Šta su tačno negativne kalorije?
Odgovor je prilično prost – to je hrana koja u organizam unosi manje kalorija nego što je potrebno da se ta hrana svari.
Koja hrana ima negativne kalorije?
U tu grupu spadaju namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, a velikim procentom vlakana.
To znači da tu možemo svrstati voće i povrće koji ubrzavaju naš metabolizam i proizvode enzime s ciljem trošenja nakupljenih rezervi.
Preporučujemo sledeće povrće: šparoga, boranija, cvekla, kelj, kupus, šargarepe, karfiol, celer, rotkvice, krastavac, grašak, praziluk, zelena salata, spanać, paradajz.
Preporučujemo sledeće voće: jabuke, borovnice, brusnice, grejpfrut, limun, lajm, maline.
Preporučujemo sledeće začine: cimet, karanfilić, čili, korijander, seme lana, beli luk, đumbir, crni luk, peršun.
Sve navedene namirnice imaju pozitivan efekat na organizam, a predstavljamo vam samo neke od pogodnosti:
– Poboljšanje metabolizma
– Povećanje nivoa energije
– Stabilizacija nivoa šećera u krvi
– Poboljšanje varenja i pročišćavanja creva
– Pročišćavanje jetre i efikasnije trošenje masti
– Sprečavanje zapaljenja u organizmu
– Smanjenje nivoa holesterola u krvi
– Poboljšanje koncentracije
– Eliminacija stresa, nervoze i depresije
– Poboljšanje sna
– Podmlađivanje kože, kose i noktiju
Ono što je važno ukoliko želite znatno da smršate jeste da unosite bar kilogram gore navedenih namirnica svakog dana. Najbolje je da ih jedete sveže i bez obrade.
Blender je dozvoljen samo ako ćete hranu pojesti odmah, ali koristite samo svežu hranu.
Takođe, ovu hranu ne treba kombinovati sa masnom, visokokaloričnom hranom ili slatkišima.
Nema komentara:
Objavi komentar