SASTOJCI
500g lisnatoga tijesta
6 gotovih listova za pite/yufke
Preljev
200ml mineralne vode
80ml ulja
1 jaje
Nadjev
Mesna verzija:
300g mljevenog mesa
2 patlidžana
1 luk
40ml ulja
prstohvat ljute paprike
sol,papar
Sirna verzija
100g svježeg sira
100g sira sa začinima
100g feta sira
1žlica peršina
sol,papar
PRIPREMA
Ako volite bureke sa mesom /to i je burek znam/topla preporuka za ovaj sa kupusom i meso /LINK OVDJE/ ,za malo laganiju verziju topla preporuka za ovaj otvoreni ciparski sa tikvicom i sirom/LINK OVDJE/,.I meni jedan od dražih recepata /pizza od yufki//OVDJE//
Patlidžan možete ispeći u pećnici /nabodete ga vilicom i zamotate u alu-foliju pecite 25 min/180C oguliti od kože i izraditi vilicom/ili ga oguliti svježeg od kore nasjeckat na kockice i prepržiti na ulju dok ne omekša. Zagrijete ulje pa na njemu prepržite sitno nasjekcan luk dodate mljeveno meso nastavite dinstati dok se meso ne uprži ,posolite ,poparite dodate ljute papričice.Pomiješate patlidžan sa mesom,dobro promiješate. Napravite preljev:stavite sve u zdjelu ,izmiješajte metlicom.
Listove za kore složimo jednu na drugu i zarolamo .Narežemo na 1 cm debljine rezance ,razdvojimo ih.Lisnato tijesto podijelimo na pola ,razvaljamo lisnato tijesto na veličinu lima za pečenje, narežemo na kocke.Na lisnato stavim polovinu narezanih jufki/kora za pite .Dodate svu količinu mesa,izravnamo stavimo ostatak kora .
Na vrh stavite ostatak lisnatog tijesta,za režite cijeli burek na kocke oštrim nožem ,a potom svaku kocku dijagonalno po pola/nešto kao baklavu .
Prelijete preko bureka preljev koji ste pripremili ,ostavite stajati 30 min.Burek pecite na 180C/35 min ili dok ne dobije finu boju i postane hrskav
Izvor:https://www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar