera u prahu
100 g mljevenih oraha
1 žlica kakao-a
220 g glatkog brašna
orah krema (količina za cijelu smjesu)
100 g oraha

 
1,5 čepa ruma
3 žlice (+-) marmelade od marelice
žuta krema (količina za cijelu smjesu)
2 žutanjka
3 vrećice vanil šećer
4 žlice šećer
2-3 žlice oštrog brašna
1,25 dl mlijeka
80 g putra
2-3 žlice likera od oraha (po ukusu)
Priprema:

 
1. za tijesto- pustiti putar da samo malo omekša
2. zamijesiti sve sastojke te kidati male komadiće koji se utiskuju u kalup – nek tijesto
ispuni udubinu.ali ne da viri.. kalupi se ne trebaju mazati..
3. naslagati sve kalupiće na lim i peći na 180°C 20 ak minuta .. u toku pečenja tijesto će
sa malo napuhati ali u hlađenju se ispuše..
4. ispečene orahe vadite tako da malim oštrim nožićem samo lagano odvojite neki dio i oni
samo ispadnu van.. neka se ohlade do kraja.. ispadne oko 80 ak polovica, znači 40
gotovih oraha...


5. za kremu 1- pomiješati mljevene orahe, rum (umjesto ruma možete staviti narančin sok
) i marmeladu-dobro izmješati i s tim puniti oraščičće i sklapati po dva..
6. za kremu 2. pjenjačom izmješati žutanjak sa šećerom i vanil šećerom te s brašnom..
7. mlijeko zakipiti, skinuti s vatre, pjenjačom umješati smjesu te na laganoj vatri kuhati
dok se ne zgusne..
8. u hladno dodati izrađeni putar i liker od oraha koji kremi daje fantastic okus ��
9. ohladite i uživajte

LIJEK ZA ATRITIS, IŠIJAS, REUMATIZAM, BOLNA KOLJENA, OBOLJENJA ZGLOBOVA

Njemačko-američki “otac” sirove ishrane, i autor knjige Živjeti bez bolesti, Ernst Günter svojevremeno je objavio zanimljiv recept za liječenje artritisa, gihta, išijasa, reume, te ostalih upalnih i bolnih stanja na zglobovima, kukovima, prstima ruku i nogu, koljenima, i bolnoj peti (trn u peti).
Lijek se sastoji u vidu obloga koje stavljate na bolna mjesta i koji djeluju direktno na mjesto na kojem se problem manifestuje.
Obloge se prave na sljedeći način:
Potrebni su vam:
– krompir,
– crveni luk i
– sjeme lana.

Potopite punu supenu kašiku sjemena lana u 2-3 dcl vode. Vodu kuvajte desetak minuta dok sjemenke lana ne naprave škrobasu smjesu.
Istovrmeno operite kompletan krompir i izribajte ga skupa sa korom. Izribajte i srednju glavicu crvenog luka. Kada se voda sa lanenim sjemenom ohladi dodajte luk i krompir i sve dobro izmješajte. Ocjedite višak tečnosti iz smjese.
Ukoliko se radi o problemima na prstima ruku ili nogu , odnosno peti smjesu stavite u stare rukavice ili čarapu obucite na ruke ili noge te preko navucite najlonske kese koje ćete vezati tako da višak tečnost ne može izlaziti vani.
Na druge dijelove tijela kao što su kukovi, kičma, rebra, koljena i sl. predlažemo da smjesu umotate prvo u gazu te položite na oboljelo mjesto , nakon toga cijelo područje omotajte nekim zavojem ili prozirnom folijom za domaćinstvo koja će smjesu držati pripijenu za oboljelo mjesto.
Ove obloge potrebno je držati tokom noći, odnosno spavanja, na oboljelim mjestima te ujutro baciti a mjesta oprati sapunom i vodom.
Ukoliko su mjesta vidna a luk vam eventualno iritira kožu, odnosno pravi crvenilo, kožu prvo možete namazati nekom jako masnom kremom ili maslinovim uljem ili možete pojačati sloj gaze na smjesi.

