četvrtak, 21. prosinca 2017.

Savet nutricionista: Popijte ovaj napitak svakog jutra i naslage na stomaku će nestati!

Za višak kilograma oko stomaka često su kriva lenja creva, koja sprečavaju sagorevanje masnih naslaga i eliminaciju nečistoća iz organizma.
Nutricionisti tvrde da za to postoji rešenje i to vrlo jednostavno.
Odgovor se nalazi u zdravom koktelu koji bi trebalo da zameni doručak, a sprema se brzo i lako, pišu Novosti.

Recept: Potrebno je da šest suvih šljiva svako veče prelijete sa 100 mililitara prokuvane vode, poklopite i ostavite deset minuta da odstoje.
Za to vreme u činiju sipajte dve supene kašike ovsenih pahuljica, kašičicu samlevenog lanenog semena i isto toliko kakaoa.

Prelijte sa 300 mililitra kefira i dobro izmešajte. Šljive sitno iseckajte i dodajte u prethodnu smesu, a potom koktel ostavite u frižideru preko noći i ujutru popijte na prazan stomak.
Posle mesec dana konzumiranja ovog napitka, izgubićete tri do pet kilograma i to prvo oko stomaka.
Ne samo da ćete smršati, nego će vam i ten biti lepši, a kosa i nokti će ojačati.



RELATED POSTS

Namažite noge OVIM uljem i više nikad nećete imati problema sa proširenim venama! (RECEPT)

Neven je biljka koja vodi porijeklo iz Indije. Najviše magijskih obreda širom svijeta rađeno je upravo ovom biljkom. Biljka izuzetne ljepote, jednostavnosti i fascinantne narandžaste boje.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom , glogom ili resnikom.

Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.

Sada je pravo vrijeme da napravite ulje od nevena i to na ovaj način:

Uberite 50 cvjetova nevena, dobro ih operite i osušite od vode, potopite ih u veću teglu i nalijte 1l maslinovog ulja. Teglu zatvorite i ostavite 4 do 5 nedelja na suncu. Nakon toga ulje možete da procijedite ali i ne morate.

Koristite ga kako biste zaliječili opekotine, ublažili proširene vene, oporavili kožu od sunčevih zraka.

Možete da napravite i melem protiv proširenih vena:

Zagrijte pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodati dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustiti da zapjeni, skinuti sa šporeta i miješati 5 minuta.

Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga polako zagrijavati uz stalno miješanje dok se potpuno ne istopi. Procijediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suvu teglicu.

Čuvati na tamnom i suvom mjestu. Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore. Piti čaj za čišćenje organizma.

Iskoristite jedan sastojak iz vaše kuhinje za potpuno i brzo uklanjanje ekcema i mrlja sa kože…

Jabukovo sirće je mnogo zdravo. Može se koristiti kao obloga kod raznih stanja, ali nekako je česta primjena kod kožnih oboljenja.

Jabukovo sirće će pomoći kod ekcema, ali i kod mrlja na koži. Potrebno je samo da u šolju vode stavite 2 kašike ovog sirćeta- razrjeđuje se s vodom jer je samo sirće vrlo jako.

Potrebno je samo da umočite vatu u taj rastvor i nanesete na zahvaćena područja. Ostavite da djeluje 10-ak minuta, a onda saperite.

Ponavljajte postupak nekoliko dana, a možete napraviti i kupku s vremena na vrijeme, koristeći malo sirćeta i više vode. Primjetit ćete značajno poboljšanje, vaša koža će biti u boljem stanju.

Ove greške svi radite dok se tuširate, a niste ni svjesni da vam to UNIŠTAVA ZDRAVLJE!

Rijetko ko je razmišljao o tome da može našteti svom zdravlju i tijelu dok se tušira, ali ukoliko radite neke od ovih stvari, onda sigurno da možete.

tus

U nastavku pogledajte nekoliko pravila koja biste trebali primjenjivati kako biste sačuvali svoje zdravlje.

1. NEMOJTE SE PREDUGO TUŠIRATI

Idealno vrijeme za tuširanje je 10 minuta, a sve duže od toga uzrokuje sušenje kože, što se poslije manifestuje svrabežom i osipom.

2. IZBJEGAVAJTE GELOVE I KUPKE ZA TUŠIRANJE

Ukoliko vam gel za tuširanje stvara previše pjene, to je znak, da se u njemu nalaze veće količine aktivnih materija, a koje uklanjaju masne slojeve na koži koje su tu da bi zaštitile naš organizam.

2. PRESTANITE KORISTITI STARE SPUŽVE

Mokre spužve su pogodna sredina za razvoj bakterija, pa se savjetuje da se spužva za kupanje mijenja svake četiri sedmice. Umjesto spužve savjetuje se da koristite frotirsku rukavicu ili peškir. Važno je da spužvu osušite nakon svake upotrebe.

4. PREVIŠE VRUĆA VODA

Vruća voda isušuje kožu, uklanja prirodne masniće sa nje i ostavlja je nezaštićenom. Savršena temperatura za zdravlje kože je 35-40 stepeni C.

KAKO VRATITI BJELINU KUĆNIM APARATIMA?

Svako od nas, posebno žene, ne voli kada nam kućna bela tehnika, dobije žućkastu boju. Isto važi i za stare crt televizore i monitore, kućišta kompjutera, tastature… pogledate oko sebe, a sve ima neku žutu boju i nije vam jasno kako se to desilo kad redovno brišete prašinu. Kako i zašto se desilo, nije bitno, važno je da postoji jedan stari trik ili recept, ko ga kako nazove ,koji rešava ovaj problem. Isključite uređaj iz struje, sklonite sve sa njega, ako je moguće pomerite ga od zida, ili ako su u pitanju televizori i monitori, premestite na sto na kom će te obaviti detaljnu operaciju čišćenja i izbeljivanje.


Potrebno je uređaj ,pre procesa izbeljivanja, obrisati od prašine. to možete uraditi praškom ili vlažnom krpom, potrudi te se da obrišete sve delove prašine kako bi ste videli na kojim mestima ima najviše žutila Uzmite pumpicu u koju ste prethodno sipali sirće, može razblaženo u razmeri 1:10, ili čisto, ako mislite da je previše žuto. Poprskajte pumpicom ceo uređaj, osim delova koji idu u struju, ili u slučaju tv i monitora, onaj deo gde tečnost može ući u unutrašnjost aparata.
Uzmite čist sundjer i prebrišite uređaj, možete koristiti i onu zelenu stranu ,ne bojite se da će izgrebati ili oštetiti, čak i ako su u pitanju aparati koji su ofarbani u ovu modernu inox boju.


Ostavite da deluje 30 minuta, zatim vlažnim sunđerom obrišite uređaj, i odmah posušite pamučnom krpom. Ukoliko niste zadovoljni postignutim rezultatima, postupak možete ponoviti odmah ,s tim što morate ostaviti da deluje duže, ili razmisliti o alternativi, a to je da umesto sirćeta koristite limun, isečen na pola, kojim ćete premazati ceo uređaj, ili umesto sirćeta, u pumpicu sipati snežnik, razblažen u razmeri 1:10. snežnik obavezno razblažite, da ne bi oštetili ruke, ili koristite rukavice.
ZANIMLJIVOSTI

BEZ MAJSTORA OTPUŠITE ZAČEPLJEN SLIVNIK I IZVUCITE SVU NEČISTOĆU KOJA DONOSI SMRAD!

Možete sami izvesti vrlo jednostavan zahvat koji će iz slivnika izvući sve nečistoće.

Šta vam je potrebno? Šrafciger, plastična vezica za kablove, makaze, bijelo sirće, soda bikarbona i krpa


 
Korak 1: Uklonite mrežicu sa slivnika uz pomoć šrafcigera.
Korak 2: Izvucite rukom sve vidljive nečistoće. Poželjno je da pritom nosite gumene rukavice.
Korak 3: Uz pomoć makaza ili skalpela zasjecite krajeve duž vezice tako da dobijete neku vrstu zubaca. Zatim je ubacite u slivnik i uvrćite kako bi se u zupce pohvatale nečistoće koje blokiraju odvod. Izvucite, skinite prljavštinu i ponavljajte postupak sve dok vezica ne bude potpuno čista.


 
Korak 4: Naspite pola šolje sode bikarbone u slivnik i pola šolje sirćeta i preklopite slivnik vlažnom krpom. Pustite da sirće i soda bikarbona reaguju desetak minuta. Sklonite krpu i isperite slivnik šerpom ključale vode.
Korak 5: Ponovo zašrafite mrežicu i uživajte u tuširanju!

Izvor:http://www.dnevni.rs/

Tradicionalne pite - Makedonska " Kokmiška"

Odlična pita sa kiselim testom, nešto između pogače i pite, ovde možete videti original RECEPT prave Makedonke. Hvala, uživala sam praveći je a i u divnom ukusu.


Ja sam u testo dodala 1,5 kašiku ulja jer su mi jaja bila malo manja, ali u svakom slučaju mislim da testu treba malo masnoće, ulje, istopljeni maslac, mast… Napisaću recept kako sam ja pravila.

SASTOJCI
650 g. brašna
15 g. suvog kvasca
3 dcl. vode
1 kašikica šećera
2 jaja
1,5 kašika ulja
2 ravne kašikice soli



fil
350 g. sira, ja sam koristila mladi slani
80 g. masti
80 g. maslaca – u original receptu je margarin, može i tako
za premazivanje
1 umućeno jaje, susam za posipanje



PRIPREMA
U toplu vodu staviti šećer i kvasac, izmešati i ostaviti da kvasac nadođe.
Mast i maslac zajedno istopiti.
Od svih navedenih sastojaka umesiti meko testo i ostaviti da odstoji 20 minuta. Testo podeliti na 6 loptica. Tepsiju prečnika 30 cm. podmazati mašću.
Radnu površinu blago posuti brašnom, rastanjiti lopticu na prečnik 30 cm., staviti u tepsiju, obilato poprskati istopljenom smesom od masti i maslaca, rasporediti sir. Tako uraditi sa preostalim sastojcima.

Gornju koru premazati uljem, jajetom i posuti susamom. Iseći na kocke ili po želji, pokriti i ostaviti da raste još oko 30-40 minuta na toplom mestu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 – 50 minuta, zavisi od rerne.

Bounti kolač

Mmmm tako divan kad ga jednom probate cesto ce se nalaziti na vasem stolu

SASTOJCI
125 gr margarina
100 g šećera
3 jaja
200 gr brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike mleka
1 kašičica praška za pecivo, puna



Sirup
2 kašike šećera
100 ml mleka
Kokos krem:
300 ml mleka
3 kašike griza
100 gr margarina
100 g šećera
100 g kokosa

Glazura
200 g mleka čokolada
6 do 8 kašika slatke pavlake



PRIPREMA
Ulupajte margarin sa šećerom da bude penasto. Dodajte jaja, jedno po jedno uz mešanje. Dodajte mleko.
Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodajte smesi.
Pecite 20 – 25 minuta na 180 stepeni.
Karamelizujte šećer pa ga zalijte mlekom i ostavite dok sve ne otopi na laganoj vatri.

Mleko, puter, šećer i griz stavite na vatru i mešajte neprekidno dok se ne zgusne. Dodati kokos i dobro izmešati sve. Ostaviti nekoliko minuta da odstoji pa preliti preko toplog biskvita koji ste ostavili u kalupu u kojem se pekao. Krem je gust ali ga možete nožem razvući. Ostavite kolač 30 minuta da odstoji u frižideru.

Čokoladu pomešanu sa slatkom pavlakom stavite na paru da se otopi.
Kada se otopi i sjedini izvadite kolač iz frižidera pa ga pelijte čokoladom.
Kada se glazura stvrdne secite pravougaone komade.
Tek kada isečete komade onda ide šaranje belom čokoladom.

Poslažite komade na rešetku, otopite belu čokoladu ( 50gr ) sa 3 kašike slatke pavlake pa išarajte svaki kolač posebno.

JEDNOSTAVNI PUDING KOLAČ SA RUPAMA

SASTOJCI
Za biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna


 
4 žlice kakaa
4 žlice čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1,5 dl ulja
1,5 dl mlijeka

Za žutu kremu
2 pudinga od vanilije
9 dl mlijeka
6 žlica šećera
15 dkg maslaca


 
Za smeđu kremu
2 pudinga od čokolade
8 dl mlijeka
6 žlica šećera
10 dkg maslaca

PRIPREMA
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati tada ulje, nakon par minuta miksanja postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i odmah potom kakao i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.
Masu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje srednje veličine, poravnati i peći u pećnici na 180°C 20-25 minuta.

Pečeni i još vrući biskvit izbušiti ravnomjerno drškom kuhače.
Pripremiti prvo žutu kremu tako što se u vrući kuhani puding umuti pjenjačom sitno sjeckan maslac. Miješati kremu tako dugo dok ne postane ravnomjerno gusta i podatna. Kremu odmah još dok je topla preliti preko biskvita. Poravnavati žlicom preko površine biskvita kako bi se sve rupice napunile kremom.

Ostaviti kolač po strani pa pripremiti smeđu kremu tako što se u kuhani puding od čokolade doda maslac i ravnomjerno izmješa. Preliti opet toplo preko žute kreme. Po želji posipati čokoladnim mrvicama. Ohladiti i poslužiti rezano na kocke.

NE MOŽE BRŽE I BOLJE OD OVOGA GRIZ KOCKE BEZ PEČENJA ZA 15 MINUTA

Kolač se nepeče,a gotov je u 15 minuta....A koliko je dobar ...??Znam samo ja..jer sam pojela(...e to vam neću odkriti...ha,ha...) Još jedan od recepata pokupljen na poslu ...Vjerujte mi isplati se ga probati..

SASTOJCI
1 l mlijeka
2 dcl Grisa (pšenične krupice) Podravka
1,5 dcl šećera



2 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje
25 dag margarina ili maslaca
1/2 l vrhnje za šlag dolcela 5+
40 dag petit keksi



PRIPREMA
Pomiješajte griz,šećer,vanilin šećer i jaje….pa skuhajte sa litrom mlijeka.Dobro ohladite.U ohlađenu kuhanu kremu dodajte izrađeni maslac i izmiksajte u glatku kremu.Šlag napravite posebno.

Na tacnu složite red petit keksi.Ja sam stavila 4 reda.Keksi se ne moraju namakati u mlijeko jer će omekaniti od kreme.

Na prvi red keksi premazati polovicu kreme od griza .Prekriti sa polovicom šlaga.Opet staviti red keksi,polovicu kreme i preostali šlag.

Ukrasiti po želji.Kod mene polovica sa krokantom,a polovica sa čokoladnim mrvicama.A vi po svojoj želji….

srijeda, 20. prosinca 2017.

NIKAD LAKŠE, A TAKO UKUSNO: Ručak spreman za 15 minuta (RECEPT)

Potrebno je:
– 2 kašike putera,
– 240 g slanine,
– 450 g prokelja,
– so, biber,
– tucana crvena paprika,
– ½ šolje pavlake za kuvanje,
– ½ šolje naribanog sira,
– ½ šolje hlebnih mrvica.


Način pripreme:
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni, a vatrostalnu posudu podmažite. U veliku šerpu sipajte vodu, posolite i stavite da prokuva pa sipajte prokelj i ostavite da kuva 8-10 minuta. Slaninu iseckajte na kockice i ispržite da postane hrskava.




Kuvani prokelj i polovinu slanine sipajte u vatrostalnu posudu, začinite i zalijte pavlakom, pospite sirom, a na kraju pospite ostatkom slanine i hlebnim mrvicama.
Stavite u rernu da se peče 15 minuta. Prijatno!



Post navigation
Previous post: NAKON ŠTO SAM TROJKE RODILA, OSTAVIO NAS JE UZ REČENICU “Shvatio sam da nisam spreman”Next post: PLAZMA TORTA SA BANANAMA…KRALJICA PLAZMA TORTI
Leave a Reply

FINO JELO NA KAŠIKU BAŠ ZA OVE ZIMSKE DANE

Sastojci 
500g mljevene junetine
1žlica maslaca
3žlice maslinovog ulja
1 luk
5 češnja češnjaka
3 lista lovora
2 grančice timijana
na vrh noža ljute paprike
1žlica ravna /Dimljene crvene paprike Podravka
1puna žlica Koncentrata od rajčice Podravka
2 mrkve
250g njoki/domaći ili kupovni
1,3l temeljca/pileći ili povrtni
2 ravne žlice Glatkog brašna Podravka
150g Zamrznutog graška

Priprema
1.




Zagrijete dvije žlice ulja u loncu debljeg dna pa na njemu prepržite meso, začinite ga solju i paprom, pazite da tokom pečenja razdvojite meso da ne bude grudica, preprženo meso izvadite šupljikavom žlicom na toplo mjesto.   Dodati maslac i ostatak masnoće pustiti da se zagrije, dodati na sitno nasjeckani luk, prijati pet minuta miješajući da se dobro uprži.Dodati češnjak i mrkvu narezanu na kockice, obje vrste paprike i brašno, promiješati da se malo sve spoji, podliti temeljcem, nastaviti miješati da se sve poveže i razbiju eventualne grudice.   Vratiti meso u lonac, dodati ostale začine i koncentrat rajčice.Pustiti da sve prokuha pa odklopljeno kuhati oko pola sata.
2.
Nakon pola sata dodati njoke , pustiti da se njoki kuhanju dok ne omekšaju, pet minuta prije kraja dodati grašak. Servirati toplo.

Napravite same: Umirujuća maska od gline sa samo tri sastojka

Posvetite svojoj koži malo vremena i njegujte je ovom divnom maskom od samo tri sastojka.

Zbog sadržaja više od 70 minerala, bentonit glina je prepoznata kao jedna od najefikasnijih glina koje se koriste za toniranje i njegu kože. Bentonit glina je važan sastojak nekih kozmetičkih i medicinskih proizvoda, obloga i anti-iritanata, naročito za masnu i problematičnu kožu sklonu aknama.

Napravite malo veću količinu maske, tako što ćete povećati količinu sastojaka i poklonite vašim koleginicama ili sestri, tetki, mami, jer nema žene koja ne bi željela da ima lijepu kožu!



Sastojci:

2 kašike bentonit gline
2 kašike meda
2 kašike vode

Priprema:

1. Pomiješajte sve sastojke u plastičnoj ili staklenoj posudi.
2. Nanesite u jednakom, tankom sloju na očišćenu kožu i ostavite da djeluje 10 minuta.

Savjet plus: Ako pravite masku za poklon, lijepo je spakujte u malu posudu sa poklopcem i ukrasite poklopac trakom.

Neke ljekovite biljke imaju i nuspojave. Saznajte koje!

Čini se da je i kod konzumacije ljekovitih biljaka potrebna doza opreza. Većina biljaka je bezopasna no, imate li određene medicinske probleme ili uzimate lijekove, svakako pripazite. Razgovarajte s liječnikom prije upotrebe bilo koje od ovih biljaka.

Gospina trava

Ovaj popularni biljni dodatak često se uzima protiv depresije, anksioznosti i za bolji san. Gospina trava može izazvati nuspojave kao što su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i suha usta. Također može uzrokovati probleme ako se uzima u kombinaciji s određenim lijekovima za srce, antidepresivima i kontracepcijskim pilulama. Gospinu travu bi trebalo izbjegavati i uslijed kemoterapije jer može umanjiti njezino djelovanje.



Kava

Kava kava može poremetiti san i potaknuti anksioznost. Osim toga može dovesti do oštećenja jetre. Dakle, izbjegavajte kava kavu ako imate problema s jetrom ili bubrezima, dok pijete alkohol ili lijekove za spavanje.

Iskoristite ove biljke koje potiču sagorijevanje masti!

Ginko biloba

Ginko biloba pogoduje boljem pamćenju, cirkulaciji i mentalnim funkcijama. U rijetkim slučajevima, ova biljka može izazvati krvarenje, što je posebno rizično ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.

Arnika

Ulje arnike pomaže olakšati bol, smanjiti otekline i potiče probavu. S druge strane, arnika može povisiti krvni tlak, povećati broj otkucaja srca i otežati disanje. Teže nuspojave su oštećenje jetre, koma, pa čak i smrt.

Đumbir

Đumbir ublažava mučninu nakon operacije ili kemoterapije, koristi se za liječenje artritisa i ostalih bolesti zglobova. No, đumbir može izazvati probleme sa zgrušavanjem krvi, poremetiti otkucaje srca, krvni tlak i razinu šećera u krvi. Ne treba ga uzimati ako imate žučni kamenac ili probleme sa zgrušavanjem krvi.

Aloe vera

Nanošenjem na kožu možemo smanjiti opekline, zacijeliti rane i popraviti raspoloženje. Ako se uzima oralno, aloe vera može poremetiti rad srca i sniziti razinu šećera u krvi ako imate dijabetes.

Isprobajte ovih sedam biljaka koje snižavaju krvni tlak!

Ginseng

Ginseng navodno usporava starenje. Osim ovog poželjnog djelovanja, ginseng pomaže dijabetičarima, jača imunitet i povećava libido. Ova biljka izaziva probleme kod osoba oboljelih od dijabetesa jer može uzrokovati pad šećera u krvi. Također biste ga trebali izbjegavati ako imate visok krvni tlak ili problem sa zgrušavanjem krvi.

Češnjak

Češnjak dokazano snižava krvni tlak i kolesterol, i može izliječiti simptome prehlade. Češnjak također razrjeđuje krv, stoga bi ga trebali izbjegavati ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.

Sladić

Neki ljudi ga koriste za liječenje kašlja, čireva na želucu, bronhitisa, infekcija i grlobolja. Sladić može povisiti krvni tlak i poremetiti ritam otkucaja srca stoga, s oprezom uzimajte sladić ako imate srčanih problema. Ova biljka također može uzrokovati probleme osobama koje imaju problema s bubrezima.

Kopriva

Kopriva je korisna protiv alergija, peruti, artritisa, bubrežnog kamenca i infekcija urinarnog trakta. No, kopriva može zadržati vodu u tijelu, stoga bi ju trebale izbjegavati osobe koje imaju problema sa srcem ili bubrezima, i oni koju piju diuretike.

Krizantema

Biljni pripravak krizanteme najčešće se koristi za sprječavanje migrena, artritisa i alergija. Krizantema sadrži kalij i fosfor, pa bi ju osobe s bolesnim bubrezima trebale izbjegavati. Ona također može uzrokovati probleme sa zgrušavanjem krvi.

AUTOR: CENTARZDRAVLJA

Svako ima ovaj lijek za ISPUCALE KAPILARE kod kuće, ali mnogi ljudi ne znaju za njega!

Ispucali kapilari su neprijatna i ružna pojava ispod kože, koja ne samo da izgleda ružno nego ostvlja i druge posljedice pa se osjećamo neugodno i uvijek moramo nositi dužu odjeću. Žene najbolje znaju o čemu je riječ.

Na svu sreću postoji nekoliko načina da ih se riješiti uz pomoć sastojaka iz kuće, a mi vam ovaj put predstavljamo

Prvi način je pomoću mladog paradajza, kojeg je potrebno isjeći na sitne komadiće, te poredati te komadiće na ono mjesto gdje imate ispucale kapilare. Dobro obratite pažnju da koristite mladi a ne zreli paradajz.

Komadiće mladog paradajza potrebno je držati 2-3 minute, te nakon toga kožu premazati nekom hidratantnom kremom. Postupak je potrebno ponavljati narednih 10 dana te bi nakon toga ispucali kapilari trebali nestati.

Drugi način je korištenje jabukovog sirćeta, koje ćete nanositi na mjesta sa ispucalim kapilarima. Potrebno je 3 puta dnevno nanositi jabukovo sirće i tako narednih 3-4 sedmice. Budite oprezni sa jabukovim sirćetom da ga ne stavljate na osjetljiva područja jer može iritirati kožu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći. Ako vam budu djelovali podijelite ove recepte i sa drugima.

dnevno24.com

Kako se riješiti buđave vlage sa zidova?

Ovo je rješenje za vaš problem! Buđ sa zidova kao rukom odnesena!
Buđ od vlage u vašem domu nije samo estetski problem, već prijeti da bude izvor mnogih bolesti i zdravstevih problema. Ipak, nije nerješiva situacija.
Skoro u svakom domu postoji buđ. Mi ćemo vas uputiti kako da prepoznate plesan i kako da eliminišete male infiltracije, kao i one velike koje su izmakle kontroli.

Plesni su dio prirodnog okruženja. Na otvorenom, uloga buđi jeste da uništi trule organske materije, kao što je opalo lišće i trula stabla drveća, ali u zatvorenom prostoru buđ je potpuno nepoželjna. Plesni koje postoje u vazduhu nevidljive su golim okom i plutaju po spoljašnjem i unutrašnjem vazduhu. Kada pronađu vlažno mjesto, one se nastanjuju i razvijaju. Postoje mnoge vrste buđi, ali ni jedna se neće razviti bez vlage ili vode.

Jedan od najvažnijih razloga zašto buđ ne treba da postoji u vašem životnom prostoru jeste njihova mogućnost da izazovu razne zdravstvene probleme. Plesni proizvode alergene, supstance koje mogu izazvati alergijske reakcije, iritacije i, u nekim slučajevima, potencijalno toksične supstance (mikotoksine). Alergijske reakcije obuhvataju simptome tipa groznice, kijanje, curenje nosa, crvene oči i osip (dermatitis). Alerijske reakcije su veoma česte, a mogu biti neposredne ili odložene. Plesni također mogu izazvati napade astme, a može doći i do iritacije pluća ili drugih respiratornih organa.

Kao što smo već spomenuli, buđ se razvija na mjestima gdje ima puno vlage.
Kako prepoznati buđ?
Prepoznat ćete je po ustajalom mirisu i tamnoj boji, obično crnoj, braon, žutoj ili zeleno-plavoj. Najčešće se razvija u kupatilu, podrumskim zidovima, drvenim površinama, vlažnim uglovima, pa i u tepisima. Buđ se veoma brzo razmnožava, a intenzitet postojanja buđi zavisi od način na koji grijete i provjetravate kuću, znatno mogu da pogoršaju situaciju.

Kako nastaje buđ?
Ukoliko je vlažnost vazduha u prostoriji iznad 60 ili 65 posto, uz temperaturu od 20 stepeni, dolazi do “znojenja” hladnih zidova i kvašenje zaklonjenih uglova. U ljepilu ispod tapeta ili u zidnim bojama nastaje idealno hranilište za buđ. Pravilno provjetravanje je jedini lijek protiv takvog razvoja situacije, a svijež sobni vazduh trajno zagrijan do 20 stepeni spriječit će pojavu gljivičnih kolonija.

Kako biste spriječili ovu situaciju, predlažemo vam kako da bezbjedno održavate svijež zrak u vašem domu, a da zaobuđete pojavu buđi u ćoškovima. Ma kako oštra bila zima, unutrašnje strane zidova ne smiju se nikad ohladiti ispod 16° C.

Najopasnije je ukoliko vršite trajno provjetravanje, što je zapravo stalno odškrinut prozor. Na taj način iz stana nestaje gotovo sva toplina, a unutrašnje površine zidova i pod ispred prozhom od deset minuta. Što je promaha jača, provjetravanje može biti kraće, jer je najvažnije u što kraćem roku izmjeniti što više zraka. Ako pri kuhanju ili tuširanju nastaje puno pare, treba je odmah provjetriti kako se voda ne bi nakupljala u površinskoj strukturi zidova. Jer, bez vode nema ni buđi.

Ukoliko se i pored ovih preporuka u vašem domu stvara buđ, mi vam preporučujemo zaista najdelotvornije sredstvo koje će učiniti da buđ nestane u najbržem mogućem roku.

Ukoliko je neku od prostorija u vašem domu zahvatila buđ, sve što treba da uradite jeste da očistite slojeve zida koji su zahvaćeni i nanesete dva sloja Steracryl Inhibiting Matt-a.To je akrilna boja za zidove protiv buđi koja sadrži fungicide.

Idealno i za zidove i za plafone, sa mat završnim efektom. Dva sloja pomenutog proizvoda učiniće da buđ bude kao rukom odnesena. Boja za zidove protiv buđi idealna je za prostorije koje imaju visok nivo pare i kondenzacije, kao i za prostorije bez prozora i ventilacije.

izvorzdravlja.info

“Često vas boli ŽELUDAC?! Sada se možete osloboditi BOLOVA na potpuno PRIRODAN način! Oni koji su probali su ODUŠEVLJENI!”

Želučani problemi nisu nikome strani, pogotovo nakon blagdanskog prejedanja. A mnogima ni svakodnevica nije ništa bolja jer obroci nisu dovoljno česti i ne sadrže poželjno voće i povrće

Đumbir smanjuje bol i upalu, što pomaže za ublažavanje artritisa, menstrualnih grčeva, i glavobolje. On također pomaže da se stimuliše cirkulacija i sprečava prehlade.Đumbir također inhibira bakterije kao što su salmonela, što može dovesti do bolesti kao što su dijareja. Đumbir može pomoći da se smanje gasovi i bolni grčevi u probavnom sistemu i spriječiti čir na želucu.

Sastojci:

.
2 šalice kokosovog mlijeka
1 žličica kurkume
1 kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice svježe mljevenog crnog bibera
1 žlica organskog meda
Za kreiranje ovog pića, miješati sve od navedenih sastojaka zajedno, ostavljajući med za kraj. Kada je sve pomiješano, stavite mješavinu u lonac. Zagrijte ovo piće na laganoj vatri oko pet minuta prije dodavanja meda na kraju.

Pijenje ovog pića svake noći pred spavanje će vam pomoći ublažiti bolove u stomaku.

Izvor: pozivitno

Djevojka je sipala OVO u vrelu VODU, sve to namazala ispod nosa i legla da spava – Kada se ujutru pogledala u ogledalo, BILA JE TOTALNO IZNENAĐENA!

Žene muku muče prilikom uklanjanja dlaka sa tijela. Obavezno pogledajte ove jednostavne načine kako da ih se riješite!



Ovo je uglavnom uzrokovano hormonskim disbalansom. Lučenje visokog nivoa testosterona kod žena može dovesti do nepravilnog menstrualnog ciklusa i viška dlaka na licu i tijelu. Ovaj poremećaj poznat je i kao sindrom policističnih jajnika (PCOS), koji je najveći krivac kod porasta viška dlaka.

Ostali razlozi za dlake na licu kod žena su ljekovite nuspojave, akromegalija, gojaznosti i tumor jajnika. Ne brinite, postoje laki načini kako da ih se riješite:

SODA – BIKARBONA

Ovo uradite samo pred spavanje. 1 kašiku sode bikarbone pomješati u 200ml ključale vode i ostavite da se ohladi. Namočite pamučnu krpicu i ostavite da se malo osuši, a zatim primjenite na područje neželjenih dlaka. Pričvrstite i ostavite preko noći. Ujutru uklonite krpicu i nanesite hranljivu kremu. Nakon 2-3 ponovljena postupka, neželjene dlake će otpasti

Ujutru uklonite krpicu i nanesite hranljivu kremu. Nakon 2-3 ponovljena postupka, neželjene dlake će otpasti.

Ulje koprive

Ovaj recept je u upotrebi još od 17. vijeka i još uvijek je koristan u upotrebi uklanjanja neželjenih dlaka. Evo kako da ga pravilno upotrebite.

U 3 ml biljnog ulja sipati 3 kašike sjemena koprive i ostavite da odstoji 2 nedelje na toplom mjestu. Nakon toga procijedite smješu i sipajte u teglu. Namočite komad vate i nanesite na željeno mjesto da odstoji 30-45 minuta.

Nakon toga operite lice mlakom vodom i blagim sapunom. Ponovite tretman sve dok dlaka ne počne da opada.

Bijeli luk

Uzeti par čehna svhežeg bijelog luka i iscijediti sok iz njih. Nanesite na kožu 4-5 puta dnevno po 30 minuta svaki dan, kako biste dobili željene rezultate. Nakon toga isperite lice vodom i blagim sapunom i nanesite kremu za lice. Ponovite postupak dok nestanu neželjene dlake.

Izvor: fokuzz

Oblik vaših nogu otkriva kakve ste u ljubavnoj vezi! (Tip D želi svaki muškarac)

Neki smatraju da oblik vaših nogu može otkriti neke stvari o vama. Pogledajte ovu sliku i probajte odrediti svoj oblik:

Tip A

Osobe koje imaju ovakav oblik nogu su obični vrlo nježne i osjećajne. Stidljive su i neće lako započinjati konverzaciju sa osobom koja im se dopada. Privlačne su, ali čekaju da druga strana započne konverzaciju.

Tip B

Ove žene su vrlo harizmatične, opuštene. Zbog toga im nije problem da započnu konverzaciju sa osobom koja ima se dopada. Često su glavne u vezama.

Tip C

Žene koje imaju ovakav oblik nogu su obično vrlo osjećajne i romantične. Pružaju ljubav i pažnju, ali to naravno očekuju i od druge strane. Ukoliko se loše ponesete prema njima, pazite se jer će vam vratiti za to.

Tip D

Ove žene su pune razumijevanja i podrške. Ambiciozne su i ne odustaju tako lako. Ne žele rizikovati i uvijek će dobro promisliti prije neke odluke.

Izvor: megagiga.info

Zašto treba sisati beli luk. Redak, neverovatno koristan recept

Beli luk – fantastičan proizvod, neprocenljivih korisnih osobina. Ovo fantastično povrće poseduje antibakterijska svojstva, leči mnoge bolesti, uključujući različite prehlade, arterosklerozu i bolesti bubrega, jača kapilare i dobar je adaptogen. U kineskoj medicini beli luk se koristi za potpuni oporavak organizma.     Uzimaju mali čen belog luka, stavljaju ga u usta i natapaju

 
pljuvačkom,“šetajući“ po usnoj duplji. Ova procedura se radi ujutro tokom 30 minuta, kada je u našim ustima „đubrište“. Efekat sisanja belog luka zaista je zapanjujući. Pljuvačka, zajedno sa hranljivim korisnim materijama dospeva u krv, čisti krvne sudove i limfu. Takođe, beli luk jača usnu duplju i desni prestaju krvariti. Nakon procedure, beli luk treba ispljunuti i oprati zube. Ako se, i nakon pranja zuba, oseća miris, ubaciti u usta zrno kafe, ili malo peršunovog lista. Nekoliko gutljaja mleka će potpuno ukloniti miris belog luka iz usta. Zašto stavljati beli luk u usta? – Beli luk odlično čisti krv – Stimuliše apetit – Štiti od epidemije gripa i drugih respiratornih bolesti – Neverovatna ojačava imunitet – Koristan kod anemije – Leči hronični bronhitis – Pomaže kod bolesti bubrega i bešike – Čisti kožu     Ako vam predstavlja problem staviti ceo čen belog luka u usta, počnite sa

 
četvrtinom čena ili manjim komadićem, i polako povećavajte količinu. Sa ovim receptom se ranije nisam susretala. On je zaista veoma delotvoran. Proverila sam ga na sebi:     Pošto sam jedno vreme bila anemična (posledica kursa agresivne hemioterapije), koristila sam dosta industrijskih preparata koji sadrže gvožđe. Dakle, ukinula sam ih i počela sam sisati beli luk, svako jutro. Nakon mesec dana odradila sam laboratorijske nalaze krvi. Zamislite moje iznenađenje kada sam uvidela da je moj hemoglobin 130 jedinica, pre je bio samo 90!     Ispričala sam za ovaj recept svojoj prijateljici, koja svake jeseni i proleća počinje sa „magarećim“kašljem. Znate na šta mislim, kašljete, poput psećeg laveža, i mislite da ćete dušu povratiti. Počela je sisati beli luk i postala fanom ove metode, jer kašalj je postepeno nestajao.     Njen muž je imao probleme sa bubrezima (mislim da je imao kamen, sada se ne sećam), u urinu je bilo krvi. Počeo je sisati beli luk, urin je postao čist, očistila se i koža. Ovakvih slučajeve isceljivanja je mnogo. Upornim korišćenjima ovog recepta ljudi postižu veoma dobre rezultate. Probajte i vi ovaj način, i podelite svoja iskustva, koja će biti dragocena kako za vas, tako i za sve naše čitaoce. Jer znanje je kao ljubav, deljenjem se umnožava. Budite zdravi!

PLAZMA TORTA SAMO ĆU REĆI SAVRŠENA

Ova tortica bila je glavni hit na rodendanu mog sina svi su tražili recept
Sastojci:
Kora:
5 belanaca
5 kasika secera
5 kasika mlevenog plazma keksa
Fil:
15 zumanaca
250 g +4 kasike secera

 
1/2 l mleka
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
375 g maslaca/margarina
ostatak od 300 g plazma keksa
100 g bele cokolade

I jos:
4 krem slaga sa ukusom vanile
Priprema:

 
Iz pakovanja od 300 g mlevenog plazma keksa odvojite 15 ravnih kasika za 3 kore, ostatak sacuvajte za fil. Umutite belanca, dodajte secer i mlevenu plazmu pa ispecite kore na 200 stepeni oko 20 minuta. Za fil na pari skuvajte zumanca sa 250 g secera, posebno skuvajte pudinge u mleku sa 4 kasike secera.
Kada se filovi ohlade umutite ih sa margarinom ili maslacem, dodajte ostatak plazma keksa i rendanu belu cokoladu (ja sam ovog puta stavila obicnu mlecnu cokoladu) Po uputstvu na kesici umutite slag pa filujte tortu kora- fil-slag.
POSLASTICE

Čokoladni kolač samo za pola sata

SASTOJCI
Osnovni sastojci
•  4 komadasvežih jaja
•  6 kašikabrašna
•  1 kesicapraška za pecivo
•  250 gr.margarina
•  350 gr.šećera
•  200 mll.mleka
•  200 gr.čokolade


 

Glazura
•  100 gr.čokolade
•  1 šoljicamleka
•  1 kašikaulja


 

PRIPREMA
1. Uključite rernu pre mućenja na 250ºC.
2. 4 cela jaja umutiti mikserom (kao za tortu),
3. dodati 6 kašika brašna i
4. 1 kesicu praška za pecivo.
5. posebno u posudu za kuvanje staviti sledeće sastojke:
1 margarin,
350 gr. šećera i
1 (veća) šolja mleka.

6. kad to provri dodati 200 gr. čokolade.
7. Pola od ove mase pomešati sa jajima i sipati u podmazan i brašnom posut pleh (đuveč);
8. peći od 3-5 minuta a onda izvući iz pećnice i odmah preliti ostatkom fila.
9. Glazuru stavljati po želji (može i ne mora)!
10. Ostaviti kolač da se ohladi i tek onda seći!

Perfektne pletenice sa sirom i šunkom

Ovo je osnovni recept za pletenice i mozete ih praviti u slano, sa slanim nadjevima ili u slatko sa slatkim nadjevima….jednostavno, prakticno i izdasno…


Sastojci:
500 gr brasna
3,5 dcl mlijeka
15 grama svjezeg kvasca

 
1 zlicica secera
0,5 dcl ulja
250 grama svjezeg sira
1 dcl kiselog vrhnja
1 zlicica soli
2 jaja
  Priprema:

 
Dici kvasac sa 1 dcl mlakog mlijeka i zlicicom secera.
Pripremiti 400 grama brasna, staviti ulje i pripremljeni kvasac.
Sa ostatkom mlakog mlijeka zamjesiti glatko tijesto.
Sa ostatkom brasna umijesiti tijesto do zeljene gustine.
Ostaviti tijesto na toplom da se digne.
Dignuto tijesto podijeliti na 2 lopte.Pletenice sa sirom – priprema /slika/357402/
Svaku loptu razvuci u pravokutnik.
Pomjesati sir sa vrhnjem i snijegom od 2 bjelanca.


Po sredini namazati sa polovinom pripremljenog sira.Pletenice sa sirom
Zavrnuti krace rubove 2 cm preko fila i isjeci sa obe strane trake sirine 2 cm.
Preklapati ukrizeno trake preko fila.
Kada je pletenica zavrsena sloziti u uljem podmazanu tepsiju.Pletenice sa sirom – priprema
Postupak ponoviti sa oba tijesta.
Premazati malo razrijedjenim zumanjcetom.
Peci dok ne porumeni.
Posluživanje
Mozete praviti fil po vlastitom izboru. Ja cesto pravim slatku sa kondenzovanim mlijekom (“leite condensado”), po njemu narezem banane na kolutove, pospem cimetom i zavijem kao pletenicu. U tom slucaju stavim u tijesto malo secera i korice od limuna.
Druga mogucnost je fil sa nareskom i trapistom….
Mozete filovati sa rendanim jabukama posutim secerom i malo cimeta…

Rafaelo kocke - jako ukusne i lagane za napraiti ! Gotove za 20 min!

Sastojci Kora:
8 jaja 8 kašika šećera malo praška za pecivo 200 g kokosovog brašno Krema: 8 žumanaca 8 kašika šećera 4 kašike mlijeka 150 g čokolade za kuhanje
150 g margarina 2 šlag kreme od vanilije Ukras 50 g kokosovog brašna

 
Priprema:

 1. Razdvojiti bjelanca od žumanaca. U bjelanca postepeno dodavati šećer i izmiješati u čvrst snijeg.
 2. U snijeg dodati kokosovo brašno i prašak za pecivo. Izliti u tepsiju veličine 30cm.
 3. Peći u zagrijanoj rerni na 150 stepeni oko 20 minuta.
 4. Za kremu: Na blagu vatru staviti mlijeko da se kuha. U to dodati već izmiksana žumanca sa                šećerom. Mijesati dok se ne stvori krema.

 
 5. Rastopiti čokoladu i istresti u žumanca. Kada se ohladi dodati margarin i sve sa mikserom                    sjediniti. Premazati po kori.
 6. Kolač staviti u frižider na hlađenje, dok vi pripremite šlag kreme od vanilije. Kada i to izmiksate        premazati šlagom.
 7. Cijeli kolač posuti kokosovim brašnom, a zatim izrezati na kocke.
POSLASTICE

STARI RECEPT IZ MAMINE TEKICE OVE KIFLICE PRIPREMAJU SE BEZ JAJA ,PREKRASNOG SU UKUSA I NEODOLJIVOG MIRISA

Sastojci
Za 48 kiflica:
500 g Polubijelog brašna Podravka
1 Vanilin šećer bourbon Dolcela
⅓ žličice soli
200 g maslaca
oko 100 ml vode
20 g svježeg kvasca
 

 
Za nadjev:
150 g Pekmeza od šljiva Podravka
ili Lino lade nougat
Za posipanje:
Šećera u prahu vanilija Dolcela
Priprema:
Brašno pomiješajte s burbon vanilija šećerom i malo soli pa dodajte maslac narezan na listiće. Maslac dobro izmrvite s brašnom. Dodajte vodu s otopljenim svježim kvascem pa zamijesite tijesto. Tijesto umotajte u vlažnu kuhinjsku krpu i stavite u posudu s hladnom vodom da miruje oko 2 sata dok se ne digne. Dignuto tijesto izvadite iz vode i premijesite bez dodavanja brašna.

 
Podijelite ga na 6 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u krug pomjera oko 30 cm te razrežite na osmine. Na svaki trokut u sredinu stavite pola žličice pekmeza i zamotajte kiflicu na način da se prvo saviju vanjski kutovi prema unutra, kako ne bi curio pekmez pri pečenju. Kiflice pecite na papiru za pečenje na srednjoj rešetki u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.
Posluživanje:
Kiflice dok su još tople pospite šećerom u prahu. Poslužite ih uz topli čaj od miješanih planinskih trava.

Savjet: Svježi kvasac možete zamijeniti sa 7 g suhog kvasca tako da ga odmah umiješate u brašno, ali zbog mekoće gotovih kiflica, prednost daje

http://www.coolinarika.com/

DAME BUDITE OPREZNE: Srčani udar ima drugačije simptome kod žena! Obratite pažnju na ova 3…

Srčani udar se može desiti i mlađima i starijima. Kako god, vaša ishrana je ključna u tome jer ako unosite dosta masti, soli, dolazi do začepljenja krvnih sudova, a time i do srčanog udara. Osim toga, ukoliko ste gojazni, veliki je rizik da dobijete srčani udar prije 30. godine. Zato se dovedite u red.

Zato se zdravo hranite, budite fizički aktivni i kontrolišite se kod ljekara. Prestanite ili barem smanjite sa cigaretama i alkoholom. Mislite na sebe jer je šteta da se upropaštavate, uništavate i to svjesno. Razmislite malo o sebi i svome zdravlju. Promijenite stvari na bolje.

Obratite pažnju i na simptome koji vas mogu upozoriti da nešto nije uredu. Ovo su neki od simptoma, a vrlo su zastupljeni kod žena:

Bolovi u prsima, poteškoće pri disanju.

Bolovi u vilici, pa i zubobolja mogu ukazivati na ovaj problem, jer inače ako zub nije zdrav, nije ni čitav organizam.

Povraćanje, mučnina, vrtoglavica, probavne smetnje.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi, a za više članaka o zdravlju i prirodnom liječenju posjetite našu web stranicu svaki dan i podijelite sa vašim prijateljima. Hvala!

Izvor: megagiga.info

Odličan kućni lijek: Riješite se zubobolje za pet minuta

Zubobolja ima nezgodnu naviku da nas nenadano i najjače pogodi u nemoguće vrijeme, obično usred noći ili kada smo kilometrima udaljeni od najbližeg zubara. Ali za mrsku boljku postoji odličan kućni lijek koji djeluje kao antiseptik i anestetik.

Na tri načina možete da se riješite zubobolje uz pomoć karanfilića

1. Prah karanfilića – Prvo isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat karanfilića i stavite na desni kod zuba koji vas boli i između obraza. Pričekajte malo i kućni lijek za zubobolju trebalo bi da pokaže svoju moć.

2. Cijeli klaranfilić – Isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite dva ili tri karanfilića i stavite ih u usta blizu područja koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon što omekšaju lagano ih (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvaćite kako biste pustili još njegovih ljekovitih ulja.

3. Ulje karanfilića – Ovo je možda i najefikasniji način za korišćenje karanfilića protiv zubobolje. Potrebno vam je: ulje karanfilića, štapići za uši ili loptice od pamuka, pola kašike maslinovog ulja.

Način upotrebe: Usta dobro isperite toplom slanom vodom. Na taj način pripremate desni koje, tako očišćene, bolje upijaju ulje. Pomiješajte nekoliko kapi ulja karanfilića sa pola kašike maslinovog ulja. Kuglicu vate umočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mjesto lagano pritiskajući. Kako biste lakše pristupili bolnom mjestu možete da koristite i štapić za uši. Umočite ga u ulje i stavite ga direktno na desni.

novi.ba

Dan i noć torta

Biskvit
– 280 gr mljevenih oraha
– 280 gr šećera
– 14 jaja
– 100 gr čokolade za kuhanje
– 4 žlice krušnih mrvica

 
Fil
– 250 gr šećera
– 100 gr čokolade za kuhanje
– 4 jaja
– 250 gr margarina

Priprema:
Količina za biskvit koja je navedena služi nam za pravljenje dva biskvita. 7 žumanjaca se umuti sa 14 dkg šećera, zatim dodati 50 gr sitno naribane čokolade…
Utući snijeg od 7 bjeljanjaka u njih dodati 14 dkg oraha i dvije žlice mrvica…
Zatim dodati u to smjesu od žumanjaka,šećera i sitno naribane čokolade pa sve to peći u namazanoj tepsiji srednje veličine dvadesetak minuta na 180 stupnjava.
Isti postupak ponoviti i za drugi biskvit.
Pečene biskvite prerezati po visini tako da se dobiju 4 tanja biskvita

 
Postupak za fil:
Umutiti žumanjce sa šećerom i skuhati na pari te dodati 100 gr čokolade.
Kada se ta krema ohladi dodati izrađeni margarin i utučenu pjenu od bjeljanjaka.
Svaki biskvit filovati od prvog do zadnjeg biskvita te ga ukrasiti po želji.

http://www.coolinarika.com/

NAJJEDNOSTAVNIJI recept za čokoladnu tortu

Zavirite u svoj frižider i ostavu i sigurni smo da ćete naći sastojke za najjednostavniju čokoladnu tortu!
Sastojci:
100g margarina,
100g čokolade za kuvanje,
250g žutog šećera,
100g brašna,

 
1 prašak za pecivo,
3 jaja,
1 kašika slatke pavlake,
1 kašika vanile,
450ml vode.

Priprema:
Korak 1: Zagrejte rernu. Istopite čokoladu i margarin, pomešajte ih i postepeno dodajte šećer. U brašno stavite prašak za pecivo, u smesu sa čokoladom dodajte pavlaku i jaja. Smesu sa brašnom postepeno sipajte u čokoladu uz stalno mešanje. Dodajte vanilu i vodu.

 
Korak 2: Na pleh namažite ulje, malo brašna i rasporedite smesu. Pecite smesu oko 30 minuta. Pustite da se patišpanj ohladi i onda ga izvadite. Premažite čokoladom, zatim preko stavite drugi patišpanj i sve premažite.
Možete vi to same!

NAPOLITANKE S ČOKOLADOM - oblatne-za 30 min!

Jednostavne, brze, izdašne, za sve čokoladoljupce prava poslastica!
Sastojci
35 dag margarina / maslaca
30 dag čokolade
35 dag šećera
3 vanilin šećera

 
4 jaja cijela
1 paket velikih
OBLATNI od 200g

Priprema
Za lakše pregledavanje stisnite ikonicu -
kuhinjski prikaz, nalazi se ispod cijelog recepta!
Na laganu vatru staviti margarin da se topi u rajnglicu s debljim dnom.
U drugoj  posudi izmiksati šećer, vanilin šećer i jaja u pjenastu izdašnu masu, smjesa mora narasti.
U margarin koji lagano krčka, dodati čokoladu, otopiti.
Kada dodajete jaja s šećerom, posudu maknite s vatre
Sjedinite pjenjačom - žicom.

 
Kuhajte cca 3 minute, da se zgusne, na malo jačoj vatri.
Kipućim filom filajte izdašno oblatne, svaki
kvadratić mora biti pun, file ima dovoljno,
može vam čak ostati žlica- dvije - fina je kao namaz.
Gotove oblatne lagano stisnite, kao teret stavite jednu tacnu, nemojte pretjerati s težinom
Toje to!

FERERO KUGLICE za 30 MIN!

Sastojci:
250 g mlečne čokolade
50 g krupnije mlevenih lešnika
4 supene kašike eurokrema
200 ml slatke pavlake

 
50 g napolitanki
3 kašike putera
Malo mleka
Puding od čokolade

Priprema:
Pripremite dve šerpice i na pari otopite eurokrem, čokoladu, a potom dodajte i slatku pavlaku. Sačekajte da se sve sjedini sve vreme mešajući, pa sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Napolitanke izmrvite rukama, tako da ostanu i krupniji parčići. Lešnike prepecite i sameljite. Puding pripremite na uobičajen način ali sa upola manje mleka nego što je naznačeno na ambalaži.

 
Kada se fino zgusne, umešajte ga u smesu sa čokoladom, a potom dodajte i lomljene napolitanke. Ostavite smesu u friz na deset minuta da se stegne. Izvadite i formirajte kuglice željene veličine a potom ih uvaljajte u mlevene lešnike. Služite u korpicama za kolače.

http://zena.blic.rs/

SVAKA TREĆA ŽENA IMA OVU BOLEST, A NE ZNA: Opada vam kosa i brzo se gojite, to su znaci PODMUKLE bolesti!

Gotovo svaka treća žena je jednom bar imala policistične jajnike, koji nastaju usled viška insulina koji povećava proizvodnju androgena (muških hormona). Procijenjuje se da polovina žena ni ne zna da ima problema sa policističnim jajnicima. Velika je greška, jer oni mogu izazvati ozbiljne srčane smetnje i dijabetes.



Upravo vam zato dajemo nekoliko najčešćih sindroma policističnih jajnika.

NEREDOVNA MENSTRUACIJA

Te žene imaju viši nivo androgena od normalnog (testosteron), a to može usporiti rad jajnika i smetati pri ovulaciji. Menstruacija obično slijedi dvije sedmice od ovulacije, a u ovom slučaju će kasniti ili pak u potpunosti izostati.

NEPLODNOST

Nadvezujući se na prethodni simptom, kod policističnih jajnika začeće je otežano. Prvo, ukoliko ne dolazi do redovne ovulacije, može biti teškoća se utvrdi kada je žena najplodnija. Takođe, s obzirom na to da je ciklus neredovan, postoje i manji periodi plodnosti.

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju i probleme sa kvalitetom jajašaca, a što nastaje kao posljedica zapaljenja i hormonalnih promjena u jajnicima.

DLAKE NA NEŽELJENIM MJESTIMA

Zbog prekomjerne količine muških hormona može doći do hirzutizma odnosno rasta dlaka na mjestima na kojima ih muškarci obično imaju, uključujući lice, grudni koš, stomak, leđa i prste na rukama i nogama. Ove dlake obično su grube pa njihovo uklanjanje može biti izazovno i velik izvor stresa. Procjenjuje se da čak 90 posto žena sa hirzutizmom ima i sindrom policističnih jajnika.

OPADANJE KOSE

Muški hormon testosteron “odgovoran” je i za opadanje kose, još jednog čestog problema kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika. Testosteron se pretvara u snažni androgen (poznat pod nazivom DHT) u vlasištu, a on je smrtni neprijatalj folikula kose, pa ih smanjuje i oštećuje uslijed čega kosa ulazi u fazu mirovanja i opadanja.

SALO NA STOMAKU

Ovakve žene se vrlo lahko goje. To se dešava zbog rezistencije insulina i leptina. Zbog insulinske rezistencije vaše tijelo lakše skladišti masti, a zbog leptinske rezistencije vaš mozak misli da ste u režimu gladovanja. Sa rezistencijom na insulin, suvišni kilogrami lako se talože u području stomaka, a ova vrsta masnih naslaga najrizičniji je faktor kada je u pitanju zdravlje srca.

NEISPAVANOST

Sindrom policističnih jajnika u veoma je uskoj vezi sa apnejom, potencijalno ozbiljnim stanjem koje karakteriše neprekidno zaustavljanje disanja tokom sna. Apneja može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, gojaznosti i promjena raspoloženja. Znaci koji pokazuju da imate apneju su veoma glasno hrkanje i osećaj umora čak i nakon cijele prospavane noći.

Izvor: srbijadanas

ZDRAVLJE Ovaj doručak garantuje gubitak sala sa stomaka!

Ovo je jedan od najzdravijih i najukusnijih doručka, jer u sebi sadrži vitamine i minerale koji poboljšvaju izgled kože, kose, normalizuju metabolizam i snaži organizam. Ovaj svakodnevni doručak pomoći će eliminaciji nečistoća iz organizma i očistiti crijeva.

Bezuslovno rješava problem lijenih crijeva i opstipacije, sagorjevanje masnih naslaga i normalizuje težinu. Poslije mesec dana konzumiranja ovog koktela, lako ćete izgubiti 3-5 kilograma suviše težine,a najveći dio oko stomaka!Ten kože, kosa i nokti postaju zdravi i lepi, a stomak će se polako «istopiti»

Za pripremu ovog doručka biće potrebno :

– 300 ml kefira (ili nemasnog jogurta)
– 2 supene kašike ovsenih pahuljica
– 1 kafena kašika samljevenog lanenog semena
– 1 kafena kašika kakaoa u prahu
– 5-7 mesnatih suhih šljiva

Priprema doručka:

Doručak se priprema uveče za sutradan. Prelijte sa malo kipuće vode (100 ml) suhe šljive. Poklopite i ostavite na 5-10 minuta.

Za to vrijeme u činiju staviti ovseni pahuljice, samljeveno laneno sjeme i kakao. Preliti kefirom i dobro sve izmješati. Nabrekle šljive sitno isjeckajte (možete u blenderu do stanja „pirea“ ili u super sjecku, ili ručno) i dodajte u prethodnu smjesu. Dobro izmješajte i ostavite u frižider.

Ujutro izvadite iz frižidera i uživajte u svom zdravom i ukusnom doručku. Rezultati će ubrzo biti vidljivi, piše “Narodnamedicina“.

Prvih dana možete imati „zanimljive“ osjećaje u stomaku:), ali to će proći. Vaš digestivni trakt počeće da radi kao sat!

Recept za domaće Kinder Bueno čokoladice

Znamo da volite ovu čokoladicu ! A šta mislite o domaćoj, napravljenoj umećem vaših ruku ?
Potrebi sastojci:
Rafaelo oblande + nekoliko listova obične oblande,
800 g šećera,
200 ml vode,
250 g putera,
600 g mleka u prahu,
100 g bele čokolade,
100 g mlečne čokolade,
Lešnici.
 

 
Priprema:
Korak 1: 800 g secera i 200 ml vode stavite na šporet.Osavite da vri 10 minuta. U dubljoj posudi penasto umutite 250 g putera sa 600 g mleka u prahu. Ušpinovani i vruć sirup lagano. kutlaču po kutlaču sipatw u umućenu smesu. Lagano mutite mikserom, pa dok sipate ušpinovan šećer pojačavajte brzinu dok se masa ne sjedini. Podeliti je na dva dela. U jedan deo dobijene mase dodajte otopljenu belu čokoladu, a u drugi otopljenu mlečnu čokoladu.

 
Korak 2: Oblande za rafaelo nafilujte crnim filom, i u svaku kuglicu stavite po lešnik. Poklopite ravnom oblandom, okrenite da ona bude sa donje strane, pa sipajte beli fil u udubljenja rafaelo oblande, dok ih ne popunite.  Preko stavite još jednu običnu oblandu. Ostavite da odstoji par sati u frizideru, pa oblande isecite na štanglice.
Prijatno!

Recept za Kinder Milch Schnitte

Kinder milch schnitte najmlađima jeste među omiljenim desertima. Meka kakao kora sa mlečnim filovanjem se prosto topi u ustima.
Potrebni sastojci:
Za dva biskvita :
6 jaja,
6 kašika brašna,
4 kašika šećera,
2 kašike meda,

 
2 kašike kakaa,
2 vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
6 kašika tople vode.

Za fil :
1 l mleka,
100 g gustina,
2 vanilina šećera,
250 g šećera,
Pola margarina (125 g)

Za glazuru :
200 g čokolade,
5 kašika ulja.

Priprema:
Korak 1: Odvojite 3 belanca od žumanca. Belanca mutite sa 2 kašike šećera, dok se ne napravi šlag. Dodajte šumanca i vanilin šećer i kašiku meda i mutite mikserom.
Korak 2: U jaja dodajte 3 kašike brašna pomešanih sa pola praška za pecivo i umešajte varjačom. Dodajte kakao i vodu i mešajte dok se ne razbiju sve grudvice. Koru pecite u rerni zagrejanoj na 200 C oko 10 minuta. Ponovite postupak sa ostatakom sastojaka za biskvit.
Korak 3: Malo mleka od pripremljenih litar umešajte sa gustinom dok se ne razbiju grudvice. Ostatak stavite da provri sa šećerom i 2 vanilin šećera. Kada proključa ubacite gustin i mešajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa izmiksajte sa margarinom koji je predhodno stajao na sobnoj temperaturi.

 
Korak 4: Filujte Kinder Milch Schnitte sledećem redosledom :
Kora, pola fila, preko opet kora, pa druga polovina fila. Napravite glazuru od čokolade i ulja, pa prelite preko kolača. Kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne, pa secite u željenom obliku.
Prijatno !

Boem torta (original recept)! Recept moje majke, postoji vise od 30 godina.. Najlepsi klasik medju tortama...

Sastojci
kora
12 belanaca
12 kasika secera
250 gr pecnih mlevenih lesnika
15 gr kakao

1 fil
6 zumanca
6 kasika secera
2 kasike brasna



 
2 kasike gustina
2 vanil secera
500 ml mleko

2 fil
6 zumanaca
6 kasika secera
4 stangle cokolade
200 gr maslaca
glazura
3 stangle cokolade
3 kasike secera
1 kasika maslaca


 
Priprema


1.
Belanca i secer umutiti u cvrst sneg, dodati mlevene lesnike i kakao, kasikom lagano sve sjediniti, staviti u najvecu tepsiju i peci oko 30 min na 180 - 200 C. Pecenu koru iseci na 3 dela.
2.
Prvi fil: Zumanca, secer, gustin, brasno i vanil secer pomesati sa malo mleka od onih 500 ml, ostalo mleko staviti da kuva, pa skuvati fil kao za puding. Ohladiti.
3.
Drugi fil: zumanca i secer penasto umutiti pa ih skuvati na pari, pred kraj dodati cokoladu kad se istopi skloniti sa pare fil, ohladiti, i u ohladjen dodati penasto umucen maslac.
4.
Filovati kora - zuti fil - crni fil - kora - zuti - crni fil - kora - glazura

Posluživanje
Ja sam ovaj put pravila 3 odvojene kore, 4 belanca, 4 kasike secera, 80 gr lesnika i 5 gr kakao, a za glazuru napravila ganache od 200 ml slatke pavlake i 150 gr cokolade. Torta je divna, nema kome se ne svidja...

utorak, 19. prosinca 2017.

ZAPEČENE PAPRIKE U KAJMAKU…NAMA OMILJENI RECEPT

Sastojci
500g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1/2 čaše krupnog bulgura
1/2čaše riže okruglo zrno
1 kašika crvene paprike
1 mala kašikica bibera
so
1dl ulja
voda
2dl punomasnog kajmaka
paprika u količini da se potroši fil

Priprema
1.
Očistiti paprike za punjenje.
2.
Meso staviti u dublju zdjelu i dodati mu isjeckan luk ,bulgur ,rižu ,crvenu papriku ,ulje .Posoliti ,dodati biber i rukom izmiješati i ujednačiti smjesu.
3.




Puniti paprike fino pritiskajući smjesu da budu pune.Poredati ih u jednom redu u veću šerpu koja ima poklopac i može u rernu.ZAliti paprike sa vodom tako da dvije trećine budu potopljene,poklopiti i ubaciti u zagrijanu rernu pa na otprilike 2 sata na 180 stepeni.
4.
Povremeno pregledati paprike i ako treba dodati još malo vode ,to zavisi i od toga kako vam je jaka rerna.Pri kraju kuhanja-pečenja skinuti poklopac i neka se fino zarumene.KAjmak možete umutiti i sa vrhnjem za kuhanje ili samo vrhnje ,kako želite pa prelijte preko paprika.
5.
Ostaviti da kajmak reducira do gustine koju vi želite ,ja pustim da samo malo baci ključ i vadim iz rerne.

Posluživanje
Punjene paprike poslužiti sa velikom kašikom milerama.Prijatno!

JAKO FINI KREMASTI KOLAČ “IŠLERI

Sastojci
Tijesto:
200 g brašna od limuna
140 g maslaca
70 g šećera
1 žutanjak
3 velike žlice kakaa

Krema:

30 jaja od noja
150 g šećera
100 g maslaca
1 vrećica vanil šećera
Glazura:
čokolada-mliječna i za kuhanje
malo ulja ili maslaca




Priprema
Od sastojaka umijesite tijesto, tanko razvaljajte između dva lista plastične folije..i izrežite kolutiće. Peći u zagrijanoj pećnici na 180-200°C ( znate najbolje svoje pećnice),za prvi put ih malo pripazite jer su keksići tamni a izgore za čas.neka dobiju samo malo boje i ako su mekani kad ih izvadite ostavite ih malo na limu -poslije će se stvrdnuti.nek se ohlade do kraja.. Jaja ,šećer i vanil šećer samo kratko izmutiti mikserom da se povežu..zatim tući na laganoj vatri (pari ako želite)-meni je lakše na laganoj vatri pa mogu malo pojačati ili smanjiti po potrebi..mješam kuhačom koja ima ravni vrh tako da zahvaća veliku površinu i tako brzo prođem cijelo dno lonca pa mi se ne hvata krema..kuhati da se


zgusne, ohladiti i u ohlađeno dodati dobro izrađeni maslac( ko ne voli maslac može i margarin za kreme) Po dva keksića spajati s kremom i preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti po želji.. Ovako ili ovako.. bez glazure su za njega.

Posluživanje:
Zapravo osim ovog kuhanja kreme jako jednostavno a tako fino.. probala sam zamrzavati i
dobro su to podnijeli,samo dok se odmrzavaju je problem dočekati tih par minuta pa su i
zamrznuti fini,ha ha….

Napravite prirodni antibiotik – Ubija sve moguće infekcije koje imate!

Ova čudotvorna mješavina, koja je doslovce iz srednjeg vijeka, je i dlaje aktuelna, te smo zbog toga odlučili upravo da je podijelimo sa vama. Smjesa, za čiji se recept nalazi u nastavku teksta, je jako efikasna, te ima antigljivična svojstva i anti-toksinska.



Sastojci koji će vam biti potrebni za pravljenje ove čudotvorne mješavine, tačnije prirodnog natibiotika, su sljedeći lako dostupni:

700 ml domaćeg jabukovog sirćeta
¼ đumbira
¼ bijelog luka
2 velike kašike hrena
2 velike kašike kurkume u prahu
¼ luka
Priprema se na sljedeći vrlo jendnostavan i lak način, a evo i koji:

Sve što će biti potrebno jeste da u ejndu staklenu teglu ubacite sve gore navedne sastojke, a zatimd a je dobro zatvorite i ostavite na hladnom mjetsu da stoji dvije sedmice. Povremeno protresti staklenku u toku te dvije sedmice stojanja.

Preporučuje se uzimati svaki dan po jendu malu kašiku ove mješavine, a ukoliko ste bolesni, kao dodatak uzimajte po jendu veliku kašiku ove domaće mješavine.

Izvor: mojrecept

ZNANSTVENICI TVRDE: Muhe Su Prljavije Nego Što Se Dosad Mislilo. Evo Zašto Nikad Ne Smijete Jesti S Tanjura Nakon Što Vam Je Muha Sletjela Na Hranu

Ako muha sleti na vaš obrok, vjerojatno ćete ju samo otjerati. No sudeći prema novoj studiji, hranu na koju je sletjela muha zapravo ne biste trebali nikada jesti, jer insekti prenose puno više bolesti nego se to prethodno mislilo.

Istražitelji su otkrili kako su noge i krila muha prepuni različitih vrsta bakterija, koje su najčešće pokupljene prilikom slijetanja na strvine ili izmete. Te bakterije, uglanom s nogu, potom se lako prenesu na površinu no koju muha sleti.

Oni koji pojedu hranu na koju je sletjela muha, riskiraju stoga gadne bolesti.
Tim znanstvenika s državnog sveučilišta u Pennsylvaniji, s tehničkog sveučilišta Nanyang u Singapuru i Sveučilišta u Rio da Janeireu proučili su mikrobiome 116 kućnih muha s tri različita kontinenta.

U studiji objavljenoj u magazinu Scientific Reports piše kako u nekim slučajevima muhe nose na stotine različitih vrsta bakterija, od kojih su mnoge štetne za ljude.

Međuostalim, prenose i Helicobacter pylori, bakteriju koja uzrokuje upalu povezanu s nastankom čira na želucu. Muhe su posebno ‘prljave’ jer se hrane fekalijama i bilo kojom organskom tvari u procesu truljenja.

– Zbog ovog ćete dva puta razmisliti nakon što pojedete salatu od rajčice na idućem pikniku. Muhe mogu pridonijeti brzom prijenosu patogenih bakterija kod epidemija – kazao je profesor Donald Bryant iz Pennsylvanije.

Stephan Schuster sa sveučilišta Nanyang kazao je kako noge i krila muha pokazuju najvišu mikrobnu raznolikost na tijelu muhe, što sugerira da bakterije koriste muhe kao zračne prijenosnike.

– Bakterije prežive putovanje, rastu i množe se na novoj površini – zaključio je.

DOKAZANO: Ako imaš sestru, bit ćeš sretnija u životu…

Pored toga što možete dijeliti odjeću i što će ti biti najbolji prijatelj do kraja života, tvoja sestra ti može učiniti život sretnijim i pozitivnijim, dokazano. Što znači da ako si i ti sestra, svojoj braći i sestrama poboljšavaš život, saznajemo od portala Pretty52.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu De Montfort u Leicesteru ispitalo je 571 osobu u dobi od 17 do 25, a rezultati su pokazali kako one osobe koje imaju sestru imaju i više uravnotežene živote.

Profesor Tony Cassidy, sa Sveučilišta u Ulsteru, koji je bio voditelj ovog istraživanja s kolegama s De Montforta, kaže “izgleda da sestre potiču više komunikacije i kohezije u obitelji. Ipak, braća imaju sasvim suprotan utjecaj”.
Izražavanje emocija je temeljno u održavanju zdrave psihe, a sestre to potiču u obitelji, nastavlja.



Prema istraživanju, odrastanje sa samo jednom ženskom figurom u obitelji olakšat će nošenje s problemima.

Ispitanice koje su imale sestre bile su na vrhu ljestvice kod pitanja samostalnosti, a ispitanici s braćom su bili na dnu iste.

Cassidy objašnjava: “To bi moglo biti zbog toga što dečki imaju prirodnu tendenciju da ne pričaju o svojim problemima.”

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

Ova Biljka Je Prijatelj Probave I Ubica Parazita! Sistemski Liječi Pretilost I Šećernu Bolest!

Prema doktorici Huldi Clark, autorici mnogih knjiga i izumiteljici zappera i antiparazitnog programa, paraziti su među glavnim uzročnicima mnogih bolesti.

Pelin je jedna od rijetkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno djelovanje.

Ova biljka sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca.

Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima.

Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.

Najbolji lijek za probavu
Pelin je jedan od najefikasnijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči.

Svoju veliku gorčinu zahvaljuje absintinu, koji djeluje na probavu i cirkulaciju.

Vjerovatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica prije jela pospješuje probavu.

Gorki okus u ustima potiče stvaranje žuči i rad crijevnih žlijezdi i na takav način omogućuje bolju probavu.

Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sistemski liječi i pretilost i šećernu bolest.

Ima i iznimno tonizujuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost.

Kada se pije u malim količinama potiče rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti.

Ženama se preporučuje za podsticanje i regulaciju menstruacije.

U jednoj studiji na Yaleu oboljelima od Kronove bolesti tokom deset sedmica davana je terapija s pelinom umjesto steroida.

Primijećeno je da mnogima od njih steroidi više nisu bili potrebni, te da im se kvaliteta života poboljšala, a to je jedna od stvari koju im moderni lijekovi nisu pružili.

