Sastojci
500g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1/2 čaše krupnog bulgura
1/2čaše riže okruglo zrno
1 kašika crvene paprike
1 mala kašikica bibera
so
1dl ulja
voda
2dl punomasnog kajmaka
paprika u količini da se potroši fil
Priprema
1.
Očistiti paprike za punjenje.
2.
Meso staviti u dublju zdjelu i dodati mu isjeckan luk ,bulgur ,rižu ,crvenu papriku ,ulje .Posoliti ,dodati biber i rukom izmiješati i ujednačiti smjesu.
3.
Puniti paprike fino pritiskajući smjesu da budu pune.Poredati ih u jednom redu u veću šerpu koja ima poklopac i može u rernu.ZAliti paprike sa vodom tako da dvije trećine budu potopljene,poklopiti i ubaciti u zagrijanu rernu pa na otprilike 2 sata na 180 stepeni.
4.
Povremeno pregledati paprike i ako treba dodati još malo vode ,to zavisi i od toga kako vam je jaka rerna.Pri kraju kuhanja-pečenja skinuti poklopac i neka se fino zarumene.KAjmak možete umutiti i sa vrhnjem za kuhanje ili samo vrhnje ,kako želite pa prelijte preko paprika.
5.
Ostaviti da kajmak reducira do gustine koju vi želite ,ja pustim da samo malo baci ključ i vadim iz rerne.
Posluživanje
Punjene paprike poslužiti sa velikom kašikom milerama.Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar