utorak, 28. veljače 2017.

TAJNA DOBRE PIZZE: DA BI BILA KAO IZ PIZZERIJE, POSLUŽITE SE OVIM TRIKOM

Pizza pripremljena kod kuće uz sve napore i najbolje recepte nikada nije ista poput one u pizzerijama, složit će se brojni koji su nad tijestom proveli sate napora. No tajna odlično pripremljene pizze kod kuće nije samo u sastojcima, niti minutama provedenim u oblikovanju mekane rahle kugle nego u jednostavnom triku koji imitira profesionalnu peć.
Tajna pizze koju naručite u pizzeriji je peć koja drži temperaturu do 400 stupnjeva Celzijevih što je nemoguće postići kod kuće.

 
Zapravo, moguće je, ali se morate poslužiti jednim trikom, uz pomoć kojeg ćete imitirati profesionalnu.
Za to je potreban komad kamena granita koji odgovara dimenzijama pećnice. Kamen se stavi u pećnicu i zagrijava, kada se peć otvori za potrebe stavljanja pizze na pečenje temperatura se neće izgubiti jer je očuvana u kamenu. Pizzu je potrebno peći oko 10 do 15 minuta.
Ako ste pripremili granitnu ploču, možete krenuti u pripremu pizze kao iz pizzerije.
Dobro tijesto tajna odlično pripremljene pizze i osnovni korak u pripremi kojemu treba posvetiti najviše pažnje. Pri tomu je važno razlikovati dvije osnovne recepturu za pizzu, izvorna napolitanska ima debeli rub čije tijesto zahtjeva određen period za odležati, rimska je pak tanka i ne diže se poput kruha, izgledom je slična mlincima.
Recept za rimsku pizzu
Sastav:

 
● 70 posto glatkog brašna
● 30 posto oštrog brašna
● na količinu šećera dupla količina soli
● mlijeko
● svježi ili malo suhog kvasca
● voda sobne temperature
● maslinovo ulje

Priprema:
Umijesiti tijesto i formirati ga u kuglu, te potom ostaviti da odleži u prosjeku od 1 do 3 sata.
Nakon toga tijesto je potrebno razvući ravnomjerno i staviti sastojke s kojima je tajni recept da se nikada ne smije pretjerivati.
Naime tijesto prekriveno velikom količinom sastojaka neće se ispeći nego će ostati skuhano što znači vlažno i meljavo, čime pizza gubi smisao.
Na kraju na svježe toplu pizzu posložite cherry paradajz prerezan na pola, masline i nekoliko na komadiće istrganih listića bosiljka, te je završite s par kapi maslinovog ulja pokapanih po površini.

SUPER UKUSNI KREMASTI KOLAČ

Sastojci
BISKVIT
6 bjelanjka
10 dkg šećera u prahu
1 velika žlica octa
KREMA

 
6 žumanjaka
5 dkg šečera u prahu
2 velike žlice brašna




2 i pol dcl mlijeka
10 dkg oraha ili popečenih oguljenih i samljevenih lješnjaka
15 dkg margarina za kreme (ili maslaca)
2 kesice šlag pjene
1 kesica šlag kreme od vanilije
mlijeka po potrebi za šlag i kremu od vanilije

Priprema
1.
 Mjere moga pleha su 36 x 20, ali vi možete raditi u bilo kojem za kolače, u kojem pečete kolače sa otprilike 6 jaja.
U drugom slučaju ako je oblik torte onda je kalup 26 cm.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodavajući malo po malo šećera u prahu i jednu žlicu octa.
Staviti u namašćen i pobrašnjen pleh da se peče nekih sat vremena na 150 ° C.
2.

 
Za to vrijeme žumanjke , 2 velike žlice brašna i 5 dkg šećera u prahu izmiješati sa 2 i pol dcl mlijeka, pa skuhati na pari da se napravi lijepa gusta krema bez grudvica. Ja uvijek dok se krema kuha, miješam mikserom na manjoj brzini. Skloniti s pare i pustiti da se skroz ohladi, uz povremeno miješanje.
3.
Izmiksati jednu šlag pjenu. Izmiksati pjenasto margarin pa mu dodati žlicu po žlicu izmiksanog šlaga. U ohlađenu kremu dodati izmiksani margarin sa šlagom. Podijeliti kremu u dva dijela, u jednu polovicu dodati 10-ak dkg mljevenih oraha ili po želji pečenih i oguljenih lješnjaka.
4.
Izmiksati šlag pjenu i šlag kremu od vanilije zajedno po uputama na vrećici.
Redosljed slaganja:
biskvit
krema od oraha
krema bez oraha
krema od vanilije i šlaga
Posluživanje
Recept je stari iz jednog dubrovačkog hotela, dobili smo ga mama i ja nekih davnih 80-tih godina.
Po želji vi možete zasladiti i šlag pjenu i šlag kremu od vanilije.

KROFNE JEDNOSTAVAN RECEPT MOJE MAME KOJI UVIJEK USPIJEVA

SASTOJCI
500 ml mleka
1 kvasac
  2 žumanca
3 kašike šećera

 
1 kašičica soli
950 gr brašna
2 kašike masti (svinjske ili biljne)

PRIPREMA
1.
Staviti kvasac u mlako mleko da nadođe.
2.
U vanglici promešati mast,žumanca,šećer i so.Dodati mleko sa nadošlim kvascem.
3.
Zamesiti testo sa brašnom, da bude mekše ali da se ne lepi za prste.Ostaviti da odstoji 30 minuta i onda krofne vaditi modlicom ili čašom sa oštrom ivicom.Testo rastanjiti na 6-7 mm i ostaviti desetak
minuta da nadođu. Kada su nadošle svaku krofnu još malo sa oklagijom razvući ali ne pritiskati puno testo, već nežno raditi  Br. 1 je nadošla krofna, a br. 2 je ponovo razvučena.Ostaviti još 1-2 minuta a onda ih pržiti.

 
  4.
Pržiti u zagrejanom ulju, ali ne vrelom da ne bi krofne naglo izgorele. Kada stavljate krofne u ulje okrenite tako da ona strana koja je bila na stolu sad bude gore, a ona koja je bila gore ,da se prva prži u ulju.
5.
Vaditi ih na salvetu da upiju masnoću a zatim uvaljati u šećer u prahu u koji ste dodali vanil šećer ali u prahu.

RUČAK ZA PRSTE POLIZAT: ZA MENE JE OVAKAV SPOJ KROMPIRA I PILETINE ODLIČAN

SASTOJCI:
– oko 700 g piletine (bataci, krila)
– 1 glavica crnog luka
– oko 700 g krompira
– 2 jajeta
– 200 ml mlijeka
  – 100 ml kisele pavlake
– 100 ml jogurta

 
– 200 g brašna
– 100 ml ulja
– začini so, biber, mješavina začina
– na vrh noža praška za pecivo

PRIPREMA:
Piletinu kratko propržiti u tavi, da porumeni sa svih strana. Začiniti, po ukusu (so, biber, mješavina začina)! Očišćen krompir naribati, dodati umućena jaja, mlijeko, kiselu pavlaku, jogurt, sitno sjeckan luk, ulje, brašno i prašak za pecivo.

 
  Začiniti; so, biber,suvi biljni začin. Sve dobro sjediniti, pa sipati u pleh ili vatrostalnu posudu, premazanu uljem. Preko rasporediti piletinu.Peći na 190 C oko 50 minuta. Poslužiti ribani krompir sa piletinom uz jogurt ili salatu! Prijatno.

SIPAŠ,ISPEČEŠ,ISTRESEŠ I TO JE TO: SLANI KUGLOF

Odlicna i brza stvar super ideja za doručak!
Potrebno nam je:
– kalup za kuglof
Pa tek onda:
4 jajeta
1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
1 čaša ulja
2 ½ čaše brašna
1 prašak za pecivo

 
  150 gr pizza šunke
150 gr feta sira
5 kiselih krastavčića
½ kašikice soli
malo bibera
1 kašikica origana
Za posipanje:
100 gr trapista

Priprema:

 
Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtevalo malo energičnije mućenje ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice iseckanu šunku i krastavčiće. Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Lernu ugrejemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje (???koja reč???), samo čist kalup i masa u kalupu . Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lepo sleglo i namestilo. Pošto mi je malo nesigurno delovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje.


  Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vreme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz lerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u lernu još 10 minuta.
Nakon pečenja, moj skroman savet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mleko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!
www.kuvajmo-blogovski.com

KADA KRENE PO ZLU: ZAPALITE LIST LOVORA U SOBI I POSMATRAJTE ŠTA ĆE SE DESITI NAKON SAMO PAR MINUTA

Nikad ne potcjenjujte moć različitih aroma na naš organizam! Da li ste znali da neobičan miris lovora ima nevjerovatno umirujuće dejstvo na sve nas? Iako se često koristi u kuhinji, on ima i mnoge druge korisne namjene.
Još su Grci u drevna vremena, prepoznali ljekovita svojstva lovora i koristili ga u medicini.

 
Lovor se odlikuje jakim protivupalnim i umirujućim svojstvima. To omogućuje, između ostalog, borbu protiv epilepsije, ali i oslobađanje disajnih puteva.
Ako imate visoki krvni pritisak, nesanicu ili ste pod stresom, lovor može pomoći! Takođe, preporučuje se svima onima koji žele da kontrolišu holesterol!

 
Da bi iskoristili njegove prednosti, možete ga konzumirati u jelima, kuvajući ga u ključaloj vodi ili ga pažljivo zapaliti u jednoj šerpi.
Nakon nekoliko minuta, dim će se postepeno širiti prostorom, a vi ćete odmah primjetiti da ste opušteniji. Obratite pažnju da se ipak ne opustite toliko da zaboravite da ugasite vatru!
Ne oklijevajte nijednu sekundu, već nabavite list lovora, koji će se pobrinuti za vaše zdravlje i raspoloženje!
Podjelite ove savjete sa svojim dobrim prijateljima, biće vam veoma zahvalni!

POHOVANE TIKVICE – NA LAKŠI I UKUSAN NAČIN

SASTOJCI
1 tikvica srednje veličine (vi možete i više, naravno…)
2 jajeta
3 vrhom pune kašike kisele pavlake
brašno
prezla

 
susam
so
papir za pečenje
ulje ili mast

PRIPREMA
Tikvice oljuštimo od kore i isečemo ih na kolutove nekih 4 – 5 mm debljine. Posolimo kolutiće i ostavimo ih malo tako da odstoje. Za to vreme, pripremimo 3 duboka tanjira. I onda…redom…u jedan razmutimo jaja uz dodatak kisele pavlake…tako da bude srednje gusto 🙂 ,
u drugi tanjir sipamo brašno (ili je to ipak  prvi tanjir…) i u treći tanjir sipamo prezlu i susam.
Nakon što su tikvice malo odstojale tako posoljene, ocedimo ih od vode i pohujemo: uvaljamo sa obe strane u brašno, pa onda u jaja sa pavlakom i na kraju u prezlu sa susamom.

 
Kada smo sve upohovali, pripremimo tepsiju, tj. stavimo papir za pečenje u nju, poslažemo na isti pripremljene tikvice i malo prelijemo uljem. Ne treba mnogo ulja (ili masti), tek da predje preko svakog parčeta dok ih polivamo ili ako je mast, da stavimo po parče izmedju kolutova. I…to je to, stavimo ih na 200°C da se peku dok ne porumene. Kada su pečene, izvadimo ih na tanjir sa salvetom, kako bi upila i ono malo ulja (masti) sa njih, ostaje nam samo da ih – klopamo…uz n.pr. varivo od boranije i pečene krompiriće

OBLANDE SA KREM BANANICAMA! NESTO JEDNOSTAVNO A JEFTINO A DOBROOOOOOOOOO

Sastojci
2 lista oblande
9 krem bananica
400gr. secera
2dl vode

 
250gr. margarina
100gr. cokolade
250gr. mlevenog keksa
250gr. mlevenih oraha

Priprema
1.

 
Kuvati secer i vodu dok se secer ne otopi pa dodati margarin i cokoladu i mesati da se i oni otope. Skloniti sa vatre i umesati mleveni keks i orahe. Dobro izmesati smesu da se sve lepo sjedini.
Listove oblande umotati u mokru krpu i ostaviti da omeksaju kako bi se mogle uvijati u rolat.
Uzeti jedan list omeksale oblande, premazati sa polovinom fila, poredjati uz duzu ivicu oblande cokoladne bananice pa zatim lagano zaviti u rolat.
Isti postupak ponoviti i sa drugim listom oblande, drugom polovinom fila i ostatkom bananica.

OSVJEŽAVAJUĆA TJESTENINA...MOJA ZAMJENA ZA RUČAK U OVE TOPLE DANE

Potrebno nam je:
pakovanje testa 400 – 500 gr
2 sveža krastavca srednje veličine
200 gr pilećih grudi (salame)
250 gr feta sira


  100 ml majoneza
1 čaša kisele pavlake
2 kašikice origana
2 kašikice bosiljka

Priprema
Testo skuvamo u provrloj vodi u koju smo dodali 1 kašiku ulja i 2 kašikice soli (otprilike 🙂  ). Kada


je skuvano, ohladimo testo vadeći pomalo sa cetkom i ispirajući ga pod mlazom hladne vode. Tada na testo dodamo pavlaku i majonez, pa zatim na kockice naseckanu salamicu,
  feta sir i krastavce. Pažljivo promešamo, kako se baš sir ne bi jako raspao, dodamo oregano i bosiljak. Testo stavimo u frižider na petnaestak minuta i tako hladno serviramo.

FAŠIRANCI IZ PEĆNICE! BEZ POHANJA,PRŽENJA U TAVI...NABRZINU ZAMJESITE,NAPUNITE I UBACITE U PEĆNICU.....

Volim fašire sa sirom . Ali kad ste bez volje i nemate vremena i trebate nešto na brzinu'?...Evo vam jedne ideje....Bez pohanja,prženja u tavi...nabrzinu zamjesite,napunite i ubacite u pećnicu.....
Sastojci
oko 70 dag mljevenog mješanog mesa
1 veliki sjeckani luk
2 sjeckana češnja češnjaka
vegeta,sol,papar,slatka crvena paprika,

 
1 jaje
3-4 v.ž krušnih mrvica
8 trokutića topljenog sira(zdenka,buco ili slično)
2 v.ž ulja

Priprema
1.

 
Zamijesite meso,jaje,sitno sjeckani luk,krušne mrvice i začine po želji.Ostavite da odstoji 10-tak minuta.Tada smjesu podijelite na oko 8 hrpica.Istanjite rukom na šaci,na sredinu stavite jedan trokut sira i oblikujte rukama faširance-pazite da vam sir bude sav obavijen s mesom inače će curiti tijekom pečenja.

2.
Veliki lim od električne pećnice obložite pek papirom,pa gore poredajte faširance.Polijte s 2-3 žlice ulja.Stavite u pećnicu na 190 stupnjeva i pecite oko 35 minuta .Možete ih 1-2 puta okrenuti tijekom pečenja.Poslužiti uz prilog po želji.

ponedjeljak, 27. veljače 2017.

ZAŠTO JE SODA BIKARBONA JEDNA OD NAJBOLJIH STVARI KOJE MOŽETE KORISTITI. EVO ŠTA MOŽDA NISTE ZNALI O SODI BIKARBONI!

Sode bikarbone, poznatiji kao soda bikarbona, je vjerojatno najjeftiniji zdravlje lijek širom svijeta. Izuzetno je efikasan u borbi protiv sve, od prehlade do raka, i to je vrlo korisno za oralnu i kožu zdravlje previše. Soda bikarbona je definitivno nešto što želite u vašem domu apoteci. Neke od zdravstvenih koristi sode bikarbone uključuju:

 
To sprečava bubrežnih kamenaca, upale mokraćnog mjehura i hiperkalijemiju
Može smanjuje rizik od dijareje, metaboličke acidoze, peptički ulkus i kiselost, kao i prema njima
To je efikasan u uklanjanju plaka i liječenje prehlade i gripa
On posjeduje antipruiritic nekretnine koje pomažu u održavanju zdrave kože
To je odličan izvor natrija
  ZAŠTO Soda bikarbona JE jedna od najvećih stvari koje možete koristiti. Evo šta NISTE ZNALI sode bikarbone MOGAO DO
Mješavina vode i sode bikarbone je najbolji način da oživite vaše mišiće nakon intenzivnog i napornog treninga.
Stavi malo sode bikarbone na koristi za nokte četke i ribati noktima za uklanjanje noktiju gljiva i prljavštinu.
Ako želite da ublaži svrab, bol, i miris ruke i noge, potopite ih za oko 20 minuta u kadi pripremljen od tople vode, kašiku soli, tri kašike sode bikarbone, i kašiku eterično ulje.
Koristite soda bikarbona kao pasta za zube i prirodno sredstvo za izbjeljivanje. Sve što treba da uradite je da posuti neke sode bikarbone na četkicu za zube i operi zube kao i obično.
Riješite se lošeg zadaha od zujanja s nekim sode bikarbone i vode.
Pored ovih, pečenje soda ima mnoge druge svrhe i prednosti koje su manje poznate. Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da iskoristite ga.
Možete koristiti sodu bikarbonu za ublažavanje svraba od Poison Ivy i hrasta, kao i za ublažavanje uboda insekata i pčelinjih uboda.
Soda bikarbona se može koristiti za uklanjanje mrtve kože i višak ulja iz vaše lice. Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa kašičicom vode i koristite ovu mješavinu za ribanje vaše lice.
Mix neke sode bikarbone i vode isušuje herpes i rak rana.
Početna lekovi za Acid refluks

 
Trebalo bi mix ½ kašičice sode bikarbone sa 2 žlice svježeg limunovog soka ili organskog jabukovog sirćeta. Pobrinite se da koristite veći pehar kako bi mješavina u, jer će osvežiti. Kada se bubrenje stanica, dodajte 8 oz. vode. Rješenje bi trebalo konzumirati sve odjednom! S obzirom na činjenicu da se neutralizira pH, ovo rješenje će vam pomoći da se stvori alkalnu sredinu u vašem tijelu i osloboditi kiselina refluks.
Soda bikarbona se može koristiti za ublažavanje GERB simptoma i žgaravica. Mix ½ kašičice sode bikarbone sa 16 oz. vode i piti rješenje.
Ostali sode bikarbone Home Remedies
Mark Sircus je autor knjige pod naslovom “sode bikarbone” u kojem objašnjava nalaz dr Simoncini. Ovi nalazi su povezani sa rastinje raka i alternativne tretmane sa sodom bikarbonom. Prema dr Mark, jedan od najefikasnijih načina za sprečavanje sistematski gljivične infekcije i zaštititi se od raka i dijabetesa je da se koristi mješavinu sode bikarbone i melasa.
Tuš sa mješavinom kašiku sode bikarbone pomiješana s toplom vodom da se zaustavi svrab i ubijaju Candida kvasac.
Tromboza može biti oslobođen uz korištenje sode bikarbone mješavina sa ACV ili sok od limuna.
  Infekcija urinarnog trakta mogu biti tretirani sa potrošnjom od 8 oz. voda pomiješana sa ½ kašičice sode bikarbone, dva puta dnevno.
Uklonite usmene drozd sa zujanja sa sodom bikarbonom i vodom.
upozorenj
Trudnice, dojilje i djeca mlađa od 5 ne bi trebalo koristiti sodu bikarbonu pravna sredstva. Iako je sigurno kada se koristi kao uputstvo, soda bikarbona može izazvati neke neželjene efekte, posebno kada je u interakciji sa određenim lijekovima. Ljudi koji su na niskim unosom natrija ne smije koristiti sodu bikarbonu kući lijekovi ni, jer to može iscrpiti svoje tijelo esencijalnih vitamina i minerala. Stoga, prije nego što počnete da koristite neki sode bikarbone lijek, ne zaboravite da prvi obratite se lekaru. Osim toga, ne koristite sode bikarbone lijekovi više od dvije sedmice bez konsultovanja sa doctor.Ultimately, trebalo bi da znate da sode bikarbone ne treba koristiti u suvom obliku, pa budite sigurni da ga rastvoriti u tečnom prvi.
Ne zaboravite da podijeliti sa svojim prijateljima i članovima porodice na Facebooku, kao što možete pomoći nekome u nevolji!

MONTE KOLAČ! NAJBOLJI RECEPT ZA OVAJ KOLAČ

SASTOJCI
1l mlijeka
12 žlica gustina
8 žlica šećera
20 dag margarina

 
1/2 l slatkog vrhnja
30 dag čokolade za kuhanje
petit keks

PRIPREMA
1.
BIJELA KREMA:1.Za bijelu kremu pomiješati 2 dcl mlijeka,
12 žlica gustina,
8 žlica šećera sipati u 8 dcl uzavrelog mlijeka
i u ohlađeno umiješati 20 dag margarina
2.

 
CRNA KREMA:2.Za crnu kremu otopiti 30 dag čokolade za kuhanje
u 1/2 l slatkoga vrhnja(ne ga miksati).
ne smije prokuhati.
3.
PRIPREMA:U dublji lim složiti petit kekse (poškropiti ih sa mlijekom) na njih
staviti bijelu kremu, a preko preliti crnu kremu.Ostaviti preko
noći u hladnjaku.

LEDENI KOLAČ SA VIŠNJAMA PRAVO JE ZADOVOLJSTVO IMATI OVAJ RECEPT

Sastojci
Za kremu:
2 kesice pudinga sa ukusom slatke pavlake
500 ml mleka
10+5 kašika šećera u prahu

 
200 ml slatke pavlake
2 čaše kisele pavlake



1 kesica želatina
I još:
oko 200 g keksa
1 velika kutija piškota
po potrebi voćnog soka (za natapanje piškota i keksa)
100 g bele šlag kreme

 
100 ml gazirane vode
oko 400 g višanja
1 kašika griza

Priprema
Puding sa 10 kašika šećera skuvati u mleku i skloniti da se ohladi. Ohlađen puding izmiksati, dodati mu kiselu pavlaku i 5 kašika šećera i lepo umutiti, pa postepeno dodavati umućenu slatku pavlaku da se sve sjedini.


Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u fil, pa ga staviti u frižider. Višnje očistiti od koštica i iscediti sok, pa im dodati kašiku griza i izmešati. Keks umakati u sok i ređati ga na dno pleha, preko njega staviti polovinu fila i na fil rasporediti polovinu oceđenih višanja. Zatim poređati piškote umakane u soku, preko njih naneti preostali fil i preko fila staviti ostatak višanja. Šlag kremu umutiti sa kiselom vodom i premazati kolač. Ostaviti ga u frižider da prenoći.

ZA RUČKOM SE TRAŽIO ZALOGAJ VIŠE...NE MOGU VAM OPISATI KOLIKO SU GOSTI BILI ZADOVOLJNI OVIM JELO

Ima toga već kod mene ali u malo drugačijoj formi, a sad evo i rolata :)...jer mi tikvice obožavamo :)
Sastojci
tikvice (kod mene 2 srednje)
brašno
jaje
papar, sol

 
šunka (4 velike fete fine šunke)
sir guda kod mene puno jer tako volima
mozzarella (1 kugla )
ulje za friganje
mlijeko

Priprema
1.
Od brašna , jaja i mlijeka napravite paštelu, malo gušće nego za palačinke, posolite , popaprite.
2.

 
Tikvice tanko narežite po dužini, ne solite ih i ne cjedite vodu, nego ih feticu po feticu umačite u pripremljenu paštelu i pofrigajte u zagrijanom ulju s obje strane.
3.
Kad su gotove slažite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja.
4.
Posložite ih po dužini  na foliju ,ja sam složila po duzini dva reda a po širini 5 fetica) posložite šunku , gaudu mozzarelu , pažljivo zarolajte , dobro omotajte folijom , rubove folije dobro zatvorite, ubacite u pećnicu 20-ak min na 180°C.
5.
Nakon toga izvadite iz pećnice i pustite da se malo prohladi , otvorite foliju, izrežite i uživajte...
6.
pokazat ću vam put do originalnog recepta, cura tikvice stavlja u brašno pa u jaje(a ne paštelu ka ja ) i kad rolat zamota u foliju ne stavlja u pećnicu, pa ako se odlučite vi napravite kako vas volja, al ja volim kad se to sve lipo otopi i poveže.
fala na čitanju i pažnji

UKUSAN RUČAK ZA DOBRA DVA DANA...ZAPOSLENIM DOMAĆICAMA OD VELKE KORISTI

Sastojci:
3 kašike ulja
2 manje glavice crnog luka
3 čena belog luka
200 gr prezle (hlebnih mrvica)
5 dcl mleka

 
150 gr trapista
2 kašike sveže naseckanog celerovog ili peršunovog lista
2 kašikice italijanskog začina (recept na linku – jednostavan)
1 kašikica soli
1/2 kašikice belog bibera
3 kašike kisele pavlake
1 kg mlevenog mesa (ja sam koristila svinjsko)
I još:
2 pakovanja špageta od 500 gr (za svaki dan po jedno)
1 kg očišćenog kupusa (od spoljnih listova i bez sredine)
2 l što gušćeg soka od paradajza
parmezan, punoooo parmezana za serviranje (ko voli, naravno)

Priprema:

 
1 Za početak, očistite luk i isecite ga na sitne kockice. Sipajte u tavu ulje, pa na crni luk iIscedite beli luk. Dinstajte luk oko 5 minuta, da čak dobije malo karamelizirane boje, ovo radi boljeg ukusa 🙂 Ostavite luk da se ohladi.
2
Posle luka, možda je najbolje da se rešite kupusa 🙂 Očistite ga i nasecite na sitne kockice. Rasporedite ga na dno velikog, dubokog pekača. Sada kupus čeka ćufte.
3 Za ćufte, sipajte prezlu u posudu, dodajte na nju pola količine mleka (želim da napomenem da nisam koristila jaja, jer sam ih zaboravila kupiti, ali, kombinacija isključivo sa mlekom je bila odlična, ćufte budu mekše, a ipak se nisu raspadale). Na prezlu dodajte narendan trapist, so, biber, italijanski začin, naseckane listove celera ili peršuna ili oba. Dodajte i prohladjen luk u ovu mešavinu. Sve izmešajte. Na kraju dodajte mleveno meso i umesite ga sa ostalim sastojcima. Biće malo gušće nego što treba. Dodajte kiselu pavlaku i postepeno ostatak mleka. Umesite na ujednačenu masu, ali ne više od toga.
4 Nauljite malo ruke, pa oblikujte ćufte i slažite ih na kupus. Kada ste oblikovali sve ćufte, prelijte preko ćufti i kupusa paradajz. Spremno za kuvanje. Poklopite pekač, pa stavite u lernu na 200°C da se krčka. Trebaće oko 1,5 sat da špaćufus bude spreman 🙂
Špaćufus ili ručak za dobra dva dana
5 Pre nego što prodje sat i po vremena krčkanja špaćufusa, stavite vodu za špagete (ja stavim malo soli i ulja u vodu) da provre ili provri, kako god. Skuvajte špagete, ali tako da se ne raspadnu. Kada su špagete kuvane, oblijte ih hladnom vodom, pa stavite u činiju.
6 Proverite da li su ćufte kuvane, možete žrtvovati jednu, malo je nožem raseći da se uverite. Servirajte na tanjir porciju špageta, pa na njih izvadite ćufte, zahvatajući kupus u paradajz sosu sa njima. Pospite parmezanom, a i ne morate ako ne volite, možete ga zameniti nekim drugim tvrdim sirom… Poslužite svoje ukućane ili goste i uživajte u špaćufusu 😉
Ono što je najbolje, sutradan špaćufus samo ugrejete u lerni i imate obilan obrok za još jedan dan i višak slobodnog popodneva

PRAVO BLAGO ZA RUČAK — SOČNO I UKUSNO

POTREBNO:
16 gotovih kora za pitu
Za premazivanje
1 šolja jogurt
  1 šolja ulja

 
4 jaja
so
1 pecivo
Za filovanje
1,5 šolje pavlake
4 kašike ajvara
+ po želji narendani suhomesnati proizvod

PRIPREMA:
Tepsiju pouljite i položite papir za pečenje,pa odvojite i razlistajte 16 kora.
Položite prvu koru preko tepsije i premažite umućenim jajima,jogurtom,uljem,pecivom i soli.
  Svaku koru isto premazati i prebaciti u zagrijanu rernu da se ispeku.
pecite 20 minuta na 180°.
Nakon toga izvadite iz rerne,prekrijte krpom.

 
tako će kore omeknuti i moći će se urolati.
Kada su se prohladile morajte koru u rolat,ostavite da malo stoji,zatim razmotajte namažite pavlakom i dodajte suhomesnate proizvod.
Možete staviti i ajvara ili nešto po želji (šunka,sir … ).

Ponovo pažljivo zarolati i uživati u ručku koji je za 10 !!!

BRZA I EFIKASNA DIJETA SA SUHIM ŠLJIVAMA – SKIDA I DO 1KG DNEVNO (JELOVNIK I ISKUSTVA DRUGIH)

Dijeta sa suvim šljivama se smatra za jednu od najbržih, tako da se preporučuje zdravim osobama koje žele da za veoma kratko vreme izgube višak kilograma.
Iskustva ispitanika nam pokazuju da za dva do tri dana možete skinuti i preko 3 kg viška (gotovo kilogram dnevno) – što je izvanredan rezultat! Ukoliko se sprovodi kako treba uz pridržavanje jelovnika i preporučenu fizičku aktivnost efekti mogu biti neverovatni.
Zašto su suve šljive za mršavljenje tako dobre i kako da držite ovu efikasnu ovu trodnevnu dijetu saznajte u nastavku našeg članka!
Suve šljive kalorijska vrednost i sastav

 
Ako ste se nekad informisali o tome koliko su ove voćke zdrave i korisne za naš organizam, onda vas verovatno i ne čudi da je dijeta sa suvim šljivama toliko popularna i tražena danas.
Naime, suve šljive za mršavljenje su odličan izbor jer ubrzavaju metabolizam zahvaljujući svojim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u ishrani.
Pored vlakana one sadrže još i antioksidanse, tačnije dragoceni beta karoten, zatim Vitamin E i C, fitohemikalije i druge elemente. Kada je reč o mineralima koji ulaze u sastav vredi napomenuti bakar i kalijum.
Kasnije, kada budemo došli do pripreme za dijetu videćete da preporučeni unos iznosi svega 6 suvih voćkica dnevno i uz pomoć njih ćete snabdeti organizam sa 15 grama šećera fruktoze i glukoze i negde oko 25 grama ugljenih hidrata.
Fitonutrijenti koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprečavaju nastanak kancera, takođe su sastavni deo ovog voća.
Ako ste u mogućnosti, savetujemo vam da dnevno uzimate barem jednu četvrtinu šolje suvih šljiva, jer na taj način unosite 17 procenata potrebnog dnevnog unosa Vitamina A.
Ista količina suvih šljiva sadrži 15 odsto dijetnih vlakana (one nam pomažu za regulisanje šećera u krvi) i 10 odsto od preporučene dnevne vrednosti kalijuma (konzumiranjem namirnica bogatih kalijumom možemo smanjiti rizike od povišenog krvnog pritiska, srčanog udara kao i drugih srčanih oboljenja). U 100 g suvih šljiva se nalazi blizu 270 kalorija.dijeta sa suvim šljivama 3 dana
Evo i kakav nam meni predlaže dijeta sa suvim šljivama za jedan dan?
Doručak:
– 6 suvih šljiva
Užina:
– jedna jabuka
Ručak:
– jedna viršla i kuvano jaje.
Popodnevna Užina:
– isto što i za ručak
Večera:
– čaša niskomasnog jogurta

