ponedjeljak, 23. travnja 2018.

Meksičke palačinke

Sastojci:
1 manja glavica crvenog luka (kapule)
1 žlica ulja
125 grama mljevene govedine
sol
papar


 

1 ljuta aleva paprika
2 žlice graha iz konzerve
3 žlice kukuruza šećerca
1 ljuta papričica
2 rajčice
3-4 palačinke
40 g gauda sira
peršin za ukras





Priprema:
Očistiti luk, sitno ga isjeckajte te ga stavite da se dinsta na ulju dok ne postane staklast. Dodajte potom mljeveno meso i sve zajedno dinstajte na laganoj vatri. Mesu dodajte sol, papar i aleva papriku. Ocjedite grah i kukuruz. Papričice i rajčice operite, očistiti i isijecite na sitne komadiće. Ovako isjeckano povrće dodajte mesu, pažljivo promiješajte, te pecite još cc 10 minuta. Tavu zagrijte na 200 °C. Ispecite 3-4 palačinke koje ćete pripremiti po klasičnom receptu za palačinke s time da ćete dodati malo više soli u smjesu za pripremu.

Svaku palačinku napunite pripremljenim umakom od mljevenog mesa, te ih poredajte jednu do druge u posudu za pečenje. Naribajte sir preko palačinki i zapecite ih još 10 minuta. Operite, osušite i isjeckate nekoliko listića svježeg peršina te njime ukrasite gotove, pečene palačinke. Poslužite ih tople. Za nešto ljući ukus ovog specijaliteta može se dodati meksički Chili umak.

Uz njih kao prilog  paše sezonska salata ili kiselo vrhnje.

Izvor: recepti-svijeta.com

KREMASTI ROLAT! SAVRŠENSTVO OKUSA!

SASTOJCI
BISKVIT
5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šećera
80 gr oštrog brašna

 
2 kašike tamnog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
1 kašika sirćeta/octa
1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera
50 ml ulja

FIL OD MALINA
250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šećera
20 gr maslaca

FIL SA SIROM I LIMUNOM
3 kom žumanaca

 
60 gr šećera u prahu

250 gr sirnog namaza (70% mm, 35% suhe tvari) ili mascarponea
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šećera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag

ZAVRŠNI SLOJ
100 gr mliječne čokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina

PRIPREMA
1.
BISKVIT
Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sačuvati za fil). Miksati bjelanca sa mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg; dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i ručno umješati u snijeg samo lagano prevrćući smjesu. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umješati ulje. Pleh veličine 30x30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti smjesu i peći na 160st. 10 - 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pečen, izvaditi i odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
2.

FIL OD MALINA
Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnječite) da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit ohlađen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
3.
Fil sa sirom i limunom:
Žumanca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohlađenim kremom od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako koristite mliječno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju ćete pripremiti po uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).
4.
3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što ćete rolat upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju ćete uvezati i učvrstiti rolat te ostavite rolat na hlađenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat će dobiti fin i okrugao oblik.
Kad je rolat dovoljno rashlađen, raspakovati ga, rastopiti na pari 100 gr mliječne čokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom četvrtinom kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.
Prijatno!
5.
* Napomene za fil sa sirom i limunom:
Zbog različitih vrsta vrhnja koje se koristi, dužine mućenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijeđi. U tom slučaju pripremiti 5 gr mljevene želatine po uputstvu na vrećici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati ili ručno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim filovati.
Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno čvrsta i bez njega.

Posluživanje
Moja iskustva sa biskvitima za rolate su sljedeća :
1. Biskvit pečem u odgovarajućem plehu, da ne bude previsok i obavezno podložim pleh sa pek papirom;
2. Pečem na umjerenoj temp. oko 150-160 st. 10-15 min. ;
3. Čim izvadim biskvit pažljivo zarolam zajedno sa pek papirom i ostavim da se ohladi, kasnije odrolam i skinem papir.
Ovako radim dugo i zaista nikad nisam imala problema sa pucanjem biskvita i sl. Biskvit je mek i fino razabran, a nikako gumenast :)

http://www.coolinarika.com/
POSLASTICE

ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Recept za lisnate trougliće sa mesom

Stižu vam prijatelji, a vi ne znate šta da im na brzinu spremite, a da bude ukusno i izdašno.

SASTOJCI
2 kašike maslinovog ulja
1 manji crni luk
350g nemasnog goveđeg mlevenog mesa
420g minestrone supe iz konzerve
4 lista smrznutog lisnatog testa
1 jaje
 Susam



PRIPREMA
Korak 1   U zagrejan tiganj sipajte maslinovo ulje, pa izdinstajte crni luk. Kada luk blago potamni dodajte mleveno goveđe meso. Kada je meso gotovo dodajte mu minestrone supu iz konzerve (ukoliko nemate u konzervi, možete jednostavno skuvati minestrone supu da bude malo gušća, pa je dodati u meso). Ostavite da se krčka par minuta kako bi se ukusi bolje sjedinili.



Korak 2   Lisnato testo odledite i presecite na  4 dela (kvadratna oblika). Na sredinu svakog komada nenesite po kašiku smese koji ste pripremili. Savijte testo po dijagonali, tako da dobijete trouglove. Pritiskajući ivice viljuškom zatvorite. Premžite umućenim belancetom, pospite susamom i stavite da se peče 15min u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Uz ovaj stari ELIKSIR očistite pluća od KATRANA i NIKOTINA, te spriječite nastanak RAKA!

lužeći kao jedna od prvih linija odbrane od infekcija, pluća se uzimaju zdravo za gotovo. Kada ona funkcionišu ispravno, mi zapravo i ne primijećujemo da su tu.

Samo kada se nešto dogodi tada odjednom postanemo svjesni njih.

Evo kako da očistite svoja pluća od katrana i nikotina:

Sastojci:

– 1 litra vode
– 400 grama crnog luka
– 2 kašičice đumbira i kurkume
– 400 grama meda (oko 14 grama)



Dodatke za litar vode sa lukom dovesti do ključanja. Dodajte dvije kašičice naribanog korijena đumbira i kurkume. Koristite samo svježe korijene.

Neka ova mješavina kuha 10 minuta, zatim dodajte med. Miješati sve dok ne proključa, zatim ohladiti. Uzmite dvije kašike ujutro na prazan želudac, i opet noću pred spavanje.

Izvor: novi.ba

JEFTINA I BRZA GIBANICA OD 3 SASTOJKA

ko želite da pripremite veoma brz, ukusan i jednostavan ručak, koji će pri tome zasititi ukućane, a ne zahtevate meso – na pravom ste receptu. Sačuvaće vam novčanik i napuniti stomake

SASTOJCI
1/2 kg kora za pitu
6 jaja
1 litra jogurta
1 kašika soli
malo ulja za podmazivanje tepsije
Za tepsiju prečnika oko 30 cm.



PRIPREMA
Umutite jaja mikserom da malo zapene.
Dodajte jogurt (ostavite 3 – 4 kašike za premazivanje). Izmešajte jaja i jogurt.
Podmažite tepsiju uljem.



Stavite jedan list kora u tepsiju. Stavite još jedan na njega, ali popreko.
Uzimajte po pola kore, zgužvajte ih, umačite u smesu i slažite u tepsiju. Nemojte ih pritiskati jako jednu uz drugu, slažite ih tako da bude popunjeno, ali ne stisnuto. Takodje, nemojte žaliti fil kada umačete.

Kada ste napravili jedan red, uzmite jednu koru, pa je podelite na 3 dela (otprilike, nepravilno…). Malo ih zgužvajte, pa rasporedite tu i tamo preko umočenih kora.
Nastavite sa umakanjem i redjanjem preko ovih suvih kora. Te suve stavljamo da malo upiju fila.
Ostavite jednu koru za gore.

Ako vam ostane fila, prelijte preko zgužvanih kora.
Zamotajte krajeve koji su virili sa strane tepsije preko natopljenih kora. Stavite onu preostalu koru od gore, malo je ušuškajte i premažite sa izdvojenim jogurtom.

Pecite na 200°C najmanje pola sata. Kada gibanica (ili gužvara, kako volite) porumeni, prekrijte je papirom za pečenje od gore, pa pecite još 10 minuta.IMG_1793 (1000x750)
Kao prilog uz gibanicu predlažem kiselo mleko. Savršena je kombinacija. Takodje, ako sačekate da se malo rashladi, još ćete više uživati u ukusu. Prijatno!

OBLOGE OD MEDA – Liječe TEŽAK KAŠALJ i uklanjaju sluz iz pluća u samo jednoj noći! Naročito dobro za DJECU!

porni kašalj nakon prehlade može biti vrlo neugodan i sprečavati ljude da se fokusiraju i bave svakodnevnim aktivnostima.

Kada se ljudi nađu u ovoj situaciji, oni imaju tendenciju da posegnu za konvencionalnim lijekovims kao što su sirup protiv kašlja, kako bi se olakšala nelagoda. Umjesto korištenja konvencionalnih lijekova probajte neke prirodne sastojke kao što su sirovi prirodni med koji se smatra vrlo moćnim prirodnim lijekom.

Možete napraviti obolge od meda na sljedeći način:

Sastojci:

sirovi prirodni med
maslinovo ulje
gaza
salveta
brašno
ljepljiva traka
Uputstvo:



Napravite kombinaciju brašna i meda. Nakon toga, dodati malo maslinovog ulja u mješavinu i dodajte još malo brašna. Dalje, stavite mješavinu na salvetu i zamotajte pomoću gaze. Pričvrstite gazu na leđima ili grudima sa ljepljivom trakom.

Ako koristite ovu oblogu na djeci, pobrinite se da je stavite na njih 3 sata prije spavanja.

Ova prirodna obloga nema neželjenih efekata, ali i dalje budite oprezni kada su u pitanju djeca kako bi se spriječile povrede kože.

Izvor: pozivitno

SVI DIJELE OVAJ RECEPT: Čokoladna torta koju možete napraviti za 15 minuta

Slatki i brzi spas krije recept za čokoladnu tortu koju možete napraviti za petnaest minuta. Osim što je gotova u trenu, ova varijanta torte zdrava je verzija omiljene slastice.

Sastojci za tortu:
– 30 grama kakao praha
– 90 grama brašna
– malo soli
– prašak za pecivo

 
– 20 grama šećera ili prstohvat stevije (imajte na umu da je stevia puno slađa od šećera i da vam treba znatno manja količina)
– 6 malih kašika kokosovog ili biljnog ulja
– 80 ml mlijeka po izboru (rižino, kravlje, bademovo)
– pola žlice ekstrakta vanilije

 
Način pripreme:

Pomiješajte suhe sastojke. Potom dodajte tekuće i sve dobro pomiješajte. Smjesu stavite u manji kalup za torte te pecite 14 minuta u pećnici na 170 stepeni.

Ukoliko je ipak želite malo dekorirati čokoladna glazura bit će brzo i efektno rješenje.

Izvor: Dnevnik.hr

Kako sačuvati nafaku u kući? Zašto „siću“ stavljati u posebnu zdjelu i posipati je solju?

vo je staro narodmno vjerovanje i običaji. Probajte; nemate šta izgubiti!

Iako radite od jutra do mraka vaša zarada ne zadovoljava potrebe porodice. Ne brinite, sve se može promijeniti.
Svima nama je potreban novac jer odavno živimo u vremenu nemaštine i neizvjesnosti. Neki od nas igraju loto, muškarci ne izlaze iz kladionica, a u gorem slučaju i ono malo para često stave na kocku.
Prema jednom starom vjerovanju, novac će se u vašoj kući zadržavati ako kovanice koje dobijate kao kusur držite na jednom posebno odabranom mjestu.





Iz gomile izvucite dva do tri novčića, svežite ih jačim koncem a zatim preko toga pospite so. Vjeruje se da će na taj način vaš dom privući sreću kada je u pitanju materijalno blagostanje.

izvor: http://sehara.net

ŠARENE KINDER ŠTANGLE

Jako dekorativno

SASTOJCI
500 gr šećera
2 dcl vode



250 gr margarina
500 gr mleka u prahu
400 gr žele bonbona
2 lista većih oblandi



PRIPREMA
U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin da se istopi i još prokuvati 2 minuta.

U posudu staviti mleko u prahu, dodavati vruć skuvani sirup muteći mikserom.Dobro umutiti, prohladiti, dodati seckane žele bonbone.( ne baš sitno nego srednje kockice)

Masu staviti izmedju dve oblande, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi.

Orasi

SASTOJCI
Tijesto
400 g glatkog brašna
320 g maslaca ili margarina
100 g šećera u prahu
120 g mljevenih oraha
3 čajne žličice masnog kakaa u prahu


 
Krema
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
2 jaja
300 g čokolade za kuhanje
- ribana korica 1 naranče ili limuna
1 jušna žlica ruma


 
PRIPREMA
Pomiješajte u posudi brašno, orahe, šećer i kakao, a zatim mu dodajte maslac sobne temperature izrezan na listiće te umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela (loptice), zamotajte ga u prozirnu foliju te ostavite u hladnjaku 30 minuta. Komadiće ohlađenog tijesta prstima utiskujte u kalupiće, pri čemu pazite da vam je tijesto malo udubljeno u kalupu (nemojte puniti kalupe razom jer će se prilikom pečenja malo napuhnuti pa neće izgledati lijepo i teže ćete ih spajati kremom). Napunjene kalupiće složite na lim za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 11-12 minuta, na sredini pećnice. Pečene kesiće skroz ohladite u kalupićima, a zatim ih laganim lupkanjem istresite na masni papir za pečenje.

Za kremu tucite jaja, ribanu narančinu koricu i šećer u prahu nekoliko minuta na pari, dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte. Na kraju smjesu umiješajte u pjenasto izrađeni maslac i dodajte rum. Kremu stavite u hladnjak da se malo stisne (ali ne do kraja), a zatim žličicom premazujte i spajajte po dva keksića zajedno. Ostavite da se krema do kraja stisne. Po želji posipajte šećerom u prahu i poslužite.

POSLUZIVANJE
Od ove smjese dobit ćete oko 70 keksića (oraha). Za spajanje keksića možete koristiti bilo koju išler-kremu i dodavati arome prema vašoj želji. Ako vam se jako žuri, čak ih možete spajati i s nutellom. Izuzetno su prhki i tope se u ustima, a idealni su kad odstoje barem jedan dan.

Kad saznate šta ovo VOĆE radi vašim GRUDIMA, nećete ga vaditi iz usta!

Priroda se od samog početka pobrinula da nam obezbedi sve što nam je potrebno, pa žene ne bi uopšte morale da troše mnogo novca na razne mackalice – samo kada bi se okrenule prirodi i kada bi znale gde šta da traže.

Primarijus dr Petar Borović otkriva skrivena svojstva nekih voćki i povrćki za koja do sada verovatno niste čuli.





Brokoli
Brokoli mnogi izbegavaju zbog specifičnog ukusa, ali kada biste znali kakva blaga krije, mnogo češće bi vam bio na meniju – tvrdi dr Borović.

Brokoli sadrži odličan antioksidans, sulforafan, koji ima jednu finu osobinu. Naime, naučna istraživanja su pokazala da ovo jedinjenje utiče na ćelije raka u samom početku, pa sve tamo negde do druge faze, i vraća ih u normalu. Nažalost, ovo jedinjenje se nalazi samo u izuzetno mladom brokoliju, pa ovaj koji nalazite u radnjama gotovo da ga uopšte nema – ističe on.
Zato bi idealno bilo da na terasi ili u baštici zasadite brokoli, koji ne oduzima mnogo prostora. Najveću koncentraciju sulforafana ima na kraju drugog i početku trećeg dana od kad se prvi put pokaže zeleni cvet.

Pored brokolija, sulforafan sadrže i raštan i kupusi, a ako ne možete da gajite povrće na terasi, onda nabavite klice brokolija koje su bogate ovim jedinjenjem a imaju jako prijatan ukus, poput lagane salate – savetuje doktor.




Grožđe
Pored toga što je jako ukusno, slatko i osvežavajuće, grožđe je, pokazuju istraživanja, i višestruko dobro za vaše zdravlje. KAKO, objašnjava stručnjak.

U grožđu se nalazi jedna fina supstanca, takođe antioksidant, pod nazivom resveratrol. On izuzetno povoljno utiče na starenje, tačnije, usporava taj proces, ali ima i jako pozitivne efekte na srce i krve sudove. Prostije rečeno, može da spreči srčani i moždani udar – ističe dr Borović.

Ananas
Imate problema sa spuštenim i opuštenim grudima? Nema problema, samo navalite na ananas! Naime, opuštanje grudi je normalna stvar koja se javlja s godinama, ali je pospešuju neke stvari, kao što je pušenje, preterivanje s alkoholom ali i kafom. Slasni ananas može da reši sve probleme.

U ananasu se nalazi čitav niz antioksidanasa, tako da se takođe smatra antikancerogenom namirnicom. Međutim, on ima i jedno jako zanimljivo svojstvo, posebno za žene. On sadrži materije koje vraćaju elastičnost vlaknima kože, pa je samim tim podmlađuje. Ovo se posebno vidi na dojkama, koje nemaju mišiće pa opuštanje tih elastičnih vlakana odmah dovodi do opuštanja grudi, koje gube oblik. Pijte dovoljno tečnosti, izbacite kafu, piće i cigarete i jedite svakodnevno ananas. Rezultati ne mogu da izostanu – poručuje doktor.

Pšenica
Ako želite da oduševite nekoga lepom kosom i negovanim noktima, neophodno je da u ishranu uvrstite kuvanu pšenicu, tačnije žito. Naime, kada kosi fale neke stvari, ona postaje krhka, lomi se i cveta. Isto tako nokti pate i listaju se. Pšenica sadrži sve što vam je potrebno da rešite te probleme – savetuje dr Borović.
Posebno je dobra kombinacija pšenice s ananasom, ili bundevom – koja takođe ima neke sastojke koji utiču na sjaj i lepotu kose.

Paradajz
Paradajz, baš jao i jagode, sadrži jedan od najpoznatijih antioksidanasa – likopen. Ovo jedinjenje se toliko jako bori protiv slobodnih radikala da se paradajz takođe smatra jednom od sjajnih namirnica za borbu protiv raka.

Ali, i ovde morate da budete oprezni, jer nije svaki paradajz isti. Najbolji je letnji paradajz, koji ima 13 mikrograma likopena na 100 grama povrća. S druge strane, zimski paradajz ima svega 0.9 mikrograma ovog antioksidanta na istu gramažu paradajza – ističe on.
Zato paradajz uvek treba jesti u kombinaciji sa maslinovim uljem, koje ima moć da izvuče likopen.
ZDRAVLJE ZDRAVLJE / DIJETE

Žena iz Srbije je DVA PUTA pobijedila rak, a ovo je njen RECEPT za borbu sa opakom bolešću

išlijka Ivana Jovanović (38), majka dve devojčice, dva puta je operisana od karcinoma i danas živi sasvim normalan život.
– Kada sam u 33. godini dobila rak na grliću materice, bila sam besna na samu sebe zato što sam dozvolila da mi sve bude preče, živela sam tako da svima ugodim, brinula o svima, a onda je usledila dijagnoza… Svaka žena u tom trenutku pomisli gotovo je, kroz glavu su mi prolazile slike kako ostavljam one koje volim, a pre toga vidim sebe bez kose, trepavica, obrva… Panika, strah… brzo skrećem misli i kažem sebi moram da se borim – počinje Ivana svoju priču i u dahu nastavlja:

– Osećala sam se napušteno, iznevereno, slabo i ljuto. Izneverila sam samu sebe. Dozvolila sam da me tuga preuzme, da živim onako kako drugi očekuju od mene, i negde sam se u celoj toj priči malo pogubila. Ambicije pod tepih, bez cilja i snova, samo da se dan izgura, pa kako mi bude, a telo vrišti iznutra, jer duboko u sebi osećam želju za uspehom, znanjem i učenjem. Verujem da je do bolesti doveo i konstantan stres koji sam imala pored osobe koju sam na kraju izgubila, a trebalo je nastaviti borbu zbog mojih ćerki koje su tada imale pet godina i dve godine.

Ivana je prvo dobila malignu bolest na grliću materice, ali tu njenim mukama nije bio kraj, jer je potom obolela i od raka dojke. Prema njenim rečima, nije imala neke naročite simptome, a šta joj se dešava u organizmu, saznala je na preventivnim pregledima. Nakon što je uspela da sačuva glavu na ramenima, odlučila je da promeni život iz korena, eliminisala je stres i prešla na drugačiju ishranu. Prema njenim rečima, borba protiv raka je teška i neizvesna, ali da bi čovek sačuvao život, mora da promeni sve.

– U toj borbi podršku sam dobijala od supruga i dece, od svoje porodice, što mi je mnogo značilo, ali sam ipak nekako morala da se oslonim na samu sebe, da vidim gde grešim i počnem iz početka. Prva operacija je prošla, tumor je odstranjen, starija ćerka je znala da je mama u bolnici, dok mlađa nije bila svesna šta se događa. Nakon dolaska iz bolnice, uz porodicu sam prebrodila oporavak – priča Ivana.



Kada je dobila rezultat da kancera više nema i da je sve u redu, vratila se svakodnevnim aktivnostima, ali uz promenu ishrane, počela je da jede zdravo, ali očigledno to nije bilo dovoljno.



– Posle četiri godine ponovo tumor, ovog puta na dojci. Bila sam vrlo ljuta na sebe što sam ponovo svom telu učinila isto, opet briga o drugima, opet stalna zabrinutost da svima ugodim, opet stres, kao da mi nije bilo dovoljno prvi put. Tada sam bila odlučnija u nameri da definitivno promenim navike i prestanem da brinem, već da živim punim plućima, da se smejem i radujem i da ne moram svaku brigu ovog sveta da lepim za srce. Morala sam zbog sebe, zbog dece, zbog supruga i porodice. Snaga je bila još jača jer onda sam shvatila da je borba samo moja i da sam ja ovde gazda, a ne tumor. Nisam razmišljala da necu uspeti, ponovo sam otišla na operaciju, i završila s tim. Iako sam bila slaba, bila sam odlučna i spremna na novu borbu. Tako je i bilo, uspela sam, priča Ivana.

Ivanin recept: Zdrava ishrana i fizička aktivnost

Osim ishrane bez šećera, uz veoma mali unos mesa, Ivana je jela voće povrće, ovsene, ječmene, pšenične pahuljice, sve zdravo, a stres je svela na minimum. To je njen recept za zdrav život i oružje protiv opake bolesti.

– Sebi sam dala zadatak da svakog jutra izbacim svaku muku iz sebe, da dišem, da razgovaram sama sa sobom ako treba, da pratim svoje telo šta želi, šta ne želi. Fizička aktivnost je ključna jer nam ona budi pozitivna osećanja i nema mesta stresu i negativnim mislima. Trčim, vozim bicikl, smejem se glasno i uživam u svakoj sekundi dana svog života. Tako sam pobedila – poručuje Ivana.

Izvor: blic.rs

Jako se brzo spremaju i još brže nestaju:.Čokoladni mravinjaci

SASTOJCI
za oko 30 komada
6 jaja
5 dcl šećera


 
4 dcl brašna
1 prašak za pecivo
1 dcl mlijeka
20 dag maslaca ili margarina
3 v.ž kakaa
3-6 v.ž ruma ili amaretto likera

za ukras
10 dag čokoladnih mrvica


 
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.Pjenasto istucite jaja s 3 dcl šećera.Dodajte brašno,prašak za pecivo te na kraju mlijeko.Sipajte u veliki lim od električne pećnice obložen pek papirom  i pecite oko 7-8 minuta.Dobro ga ohladite.

Izmrvite biskvit što sitnije u plastičnu zdjelu.Pjenasto izmiksajte maslac i preostali 2 dcl šećera.Kakao rastopite u rumu ili amarettu.Pomiješajte smjesu od kakaa sa smjesom od šećera i umiješajte smrvljeni biskvit.Dobro izmiješajte(najbolje rukama).

Rukama oblikujte oko 30 kuglica -koje rukama oblikujete u hrpice da izgledaju kao mravinjaci.Uvaljajte ih u čokoladne mrvice i ostavite da odstoje  barem 1 sat u frižideru.

Možete napraviti i mini mravinjake (oko 50-60 komada) pa ih poslužite kao poslasticu npr.za Božić.

POSLUZIVANJE
Možete primjeniti i dječju verziju ovih kolača tako da izostavite rum,pa ga zamijenite aromom ruma ili peperminta.Ovo se može raditi i sa ostacima nekoga biskvita(za ovo vam treba oko 6 dcl biskvitnih mrvica).

Ova biljka joj je povratila vid, uklonila mast iz jetre i potpuno očistila njeno debelo crijevo

dravlje je najbitnija stvar u životu i na njega uvijek treba paziti. Međutim, paziti na zdravlje je lakše reći nego učiniti. Kako starimo, razne tjelesne funkcije usporavaju što dovodi do problema kao što su zapušenje debelog crijeva i gubitak vida.

Ponekad se mast može nakupiti u jetri i prouzrokovati probleme koji ozbiljno mogu nauditi vašem zdarvlju. Srećom, postoji jednostavan prirodni lijek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla.

Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije pretjerano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa. Ona je, pak, bogata.

Ona može ukoniti mast iz jetre i spriječiti sprječavanje zapušavanje debelog crijeva, kao i oporaviti vid. Ljudi je mahom koriste da bi izliječili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i može pospješiti cirkulaciju. Cvekla sadrži dva rijetka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe posjeduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma.



Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate – evo kako možete pripremiti super-zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje:

Sastojci:

2-3 cvekle
2 luk
Maslinovo ulje
Sirće
Prstohvat soli
Priprema:

Oljuštite cvekle i kuhajte ih dok ne omekšaju a zatim ih isheckajte na komadiće i stavite u činiju. Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuhana i meka. Može se kuhati i samo desetak minuta, taman koliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji.

Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati.Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u činiju i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu. Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crijevo, jetru i pospješiti vid. Kao što možete vidjeti, cvekle su izuzetno hranljive i zdrave, zbog čega bi trebale postati dio vašeg režima ishrane.

Izvor: webtribune

Ginekolog mi je otkrio CISTE i MIOME: Pila sam napitak 4 dana i ostala oduševljena!

iste se često javljaju na maternici i jajnicima te mogu dovesti do povećanog kravrenja ili tegoba u toku menstrualnog ciklusa, ali nisu opasne.

Iako o miomi i ciste nisu opasni, ne opuštajte se jer mogu preći u ozbiljnija stanja.

Stoga pazite šta jedete.

Ovo je recept pomoću kojeg će te se riješiti cista i mioma:



Sastojci:

– Pola litra soka od repe
– Med

Piprema:

Sok od repe i pomiješajte sa 0.25 kg medom u blenderu, te konzumirate 3 puta na dan,po jednu čašu nakon svakog obroka.

Primjetit ćete da će ciste i miomi nestati i osjećat će te se puno bolje!

Izvor: novi.ba

SVAKU VEČER PRIJE SPAVANJA PITI JEDNU ČAŠU: Očistite debelo crijevo i spalite masnoće!

pavanje i pijte sljedeću smjesu 1 sat prije odlaska na spavanje.

Sastojci:

– Peršun
– Limun
– Jabučni ocat
– Cimet
– Jedna čajna kašičica meda i đumbira

Priprema:

Vrlo jednostavno, trebate miješati sve gore navedene sastojke i vaše piće je spremno.