Ljekovito djelovanje pelina:

tjera i uništava parazite
spriječava rast štetnih mikroorganizama
olakšava grčeve
odstranjuje plinove i hronični zatvor
poboljšava probavu i apetit
pomaže stvaranju žuči
poboljšava rad jetre i žučnog mjehura
liječi trovanja
stimuliše menstrualni ciklus
suzbija visoku temperaturu
okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam
ubrzava rad organizma
potpomaže mršavljenju
olakšava porod
Čaj od pelina
Prelijte kašikicu pelina šoljicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite.

Pijte do tri šalice dnevno, maksimalno sedam dana.

Oblozi od pelina
Namočite krpicu u uvarak od pelina i položite na bolno mjesto. Oblozi se koriste kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.

Pomoć kod gripe
Dva puta dnevno pojedite jedan gram praha pelina sa kašikicom meda.

Pelin kao prirodan Insekticid
Pelin je biljka koju bi svi trebali imati posađenu u vrtu, jer štiti plodove od raznih nametnika.

Protiv lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svježih listova i cvjetova pelina ili 30 g suhog pelina.

Ostavite pelin da se namače u vodi dva do tri dana, nakon čega je tekućina spremna za prskanje.

Važno je znati

Zabranjeno je koristiti pelin tokom trudnoće, dojenja i krvarenja u želucu ili unutrašnjim organima.

(alternativa-za-vas)

Ovaj momak je umro par dana nakon što su se pojavile ove FLEKE na NOGAMA! Kada su doktori saznali zašto počeli su PANIČITI!

Ovaj čovjek u umro užasnom smrću prije šest mjeseci, koja je u potpunosti šokirala doktore, koji nisu imali objašnjenje za ono što je izazvalo njegovu smrt. To je novi virus koji se prenosi preko krpelja.Budući da je bolest virusna, antibiotik je ne može tretirati i kao takav predstavlja strašnu prijetnju. Prema stručnjacima za zarazne bolesti ništa ovako nikada nije viđeno u zapadnoj hemisferi.Zato što je čovjek koji je umro živio u Bourbon županiji, nazvali su ovu bolesti virus Bourbon. Ona se proučava intenzivno kako bi se utvrdilo šta je u genomu uzrokovalo anoreksiju, tešku bol u mišićima i ekstremno visoke temperature koje su na kraju ubile ovog čovjeka.



RELATED P

NAJJAČI LIJEK: Obnavlja vid i sluh, popravlja pamćenje za 80% i topi masnoću!

Ovo je jedan od najjačih prirodnih lijekova koji će Vam popraviti pamćenje za 80%, ali ćete i uspjeti otopiti masne naslage s kojima se borite godinama.

Ključni sastojak je hren bogat vitaminom C, kalijem, vitaminima B1, B2 i B6, željezom, magnezijem i fosforom. Ubrzava metabolizam, otklanja umor i potiče razvoj dobrih bakterija u stomaku.

Potrebni sastojci su:
– 125 g hrena
– 4 limuna
– 3 žlice meda
– 2 žlice cimeta
– komadić đumbira (oko 2 centimetra)

Priprema i primjena su slijedeće:

Prvo u blenderu ispasirajte hren i đumbir. Iscijedite sok limuna, dodajte u blender, izmješajte i dodajte cimet i med. Povezanu smjesu stavite u staklenu posudu.

Dva puta svakog dana uzimajte po jednu kašiku smjese prije obroka, a ako vježbate, prije treninga. Prakticirajte tri sedmice.

dnevno24.com

KAKO SAM SE RIJEŠILA ESCHERICHIE COLI I DRUGIH BAKTERIJA IZ ORGANIZMA

Evo kako sam se riješila bakterija iz organizma, čak i Escherichie coli
Ovo je recept od časne sestre iz Posušja, za koju se zna dosta u Hrvatskoj i u BiH, pa budući je mene spasila od Echerichie coli tijekom trudnoće, nakon što mi 2 antibiotika nisu pomogla, MORAM ovo podijeliti s vama, u nadi da vam ipak neće trebati…

Sastojci
25 dkg korijena peršina
25 dkg limuna s korom
20 dkg meda
2 dcl maslinovog ulja

Priprema
Korijen peršina oprati, pa samljeti na mašinu, a isto tako i limun. Sve ZAJEDNO izmiješati, u to staviti 20dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja. Spremiti u čistu staklenku.

Posluživanje
Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši. Poslije uzimanja lijeka napraviti nalaze. Ako ima još bakterija, lijek ponoviti još jednom dozom.

Izvor:lijekizprirode.com

Nisu krivi ni moljci ni veš mašina: Evo zašto nastaju rupice na novim majicama…

Vjerovatno vam se mnogo puta desilo da na odjeći nađete rupice. Ono što pomislite jeste da je možda zbog pranja ili moljaca. Ipak, može biti još jedan razlog.

Mnogo puta pronađemo ovakvu rupicu na odjeći, a to nas stvarno zna iznervirati. Ukoliko vam se rupica stvara baš na ovom mjestu gdje tkanina ide preko kajiša ili pantalona, to je zato što se na tom mjestu stalno razvlači i dodiruje dugme pantalona, metal i sl.

Zbog toga će baš ovaj dio tkanine da se brže podere. Obratite pažnju da li se rupica stvara samo na tom dijelu ili i na ostalim. Ukoliko se stvara i na ostalim dijelovima, moguće je ipak da se radi o moljcima.

Inače, trudite se da kupujete pamučne majice. Pogledajte uvijek od kakvog materijala je napravljena odjeća i njen način održavanja.

Na taj način ćete spriječiti ovakve problemčiće s odjećom. Odlučujte se za kvalitetniji materijal, a ne sintetiku.

Izvor: megagiga.info

Zabilježite dok ga farmaceuti nisu uklonili sa interneta: Ovo je najjači lijek za vid na svijetu!

Mnogi od nas imaju problema sa vidom. Ipak, trebamo se čuvati i izbjegavati da previše vremena provodimo ispred ekrana. Osim toga, ako su vam propisane naočale ili sočiva, onda ih redovno nosite kako vam dioptrija ne bi dalje rasla.



Vid možete jačati namirnicama koje sadrže vitamin A, kao što je mrkva. Vitamin A je bitan za vid i zato jedite što više mrkve. Može vam pomoći i prirodni sok od borovnice, stoga ga konzumirajte. Osim toga, postoji još jedno rješenje, a to je aloe vera. Aloe vera može pomoći da popravite vid ili da spriječite dalji rast dioptrije. Aloe vera vam može pomoći i kod problema sa probavnim traktom, ali i kožnim problemima.

Ovdje ćemo vam pokazati kako da pripremite lijek koji će vam pomoći da ojačate vid:

Sastojci

4 limuna
300 g meda
500 g oraha
100 ml aloe vera( gela, soka)
Priprema

Limun iscijedite i pomiješajte sa ostalim sastojcima u blenderu. Čuvajte u staklenoj boci u frižideru. Uzimajte 3 puta dnevno po kašiku. Konzumirajte mjesec dana, pa napravite pauzu od 2 sedmice. Opet ponovite.

Izvor: megagiga

M®ak štrudla! ...moja omiljenka u svijetu ovih ukusnica…

posebnost joj lisnato tijesto od svježeg sira koje izuzetno podatno za pripremu ovakovih štrudlastih delicija, a ujedno i osvaja, bogati posebnim šarmom ovu slasticu :)
SASTOJCI
lisnatosirno tijesto:
250 g pasiranog svježeg sira (10 % m.m.)
250 g oštrog brašna
200 g maslaca (sobne temp.)
2 jušne žlice (vrhom pune) sitnog griza
1 žutanjak
ribana korica 1 limuna
prstohvat soli
1 vrećica vanilin šećera
makastojabučni nadjev:
150 g mljevenog maka
70 g - 100 g šećera u prahu (ja stavljam 70g)
1- 2 žlice ruma
ribana korica pola limuna

 
1 vanilin šećer
2,5 dl mlijeka
2 pune žlice krušnih mrvica
300 g jabuka
sok pola limuna
po želji: 1-2 žlice meda

PO ŽELJI
 30 g suhih brusnica/grožđica
jabučni nadjev:
400 g jabuka
50 g grožđica/brusnica
2-3 žlice ruma
malo cimeta
4 pune jušne žlice smeđeg šećera

POSIP
šećer u prahu

PRIPREMA
1.

 
Na radnu površinu prosijte brašno. Pridodajte mu sir, maslac narezan na kockice, griz, žutanjak, lim. koricu, vanilu, sol. Umijesite glatko tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i na odmaranje u hladnjak na pola sata.
2.
Nadjev makastojabučni : Zakuhajte mlijeko sa šećerom, vanilom, rumom, medom, lim.koricom. Potom primiješajte mljeveni mak, još minutu lagano kuhati na plamenu. Maknuti s vatre, pridodati krušne mrvice po potrebi (nadjev treba biti gušći, ali ne previše). Nadjev ohladiti.
Jabučice oguliti, naribati na listiće, nakapati lim.sokom. Primiješajte ih nadjevu maka. Grožđice/brusnice ovdje nisam upotrijebila, ali ukoliko ih volite, naravno, slobodno stavite, pripazeći ranije na količinu prethodno stavljenog šećera, da ne presladite nadjev ;).
3.
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Tijesto razvaljate na pobrašnjenoj površini na debljinu 1/2 cm. Rasporedite nadjev pazeć da rubovi tijesta ostaju nepokriveni. Te rubove premažite žutanjkom. Smotajte štrudlu (ja ju razvlačim, valjam na široj kuhinjskoj krpi, bude skroz lagano smotavanje), posložite u lim za pečenje.
Premažite ju žutanjkom, pecite oko 45 – 50 min.
U slast Vam bila ova štrudlica :))))
Jabučni nadjev: Razvaljano tijesto posolite s 2 žlice krušnih mrvica. Povrh posložite narezane jabučice na listiće, nakapajte ih lim.sokom, preko stavite grožđice koje ste na pola sata stavili u rum. Nadjev posipajte šećerom i cimetom, lagano utapkajte u jabučice. Smotajte štrudlu, premažite žutanjkom, pecite oko 50 min.

Posluživanje
makastojabučnog nadjeva bude dosta…vidite po presjeku štrudle koliko je bogata . Ukoliko volite manje zamjetan nadjev, samo malecko smanjite količinu sastojaka po svom vlastitom guštu :)) nema pogrješke!!!