 
Kao što se da primetiti iz jelovnika brza dijeta sa suvim šljivama prilično je restriktivna, te se zbog toga nikako ne sme držati duže od 3 dana.
Napominjemo da ovako strogu dijetu smeju primenjivati samo zdrave osobe. Najbolje bi bilo da se najpre konsultujete sa lekarom pre nego što krenete sa njom.
Na samom početku rekli smo da je fizička aktivnost dosta bitna, odnosno pomaže u postizanju još boljih i vidljivijih rezultata. Verovatno se pitate čemu onda dijeta, ali nije baš tako. Evo i odgovora:
Ukoliko budete korigovali samo ishranu, dijeta sa suvim šljivama će postići određene rezultate tj. oni neće izoistati , ali oni nisu ni približni onima koji uključuju i svakodnevnu fizičku aktivnost.
Tu se ne misli naravno na neko posebno treniranje, već lagano trčanje od 15 do 20 minuta, brzo hodanje u prirodi ili nešto treće što vama najviše odgovara.
Postoji varijanta gde se svakog drugog dana koristi dijeta, a između se jede normalno (opet napominjemo da je fizička aktivnost izuzetno poželjna). Dakle, dijetu možete proširiti na 6 dana ali tako da se jedan dan pridržavate jelovnika dijete, drugog dana jedete normalno I tako u krug.
Suve šljive regulišu probavu i ubrzavaju metabolizam


  Kada pričamo o zdravstvenim benificijama, dijeta sa suvim šljivama može biti itekako korisna za ubrzanje metabolizma i ozdravljenje celokupnog probavnog trakta.
Plodovi ove biljke bilo sveži ili sušeni, pripremljeni u kompotu, koriste se kao prirodan lek protiv zatvora i naša narodna medicina ih naročito ceni.
Osim što se suve šljive upotrebljavaju za mršavljenje i dijetu, one su veoma dobre za prevenciju brojnih kardiovaskularnih (srčanih) oboljenja, smanjenje rizika od pojave dijabetesa (šećerne bolesti), kao i za balansiranje dobrog i lošeg holesterola u krvi.
Podjednako su efikasne i za zdravlje kostiju (odlični su borci protiv osteoporoze), poboljšavaju vid, sprečavaju ubrzano starenje, ali se koriste i kod problema sa bubrezima i bolovima u žuči.
Suve šljive u kompotu naročito se preporučuju osobama koje obolevaju od hemoroida. One će učiniti stolicu mekšom i volumiziranjom, te će defekacija biti znatno lakša i proteći će bez ikakvih tegoba i smetnji.
Ako imate ozbiljnih problema sa zatvorom stolice i opstipacijom, onda se obavezno konsultujte sa vašim lekarom oko doziranja suvih šljiva, nikako ne započinjite dijetu bez toga.
Kakva su iskustva korisnika sa ovom dijetom
Kao što smo rekli na početku teksta, ukoliko se budete redovno pridržavali plana ishrane I fizičke aktivnosti (20 minuta dnevno) dijeta sa suvim šljivama će biti veoma efikasna.
  Naravno, tu dosta utiče imetabolizam koji varira kod svake osobe, ali nam iskustva ispitanika pokazuju da se u proseku može gubiti po jedan kilogram dnevno.
Listajući forume naišli smo na puno pozitivnih komentara kada su suve šljive za mršavljenje u pitanju.
Svakako vam neće škoditi ako ste dobrog zdravlja, ali vodite računa da ne preterate sa dnevnim unosom. Nikako se ne preporučuje da dijeta drži duže od 3 do 4 dana jer je veoma zahtevna i stroga (što se vidi po jelovniku).
Za kraj samo želimo još da napomenemo da je konsultacija sa lekarom obavezna kod osoba koji imaju zdravstvenih problema. Ostalima se takođe preporučuje razgovor sa medicinskim stručnim licem jer, kao većina drugih, tako i dijeta sa suvim šljivama može da bude prezahtevna za ljudski organizam.
Njeni jedini nedostaci su da je ne mogu baš svi primenjivati (problemi sa stolicom i sl.) kao i to da može da traje samo 3 do 4 dana, tako da se maksimalno može izgubiti 4 do 5 kilograma.
Rezime cele priče je da su ove dragocene sušene voćke veoma zdrave za čoveka, tako da se automatski i brza dijeta sa suvim šljivama preporučuje za skidanje viška

UKUSAN KOLAČ SA BANANAMA BEZ PEČENJA

Sastojci
za podlogu:
250 - 300 g keksa
150 g otopljenog maslaca
100 g otopljene bele čokolade
... mleko po potrebi
za nadev:
  1 kutija Parfe kreme (npr. Dolcela ili Dr.Oetker)
600 ml hladnog mleka
3 banane
za preliv:

 
200 g višanja, ispasiranih
200 g šećera
1 kašika džemfixa 1:1

Priprema
1.
Keks sitno izmrviti. Zatim dodati maslac, čokoladu i toliko mleka, da dobijete masu koju možete razmazati.
2.
Na tanjir staviti papir za pečenje, a preko njega obod forme vel. 28 cm. Zatim ispuniti masom od keksa i poravnati. Staviti u frižider da se hladi.
3.

 
  Umutiti parfe kremu po uputstvu sa mlekom. Banane narezati na kolutove. Trećinu kreme premazati po podlozi, zatim preko staviti banane i premazati ostatkom kreme.
4.
Ostaviti tortu da se hladi dok se krema ne stegne.
5.
Za preliv zavreti višnje sa džemfixom, zatim dodati šećer i kuvati oko 1 min. Ostaviti da se ohladi. Ohlađenim prelivom izšarati površinu torte.
6.
Nakon što se torta dobro ohladi, pažljivo ukloniti obod forme i papir, pa servirati.

OVA TORTA JE KAO IZ NAJBOLJIH RESTORANA, A BEZ PEČENJA..PROBAJTE!

Sastojci
300 gr Plazma keksa
5 kašika mleka
180 gr maslaca ili margarina
Beli fil
1 kom Ella sira (450 gr)
1 krem fix

 
1 vanilin šećer
50 ml. vode
  1 želatin (10 gr.)
500 ml biljne pavlake (Meggle)
220 gr šećera u prahu
Voćni fil
450 gr. crvenog voća (ja sam koristila maline i kupine)
100 ml. vode
1 želatin (10 gr.)
50 ml. vode za želatin
4 kašike šećera

Priprema
Voće kuvati sa vodom i šećerom oko 10 min. Jedan želatin takođe ostaviti da nabubri 10 min. u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi.
Istopiti margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim plazma keksom i mlekom. Smesa će biti prilično rastresita, pa je prstima ili valjkom za tu namenu utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm).
Ostaviti u frižider da se stegne dok mutite beli fil.

 
  Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri 10 min. i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri). Pomešati ga sa malo ove bele smese, a zatim dodati u beli fil i još jednom sve izmiksati. Beli fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.
Kada se crveni fil ohladio, rasporedite ga lagano preko belog fila.
Ostaviti u frižideru da odstoji 6 do 8 sati u kalupu. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa i to je to… Vaš cheesecake je gotov!
Posluživanje
* prilikom pripreme belog fila koristite pavlake biljnog porekla (ja sam koristila Meglle), jer su izdašnije i ne promeni im se ukus u frižideru posle nekoliko dana (za razliku od onih na bazi mleka).

OVA TORTA JE – RAJSKA POSLASTICA…ČAK NE MORA NI DA JE PEČE A IDU SAMO 4 SASTOJKA

Dobro je da postoje recepti pomoću kojih možete pripremiti fantastičan ukusan desert veoma brzo.
Ovaj recept odgovaraće svim sladokuscima, koji cene svoje vreme. Za samo 20 minuta dobićete savršenu tortu sa nežnim, delikatnim ukusom. I nećete morati, pripremajuci ovu poslasticu, potrošiti pola života:) Probajte, nećete se pokajati.
Za pripremu ove torte biće vam potrebni sledeći sastojci:


 
– 250 gr mevenog Plazma keksa
– 100 gr puter
– 400 gr „Nutele“ („Eurokrema“)
– 500 gr sira „Filadelfija“ (ili drugi krem sir)

Priprema:
Sjedinite puter sa 1 supenom kašikom „Nutele“ i dobro otopite na vodenoj pari (ili u mikrotalasnoj pećnici). Ovom mešavinom prelijte mleveni keks. Ostavite u frižider. Pomešajte ostatak „Nutele“ sa „Filadelfija“ sirom pomoću miksera. Dobijenu smesu, takođe, ostavite u frižider. Izvadite iz frižidera vašu osnovu za tortu. Stavite je u kalup.Dobro je poravnajte, koristeći čašu.

 
Odozgo stavite smesu od sira i čokoladnog krema, dobro je raspoređujući po osnovi. Ostavite tortu u frižider na 20-ak minuta da se spoje. Rajska -poslastica je gotova. Izgleda odlično, a ukus je zaista neverovatan, jer kombinacija mekog sira i zasićenog čokoladnog ukusa je  – fantastična… Ova torta će vas spasiti ako se slučajno najave gosti . Tortu možete pripremati sa svojim detetom, njemu će se sigurno svideti – uopšte nije teško

KOLAČ FANTAZIJA...NIJE PRESLATKA,TAKO JE KREMASTA!PROBAJTE NECETE POZALITI!

Za oreo podlogu
30 komadica Oreo keksa
100grama rastopljenog maslaca
Canache krema

 
180ml slatkoga vrhnja


  250grama tamne cokolade 70%
Bijela mousse
450grama bijele cokolade
650ml slatkoga vrhnja
6listica zelantine

Priprema
1. Oreo kekse samljeti i sjediniti sa 100grama rastopljenog maslaca.kalup za torte tanko pouljiti i utisniti masu oreo keksa,staviti u hladnjak.
2. 180ml slatkoga vrhnja i 250grama tamne cokolade 70% rastopiti nad parom ili laganoj vatri.izliti na pod oreo keksa i staviti natrag u hladnjak.

 
  3. Listice zelantine namociti u malo hladne vode i staviti na stranu.450grama bijele cokolade i 250ml slatkoga vrhnja rastopiti nad parom,staviti na stranu.zelantinu otopiti na laganoj vatri i dodati bijeloj cokoladi,staviti na stranu.400ml slatkoga vrhnja umutiti cvrsto i dodati bijeloj cokoladi.izliti u kalup i ostaviti PREKO NOCI da se hladi.
Posluživanje
Ukrasite po vasoj zelji,ja nisam posto smatram damu nije potrebno!

15...MINUTNI JOGURT KAKAO KOLAČ

Kod pripreme ovog jednostavnog 15-minutnog kolača skoro pa više vremena treba za mjerenje količine sastojaka nego za sam postupak pripreme

Sastojci:
280 g šećera
20 g vanilin šećera
250 g oštrog brašna

 
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone


  ½ kašičice cimeta
¼ kašičice soli
225 g maslaca
150 ml mlijeka
5 kašika kakao praha
1 kašičica instant kafe

  200 g jogurta
2 jaja
½ kašike ruma

Priprema:
Pomiješajte šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so.
U manjem loncu dobro pomiješajte kakao prah i instant kafu s mlijekom, a potom dodajte i maslac te zagrijte na umjerenoj vatri kako bi se maslac u potpunosti rastopio.


  Smjesu s maslacem ulijte u prethodno pripremljenu mješavinu suvih sastojaka i dobro promiješajte.
U dobijenu smjesu umiješajte jogurt, jaja i rum te je ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte.
Pecite na 180°C oko 30 minuta.
Prijatno!

OVAJ MOĆNI ČAJ JE NAJBOLJI LIJEK ZA NATEČENE NOGE ...

Peršun je prelepa biljka koja može da se koristi na razne načine. Zna se da štiti od raznih bolesti. Peršun može da pomogne između ostalog i kada je u pitanju edem ili otok nogu i zglobova.
  Šta je Edem? Termin “edem” odnosi se na zadržavanje tečnosti u telu. Ponekad, to može biti normalno da ima malo otoka u nogama, na primer, ako na poslu ceo dan stojite ili sedite ili tokom

 
 trudnoće. Međutim, oticanje nogu i zglobova, poznato kao periferni edem, može da signalizira na bubrege , srčane insuficijencije, bolesti jetre ili određene lekove koji mogu rezultovati zadržavanjem tečnosti. Peršun je poznat prirodni diuretik i pomaže telu da se otarasi viška vode i soli. Studija objavljena 2002. godine u časopisu Journal of Ethnopharmacologi , pružila je značajne dokaze za korišćenje peršuna kao moćnog diuretika.

 
  Bogat je kalijumom. Mnogi hemijski lekovi diuretički smanjuju nivo kalijuma u ​​organizmu, što je njihova negativna nuspojava. Peršun je takođe snažan antioksidans i bogat je vitaminima A i C i dobar je izvor folne kiseline, koja je jedna od najboljih namirnica i nutrijenata koji štite od raka. Recept za edem (otok): Dr Džon R. Kristofer, predlaže da se popije najmanje dva litra jakog čaja dnevno od peršuna. Doza se može povećati na šolju čaja svakog sata.
Kada pravite čaj, koristite sveže svetlo-zeleno lišće, zajedno sa korenima i semenom. Otkinite lišće i korenje. Napunite ¼ šolje peršuna. Prelijte šolju ključalom vodom i neka odstoji 5 do 7 minuta. Procedite čaj. Možete koristiti med i limun za poboljšanje ukusa

MINI PIZZA GOTOVA ZA 25 MINUTA

Ovo vam moze posluziti kao toplo predjelo uz neki marinara sos ili dorucak sa ajvarom i kiselim mlekom/jogurtom
Sastojci
1 cup = solja od 250 ml
 115 g brasna
 3/4 kasicice praska za pecivo

 
   180 ml mleka
 1 jaje
 150 g mesavine italijanskih sireva (mozzarella,baby parmezan,gouda, beli cheddar, koji god imate)
 120 gr neke blage salame ili praske sunke, iseckane na kockice, ja sam koristila kranjsku kobasicu, jer nisam imala nista drugo)
 2 kasike persuna
 250 ml neke marinare ili ajvara

Priprema
U posudu staviti brasno, jaje,mesavinu sira,,iseckanu prasku sunkicu ili neku blazu salamu, prasak za pecivo, bibera, mleko i persun.
Sve dobro promesati.

 
  Kalup za mini muffine poprskati sa sprejom za pecenje, ili premazati ih cetkicom sa uljem, pa sipati kasikom testo, napuniti kalupice 2/3
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200*C oko 15 do 18 minuta.
Pecene pizza cheese puffs, izvaditi iz rerne, ostaaviti ih u kalupu oko 5 minuta da se prohlade.
Posluziti ih tople, a mogu i hladne, sa marinara sosom ili ajvarom
Izvor:  www.coolinarika.com

BRZA SIRNICA ZA 15 MINUTA...EVO KAKO ISPRAVNO SLOŽITI GOTOVU JUFKU, A DA SIRNICA BUDE GOTOVO KAO IZ PEKARE.

Sastojci
1 paket gotovih jufki
200 g svježeg kravljeg sira
100 g kiselog vrhnja
2 cijela jaja
malo praška za pecivo

 
2 Prstohvata soli
200 ml tople vode
200 ml ulja

Priprema
1.
Uključiti rernu da se grije na 200°C.
U zdjeli pomiješati sir, kiselo vrhnje, jaja, prašak za pecivo i prstohvat soli.
2.
U manjoj zdjelici pomiješati vodu, prstohvat soli i ulje.
Okrugli kalup za biskvit promijra 26 cm (ili okruglu tepsiju) nauljiti, te staviti dva lista jufke ali da prelaze preko tepsije. Jedan preko lijeve, drugi preko desne strane. Zatim premazati mješavinom vode i ulja pomoću četkice. Posuti mješavinom sira.
3.
Jednu suhu jufku pogužvanu staviti preko toga i ne mazati ni sa čime.
4.

 
Potom staviti jednu lijepo poravnatu i premazati je mješavinom ulja i vode, te posuti sirom. Tako ponavljati postupak 3 i 4 dok ne potrošite sve jufke i sir.
5.
Kad smo potrošili jufke, zatvoriti sirnicu sa prve dvije koje smo ostavili preko tepsije. Premazati mješavinom vode i ulja. Treba da vam ostane malo mješavine vode i ulja što ćemo trebati poslije, a ako ne zamješajte još malo vode i ulja.
6.
Ubaciti u rernu i peći 40ak minuta, pritom provjeravati boju. Kada već izgleda da je gotova premazati je ostatkom vode i ulja i pustiti još 5 minuta da se zapeče.
Izvaditi i prekriti čistom krpom da se malo ohladi. Prerezati u 4 jednaka dijela i poslužiti dok je još toplo...

nedjelja, 26. veljače 2017.

INDIJSKE LEPINICE TOLIKO UKUSNE DA BI IH MOGLA JESTI SVAKI DAN

Jako ukusne pržene pogačice!
Sastojci:
4 šolje (od 2 dl) brašna

 
1 šolja jogurta
1/2 šolje mlijeka
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
2 kašike ulja

Priprema:
Sjediniti brašno, so, sodu bikarbonu i ulje. Dodati jogurt i mlijeko, pa zamijesiti tijesto. Ostaviti da odstoji na toplom oko 60 minuta.
Zatim tijesto podijeliti na 8 loptica, pa svaku razvaljati na pobrašnjenoj podlozi.
Pržiti u vrelom ulju, po par minuta sa obje strane.

 
Pržene spuštati na kuhinjski papir da se ocijede od ulja, pa poslužiti.
Idealne su uz kiselu pavlaku, svježi sir, suho meso, tunjevinu…

NISAM NI SANJALA DA BI ZUBNA PASTA MOGLA UCINITI TAKO MNOGO STVARI. PROVJERITE OVIH 20 NEVJEROVATNIH TRIKOVA!!

Mi koristimo pastu za čišćenje zubi. Međutim, paste za zube imaju druge svrhe i svrhe. Možete ga koristiti za brojne svrhe oko vašeg doma. Predstavljamo vam 20 od najneverovatnijih trikove možete koristiti pastu za zube za.
20 domaćinstava Koristi od pasta za zube
1. Mirror odmagljivač
Možete koristiti pastu za zube za čišćenje i odmaglili vaše kupatilo ogledala. Jednostavno, kaput ogledalo sa ne-gel pasta za zube i obrišite ga čistim.
2. Chrome Poljski
Očistite vaše kupatilo i kuhinju Chrome sa paste za zube. Nanesite malo paste za zube i nokte mekom čistom krpom.
3. Srebrna Poljski

 
Koristite malu količinu paste za zube i ribati srebro olako. Zatim isperite dobro i nokte mekom krpom.
4. Sudoper piling
Možete koristiti pastu za zube i piling sudopera. Nanesite malo paste za zube i piling sa spužvom ili četkom. Na kraju, isperite temeljito.
5. Pimple tretman
Ovo je još jedan fantastičan način koristiti pastu za zube. Jednostavno, nanesite malo ne-izbjeljivanje za zube na prištiće je i ostavite da deluje preko noći. Pastu za zube će apsorbirati višak ulja i smanjuju upalu.
6. naočale odmagljivač
Znate kako iritira je da je zamaglio naočale dok ste na skijanju ili ronjenje. Bi se to spriječilo premazivanjem naočare sa paste za zube i obrišite ih čistom.
7. Cell Phone Screens satova lice Protector
Zaštitite svoj mobilni telefon ekrana i gledati lica od ogrebotina ih trljanjem sa malo paste za zube. Koristite prste, a zatim isperite vlažnom krpom.
8. kožne obuće Obnovi

 
Možete ukloniti ogrebotine sa vašeg sjajne kožne cipele sa paste za zube. Nanesite DAB i trljati mekom krpom. Završite sa vlažnom krpom da uklonite višak ostataka.
9. Bug Bites
Umiruju svrbež od komaraca, mrava i drugih malih bug ugriza primjenom paste za zube. Pastu za zube će eliminirati svrab i hladi kožu. Jednostavno, primijeniti neke paste na tom području.
10. Burns
Ovaj jednostavan sastojak može umiriti pogođeno područje. Dakle, ako ste spali sebe, trebalo bi da uronite pogođenih područja pod hladnom vodom. Zatim nanesite bris ne-gel za zube gusto preko opekotine. Kada se koža ohladi, nanesite ljekovita agent, kao što je Aloe vera.


  11. Hand deodoran
Uklonite neugodan miris iz ruke pomoću paste za zube umjesto sapuna.
12. Shoe Renew
Koristite pasta za zube za čišćenje i uljepšati gumene dijelove patike. Ribati gumene sa malo paste za zube, voda, i stara četkica za zube. Završite s vlažnom krpom.
13. Odjeća Iron Cleaner
Očistite nagomilavanje željeznom primjenom paste za zube na željezo kada kul. Trebalo bi da ribati krpom i isperite dalje gunk.
14. Diamond Ring Poljski
Možete poliranje dijamantski prsten ih četkom kao što bi zube.
15. Baby Bottle Refresher
Ribati svoju bebu bocu s malo paste za zube i četkicu. Dobro isprati prije ponovne upotrebe.
16. Crayon Cure
Nanesite malo paste za zube da eliminiše Crayon maraka iz zidova. Završite s mokrim peškirom.
17. Lipstick Stain Stopper


  Možete eliminirati ove mrlje primjenom DAB paste za zube i trljanje ga snažno protrljao
18. sprati Watermarks
Nanesite malo paste za zube po lagano ga trljanje na suvom krpom. Konačno, utrljati ga vlažnom krpom, i pratiti sa svojim redovnim namještajem za nokte.
19. Plaža Tar Buster
Uklonit crne, gunky noge nakon dana na plaži sa nekim ne-gel pasta za zube. Zatim isperite i osušite.
20. Piano Poljski
Koristite zubnu pastu za čišćenje od slonovače ključeva klavira. Osim toga, možete ga koristiti čak i na prljavo žutilo modernih plastičnih tipki klavira.