Kako se koristi:

Pijte ga umjesto večere, sat vremena prije spavanja, i to samo u nekoliko sedmica, trebali biste osjetiti i primjetiti odlične učinke ovog pića.

Izvor: megagiga.info

Kremasta rolada s nutellom gotov za pola sata

Ova moja najnovija izmišljotina nastala je sasvim slučajno ovog vikenda...Trebalo je potrošiti mascarpone,a htjela sam nešto na brzinu...-i eto je....Rolada s nutellom,i kremom od bijele čokolade i mascarponea...Djecu je oduševila najviše.... 

SASTOJCI
rolada
4 jaja
14 dag šećera
1 vanilin šećer
4 v.ž vode
15 dag oštrog brašna
1/2 praška za pecivo



1 premaz
6-7 v.ž nutelle(ili eurokrema,lino lade...)

2 premaz
25 dag mascarpone sira
1-2 v.ž šećera u prahu
10 dag bijele čokolade s hrustavim žitaricama(obična bijela...)



PRIRPEMA.
Izmiksati žutanjke s šećerom,vanilin šećerom i vodom.Dodati brašno s praškom za pecivo .Na kraju lagano umiješati snijeg od bjeljanjaka.Smjesu sipati u veliki lim od električne pećnice obložen pek papirom.Poravnajte smjesu žlicom pa pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta.Vruće umotajte u krpu pa ohladite.

Ohlađenu roladu odmotajte i premažite s nutellom u tankom sloju.Ako je pretvrda -malo je zagrijte u mikrovalnoj da bi lakše premazali roladu.U mikrovalnoj otopite i bijelu čokoladu(ja sam koristila bijelu s žitaricama).

Izmiksajte mascarpone sir s šećerom u prahu,pa polagano umiješajte rastopljenu bijelu čokoladu.Dobivenim bijelim premazom premažite tamni dio rolade.

Čvrsto urolajte i ohladite barem 1-2 sata.Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Stracciatellina:)) Osvježavajuća, lagana, s kremom bez šećera koja se topi u ustima….

Sastojci
Za biskvit:
3 jaja
60 g šećera
60 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka

 
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
20 g kakaa

Za kremu:
2 vrećice Želatine Dolcela
10 žlica vode
500 ml vrhnja za šlag
2 Vanilin šećer Dolcela
2 Šlagfixa Dolcela
500 ml jogurta (običnog, od vanilije ili od stracciatelle)
200 g grubo naribane tamne čokolade (ili 100 g za jogurt od stracciatelle)

Za glazuru:
1 žlica maslaca
2 žlice vode
2 žlice kakaa
70 g šećera u prahu

Priprema
1.
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte brašno s praškom za pecivo i kakao te sve dobro promiješajte.
2.

 
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa ga kuhačom lagano umiješajte u smjesu od jaja i izlijte u kalup za torte (ø24 cm). Pecite oko 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C.
3.
Biskvit ostavite da se potpuno ohladi, maknite dno kalupa za torte, a obruč stavite na tanjur na kojem ćete poslužiti tortu.
4.
Za kremu natopite želatinu s 10 žlica vode. Ostavite da nabubri i za to vrijeme istucite vrhnje s vanilin šećerom i šlagfixom.
5.
Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte je u jogurt.
6.
Ako imate jogurt od stracciatelle, umiješajte samo 100 grama grubo ribane čokolade, a ako imate onaj od vanilije ili obični jogurt, umiješajte 200 g grubo ribane ili narezane čokolade i sve lagano promiješajte.
7.
Smjesu izlijte na biskvit oko kojeg ste stavili obruč i ostavite da se stisne preko noći u kalupu, a može i 4 do 5 sati u hladnjaku.
8.
Za glazuru zagrijte maslac s 2 žlice vode. Kad zakipi, maknite s vatre i dodajte kakao i šećer pa miješajte dok glazura ne postane glatka.
9.
Ostavite da se glazura ohladi i prelijte ju po torti.
Posluživanje
Tortu ukrasite po želji, dobro ohladite i poslužite.
Savjet
Umjesto glazure, tortu možete samo posuti sitno naribanom čokoladom po cijeloj površini. Također možete staviti i oboje.

Kiflice s borovnicama

SASTOJCI
za 48 kom;
12 dcl glatkoga brašna
1 prašak za pecivo


 
2 dcl šećera
1 vanilin šećer
20 dag maslaca ili margarinaa
2 jaja
4 dcl mlijeka

nadjev
oko 30 dag svježih ili smrznutih borovnica
1 dcl šećera


 
premaz
1 jaje

posip
šećer u prahu

PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva.Ako koristite smrznute borovnice,odmrznite ih .Umiješajte komadiće maslaca u brašno,prašak za pecivo,vanilin šećer.Dodajte jaja i mlijeko pa zamijesite tijesto.Podijelite ga na 6 loptica.

Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu .Svaki dio razvaljajte u krug promjera odprilike 25 cm. Svaki krug narežite na 8 trokuta.Borovnice posipajte s šećerom.Pa na svaki trokut žlicom stavite po par borovnica s šećerom.

Smotajte trokute u kroasane i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje.Premažite kroasane razmućenim jajetom.Ako imate pospite listićima badema.

Pecite oko 15 minuta,pa ih ohladite.Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

nedjelja, 11. veljače 2018.

MAMIN KREMASTI KOLAČ KOJI USPIJEVA SVAKI PUT

Recept
5 belanaca
5 kasika secera,
5 kasika brasna .
Umuti sne od belanaca pa dodavati po jednu kasiku secera muteci celo vreme zatim dodati brasno. Peci na 180 stepeni u nauljenoj formi otprilike 26 cm . Pecenu toplu koru preliti sa 250 ml mleka i ostavi da se ohladi ;

FIL ;
1 puding od vanile
1 puding od cokolade,
1 litra mleka,
4 kasika gustina
,200 grama secera,
40 grama cokolade,
300 grama grama margarina
i 300 ml slaga….



Postupak:
u pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina
U pola litre mleka i 100 grama secera zakuvati puding od cokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama cokolade mesajuci da se otopi.


Te filove ohladiti . Posebno umutiti margarin sa preostalih 5 zumanaca i podeli to na 2 dela .
Pomesati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od cokolade. Pokvasenu koru premazati belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti slag odozgo i izrendati cokoladu…

JEDE SE SAMO 3 DANA I ČINI ČUDA: Zbog ovog recepta manekenke imaju savršen STOMAK

vaj recept za obrok se jede samo tri dana ali obavezno zaredom i čini pravo čudo za somak i iznutra i izvana. Trik je u tome da ova vitaminska salata čisti masnoće i naslage i ostale otpade iz crijeva pa će nadutost nestati.

Želite da vam stomak bude manji, struk tanji, a tijelo očišćeno od naslaga masti? Na pravom ste mjestu!

Postoji recept za obrok koji se jede samo tri dana, obavezno zaredom, a koji će učiniti pravo čudo za vaš stomak, i spolja, i iznutra. Ključ je u tome što će ova vitaminska bomba očistiti masnoće, naslage i sve ostatke otpada iz vaših crijeva, pa će nadutost vidno nestati, stomačne kiseline moći će pravilnije da rade, a vi ćete već za tri dana izgledati mnogo mršavije!

Sastojci:

– kupus
– cvekla
– šargarepa
– limunov sok
– maslinovo ulje



Priprema:

Izrendajte kupus, cveklu i šargarepu u razmeri 3:1:1. Dodajte malo začina po vašoj želji (peršun, celer), pa izmješajte povrće, ocijedite tečnost, pa prelijte salatu sokom od jednog limuna. Na kraju dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i vaš vitaminski obrok je gotov.



Veoma je važno da u salatu nikako ne dodajete so ili bilo koje druge dodatke. Jedite svako veče bar tri sata prije spavanja, minimum tri dana i već tada ćete primetiti sjajne rezultate.

Ova salata preporodiće vaše tijelo zbog sastojaka koji obiluju vitaminima, mineralima, vlaknima i pektinom, koji će vas zasititi, dati energiju, poboljšati varenje i regulisati probleme sa crijevima i varenjem. Ako vam se dopadne, slobodno možete da nastavite da konzumirate ovu salatu i narednih dana, ali poslije 7 dana napravite pauzu. Inače, ovaj recept je tajna ravnog i lijepo oblikovanog stomaka mnogih manekenki.

Izvor: stil.kurir.rs

DANAŠNJI RUČAK MALO DRUGAČJI ALI IPAK ODLIČAN…MUŽ KAŽE MENI JE OVA PITA ZAKON

Recept sam našla u jednom malom kuvaru, isprobala ga i mogu vam reći da je odličan!!!

SASTOJCI
150 g praške šunke, ili neke druge ( može i parizer)
150 g kačkavalja, ja sam stavljala trapist
150 g kiselih krastavčića
3 jaja
1/2 čaše ulja
1, 5 čaše mlijeka ili jogurta, ja sam stavila oboje popola
1,5 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
so po potrebi




PRIPREMA

Isjeckati šunku, sir i krastavce.Umutiti jaja, dodati so, brašno, ulje i jogurt ili mlijeko. Dodati pecivo,
sjeckane namirnice i so po potrebi.Izručiti u pouljenu tepsiju i peći. Peći dok ne porumeni na200 stepeni. Služiti uz jogurt ili pivo. Ja sam radila duplu mjeru i pekla u plehu od električnog!

