utorak, 30. siječnja 2018.

Mamine kifle

Kad neko kao ja potice iz plodne Vojvodine, razumljivo je zasto imam toliko recepata peciva…Listajuci prvu svesku recepata, pronasla sam ovaj sa predivnim, mekanim i jednostavnim kiflama…Jos uvek se secam njihovog mirisa koji me mami u kuhinju, a tamo me ceka rumena i nasmejana mama.. Za sve nase majke, cuvajte uspomenu na njih :)))
SASTOJCI
Testo:
500 ml mleka
40 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
3 kasike ulja

 
1 jaje
800 g mekog brasna
Za premazivanje:
150 g margarina

Za fil:
200 g kravljeg sira
1 jaje
Za premazivanje :
1 jaje

PRIPREMA
1.
Zagrejati mleko da bude toplo,
staviti u sud za mesenje, dodati
secer i nekoliko kasika brasna.
U sve to dodati izmrvljen kvasac
i sacekati da nadodje.
2.
Nakon toga, dodati ulje, so i
jaje i uz postepeno dodavanje
brasna umesiti mekano testo.
3.
Prekriti testo kuhinjskom krpom
i ostaviti ga na toplom da
udvostruci kolicinu.

 
Soba mora biti topla da bi kvasac
sto bolje odradio svoj posao.
4.
Rastanjiti testo sto tanje u
obliku pravougaonika i po
njemu narendati margarin iz
zamrzivaca.
5.
Saviti testo u rolnu, iseci ga na
6 delova, oblikovati loptu i
opet ostaviti pokriveno da
nadodje i bude mekano…
6.
Kad isecete na 6 delova, po krajevima
ce se videti margarin i treba ga
malo sakriti.
Rukama, nezno pritisnuti sa oba kraja testo
i zatvoriti taj otvor.
Tako se dobije lopta, ali je nikako ne premesivati
i gnjeciti.
7.
Fil pripremiti od izmrvljenog
sira i umucenog jajeta.
8.
Na pobrasnjenoj podlozi
razvijati lopte u krug, iseci na
8 trouglova, filovati i savijati
kifle…
9.
Slagati kifle u pleh i tek tad
ukljuciti rernu na 220 stepeni.
10.
Nakon 15 minuta, premazati
kifle umucenim jajetom i
peci u zagrejanoj rerni do
rumene boje…
11.
PreseK
Jakica i ovo
Natatina
"Pomoravka":http://www.www.coolinarika.com/klub/beta/slika/395677/#msg_11195145
Posluživanje
Ako ne pojedete sve kifle, mozete
ih zamrznuti i po potrebi zagrejati i
sluziti ih kao da su tek ispecene :)))
Mogu se filovati po zelji: kackavalj,
sunka ili sl.

Nema komentara:

Objavi komentar