RAFAELO SA PUDINGOM BOLJE OD ORGINALA BEZ MLIJEKA U PRAHU

Sastojci
6dl mleka
1 kesica pudinga od vanile

 
8 kasika gustina, cvrstina
200gr secera
250gr margarina
250gr kokosa
100gr pecenih lesnika

Priprema
1.
Razmutiti puding, gustin i secer u 2dl mleka. Preostalo mleko stavite da provri, pa u njega polako sipajte pripremljenu masu i kuvajte uz neprestano mesanje dok se ne zgusne.

 
Sklonite sa ringle i ostavite da se dobro ohladi, pa sjedinite sa margarinom i 150 gr kokosa. Oblikujte kuglice i u sredinu svake stavite po jedan lesnik, pa ih uvaljajte u kokos. Napravljene kuglice ostavite da odstoje u frizideru dok se ne stegnu.
Prijatno!!

STARINSKI KREMASTI KOLAČ IZ BAKINE SVESKE

Sastojci
Biskvit
6 bjelanjaka
20 dag šećera
2 žlice brašna
20 dag mljevenih oraha
Krema
6 žumanjaka

 
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
1 žlica brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
10 dag šećera u prahu
2 dl vrhnja za šlag

Priprema
1.
Istući snijeg od 6 bjelanjaka, dodati šećer, orahe i brašno.
2.
Namastiti škrovadu, pobrašniti i peći .
3.

 
Pomiješati žumanjke, šećer, vanilin šećer, puding i žlicu brašna pa skuhati u mlijeku kao puding.Staviti da se hladi.
4.
Margarin pjenasto izmiksati sa šećerom u prahu i dodati u ohlađenu kremu od pudinga.
5.
Kremu namazati na biskvit i odozgo šlag.
6.
Ukrasiti po želji, ohladiti u frižideru i uživati.

STARINSKE POSNE VANILICE KOJE SE TOPE U USTIMA !!!

SASTOJCI:
400 gr margarina
240 gr prah šećera
limun

 
  2 vanilina šećera
100 gr oraha
800 gr brašna
džem

PRIPREMA:
U posudu umutiti margarin i prah šećer,zatim narendati koricu od limuna i iscjediti limunov sok.
Dodati orahe i vanilin šećer.
  Miješati pa polako dodavati brašno i zamijesiti ujednačenu masu koja neće biti previše tvrda.
Razviti tijesto na pobrašnjenoj podlozi,a zatim čašom vaditi vanilice.

 
Redajte ih u pleh koji ste obložili papirom i pecite u predhodno zagrijanoj rerci na 180°,odp 7-10 minuta.
Vanilice ne smiju promjeniti boju,tj vadite ih dok su još bijele.
Spajajte ih džemom i uvaljajte u šećer.

subota, 25. veljače 2017.

NUTMA - PATIŠPANJA

Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta. Bosanski kolač…Postoji jedna priča o nutmi: naime, kažu stari ljudi “ako ti neko dođe dok pripremaš ovaj kolač, ne treba mu dati da ode dok se ne ispeče jer će u suprotnom kolač “leći” ,neće lijepo nadoći.” Isprobajte! :)

  Sastojci
 10 jaja (po mogučnosti domaća) radi lijepe žute boje
 10 kašika šećera

 
 10 kašika brašna


  Agda
1,3 l vode
 800 grama šećera
 1 vanilija šećer

Priprema
1
Umutiti jaja sa šećerom. Mutiti toliko da tragovi od miksera ostaju.
2
Lagano, kašikom, NE MIKSEROM, umutiti kašiku po kašiku brašna.
3

 
Izliti u kalup oko 22×32 malo dublji.
4
  dobro zagrijati pečnicu na 250°(dok se muti), kad se stavi peći smanjiti na 200° samo koji minut da lijepo porumeni i da se ufati korica odozgo. potom smanjiti na 150° i tako peći oko 1h. Provjeravat povremeno da ne zagori, ako je prejako smanjiti još malo. Provjera jeli pećeno: blago pritisnuti rukom ako se vraća dobro je.
5
staviti vodu, šećer, i van.šećer samo da prokuhajui skinut sa vatre.
6
dobro ohladit i patišpanj i agdu pa tek onda zaliti HLADNO-HLADNO
Posluživanje Bit je dakle u tome da se dobro umuti i da se zalije hladno hladnim.
coolinarika.com

JEDNOSTAVNO BRZO I UKUSNO RUČAK ZA 15 MINUTA

Sastojci
6 snite sendvic tosta
6 snite kackavalja, gaude...
6 snite sunke
3-4 jaja

 
  prezle

Priprema
1.
Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom..
2.
Na svaki tost staviti po snitu sunke i sira, a zatim pazljivo urolati.. Umesto sunke mozete koristiti i salamu ili American Bacon, ili sunku i slaninu zajedno..kako god volite..

 
  3.
Rolnice uvaljati prvo u jaja, zatim u prezle, pa ponoviti postupak..
4.
Prziti rolnice u vrelom ulju sa svih strana, dok ne porumene..

MRAK BAKLAVA GOTOVA ZA POLA SATA

SASTOJC
12-14 listova kora za baklavu
200 g mljevenih oraha
100 g mljevene plazme (ili drugog keksa)

 
100 g rendane čokolade
3 kašike šećera
4 kašike griza
100 ml ulja
malo vode
I još
100 ml ulja
50 g putera
sirup
600 g šećera
1 vanilin šećer
700 ml vode

PRIPREMA

 
Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!
Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.
Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale "rolate". Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.
Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.
Kada se baklava ohladi, poslužiti!

KINDER MILK ŠNITE...RECEPT KOJI ZAISTA DJELUJE POPUT ORGINALA

Sastojci
Biskvit:
5 kom bjelanjaka
1 jušna žlica meda
5 žlica brašna

 
1 žlica velika i navršna puna kakaoa
2 žlice ulja
5 žumanjaka

  1/2 kašič. praška za pecivo
Fil:
2,5 dl slatkog vrhnja i po želji 1 žlica šećera u prahu
1,5 dl hladnog mlijeka
1 vrećica želatine u prahu
Preljev: 100g čokolade za kuhanje
100g mliječne čokolade
150g margarina

Priprema
1.
Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.Izliti na široku tepsiju od pećnice postavljenu papirom za pečenje , vrlo kratko peći na 180C, oko 10-tak min.

 
  Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini tepsije u kojoj se pekao.Za fil izmutiti slatko vrhnje, u dobro umućeno postepeno dodavati mlijeko, dobro izraditi ,želatinu pripremiti po uputstvu i mlaku dodati u smjesu. Za čoko preljev: otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin .Otopljeno malo prohladiti.Slagati donja kora, tanki premaz od vrhnja(pola smjese)preko toga preliti čokoladnim preljevom,ostaviti čoko preljev malo stegnuti u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja, odgore drugi dio premaza od vrhnja,  drugio dio kore i odgore preliti sa čokoladnim preljevom.
Posluživanje
Kolač je potrebno dobro ohladiti,rezati na šnite i uživati!

SUPER IDEJA ZA EXPRES BRZI DORUČAK....EKSPRES PITA

Sastojci
300-400 gr. lisnato testo
4 jajeta
250 gr. sunke (ja sam stavila misirkinu)

 
  100 gr. parmezan
2-3 mlada luka
malo svezeg vlasca
sol, biber

Priprema
1.
Lisnato testo podelite na dva dela i jedan deo malo razvijte i stavite u namazenom kalupu.
2.

 
  Stavite pola iseckanu sunku, jaja , iseckan luk, vlasac, parmezan, zacinite pa stavite jos pola sunke.
3.
Odozgo stavite drugi deo lisnatog testa i stavite je da se pece premazanu jajetom i posutom parmezanom dok ne porumeni

KOLAČ OD SIRA KOJI ĆETE MORATI SKRIVATI OD UKUĆANA

Autorica recepta tvrdi da je ovaj kolač toliko dobar da ga se treba stavljati ‘pod ključ’! Riječ je o najpopularnijem receptu ovog tjedna na specijaliziranoj kulinarskoj stranici Coolinarika.

Biskvit:
3 jaja
13 žlica ulja
13 žlica mlijeka
13 žlica šećera
15 žlica brašna

 
  1 čajna žličica praška za pecivo
2 vrećice vanili šećera
Nadjev:
500 grama svježeg sira
100 gramašećera
2 jaja
2 vrećice vanili šećera
4 žlice gustina

Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ostale sastojke.
Smjesu podjelite na dva dijela.

 
  Jedan dio smjese stavite u protvan veličine 20×30 cm koji ste prethodno namazali i pobrašnili.
Pecite na 170 stupnjeva oko 15 min.
Sir pomiješajte sa šećerom, jajima i gustinom.Nakon 15 min. izvadite protvan iz pećnice, stavite smjesu sa sirom te polako prelijte ostatak biskvitne smjese. Pecite dalje oko 40 min. odnosno dok vam gornji dio ne dobije laganu boju.

TULJCI, ROLNICE SA ODLIČNOM KREMOM

Sastojci
Za tuljke:
1 paket od 50 dag lisnatog tijesta
Za kremu:
6 jaja
6 ravnih žlica šećera

 
1 vanilin šećer
8 srednje punih žlica (10 dag) gustina ili brašna
1 limun - ribana kora
1/2 l mlijeka
10 dag maslaca
Ukrašavanje:
šećer u prahu
ili:
10 dag listića badema ili
sjeckani bademi i lješnjaci
1 bjelanjak

Priprema
1.
Pribor

 
Tuljci:
1.
Pobrašnite radnu površinu pa tanko razvaljajte jedan komad lisnatog tijesta u pravokutnik dimenzija 36 x 30 cm. Izrežite na trakice široke 3 cm pa spiralno motajte oko svakog tuljka s tim da se rubovi preklapaju (uvijek preklapajte preko pola prethodno namotanog dijela tijesta). Ja tuljke ničim ne mažem jer mi se nikada nisu zalijepili.
Od jednog komada lisnatog tijesta dobit ćete 12 tuljaka.
2.
Tuljke složite na suh lim (neće se zalijepiti), malo ih razmaknite i pecite 20 minuta na 200"C ili dok malo ne porumene.
Dok se tuljci peku isti postupak ponovite i sa drugim komadom lisnatog tijesta.
3.
Vruće tuljke pažljivo odvojite od kalupa, nemojte stiskati da ih ne zdrobite (držite u krpi da se ne opečete, pa lagano kalup stisnite, zavrtite i povucite van). Ohladite i punite kremom.
Krema:
1.
Stavite mlijeko na vatru da uzavre, par žlica ostavite sa strane.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa umutite u čvrst snijeg, ostavite sa strane.
Žumanjke odmah stavljajte u posudu u kojoj ćete kuhati kremu. Pjenasto ih umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ribanu koricu 1 limuna i 8 žlica gustina, srednje punih. Razrijedite sa onim odvojenim mlijekom.
2.
U žumanjke polako ulivajte uzavrelo mlijeko, dobro promiješajte da se ne stvore grudice. Uključite mikser i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne stalno miksajući.
Kad se krema zgusnula umiješajte maslac, a kad se maslac istopi, maknite sa vatre i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Miješajte ili miksajte najmanjom brzinom dok se sve ne poveže.
Hladnom kremom puniti tuljke.

JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT...SPRIČAVAM SE SVIMA KOJI SU DUGO ČEKALI RECEPT ZA OVU TORTU!

Sastojci
BISKVIT
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna
KREMA
6 žumanjaka

 
10 dkg šećera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme ili maslac
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ...
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa

 
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag

Priprema
1.
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
2.
 BISKVIT
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
3.
 KREMA
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
4.
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
5.
ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
6.
NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7.
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.
Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
8.
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9.
REDOSLJED SLAGANJA:
10.
1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag

PUNJENI MESNI ROLAT...VIDJET ĆETE DA JE SASVIM JEDNOSTAVNO I LAKO IZVEDIVO

Potrebno:
1 kg miješanog mljevenog mesa
3 deblje šnite kruha
1 luk
1 češanj češnjaka
vegeta, sol, papar

 
3 žličice mljevene crvene paprike


  dobra šaka sitno kosanog peršinovog lišća
manja šalica krušnih mrvica
1 jaje
30 dkg tanko rezane pancete
20 dkg sira trapista (kačkavalj, gouda…)
2 dl bijelog vina

Priprema:

 
Pomiješati u većoj posudi meso, jaje, luk koji ste prethodno isjeckali i ispržili na malo ulja, kruh razmočen u mlijeku i zgnječen rukama, mrvice, češnjak, peršin i začine. Sve dobro izmiješati i sjediniti. Od ove količine mesa dobit ćete dvije mesne štruce idealne debljine za pečenje.
Na pripremljenu alu foliju stavite polovicu mesne smjese te pritiskajući rukama oblikujte pravkoutnik debljine cca 1 cm. Preko cijele površine mesa naribajte polovicu sira, a potom uz pomoć folije polako savijajte meso u roladu. Kada ste oblikovali roladu, rubove ugurajte prstima prema unutra kako bi se rolada ‘zatvorila’ sa strane i kako sir ne bi pretjerano curio prilikom pečenja.


  Pripremite i drugi komad alu folije pa preko njega poredajte pancetu tako da se šnite preklapaju kao crijep. Na pancetu položite mesnu roladu, pa opet uz pomoć folije obložite cijelu roladu pancetom.
U lim za pečenje ulijte malo ulja, dodajte vino, posolite te u sredinu stavite rolade. Pokrijte alu folijom (ili kakvim poklopcem) i pecite pokriveno u sredini pećnice na 200°C 30 minuta. Potom makite foliju pa nastavite peći do kraja još 35 minuta. Rolada je gotova kada dobije lijepu smećkastu boju i kada panceta postane hrskava.
Kratko prohladite, narežite na šnite i poslužite uz pire krumpir i povrće na lešo.
Naravno da je čaša dobrog vina obavezna! 🙂 Dobar tek

PIJE SE SAMO PRIJE SPAVANJA: SOK KOJI TOPI SVE ŠTO STE POJELI U TOKU DANA! (RECEPT)

San svake žene je savršeno tijelo, bez mnogo odricanja od omiljenih slatkih i slanih poslastica.

Naravno, ovo je prilično nemoguća misija, osim kod rijetkih srećnika kojima metabolizam radi brzinom svjetlosti.

 
Jedino trajno rješenje jeste zdrava ishrana i redovno vježbanje, ali postoji i jedan “pomoćnik” koji može da vam olakša proces mršavljenja.

U pitanju je recept od potpuno prirodnih, moćnih sastojaka, koji će vam pomoći da vam se ono što ste pojeli u toku dana ne “zalijepi” u vidu masnih naslaga.

Sastojci:

– 2 kašike sjeckanog peršuna
– veća šolja vode
– malo cimeta
– malo jabukovog sirćeta
– kašičica meda

 
– kašičica đumbira
– sok od iscijeđenog limuna

Priprema:

Stavite vodu da proključa, dodajte peršun i ostavite da se ohladi. Procijedite, pa dodajte i ostale sastojke.

Pijte ovaj napitak svako veče sat vremena pred spavanje, tokom dvije nedelje. Ako želite da nastavite, napravite pauzu od bar 3 dana, pa ponovite.

Sastojci beze kora 10 belanaca 250g secera 1kasika sirceta 200g mlecne cokolade crna kora 6 jaja 6 kasika secera 1/2 praska za pecivo 2 kasike kakaoa 1kasika brasna 50g mlevene plazme kapucino fil 700ml mleka 2 pudinga od vanile 10 zumanaca 10 kasika secera 100g kapucina od lesnika 500g margarina beli fil 500 ml slatke pavlake dekoracija slag ili slatka pavlaka(po zelji) Priprema 1. Za beze koru: Rernu zagrejati na 200 stepeni. Umutiti cvrsto belanca,dodati secer i umutiti cvrst sneg,dodati 1 kasiku sirceta i kratko umutiti. Pleh veliki od sporeta obloziti alu folijom,sipati sneg od belanaca i poravnati.Dok stavite koru u rernu da se susi,smanjiti na 150 stepeni i susiti sat vremena. Osusenu koru i ohladjenu prepoloviti na pola. Otopiti cokoladu u mikrotalasnoj i premazati kore.Ostaviti da se cokolada stegne. 2. Dok se kora susila,mozete pripremiti FIL: 600ml mleka staviti na sporet sa secerom da provri. Zumanca umutiti ,dodati mleko,puding i kapucino i dobro umutiti da se sjedini.Skloniti mleko sa sporeta,sipati lagano masu od zumanaca svo reme muteci mikserom,vratiti na tihu vatru i mutiti dok se fil ne zgusne.Ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin ,umutiti i ohladjen fil pa mu dodati margarin i sve dobro umutiti mikserom. 3. Za crnu koru: Umutiti posebno belanca,dodati secer i mutiti da bude cvrsta masa,dodavati jedno po jedno zumance muteci slabijom brzinom. U cinijici pomesati,brasno,plazmu,kakao i p. za pecivo.Dodati masi mesajuci lagano kasikom. Veliki pleh od sporeta obloziti pek papirom,sipati masu i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min,dok ne porumeni. Ohladjenu koru preseci na pola. 4. Umutiti slatku pavlaku. Kapucino fil podeliti na 3 dela kao i umucenu slatku pavlaku. Redjati na tacnu prvo:crna kora-kapucino fil-slatka pavlaka-beze kora-kapucino fil-slatka pavlaka-crna kora-kapucino fil-slatka pavlaka-beze kora i odgore slag ili umucena slatka pavlaka. Posluživanje Umesto plazme koja ide u koru mozete stavljati mlevene lesnike ili orahe,meni sa plazmom kora bude socnija i lepsa. Tortu seci vrucim i ostrim nozem nikako reckavim ;) Uzivajte...

Sastojci
beze kora
10 belanaca
250g secera
1kasika sirceta
200g mlecne cokolade

 
crna kora
6 jaja
6 kasika secera
1/2 praska za pecivo


  2 kasike kakaoa
1kasika brasna
50g mlevene plazme
kapucino fil
700ml mleka
2 pudinga od vanile
10 zumanaca
10 kasika secera
100g kapucina od lesnika
500g margarina
beli fil
500 ml slatke pavlake
dekoracija
slag ili slatka pavlaka(po zelji)

Priprema
1.
Za beze koru:
Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Umutiti cvrsto belanca,dodati secer i umutiti cvrst sneg,dodati 1 kasiku sirceta i kratko umutiti.
Pleh veliki od sporeta obloziti alu folijom,sipati sneg od belanaca i poravnati.Dok stavite koru u rernu da se susi,smanjiti na 150 stepeni i susiti sat vremena.
Osusenu koru i ohladjenu prepoloviti na pola.

 
  Otopiti cokoladu u mikrotalasnoj i premazati kore.Ostaviti da se cokolada stegne.
2.
Dok se kora susila,mozete pripremiti FIL:
600ml mleka staviti na sporet sa secerom da provri.
Zumanca umutiti ,dodati mleko,puding i kapucino i dobro umutiti da se sjedini.Skloniti mleko sa sporeta,sipati lagano masu od zumanaca svo reme muteci mikserom,vratiti na tihu vatru i mutiti dok se fil ne zgusne.Ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin ,umutiti i ohladjen fil pa mu dodati margarin i sve dobro umutiti mikserom.
3.
Za crnu koru:
Umutiti posebno belanca,dodati secer i mutiti da bude cvrsta masa,dodavati jedno po jedno zumance muteci slabijom brzinom.
U cinijici pomesati,brasno,plazmu,kakao i p. za pecivo.Dodati masi mesajuci lagano kasikom.
Veliki pleh od sporeta obloziti pek papirom,sipati masu i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min,dok ne porumeni.
Ohladjenu koru preseci na pola.
4.
Umutiti slatku pavlaku.
Kapucino fil podeliti na 3 dela kao i umucenu slatku pavlaku.
Redjati na tacnu prvo:crna kora-kapucino fil-slatka pavlaka-beze kora-kapucino fil-slatka pavlaka-crna kora-kapucino fil-slatka pavlaka-beze kora i odgore slag ili umucena slatka pavlaka.
Posluživanje
Umesto plazme koja ide u koru mozete stavljati mlevene lesnike ili orahe,meni sa plazmom kora bude socnija i lepsa.
Tortu seci vrucim i ostrim nozem nikako reckavim ;)
Uzivajte...

ZAUVIJEK – ZA SAMO 15 MINUTA OVA SMJESA OD 3 SASTOJKA ĆE UKLONITI DLAKE NA LICU

Pojava dlačica na licu je ženama neprijatelj broj jedan! Većina žena se pati zbog pojave dlačica iznad usana. Korištenje voska je način koji većina koristi, ali postoji još jedan daleko učinkovitiji a prirodan je.

Zbog bogatstva vitamnima, mineralima i supstancama za preventivu raka, ova mješavina dodatno zaglađuje kožu i činije sjajnom.

Koža je naš najveći organ i sve što se stavi na nju, odlazi direktno u krvotok. Zato moramo dobro paziti šta nanosimo na kožu.
Kako se riješiti dlačica na licu?

 
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove smjese su:
2 kašike meda
1 kašika paste zobenih pahuljicca
2 kašike limunovog soka
Priprema i korištenje:
Pomiješati sve sastojke zajedno i utrljati na mjesto zahvaćeno dlačicama. Ostaviti da stoji 15 minuta i onda saprati sa toplom vodom. Nakon toga nanijeti kremu na lice.

 
Možete koristiti organsku kremu za lice sa umirujućim učinkom i sastojcima kao što su lavanda, kamilica ili kokos.
Ovaj tretman treba ponavljati kontinuirano 2-3 puta sedmično i nakon jednog mjeseca upotrebe, primjetit ćete da će dlačice biti trajno uklonjene.
Za više postova o ljepoti i zdravlju ne oklijevajte i slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima. Hvala!

NISAM NEKI LJUBITELJ ŠPAGETA ALI KAD IH NAPRAVITE PO OVOM RECEPTU MORATE IH VOLITI

Ako probate ove spagete recicete da su ovo mnoogo bolje spagete nego sa carbonara umakom :) Ovo su za mene najbolje  spagete i inace su nam najomiljenije u kuci. Na molbu nekih cura objavljujem receptic :)

SASTOJCI
500g Tjestenine Spaghetti Podravka
200g slaninice ili barene sunke

 
700ml mleka
6 kasika brasna
100g topivog sira


  1 kasikica soli
1 kasikica vegete
bosiljak,origano,timjan(po ukusu)
1 kisela pavlaka

PRIPREMA
U kljucalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti spagete.Ako zelite da budu malo tvrdje AL DENTE, da se osete pod zubima,onda odmah iskljuciti vatru i sacekati oko 8 minuta,a ako volite mekse onda kuvati duze.Nakon sto ih procedite,ne ispirati sa vodom,dodati malo maslinovog ulja i promesati.
Iseckati sitno slaninicu i staviti u serpicu da se przi.Naliti 600ml mleka,a u ostatak razmutiti brasno.

 
  U serpicu sa slaninicom i mlekom dodati zacine i promesati,kada prokuva,skloniti sa vatre i lagano uliti brasno sa mlekom,svo vreme mesajuci...vrattiti na sporet i mesati dok se ne zgusne.
Kada se umak zgusnuo,izrendati sir i promesati,a potom dodati pavlaku i opet promesati.
Sluziti toplo :)
Ja po nekad umak izmesam sa spagetama,a po nekad posenbo sipam spagete na tanjir,pa tek onda preko njih umak :)
Prijatnooo :)

petak, 24. veljače 2017.

BRIŠE BORE I GODINE KAO MAGIJOM: IZRENDALA JE JEDAN KROMPIR, DODALA OVA 2 SASTOJKA IZ SVOG FRIŽIDERA I TIME NAMAZALA LICE. NAKON SAMO 4 DANA MUŽ JOJ JE…

Postoji mnogo proizvoda za kožu na tržištu, ali skoro svi, nažalost, sadrže štetne hemikalije koje mogu učiniti više štete nego koristi.

 
Međutim, postoje neki efikasni prirodni tretmani koji će vam hidrirati kožu i učiniti je sjajnom.
Pogledajte o čemu je riječ KLIKOM NA LINK: http://www.dailymotion.com/video/x5c8myt_maske-za-lice_lifestyle

 

DJECI OMILJENI DORUČAK KOJI SE BRZO SPREMA

Sastojci:
    400 ml mlake vode
    2 ½ kašike ulja
    2 ½ kašikice soli
    800 gr brašna
    2 ½ kašikice suvog kvasca
   250 gr gaude

 
2 manje kisele pavlake
    400 gr šunke za pizzu
    kečap
    origano, bosiljak, nana za posipanje
    margarin za premazivanje

Priprema:
Pomešati brašno sa solju, dodati u to suvi kvasac i pomešati, naliti mlakom vodom i u nju sipati ulje. Dobro izmešati, te umesiti u glatko testo i ostaviti poklopljeno streč folijom negde na toplo mesto da testo naraste (nekih satićak vremena).
Naraslo testo podeliti na desetak jufkica i oblikovati ih u loptice. Loptice možete takodje pokriti streč folijom, da se ne suše.

 
Na brašnom posutoj podlozi razvijati svaku lopticu u krug, premazati ga po sredini kiselom pavlakom, rasporediti na jednu polovinu šunku, preliti je kečapom, posuti origanom, bosiljkom i nanom, te od gore još posuti narendanom gaudom (ili nekim drugim tvrdim sirom).
Rubove kruga premazati vodom, kako bi se bolje zalepili. Preklopiti, te pritisnuti krajeve da se zalepe. Tako poklopljeno testo, ponovo premazati po ivicama, te ih uvijati u spiralu (a ovo i ne morate, samo lepše izgleda).
Pripremljene calzone slažite u tepsiju na papir za pečenje, ivice premažite mekim margarinom iz kutije, možete malo i od gore na calzone.
Pecite ih na 240°C nekih petnaestak minuta, tj. dok ne porumene. I to je to, spremni su za klopu ili za polazak na put :) Fil možete menjati po želji, dodati ili oduzeti sastojke, no, ovo je kao ideja, malo za promenu kada se negde putuje. Prijatno!
Izvor:  www.kuvajmo-blogovski.com

NEŠTO NOVO NA MOJ NAČIN, FENOMENALNO TIJESTO A POGAČA DIŠE I MIRIŠE

SASTOJCI
za tijesto
35o g brašna
1 dl mlijeka
1/2 dl jogurta
1/2 dl ulja
1 kom jaje

 
10 g kvasca
1 kašičica soli
  1 kašičica šećera
za premazati tijesto
2 kašike ulja
5o g maslaca
200 g krem sira
za premazati pogaču
1 kom žumance
1 kašika ulja
po potrebi susam, lan

PRIPREMA
Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlakog mlijeka i ostaviti da naraste
Umutiti jaje, dodati ulje, so, mlako mlijeko i jogurt i na kraju kvasac pa izmiješati, dodajući postepeno brašno zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da naraste.
Nadošlo tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela.
Jedan dio podijeliti na 4 jednaka dijela, veće loptice
drugi dio podijeliti na 5 jednakih dijelova, manje loptice

 
  Uzeti veće loptice pa ih istanjiti do 15 cm prečnika, premazati istopljenim maslacem i uljem, ostaviti da se malo stegne a u međuvremenu tanjiti 4 manje loptice. Peta manja loptica ostaje za u sredinu, nju ne treba tanjiti
4 veće istanjene loptice premazati siron, urolati i rolat presjeći na 2 dijela ukoso polovine rolata stavljati u pleh premazan sa malo ulja u jednakim razmacima na isti način peipremiti i manje loptice, samo manje do 12 cm, pa njih stavljati između već postavljenih, saviti ih malo prema udubljenju u sredini premazati umućenim žumancetom sa malo ulja pa u sredinu staviti preostalu malu lopticu posuti sjemenkama po želji i ostaviti da naraste peći na 180 C 30-35 minuta
Izvor: Coolinarika.com

DA BI VAM PICA BILA KAO IZ PICERIJE POSLUŽITE SE OVIM TRIKOM

Pizza pripremljena kod kuće uz sve napore i najbolje recepte nikada nije ista poput one u pizzerijama, složit će se brojni koji su nad tijestom proveli sate napora. No tajna odlično pripremljene pizze kod kuće nije samo u sastojcima, niti minutama provedenim u oblikovanju mekane rahle kugle nego u jednostavnom triku koji imitira profesionalnu peć.

 
Tajna pizze koju naručite u pizzeriji je peć koja drži temperaturu do 400 stupnjeva Celzijevih što je nemoguće postići kod kuće.
Zapravo, moguće je, ali se morate poslužiti jednim trikom, uz pomoć kojeg ćete imitirati profesionalnu
Za to je potreban komad kamena granita koji odgovara dimenzijama pećnice. Kamen se stavi u pećnicu i zagrijava, kada se peć otvori za potrebe stavljanja pizze na pečenje temperatura se neće izgubiti jer je očuvana u kamenu. Pizzu je potrebno peći oko 10 do 15 minuta.
Ako ste pripremili granitnu ploču, možete krenuti u pripremu pizze kao iz pizzerije.
Dobro tijesto tajna odlično pripremljene pizze i osnovni korak u pripremi kojemu treba posvetiti najviše pažnje. Pri tomu je važno razlikovati dvije osnovne recepturu za pizzu, izvorna napolitanska ima debeli rub čije tijesto zahtjeva određen period za odležati, rimska je pak tanka i ne diže se poput kruha, izgledom je slična mlincima.
  Recept za rimsku pizzu
Sastav:
● 70 posto glatkog brašna
● 30 posto oštrog brašna
● na količinu šećera dupla količina soli
● mlijeko

 
● svježi ili malo suhog kvasca

● voda sobne temperature


  ● maslinovo ulje

Priprema:
Umijesiti tijesto i formirati ga u kuglu, te potom ostaviti da odleži u prosjeku od 1 do 3 sata.
Nakon toga tijesto je potrebno razvući ravnomjerno i staviti sastojke s kojima je tajni recept da se nikada ne smije pretjerivati.
Naime tijesto prekriveno velikom količinom sastojaka neće se ispeći nego će ostati skuhano što znači vlažno i meljavo, čime pizza gubi smisao.
Na kraju na svježe toplu pizzu posložite cherry paradajz prerezan na pola, masline i nekoliko na komadiće istrganih listića bosiljka, te je završite s par kapi maslinovog ulja pokapanih po površini.

BEZ KUHANJA I PEČENJA GOTOVA ZA FENOMENALNIH 15 MINURA

Sastojci
500 g slaga u prahu
6 dl kisele vode iz frizidera
300 g mlevenog Plazma keksa
300 g voca ili secenih krem bananica

 
1 kesica kapucina od vanile ili
3 kasike euro krema
  i jos 200 g slaga u prahu
1,5 dl kisele vode

Priprema
1.
Umutiti 500 g slaga sa
hladnom kiselom vodom
i podeliti na 3 dela.
2.
U prvi deo staviti mleveni
Plazma keks i tu smesu
staviti na tacnu i rasporediti
da bude kora.
  3.

 
U drugi deo dodati voce/ jagode ili maline/
ili krem bananice.
Ovu smesu staviti preko kore.
4.
U treci deo slaga dodati ili
kapucino ili euro krem i
staviti preko drugog dela.
5.
Umutiti 200 g slaga sa 1, 5 dl
kisele vode i ovim prekriti tortu.
6.
Tortu ostaviti u frizideru da se
dobro ohladi i sluziti.