Your ads will be inserted here by

BRZE PLAZMA KUGLICE…OBAVEZNO PROBATI JER SU FANTASTIČNE

Sastojci
300 gr mljevenog plazma keksa;
50 ml ruma;
100 ml soka po želji;
250 gr margarina za kreme;
250 gr šećera u prahu;
200 gr čokolade za kuhanje;
60 gr prženih mljevenih lješnjaka;
50 gr kokosa + malo za posipanje;
50 gr žele bombona;
malo ulja za sjaj čokolade.

Priprema
Plazma keks preliti sa rumom i sokom.
U posebnoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.




Na pari otopiti 200 gr čokolade za kuhanje. 100 gr čokolade dodati u margarin, a 100 gr pomiješati sa malo ulja, pa ostaviti po strani za prelivanje kugli.
Margarinu i čokoladi dodati natopljenu plazmu, 60 gr mljevenih lješnjaka, 50 gr kokosa i 50 gr sjeckanih žele bombona.
Masu dobro izmiješati (najbolje mikserom) i ostaviti na kratko u frižider da se masa stegne.
Čvrstu masu oblikovati u kugle željene veličine, preliti ih čokoladom i posuti sa malo kokosa.
Posluživanje
Prije služenja dobro ih ohladiti, a onda se prepustiti uživanju..

Your ads will be inserted here by

TORTA KOJA JE ZALUDILA INTERNET – UŽITAK I ZA NEPCA – MORATE PROBATI

SASTOJCI:
Za koru:

650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
150 g istopljenog putera
šećer u prahu po potrebi

Za karamel:

130 g putera
1,2 dl javorovog sirupa
380 g smeđeg šećera
1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuvano sa šećerom kao gust sirup)
100 g seckanog kikirikija


Za fil:

250 g iseckane crne čokolade
2,5 dl krem pavlake za kuvanje
60 g putera
PRIPREMA:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Karamel:
U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomešajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuvajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umešajte sirup od kondenzovanog mleka i kikiriki, kuvajte neprestano muteći dok smesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.


U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrejte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.

Your ads will be inserted here by

BAKINE ORAŠNICE OD SVEGA 4 SASTOJKA

SASTOJCI:
2 jajeta
250 gr mlevenih oraha
250 gr seckanih oraha
180 gr šećera u prahu

PRIPREMA:
Viljuškom umutiti jaja sa prah šećerom. Dodati mlevene orahe, dobro izjednačiti masu.




Praviti kiflice i svaku kiflicu uvaljati u seckane orahe. Peći u plehu obloženom papirom za pečenje na 180˚C 35 min.

Your ads will be inserted here by

GOTOV ZA 15 MINUTA MRAMORLINA KOLAČ BEZ PEČENJA

Sastojci
PODLOGA;
keks-po vašem izboru
ZA KREMU;
700ml. slatkog vrhnja
700ml. mlijeka
12 žlica gustina(škrobnog brašna)
12 žlica šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera
125g. tamne čokolade
125g. bijele čokolade



PRIPREMA:
Pomiješajte slatko vrhnje i mlijeko,izmiješajte,oduzmite 250ml. od količine dodajte gustin i dobro sjedinite.
2.ostatak mlijeka u koje ste dodali šećer i vanilin-šećer stavite kuhati(ovakve vrste krema najbolje je kuhati u teflonskim posudama sa dvostrukim stranicama jer krema neće zagoriti niti će se stvoriti grudice prilikom kuhanja i mješanja.)


3.kada mliječna tekućina zakipi dodajte gustin,sklonite s vatre,i pjenjačom intezivno mješajte na slaboj vatri,nije je potrebno dugo kuhati jer se brzo zgusne 1-2 minute.
4.kuhanu kremu podijelite na dva dijela;u jedan dio dodajte tamnu a u drugi bijelu čokoladu i dobro izmiješajte da se čokolade otope i povežu sa smjesom.
5.u odgovarajući kalup-modlu,složite red keksa prethodno namošenih u mlijeko.da vam podloga bude čvršća i kolač ljepše rezao složite kekse u dva sloja.kreme stavljajte po želji možete “šarati”naizmijenično red tamne-red-bijele pa ćete dobiti mramorni efekt.dobro ohladite prije posluživanja.
6.dobro ohlađeni kolač drugi dan izrežite na kocke i ukrasite po želji.
Posluživanje
kekse koristite po vašem izboru,ja sam složila s petit-beurre keksima,nedavno sam radila s piškotama u obliku tortice i odlična je bila…gosti i njihova djeca su bila prezadovoljna…

Your ads will be inserted here by

subota, 10. veljače 2018.

ROLNICE OD SLATKOG SIRA I LIMUNA

Odmah me privukao recept radi jednostavih sastojaka, a sa sirom i limunom nema greške ;) Kako samo mirišu.... navalite :)

Sastojci:
Tijesto:
600 g glatkog brašna
2 žličice sukog kvasca ili 1/2 kocke svježeg
240 ml mlijeka
75 g maslaca
70 g šećera

 
3 jaja

Punjenje:
500 g svježeg sira
6 žlica kiselog vrhnja
8 žlica šećera
1/4 žličice ekstrakta vanilije
1 jaje

 
korica 1 limuna
2/3 šalice grožđica - po izboru

Priprema:
U maloj tavi, stalno mješajući zagrijte mlijeko, maslac i šećer, dok se maslac ne počne topiti.
Čim se počne topiti maknite s vatre i mješajte dok se do kraja ne otopi.
U zdjeli pomješajte 300 g brašna i kvasac. Ako radite sa svježim kvasom, pomiješajte ga s malo mlijeka neka se digne,pa ga dodajte u brašno. Dodajte mlijeko i počnite miješat mikserom ili špatulom. Dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro promiješajte. Stavite na mikser nastavak za tijesto, dodajte ostatak brašna i miksajte dok se sve ne spoji.
Po potrebi dodajte još par žlica brašna da zamijesite tijesto. Tijesto stavite dizat u nauljenu posudu na 1 sat. Za nadjev pomiješajte sir, vrhnje, šećer, vaniliju, jaje i koricu limuna. Veći pleh obložite pek papirom. Razvaljajte tijesto, premažite sirom i pospite grožđicama (ako želite), zarolajte i koncem režite šnite i stavljajte na pleh s malim razmakom. Ostavite 15 min. na toplom da se digne.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 min.
Ukrasit šećerom u prahu.

Lako je biti majstor kad imaš svega, budi majstor kada nemaš ništa: KVRGUŠA

Piletina u tijestu, jako fino i jako lagano.. Ovo je stari recept

SASTOJCI
1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
1 žlica Vegete Twist za piletinu
7 žlica ulja


 

6 jaja
150 g Pšeničnog oštrog brašna
½ žličice soli
500-600 ml mlijeka




PRIPREMA
1. Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom Twist piletina.

2. Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.

3. Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta.

4. U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.

5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta.
pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite , poslužite uz salatu... kvrgusu možete preliti mileramom-kajmakom

Savjet
Od kostiju možete pripremiti pileći temeljac za juhu.

KOJI DIO GLAVE VAS BOLI: To vam otkriva pravi uzrok BOLI, a ovdje su i rješenja!

visno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknuće žile u mozgu što je opasno po život.

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba provjeriti kod liječnika jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom tlaku…

Također, po savjet liječnika treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, otkriva portal Diply.

Šest vrsti glavobolje:

1. Javlja se u jednoj polovici glave

Radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznat ćete ju po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem
U pitanju je tenzijska glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da ju netko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak…
Ovdje se radi o takozvanoj Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napadaja mogu proći i godine. U vrijeme trajanja boj se javlja svaki čak i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.



4. Bol u predjelu čela
U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu
Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kralježnici i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak…

6. Bol kod sljepoočnica
Pojavljuje se ako netko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetiti liječnika.

Kako spriječiti i liječiti glavobolje?

Radite na prevenciji: Naučite neku tehniku opuštanja i redovito je prakticirajte. Vodite računa da dovoljno spavate, kao i o kvaliteti sna, te svakodnevno izdvojite malo vremena za opuštanje.
Ako radite za računalom ili dugo sjedite tijekom dana, uvedite u praksu česte kraće pauze tijekom kojih ćete se istegnuti i promijeniti položaj.
Ako osjećate probleme u vratnoj kralježnici ili kralježnici, obavite potrebne preglede i posavjetujte se s liječnikom o tome koje vam vježbe mogu pomoći.
Redovito provjeravajte vid i nabavite naočale ako je potrebno. Što češće boravite na svježem zraku jer boravak u zatvorenim zagušljivim prostorijama može potaknuti glavobolju.
Pijte dovoljno tekućine: vode, čaja, prirodnih sokova. Tekućina potiče čišćenje otrova iz organizma, koji također mogu potaknuti glavobolje.
Bavite se redovito tjelovježbom, s naglaskom na vježbama i tehnikama koje opuštaju, kao što su joga ili tai chi. Pazite na prehranu i izbjegavajte pretjerivanje s alkoholom te prestanite pušiti.
Izvor: 24sata

NIŠTA VAS NE KOŠTA DA OVO PROBATE: Ako se OVAKO hranite jajima, riješićete se najmanje 10 kilograma za samo 2 nedjelje!

oznato je da su jaja bogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina. Sadrže i 9 bitnih aminokiselina koje su od velike važnosti za tijelo: histidin, izoleucin, leucin, licin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin, kao vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Nakon što završite sa dijetom, izgubićete 7-15 kilograma. Trebalo bi da znate da se ova dijeta ne preporučuje ljudima koji imaju različite hronične bolesti.

