srijeda, 31. siječnja 2018.

Poslije prve čaše počinje obnavljanje jetre, a onda i cijelog tijela: Sok koji osvježava i liječi za 7 dana!

rgan koji je zaslužan za cjelokupnu detoksikaciju u organizmu, kao i za sintezu proteina jeste jetra.

Zbog toga je naročito važna i mora se voditi računa da uvijek bude zdrava i funkcionalna, jer upravo jetra čuva naše zdravlje i sprečava hepatične bolesti poput bolesti masne jetre.

Brojni prirodni lijekovi su prisutni već mnogo godina, ali danas vam otkrivamo kako da očistite i započnete proces obnavljanja jetre uz pomoć mente, biljke sa mnogobrojnim ljekovitim svojstvima, koja nam pomaže da poboljšamo funkciju jetre prirodnim putem.

Ovaj recept pomaže detoksikacijom do te mjere da poboljšava cjelokupno zdravlje!

Sastojci:

šaka listića mente,
1 limun,
1 pomorandža,
2 l vode.
Priprema:



U lonac sipajte 2 l vode i šaku mentinih listova i kuvajte 5 minuta dok ne proključa. Zatim ostavite da odstoji. Za to vrijeme iscijedite sok od limuna i pomorandže i sipajte ga u šolju uz kašiku rendane limunove kore (prethodno dobro očišćene). Po želji, zasladite sa dijve kašike meda. Na kraju procijedite čaj od mente i pomiješajte sa sokom od limuna i pomorandže koji ste iscijedili.

Konzumirajte ovo svakodnevno u toku jedne nedelje, a nakon toga napravite pauzu i konzumirajte kad god mislite da je potrebno, jer ne može da vam škodi.

Izvor: stil

Svjetski broj 1: Hrana koja sprečava SRČANI i MOŽDANI udar i VISOK holesterol! Evo kako djeluje!

atule sadrže znatnu mjeru svojstava koja mogu olakšati brojne zdravstvene probleme. To su na primjer, moždani udar, srčani udar, visok holesterol i hipertenzije.

Medicinske prednosti:

– One su bogate željezom

100gr datula sadrži 0,9 mg željeza. To je oko 11% od predložene doze za dan.



– Regulišu nivo holesterola

LDL ili loši holesterol može biti regulisan uz pomoć datula koje čiste loše masnoće.

– Jačaju srce

Možete jesti par datula pred spavanje,a također i ujutro.

Izvor: pozivitno

DORUČAK ZA 15 MINUTA…POMALO ZABORAVLJENI RECEPT ZA NAJUKUSNIJE SENDVIČE

SASTOJCI:
2-3 dana stari kruh koliko stane na pleh
1 jaje
15 dag šunke
malo pršuta (po želji)
10 dag sira, najbolje tilzita jer nije jako mastan
1 čašica jogurta
1 žlica vrhnja (po želji)
žličica Vegete
malo soli
origano
peršun
malo mlijeka za kruh (pola dubokog tanjura za juhu)




PRIPREMA:
Upalite pećnicu na 200*C Pomiješajte sve sastojke osim mlijeka.


Namastite pleh i kriške kruha s jedne strane lagano umočite u mlijeko.
Tu polovicu stavite s donje strane. Filu ravnomjerno raspodijelite na sve kriške i stavite peći 10ak minuta, dok se jaja ne ispeku.
POSLUŽIVANJE:
Najbolje je jesti vruće premda su i hladni fini, uz jogurt za večeru ili doručak ili same, a mi ih znamo jesti kao prilog mahunama, tikvicama i ostalim čušpajzima. Ne moram naglasiti da to nestane u roku od 15 minuta.

ČUPAVCI SA KEKSOM ZA 10 MINUTA

Potrebno :
keks čajni kolutići, piškote …
kokosovo brašno
za fil
2 jaja
100 g šećera
1 vanilij šećer
150 g maslaca / putera
150 g čokolade
300 ml mlijeka



Priprema:
kuhati mlijeko sa šećerom
izmješati jaja
u kuhano mlijeko dodati vanilij šećer i jaja


ukuhati da se ‘gusne ,paziti da ne zagori
lagano miješajući dodati čokoladu
smjesu ohladiti u drugoj posudi
miksati maslac pa potom dodati ohlađenu smjesu čokolade
sve dobro izmješati i ohladiti u frižideru
kratko namočiti kolutiće u mlijeku
zatim ih namazati sa malo fila i sastaviti
zatim keks uvaljati u kokosovo brašno ili mljevene orahe
Napomena;
KEKS NE NAMAKATI MNOGO DA SE NE RASPADA !
piškote ili drugi keks pripremiti na isti način

NEMOJTE TROŠITI NOVAC NA LIJEKOVE ZA VISOK PRITISAK I HOLESTEROL: Probajte ovaj stari recept

U nastavku vam donosimo pоznаti Amiški rеcеpt kојi mоžе dа izlijеči mnоgе bоlеsti i koji može da pојаčа vаš imunоlоški sistеm.

Svе štо trеbа dа urаditе је dа оvај lijеk koristite 7 dаnа i bićеtе zаpаnjеni rеzultаtimа. Nајbоlја stvаr u vеzi оvоg lijеkа je što ga je vrlо јеdnоstаvnо i lаkо nаprаviti, а nаprаvlјеn је оd lаkо dоstupnih sаstојаkа.

Lijеk zа hipеrtеnziјu i visоk hоlеstеrоl:

Sastojci:



– Rеndаni đumbir (1 kоmаd)
– 1 čеhno bijеlоg lukа (rеndаno)
– 1 kаšikа јаbukоvоg sirćеtа
– 1 kаšičicа mеdа
– 1 kаšikа sоkа оd limunа

Svе sаstојkе staviti u blеndеr i mjеšаti 30 sеkundi pri vеlikој brzini. Оndа, procijediti tеčnоst, a smješu držati u frižidеru 5 dаnа.

Kаkо sе kоristi:

Preporučljivo je dа kоnzumirаtе 1 kаšiku prijе dоručkа uјutrо i 1 kаšiku prijе vеčеrе. Nе bi trеbаlо dа uzimate višе оd 3 putа dnеvnо. Bićеtе zаpаnjеni rеzultаtimа. Vаši krvni pritisаk i hоlеstеrоl ćе sе smаnjiti, а bićete svježi i puni еnеrgiје.

OMILJENA ŠPINAT PITA….DJECA ĆE VAM OVO SVAKI DAN TRAŽITI ZA RUČAK

SASTOJCI
500 gr brašna
250 ml mleka
1/2 šoljice (50 gr) ulja
1/2 jajeta
125 gr putera
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
12 gr svežeg kvasca (u originalu je suvi)
nadev po želji:
sir, spanać, pizza nadev, dinstane pečurke..
ili voće po izboru u koje treba dodati šećer i gustin (ili prezle)
za premazivanje:
umućeno jaje (polovina od onog upotrebljenog za testo)



PRIPREMA
Original recept je od 1 kg brašna, 500 ml mleka, 1 mala šoljica ulja, 1 jaje, 250 gr putera, po 1 kašičica šećera, soli i suvog kvasca. Dobije se 6 pita mašnica.
Pravila sam pola mere i sa svežim kvascem, dobila sam 3 pletenice-mašnice, 30 cm duge i 11 cm široke..
1. Kvasac, šećer i malo brašna rastopiti u mlakom mleku odvojenom od predviđene količine i ostaviti da zapeni i nadođe. U brašno dodati so i promešati, pa sipati narasli kvasac, ulje i jaje (umutila sam ga, pa polovinu dodala u testo, a ostatak stavila na stranu da premažem pitu pred pečenje). Mlakim mlekom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.


2. Naraslo testo rastanjiti u veliku pravougaonu koru i odozgo narendati hladan puter. Uviti testo u rolat. Odmah sam ga podelila na tri dela (pravila sam pola mere!) stavila u pleh na silikonsku podlogu, pa u veliku najlon kesu, vezala krajeve da se testo ne suši i ostavila na hladno. (U originalnom receptu se testo još smota u krug, a deli se na 6 manjih delova tek posle odmaranja u frižideru.)
3. Dok se testo odmara pripremiti slani ili slatki nadev (mera je za jednu pitu):
180 gr sira izgnječiti viljuškom, dodati 1 jaje i 5-6 seckanih listova blitve i sve dobro promešati… ili
250 gr trešanja prepoloviti (ili drugo voće po želji usitniti), sipati u činiju i dodati im 2-3 kašike šećera, vanil-šećer i 2 kašike gustina, pa sve dobro kašikom izmešati.
4. Odmoreno testo rastanjiti u pravougaonik i po sredini staviti nadev.
Oštrim nožem sa obe strane seći testo na 1 cm debljine.
Krajeve testa preklopiti preko nadeva, pa prstima vezivati trakice u mašnice.
5. Kod slatke pite paziti da sav nadev bude fino ušuškan u testo i da ne curi (meni je iz jedne malo “pobegao” rastopljeni šećer)..
6. Pitu prebaciti u pleh i premazati umućenim jajetom (u originalu se u jaje doda i ulje, ja sam ga zaboravila). Rernu zagrejati na 180°C, za to vreme će pita u plehu lepo da naraste.
7. Ubaciti pitu u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni. Pečenu pitu malo prohladiti, seći na parčad i navaliti!
8. Slatku pitu još posuti šećerom u prahu..
Pošto je čekala na red za pečenje, ova sa trešnjama je malo više narasla, jer je kvasac imao vremena da se “razmaše”, pa iako testo na oko ne izgleda isto, potpuno je istog ukusa!

Čokoladna keks torta za samo 20 minutica! Da da

Recept za Keks tortu sam dobila u novembru od prijateljice Amire.Od tad do danas sam je pravila svake sedmice, i svaki put sam mijenjala sastojke i njihovu kolicinu. Mislim da je sad savrsena.
SASTOJCI
SASTPJCI ZA 1. DIO KREME
400 ml mlijeka
1 puding od cokolade
30 g secera

SASTPJCI ZA 2. DIO KREME
4 zumanjca
30 g secera
2 vrecice vanilin secera
70 g cokolade
75 g mljevenih oraha

 
90 g mljevenog keksa (moj favorit je plazma)

SASTPJCI ZA 3. DIO KREME
4 bjelanjka
60 g secera
Sastojci za koru:
400 g petit beurre keksa
200 ml toplog mlijeka
15 ml crne kave

PRIPREMA
1.

 
Prasak za puding i secer izmijesajte sa 100 ml hladnog mlijeka. Kad ostalih 300 ml mlijeka prokuha, uspite u njega prasak i lagano mijesajte dok ne postane cvrst.
2.
Zumanjce odvojite od bjelanaca. U zumanjca odmah stavite secer i vanilin secer i mutite el. mjesalicom na pari dok ne postanu sasvim bijeli.Umijesajte cokoladu, brzim energicnim pokretima sve dok se ne istopi.U smjesu stavite oraha, keks i 200 ml cokoladnog pudinga.
3.
Bjelanca umutite u cvrst snijeg, postepeno dodavajuci secer.A onda ih polako umijesajte u kremu.
4.
Ostatak od 200 ml pudinga razrijedite sa 200 ml toplog mlijeka i malo kave. Kava se ne smije osjetit u kolacu, treba je bit tek toliko da promijeni okus.
5.
U posudu velicine 18 X 28cm slazite namocene kekse.(To je velicina za 3×4 keksa) na njih stavite oko 6 punih zlica fila.
Zadnji red keksa ukrasite slag kremom.
Posluživanje
Ako ne volite pudinge u kremi, onda puding mozete izostaviti a umjesto njega staviti 80 g maslaca ili margarina. Iako krema stvarno nije “gumenasta”.
Ako volite mekse kolace, kekse natapajte vise i duze u toplijem mlijeku.
Bijelanca mozete zamijenit slagom ili slag kremom.
30 g = 2 velike zlice
75 g = 7 velikih zlica
90 g = 8 velikih zlica
60 g = 4 velike zlice

EVO ZAŠTO BI TREBALI POČETI PITI ČAJ OD ĐUMBIRA SVAKI DAN I KAKO GA PRIPREMITI NA PRAVI NAČIN!

osta ljudi u zadnje vrijeme umjesto jutarnje kafe pije zeleni čaj, što je itekako dobro. Postoji još bolje rješenje, a to je da umjesto zelenog čaja pravite čaj od đumbira i da ga svakodnevno konzumirate.

Dosta puta smo pisali koliko je đumbir zapravo zdrav i kako obnavlja svaki organ u našem tijelu. Ukoliko bi pili ovaj čaj stalno zaboravili bi kakav je osjećaj biti bolestan i kako zaprvao vaš doktor izgleda i gdje se nalazi.

Čaj od đumbria nudi veoma dosta prednosti, a neke od njih su:

– Poboljšanje učinka mozga
– Jača imunološki sistem
– Poboljšava probavu
– Protuupalni učinci
– Poboljšava cirkulaciju krvi
– Štiti od kancera

Postoji još dosta prednosti koje ovaj čaj od đumbira nudi, ali ovi su glavni. Kao što znate svaki čaj ima svoj način pravljenja, tako ima i ovaj. Vaše je samo da pratite uputsva.

Sve što će vam biti potrebno za pravljenje ovog čudotvornog čaja su sljedeći lako dostupni sastojci:



– Između 4 i 6 kriški sirovog đumbira
– Organski med
– Jedna šolja vode
– Mali lonac za pirjanje 8keramika)

Priprema se na sljedeći vrlo jednostavan i lak način, a evo i koji:

Sve što će biti potrebno jeste da lončić stavite na vatru, naspete vode i sačekate da proključa. Nakon toga dodajte kriške đumbira, smanjite vatru i ostavite da se kuha otprilike 15-ak minuta. Nakon 15-ak minuta, čaj procijedite . prepsite ga u šolju i dodajte malo meda. Dobro izmješajte i čaj je spreman za konzumaciju.

Svaki dan umjetso kafe popijte šolju ovog čudotvrongo čaja i vidjet ćete koliko ćete se bolje i ljepše osjećati.

Ovaj recept podijelite i sa svojim prijateljima, kako bi ih zaštitili od bilo kakve vrste bolesti.

Za ovaj čaj se ne morate konsultovati sa svojim liejčnikom, jer ne donosi nikakve nus pojave. Ukoliko želite možete se konsultovati jedino zbog alergijske pojave.

Oreo Dream Cake! Bez pečenja a tako ukusno i lijepo izgleda, a o bogatstvu okusa da i ne govorim!

Ako volite Oreo keks i ako ste u potrazi za receptom za tortu koja se ne pece,a u isto vrijeme izgleda jako dekorativno i mocno,onda ste ,nadam se sa ovim receptom zavrsili pretragu!Torta na presjeku izgleda predivno,a o bogatstvu okusa da i ne govorim!To morate probati i uvjeriti se sami!
SASTOJCI
Za podlogu:
2 pakovanja (154 gr pakovanje) Oreo keksa
100 gr otopljenog maslaca
Cokoladna krema:
200 gr tamne cokolade
1 dl secera u prahu
100 gr maslaca

 
2 kasike hladne,jake kave ili likera od kave
7 komada oreo keksa za slaganje u krug

ČOKOLADNI MOUSSE
100 gr tamne cokolade
50 gr maslaca
2 kasikice jake kave
1 dl secera u prahu
6 bjelanjaka
2 lista zelatina

KREMA OD SIRA I OREA
250 gr philadelphia light
2.5 dl slatkog vrhnja
200 gr bijele cokolade
1/2 limenke slatkog,kondenzovanog mlijeka
1 kasikica vanili ekstrakta (moze i vanili secer,mahuna vanilije i sl.)
4 lista zelatina

 
1 pakovanje oreo keksa (moze i mini oreo ako imate)

PRIPREMA
1.
Za podlogu cete izmrviti ili samljeti oreo keks (cijeli sa kremom) i u njega dodati otopljeni maslac,dobro izmjesati i utisnuti u modlu za torte promjera 24-26 cm.Moja je bila 24 cm. i bila je sasvim puna na kraju.Ostavite u hladnjak dok pravite cokoladnu kremu.
2.
Za cokoladnu kremu cete pjenasto izmiksati maslac i secer u prahu,u to dodati kavu i otopljenu cokoladu.Miksajte sve oko 5 min. da dobijete finu kremu.
3.
Uzmite podlogu iz hladnjaka i premazite je kremom.Na kremu u krug poslazite 7 oreo keksa i ostavite na stranu.
4.
Za cokoladni mousse cete otopiti cokoladu i maslac i u vruce dodati dva lista zelatina,koja ste prethodno natopili u hladnoj vodi i dobro ocjedili.Sve dobro izmjesajte da se zelatin otopi u cokoladi.Bjenanjke cvrsto izmiksajte sa secerom u prahu i dodajte kavi i lagano spatulom umjesajte otopljenu cokoladu ,Sve lagano izmjesajte da se fino spoji.Ostavite ga na kratko u zamrzivac da se malo stvrdne,lakse ce se stavljati na oreo kekse.
5.
Za kremu od sira otopite bijelu cokoladu i pjenasto je izmiksajte sa philadelphia sirom.U to dodajte kondenzovano mlijeko i miksajte 1-2 min.Dodajte i vanili ekstrakt.U to dodajte 4 lista zelatina,koja ste natopili u hladnoj vodi,dobro ocjedili i otopili u malo vruce vode(kasika,dvije vode).Otopljeni zelatin umjesajte u kremu od sira.Cvrsto izmiksajte slatko vrhnje i lagano umjesajte u kremu od sira i u to dodajte izlomljene oreo kekse.Sve lagano izmjesajte i pripremite se za slaganje torte!
6.
Slaganje;Napravili ste podlogu i premazali je cokoladnom kremom,na koju ste poslagali u krug oreo kekse.Sad uzmite cokoladni mousse i kasikom stavljajte gomilice u krug da pokrijete oreo kekse.Meni je ostalo par kasika viska,ali ako radite u vecem kalupu bit ce vam taman dosta.
7.
Sad uzmite krem od sira i orea i prvo kasikom popunite krug u sredini,pa isto kasikom popunite prostor oko stjenke i onda pokrijte kremom cijelu tortu!
8.
Ostavite je u hladnjak najbolje preko noci.
9.
Kada je dobro ohladjena uzmite noz i obrubite je oko stjenke da se odvoji i skinite obruc!
Pustite masti na volju i ukrasite tortu!

Posluživanje
Sjecite na fete i posluzite!

RECITE ZBOGOM BUBREŽNOM KAMENCU SA SAMO POLA ČAŠE OVOG NAPITKA! (RECEPT)

edan od najbolnijih medicinskih stanja jeste bubrežni kamenac. Ljudi koji imaju bubrežni kamenac pretežno dosta smršaju, jer jednostavno nemaju volje od silnog bola koji osjećaju. Upravo iz tog razloga smo odlučili podijeliti sa vama danas ovaj jako učinkvoit napitak koji će vma pomoći da izbacite kamenac iz bubrega i to vrlo jednostavno i lako.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pravljenje ovog napitka su sljedeći:

– Pola šolje čistog limunovog soka
– Malo vode

Priprema se na sljledeći vrlo jednostavan i lak način, a evo i koji:



Sve što će biti potrebno jete da pomiješate ova dva gore navedena sastojka, a zatim da popijete.

Dnevno sebi naprvaite napitak tako što ćete razrijediti pola šolje limunovog soka sa 200 ml vode. Napitak konzumirajte ujutru i uveće, a već nakon samo par dana bubrežni kamenac će početi izlaziti iz vašeg urina. Ukoliko patite od ovog itekako počnite već sada sa ovom metodom liječenja. Sretno vam želimo.

Dvobojna ledena čokoladna torta! Torta je izvrsna…lagana, prozračna i sigurno ću je često praviti…

Kad želim ispeći 1, 2, 3, 4…itd. kolača u jednom danu, oboružam se s puno recepata iz mojih rokovnika, fascikala, brošura, časopisa, knjiga… i vjerujte mi duže traje biranje recepata nego samo pečenje.
SASTOJCI
Biskvit
3 manja jaja
7 dag šećera
7 dag brašna
2 žlice kakaa
malo mlijeka ili likera

TAMNA KREMA
7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca

 
2 jaja
20 dag čokolade za kuhanje, tamne
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu

SVIJETLA KREMA
7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag bijele čokolade
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu

GLAZURA
5 dag tamne čokolade

 
1 žlica ulja

PRIPREMA
Biskvit
1.
Bjelanca dobro izmiksati, dodati šećer, te opet izmiksati u čvrst snijeg.
2.
Dodati jedan po jedan žumanjak, te polagano miksati.
3.
Lagano umiješati brašno i kakao.
4.
Peći u kalupu za torte ( 28 cm ) koji smo prethodno namazali i pobrašnili ili obložili s pek papirom.
5.
Peći na 190 °C oko 10-15 min.
6.
Pečeni biskvit se može poprskati nekim likerom, a ja sam lagano poprskala s toplim mlijekom.
7.
Biskvit prije prskanja odvojiti od podloge ili pek papira, a potom ga ponovno vratiti u kalup.
Tamna krema
1.
Šećer i vodu prokuhati ( 121 °C ).
2.
Žumanca i jaja pjenasto umutiti, pa u njih izliti vreli sirup od vode i šećera, da se izbjegne efekt “sirovih jaja”.
3.
Na pari ili u mikrovalnoj otopiti čokoladu, te je dodati u smjesu jaja i sirupa, sve lagano promiješati.

4.
Kad se prohladi dodati umučeno tučeno vrhnje i rastopljenu želatinu.
5.
Sve lagano, ali dobro ujednačiti…bit će onako ni gusto ni rijetko ;).
6.
Sipati u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne, tada raditi svijetlu kremu.
Svijetla krema
1.
Sve isto kao i tamna samo je čokolada bijela ;).

2.
Sipati je u kalup na već pomalo stisnutu tamnu kremu…
PAŽNJA!!!
1.
Budući je od ovih količina bilo previše kreme za kalup od 28 cm, morala sam staviti kalup na kalup kako bi “spasila” stvar.
2.
Kad se nakon nekoliko sati stisne i bijela krema staviti glazuru od čokolade ili kao ja na svaki posluženi komadić torte dodati rastopljenu čokoladu…

Posluživanje
Torta je izvrsna…lagana, prozračna i sigurno ću je često praviti…
Kao što sam u uvodu napisala s manjim izmjenama recept je iz Teninih Božićnih kolača 2007., a djelo je Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja…

Koristila sam BILJNO VRHNJE ....