Istovremeno sa korištenjem ovih obloga sa vana potrebno je redovno svakodnevno koristiti riblje ulje koje će djelovati iznutra. Proceduru ponavljate kada god možete sve dok ova masa ne “izvuče” oboljenje iz tijela.
Ovaj recept iako ne dolazi iz naših krajeva nadovezuje se na tradiciju koja je u našim narodima poznata odavnina u obliku obloga od luka i krompira za različita upalna stanja.
Stoga preporučujemo i našim čitaocima koji imaju neki od navedenih problema da probaju ovaj prirodni metod kako bi se riješili navedenih tegoba.
Izvor: zdravljebezdoktora.com

BAKTERIJA HELICOBACTER PYLORI NESTAJE U TRENU OKA UZ POMOĆ OVE MJEŠAVINE!Da li ste znali da žir ima ljekovita svojstva? Saznajte kako da napravite napitak koji liječi štitnu žlijezdu. Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima ljekovito dejstvo na štitnu žlijezdu. Treba da napravite zalihu mljevenog žira i kuhate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlijezde. Zreli žir se oguli i samelje u blenderu. Prije pripreme prvo propržite kašičicu mljevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuhati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuhajte 10 minuta. Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procijedite. Možete dodati šećera i mlijeka. Inače kafa od žira poboljšava krvnu sliku, liječi anemiju. Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena s menstrualnim problemima. Izvor: kreativan

ZDRAVLJE
BAKTERIJA HELICOBACTER PYLORI NESTAJE U TRENU OKA UZ POMOĆ OVE MJEŠAVINE!
October 25, 2017 - by admin - Leave a Comment


 
Kako bi se riješili Helicobacter pylori bakterije biće potrebno samo da napravite ovu čudotvornu mjepaivnu od samo 3 sastojka.

Mješavina se pravi vrlo jendostavno i lako sto će te imait priliku i vidjeti u anstavku teksta.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pravljenje ove čudotvorne mješavine su sljedeći lako dostupni:
– malo morske soli
– 1 brokula srednje veličine
– ključala voda

Priprema se na sljedeći vrlo jednostavan i lak način, a to je:

Sve što će biti potrebno jeste da u jendu šerpicu stavite brokule, ključalu vodu i morsku sol. Ostaviti mješavinu da se ohladi.

Konzumira se na sljedeći način:

Ova mješaivna se pije svako jutro na prazan želudac. Napitak koristiti 4 sedmice, a zatim napraviti pauzu.

JESTE LI ZNALI: Skuhao je ŽIR i dobio NAJBOLJI lijek za BOLEST današnjice!

Da li ste znali da žir ima ljekovita svojstva? Saznajte kako da napravite napitak koji liječi štitnu žlijezdu.
Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima ljekovito dejstvo na štitnu žlijezdu. Treba da napravite zalihu mljevenog žira i kuhate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlijezde.
Zreli žir se oguli i samelje u blenderu. Prije pripreme prvo propržite kašičicu mljevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuhati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuhajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procijedite. Možete dodati šećera i mlijeka.
Inače kafa od žira poboljšava krvnu sliku, liječi anemiju.
Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena s menstrualnim problemima.
Izvor: kreativan

Kamelija

SASTOJCI
Prva kora
5 belanaca
100gr secera
100gr mlevenih oraha
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo


 
Druga kora
5 belanaca
100gr secera
100gr kokosovog brasna
1 kesica praska za pecivo

Treca kora
4 jajeta
100gr secera
100gr cokolade
2 kasike brasna
1 kesica praska za pecivo

Fil
10 zumanaca
300gr secera
1kesica vanilin secer
8 kasika brasna
1l mleka
500gr maslaca
250gr secera u prahu
2 kesice slag krema od vanile
100gr crne cokolade
100gr bele cokolade


 
Prekrivanje
3 kesice slag krema
2dl mleka

PRIRPEMA
Umutite belanca sa secerom,dodajte mlevene orane,brasno pomesano sa praskom za pecivo.Izlijte u predhodno oblozen kalup(28) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni,20 minuta.

Za drugu koru umutite belanca sa secerom,dodajte kokosovo brasno i prasak za pecivo.I ovu koru pecite na 200 stepeni,20 minuta.

Za trecu koru umutite jaja sa secerom i dodajte rendanu cokoladu i brasno pomesano sa praskom za pecivo.pecite na 200stepeni,20 minuta.

Za fil umutite zumanca sa secerom,vanilinim secerom i brasnom.Pomesajte i ulijte polovinu mleka.Pazite da nema grudvica,tek onda ulijte u ostatak mleka pa fil kuvajte dok ne zgusne.Sklonite sa vatre pa ohladite.U ohladjeni fil dodajte predhodno umuceni maslac sa secerom u prahu,pa sipajte prah slag krem(direktno,ne trebate mutit slag kremu) pa podelite na dva dela.(Fil treba da je skroz hladan kad dodajete cokoladu)U jedan deo dodajte rendanu crnu cokoladu,a u drugi deo dodajte belu rendanu cokoladu.

Tortu filujte na sledeci nacin: Prva kora,1/2 fila sa belom cokoladom,druga kora,1/2 fila sa crnom cokoladom,pa 1/2 fila belom cokoladom,treca kora,pa 1/2 fila sa crnom cokoladom.Celu tortu filujte sa umucenim slagom.