Hrana koja je bogata proteinima je sjajna za skidanje viška kilograma. Jaja su pogodna da se prevari apetit. Postoji mnogo dijeta sa jajima, ali sve imaju isti cilj. Ovaj način je najefikasniji i najjednostavniji.

Prvi dan:

Za doručak bijela kafa, 1 kriška pšeničnog hljeba, kuhano jaje
Za užinu 1 voće po izboru
Ručak: 150 g kuhanog belog mesa, supa od povrća, zelena salata sa isjeckanim jajetom
Užina: 1 voće po izboru
Večera: 1 mala tunjevina, komad pšeničnog hljeba, paradajiz
Drugi dan:

Za doručak bijela kafa, komad pšeničnog hljeba
Užina: voćni jogurt
Ručak: 150 g bijele ribe, pileća supa, 100 g salate od paradajiza (sa maslinovim uljem)
Užina: 2 kuhana jaja
Večera: supa od povrća, komad pšeničnog hljeba
Treći dan:



Za doručak bijela kafa, komad pšeničnog hljeba, 1 mala pašteta
Užina: 2 kuhana jaja
Ručak: 200 g špageta sa ćuftama, goveđa supa, zelena salata
Užina: voćni jogurt
Večera: omlet od 2 jaja, komad pšeničnog hljeba
Četvrti dan:

Za doručak šolja čaja, komad pšeničnog hljeba, kašika putera, kašika organskog meda
Užina: 1 voćka po izboru
Ručak: 200 g govedine, spanać supa, zelena salata
Užina: voće po izboru
Večera: komad pšeničnog hljeba, zeleni biber, 50 g kuhanog pirinča, 100 g piletine
Peti dan:

Za doručak čaša limunade, komad pšeničnog hljeba, viršla, kašika senfa
Užina: kuhano jaje
Ručak: 150 g piletine, 100 g kuhanog graška, komad pšeničnog hljeba
Užina: voćni jogurt
Večera: komad pšeničnog hljeba, 2 komadića salame, salata po izboru.
Nakon 5 dana odmorite 2 dana i ponovite proces još dva puta, sa regularnim odmorom.

Izvor: fokuzz

ODMAH UNESITE OVU BILJKU U KUĆU: Krenut će vam sve na bolje, imat ćete bogatstvo i blagostanje!

oliko vjerujete u predanja starih naroda, ova biljka će vam biti od koristi… Naime, azijski narodi veliku pažnju pridaju prirodi i plodovima koje ona nudi. Potpuna harmonija sa prirodom je način života, koju oni u potpunosti poštuju i njeguju.

Postoji biljka, za koju se vjeruje da donosi sreću i novac u vaš dom, ukoliko je sa pažnjom njegujete i čuvate. U suštini, nema razloga da ne probate, jer se ovakvo vjerovanje već generacijama prenosi u azijskim vjerovanjima i blisko je povezano sa Feng Šui naukom.

Ovakve biljke, u praksi privlače pozitivne vibracije iz prirode i u dugom roku donose bogatstvo. U praksi poznata kao „drvo novca“ ili „biljka novca“, ona donosi značajna blagostanja vlasnicima i utiče na prisustvo harmonije u domu. Pored kuće, biljku možete slobodno donijeti i na posao, jer svojom veličinom neće smetati vašim dnevnim obavezama.

Kako postoje danas brojni Feng Šui učitelji koji zagovaraju tezu da gotovo svaka zelena, vibrantna biljka se može smatrati ‘biljkom novca’, to u praksi zapravo nije slučaj.

Prema učenju, prisustvo biljaka doprinosi ukupnom blagostanju, a zelena boja utiče na mirnoću vaše duše. Međutim, ovom prilikom ćemo pažnju posvetiti jednoj od najpopularnijih biljaka i za koju većina azijskih naroda vjeruje da može da im pomogne da riješe svoje finansijske probleme.



Jedna od najpoznatijih biljaka, koje po narodnom vjerovanju donose novac je krasula, biljka koja izvorno nosi ime Crassula ovate.

Njeno porijeklo su sutropske oblasti Južne Afrike, gdje je uspjela da opstane iako su uslovi bili nemogući. Postoji vjerovanje da je svoje popularno ime dobila po svojim listovima, koji podsjećaju na kovanicu novca. Svakako je jedna od najpopularnijih biljaka u domaćinstvu.

Krasula zapravo spada u sukulentne biljke (što znači da su njeni listovi „mesnati“ i da biljka u njima skladišti vodu duži vremenski period). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primjerci veoma rijetki, naročito u našim predjelima. Krasula cvjeta tokom zime, pa sve do proljeća, sitnim bijelim cvjetovima, koji su naročito lijepi za oko i doprinose ljepoti vašeg doma. Kao većina sukulenata, zahtjeva zimsko mirovanje (u periodu od oktobra do aprila), kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cijele zime.

Drvo novca je vrlo praktično i zapravo ne zahtjeva preveliku brigu. Možete je čuvati u maloj saksiji, ukoliko imate manji stan, mada ako težite ka njenom ubrzanom razvoju, toplo vam preporučujemo da je čuvate u većim saksijama.

Izvor: kutaknet.com

Cijelog života bacamo pravo blago: Naučnici kažu da može da ubije 14 vrsta ćelija raka!

jihova sposobnost da proizvode razne hemikalije naziva se phitoalekins i ona omogućava biljkama da se brane. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje, objasnio je dr Kim

Proklijali bijeli luk u odnosu na sirovi dokazano je pojačava antiinflamatorno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka, zaključak je nove studije.

Sumporom-bogato jedinjenje iz bijelog luka, pod nazivom alicin, efikasno je sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, bez toksičnih sporednih efekata.

Proklijali bijeli luk, stariji bijeli luk sa svijetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih karanfilića, obično se smatra da im je uveliko došao kraj i rutinski bivaju bačeni u korpu za otpatke bez razmišljanja.

Dok neka starija biljna hrana koja počne da klija, kao krompir na primjer, zapravo može biti opasna, jer oslobađa otrovne hemikalije koje mogu ugroziti ljude, to nije slučaj sa proklijalim bijelim lukom.

U stvari, studija koju finansira Koreanski Institut za planiranje i evaluaciju tehnologije, nedavno je objavljena u časopisu ACS poljoprivredne i prehrambene hemije, utvrdjeno je da proklijali bijeli luk ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svježije braće.

Istraživači su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoga jedinjenja, od kojih neka štite biljku od patogena.

Istraživač dr Džong-Sang Kim, objasnio je:

“Biljke su veoma osjetljive na napade bakterija, virusa i insekata tokom klijanja. Njihova sposobnost da proizvode razne hemikalije naziva se phitoalekins i ona omogućava biljkama da se brane. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje”, istakao je on.



Kimova grupa ustanovila je da se sličan proces može odvijati i kada zeleni izdanci rastu od starijih čenova bijelog luka. Oni su utvrdili da su izdanci iz bijelog luka, koji su nikli za pet dana imali najveću antioksidantnu aktivnost, dok su izdanci iz sirovog belog luka imali manju antioksidantnu aktivnost.

Kada zavirimo u materiju malo dublje, vidimo da je klijanje promenilo metabolički profil bijelog luka:
Metabolički profil bijelog luka koji je nikao za pet do šest dana bio je različit od metaboličkog profila bijelog luka niklog za četiri dana ili manje.

Istraživači su zaključili da klijanje može biti održiva metoda da se poveća antioksidantni potencijal bijelog luka.

Proklijali bijeli luk u odnosu na sirovi dokazano je pojačava antiinflamatorno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka.

Zato samo napred, zgrabite nekoliko domaćih, organskih, glavica bijelog luka sa tržišnih polica i jednostavno omogućite im da klijaju u vašoj ostavi ili skladišnom ormaru kako bi uvećali svoja antioksidantna svojstva. Na ovaj način možete da se zaštitite od najopakijih bolesti.

Izvor: stil

PAZITE PRSTE: MESNA ROLADA

Još jedna mesna rolada u kojoj uživaju i mlađi i stariji... A uvijek se traži još

SASTOJCI
750g mljevenog purećeg mesa
2 manja luka
1dcl Prirodne mineralne vode
1 jaje
4 žlice krušnih mrvica


 

malo Vegete Twist za grill
prema želji soli, papra, granuliranog češnjaka, crvene paprike, sušenog peršina
2 žlice odmrznutog pasiranog špinata
5 listića sira (Varaždinec, Tilzit, Edamer...)
6 šnitica šunke u ovitku
3 tvrdo kuhana jaja




PRIPREMA
1. Mljeveno meso odmrznuti, lagano posoliti i začiniti Vegetom twist Grill. 2 manja luka očistiti, sitno nasjeckati i prokuhati s malo vode dok se ne počne raspadati (kao da ga dinstate na ulju). Kada se malo ohladi, umiješati u mljeveo meso, dodati 1 dcl mineralne vode, 1 jaje i 4 jušne žlice krušnih mrvica. Kada sve dobro promiješate, dodati ostale začine prema želji (papar, granulirani češnjak, crvena paprika...)

2. Kao podlogu za roladu staviti prianjajuću foliju na radnu površinu. Oblikovati pravokutnik od pola smjese mesa u premazati ga s 2 žlice odmrznutog pasiranog špinata te posuti s malo granuliranog češnjaka i sušenog peršina.

3. Preko toga rasporediti 5 listića sira, a na sir 5-6 šnitica šunke u ovitku. Preko svega na sredinu staviti 3 tvrdo kuhana, prepolovljena jaja.

4. Na sve to stavljati žlicu po žlicu ostatka mesne smjese, zamotati u foliju i oblikovati u štrucu.
Tako zamotano staviti u zamrzivač na brzo smrzavanje na 45-60min, tek toliko da se rolada ukruti i da ju je lakše prenijeti u tepsiju.
Kada je rolada dovoljno kruta, izvaditi ju iz zamrzivača, maknuti foliju i prebaciti štrucu u vrečicu za pečenje.

5. Na vrh štruce staviti nekoliko listića maslaca ili margarina, zatvoriti vrećicu, na vrhu napraviti nekoliko malih rupica da zrak može izlaziti i prebaciti u tepsiju. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C na 45 min do sat vremena s uključenim gornjim i donjim grijačem.

Posluživanje
Servirati toplo uz pire krumpir ili rižu te čašu crnog vina :-)

Izvor: coolinarika.com

Brzo,jednostavno i bez pečenja: Pita od petit keksa

SASTOJCI
krema
• 1 l mlijeka
• 14 dag šećera
• 15 dag brašna(pola oštrog,pola gustina)
• 6 žutanjaka
• 12,5 dag margarina
• 1 v.ž ruma(ili par kapi arome ruma)


 

još
• oko 40 komada petit keksi
• 1 šlag pjena s okusom vanilije


 
PRIPREMA
Za kremu se pomiješaju žutanjci s šećerom,obje vrste brašna(može i samo oštro i samo gustin-škrobno ili kao ja stavim svakoga pola)Izmiksati pa dodati oko 1 dcl mlijeka od one litre,a ostalo mlijeko staviti kuhati.Kad provri,ukuhati smjesu s žutanjcima i skuhati kremu.Pažljivo i brzo miješati te paziti da ne zagori.

Kremu staviti na hlađenje.Kad se ohladi,prvo izmiksati omekšali margarin s malo šećera i rumom pa umiješati ohlađenu kremu.
Dobro izraditi mikserom da se dobije glatka smjesa(lakše je ako je margarin sobne temperature pa se brzo razradi-a i tada nema grudica u kremi)Krema nije preslatka pa ko voli jako slatko može dodati 2 vanilin šećera da bude slađe.

U srednju tepsiju poredati red keksi-ja složila 5 redova s po 4 keksa u redu.Gore staviti kremu i razmazati.Keksi se ne moče jer omekšaju od kreme(preporuka;radite kolač jedan dan prije)
Gore poredati još jedan red keksi i sve prekriti s šlag pjenom.Staviti u frižider da se ohladi.
Može se staviti i obični šlag ili šaum od bjelanjaka ako ga volite.Posipati čokoladnim mrvicama,ribanom čokoladom ili po želji.

Salama u oblatni spremno za pola sata

Vidjela sam da ima nekoliko recepata koji odgovaraju na ovu temu, no svi oni se prave na drugaciji nacin. Ovaj rolatic od oblatne vec godinama pravim i svi koji su ga probali su super zadovoljni i dobili su recpet, koji je vrlo jednostavan...

SASTOJCI
• 250 gr secera
• 200 ml vode
• 150 gr nasjeckanih oraha



• 150 gr mljevenog petit keksa
• 150 gr grozdica
• 80 gr tamne cokolade
• 125 gr margarina
• 1 kom jaje
• 1 kom oblatna od 200 gr



PRIPREMA
Pokvasite nekoliko kuhinjskih krpa u potpunosti i dobro ocjedite. Zatim na krpu stavite list oblatne, pa preklopite drugim krajem krpe, pa slijedeci list i tako dalje dok svi listovi ne budu pokriveni vlaznom kuhinjskom krpom.

Secer kuhajte sa vodom otprilike oko 10-15 minuta na laganoj vatri.
Nakon toga dodajte nasjeckane orahe, mljevenje kekse, grozdice, izlomljenu cokoladu, margarin i jaje.
Mijesajte na laganoj vatri dok se cokolada i margarin ne istope.

Vrucu smjesu premazite preko svakog lista oblatne i to na onoj strani gdje su manji kvadratici. Svaki lista nakon sto premazete i preklopite drugim pritisnite rukama. Nakon sto zavrsite sa svim listovima uvijte oblatnu u roladu.

POSLUZIVANJE
Ukoliko zelite manje komadice onda mozete mazati i slagati 3 lista i uviti u roladu i isto to uciniti sa ostala 2. Tako cete dobiti dva rolata, jedan tanji drugi malo deblji. U zadnje vrijeme pravim na taj nacin.

GENIJALAN TRIK: Stavila je puder na crveni ruž. Ovaj trik bi svaka djevojka trebala znati (VIDEO)

Postizanje savršenih crvenih usana ponekad izgleda kao nemoguća misija. Što je još gore, nakon što pronađete savršen u nijansu ruža, morate ga skinuti nakon prvog ugriza ili gutljaja pića.

 
Postoji bezbroj proizvoda koji tvrde da traju čak 24 sata i većina su veoma skupi, a ne djeluju kako bi trebali.
Pallavi Symons je stručnjak za šminkanje i ona će vam pokazati genijalan trik…

 

5 namirnica za koje ste sigurno mislile da su zdrave, a one to nikako nisu! Mnogo ćete se iznenaditi

Pogledajte o kojim se radi i sledeći put dobro razmislite pre nego što posegnete za njima.
U poslednje vreme ljudi su počeli da pridaju više značaja hrani koju unose u organizmu.

Problem je što su proizvođači da bi ispratili ovaj trend i naravno zaradili, počeli da reklamiraju svakakve vrste hrane kao „zdrave“ iako one to nisu.

Pogledajte o kojim se radi i sledeći put dobro razmislite pre nego što posegnete za njima.

 
1. Salate – Često povezujemo salate sa mišljenjem da je to zdrav obrok ali da li je uvek tako? Salate jesu zdrave ali kada dodate u njih razne soseve ili majonez one prestaju da budu dobre za vaš organizam jer ćete sa njima uneti previše nepotrebnih kalorija.

2. Granola štranglice – Ukoliko ste ih sami napravili  onda ste na pravom putu. Ali ako ste ih kupili u prodavnici budite sigurni da niste napravili dobar izbor. Većina granola štranglica koje možete naći po prodavnicama i supermarketima je puna šećera ili zaslađivača.

3. Musli – Ovo je doručak koji se predstavlja kao zdrav. Ali ako kupite musli u prodavnici ili supermarketu velike su šanse da će biti pun šećera i bespotrebnih kalorija, a vitamini koji se nalaze u njemu su najčešće hemijske prirode. Najbolje je da sami kupite pahuljice, potopite ih preko noći u vodi a ujutru im dodate bademe, orahe, med ili nešto slično po vašem ukusu.

 
4. Kokice – Kokice jesu zdrave i sadrže malo kalorija ali to ne važi za one spremljene u mikrotalasnoj. Napravite ih kod kuće na zdrav i dijetalan način.

5. Crni hleb – Ovo je najveći problem. Zapravo skoro sav hleb koji se prodaje kao crni zapravo ne sadrži  crno brašno od celog zrna već je u pitanju beo hleb kome je samo dodata boja.  Pravi crni hleb neće biti mekan već tvrd i težak. Ako baš želite zdrav hleb, napravite ga same od proklijalih zrna pšenice.

Nemojte dozvoliti da vas proizvođači prevare.

BORITE SE S CELULITOM? Dodajte ovaj sastojak u vodu i riješite se celulita i viška kila

Osim što je iznimno osvježavajuć, ovaj napitak je i moćan saveznik u borbi protiv celulita i viška kilograma.
Poznato je da voda sadrži nula kalorija, dok jedan krastavac u prosjeku ima oko 50 kalorija. Upravo zbog toga je ovo piće bolje od bilo kojeg kupovnog soka ili vode s okusom koja sadrži šećere, umjetne zaslađivače i pojačivače arome.

 
  Osim toga, ‘krastavac-voda’ će vam pomoći da smanjite osjećaj gladi što pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima.
  S obzirom da napitak obiluje antioksidansima i vitaminima, odličan je i za kožu.
Sve što vam je potrebno je jedan svježi krastavac, dvije litre vode i vrč.

 
  Krastavac dobro operite, ogulite i isjecite na što tanje kolutiće. Vrč napunite vodom i dodajte krastavac.
Pustite neka odstoji nekoliko sati prije konzumacije. Po želji možete dodati i limun ili limetu

Izvor: blic.rs

Lijek protiv bakterija (naročito protiv Escherichie coli)

Ovo je recept od časne sestre iz Posušja, za koju se zna dosta u Hrvatskoj i u BiH, pa budući je mene spasila od Echerichie coli tijekom trudnoće, nakon što mi 2 antibiotika nisu pomogla, MORAM ovo podijeliti s vama, u nadi da vam ipak neće trebati...
SASTOJCI
25 dkg korjena peršina
25 dkg limuna s korom
20 dkg meda

 
2 dcl maslinovog ulja

PRIPREMA
1.
Korjen peršina oprati, pa samljeti na mašinu, a isto tako i limun. Sve ZAJEDNO izmiješati, u to staviti 20dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja. Spremiti u čistu staklenku.

 
Posluživanje
Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši.
Poslije uzimanja lijeka napraviti nalaze. Ako ima još bakterija, lijek ponoviti još jednom dozom.

http://www.coolinarika.com/

Vrlo jednostavan starinski kolač koji svojim okusom naprosto mami :Lješnjak kocke s aromom naranče

SASTOJCI
Tijesto
• 8 žumanjaka
• 200 g šećera
• 280 g mljevenih prženih lješnjaka
• 80 g čokolade za kuhanje
• - ribana korica dvije naranče
• 8 bjelanjaka


 
Preljev
• 100 g šećera u prahu
• - iscijeđeni sok od dvije naranče
• 2 jušne žlice likera od naranče (po želji)

Glazura
• 125 g čokolade za kuhanje
• 100 ml slatkog vrhnja (mliječnog)


 
PRIPREMA
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa 150 g šećera, te im umiješajte rastopljenu čokoladu i ribanu koricu naranče. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, zatim im dodajte preostalih 50 g šećera i dobro izmiksajte. U snijeg lagano kuhačom umiješajte mljevene pržene lješnjake, te na kraju dodajte čokoladnu smjesu.

Protvan premažite maslacem, izlijte smjesu te je kuhačom malo poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta. Ostavite kolač da se ohladi u protvanu.

Za preljev skuhajte sok od naranče sa šećerom u sirup i vruće prelijte po ohlađenom kolaču. Po želji možete kuhanom sirupu dodati liker od naranče ili vinjak (za svečaniji "alkoholni" štih), ali nije obavezno. Kolač malo nabockajte štapićem za roštilj, prekrijte protvan prozirnom folijom i ostavite da odstoji (najbolje preko noći).

Nakon što kolač upije sok prelijte ga čokoladnom glazurom. Za glazuru otopite na laganoj vatri usitnjenu čokoladu u slatkom vrhnju.

POSLUZIVANJE
Kolač poslužite potpuno ohlađen uz tučeno slatko vrhnje.
Smjesa vam je dovoljna za okrugli kalup promjera 24 cm ili za protvan dimenzija 19x28 cm (ili sličnih).

Izvor: https://www.coolinarika.com

Jednostavna Čokoladna Torta

SASTOJCI
biskvit
• 100 g čokolade za kuhanje
• 90 +180ml mlijeka
• 200 g šećera
• 1 žumanjak
• 260 g brašna(glatko,bijelo)


 
• 1 mala žličica sode bikarbone
• pola male žličice soli
• 1 nepuna žlica kakaa
• 230g šećera u prahu
• 140 g maslaca
• 3 jaja
• vanilija(ekstrakt)

premaz(krema)
• 200 g čokolade za kuhanje
• 200 ml(175 g) kiselog vrhnja
• prstohvat soli


 
PRIPREMA
Promjer kalupa za tortu na slici je 22,5cm.
Izmješati čokoladu za kuhanje,šećer,žutanjak i 90 ml mlijeka te kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne(oko 5 min+/-).

Brašnu dodati sodu bikarbonu,kakao i sol.
Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu .Umiješati jaja,mlijeko(180 ml),vaniliju i brašno.Uliti čokoladnu smjesu koju ste skuhali te sve skupa sjediniti .

Kalup namastite ili stavite namašten pek papir te izlijte polovicu smjese.Peći u zagrijanoj pećnici na 180c 35-40 min(nakon 25-te minute možete početi provjeravati.Prije tog ne otvarajte pećnicu.
Zatim ispeći biskvit od druge polovice tijesta.
Ostaviti nek se hladi.

Kad se biskvit ohladio,možete pripremiti premaz.-
Na pari otopite čokoladu za kuhanje,skinite sa vatre,dodajte sol i kiselo vrhnje.Sve sjedinite.
Premažite prvi donji biskvit,zatima ostatkom premažite cijelu tortu.
####Krema  je u startu polutekuća(ili polugusta)ali ju nije teško nanositi.Najlakše vam je da plosnatom lopaticom,nakon premazivanja,laaagano "pleskate" po premazu da   bude reljefna(kao na slici).Kad se ohladi ostat će vam takva,ali stegnuta.

SAVJET
Prije nego idete ukrasiti toru,na tacnu za posluživanje u krug poslažite komadiće folije tako da biskvit legne na njih(nek vire van postavljenog prvog biskvita 4-5 cm,a tako i unutar biskvita.Za vrijeme ukrašavanja tacna ili podmetač vam se neće uprljati.Skinete komadiće folije tek kad se premaz stegne.
Prije nego je stavite u frižider nek odstoji vani jedno 15ak min.

Kata

Ovaj kolač mogu svrstati u baš sve kategorije primjene, od svatova do nove godine. Baš je i jednostavan i nekako elegantan, a po ukusu je baš taman ni suh ni kremast.

SASTOJCI
Kore
• 700 grama brašna
• 200 grama margarina
• 200 grama šećera
• 2 dcl mlijeka
• 3 žumanjka
• 1 vrećica praška za pecivo
• prstohvat soli



Krema
• 150 grama maslaca ili margarina
• 1 dcl ruma
• 4 žlice marmelade od marelice
• 2 žlice kakaa
• 1/2 dcl mlijeka
• 200 grama šećera u prahu

Glazura
• 150 grama čokolade za kuhanje
• 30 grama maslaca
• 4,5 žlice ulja



PRIPREMA
Prosijte brašno sa praškom za pecivo pa dodajte ostale sastojke i umjesite prhko tjesto.
Tjesto podjelite na tri dijela pa ostavite da se malo odmori.
Tjesto razvaljajte na veličinu 30x30 pa stavite na pek papir. Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Za kremu izmješajte pjenasto margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte rum, marmeladu, kakao, mlijeko.
Jednu koru kad se ohladi izlomite na komade pa sameljite u mlincu za mljevenje oraha.
Mljevenu koru dodajte u kremu.

Stavite prvu koru, premažite kremom te stavite drugu koru pa na nju glazuru.
Možda će vam se činiti da kore nisu kao u mađarice mekane, nego su malo tvrđe a takve baš i trebaju biti.

Jednostavno da jednostavnije ne može bit:Jednostavni puding kolač s rupama

SASTOJCI
Za biskvit
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
4 žlice kakaa
4 žlice čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1,5 dl ulja
1,5 dl mlijeka


 
Za žutu kremu
2 pudinga od vanilije
9 dl mlijeka
6 žlica šećera
15 dkg maslaca

Za smeđu kremu
2 pudinga od čokolade
8 dl mlijeka
6 žlica šećera
10 dkg maslaca


 
PRIPREMA
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati tada ulje, nakon par minuta miksanja postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i odmah potom kakao i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.

Masu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje srednje veličine, poravnati i peći u pećnici na 180°C 20-25 minuta.
Pečeni i još vrući biskvit izbušiti ravnomjerno drškom kuhače.
Pripremiti prvo žutu kremu tako što se u vrući kuhani puding umuti pjenjačom sitno sjeckan maslac. Miješati kremu tako dugo dok ne postane ravnomjerno gusta i podatna. Kremu odmah još dok je topla preliti preko biskvita. Poravnavati žlicom preko površine biskvita kako bi se sve rupice napunile kremom.

Ostaviti kolač po strani pa pripremiti smeđu kremu tako što se u kuhani puding od čokolade doda maslac i ravnomjerno izmješa. Preliti opet toplo preko žute kreme. Po želji posipati čokoladnim mrvicama. Ohladiti i poslužiti rezano na kocke.

Izvor: http://jednostavnirecepti8.blogspot.com/

ČUDO ZA ORGANIZAM: Evo zašto morate suhe smokve staviti u maslinovo ulje

omaže i kod problema s konstipacijom, astmom, neplodnosti, anemijom i bronhitisom

Mnoge zdravstvene probleme možete riješiti zahvaljujući prirodi. Maslinovo ulje i smokve liječe bakterije u organima za probavu, ali i neplodnost. U smokvama se nalazi mnogo kalcija, kalija i cinka. Osim toga, dobar su izvor željeza, beta karotena, kao i mnoštva vitamina, poput C, A, E i K vitamina.

No morate paziti jer su suhe smokve kaloričnije od svježih. Zbog toga ih je potrebno konzumirati u određenim količinama. Imajte na umu kako smokva pomaže i kod hemeroida, regulira kolesterol, a mlijeko iz smokve ima sposobnost ukloniti bradavice.





Recept:

Oko 40 komada suhih smokava složite u teglu, a onda ih prelijte maslinovim uljem, sve dok ne napunite teglu do kraja. Zatvoriti i čuvati 40 dana. Smokve će upiti većinu maslinovog ulja. Nakon toga se konzumira po jedna smokva prije svakog obroka.

Ovaj stari narodni recept pomaže i kod problema s konstipacijom, astmom, neplodnosti, anemijom i bronhitisom.

Izvor: dnevno