Čim ustanem pojedem po jedan list čuvarkuće: Evo šta mi se desilo poslije nekoliko dana..

uvarkuća je biljka koju je najlakše održavati i oko koje se ne moramo mnogo brinuti, ali ona nam pruža mnogo ljekovitosti i pozitivnosti. Lako podnosi razne klimatske uslove, ali definitivno se ubraja u biljke koje imaju najviše ljekovitih materija u sebi. Može da pomogne u liječenju unutrašnjih oboljenja, ali i svih kožnih problema.

Dosta ljudi ima problema sa pojavom kurjeg oka, ali uz pomoć listova čuvarkuće to možete da uklonite u rekordnom periodu.

Osobe koje imaju kurje oko osjećaju jaku bol, ali u isto vrijeme dolazi i do poremećaja funkcije nekih od bitnih tjelesnih funkcija. Da bi riješili problem sa kurjim okom, ljudi uglavnom idu ljekaru, jer nisu svjensi da im ova biljka može biti od nevjerovatne pomoći.

Uzmite jedan list od čuvarkuće, sa njega uklonite kožicu, a onda postavite na kurje oko i preko fiksirajte sa flasterom kako se list ne bi pomicao.



Najbolje je ovo staviti dok ležite, jer tako ćete izazvati najbolji efekat.

Ukoliko se kurje oko nalazi duboko, onda ćete proces morati ponavljati nekoliko dana, kako biste ga u potpunosti uklonili. Koža oko kurjeg oka će se omekšati, a vi onda izvucite kurje oko.

Kada pojedete Iisku čuvarkuće, poboljšavate probavni sistem i djelujete na zdravlje cijelog tijela. Jačate imuni sistem i čuvate se od predstojećih infekcija. Dovoljna je samo jedna Iiska dnevno. Možete je posaditi u saksiju ili ispred kuće i veoma je lagana za izdržavanje.

Uvijek se okrenite prirodnim stvarima, jer su puno praktičnije i puno zdravije za cijelo stanje organizma.

Izvor: malisavjeti

jednostavni kolač sa keksom i bananama

Od mene još jedan jednostavan, lagan,kremast kolač sa pudingom od čokolade, petit keksom i bananama.....

SASTOJCI
200 gr petit keksa
2 pudinga od čokolade
2 banane
6 dl mlijeka
120 gr šećera
250 gr margarina
2,5 dl slatkog vrhnja ili 2 krem šlaga od vanile



PRIPREMA
U manju šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
Posebno umutiti 1dl mlijeka sa pudingom od čokolade i dobro izmiješati. Sipati u ključalo mlijeko i uz neprestalno miješanje kuvati dok se ne zgusne.
U ohlađen puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

Bananae isjeći na kolutove, a keks izlomiti.
Pripremljene sastojke dodati u fil od čokolade i polako promiješati.



Dublju tepsiju poprskati vodom i u nju sipati pripremljenu smijesu za kolač. Poravnati i ostaviti da se stegne.

Slatku vrhnju ili krem šlag od vanile umutiti pa premazati kolač.

POSLUZIVANJE
Gotov kolač ostaviti da odstoji u frižideru da bi se lakše sjekao na kocke.

Izvor:http://www.coolinarika.com/
POSLASTICE

Poslije prve čaše počinje obnavljanje jetre, a onda i cijelog tijela: Sok koji osvježava i liječi za 7 dana!

rgan koji je zaslužan za cjelokupnu detoksikaciju u organizmu, kao i za sintezu proteina jeste jetra.

Zbog toga je naročito važna i mora se voditi računa da uvijek bude zdrava i funkcionalna, jer upravo jetra čuva naše zdravlje i sprečava hepatične bolesti poput bolesti masne jetre.

Brojni prirodni lijekovi su prisutni već mnogo godina, ali danas vam otkrivamo kako da očistite i započnete proces obnavljanja jetre uz pomoć mente, biljke sa mnogobrojnim ljekovitim svojstvima, koja nam pomaže da poboljšamo funkciju jetre prirodnim putem.

Ovaj recept pomaže detoksikacijom do te mjere da poboljšava cjelokupno zdravlje!

Sastojci:

šaka listića mente,
1 limun,
1 pomorandža,
2 l vode.
Priprema:



U lonac sipajte 2 l vode i šaku mentinih listova i kuvajte 5 minuta dok ne proključa. Zatim ostavite da odstoji. Za to vrijeme iscijedite sok od limuna i pomorandže i sipajte ga u šolju uz kašiku rendane limunove kore (prethodno dobro očišćene). Po želji, zasladite sa dijve kašike meda. Na kraju procijedite čaj od mente i pomiješajte sa sokom od limuna i pomorandže koji ste iscijedili.

Konzumirajte ovo svakodnevno u toku jedne nedelje, a nakon toga napravite pauzu i konzumirajte kad god mislite da je potrebno, jer ne može da vam škodi.

Izvor: stil

12 kg manje za 9 dana! Svako jutro na prazan stomak
12 kg manje za 9 dana! Svako jutro na prazan stomak

Tiramisu rolada! U ovoj drugačijom verziji ali fenomenalnoj

Još jedna verzija ... KOJA SVE ODUSEVLJAVA!
SASTOJCI
Tijesto:
4 jaja
150g šećera
120 g brašna
1/2 praška za pecivo
30 g kakao praha
1 žlica cappuccina u prahu
2 žlice mlijeka

 
1 žlica ruma

KREMA
250 g svježeg sira
250 g mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
2 kremfiksa (ili želatina)

PRELJEV
200 ml kuhane kave
3 jušne žlice ruma
+ kakao prah za posipanje

PRIPREMA
1.
Tepsiju prekriti papirom za pečenje. Upaliti pećnicu na 180 st.C.
2.

 
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa žlicom šećera miksati u čvrsti snijeg. Žumanjke i preostali šećer miksati dok se šećer ne otopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sa praškom za pecivo, kakaom i cappuccinom te žlicom snijega od bjelanjaka.
3.
Biskvit izliti u tepsiju (32x32 cm) i staviti peci u zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.
4.
Pečeni biskvit skupa sa papirom staviti na vlažnu krpu i sve zajedno zarolati te pustiti da se ohladi.
5.
Slatko vrhnje sa kremfiksom i šećerom izmiksati u čvrsti šlag. Obje vrste sira dobro promiješati pa dodati u tučeni šlag uz dodatak još jednog kremfiksa.
6.
Ohlađeni biskvit odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir. Biskvit natopiti preljevom od kave i ruma tee namazati polovinom kreme.
7.
Zarolati, prebaciti na pladanj te premazati preostalom polovinom kreme. Po kremi napraviti brazde ili valove pa posuti kakaom u prahu.

http://www.coolinarika.com/

NARODNI “LIJEK” PROTIV SVAKE BOLESTI (RECEPT I UPUTSTVO)

starim travarskim knigama smo pronašli narodni recept za koji se kaže da liječi sve bolesti. Zbog ovakve konstatacije učinio nam se zanimljivim , a daljnjim pretragama i i straživanjem našli smo da se pravio i koristio kako našim krajevima tako i u Španiji, Engleskoj i Francuskoj. Zbog toga smo odlučili da vam ga svakako preporučimo. Recept je u stvari baziran na bobicama borovnica i smreke utopljenim u vino i rakiju, odnosno radi se o vrsti vina od borovnica. Lijek se primjenjuje prije svega kod problema sa lošom crkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica , kod ostalih različitih tegoba glave, zaboravnošću i pamćenjem. Osim toga ga trebate ga obavezno probati koristiti ukoliko imate probleme sa slabim srcem i krvnim sudovima. Za ovu namjenu sličan napitak od borovnica spominje se i u zapisima pronađenim u Londonu koji datiraju još iz 1696 godine. Ovdje se ni izbliza ne završava lista svih koristi ovog narodnog lijeka. Ovo vino trebali bi ste probati kao riješenje za probleme kod svih akutnih i hroničnih oboljenja želuca i crijeva te protiv probavnih smetnji i upala debelog crijeva. Vino uspješno reguliše probavni floru te uništava i reguliše razmnožavanje štetnih bakterija i glista. Sok pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti izazvane nekom bolesti, operacijom ili padom imunog sistema.

Kako je dobra cirkulacija i probava ključ zdravlja čovjeka uz dobar rad srca i mozga jasno je zašto je ovo vino u narodu nazvano lijekom protiv svake bolesti.



Za pravljenje ovog lijeka su vam potrebni:

1/2 kilograma svježih borovnica (kao zamjenu možete upotrijebiti smrznute bobice)
1/2 kilograma bobica smreke poznate i pod sljedećim imenima :borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja
1 litar dobrog crnog vina (po mogućnosti domaćeg)
pola litre jake domaće rakije
3 kašike meda
3 kašike šećera

Borovnice i smreku operite i stavite u veliku staklenu teglu. Naspite vino preko bobica. Ostavite da odstoji u frižideru 48 sati. Nakon toga u smjesu dodajte pola litre rakije, med i šećer. Sve dobro promješajte ,da se med i šećer rastope. Ostavite da kompletna smjesa odstoji 7 dana. Nakon toga je spremna za upotrebu. Lijek se koristi tako što uzmete 4 supene kašike ovoga vina ujutro I navečer. Neka u svakoj dozi bude nekoliko bobica borovnica koje ćete dobro sažvakati prije gutanja. Vino se koristi 3 dana ujutro i navečer nakon čega se pauzira 2 dana. Koristite dok ne potrošite cjelokupnu dozu. Po potrebi možete napraviti novu dozu i nastaviti koristiti ovo vino sve dok tegobe ne prestanu.

ZdravljeBEZdoktora

Prirodna mast i za najgore opekotine

pekli ste se i sada ne znate šta da radite? Mi imamo odlično prirodno rješenje za vas.

Evo recepta:
Potrebno:
3 pune kašike masti
1 bjelanjak
1 mala šoljica domaće rakije

Priprema:
Operite mast nekoliko puta s hladnom vodom. Zatim dodajte bjelanjak i rakiju, te ih miješati sa mikserom dok ne dobijete kompaktnu masu. Ova mast se može koristiti za liječenje opekotina od sunca, vrućeg ulja, pećnica, vrele vode …
Nanesite je 3-4 puta dnevno na zahvaćeno područje. Ona umiruje bol i sprečava preostale ožiljke.

Ovu biljku zovu UBICA OTROVA: Podmlađuje tijelo i čuva zdravlje

remuš je u narodu poznat i kao medveđi ili divlji luk, a nazivaju ga još i ubicom otrova. Od davnina se smatra izuzetno ljekovitom biljkom i jednom od najboljih za prečišćavanje krvi, jetre i sistema za varenje. Ima izuzeno jako dejstvo na crijevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože crijeva.

Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno djeluje na cio kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Djeluje antibakterijski, a pomaže da rane brže brže zarastaju.

Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od bijelog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom…

Čuveni njemački travar Johan Kincle posebno je isticao vrijednost sremuša, naglašavajući da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Sremuš se može uzimati kao svježa salata u kombinaciji sa zelenom salatom, a može da se koristi i kao dodatak supama.

Listovi sremuša beru se dok biljka ne procvjeta, a lukovice skupljenje u ljetnjim i jesenjim mjesecima služe za spravljenje različitih ljekovitih preparata. Za potpuni oporavak organizma i zdrav izgled, potrebno je svakodnevno konzumiranje listova ove biljke u trajanju od dvije do tri nedelje.



TINKTURA PROTIV HIPERTENZIJE

Protiv zakrečenja krvnih sudova i visokog krvnog pritiska narodni ljekari preporučuju tinkturu od lukovica sremuša. Tinktura se sprema tako što se očisti 250 grama lukovica, i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu, u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni. Lukovice usput treba da se gnječe drvenom varjačom, a onda se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra.

U flaši treba da ostane dovoljno mjesta za povremeno protresanje i mješanje štapićem. Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procediti kroz gazu, po mogućstvu čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice (10 do 20 kapi) tinkture ujutru i uveče, pomješane sa pola čaše mlijeka ili jogurta. Ako se uzima mlijeko ono ne smije biti vruće.

HLJEB SREMUŠ

Pregršt fino sjeckanog sremuša staviti u činiju i pomješati sa 250 grama bijelog oštrog brašna. Dodati još toliko integralnog, kao i dvije kašičice soli i dvije kašike ulja. U šolju sa strane staviti 20 grama kvasca i jednu kašičicu šećera da ukisne, a onda kvasac dodati u brašno i zamjesiti. Ostaviti da naraste, a zatim tijesto premjesiti i prebaciti u pleh. Ostaviti još pola sata da naraste, a onda staviti u rernu i peći na 220 stepeni 30 minuta.

Izvor: novosti

NAJUKSNIJA ZEBRA ČOKOLADNA TORTA KOJA SE NE PEČE

Ako volite čokoladu, a nemate previše vremena za pečenje i pravljenje komplikovanih filova, ovo je pravi recept koji vam treba.

SASTOJCI
- 1 l mlijeka
- 10 kašika šećera
- 3 pudinga od vanile
- 300 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 500 ml slatke pavlake
- Petit beure keks



PRIPREMA
U 200 ml mlijeka razmutite pudinge sa šećerom. Ostatak mlijeka stavite u šerpicu i zagrijte sve dok ne počne da vrije. Dodajte razrijeđeni puding i pripremite ga. Dobijeni puding podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte tamnu, a u drugi dio bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne istopi. Ostavite da se ohladi.
Slatku pavlaku umutite mikserom, pa po jednu četvrtinu dodajte u taman i svjetao puding. U ovalni kalup stavite foliju, pa prvo sipajte bijelu smjesu i dio tamne smjese. Lagano pomješajte dok ne dobijete crno bijele šare.


Zatim naspite preostalu pavlaku, izravnjajte, a zatim dodajte ostatak tamne smjese. Keks utopite u mlijeko pa naredajte na vrh smjese.
Tortu pokrijte folijom i stavite u frižider da se ohladni nekoliko sati. Uzmite posudu sličnog oblika kao što je tepsija i prevrnite kolač u nju. Sječenje i dekoracija je na vama. Prijatno!

Izvor: body.ba
POSLASTICE

Čoko-nes rolat! A ovo je jedan fini, kremasti rolat

Obozavam rolate, jos ako u njima ima kafe...;)))...A ovo je jedan  fini, kremasti rolat koji u nekim svecanim prilikama moze da zameni i tortu! :)))

SASTOJCI
BISKVIT
6 jaja
6 kasika secera
6 kasika brasna

FIL
200 ml tecne slatke pavlake
200 gr bele cokolade
1 kasicica nes kafe
100 gr putera ili margarina


50 gr secera u prahu
Cokoladna glazura
150 gr crne cokolade
4 kasike ulja
cokoladne mrvice
PRIPREMA
Umutiti cvrst sneg od belanaca. Posebno mutiti zumanca sa secerom, polako dodati brasno a zatim pazljivo u to umesati umucen sneg od belanaca, mesati polako varjacom ili zicom. Pleh za pecenje (najveci od rerne,kod mene je to 30*35) podmazati i posuti brasnom ili obloziti peki papirom. Izliti smesu u pleh i ispeci na umerenoj temperaturi. Jos vruc biskvit staviti na vlaznu krpu i uviti u rolat.
1.
Usuti slatku pavlaku u serpicu, staviti na sporet i pre nego sto provri skinuti sa vatre. Odmah ubaciti kasicicu nes kafe i belu cokoladu, mesati dok se cokolada ne istopi. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti puter i secer u prahu a zatim spojiti sa filom od slatke pavlake. Mutiti nekoliko minuta dok fil ne ocvrsne.


2.
Odviti biskvit, namazati ga umucenim filom i zaviti. Premazati rolat cokoladnom glazurom ili slagom pa posuti cokoladnim mrvicama. Cokoladnu glazuru pripremiti tako sto se na pari otopi cokolada sa uljem, kada se prohladi premaze se rolat.
Posluživanje
Ovaj biskvit pravim bez praska za pecivo, ukoliko zelite,  vi ga mozete dodati, mislim da je dovoljno jedna do dve kasicice.
Dopuna recepta, 14.06.'13. - ovaj put sam biskvit pravila uz dodatak kašičice praška za pecivo, dve kašike vode i dve kašike ulja, bio je posebno mekan i fini, čini mi se da je to ipak bolja varijanta od one bez praška za pecivo.

http://www.coolinarika.com/

utorak, 30. siječnja 2018.

ČUPAVE ROLICE: Oduševit će vas, ne samo izgledom, nego i okusom

Za biskvit (za jedan biskvit, a peku se dva):
2 kom jaja,
6 dag šećera,
6 dag brašna,
na vrh noža praška za pecivo,
može malo ulja,
pola žlice vode

Za kremu:
2 kom jaja,
10 dag šećera,
10 dag čokolade,
20 dag maslaca (ili margarina)
Za umakanje:
2 dl mlijeka,
20 dag čokolade,
10 dag šećera,
15 dag maslaca (ili margarina),
20 dag kokosovog brašna




Priprema:
Biskvit:
(Peku se dva ovakva biskvita!) Miksati bjelanjke da dobijemo čvrsti snijeg, dodati šećer, žumanjke, brašno s praškom za pecivo, vodu (i malo ulja, manje nego vode). Biskvit peči na velikom limu (30 x 40 cm) obloženom papirom za pečenje. Tijesto se namaže na papir i peče na 170 °C oko 10 – 15 minuta. (Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, biskvit se ne smije presušiti jer se onda ne može rolati!)
Krema:


Miksati na pari 2 cijela jaja i šećer. Kad postane pjenasto i kremasto (nakon cca 10-15 minuta) dodati čokoladu natrganu na kockice. Maknuti s pare i miješati dok se čokolada ne otopi. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac. Na svaki biskvit namazati pola kreme. Izrezati ih na trake cca 3 cm široke. Malo zarolati i odrezati nožem (tako da dobijete male roladice), i tako sve do kraja. Ne trebate se zamarati ako vam malo curi krema iz rolice ili vam negdje pukne biskvit, sve će se to zakamuflirati s kokosom. Ovako izgledaju rolice prije umakanja i valjanja u kokos.
Krema za umakanje:
Prokuhati mlijeko, čokoladu, šećer i maslac. Maknuti s vatre i miješati dok se sve lijepo ne izjednači i malo prohladi kako bi se lijepo (u što debljem sloju) uhvatilo za biskvit. Sad ste već na konju. Slijedi najlakši dio. Rolice umakati u čokoladu pa uvaljati u kokos, i vaši fini čupavci su gotovi.

Ove tablete svi imate u kući, a ako ih stavite u veš mašinu, oduševićete se razultatima!

ko je vaš bijeli veš s vremenom postao sivkast ili žućkast, ne morate da koristite teške hemikalije poput varikine ili nekih drugih izbeljivača…



Sve što vam je potrebno već imate u svom domu, a izbijeliti će vaše rublje bez opasnosti po zdravlje vaših najmilijih.

Ono što trebate da uradite jeste da dvije tablete od po 500 miligrama aspirina rastvorite u 7 litara tople vode, te u voduu potopite svoj veš i ostavite tako preko noći.

tablete (1)



Sljedećeg dana veš stavite u mašinu za pranje i još nekoliko tableta, te sve uključite na uobičajeni program za pranje. Bićete iznenađeni rezultatima.

Izvor: kucnisavjeti

BRZI TURSKI KEKSIĆI…Fini rolani hrskavi keksici s dizanim tijestom .

Sastojci
Tijesto:
500g brašna/glatko bijelo
300ml mlijeka
1žlica šećera
1 bjelanjak
70g maslaca
1 instant kvasac/20g svježeg
malo soli
Nadjev:
120g maslaca
100g sećera u prahu
1,5žličica cimeta /više manje po ukusu
100g mljevenih oraha ili onog što volite
Premaz:
Žumanjak
1žliica ulja

Priprema
Otopite maslac.
Zagrijte mlijeko.
Prosijte brasno u zdjelu za mijesenje.
Posolite brasno i izmijesajte ga ,dodajte sve ostale suhe sastojke (secer i instant kvasac)
*Ako koristite svjezi kvasac njega aktivirajte prije u zdjelici sa malo brasna,secera i mlijeka kad zapjeni dodajte u suhe sastojke .*
Dodajte otopljenoi maslac,bjelanjak a potom dovoljno mlijeka da napravite glatko tijesto .Mijesajte ga par minuta da bude fino i razradeno .
Pokrijte ga ,odlozite na toplom da se dize dok ne uveca svoj volumen.
U zdjelicu pomijesajte maslac,cimet i secer u prahu.




Podijelite na pola.Podijelite tijesto na pola.
Razvaljajte svaku polovicu na debljinu od 0,5 cm,znaci tanko.
Premazite ih smjesom od maslaca ,fino da su svi djelovi namazani.
Tijesto mozezete posuti s mljevenim orasima ,bajamima,makom ,pistacijom i sl.
Ja sam radila s orasima i bili su mi odlicni,s bajamama treba nmalo pocvecati kolicinu maslaca jer su suhlji.
Pospite tijesto onim sto ste odabrali .
Rukama pritiskajte da se mljeveni orasi zaljepe za tijesto.
Zarolajte tijesto.
Narezite ga na trokute.
Svaki trokut pritisnite donjim dijelom drvene zlice.
U zdjelici pomijesajte zumnjak i zlicu ulja u smjesu.
Kistom premazite trokutice .
Pokrijte ih krpom i ostavite 15 min. na toplom.
Pecite u zagrijanoj pecnici na  180C,dok ne dobiju lijepu boju.

7 laganih načina kako bi “dole” bile zdrave i mlade! (Broj 6 je definitivno najvažniji)

ećina žena se srame ovih problema i neće ih podijeliti s nekim, pa čak i ustručavaju savjetovanja sa liječnikom.

Ovo je sedam najboljih savjeta za očuvanje važnog intimnog ekosustava za zdravu rodnicu:

Budite oprezne prilikom pranja

Operite vaginu, što je češće moguće. Vaginalni miris je jedan od najgorih problema sa kojim se žena može suočiti.

Da bi to spriječili, oprati barem dva puta dnevno s blagim sapunom. Provjerite jeste li oprali stidne dlake oko vagine koje obično zadržavaju znoj i prljavštinu što zauzvrat može stvoriti neugodan miris.

Budite oprezni dok se perete, jer ako pjena od sapuna ide unutar vaginalnog kanala, može izazvati neke štetne nuspojave.

Redovno šišajte ili brijte

Istina je, kraća dlačice dole smanjuju šanse za loš miris i infekcije.

Neka rodnica diše sa pravim rubljem

Koristite rublja koja će omogućiti zrak oko vagine, jer na području gdje se skuplja vlaga ostavlja vas otvorenim za bakterijske invazije. Pamučno rublje je poželjno.