LEDENA PITA

jednostavna,sočna,ukusna...

SASTOJCI
500 gr kora za pitu
1 l mlijeka
3 vrećice pudinga od vanilije (ili drugi,pa ukusu)
5 kašika šećera



za premazivanje
3 jaja
1 dl ulja
3 kašike šećera

preliv
500 gr šećera
4,5 dl vode
1 vanilin šećer

i još
malo ulja



PRIRPEMA
Skuhati puding u 1l mlijeka sa 5 kašika šećera,pa ostaviti da se prohladi.
Preliv kuhati 5-6 minuta,pa ostaviti da se ohladi.
Umutiti jaja i šećer,dodati i ulje,pa sve dobro sjediniti.

Na radnu plohu staviti koru,pa premazati smjesom od jaja,šećera i ulja.
Poklopiti drugom korom,pa i nju premazati.

Drugu koru poklopiti trećom,pa na jedan kraj staviti 1/4 pudinga.
Zarolati,pa staviti u pleh,premazan sa malo ulja.

Na isti način pripremiti još 3 "rolata"!
Posuti sa malo ulja,pa peći u pećnici zagrijanoj na 200 C,oko 20 minuta.

Pečenu pitu,još toplu,preliti hladnim prelivom.
Kada se ohladi,rezati na parčad.

Poslužiti hladnu!

Hrskavica i tetive mog desnog koljena su bili potpuno uništeni! Ovim receptom sam ih potpuno regenerisao

Da li ste vi jedna od osoba koja ima problema sa zglobovima i kostima? Da li često osjećate bolove? Ovo bi moglo biti rješenje za vas.
Mnoge osobe imaju baš ovaj problem. Ipak, prirodni lijekovi vam mogu dosta pomoći da se oslobodite bolova u kostima i zglobovima. Mnogo puta smo pričali o prirodnim lijekovima. Ovdje ćemo vam pokazati prirodni lijek koji će ojačati vaše kosti i zglobove, ali također smanjiti bolove.
Potrebni sastojci:
-200 ml bademovog mlijeka
-140 g papaje
-1 banana

-2 kašike meda
Priprema je vrlo jednostavna, samo stavite ove sastojke u blender. Dobijenu smjesu konzumirajte 3 puta sedmično, najbolje prije doručka. Konzumirajte po jednu šolju dnevno. Čuvajte u staklenoj posudi u frižideru.
Ovaj prirodni lijek će vam pomoći da ojačate svoje kosti,a oslobodit će vas bolova. Nakon nekoliko dana ćete primjetiti poboljšanje.
Bademovo mlijeko je bogato omega-3 masnim kiselinama i kalcijumom.
Papaja je bogata vitaminima A i C, te vitaminima B kompleksa. Pored toga potiče izbacivanje toksina iz našeg organizma i smanjuje upale.

Izvor: megagiga

‘Ulovila’ vas je prehlada? Izlječite se prirodnim antibiotikom koji imate kod kuće

Visoke razine vitamina C, bakra, kalcija, vitamina A i vitamina E možemo pronaći u luku

lukec

Crveni luk je bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je odličan u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida. Stručnjaci navode i kako sadrži biljne pigmente koji poboljšavaju djelovanje kvercetina. Pigmenti se nazivaju antocijanini.

Visoke razine vitamina C, bakra, kalcija, vitamina A i vitamina E možemo pronaći u luku. Jedni od najboljih antioksidansa su svakako vitamini A, E i C. Jedan od važnijih minerala u održavanju zdravlja kostiju i zglobova jest bakar koji može pomoći ženama u sprečavanju osteoporoze. Osim toga, bakar je izvrstan za održavanje čvrstoće kože.

Luk može pomoći u obrani od bolesti crijeva i želuca. Česta konzumacija luka je povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva. Ona je povezana i s nižim rizikom od kolorektalnog karcinoma. Naime, smatra se da potiču rast zdravih bakterija, a sprečava rast štetnih bakterija crijeva.

No ono zbog čega ga predstavljamo ovaj put jest kao odličan brzinski lijek protiv prehlade. Crveni luk se smatra prirodnim antibiotikom koji svatko od nas ima kod svoje kuće. Stoga idući put kada teško dišete, imate povišenu temperaturu a nos i sinusi su vam začepljeni posegnite za crvenim lukom. Bit će vam bolje kroz par dana. Provjereno!

Sirup protiv kašlja

Sitno narezati tri srednja luka i pomiješati s pet žlica meda. Poklopiti i staviti u hladnjak preko noći da odstoji. Sirup je idućeg dana spreman za upotrebu.

Dnevno popiti 3-4 žlice sirupa.