srijeda, 22. veljače 2017.

SRNEĆA LEĐA U OBLIKU TORTE

Srneća leđa, čuveni bečki kolač, u mom izvođenju u malo drugačijoj formi. Odličan i preukusan, tako sočan, sa mlevenim orasima premazan domaćim džemom od jagoda i preliven čokoladnom glazurom

SASTOJCI
5 jaja
130 g margarina
50 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
60 g prezle
50 ml ruma



1 kesica praška za pecivo
80 g kristal šećera
150 g mlevenih orasa
30 g pšeničnih klica

Za premaz
350 g džema od jagoda

Za glazuru
150 g čokolade
50 g margarina
2 kašike ulja
3 kašike mleka



PRIPREMA
Odvojimo belanca od žumanaca. Otopimo čokoladu. U posebnoj posudi izmutimo mikserom omekšali margarin sa šećerom u prahu. Dodajemo jedno po jedno žumance i mutimo miskerom, a potom dodamo prohlađenu otopljenu čokoladu. Prezlu natopimo rumom i ostavimo da odstoji a za to vreme mutimo belanca sa kristal šećerom dok ne dobijemo čvrst sneg. U smesu od žumanaca dodamo prašak za pecivo i prezlu natopljenu rumom i dobro izmutimo mikserom. Na kraju dodamo sneg od belanaca i samlevene orase pomešane sa pšeničnim klicama i sve to polako sjedinimo kašikom.

Obložimo okrugli kalup papirom za pečenje i istresemo smesu u njega. Kolač pečemo u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 30 minuta. Kada se kolač ohladi, premažemo ga odozgo džemom od jagoda. Pripremimo glazuru tako što otopimo čokoladu, dodamo margarin, ulje i mleko, i prelijemo kolač glazurom. Po želji ukrasimo orasima.

Prijatno!

NAPOMENA
Ako nemate pšenične klice možete i da ih izostavite, ali ja sam ih stavila zbog izuzetno hranljivih sastojaka koje sadrže.  One su bogat izvor belančevina (oko 25%), vitamina B1, B2, B6 i E i gvožđa. Sem toga su prijatnog ukusa i odlično idu u kombinaciji sa mlevenim orasima.

Nema komentara:

Objavi komentar