Mijenjajte gaćice redovno

Žena nikada ne bi trebali nositi jedno rublje više od jednog dana. Vaginalnom sekret ga čini talno nezdravim, vlažnim i spremnim za za bakterije da se razmnože. To je još važnije za vrijeme menstruacije.



Nema parfema ni mirisa

Parfem će uzrokovati PH neravnotežu što nije dobro. Dakle, najbolja opcija je da povećate higijenu.

Idite vašem ginekologu

Preporučljivo je za sve žene, kada ulaze u pubertet posjetiti ginekologa za opće informacije o vaginalnom zdravlju.

Nakon što su seksualno aktivne ili starije od 21 godina trebale bi raditi Papa test svake dvije ili tri godine da provjerite za infekcije, abnormalnosti i rak.

Potražiti liječničku pomoć nakon što se pojave infekcije. Kada primijetite svrbež, čudnu obojenost vaginalnih (menstruacija) emisija, prepoznatljivih znakova infekcije – neugodan miris, osip ili čireve, posjetite liječnika.

Neka vam miriše lijepo uz pravu hranu

Dokazano je da je ono što jedete utječe na miris vaših vaginalnih sokova. Dakle, jesti puno voća, posebno narandže, jabuke, mango itd. Oni imaju pozitivan učinak na vaginalni miris.

S druge strane, izbjegavajte voće i povrće kao što su luk, češnjak. Oni imaju jednako negativan učinak na vaginalni miris, baš kao i alkohol, kafa i začinjena hrana.

Izvor: mojrecept.info

AKO ŽELITE NEŠTO BRZO I JEDNOSTAVNO: ŠTANGLICE SA PLAZMA KEKSOM

SASTOJCI
3 kom jaja (pozeljno manjih)
300 g secera
1 kesica vanilinog secera
30 g cokolade za kuvanje
200 g putera/margarina
300-350g plazma keksa
Glazura
30 g putera
180-200g cokolade za kuvanje
malo mleka

PRIPREMA
Dobro umutiti 3 cela jajeta sa 300 g secera i jednom kesicom vanilinog secera.
Staviti serpu na jako blagu vatru (kod mene 4/12) ili na paru. Ako stavljate direktno na vatru, onda nema previse odmicanja od sporeta. Stalno mesajte varjacom.
Posle jedno 5 minuta dodati 30 g cokolade za kuvanje. Mesati dok se cokolada ne otopi.
Puter ili margarin iseckati na 10-ak kockica. Jednu po jednu dodavati u jaja. Dodati sledecu tek kad se prethodna skroz istopila. Sve vreme mesati.
Sve zajedno se krcka oko 20-25 minuta, ako radite na pari, verovatno ce trebati i malo duze. Masa treba da bude i dalje tecna kad se skida sa vatre.
Skinuti sa vatre i dodati plazma keks. Polako dodajte keks, nemojte sve odjednom. Dobro promesajte varjacom. Masa treba da bude polu-gusta, ako je preretka, dodajte jos keksa. Treba da izgleda slicno kao kad pravite bajadere, dodatno ce se stegnuti kad se ohladi.




Uljem podmazati tepsiju cca. 30x20cm i u nju izliti masu. Poravnati nozem. Ostaviti malo da se prohladi. Za to vreme napraviti glazuru.
Na blagoj vatri/na pari/u mikrotalasnoj otopiti cokoladu za kuvanje sa malo putera ili ulja, ja sam dodala i malko mleka.
Premazati cokoladnom glazurom i staviti u frizider da se dodatno stegne i dobro ohladi.
Seci na stanglice ili kockice i uzivati. Prijatno! 🙂
NAPOMENA
u zavisnosti od velicine jaja, zavisice koliko keksa treba da dodate…moja 3 jajeta su imala 168 g, i na to sam dodala 330 g plazma keksa.
VAZNO
za ovaj kolac je jako bitno da plazma keks bude fino samleven, ako nije i ako ima krupnije komadice, dodatno ga sami sameljite u multipraktiku.

NOVA ŠOKANTNA SAZNANJA: 97% OBOLJELIH OD RAKA I DRUGIH TEŠKIH BOLESTI, IMALI SU OVAJ ZAHVAT NA ZUBIMA

ostoji uobičajena stomatološka procedura za koju će vam svaki zubar reći da je potpuno bezbjedna iako naučnici upozaravaju o njenim opasnostima više od 100 godina, piše “Webtribune“…

Kakva stomatološka procedura je u pitanju?

U pitanju je vađenje živca. Na milione ovih operacija se sprovede svake godine.

Zubi kojima su izvađeni živci su u suštini “mrtvi” zubi koji mogu postati utočište za visoko toksične anaerobne bakterije. One pod određenim uslovima mogu da dospiju u vaš krvotok i uzrokuju brojna ozbiljna medicinska stanja.

Mnogi od ovih toksičnih zuba mogu djelovati potpuno zdravo godinama, zbog čega je teško otkriti porijeklo sistemske bolesti.

Nažalost, mnogi zubari zanemaruju ozbiljne rizike kojima izlažu svoje pacijente prilikom ovih procedura. Ipak, jedan od zubara je taj koji je otkrio vezu između procedure vađenja živaca i sistemskih bolesti. On se danas smatra jednim od najboljih zubara svog vremena.

Veston A. Prajs: Najbolji zubar na svijetu

Mnogi zubari bi trebalo da se upoznaju sa radom dr Vestona Prajsa. Nažalost, njegov rad se i dalje suzbija od strane medicinskih i stomatoloških stručnjaka.

Dr Prajs je putovao svijetom proučavajući zube, kosti i ishranu raznih domorodačkih stanovništava koji ne uživaju u “blagodetima” moderne hrane. Prajs je oko 1900. godine pokušavao da izliječi infekcije živaca i postao je sumnjičav kad je shvatio da živci ostaju inficirani uprkos njihovom tretmanu. On je jednog dana predložio ženi, koja je bila vezana za kolica šest godina, da izvadi zub, iako se on činio u redu.

Ona se složila, a on je izvadio njen zub i implantirao je pod kožu zeca. Zec je razvio isti artritis koji je mučio ženu i uginuo od infekcije 10 dana kasnije. Međutim, žena se oporavila i počela je da hoda i bez korištenja štapa.

Prajs je otkrio da je mehanički nemoguće sterilisati zub kome je izvađen živac.

On je zatim dokazao da mnoge hronične degenerativne bolesti potiču od inficiranih zuba bez živaca, od čega su najčešće srčane i cirkulatorne bolesti. On je otkrio jaku povezanost između zuba sa izvađenim živcima i bolestima zglobova, mozga i nervnog sistema.

Dr Prajs je zatim napisao dvije odlične knjige 1922. godine o svom istraživanju. Nažalost, njegov rad je bio zataškavan 70 godina unazad dok Džordž Majnig konačno nije razotkrio istinu.

Dr Majnigovo potvrđivanje rada dr Prajsa

Dr Majnig je bio kapetan američke vojske za vrijeme Drugog svjetskog rata prije nego što se preselio u Holivud i postao zubar poznatih ličnosti. On je kasnije postao jedan od osnivača Američke asocijacije specijalista za zubne živce.

On je devedesetih godina prošlog vijeka 18 mjeseci proučavao rad dr Prajsa. On je čak 1993. godine objavio knjigu o zataškavanju stomatološke procedure vađenja živaca.

Šta to zubari ne znaju o anatomiji zuba?

Zubi su napravljeni od najčvršće supstance u našem tijelu.

U sredini svakog zuba nalazi se zubna šupljina i u njoj pulpa, koja povezuje krvne sudove i nerve. Oko zubne šupljine se nalazi dentin, koji je sačinjen od živih ćelija koje luče tvrdu mineralnu supstancu. Spoljašnji dio zuba naziva se enamel i on okružuje dentin.

Korijeni svakog zuba dopiru do vilice i ostaju na svom mjestu zahvaljujući peridontalnom ligamentu. Stomatologe u školi uče da svaki zub ima 1-4 veća kanala. Međutim, postoji gomila kanala koja se uopšte ne pominje.

Svaki zub ima čitav lavirint sitnih cjevčica koje bi, kad bi se razmotale, bile dužine oko nekoliko kilometara. Veston Prajs je identifikovao 75 odvojenih pristupnih kanala u jednom centralnom sjekutiću.

Mikroskopski organizmi se redovno kreću u i oko ovih cjevčica kao krtice u podzemnim tunelima.

Kad zubar izvede operaciju vađenja živaca, on probuši zub, a zatim ispuni šupljinu supstancom koja odsijeca dotok krvi do zuba, tako da ona više ne može da cirkuliše kroz zub. Međutim, lavirint cijevčica i dalje ostaje tamo, a bakterije, koje više nemaju svoj izvor hrane, kriju se u ovim tunelima gdje su bezbjedne od antibiotika i imune odbrane organizma.

Uzroci mnogih bolesti

Zbog nedostatka kiseonika i nutrijenata, ovi nekada prijateljski nastrojeni organizmi postaju jači, virulentniji anaerobi koji proizvode niz toksina.

Nijedan oblik sterilizacije do sada nije bio dovoljno efikasan za rješavanje ovog problema. Infekcija se često prošiti i do vilice, gdje stvara kavitacije iliti pukotine.

Kavitacije su mjesta nezaliječenih kostiju koja često predstavljaju žarište infekcije i gangrene. One nekada nastaju nakon vađenja zuba, ali se javljaju i nakon vađenja zubnog živca.

Sve to se dešava uz veoma mali broj simptoma, ako ih uopšte i ima. Moguće je da imate zagnojeni mrtav zub, a da to i ne znate. Međutim, to nije kraj vaših muka.

Može doći do nastanka bolesti srca, bubrega, kostiju i mozga

Dok god je vaš imuni sistem jak, bilo koja bakterija koja odluta dalje od inficiranog zuba biva uništena. Međutim, ukoliko vaš imunitet oslabi uslijed neke bolesti ili povrede, on neće moći više da kontroliše infekciju.



Ove bakterije zatim mogu da pređu u okolna tkiva i da završe u vašem krvotoku, gdje se prenose na nove lokacije, bilo da su to tkiva ili organi.

Dr Prajs je uspio da prenese bolesti sa ljudi na zečeve tako što je ubacivao dijelove zuba kojima su izvađeni živci u njih. On je otkrio da ubacivanje zuba osobe koja je nedavno imala srčani udar u zeca uzrokuje srčani udar kod zeca za samo par sedmica.

Skoro sve hronične degenerativne bolesti su povezane sa ovom stomatološkom procedurom, uključujući:

Srčane bolesti
Bolesti bubrega
Artritis, reumatske bolesti i bolesti zglobova
Neurološke bolesti (npr. ALS)
Autoimune bolesti (npr. Lupus)
Izgleda da postoji i povezanost sa rakom. Dr Robert Džouns je istraživao povezanost između stomatološkog zahvata vađenja živaca i raka dojke, došavši do ekstremno visoke povezanosti. On je naveo da je došao do sljedećih zaključaka:

93% žena sa rakom dojke prošlo je kroz zahvat vađenja živaca
7% njih je patilo od drugih zubnih bolesti
U većini slučajeva, tumori su nastajali sa iste strane sa koje je izvršen stomatološki zahvat.

Dr Džouns tvrdi da su toksini bakterija u inficiranom zubu ili vilici u mogućnosti da inhibišu proteine koji suzbijaju razvoj tumora. Njemački doktor dr Džozef Isels naveo je slična otkrića, rekavši da je 97% njegovih pacijenata oboljelih od raka operisalo zubne živce. Ako su ovi doktori u pravu, lijek za rak je u tome da se mrtvi zubi izvade i uspostavi stabilan imuni sistem.

Mutirane bakterije u vašim ustima

Na koji način su ove mutirane bakterije iz vaših usta povezane sa bolestima?

Bakterije se danas mogu identifikovati DNK analizom, bilo da su mrtve ili žive.

U nastavku Prajsovog rada, Fondacija za istraživanje toksičnih elemenata iskoristila je DNK analizu da ispita zube bez živaca i otkrivene su bakterijske infekcije u 100% uzoraka. Identifikovane su 42 različite vrste anaerobnih bakterija u 43 uzorka. U kavitacijama je identifikovano 67 različitih vrsta bakterija među 85 uzoraka. Među pronađenim bakterijama bile su i sljedeće:

Capnocytophaga ochracea
Fusobacterium nucleatum
Gemella morbillorum
Leptotrichia buccalis
Porphyromonas gingivalis

Da li su to samo benigne, uobičajene bakterije iz usta?

Nikako. Četiri od navedenih bakterija napadaju srce, tri napadaju živce, dvije napadaju bubrege, dvije napadaju mozak, a jedna može da inficira sinusne šupljine. Dakle, one su sve samo ne benigne!

Još oko 400% bakterija je pronađeno u krvi oko mjesta gdje je nekad bio zubni živac u odnosu na sam zub, što označava da je zub inkubator, a peridontalni ligament je dovod hrane.

Nikad nije bilo pametno ostavljati nešto mrtvo u organizmu

Nijedna druga medicinska procedura ne uključuje ostavljanje nečeg mrtvog u organizmu. Kada slijepo crijevo prestane da funkcioniše, ono se odstrani. Ukoliko vam se prsti smrznu ili obole od gangrene, oni se odstrane. Ukoliko dijete umre u materici, sam organizam uzrokuje pobačaj.

Vašem imunom sistemu nisu potrebne mrtve supstance i samo prisustvo mrtvog tkiva može da uzrokuje komplikacije, kao što je slučaj sa mrtvim zubom.

Infekcija i autoimuna reakcija odbacivanja uzrokuju nakupljane bakterija oko mrtvog tkiva. U slučaju vađenja živca, bakterije dobijaju priliku da zađu u vaš krvotok kad god vam je slab imunitet.

Zašto zubari i dalje tvrde da je vađenje zubnog živca bezbjedno?

Iako su navedeni brojni razlozi zbog kojih bi ova stomatološka procedura trebalo da se zabrani, ona i dalje nije zabranjena i uzrok je smrti mnogih ljudi.

Zašto? Objašnjenje je vrlo jednostavno, u pitanju je jedna od najprofitabilnijih procedura u stomatologiji.

Kako da izbjegnete ovu stomatološku proceduru?

Najbolje bi bilo da nikada ne izvršite ovaj zahvat. Rizikovanje zdravlja da bi se očuvao zub prosto nema smisla. Ukoliko ste već odradili ovaj zahvat, bilo bi dobro da izvadite zub, čak i ako je sve u redu.

Zapamtite, čim vaš imuni sistem zakaže, postoji rizik da obolite od ozbiljnog medicinskog problema.

Ukoliko uklonite zub, dostupno vam je nekoliko opcija:

Parcijalna proteza: U pitanju je proteza koja može da se izvadi i to je jedna od najjednostavnijih i najjeftinijih opcija.
Most: Ovo je permanentniji zahvat koji na neki način mijenja pravi zub, ali je dosta skuplji.
Implantat: U pitanju je vještački, permanentni zub, obično od titana, ugrađen u desni i vilicu. Ipak, postoje neki problemi koji mogu nastati zbog upotrebe ovog metala prilikom ovog zahvata. Danas se češće koristi cirkonijum jer ne izaziva veće komplikacije.
Međutim, nije dovoljno da samo izvadite zub i stavite vještačku zamjenu.

Stomatolozi obično uklone zub, ali ostave peridontalni ligament, koji može da služi za ishranu bakterija. Mnogi stručnjaci preporučuju uklanjanje ovog ligamenta kako bi se smanjio rizik stvaranja infekcije.

IZVOR: haber

ROLAT OD MLJEVENOG MESA SA JAJIMA

Sastojci
250 gr mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
aleva paprika
vegeta
biber
2 kom jaja
4 kašike prezle
3 kom obarenih jaja
1 kom jaje
1 kašika kisele pavlake

Priprema
1.Sitno iseckajte beli i crni luk. Tome dodajte meso i jaja pa sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte začine i prezlu.
Ja sve ovo radim u secku, tako se dobije vrlo homogena masa.
2.Ukoliko vam je masa retka dodajte još malo prezle.




3.Obarite i oljuštite jaja. Masu od mesa razoklagijajte na pek papriru.
Posebno umutite 1 jaje (najmanje koje imate :)),  i pavlaku. Razoklagijano meso premažite sa pola ovog nadeva.
4.Na sredinu razoklagijanog mesa stavite obarena jaja. Prebacite meso sa jedne i druge strane preko jaja da dobijete rolat, ili stavite jaja uz ivicu i urolajte u rolat. Zatvorite rolat sa svih strana.
5.Ceo rolat premažite sa ostatkom mase od pavlake i jaja.
Rolat pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
6.Odličan je kao prilog uz krompir, pirinač, grašak…

Sirutka za detoks organizma i jetre

irutka je najbolji proljetni napitak za čišćenje i regeneraciju organizma, ujedno najjeftiniji i najprirodniji!

Sirutka je zelenožuta tekućina koja ostaje nakon proizvodnje sira. Od 10 litara mlijeka nastaje 1 kg sira i 9 litara sirutke. U toj tekućini ostaju najvrjedniji sastojci iz mlijeka. Najzastupljenija je voda sa udjelom od 94%. Ostali sastojci su laktoza i proteini sirutke, nešto manje topljivih mineralnih tvari i vitamina B skupine.

Najvrjedniji sastojci sirutke su njeni proteini koji se odlikuju velikim udjelom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. Proteini sirutke su puno manji i jednostavnije građe od proteina mlijeka (kazeina) pa su i puno lakše probavljivi. Gotovo se 100 posto resorbiraju u organizmu i bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona.

Moćan čistač i lijek za jetru

U proljetno doba svi imamo potrebu detoksikacije i čišćenja organizma. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i ima ključnu ulogu u preradi hrane koju unosimo u organizam. Bolesti jetre su često uzročnici smrti i zato je jako važno brinuti o tome. Sirutka je najbolje sredstvo za čišćenje i regeneraciju jetre. Predstavlja i najbolji prirodni lijek za jetru. Sirutka će doprinijeti oporavku oboljele jetre o kojoj god bolesti da se radi. Ovaj jednostavni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti je da posegnete za čašom sirutke.

Sirutka je najbolji proljetni napitak za čišćenje i regeneraciju organizma, ujedno najjeftiniji i najprirodniji! Sirutka je sigurna za upotrebu i da biste osjetili njen blagotvorni učinak pijte između pola litre do litre dnevno. Dobro ju je piti natašte, a najbolje ju je piti raspoređeno tokom dana. Osvježit će vas i ukloniti umor. Obiluje elektrolitima, odlično hidratizira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića. Puno je jeftinija od bilo kakvih osvježavajućih napitaka. Košta svega 5 kn litra, a puno je efikasnija i zdravija od bilo kojih napitaka koji se nalaze u prodaji.



Smanjuje stres i osjećaj umora

U proljetno doba je najčešći osjećaj umora. Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Eliksir za crijeva

Terapije sirutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja (poput neredovite stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije. Sirutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale – natrij, kalij, fosfor, magnezij, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku pH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak pH ujedno potiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva. Sirutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osjećj sitosti jer utiču na povećanje razine hormona koji smanjuje apetit.

Skuta

Riječ je o siru tzv. albuminskom siru koji se radi od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Negdje ju još zovu i provara, što je dosta znakoviti naziv jer skuta se i dobiva kada se sirutka zakuha ili provari. Od ostalih imena kojima ljudi nazivaju ovu vrstu sira najpoznatije je ricotta kod Talijana. Skutu u Bugarskoj nazivaju izvara, a u Francuskoj serac ili seret, u Njemačkoj Ziger, a u Engleskoj albumin cheese.

Skuta se proizvodi iz sirutke, pa možete samo zamisliti koliko je sirutke potrebno za kilogram skute. Zato je proizvodnja skute uglavnom neisplativa i rijetko ćete to pronaći. Inače skuta je čisti proteinski proizvod, prepuna imunoglobulina i albumina. Jača imunološki sustav i odlična je za regeneraciju jetre. Gotovo da nema mliječne masti i ugljikohidrata. Već mala količina stvara osjećaj sitosti, pa organizmu nisu potrebne veće količine hrane.

izvor: http://sehara.net

SALENJACI

Salenjake na ovaj način sam naučila raditi od moje tetke koja je majstor za dizana tijesta, njeni su još ljepši od mojih

Sastojci
tijesto
1 kg brašna
1/2 l mlijeka
2 dcl mineralne vode
3 kašike šećera
1 kašika soli
1 jaje
1 kocka svježeg kvasca
oko 30 dkg sala




Priprema
1.
Ugrijati mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da uskisne. Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelance.U to staviti uzašli kvasac i polako dodavati brašno da dobijete
2.


mekano tijesto (ne premekano).Ostaviti da udvostruči obujam, razvaljati i mazati samljevenim salom(može i margarin) i tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto.
Ostaviti da miruje 1/2 sata. Sve ponoviti još dva puta. Nakon toga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.Pečene posuti šećerom u prahu.
3.
Kad mi nestane sala kojeg uvijek stavim u zamrzivač da imam u toplijim danima zamijenim ga margarinom.

ISPROBAJTE DOMAĆU MASKU ZA LICE OD SAMO DVA SASTOJKA I KONAČNO SE RIJEŠITE MITESERA

Mrske crne točkice koje se vole nastaniti na našem licu veliki su problem brojnih žena, ali i muškaraca koji se bore s nečistom kožom, a ove napasti nisu pošteđeni čak ni oni koji posvećuju veliku pažnju redovitom čišćenju lica kod kuće i kozmetičara.
 

 
Sve što vam treba su jedna žličica bezbojne, nearomatizirane želatine u prahu te jedna do dvije žličice mlijeka.
Dobivenu smjesu nakratko (tek 10-ak sekundi) stavite u mikrovalnu pećnicu ili lagano zagrijte pomoću pare te dok je još sasvim topla nanesite na cijelo lice, izbjegavajući područje oko usta i očiju..

 
Nakon što ste smjesu nanijeli na lice, ostavite da se potpuno osuši te laganim pokretima polako oljuštite s lica.
Ukoliko vam ne uspije iz prve, pokušajte napraviti malo gušću masku, dodajući manju količinu mlijeka.
ZDRAVLJE / DIJETE

Mamine kifle

Kad neko kao ja potice iz plodne Vojvodine, razumljivo je zasto imam toliko recepata peciva…Listajuci prvu svesku recepata, pronasla sam ovaj sa predivnim, mekanim i jednostavnim kiflama…Jos uvek se secam njihovog mirisa koji me mami u kuhinju, a tamo me ceka rumena i nasmejana mama.. Za sve nase majke, cuvajte uspomenu na njih :)))
SASTOJCI
Testo:
500 ml mleka
40 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
3 kasike ulja

 
1 jaje
800 g mekog brasna
Za premazivanje:
150 g margarina

Za fil:
200 g kravljeg sira
1 jaje
Za premazivanje :
1 jaje

PRIPREMA
1.
Zagrejati mleko da bude toplo,
staviti u sud za mesenje, dodati
secer i nekoliko kasika brasna.
U sve to dodati izmrvljen kvasac
i sacekati da nadodje.
2.
Nakon toga, dodati ulje, so i
jaje i uz postepeno dodavanje
brasna umesiti mekano testo.
3.
Prekriti testo kuhinjskom krpom
i ostaviti ga na toplom da
udvostruci kolicinu.

 
Soba mora biti topla da bi kvasac
sto bolje odradio svoj posao.
4.
Rastanjiti testo sto tanje u
obliku pravougaonika i po
njemu narendati margarin iz
zamrzivaca.
5.
Saviti testo u rolnu, iseci ga na
6 delova, oblikovati loptu i
opet ostaviti pokriveno da
nadodje i bude mekano…
6.
Kad isecete na 6 delova, po krajevima
ce se videti margarin i treba ga
malo sakriti.
Rukama, nezno pritisnuti sa oba kraja testo
i zatvoriti taj otvor.
Tako se dobije lopta, ali je nikako ne premesivati
i gnjeciti.
7.
Fil pripremiti od izmrvljenog
sira i umucenog jajeta.
8.
Na pobrasnjenoj podlozi
razvijati lopte u krug, iseci na
8 trouglova, filovati i savijati
kifle…
9.
Slagati kifle u pleh i tek tad
ukljuciti rernu na 220 stepeni.
10.
Nakon 15 minuta, premazati
kifle umucenim jajetom i
peci u zagrejanoj rerni do
rumene boje…
11.
PreseK
Jakica i ovo
Natatina
"Pomoravka":http://www.www.coolinarika.com/klub/beta/slika/395677/#msg_11195145
Posluživanje
Ako ne pojedete sve kifle, mozete
ih zamrznuti i po potrebi zagrejati i
sluziti ih kao da su tek ispecene :)))
Mogu se filovati po zelji: kackavalj,
sunka ili sl.

AKO HOĆETE DA SMRŠATE, OČISTITE JETRU: NA OVAJ NAČIN ĆETE IZBACITI SVE OTROVE I MASNOĆE IZ TELA!

im započnete sa čišćenjem jetre, osetićete buđenje i bolji rad celog organizma

Da li ste znali da je jetra, baš kao i srce, jedan od najopterećenijih organa koji obavlja više od 500 funkcija u vašem organizmu?

Vaša jetra čisti krv od toksina, bori se s infekcijama, stvara žuč, razgrađuje masnoće i metabolički otpad. Osim toga, jetra je i najveći organ kroz koji svake minute procirkuliše golema količina krvi, koja se u njoj filtrira.

Budući da filtrira i razgrađuje hormone, dobar rad jetre je jako važan i za ravnotežu hormona u organizmu.
Ako ste neprestano izloženi štetnim tvarima kojih sve više ima u hrani i vodi, vaša je jetra preopterećena toksinima.
Osim toksina iz hrane i okoline, na zdravlje jetre negativno utiče i elektromagnetsko zračenje mobilnih telefona i wi-fija. Stoga barem noću neka mobilni telefoni budu što dalje od vašeg kreveta, a wi-fi obavezno isključite.

Znakovi da vam je potrebno čišćenje jetre
Znakovi koji ukazuju da je jetra preopterećena toksinima su:

bol ili nelagoda u desnom gornjem delu trbušne šupljine, ispod rebara;

preterano znojenje i zagrevanje tela;

žgaravica i nadutost;

neobjašnjivo debljanje ili jako usporen gubitak kilograma;

problemi s probavljanjem masne hrane;

akne, rozaceja, svrbež kože;

višak masnog tkiva oko trbuha;

visok krvni pritisak;

promene raspoloženja i umor;

žućkaste izrasline oko očiju.

5 dobrobiti čišćenja jetre

Najbolje što možete da uradite za svoje celokupno zdravlje je da sebi priuštite detoks jetre. Čišćenje jetre ima brojne dobrobiti za vaše zdravlje, a neke od njih su:

1. Stimuliše detoks celog organizma
Ako očistite svoju jetru, podstaknućete čišćenje celog organizma. Taj vredni organ čisti iskorišćenu krv i vraća je prema srcu. Ako je funkcija jetre narušena zbog zasićenosti toksinima, nepročišćena krv kruži kroz celo telo i kroz srce ugrožavajući tako njegovo zdravlje. Narušeno zdravlje jetre ugrožava celi vaš imuni sistem te doprinosi ubrzanom starenju.

2. Opskrbljuje telo energijom

Ako često pijete kafe kako biste lakše i brže obavljali svoje radne zadatke, to vam neće mnogo pomoći. Kafa će vam samo trenutno podignuti elan, nakon čega će vrlo brzo uslediti još veći pad energije. Stoga je za vas mnogo bolji odabir detoks jetre.

Detoks jetre će vas opskrbiti svežom energijom, ojačati vašu koncentraciju i povećati produktivnost na poslu. Osim toga, poboljšaće i kvalitet vašeg sna.

“Detoks jetre omogućit će vašem organizmu da obnovi zalihe nutrijenata i znatno će povećati nivo energije potrebnu za vežbanje i dnevne obaveze”, tvrdi Global Healing Center.



3. Pomaže u mršavljenju

Ako ozbiljno razmišljate o mršavljenju, onda bi detoks jetre trebao biti na vrhu vašeg popisa prioriteta. Jetra ima podjednako važnu ulogu u mršavljenju kao i creva te drugi probavni organi. Upravo je ona zadužena za razbijanje masnoća. Jetra stvara žuč, čija je funkcija razgradnja masnoća. Stoga, ako očistite jetru, podstać ćete proizvodnju žuči, a samim time i gubitak kilograma.

4. Smanjuje rizik od kamenaca

Ako imate višak holesterola, preti vam i veći rizik od nastanka kamenaca u jetri i žuči. Upravo prisutnost holesterola dovodi do stvrdnjavanja žuči, koja se polako pretvara u kamence. Ti kamenci uzrokuju začepljenja i blokiraju rad jetre, koja više ne može kvalitetno čistiti organizam od toksina.

5. Čisti i neguje kožu
Zahvaljujući detoksu jetre i eliminaciji toksina iz organizma poboljšaće se oksigenacija vaših tkiva, pa ćete izgledati lepše, zdravije i svežije.

Zbog poboljšane funkcije jetre i vaša će koža prodisati i zablistati. Naime, ako je jetra prezasićena toksinima, telo se viška otrova rešava i preko kože, koja postaje sklona aknama i drugim negativnim promenama na koži. Obnovljena funkcija jetre odraziće se na zdravlje celog vašeg organizma, a vi ćete se osećati mlađe od svoje stvarne dobi.

Recept za detoks jetre: napitak s brusnicom i začinima

U lonac sipajte 1 šoljicu nezaslađenog soka od brusnice i 7 šoljica vode. Stavite na vatru, pustite da lagano provri pa sklonite s vatre. U filtar kuglicu za pripremu čaja stavite pola čajne kašike đumbira, pola čajne kašike muskatnog oraščića i 1 čajnu kašičicu cejlonskog cimeta.

Stavite kuglicu u napitak od brusnice, ostavite 15-ak minuta pa izvadite. Dodajte tri četvrtine šoljice soka od narandže i četvrtinu šoljice soka od limuna, izmešajte pa ostavite u frižider.

Ujutro nakon buđenja popijte šoljicu ovog napitka od brusnice. Nakon sat vremena popijte šoljicu vode, zatim za sat vremena opet šoljicu napitka od brusnice i nastavite tako naizmenično dok ne potrošite celi napitak.

Hrana koja čisti jetru:

artičoke – podstiču proizvodnju žuči te čišćenje toksina

luk i beli luk – pomažu jetri u eliminaciji otrova

cvekla – sadrži zdrave fitonutrijente koji smanjuju loše delovanje masne hrane

jabuke – pektin potpomaže eliminaciju žive iz organizma

sveže isceđen limun u toploj vodi – pijte ga ujutro natašte kako biste podstakli detoksikaciju.

IZVOR: stil

Orah-limun krem kocke

ovo je jedan od onih kremastih kolača koji se tope u ustima, punoću okusa daju orasi dok slatkoću bezea fino neutralizira limun krema

SASTOJCI
Beze kora
5 bjelanjka
220 g šečera kristal
sok od pola limuna



Kora od oraha
5 bjelanjaka
150 g šečera kristal
1.5 žlica mrvica
1.5 žlica glatkog brašna
150 g mljevenih oraha

Krema
10 žumanjaka
1.2 l mlijeka
120 g šečera
2 vanilin pudinga
3-4 žlice brašna
2 vrečice vanilija bourbon šečera
500 ml vrhnja za šlag (Vindija)
200 g maslaca( sobne temp.)
150 g mljevenih oraha
2 kom limuna(sok)



PRIPREMA
Beze kora: Bjelanjke tuči ručnim mikserom da dobijete sjajnu pjenu od bjelanjaka, polako dodavati šečer. Miksati desetak minuta da se cijeli šečer otopi dodajući sok od limuna.
Rasporediti na peko papir, dimenzija mog pleha za pečenje je 37x24.
Koru sušiti 15 min na 150 stupnjeva pa sat ipo na 120 stupnjeva.

Kora od oraha:Bjelanjke, šečer(150g) i limun tuči istim postupkom kao za beze koru i na kraju polako ručno umiješati mljevene orahe, mrvice, brašno sa praškom za pecivo.
Raspšorediti na pleh dimenzija 37x24 i peći 15-tak minuta na 180 stupnjeva. Ostaviti koru da se ohlai. Hladnu namočiti sa toplim mlijekom sa aromom vanilije.

Krema: Staviti kuhati 1l mlijeka. U drugu posudu izmješati mikserom ostatak mlijeka(2dcl), 10 žumanjaka, šečer, puding, vanilija-bourbon i brašno i kad mlijeko zakuha na laganoj vatri umiješati te skuhati kremu.
Ostavit da se ohladi te u hladno umutiti tučeni maslac. Podijeliti kemu na dva dijela.
Mikserom umutiti čvrsto vrhnje za šlag.
U pola kreme dodati 2 dcl čvrstog vrhnja za šlag i 150 g oraha. U drugu polovicu dodati 3 dcl čvrstog vrhnja za šlag i polako sok od  dva limuna.

Slagati kolač
Orah kora(namočena)
krema sa orasima
beze kora
krema sa limunom
Ukrasiti po želji te ohladiti preko noći.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

PRAVA ISTINA O MATIČNIM ĆELIJAMA IZ PUPČANE VRPCE: NAJPOZNATIJA SRPSKA DOKTORKA OTKRIVA DA LI STVARNO LEČE ILI JE TO – “PREVARA VEKA” (FOTO)

ajpoznatija Srpkinja u svetu medicine, Prof. Dr Nadežda Basara, doktorka koja je transplantirala matičnim ćelijama više od 2.000 pacijenata tvrdi: Ne bacajte pare na čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Samo dvoje dece iz celog sveta je uspešno transplantirano. Svi mogu biti donatori matičnih ćelija, bez davanja krvi, besplatno.

Čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika novorođenčeta trebalo je da predstavlja početak jedne nove zdravstvene revolucije, koja će učiniti da u budućnosti naša deca budu sačuvana od brojnih teških bolesti. U poslednjih 10-ak godina u Srbiji, ali i u regionu gotovo da nije bilo roditelja koji nisu razmišljali isplati li se dati par hiljada evra za budućnost svog deteta, pritom se nadati da im u toj istoj budućnosti uzorci matičnih ćelija nikad neće zatrebati.

Pojavilo se bezbroj banaka matičnih ćelija, bezbroj firmi koje su sebe reklamirale kao najuspešnije u čuvanju matičnih ćelija, pojavilo se istovremeno i bezbroj razloga za i protiv uzimanja uzoraka, što je među roditeljima unelo dodatnu zabunu. I nakon što se u Crnoj Gori nedavno desilo da se ugasi kompanija preko koje je sačuvano više od 2.000 uzoraka, panika se zaraznom brzinom preselila i u Srbiju.

Najpoznatija Srpkinja u svetu medicine, Prof. Dr Nadežda Basara, doktorka koja je transplantirala matičnim ćelijama više od 2.000 pacijenata, i objavila u stranim stručnim časopisima preko 100 naučnih radova o matičnim ćelijama (koji su blizu 5.000 puta citirani od drugih svetskih naučnika) u velikom intervjuu za Telegraf.rs otkriva pravu istinu o čuvanju matičnih ćelija iz pupčanika novorođenčeta.

Dr Basara, čija je uspešnost transplantiranja (prati se kod pacijenta dve godine posle transplantacije) u poslednjih 6 godina na najvišem svetskom nivou od 87%, osim što je glavni JACIE- inspektor evropskog društva transplantatora matičnih celija (EBMT) za transplantacione centre po Evropi, i jedini je svetski priznati hematolog i transplantator matičnih ćelija sa Balkana.

Godinama već upozoravate trudnice putem medija, ali je očigledno da se često više veruje marketinškim kampanjama nego vrhunskim stručnjacima poput Vas. Zašto je to tako?
– To je tako, jer je naš narod lakoveran i naivan, i više veruje nadrilekarima i reklamama nego stručnjacima. Ja sam upozoravala trudnice, jer sam to shvatila kao obavezu prema svome narodu, koji je oduvek od usta odvajao da bi pomogao svom detetu. Osim toga, radim i živim na izvoru informacija, i znam još od 2002. god. da je ostavljanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce nepotrebno.

Do tada je, među prvima u Nemačkoj, evropski institut EUFETS AG, u kome sam počela da radim 1997, imao sedam kryo-tankova i čuvao je matične ćelije iz pupčane vrpce, sve dok se nije postavilo pitanje ekonomičnosti. Krivci za to su razvoj medicinske nauke (već tada se znalo da su naučnici iz Engleske i Japana počeli da rade na reprogramiranju matičnih ćelija iz sluzokože odraslog čoveka, što je kasnije i rezultiralo Nobelovom nagradom) i velika spremnost Nemaca da budu potencijalni donatori matičnih ćelija. Trenutno, Nemačka ima 8 miliona potencijalnih donatora, i drugi su u Svetu, posle USA.

Možete li da nam demistifikujete čitav proces ostavljanja matičnih ćelija i sve greške u vezi s tom temom?
– Kao prvo, matične ćelije iz pupčane vrpce se mogu ostaviti za budući transplantat, ali je njihov broj tako mali da samo deca ili odrasle osobe koje su lakše od 60kg. mogu da se transplantiraju, i to obično se najčešće uzimaju dva preparata iz različitih, ali sličnih pupčanih vrpci. Inače, proces diferencijacije i umnožavanja tih ćelija je strašno skup, kao i logistika, da je neki put ukupni iznos veći od kupovine gotovog transplantata od nesrodnog ili srodnog donora.

Uz to, nemate nikakvu sigurnost da će se sve te ćelije održati na -150°, a studije su pokazale, da za vreme umnožavanja ćelija in-vitro, dolazi do genetskih promena i mutacija ćelija. Ta vrsta transplantacije se i dalje radi u zemljama sa stanovništvom nižeg rasta, ali sve manje.U Nemačkoj se, na primer, skoro uopšte ne radi, iz vrlo prostog razloga: za preko 85% pacijenata se u današnje vreme može naći donator u svetskoj bazi podataka od 30 miliona potencijalnih donatora, a u ostalih 15 % slučajeva donor je iz porodice, haploidentičan (majka, otac, sestra, brat), i ta vrsta transplantacije je u ogromnom usponu u celom svetu.

– Kao drugo, kada su firme koje se bave čuvanjem matičnih ćelija iz pupčane vrpce shvatile, da se te ćelije sve manje koriste, smislile su drugu strategiju – upotrebu tih ćelija kao regenerativne ćelije. Naravno, u “normalnim” zemljama to nije moglo da se propagira, jer su se stručnjaci i univerziteti odmah izjasnili protiv, i narod je bio informisan. Sto se tiče informisanja, institucije zdravstva u Nemačkoj od 2009. intezivno informišu buduće roditelje da je čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika nepotrebno.

Na šta sve treba paziti, koje se sve stvari u vezi s matičnim ćelijama iz pupčanika reklamiraju, a potencijalno nisu istinite?
– Nije istina da mogu da se koriste za lečenje autizma, paralize, dijabetesa, multiple skleroze, itd. tj. za oblast regenerativne medicine. Osim toga, nije objašnjeno narodu da te metode još nisu etablirane, kao i da postoje i druge metode, kao sto je reprogramiranje somatskih ćelija. Tu je informisanje naroda od strane medicinskih institucija sistema totalno zakazalo.



Ono što je u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, redovno, da se u čekaonicama, ambulantama, u dnevnoj štampi, na internet stranicama medicinskih ustanova, itd., pojavljuju informacije pripremljene od državnih institucija koje i mi imamo, kao što su Ministarstvo zdravlja, Univerzitetske klinike, Lekarska komora i drustvo, itd., o tome koje se samo bolesti leče matičnim ćelijama i šta je tu istina, da li matične ćelije iz pupčane vrpce treba ostavljati ili ne. To je u zemlji Srbiji nedostupno narodu. Kako onda da ne poveruju reklamama, kada im se samo one serviraju kroz medije.

Koji je pravi smisao davanja matičnih ćelija i koja jeste realna mogućnost potencijalnog iskorištavanja?
– Matične ćelije se daju da bi zamenile bolesne matične ćelije i omogućile stvaranje novih zdravih krvnih ćelija. To se radi transplantacijom matičnih ćelija kao jedino naučno dokazanom metodom. Sve ostalo je mešetarenje, jer nije dokazano u kliničkim studijama.

Zašto se često dešava da po uzimanju uzorka iz banke matičnih ćelija stigne odgovor da dati uzorak nije upotrebljiv, a kompanije ipak naplaćuju uslugu uzimanja i taksu za izvoz krvi?
– Najčešći razlog je kontaminacija bakterijama, što je razumljivo kada se zna da se bebe rađaju najčešće vaginalnim putem, i pored dezinfekcije pupčane vene pre venepunkcije. Drugi razlog je mali broj matičnih ćelija. Još pre 20 godina je skoro 30% preparata propadalo, jer nisu ispunjavali kriterijume.

Možete li da nam navedete neki slučaj kada su matične ćelije iz pupčanika izlečile ili spasle dete ili osobu kojoj su namenjene i slučajeve u kojima to zapravo nije bilo (ili nije) moguće?
– Iz moje prakse ne mogu, jer sam za 20 godina rada u Nemačkoj samo dva pacijenta transplantirala i oboje su imali puno komplikacija. Prvi slučaj deteta je transplantiran 1988. u Parizu, a transplantat je stigao iz New York banke. Dete nije imalo drugog donora. Za jedan intervju, mislim da je bio 2013. ili 2014, da bih dala tačne podatke, pozvala sam kolegu iz Pariza, Prof. Dr. Rocha Vandersona, koji je bio zadužen od Svetske zdravstvene federacije za statistiku, i dobila sam poražavajući podatak: svega dvoje dece iz celog sveta je uspešno transplantirano sopstvenim matičnim ćelijama dobijenim iz krvi pupčane vrpce!

Da li su članovi porodice zaista kompatibilni po tom pitanju i da li je zaista moguće da se uzorak koristi za još jednog člana porodice, kako se reklamira?
– Ne koristi se u praksi, jer nema potrebe za primenu kod članova porodice.

Šta se zaista desilo u Crnoj Gori nakon gašenja predstavništva kompanije Cryo save i da li je 2.000 uzoraka ipak dostupno ljudima koji su preko te kompanije ostavili matične ćelije?
– Kompanija Cryo-Save je poznata internacionalna kompanija i podleže evropskim zakonima, pa je nemoguće da 2.000 uzoraka jednostavno nestane! Kako se Ministarstvo zdravlja Crne Gore ne oglašava po tom pitanju, a oni su dali stranim firmama dozvolu i stoje iza iznošenja matičnih ćelija pupčane vrste iz zemlje, roditeljima iz Crne Gore ne preostaje ništa drugo nego da se udruže i napižu dopis Cryo-Save-u (mislim da je centrala u Holandiji, a labaratorije i kryo-lager u Belgiji), u kome traže da se o trošku kompanije obezbedi da predstavnik roditelja poseti datoteku i kryo-lager gde se čuvaju te ćelije.

Trebalo bi da im izađu u susret i pokažu na kojim se tačno pozicijama u kryo-tankovima nalaze uzorci i demonstriraju probno vađenje slučajno izabranih uzoraka. Ako do toga ipak ne dođe, u šta ne verujem, treba da se obrate Ministarstvu zdravlja Crne Gore da oni preduzmu mere. U svim zemljama EU postoje državne institucije koje kontrolišu rad tih firmi. Recimo u Nemačkoj je to PEI (Paul- Ehrlich- Institut).

Možete li da date Vaš završni savet i poruku svima koji su do sada dali uzorke i poruku svim budućim roditeljima koji to žele da urade?
– Moj završni savet se nije promenio: Ne bacajte pare na čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Ako roditelji žele nešto da urade, treba da se prijave kao donatori matičnih ćelija Zavodu za transfuziju krvi, za to ne moraju ni krv da daju, već samo razmaz sluzokoze usne duplje, a i ne košta ih ništa.

Na taj način će se povećati broj donora, tako da će u skoroj budućnosti preko 90% pacijenata moći da se izleči koristeći identične matične ćelije od nesrodnog donora iz svetske banke podataka.

NAPOMENA:

Prof Dr Nadežda Basara dugogodišnji je QP (Qualified Person) – najodgovornija osoba pred Zakonom o lekovima i državnim institutom PEI za proizvodnju i kryo-konzerviranje matičnih ćelija i proizvedenih transplantata u clean rooms pod GMP normama. Ima dve specijalizacije: internu medicinu u Nemačkoj i kliničku farmakologiju iz Beograda, i sub-specijalizaciju iz hematologije i onkologije.

Magistrirala je i doktorirala u Beogradu, a postala docent i profesor medicine u Nemačkoj, kao jedina koja nije rođena i nije se školovala van Srbije. Ispituje studente na završnom ispitu medicine, kao i specijalizante na Univerzitetu u Kielu, i mentor je doktorantima.

(telemaster.rs/telegraf.rs)